Prime Minister's Office
Global Trade Show- the flagship event in the run up to Vibrant Gujarat Summit inaugurated by PM in Gandhinagar
Ahmedabad Shopping Festival – yet another major attraction, begins today
Vibrant Gujarat Summit 2019 gets underway in Gandhinagar tomorrow
PM to inaugurate the 9th edition of Vibrant Gujarat Summit to give a fillip to investments in Gujarat
17 JAN 2019 3:31PM by PIB Delhi
The 9th edition of Vibrant Gujarat Summit gets underway at Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar tomorrow. Prime Minister Narendra Modi will address the inaugural session of the summit aimed at giving a fillip to investments in Gujarat.
In the run up to the start of the Vibrant Gujarat Summit scheduled to be held during January 18-20, the Prime Minister inaugurated the Global Trade Show at the Exhibition centre. The PM visited the various pavilions and evinced keen interest in the stalls of ISRO, DRDO, Khadi etc. among others bringing to the fore his vision of Make in India with an apt tagline- From Charkha to Chandrayaan. He was accompanied by the Chief Minister of Gujarat, Vijay Rupani and other dignitaries. The Global trade show is spread over an area of 200,000 sq. Mts, with more than 25 industrial and business sectors showcasing their ideas, products and designs under one umbrella here.
A series of events and programs have been organized alongside the summit. One of the major attractions today is Ahmedabad Shopping Festival– 2019 which will be inaugurated by the Prime Minister later this evening. Mascot of the Vibrant Gujarat Ahmedabad Shopping Festival will be unveiled by the PM on this occasion. Ahmedabad Shopping Festival 2019 is the first event of its kind in India and provides an opportunity for the enterprises from the city to showcase their products.
In addition to the flagship events organized as part of Vibrant Gujarat, the 9th edition of the Summit will also witness the launch of a completely new set of forums aimed at diversifying the nature of knowledge sharing at the Summit, and intensifying the level of networking between participants.
Background:
Vibrant Gujarat Summit was conceptualized in 2003 by the Prime Minister Narendra Modi who was then the Chief Minister of Gujarat, to re-establish Gujarat as a preferred investment destination. The Summit will provide a platform for brainstorming on agendas of global socio-economic development, knowledge sharing and forging effective partnerships.
The Highlights of Vibrant Gujarat 2019 include among others-
1. Roundtable for Opportunities in Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Education & Research in India. It will be attended by eminent educationists and key policy makers to prepare the “Roadmap for opportunities in STEM Education & Research in India”.
2. International Conference on Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM)
3. Exhibition on Futuristic Technologies and Space Exploration which offers a vision of the future of space travel.
4. Seminar on Port Led Development & Strategies to establish India as the Trans-shipment Hub of Asia
5. Seminar on Make in India to showcase the Success Stories of Make in India program & key interventions by the Government.
6.Seminar on Opportunities for Industry in Defence & Aerospace to sensitize participants about opportunities in defence and aeronautics in Gujarat, and to deliberate on a way forward for India and Gujarat to emerge as a manufacturing hub for defence and aeronautics.
Since its inception in 2003, Vibrant Gujarat Summit has played the role as a catalyst spurring several other states to come forward with such summits to promote trade and investments there.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গ্লোবেল বাণিজ্য মেলা – গান্ধীনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিটৰ আনুষঙ্গিক অনুষ্ঠান আজিৰে পৰা আৰম্ভ হ’ল আন এক আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু - আহমেদাবাদ শ্বপিং ফেষ্টিভেল গুজৰাটত বিনিয়োগৰ দিশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ কাইলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব ৯ম ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিট
17 JAN 2019 3:31PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত থকা মহাত্মা মন্দিৰ প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলন কেন্দ্ৰত কাইলৈৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব ৯ম ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিট। গুজৰাটত বিনিয়োগৰ দিশবোৰ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আয়োজন কৰা এই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিটৰ উদ্বোধনী ভাষণ প্ৰদান কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে।
উল্লেখ্য যে অহা ১৮ জানুৱাৰীৰ পৰা ২০ জানুৱাৰীলৈ তিনিদিনীয়া কাৰ্যসূচীৰে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই ছামিটৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰত আয়োজন কৰা গ্লোবেল বাণিজ্য মেলা ইতিমধ্যেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিছে। প্ৰদৰ্শনী মুকলি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন পেভিলিয়ন আৰু ইছৰো, ডিআৰডিঅ’, খাদী আদীৰ বিপনীবোৰ মনোযোগেৰে প্ৰত্যক্ষ কৰে, বিশেষকৈ চকাৰ পৰা চন্দ্ৰযানলৈ বিশেষ টেগলাইনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মানসপুত্ৰস্বৰূপ মেক ইন ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনৰ উপাদানবোৰ মনোযোগেৰে প্ৰত্যক্ষ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীক এইক্ষেত্ৰত সংগ দিয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী বিজয় ৰূপানী আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে। এই গ্লোবেল বাণিজ্য মেলাই সামৰি লৈছে মুঠ ২০০,০০০ বৰ্গমিটাৰ এলেকা, য’ত একত্ৰে সমাৱেশ ঘটিছে ২৫ ৰো অধিক ঔদ্যোগিক আৰু ব্যৱসায় প্ৰতিষ্ঠান, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠানেই তেওঁলোকৰ ধাৰণা, উৎপাদিত সামগ্ৰী আৰু বিভিন্ন ডিজাইন এই মেলাত উপস্থাপন কৰিছে।
সন্মিলনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভালেমান অনুষ্ঠানৰো আয়োজন কৰা হৈছে। এইক্ষেত্ৰত আজিৰ অন্যতম প্ৰধান আকৰ্ষণ হৈছে আজি সন্ধিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে উদ্বোধন কৰিবলগীয়া আহমেদাবাদ শ্বপিং ফেষ্টিভেল ২০১৯। ইয়াতেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট আহমেদাবাদ শ্ব’পিং ফেষ্টিভেলৰ শুভংকৰটোও মুকলি কৰিব। আহমেদাবাদ শ্ব’পিং ফেষ্টিভেল হৈছে দেশৰ এনেধৰণৰ প্ৰথমটো অনুষ্ঠান য’ত একমাত্ৰ চহৰখনৰ বিভিন্ন উদ্যোগীয়ে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ গ্ৰাহক-দৰ্শকৰ সমূখত উপস্থাপন কৰাৰ এক সুন্দৰ সুযোগ লাভ কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰিও ৯ম সংস্কৰণৰ এই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাটৰ অংশ হিচাপে ভালেমান আলোচনাচক্ৰৰো আয়োজন কৰা হৈছে, য’ত এই ছামিটত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকসকলে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ জ্ঞান বিনিময় কৰিব আৰু এক সুন্দৰ যোগসূত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
পটভূমি –
২০০৩ চনত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থকা অৱস্থাতে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে গুজৰাটক দেশৰ ভিতৰতেই এক আগশাৰীৰ বিনিয়োগ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট শীৰ্ষক এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল আৰু আৰম্ভ কৰিছিল। এই ছামিটে বৈশ্বিক আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন, জ্ঞান বিনিময় আৰু কাৰ্যকৰী অংশীদাৰীত্বৰ উত্তৰণৰ বিভিন্ন কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত মনোমন্থন কৰাৰ এক সুন্দৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ২০১৯ ৰ মূল দিশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম দিশবোৰ ক্ৰমে –
১) ভাৰতত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিকতা আৰু গণিত শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সুযোগ-সুবিধাসমূহ বিষয়ক ঘূৰণীয়া মেজমেল। ইয়াত উপস্থিত থাকিব আগশাৰীৰ শিক্ষাবিদ আৰু ভাৰতত বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিকতা আৰু গণিত শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ সুযোগ-সুবিধাৰ বাবে কাৰ্যপন্থা প্ৰস্তুত কৰিবলগীয়া নীতিনিৰ্ধাৰণকাৰীসকল।
২) বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিকতা আৰু গণিত শিক্ষাৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন
৩) ভৱিষ্যগামী প্ৰযুক্তি আৰু মহাকাশ পৰ্যবেক্ষণ প্ৰদৰ্শনী, যিয়ে মহাকাশত ভৱিষ্যতে যাতায়াত বা ভ্ৰমণ কৰাৰ বিভিন্ন দৃষ্টিভঙ্গীৰ উপস্থাপন কৰা হ’ব।
৪) ভাৰতক এছিয়াৰ ভিতৰত ‘ট্ৰান্স-শ্বিপমেণ্ট কেন্দ্ৰ’ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ বন্দৰকেন্দ্ৰিক উন্নয়ন আৰু কৌশলভিত্তিক আলোচনাচক্ৰ।
৫) মেক ইন ইণ্ডিয়া প্ৰ’গ্ৰামৰ বিভিন্ন সফলতাৰ কাহিনী আৰু চৰকাৰৰ দ্বাৰা উদ্ভাৱন কৰা মুখ্য উদ্ভাৱনসমূহ উপস্থাপন কৰিবৰ বাবে আয়োজন কৰা আলোচনাচক্ৰ।
৬) গুজৰাটত প্ৰতিৰক্ষা আৰু বিমান ক্ষেত্ৰত থকা সুযোগসমূহৰ বিষয়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সজাগ কৰিবলৈ তথা অৱগত কৰিবলৈ প্ৰতিৰক্ষা আৰু বিমান উদ্যোগটোৰ বাবে সুযোগ-সুবিধাসমূহ সন্দৰ্ভত আলোচনাচক্ৰ আৰু এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বাবে অনাগত দিনবোৰৰ কাৰ্যক্ৰমণিকাৰ আলোচনা তথা প্ৰতিৰক্ষা আৰু এৰ’নটিক্সৰ বাবে গুজৰাটক এক উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশসমূহৰ আলোচনা।
উল্লেখ্য যে ২০০৩ চনত আৰম্ভ কৰাৰ পিছৰে পৰা ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট ছামিটে দেশৰ অইন ৰাজ্যসমূহকো তাত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আগুৱাই আহিবলৈ উদ্বুদ্ধ কৰি তুলিছে।