PIB Backgrounder
India-AI Impact Summit 2026
Welfare for All, Happiness of All
16 FEB 2026 7:28PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Over 20 Heads of State, 60 Ministers, and 500 Global AI Leaders Gather in New Delhi for AI Impact Summit 2026.
• AI Impact Summit anchored in 3 foundational pillars, or 'Sutras': People, Planet and Progress.
• The India AI Impact Expo is expected to feature over 300 exhibitors, from 30 Countries, across more than 10 thematic pavilions.
*The numbers are tentative and subject to revisions.
Introduction
Artificial Intelligence (AI) is a key enabler of India’s development journey, strengthening governance and transforming public service delivery in alignment with the vision of Viksit Bharat@2047. Underscoring India’s commitment to responsible and inclusive AI, Hon’ble Prime Minister Narendra Modi inaugurated the India AI Impact Expo on 16 February 2026 in New Delhi at Bharat Mandapam, New Delhi.
The Summit, the first global AI gathering to be hosted in the Global South, has witnessed unprecedented participation, with over 20 Heads of State, 60 Ministers, and 500 global AI leaders. Bringing together policymakers, technology companies, innovators, academia, and industry leaders, the Summit seeks to translate global AI deliberations into actionable development outcomes under the IndiaAI Mission and the Digital India initiative. On 19 February 2026, the Hon’ble Prime Minister is scheduled to deliver the inaugural address, setting the tone for enhanced global cooperation and advancing India’s vision for inclusive, trusted, and development-oriented artificial intelligence.
Significance of AI for India
AI has emerged as a transformative force with the potential to accelerate India’s economic growth, strengthen governance and improve the quality of life of citizens, anchored in the principles of People, Planet, and Progress. For People, AI-enabled solutions are empowering citizens by expanding healthcare access through telemedicine and diagnostics, personalizing education through adaptive learning, and securing financial systems through fraud detection. For the Planet, AI is enabling smarter and more sustainable practices in agriculture through crop prediction, precision farming, and drone-based monitoring. For Progress, AI is strengthening governance through language translation of court judgments, improving service delivery, and enhancing everyday efficiency through applications in food delivery, mobility, and personalized digital services, reflecting a shift towards inclusive and accessible technology for both rural and urban India.
1. AI In Healthcare: AI is improving healthcare access and outcomes, particularly in rural and underserved areas. AI-enabled remote diagnostics and portable tools support disease detection where doctors are scarce, while automated blood and urine testing accelerates diagnosis and treatment. AI-powered telemedicine, including chatbots and symptom checkers, connects rural patients to doctors, reducing travel and wait times. AI-based medical image analysis enables faster diagnosis of TB, cancer, and other conditions in remote areas. Predictive analytics support disease outbreak forecasting, while AI-driven drug discovery and personalized therapies improve affordability and outcomes for chronic conditions.
1. AI in Agriculture & Rural Economy: AI is enabling smarter, data-driven farming practices to enhance productivity and farmer incomes. AI predicts weather, pest outbreaks, and irrigation needs, guiding farmers through mobile advisories. AI-powered drones monitor crop health and reduce waste, while satellite imagery and weather data support harvest forecasting. Market price prediction models help farmers anticipate demand and supply trends. Tools such as Mossum GPT and initiatives like Kisan E-Mitra provide real-time, localized agricultural information in regional languages.
1. AI in Education & Learning: AI is making education more personalized, inclusive, and accessible. AI-driven platforms adapt learning content to individual student needs, supporting both slow learners and advanced students. AI-powered language translation removes linguistic barriers by converting content into regional languages. AI-based tutoring systems offer instant feedback and 24/7 learning support. Platforms such as DIKSHA use AI to deliver relevant and accessible educational content across diverse learner groups.
4. AI in Finance & Commerce: AI is strengthening financial security, inclusion, and service efficiency. AI-powered systems detect fraud and secure digital transactions in real time. AI-based credit scoring expands access to loans for unbanked and underserved populations. Banking chatbots provide 24/7 assistance for routine services such as balance checks and fund transfers, reducing wait times. AI-driven personalization enables tailored financial products and advice.
1. AI in Governance & Public Services: AI is enhancing the efficiency, accessibility, and transparency of public services. AI-assisted translation of court judgments into vernacular languages improves access to justice. AI supports smart city management by optimizing traffic, waste, and public safety systems. AI streamlines government service delivery by reducing processing times for schemes and applications. In the judiciary, AI improves case management and legal accessibility.
Recognising the strategic importance of AI, the Government of India has accorded high priority to building a robust and inclusive AI ecosystem. Initiatives such as the IndiaAI Mission, development of AI compute infrastructure, promotion of indigenous AI models, and large-scale capacity-building programmes are laying a strong foundation for responsible and trusted AI adoption in the country.
Further, the India–AI Impact Summit 2026 will focus on strengthening global collaboration, promoting responsible and ethical AI, and accelerating AI adoption across priority sectors of the economy. The Summit is expected to play a catalytic role in positioning India as a global hub for AI innovation and deployment, aligned with the vision of a digitally empowered and technology-driven India.
Foundational Pillars: The Three Sutras and Seven Chakras Driving Global Collaboration of AI Impact
The India–AI Impact Summit 2026 aims to advance an impact-oriented and people-centric approach to Artificial Intelligence, with emphasis on delivering measurable social and economic outcomes. The Summit is anchored on three foundational pillars, known as 'Sutras'—a Sanskrit term meaning guiding principles or essential threads that weave together wisdom and action. These Sutras define how AI can be harnessed through multilateral cooperation for collective benefit.
Building on the three foundational Sutras, the deliberations at the AI Impact Summit is structured around 7 Chakras. These Chakras represent key areas of multilateral cooperation that channel collective efforts towards inclusive and sustainable societal outcomes. 11
1. Human Capital: This chakra focuses on building an equitable AI reskilling ecosystem through targeted skilling. For India, this strengthens workforce readiness for the AI economy, aligned with national development priorities.
1. Inclusion for Social Empowerment: This chakra focuses on enabling inclusive participation through shared AI solutions and scalable models. This supports delivery of citizen-centric AI solutions and strengthens last-mile services in India.
1. Safe and Trusted AI: This chakra focuses on translating global principles for responsible AI into practical, interoperable safety and governance frameworks. For India, this strengthens domestic AI governance, supports safe deployment of AI across public platforms and builds public trust while enabling innovation.
1. Resilience, Innovation and Efficiency: This chakra focuses on addressing the growing environmental and resource challenges posed by large scale AI systems, which risk deepening the global AI divide. For India, it supports sustainable AI adoption, ensuring AI growth remains environmentally responsible and socially equitable.
1. Science: This chakra focuses on harnessing AI to accelerate discovery while correcting deep inequities in access to data, compute, and research capacity. For India, it strengthens research ecosystems, accelerates solutions in health, agriculture, and climate, and positions India as an active contributor to global scientific advancement.
1. Democratizing AI Resources: This chakra envisions a global AI ecosystem where access to foundational enablers of AI development is equitable and affordable for all. For India, it expands access for startups, researchers, and public institutions while ensuring equitable participation in global AI value chains.
1. AI for Economic Growth & Social Good: This chakra explores approaches to harness AI’s potential for truly inclusive growth, recognising and supporting high impact use cases that become exemplars of AI for both economic growth and social good.
Together, these Chakras provide a comprehensive framework for countries, international organisations, and stakeholders to align AI strategies, promote shared learning, and deploy AI solutions that maximise collective benefits while addressing common challenges.
AI Impact Events at the Summit
The objectives of the India–AI Impact Summit 2026 are operationalised by the AI Impact Events. The events provide structured platforms to present Indian AI initiatives, sectoral use cases, and institutional frameworks, while enabling feedback, peer learning, and international benchmarking.
Pre-Summit Events
Pre-Summit Events have been organised as part of the preparatory process for the India–AI Impact Summit 2026 to facilitate early consultations and focused thematic discussions. These engagements, held in India and abroad, bring together governments, academic and research institutions, industry, startups, and civil society.
Regional AI Conferences
Regional AI Conferences are being organised as part of the lead-up to the India–AI Impact Summit 2026 to align national AI priorities with regional needs. Eight conferences held between October 2025 and January 2026 across Meghalaya, Gujarat, Odisha, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan, Kerala, and Telangana, partnered with state governments will identify region-specific AI use cases, policy inputs, and capacity gaps. The deliberations will inform the agenda and outcomes of the India–AI Impact Summit 2026.
Main Summit
The Main Summit is being organised across the seven Chakras of the Summit. These sessions is bringing together industry, academia, and international partners to examine use cases, share policy experiences, and identify practical approaches for development-oriented deployment of AI. The strong global response to the Summit is reflected in the receipt of over 700 proposals.
AI Compendium
The AI Compendium is a key knowledge output of the India–AI Impact Summit 2026 and will be released during the Summit on 17 February 2026. It comprises a set of thematic casebooks documenting real-world applications of Artificial Intelligence across priority sectors. It will serve as a reference resource for practitioners, and stakeholders, and support continued collaboration and adoption of responsible and development-oriented AI solutions beyond the Summit.
Flagship Events
A major highlight of the Summit is the three flagship Global Impact Challenges—AI for ALL, AI by HER, and YUVAi—designed to identify scalable, development-oriented AI solutions aligned with national priorities. Together, these challenges have received over 4,650 applications from more than 60 countries, reflecting strong global participation and innovation interest. Following a rigorous multi-stage evaluation by domain experts, policymakers, and industry leaders, 70 finalists have been selected to showcase their solutions at the Grand Finale and Awards Ceremony.
• AI for ALL: Global Impact Challenge is aimed at identifying AI solutions with potential for large-scale impact. Implemented in partnership with Startup India under the Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry, and the Digital India Bhashini Division, the Challenge invites participation from students, working professionals, researchers, and startups. It focuses on widely deployable AI solutions across sectors such as urban infrastructure and mobility. Selected solutions will be showcased at the Summit, with awards up to INR 2.50 crore.
• AI by HER: Global Impact Challenge is aimed at promoting women-led innovation in AI. Implemented in partnership with NITI Aayog’s Women Entrepreneurship Platform, the Challenge invites women technologists to present AI solutions addressing large-scale and real-world public challenges. Selected solutions will be showcased at the Summit, with awards up to INR 2.50 crore.
• YUVAi: Global Youth Challenge is aimed at encouraging young innovators to develop AI solutions for real-world challenges. The Challenge invites participation from youth individuals and teams in the 13–21 age group. It is being implemented in partnership with MyBharat and the National Institute of Electronics and Information Technology, to bring their most innovative AI solutions to solve real-world problems. Selected participants will receive awards, with prizes worth up to INR 85 lakh.
• Research Symposium The Research Symposium on AI and Its Impact, being held on 18 February 2026 at Bharat Mandapam, New Delhi, serves as the principal academic platform of the India–AI Impact Summit 2026, with IIIT Hyderabad as the knowledge partner. The Symposium has received around 250 research submissions from Africa, Asia, and Latin America, reflecting strong Global South participation. It is graced by H.E. Alar Karis; Shri Ashwini Vaishnaw; and Shri Jitin Prasada. Featuring plenary sessions, international research presentations, and Global South poster showcases, the Symposium brings together leading AI pioneers and institutions to deliberate on AI-driven scientific discovery, safety and governance frameworks, equitable access to compute infrastructure, and collaborative research across the Global South.
• The India AI Impact Expo 2026 is being organised by the MeitY, with Software Technology Parks of India as the custodian. The expo is spread across over 70,000 square metres. The Expo is hosting visitors from across the globe across seven thematic pavilions. Designed as a business-focused platform, it has demonstrated the transition of Artificial Intelligence from research and pilots to large-scale deployment, bringing together innovators and investors to engage on AI solutions addressing sectoral and global challenges.
• India AI Tinkerpreneur is a national-level summer bootcamp aligned with the India–AI Impact Summit 2026, aimed at building AI and entrepreneurial capabilities among school students from Classes 6 to 12. The programme equips young learners with hands-on exposure to AI tools and technologies and encourages them to develop AI-enabled products and solutions addressing social-impact challenges. Through structured online sessions, mentorship by industry and academic experts, and guidance from ideation to execution, the initiative promotes innovation, problem-solving, and entrepreneurial thinking at an early stage.
Together, these flagship challenges and knowledge platforms underscore the Summit’s transition from dialogue to delivery, fostering scalable and inclusive AI innovation. By connecting startups, women technologists, youth innovators, researchers, and industry leaders, the Summit strengthens India’s position as a global hub for responsible and development-oriented artificial intelligence.
Agenda of Events and Notable Attendees at the India-AI Impact Summit
Beginning with the India Innovation Festival, the programme builds momentum through policy panels, knowledge launches, research and industry sessions, and culminates in leader-level engagements and Global Partnership on AI (GPAI) Council meetings.
Date
Event
Venue
16–20 February 2026
AI Impact Expo
Bharat Mandapam, New Delhi
16 February 2026
Keynotes, Panel Discussions, Roundtables
Bharat Mandapam/ Sushma Swaraj Bhawan/ Ambedkar Bhawan, New Delhi
17 February 2026
Release of Knowledge Compendiums on AI in Health, Energy, Education, Agriculture, Gender Empowerment, Accessibility
Bharat Mandapam, New Delhi
Seminar on Applied AI
AI by HER: Global Impact Challenge
Sushma Swaraj Bhawan, New Delhi
Keynotes, Panel Discussions, Roundtables
Bharat Mandapam/ Sushma Swaraj Bhawan/ Ambedkar Bhawan, New Delhi
18 February 2026
Research Symposium
Bharat Mandapam, New Delhi
Industry Session
AI by HER: Global Impact Challenge
Sushma Swaraj Bhawan, New Delhi
Keynotes, Panel Discussions, Roundtables
Bharat Mandapam/ Sushma Swaraj Bhawan/ Ambedkar Bhawan, New Delhi
Summit Dinner
Convention Centre, New Delhi
19 February 2026
Opening Ceremony
Bharat Mandapam, New Delhi
Leaders’ Plenary
CEO Roundtable
Keynotes / Panel Discussion/ Roundtables
Bharat Mandapam / Sushma Swaraj Bhawan / Ambedkar Bhawan, New Delhi
20 February 2026
GPAI Council Meeting
Bharat Mandapam, New Delhi
Keynotes/ Panel Discussion/ Roundtables
Bharat Mandapam / Sushma Swaraj Bhawan / Ambedkar Bhawan, New Delhi
*(Agenda as on 16 Feb, 2026)- The agenda is tentative and subject to revisions.
*The list of notable attendees is tentative and subject to revisions.
Key Institutional Frameworks Involved in the Summit
The India–AI Impact Summit 2026 is supported by core government institutions responsible for policy formulation, programme implementation, ecosystem development, and digital infrastructure. Their involvement provides administrative leadership, technical support, and institutional continuity, ensuring that the Summit is grounded in existing national initiatives and capable of translating discussions into actionable outcomes.
• Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY)
MeitY provides overall policy direction for AI and digital technologies in India. The Ministry anchors the Summit within national priorities on artificial intelligence, electronics, digital governance, and trusted technology adoption. Its role ensures inter-ministerial coordination, alignment with state governments, and integration of Summit outcomes with ongoing national programmes and regulatory frameworks.
• IndiaAI Mission
IndiaAI Mission is a flagship mission supporting AI development in India. The Mission shapes the core themes of the Summit, including AI compute infrastructure, datasets, indigenous AI models, skilling, and startup support. It highlights ongoing government efforts to promote safe, responsible, and inclusive use of artificial intelligence.
• Software Technology Parks of India (STPI)
STPI supports the innovation and participation of startups, MSMEs, and innovators in the Summit. It provides incubation facilities, technical infrastructure, and industry linkages. Its network of centres across the country enables wider regional participation and supports growth of AI-driven enterprises. It helps connect AI innovators with industry, global markets, and export opportunities, strengthening India’s position in the global digital economy.
• Digital India Initiative
Digital India provides the foundational framework for large-scale AI adoption in India. Its emphasis on digital public platforms, inclusion, and citizen-centric governance is reflected in Summit themes. Digital India ensures AI solutions showcased at the Summit align with service delivery, accessibility, transparency, and public trust at national scale.
Expected Outcomes of the Summit
The India AI Impact Summit 2026 is expected to deliver focused, outcome-driven results aligned with national priorities. The Summit is emphasising practical AI deployment, policy alignment, and institutional coordination to support effective implementation across government and industry. It is strengthening governance and regulatory frameworks, assess regional preparedness for AI-led industrial growth, and promote skill development and workforce transition. The Summit is also expand awareness and understanding of AI applications, and foster sustained partnerships among government, academia, startups, and industry to enable responsible and inclusive growth of the AI ecosystem.
Conclusion
The India AI Impact Summit 2026 is delivering focused, outcome-oriented results aligned with national priorities. The Summit is advancing practical AI deployment, policy coherence, and institutional coordination to ensure effective implementation across government and industry. It is strengthening governance and regulatory frameworks, assessing regional preparedness for AI-led industrial growth, and accelerating skill development and workforce transition. The Summit is also expanding awareness of AI applications and fostering sustained partnerships among government, academia, startups, and industry to promote responsible, inclusive, and innovation-driven growth of the AI ecosystem.
References
​​​​​​​Click here to see pdf

PIB Backgrounder
সকলোৰে বাবে মংগল, সকলোৰে বাবে সুখ
16 FEB 2026 7:28PM by PIB Guwahati
মূল বিষয়
• ২০২৬ চনৰ এ আই ইমপেক্ট ছামিটৰ বাবে নতুন দিল্লীত ২০ জনতকৈ অধিক ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধান, ৬০ জন মন্ত্ৰী আৰু বিশ্বৰ ৫০০জন এ আই নেতা সমবেত হয়।
• এ আই ইমপেক্ট ছামিট তিনিটা মৌলিক স্তম্ভ বা ‘সূত্ৰ’ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঠিত— জনসাধাৰণ, গ্ৰহ আৰু প্ৰগতি।
• ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট এক্সপ’ত ৩০খন দেশৰ ৩০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শকে ১০টাতকৈও অধিক বিষয়ভিত্তিক প্ৰদৰ্শনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
*সংখ্যাসমূহ আনুমানিক আৰু পুনৰীক্ষণৰ অধীন
পাতনি
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এ আই) ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ এক মূল কাণ্ডাৰী, ই সুশাসন শক্তিশালী কৰাৰ লগতে জনসেৱা প্ৰদানৰ ৰূপান্তৰ ঘটাই বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখে। দায়িত্বশীল আৰু সৰ্বাংগীন এ আইৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাত আলোকপাত কৰি মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৬ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত ইণ্ডিয়া-এ আই ইমপেক্ট এক্সপো ২০২৬ উদ্বোধন কৰে।
গোলকীয় দক্ষিণত ভাৰতে আয়োজন কৰা এই প্ৰথমখন গোলকীয় এ আই সন্মিলনত অভূতপূৰ্ব অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হৈছিল— ২০ জনতকৈ অধিক ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধান, ৬০ জন মন্ত্ৰী আৰু ৫০০ গৰাকী গোলকীয় এ আই নেতা। নীতি নিৰ্ধাৰক, প্ৰযুক্তি কোম্পানী, উদ্ভাৱক, শিক্ষাবিদ আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক একত্ৰিত কৰা এই সন্মিলনৰ লক্ষ্য হৈছে ইণ্ডিয়া এ আই মিছন আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ পদক্ষেপৰ অধীনত গোলকীয় এ আই আলোচনাক কাৰ্যকৰী উন্নয়নৰ ফলাফললৈ ৰূপান্তৰ কৰা। তদুপলক্ষে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৯ ফেব্ৰুৱাৰীত উদ্বোধনী ভাষণ দিয়াৰ কথা, যি বিশ্ব সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সৰ্বাংগীণ, বিশ্বাসযোগ্য আৰু উন্নয়নমুখী কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াই নিয়াটো নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
ভাৰতৰ বাবে এ আইৰ গুৰুত্ব
‘জনগণ, গ্ৰহ আৰু প্ৰগতি’ৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত, সুশাসন শক্তিশালী কৰা আৰু নাগৰিকৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ সম্ভাৱনা থকা এক পৰিৱৰ্তনশীল শক্তি হিচাপে এ আয়ে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। মানুহৰ বাবে এ আই-সক্ষম সমাধানসমূহে টেলিমেডিচিন আৰু ডায়েগনষ্টিকছৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰি, অভিযোজিত শিক্ষণৰ জৰিয়তে শিক্ষাক ব্যক্তিগতকৰণ আৰু জালিয়াতি ধৰা পেলোৱা ব্যৱস্থাৰ সৈতে বিত্তীয় ব্যৱস্থা সুৰক্ষিত কৰি নাগৰিকসকলক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এই গ্ৰহটোৰ বাবে এ আয়ে শস্যৰ পূৰ্বাভাস, নিখুঁত কৃষি আৰু ড্ৰ’ন ভিত্তিক নিৰীক্ষণৰ জৰিয়তে অধিক স্মাৰ্ট আৰু অধিক বহনক্ষম কৃষি পদ্ধতি সক্ষম কৰি তুলিছে। উন্নয়নৰ বাবে এ আয়ে আদালতৰ ৰায়দানৰ ভাষা অনুবাদৰ জৰিয়তে শাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিছে, সেৱা প্ৰদানৰ উন্নতি সাধিছে আৰু খাদ্য প্ৰদান, গতিশীলতা তথা ব্যক্তিগতকৃত ডিজিটেল সেৱাৰ দৰে প্ৰয়োগৰ জৰিয়তে দৈনন্দিন দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ গ্ৰাম্য আৰু নগৰ উভয়তে সৰ্বাংগীণ আৰু সুলভ প্ৰযুক্তিৰ দিশত পৰিৱৰ্তন প্ৰতিফলিত হৈছে।
১. স্বাস্থ্যসেৱাত এ আই : বিশেষকৈ গ্ৰাম্য আৰু প্ৰত্যন্ত অঞ্চলত এ আয়ে স্বাস্থ্যসেৱাৰ প্ৰৱেশ আৰু ফলাফল উন্নত কৰিছে। এ আই-সক্ষম দূৰৱৰ্তী নিদান আৰু পৰ্টেবল ডিভাইচে চিকিৎসকৰ অভাৱ হোৱা ঠাইত ৰোগ ধৰা পেলোৱাত সহায় কৰে। আনহাতে স্বয়ংক্ৰিয় তেজ আৰু প্ৰস্ৰাৱ পৰীক্ষাই ৰোগ নিৰ্ণয় আৰু চিকিৎসা ক্ষিপ্ৰ কৰি তোলে। চেটবট আৰু লক্ষণ নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাকে ধৰি এ আই ভিত্তিক টেলিমেডিচিনে গ্ৰাম্য ৰোগীক চিকিৎসকৰ সৈতে সংযোগ কৰে, যাৰ ফলত ভ্ৰমণ আৰু অপেক্ষাৰ সময় হ্ৰাস পায়। এ আই ভিত্তিক চিকিৎসা চিত্ৰ বিশ্লেষণে দুৰ্গম অঞ্চলত যক্ষ্মা, কৰ্কট ৰোগ আৰু অন্যান্য ৰোগৰ দ্ৰুত নিদান সক্ষম কৰে। ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক বিশ্লেষণে ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰাত সহায় কৰে, আনহাতে এ আই-চালিত ঔষধ আৱিষ্কাৰ আৰু ব্যক্তিগতকৃত চিকিৎসাই খৰচ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া ৰোগৰ চিকিৎসাৰ ফলাফল উন্নত কৰাত সহায় কৰে।
২. কৃষি আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত এ আই : এ আয়ে উৎপাদনশীলতা আৰু কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে স্মাৰ্ট, তথ্য-চালিত কৃষি পদ্ধতি সক্ষম কৰি তুলিছে। এ আয়ে বতৰ, কীট-পতংগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ তথা জলসিঞ্চনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰে আৰু মোবাইল পৰামৰ্শৰ জৰিয়তে কৃষকসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। এ আই চালিত ড্ৰ’নে শস্যৰ স্বাস্থ্য নিৰীক্ষণ কৰে আৰু অপচয় হ্ৰাস কৰে। আনহাতে উপগ্ৰহীয় চিত্ৰ আৰু বতৰৰ তথ্যই শস্যৰ পূৰ্বাভাসত সহায় কৰে। বজাৰৰ মূল্য পূৰ্বানুমানৰ আৰ্হিয়ে কৃষকসকলক চাহিদা আৰু যোগানৰ ধাৰা আগতীয়াকৈ অনুমান কৰাত সহায় কৰে। মৌছাম জিপিটিৰ দৰে সঁজুলি আৰু কিষাণ ই-মিত্ৰৰ দৰে পদক্ষেপে আঞ্চলিক ভাষাত বাস্তৱ সময়, স্থানীয় কৃষিৰ তথ্য প্ৰদান কৰে।
৩. শিক্ষা আৰু শিক্ষণত এ আই : এ আয়ে শিক্ষাক অধিক ব্যক্তিগতকৃত, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সুলভ কৰি তুলিছে। এ আই-চালিত প্লেটফৰ্মসমূহে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ব্যক্তিগত প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে শিক্ষণ বিষয়বস্তুক খাপ খুৱাই লয়, যি লেহেমীয়া শিক্ষাৰ্থী আৰু উন্নত ছাত্ৰ-ছাত্ৰী উভয়কে সমৰ্থন কৰে। এ আই-চালিত ভাষা অনুবাদে আঞ্চলিক ভাষাৰ সৈতে বিষয়বস্তু খাপ খুৱাই ভাষাৰ বাধাসমূহ দূৰ কৰে। এ আই-ভিত্তিক টিউচন ব্যৱস্থাই তৎক্ষণাত মতামত আৰু ২৪/৭ শিক্ষণ সমৰ্থন প্ৰদান কৰে। দিক্ষা (DIKSHA)ৰ দৰে প্লেটফৰ্মে বিভিন্ন শিক্ষণ গোটলৈ প্ৰাসংগিক আৰু সুলভ শিক্ষামূলক বিষয়বস্তু প্ৰদান কৰিবলৈ এ আই ব্যৱহাৰ কৰে।
৪. বিত্ত আৰু বাণিজ্যত এ আই : এ আয়ে বিত্তীয় সুৰক্ষা, অন্তৰ্ভুক্তি তথা সেৱাৰ দক্ষতা শক্তিশালী কৰি তুলিছে। এ আই-চালিত ব্যৱস্থাই বাস্তৱ সময়ত জালিয়াতি ধৰা পেলায় আৰু ডিজিটেল লেনদেন সুৰক্ষিত কৰে। এ আই ভিত্তিক ক্ৰেডিট স্ক’ৰিঙে বেংকবিহীন আৰু আনডাৰচাৰ্ভডসকলৰ বাবে ঋণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰে। বেংকিং চেটবটে বেলেঞ্চ চেক আৰু ফাণ্ড ট্ৰেন্সফাৰৰ দৰে ৰুটিন সেৱাৰ বাবে ২৪/৭ সমৰ্থন প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত অপেক্ষাৰ সময় হ্ৰাস পায়। এ আই-চালিত ব্যক্তিগতকৰণে কাষ্টমাইজড বিত্তীয় সামগ্ৰী আৰু পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰে।
৫. শাসন ​​আৰু ৰাজহুৱা সেৱাত এ আই : এ আয়ে ৰাজহুৱা সেৱাৰ দক্ষতা, সুলভতা আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰিছে। আদালতৰ ৰায়দানসমূহ স্থানীয় ভাষালৈ এ আই-সহায়ক অনুবাদে ন্যায়ৰ সুবিধাৰ উন্নীত কৰে। এ আয় যাতায়ত, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা আৰু ৰাজহুৱা সুৰক্ষা ব্যৱস্থাসমূহক অনুকূল কৰি স্মাৰ্ট চহৰ ব্যৱস্থাপনা সমৰ্থন কৰে। ইয়াৰ উপৰি পৰিকল্পনা আৰু আবেদনৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সময় হ্ৰাস কৰি চৰকাৰী সেৱা প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
এ আইৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰত চৰকাৰে এ আইৰ এক শক্তিশালী আৰু সৰ্বাংগীণ পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত অত্যন্ত অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। ইণ্ডিয়া এ আই মিছন, এ আই কম্পিউট আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, থলুৱা এ আই আৰ্হিৰ প্ৰসাৰ, বৃহৎ পৰিসৰৰ সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ দৰে পদক্ষেপে দেশত দায়িত্বশীল আৰু বিশ্বাসযোগ্য এ আই গ্ৰহণৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে।
ইয়াৰ উপৰি ইণ্ডিয়া-এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্ব সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, দায়িত্বশীল আৰু নৈতিক এ আইক প্ৰসাৰ কৰা আৰু অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত এ আইৰ ব্যৱহাৰ ত্বৰান্বিত কৰা। ডিজিটেলভাৱে সৱল আৰু প্ৰযুক্তি-চালিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই সন্মিলনে ভাৰতক এ আই উদ্ভাৱন আৰু ৰূপায়ণৰ বাবে গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাত অনুঘটকীয় ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মূল স্তম্ভ : এ আই প্ৰভাৱৰ ওপৰত গোলকীয় সহযোগিতাক পৰিচালিত কৰা তিনিটা সূত্ৰ আৰু সাতটা চক্ৰ
ইণ্ডিয়া-এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ লক্ষ্য হৈছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰভাৱমুখী আৰু জনকেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াই নিয়াৰ লগতে জুখিব পৰা সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক ফলাফলৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা। এই শীৰ্ষ সন্মিলন তিনিটা মূল স্তম্ভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে, যাক "সূত্ৰ" বুলি জনা যায়। এই সংস্কৃত শব্দটোৰ অৰ্থ হৈছে জ্ঞান আৰু কৰ্মক সংযোগ কৰা পথ প্ৰদৰ্শক নীতি বা অত্যাৱশ্যকীয় সূতা। এই সূত্ৰসমূহে বহুপাক্ষিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে এ আইক কেনেকৈ সামূহিক লাভৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি তাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিছে।
এই তিনিটা মূল স্তম্ভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি এ আই ইমপেক্ট ছামিটত সাতটা চক্ৰৰ আশে-পাশে আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। এই চক্ৰসমূহে বহুপাক্ষিক সহযোগিতাৰ নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, যি সমাজৰ বাবে উন্নত আৰু বহনক্ষম ফলাফলৰ সূচনা কৰিব পাৰে।
1. মানৱ মূলধন : এই চক্ৰটোৱে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে এক সমতাপূৰ্ণ এ আই পুনৰ দক্ষতা প্ৰদান পৰিৱেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতৰ বাবে ই ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এ আই অৰ্থনীতিৰ বাবে কৰ্মশক্তিৰ প্ৰস্তুতি শক্তিশালী কৰে।
1. সামাজিক সবলীকৰণৰ বাবে অন্তৰ্ভুক্তি : এই চক্ৰটোৱে অংশীদাৰী এ আই সমাধান আৰু পৰিমাপযোগ্য আৰ্হিৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্তি অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ই নাগৰিককেন্দ্ৰিক এ আই সমাধান প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে আৰু ভাৰতত শেষ প্ৰান্তলৈ সেৱা প্ৰদান নিশ্চিত কৰে।
1. নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এ আই : এই চক্ৰটোৱে দায়িত্বশীল এ আইৰ গোলকীয় নীতিসমূহক ব্যৱহাৰিক আৰু আন্তঃকাৰ্যকৰী সুৰক্ষা আৰু শাসন পৰিকাঠামোলৈ ৰূপান্তৰ কৰাত মনোনিৱেশ কৰে। ভাৰতৰ বাবে ই ঘৰুৱা এ আই শাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰে, ৰাজহুৱা মঞ্চত এ আইৰ নিৰাপদ ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰে আৰু উদ্ভাৱনক লালন-পালন কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণৰ আস্থা গঢ়ি তোলে।
1. স্থিতিস্থাপকতা, উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা : এই চক্ৰটোৱে বৃহৎ পৰিসৰৰ এ আই ব্যৱস্থাৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা পৰিৱেশ আৰু সম্পদৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যি গোলকীয় এ আই বিভাজনক আৰু বেছি ভয়াৱহ কৰি তুলিব পাৰে। ভাৰতৰ বাবে ই বহনক্ষম এ আই গ্ৰহণৰ সমৰ্থন কৰে, যাতে এ আই উন্নয়ন পৰিৱেশৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু সামাজিকভাৱে সমতাপূৰ্ণ হৈ থাকে।
1. বিজ্ঞান : এই চক্ৰটোৱে বৃহৎ পৰিসৰৰ এ আই ব্যৱস্থাই সৃষ্টি কৰা পৰিৱেশ আৰু সম্পদৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যি গোলকীয় এ আই শ্ৰেণীবিভাজনক আৰু বেছি উন্নত কৰি তুলিব পাৰে। ভাৰতৰ বাবে ই বহনক্ষম এ আই গ্ৰহণক সমৰ্থন কৰে, যাতে এ আই উন্নয়ন পৰিৱেশৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু সামাজিকভাৱে সমতাপূৰ্ণ হৈ থাকে।
1. এ আই সম্পদৰ গণতান্ত্ৰিককৰণ : এই চক্ৰটোৱে এক গোলকীয় এ আই পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ কল্পনা কৰে, য’ত সকলোৱে এ আই বিকাশৰ বাবে মৌলিক সঁজুলিসমূহৰ ন্যায্য আৰু সুলভ সুবিধা লাভ কৰিব। ভাৰতৰ বাবে ই ষ্টাৰ্টআপ, গৱেষক আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰে আৰু গোলকীয় এ আই মূল্য শৃংখলত ন্যায্য অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰে।
1. অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সামাজিক কল্যাণৰ বাবে এ আই : এই চক্ৰটোৱে প্ৰকৃততে অন্তৰ্ভুক্ত উন্নয়নৰ বাবে এ আইৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ উপায় অন্বেষণ কৰে, উচ্চ প্ৰভাৱৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ চিনাক্ত তথা সমৰ্থন কৰে, যি অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি আৰু সামাজিক কল্যাণ উভয়ৰে বাবে এ আইৰ আদৰ্শ হিচাপে কাম কৰিব পাৰে।
এই চক্ৰসমূহে একেলগে সকলো দেশ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহ আৰু অংশীদাৰসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ এ আই কৌশলসমূহ একত্ৰিত কৰিবলৈ, অংশীদাৰী শিক্ষণক লাভান্বিত কৰিবলৈ আৰু সামূহিক সুবিধাসমূহ সৰ্বাধিক কৰাৰ লগতে অংশীদাৰী প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে মোকাবিলা কৰা এ আই সমাধানসমূহ ৰূপায়ণ কৰিবলৈ এক বিস্তৃত পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনত এ আই ইমপেক্ট ইভেণ্ট
ইণ্ডিয়া-এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ লক্ষ্যসমূহ এ আই ইমপেক্ট ইভেণ্টছৰ জৰিয়তে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। এই অনুষ্ঠানসমূহে ভাৰতীয় এ আই পদক্ষেপসমূহ, আঞ্চলিক ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰসমূহ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামোসমূহ উপস্থাপন কৰিবলৈ এখন গাঁথনিগত মঞ্চ প্ৰদান কৰে, লগতে মতামত, সমনীয়া-শিক্ষণ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তুলনামূলক মূল্যায়নো সক্ষম কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পূৰ্বৰ অনুষ্ঠান
ইণ্ডিয়া-এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ প্ৰস্তুতি প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হিচাপে প্ৰাৰম্ভিক আলোচনা আৰু কেন্দ্ৰীভূত বিষয়ভিত্তিক আলোচনাৰ সুবিধাৰ বাবে শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পূৰ্বে একাংশ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। ভাৰত আৰু বিদেশত অনুষ্ঠিত এই আলোচনাসমূহে চৰকাৰ, শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ, ষ্টাৰ্টআপ তথা নাগৰিক সমাজক একত্ৰিত কৰে।
আঞ্চলিক এ আই শীৰ্ষ সন্মিলন
আঞ্চলিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰীয় এ আই অগ্ৰাধিকাৰসমূহক একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আঞ্চলিক এ আই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ২০২৫ চনৰ অক্টোবৰৰ পৰা ২০২৬ চনৰ জানুৱাৰীৰ ভিতৰত মেঘালয়, গুজৰাট, ওড়িশা, মধ্যপ্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, ৰাজস্থান, কেৰালা আৰু তেলেংগানাত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহযোগত আয়োজন কৰা আঠখন শীৰ্ষ সন্মিলনত অঞ্চলভিত্তিক এ আই ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰ, নীতিগত পৰামৰ্শ আৰু ক্ষমতাৰ ব্যৱধান চিনাক্ত কৰা হব। এই আলোচনাই শীৰ্ষ সন্মিলনৰ কাৰ্যসূচী আৰু ফলাফলৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব।
মূল শীৰ্ষ সন্মিলন
সাতটা চক্ৰীয় সন্মিলনৰ অংশ হিচাপে মূল শীৰ্ষ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই অধিবেশনসমূহে উদ্যোগ, শিক্ষাবিদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰসকলক ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰসমূহ পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ, নীতিৰ অভিজ্ঞতাসমূহ ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ আৰু উন্নয়নমুখী এ আই নিয়োগৰ ব্যৱহাৰিক পদ্ধতি চিনাক্ত কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰিছিল। শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰতি বিশ্বজোৰা উৎসাহৰ প্ৰমাণ স্বৰূপে ৭০০ৰো অধিক প্ৰস্তাৱ লাভ কৰা হৈছে।
এ আই সংক্ষিপ্তকৰণ
এ আই সংক্ষিপ্তকৰণ ইণ্ডিয়া–এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬ৰ এটা মূল জ্ঞানভিত্তিক ফলালফল আৰু ইয়াক ১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ তাৰিখে সন্মিলনৰ সময়ত মুকলি কৰা হ’ব। ইয়াত অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাস্তৱ জগতৰ প্ৰয়োগৰ নথিভুক্ত বিষয়ভিত্তিক কেছবুকৰ এটা গোট সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। ই ব্যৱহাৰকাৰী তথা অংশীদাৰসকলৰ বাবে এক ৰেফাৰেন্স সম্পদ হিচাপে কাম কৰিব আৰু শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাহিৰতো নিৰন্তৰ সহযোগিতা আৰু দায়িত্বশীল তথা উন্নয়নমুখী এ আই সমাধান গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব।
ধ্বজাবাহী কাৰ্যসূচী
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ উল্লেখযোগ্য দিশবোৰৰ ভিতৰত আছে তিনিটা গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বান— এআই ফৰ অল (ALL), এ আই বাই হাৰ (HER) আৰু যুৱএআই (YUVAi)— যি ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পৰিমাপযোগ্য আৰু উন্নয়নমুখী এ আই সমাধান চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহে ৬০খনতকৈও অধিক দেশৰ পৰা ৪,৬৫০টাতকৈও অধিক প্ৰত্যাহ্বান লাভ কৰিছিল, যি গোলকীয় অংশগ্ৰহণ আৰু উদ্ভাৱনৰ আগ্ৰহৰ প্ৰবল প্ৰতিফলন ঘটায়। ক্ষেত্ৰ বিশেষজ্ঞ, নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ দ্বাৰা বিবিধ পৰ্যায়ৰ মূল্যায়নৰ পিছত গ্ৰেণ্ড ফাইনেল আৰু বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত নিজৰ সমাধান প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ৭০ গৰাকী চূড়ান্ত প্ৰতিযোগীক নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে।
• সকলোৰে বাবে এ আই : গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বানৰ লক্ষ্য হৈছে বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰভাৱ থকা এ আই সমাধান চিনাক্ত কৰা। ইয়াক উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় তথা ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ভাষা বিভাগে ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়াৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে ৰূপায়ণ কৰি আছে। এই প্ৰত্যাহ্বানে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, কৰ্মৰত পেছাদাৰী, গৱেষক আৰু ষ্টাৰ্টআপক আমন্ত্ৰণ জনায় আৰু নগৰীয়া আন্তঃগাঁথনি আৰু গতিশীলতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বহল প্ৰযোজ্যতাৰ সৈতে এ আই সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ নিৰ্বাচিত সমাধানসমূহ শীৰ্ষ সন্মিলনত প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব, আৰু ২.৫০ কোটি টকা পৰ্যন্ত পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
• এ আই বাই হাৰ : গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বানৰ লক্ষ্য হৈছে এ আইত মহিলাৰ নেতৃত্বত উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰা। নিটী আয়োগৰ মহিলা উদ্যোগী মঞ্চৰ সহযোগত ইয়াৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এই প্ৰত্যাহ্বানে মহিলা প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞসকলক বৃহৎ পৰিসৰৰ বাস্তৱ জগতৰ ৰাজহুৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান উপস্থাপন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। এই সন্মিলনত নিৰ্বাচিত সমাধানসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব আৰু ২.৫০ কোটি টকা পৰ্যন্ত পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হ’ব।
• যুৱ এ আই : গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বানৰ লক্ষ্য হৈছে যুৱ উদ্ভাৱকসকলক প্ৰকৃত সমস্যাসমূহৰ সমাধানৰ বাবে এ আই সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা। ১৩–২১ বছৰ বয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে মুকলি এই প্ৰত্যাহ্বান মাই ভাৰত আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ইলেক্ট্ৰনিকছ এণ্ড ইনফৰ্মেশ্যন টেকন’লজিৰ সহযোগত অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। নিৰ্বাচিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ৮৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত পুৰস্কাৰ লাভ কৰিব।
• গৱেষণা মূল্যায়ন চক্ৰ : এ আই আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত এই মূল্যায়ন চক্ৰখন শীৰ্ষ সন্মিলনৰ ধ্বজাবাহী শৈক্ষিক মঞ্চ, জ্ঞানৰ অংশীদাৰ হিচাপে আই আই টি হায়দৰাবাদৰ সহযোগত ২০২৬ চনৰ ১৮ ফেব্ৰুৱাৰীত নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত হয়। ই আফ্ৰিকা, এছিয়া আৰু লেটিন আমেৰিকাৰ পৰা প্ৰায় ২৫০খন গৱেষণা-পত্ৰ লাভ কৰিছিল। উক্ত আলোচনা চক্ৰত মাননীয় আলাৰ কাৰিছ, শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ আৰু শ্ৰী জিতিন প্ৰসাদ উপস্থিত থাকে। পূৰ্ণাংগ অধিবেশন, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উপস্থাপন আৰু পোষ্টাৰ প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে এই মঞ্চই বৈজ্ঞানিক আৱিষ্কাৰ, নিৰাপত্তা আৰু শাসনৰ পৰিকাঠামো, গণনা আন্তঃগাঁথনিৰ ন্যায্য প্ৰৱেশ আৰু গোলকীয় দক্ষিণত সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিব।
• ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট এক্সপ২০২৬ মেইট-ৱাইৰ উদ্যোগত, ভাৰতৰ ছফটৱেৰ টেকন’লজি পাৰ্কসমূহক ইয়াৰ পৃষ্ঠপোষক হিচাপে লৈ আয়োজন কৰা হৈছে। ৭০ হাজাৰ বৰ্গমিটাৰত বিস্তৃত এই এক্সপ’ত সাতটা বিষয়ভিত্তিক পেভিলিয়নৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৰ্শনাৰ্থীক আতিথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ব্যৱসায়-কেন্দ্ৰিক মঞ্চই এ আইৰ গৱেষণা আৰু পাইলট পৰ্যায়ৰ পৰা বৃহৎ পৰিসৰৰ ৰূপায়ণলৈ পৰিৱৰ্তন প্ৰদৰ্শন কৰে আৰু গোলকীয় তথা আঞ্চলিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ উদ্ভাৱক আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক সংযোগ কৰে।
• ইণ্ডিয়া এ আই টিংকাৰপ্ৰেনিউৰ : এয়া ষষ্ঠ শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীলৈকে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত এ আই আৰু উদ্যোগীকৰণৰ দক্ষতা বিকাশৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ গ্ৰীষ্মকালীন বুটকেম্প। এই কাৰ্যসূচীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এ আই সঁজুলিৰ সৈতে হাতে-কামে অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে আৰু সামাজিক প্ৰভাৱৰ সৈতে এ আই সামগ্ৰী আৰু সমাধান বিকশিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। গাঁথনিগত অনলাইন অধিবেশন, বিশেষজ্ঞৰ নিৰ্দেশনা আৰু ধাৰণাটোৰ পৰা কাৰ্যকৰীকৰণলৈকে সমৰ্থনৰ জৰিয়তে এই পদক্ষেপে প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত উদ্ভাৱন, সমস্যা সমাধান আৰু উদ্যোগীকৰণৰ চিন্তাধাৰাক লাভান্বিত কৰে।
সামূহিকভাৱে এইসমূহ অনন্য প্ৰত্যাহ্বান আৰু জ্ঞানৰ মঞ্চই আলোচনাৰ পৰা ডেলিভাৰীলৈ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পৰিৱৰ্তন প্ৰদৰ্শন আৰু পৰিমাপযোগ্য তথা অন্তৰ্ভুক্ত এ আই উদ্ভাৱনক লাভান্বিত কৰে। ষ্টাৰ্টআপ, মহিলা প্ৰযুক্তিবিদ, যুৱ উদ্ভাৱক, গৱেষক আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলক সংযোগ কৰি এই সন্মিলনে দায়িত্বশীল আৰু উন্নয়নকেন্দ্ৰিক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ গোলকীয় কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰে।
ইণ্ডিয়া-এআই ইমপেক্ট ছামিটৰ কাৰ্যসূচী আৰু উল্লেখযোগ্য উপস্থিত লোকসকলৰ এজেণ্ডা
ইণ্ডিয়া ইনোভেচন ফেষ্টিভেলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এই কাৰ্যসূচীয়ে নীতি নিৰ্ধাৰকৰ থূল, জ্ঞান অন্বেষণ, গৱেষণা আৰু উদ্যোগ অধিবেশনৰ জৰিয়তে অগ্ৰসৰ হয়। নেতা পৰ্যায়ৰ সংযোগ আৰু এ আই বিষয়ক গ্ল’বেল পাৰ্টনাৰশ্বিপ (জিপিএআই) কাউন্সিলৰ বৈঠকত এয়া মূল আলোচ্য বিষয় হয়।
তাৰিখ
কাৰ্যসূচী
স্থান
১৬-২০ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
এ আই ইমপেক্ট এক্সপো
ভাৰত মণ্ডপম, নতুন দিল্লী
১৬ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
মূল ভাষণ, পেনেল আলোচনা, ঘূৰণীয়া মেজমেল
ভাৰত মণ্ডপম, সুষমা স্বৰাজ ভৱন, আম্বেদকাৰ ভৱন, নতুন দিল্লী
১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
স্বাস্থ্য, শক্তি, শিক্ষা, কৃষি, লিংগ সবলীকৰণ, সুলভতাত এ আই বিষয়ক জ্ঞানৰ সংক্ষিপ্ত প্ৰকাশ
ভাৰত মণ্ডপম, নতুন দিল্লী
প্ৰায়োগিক এ আই সন্দৰ্ভত আলোচনা চক্ৰ
এ আই বাই হাৰ (HER) : গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বান
সুষমা স্বৰাজ ভৱন, নতুন দিল্লী
মূল ভাষণ, পেনেল আলোচনা, ঘূৰণীয়া মেজমেল
ভাৰত মণ্ডপম, সুষমা স্বৰাজ ভৱন, আম্বেদকাৰ ভৱন, নতুন দিল্লী
১৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
গৱেষণা আলোচনা চক্ৰ
ভাৰত মণ্ডপম, নতুন দিল্লী
উদ্যোগ অধিবেশন
এ আই বাই হাৰ (HER) : গোলকীয় প্ৰভাৱিত প্ৰত্যাহ্বান
সুষমা স্বৰাজ ভৱন, নতুন দিল্লী
মূল ভাষণ, পেনেল আলোচনা, ঘূৰণীয়া মেজমেল
ভাৰত মণ্ডপম, সুষমা স্বৰাজ ভৱন, আম্বেদকাৰ ভৱন, নতুন দিল্লী
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মধ্যাহ্ন ভোজন
কনভেনচন চেণ্টাৰ, নতুন দিল্লী
১৯ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
মুকলি অধিৱেশন
ভাৰত মণ্ডপম, নতুন দিল্লী
নেতৃত্বৰ পূৰ্ণাংগ সভা
চি ই অৰ ঘূৰণীয়া মেজমেল
মূল ভাষণ, পেনেল আলোচনা, ঘূৰণীয়া মেজমেল
ভাৰত মণ্ডপম, সুষমা স্বৰাজ ভৱন, আম্বেদকাৰ ভৱন, নতুন দিল্লী
২০ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬
জিপিএআই পৰিষদৰ বৈঠক
ভাৰত মণ্ডপম, নতুন দিল্লী
মূল ভাষণ, পেনেল আলোচনা, ঘূৰণীয়া মেজমেল
ভাৰত মণ্ডপম, সুষমা স্বৰাজ ভৱন, আম্বেদকাৰ ভৱন, নতুন দিল্লী
*(১৬ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ তাৰিখৰ কাৰ্যসূচী)- এই কাৰ্যসূচী আংশিক আৰু পুনৰীক্ষণৰ অধীন।
*উল্লেখযোগ্য অতিথিসকলৰ তালিকাখন আংশিক আৰু পুনৰীক্ষণৰ অধীন।
শীৰ্ষ সন্মিলনত জড়িত মূল প্ৰাতিষ্ঠানিক কাঠামো
ইণ্ডিয়া-এ আই প্ৰভাৱ শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ৰ নীতি প্ৰণয়ন, কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ, পৰিৱেশতন্ত্ৰ বিকাশ আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে দায়বদ্ধ মূল চৰকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহে সমৰ্থন কৰে। তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণে প্ৰশাসনিক নেতৃত্ব, কাৰিকৰী সহায় আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ধাৰাবাহিকতা প্ৰদান কৰে, যি নিশ্চিত কৰে যে শীৰ্ষ সন্মিলনে বৰ্তমানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু আলোচনাবোৰক কাৰ্যকৰী ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সক্ষম।
ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (MeitY) :
মেইট-ৱায়েএ ভাৰতত এ আই আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বাবে সামগ্ৰিক নীতি নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে। এই মন্ত্ৰালয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ইলেক্ট্ৰনিকছ, ডিজিটেল প্ৰশাসন আৰু বিশ্বাসযোগ্য প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ সৈতে জড়িত ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সমন্বয় সাধন কৰে। ইয়াৰ ভূমিকা হৈছে ৰাজ্যসমূহকে ধৰি মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মাজত সমন্বয় স্থাপন কৰা।
ইণ্ডিয়াএআই মিছন
ইণ্ডিয়াএআই মিছন হৈছে ভাৰতত এ আই বিকাশত সহায় কৰা এখন ধ্বজাবাহী আঁচনি। এই আঁচনিয়ে শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মূল বিষয়বস্তুসমূহ গঢ় দিয়ে, য'ত আছে এ আই কম্পিউট আন্তঃগাঁথনি, ডাটাছেট, থলুৱা এ আই মডেল, দক্ষতা আৰু ষ্টাৰ্টআপ সমৰ্থন। ইয়াত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ নিৰাপদ, দায়িত্বশীল আৰু সৰ্বাংগীণ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে অব্যাহত চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে।
ভাৰতীয় ছফটৱেৰ প্ৰযুক্তি উদ্যান (STPI)
এছটিপিআয়ে শীৰ্ষ সন্মিলনত ষ্টাৰ্টআপ, এমএছএমই আৰু উদ্ভাৱকসকলৰ উদ্ভাৱন আৰু অংশগ্ৰহণক সমৰ্থন কৰে। ই ইনকিউবেচনৰ সুবিধা, কাৰিকৰী আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্যোগৰ সংযোগ প্ৰদান কৰে। সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ কেন্দ্ৰৰ নেটৱৰ্কে বহল আঞ্চলিক অংশগ্ৰহণ সক্ষম কৰি তোলে আৰু এআই-চালিত উদ্যোগসমূহৰ বৃদ্ধিত সহায় কৰে। ই এ আই উদ্ভাৱকসকলক উদ্যোগ, বিশ্ব বজাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰাত সহায় কৰে, যাৰ ফলত গোলকীয় ডিজিটেল অৰ্থনীতিত ভাৰতৰ স্থান শক্তিশালী হয়।
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া ইনিচিয়েটিভ
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই ভাৰতত বৃহৎ পৰিসৰৰ এ আই গ্ৰহণৰ বাবে মূল পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে। ডিজিটেল ৰাজহুৱা মঞ্চ, অন্তৰ্ভুক্তি আৰু নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসনৰ ওপৰত ইয়াৰ গুৰুত্ব শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তুত প্ৰতিফলিত হৈছে। ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই শীৰ্ষ সন্মিলনত প্ৰদৰ্শিত এ আই সমাধানসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সেৱা প্ৰদান, সুলভতা, স্বচ্ছতা আৰু জনসাধাৰণৰ আস্থাৰ সৈতে মিল থকাটো নিশ্চিত কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ প্ৰত্যাশিত ফলাফল
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬য়ে ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কেন্দ্ৰীভূত, ফলাফল-পৰিচালিত তথ্য প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এই শীৰ্ষ সন্মিলনে চৰকাৰ আৰু উদ্যোগসমূহৰ মাজত ফলপ্ৰসূ নীতি ৰূপায়ণত সহায় কৰিবলৈ ব্যৱহাৰিক এ আই নিয়োগ, নীতি প্ৰস্তুতকৰণ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমন্বয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ই শাসন আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ কাঠামো শক্তিশালী কৰে, এ আই-নেতৃত্বাধীন ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবে আঞ্চলিক প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন কৰে, আৰু দক্ষতাৰ বিকাশ তথা কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তনক প্ৰসাৰিত কৰে। এই সন্মিলনে এ আই প্ৰয়োগৰ সজাগতা আৰু বুজাবুজিও সম্প্ৰসাৰণ কৰে। তদুপৰি চৰকাৰ, শিক্ষাবিদ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্যোগৰ মাজত স্থায়ী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলে যাতে এ আই পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ দায়িত্বশীল আৰু অন্তৰ্ভুক্ত উন্নয়ন সম্ভৱ হয়।
উপসংহাৰ
ইণ্ডিয়া এ আই ইমপেক্ট ছামিট ২০২৬য়ে ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কেন্দ্ৰীভূত, ফলাফলমুখী তথ্য প্ৰদান কৰে। এই শীৰ্ষ সন্মিলনে সমগ্ৰ চৰকাৰ আৰু উদ্যোগত ফলপ্ৰসূ নীতি ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰিবলৈ ব্যৱহাৰিক এ আই নিয়োগ, নীতিৰ সংহতি আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সমন্বয়ক আগুৱাই লৈ গৈছে। ই শাসন আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ কাঠামো শক্তিশালী কৰে আৰু এ আই-নেতৃত্বাধীন ঔদ্যোগিক বিকাশৰ বাবে আঞ্চলিক প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন তথা দক্ষতা বিকাশ, কৰ্মশক্তিৰ পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰে। এই শীৰ্ষ সন্মিলনে এ আই প্ৰয়োগৰ সজাগতাও বৃদ্ধি কৰে আৰু চৰকাৰ, শিক্ষাবিদ, ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্যোগৰ মাজত স্থায়ী অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলে যাতে এ আই পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ দায়িত্বশীল, অন্তৰ্ভুক্ত আৰু উদ্ভাৱন-চালিত উন্নয়নৰ প্ৰসাৰ ঘটে।