Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 132nd Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.03.2026
29 MAR 2026 11:54AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
Welcome once again to 'Mann Ki Baat'. This month of March has been full of turbulence globally. All of us remember that the entire world faced myriad problems for a long time on account of COVID. Indeed, all of us had expected that after emerging from the Corona crisis, the world would move forward on the path of renewed progress. However, situations of war and conflict have continuously kept arising in different parts of the world. Presently, a fierce war has been going on in our neighbourhood for a month. Millions of our family members, near and dear ones, live in these countries, especially working in the Gulf countries. I am deeply grateful to the Gulf countries, who are providing all kinds of assistance to more than 1 crore such Indians there.
Friends,
The region where the war is currently going on is a major centre of our energy needs. On account of that, a crisis is emerging around the world regarding petrol and diesel.
Our global relations; the support we receive from various countries, and the strengths the country has built over the past decade have enabled India to bravely confront these circumstances.
Friends,
These certainly are challenging times. Today, through "Mann Ki Baat," I would once again urge all my countrymen that we must unitedly overcome this challenge. Those who are politicizing even this issue should refrain from doing so. This is a matter concerning the interests of 140 crore countrymen; there is no place for self-serving politics. Therefore, those who are spreading rumours are causing a major harm to the country. I would also appeal to all citizens to remain vigilant and not be misled by rumours. Trust only the continuous information provided by the government and take action based only on that. As always, I am confident that just as we have overcome past crises with the strength of our 140 crore countrymen; this time too, we will together emerge victorious from this difficult situation.
My dear countrymen,
India's strength lies in its crores of people. Today, in 'Mann Ki Baat,' I want to tell you about an initiative that reflects the spirit of public participation among our countrymen. This initiative is the Gyan Bharatam Survey, which is related to our great culture and rich heritage.
Its objective is to collect information about manuscripts across the country. One way to participate in this survey is through the Gyan Bharatam App. If you have a manuscript or information about it, do share its image on the Gyan Bharatam App. Information related to each entry is being verified before it is recorded. I am glad that thousands of manuscripts have been shared so far. For example, Chao Nantisindh Lokang ji of Namsai, Arunachal Pradesh, has shared manuscripts in the Tai script. Bhai Amit Singh Rana of Amritsar has shared manuscripts in the Gurmukhi script. This is a script associated with our great Sikh tradition and the Punjabi language. Some organizations have provided manuscripts written on palm leaves. The Abhay Jain Library in Rajasthan has shared very old manuscripts inscribed on copper plates. The Hemis Monastery in Ladakh has provided information about valuable Tibetan manuscripts.
I have cited just a few examples here. This survey will continue until mid-June. I urge all of you to uncover and share aspects of your culture.
My dear countrymen,
India is the youngest country in the world. When the strength of the country's youth is involved in nation-building, it is of immense help. The organization MY Bharat, is playing a major role in fulfilling this responsibility of nation-building. This organization is connecting the country's youth with various positive activities. Recently, MY Bharat organized a budget quest. Its aim was to connect the youth across the country with the budget process and policymaking. Nearly 12 lakh youth from across the country participated in the quiz. After the quiz, approximately 160,000 participants were selected for the essay competition. I had the opportunity as well to read some of these essays. They demonstrate the eagerness of my young friends to contribute to the country's development. Kotla Raghuveer Reddy from Suryapet, Telangana, Saurabh Baiswar from Barabanki, Uttar Pradesh and Sumit Kumar from Gopalganj, Bihar, have written on the topic related to farmer welfare.
Aanchal from Mohali, Punjab, and Om Prakash Rath from Kendrapara, Odisha, expressed their views on ways to advance women-led development. Pratham Barar from Yamunanagar, Haryana, has written that a green and clean India is the only path to a prosperous India. This reveals their deep thinking. Shankh Gupta from Delhi suggests that more efforts should be made to identify sports talent in rural areas. Our young friends have also shared their ideas on skill development and ease of doing business. I commend all the young people who are sharing their ideas. These ideas are crucial in taking the country forward.
My dear countrymen,
This month has been full of excitement and enthusiasm for cricket fans across the country. When India achieved a historic victory in the T20 World Cup, a wave of joy swept across the country. We are all very proud of our team's thumping success. Late last month, a thrilling match was witnessed in Hubli, Karnataka. By winning this match, the Jammu and Kashmir cricket team secured for themselves the Ranji Trophy. It is most heartening to note that after a long wait of nearly seven decades, the team achieved its first Ranji Trophy title.
This unprecedented success is the result of years of continuous efforts by the players. Team captain Paras Dogra displayed extraordinary skills. Through his leadership he played a significant role in this victory. The performance of young Kashmiri bowler Aaqib Nabi, who took 60 wickets in the Ranji Trophy, is being talked about nationwide. This victory has thrilled the players and coaching staff, as well as the people of Jammu and Kashmir. This impressive performance on the cricket field has further increased the enthusiasm for sports among the youth there. In the future, it will inspire many young people to take up sports. The people of Jammu and Kashmir have a tremendous passion for sports. I am glad that it is now becoming a hub for major sporting events. Gulmarg has already established itself as the host of the Khelo India Winter Games. Sports like football are also very popular among the youth there. I hope this winning streak of Jammu and Kashmir sports persons continues in the future.
My dear countrymen,
I often say, 'The one who plays will blossom.' I am happy to see that our country's youth are now embracing sports that were not as popular before.
Gulveer Singh, a talented athlete from Uttar Pradesh, has done wonders in one such sport. Just a few weeks ago, he created history by finishing third in the New York City Half Marathon. He became the first Indian athlete to complete a half marathon in under an hour. Squash player daughter Anahat Singh, won a major international title in the Squash on Fire Open. She achieved this success at just 17 years of age. With this, she has become the youngest Asian female player to make it to the top-20 in the PSA World Ranking. I also came to know about the Asmita Athletics League. In this, many sporting events were organized on the occasion of Women's Day on the 8th of March. Around 2 lakh daughters participated in the league. It is good to see that the woman power of India is playing an important role in this sporting transformation taking place in the country.
Friends,
I have always urged all of you to certainly pay attention to your fitness. Now less than 100 days are left for the International Yoga Day; the attraction towards yoga is also rising continuously all over the world. Almis ji is promoting yoga through his Arvind Yoga Centre in Djibouti, Africa. He also teaches yoga to people in many other places there.
Many of you have commented on Instagram Content Creator Yuvraj Dua's post pertaining to my reply. He had requested me to ask his father to reduce his sugar intake. I am happy that my request has had a positive impact on his father. I would urge all of you to reduce your sugar intake also… and as I have said earlier, we also need to cut down on cooking oil by 10 percent. These small efforts will keep you away from obesity and lifestyle diseases.
My dear countrymen,
There is an old saying 'Karat Karat Abhyas Ke, Jadmat Hot Sujan' which means that the more we practice continuously, the more intellect we keep acquiring. People also learn best when there is active participation on their part. I have come to know about a unique initiative related to education in Bengaluru. A team here is running Prayog Institute of Education Research. This team has a special focus on research projects. This team is engaged in popularizing science education at the school level. They have launched an experiment called Anveshan, which provides students from 9th to 12th standard the opportunity to innovate in areas like Chemistry, Earth Science, and Wellness.
This provides students with a very good research experience and a platform to publish their projects.
Friends, during our ‘Pareeksha Pe Charcha’, some students told me that they wanted to study science but were also intimidated by it. The efforts of the Prayog team in this direction are commendable. This initiative gives students the opportunity to engage with science and demonstrate practical experience. When we try something firsthand, curiosity and interest are generated. Who knows, perhaps one of these young friends of mine might be a great scientist of the future.
Friends,
The Naga community is also making an effort to preserve the past and prepare for the future through education. The people of this community deeply respect their tribal traditions. They are proud of this and simultaneously also maintain a modern approach. The Naga tribes had a traditional system of Morung learning, in which elders would share traditional knowledge, history, and life skills with the youth through their experiences. Over time, this system has evolved into the Morung concept of education. Through this system, interest in children in subjects like mathematics and science is instilled.
In this, elders in the community teach them life skills through stories, folk songs and traditional games. In this way, our Nagaland is advancing children's education while preserving its cultural heritage. If you learn about such efforts in your area, please share them with me.
My dear countrymen,
Summer has begun in many parts of the country, which means it's time to renew our commitment to water conservation. Over the last 11 years, the 'Jal Sanchay Abhiyan' has created a lot of awareness among the people. Under this campaign, nearly 50 lakh Artificial Water Harvesting Structures have been created across the country. I am happy to see that community-level efforts are now underway in every village to address the water crisis. At some places, old ponds are being cleaned; at others, efforts are being made to conserve rainwater. Under the Amrit Sarovar Abhiyan as well, nearly 70,000 Amrit Sarovars have been made across the country. The cleaning of these lakes has also begun before the advent of the rainy season. Today, I would also like to share some inspiring examples with you. These examples demonstrate how widespread water conservation can be with public participation.
Friends,
Wangmun village, located in the Jampui Hills of Tripura, is situated at an altitude of 3,000 feet. This village had been facing a severe water crisis. During the summer, villagers would tread long distances for the sake of water. Finally, the villagers decided to conserve every drop of rain.
Today, almost every household in Wangmun village has a rooftop rainwater harvesting system installed. The village, that was once struggling with water scarcity, has become an inspiring example of water conservation.
Friends,
A unique initiative was also observed in Korea district of Chhattisgarh. Farmers there worked on a simple yet effective idea. They made small recharge ponds and soak pits in their fields, allowing rainwater to remain in the fields and gradually seep into the ground. Today, more than 1,200 farmers in this area have adopted this model, and the groundwater level of the village has improved significantly.
Similarly, in Mudhigunta village in Telangana's Mancherial district, people have come together to address the water problem. 400 families made soak pits at their homes and created a mass movement for water conservation. This has improved the village's groundwater level and significantly reduced diseases caused by polluted water.
My dear countrymen,
Our fishermen brothers and sisters are not just warriors of the sea; they are also a strong foundation of a self-reliant India. Battling the waves of the sea even before dawn, they set out to strengthen their families and the country's economy. The lives of these hardworking fishermen are being made easier in many ways today. Whether it's port development or insurance for fishermen, many such initiatives are proving extremely helpful. We know that weather patterns greatly impact their activities at sea. Keeping this in mind, they are being fully supported through technology.
I am extremely happy that such efforts are not only enriching our fisheries sector; it is also instilling the spirit to innovate. Today, ever new innovations are taking place in the fields of fisheries and seaweed, and our fishermen are becoming self-reliant.
Sujata Bhuyan of Sambalpur, Odisha, was a homemaker, but she wanted to do something new and further help her family. So, a few years ago, she started fish farming in the Hirakud reservoir. The early days were not easy for her. Numerous challenges such as weather changes, arranging food for the fish and balancing household responsibilities were there, but her spirit remained unwavering. Within just two or three years, she transformed her endeavour into a thriving business. Today, her success has become a new ray of hope for the women of the community.
Friends,
The story of Havva Gulzar ji of Minicoy in Lakshadweep brings to the fore the incredible determination of our mothers and sisters. Actually, she used to run a fish processing unit. But she felt she could do even better with a good cold storage facility. Therefore, she decided to set up a cold storage unit. Today, this has become her strength. Now, she is able to do business with better planning.
Friends,
Such efforts are being undertaken everywhere in the country, which are inspiring. Shivling Satappa Huddar of Belagavi chose a path different from traditional farming. For this, he created a pond farm.
He also received training for this business. Now, he is earning a good income by selling fish from his pond. Whereas, looking at the demand for seaweed, many people have also adopted seaweed cultivation. They are also getting huge benefits from it. I once again commend all those associated with the fisheries sector. Their efforts to strengthen our economy are highly commendable.
My dear countrymen,
When society itself steps forward, even small efforts become the foundation of big change. Many such examples are emerging in different parts of our country which teach us that. Recently, an inspiring effort was witnessed in Varanasi, Uttar Pradesh. Over 251,000 saplings were planted there in a single hour, setting a new Guinness World Record.
The most remarkable aspect of this effort was the involvement of thousands of people. Students, youth, volunteer organizations, and various institutions all joined together to make this possible. This same form of public participation is also visible in the "Ek Ped Maa Ke Naam" campaign. Under this campaign, millions of trees have been planted across the country.
Friends,
A very inspiring effort has come to fore from Chizami village in Nagaland. The women of Chizami village are collectively preserving over 150 varieties of traditional seeds. These seeds are being preserved in a community seed bank, run by the village women themselves. These include rice, millet, maize, pulses, vegetables, and a variety of herbs. This is an effort that preserves knowledge, keeps traditions alive, and lays a strong foundation for future generations.
Friends,
Today, when the world is facing challenges like climate change, such efforts show us that solutions are not always far away. Sometimes, our own traditional knowledge and community efforts offer us the strongest path forward.
My dear countrymen,
If you visit any city, big or small, today, you will surely notice a change. You will see solar panels installed on the rooftops of a large number of homes. Until a few years ago, this was only seen on a few homes. But today, the impact of the "PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana" is being observed in every corner of the country. This scheme has brought about a profound change in the life of Payal Munjpara of Surendranagar district, Gujarat.
She received training in solar power technology through the Surya Initiative and completed a four-month Solar PV technician course. She has now become a skilled solar technician. Payal is making a name for herself as a solar entrepreneur. She works on solar rooftop installations in nearby districts, earning thousands of rupees every month.
Friends,
Arun Kumar from Meerut has now become an energy provider in his area. Recently, Arun Kumar participated in a program in Delhi and shared his experiences. He had shared that he is not only saving on his electricity bills but also selling his excess electricity.
Friends,
Muralidhar ji from Jaipur has achieved similar success. Earlier, his farming was dependent on a diesel pump, which cost thousands of rupees every year. When he adopted a solar pump, his farming system transformed. Now, he no longer has to worry about fuel; irrigation is timely, and his annual income has also increased. Most importantly, his family is now living a better life with clean energy.
Friends,
The benefits of the 'PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana' are also being obtained in areas of the Northeast. In Tripura, there are many villages of the Riang tribe which faced electricity problems. Now, through solar mini-grids, their homes remain illuminated. Children there are now able to study even after dusk. People are able to charge their mobile phones, and the social life of villages has also changed.
Friends,
There are countless such examples of the solar energy revolution in the country. Do join this revolution and connect others too.
My dear countrymen,
Every month I receive numerous messages from different parts of the country for 'Mann Ki Baat'. These messages also reveal how enthusiastically people in remote areas listen to this program. When I read your suggestions, I feel that this is not just a programme; it has become a shared dialogue between all of us. Your thoughts… Your experiences inspire us to continuously improve this programme.
Do keep sharing inspiring stories from your surroundings. Maybe a small effort of yours will bring a big change in someone else's life; giving someone new courage to move forward - this very is the true power of radio.
It connects people in different corners of the country with one thought, one feeling, and one purpose. We'll meet again next month, with some new inspiring personalities; with some such initiatives that will infuse us with new energy to move forward. +Until then, take care of yourselves and your families – stay healthy, stay happy. Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯.০৩.২০২৬ত ‘মন কী বাত’ৰ ১৩২সংখ্যক খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 MAR 2026 11:54AM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, নমস্কাৰ।
পুনৰবাৰ 'মন কী বাত' অনুষ্ঠানলৈ আপোনালোকক স্বাগতম জনাইছো। এই মাৰ্চ মাহটো সমগ্ৰ বিশ্বতে অস্থিৰতা ভৰি পৰিছে। আমাৰ সকলোৰে মনত আছে যে সমগ্ৰ বিশ্বই ক'ভিডৰ বাবে দীৰ্ঘদিন ধৰি অগণন সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল। আমি সকলোৱে আশা কৰিছিলো যে ক'ৰোনা সংকটৰ পৰা মুক্ত হৈ বিশ্বই নতুন প্ৰগতিৰ পথত অগ্ৰসৰ হ'ব। কিন্তু বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত যুদ্ধ আৰু সংঘৰ্ষজৰ্জৰ পৰিস্থিতি উদ্ভৱ হৈ আছে। এই মুহূৰ্তত আমাৰ চুবুৰীয়া দেশত এমাহ ধৰি তীব্ৰ যুদ্ধ চলি আছে। আমাৰ লাখ লাখ আত্মীয়-স্বজন এই দেশসমূহত বাস কৰে। বিশেষকৈ উপসাগৰীয় দেশসমূহত তেওঁলোকে কাম কৰি আছে। মই সেই উপসাগৰীয় দেশসমূহৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ, যিসমূহে তাত থকা এক কোটিতকৈও অধিক ভাৰতীয়ক সকলো প্ৰকাৰৰ সহায় আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
যি অঞ্চলত বৰ্তমান যুদ্ধ চলি আছে, সেই অঞ্চলটো আমাৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ। যাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে পেট্ৰ'ল-ডিজেলৰ সংকটৰ সৃষ্টি হৈছে।
আমাৰ বিশ্ব সম্পৰ্ক, বিভিন্ন দেশৰ পৰা লাভ কৰা সমৰ্থন আৰু যোৱা দশকত দেশখনে যি শক্তি লাভ কৰিছে, তাৰ বাবে ভাৰতে সাহসেৰে এই পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
এয়া নিশ্চিতভাৱে এক প্ৰত্যাহ্বানমূলক সময়। আজি 'মন কী বাত'ৰ জৰিয়তে মই পুনৰবাৰ সমগ্ৰ দেশবাসীক আহ্বান জনাইছো যে আমি সকলোৱে ঐক্যবদ্ধভাৱে এই প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিব লাগিব। যিসকলে এই বিষয়টোক লৈ ৰাজনীতি কৰিছে, তেওঁলোকে এনে কাম কৰাৰ পৰা বিৰত থকা উচিত। এয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ স্বাৰ্থৰ কথা, ইয়াত স্বাৰ্থপৰ ৰাজনীতিৰ কোনো স্থান নাই। সেয়েহে, যিসকলে অপপ্ৰচাৰ চলাই আছে, তেওঁলোকে দেশখনৰ বৃহৎ ক্ষতি কৰিছে। মই সকলো নাগৰিককে সতৰ্ক হৈ থাকিবলৈ আৰু অপপ্ৰচাৰক লৈ বিভ্ৰান্ত নহ'বলৈ আহ্বান জনাইছো। কেৱল চৰকাৰে প্ৰদান কৰা তথ্যৰ ওপৰতহে ভৰসা কৰক আৰু কেৱল সেই তথ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰিহে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰক। মই বিশ্বাস কৰো যে যিদৰে আমি ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ শক্তিৰে পূৰ্বৰ সংকটসমূহ অতিক্ৰম কৰিছো, ঠিক সেইদৰে এইবাৰো আমি সকলোৱে মিলি এই কঠিন পৰিস্থিতিৰ বিৰুদ্ধে জয়ী হ'ম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰতৰ শক্তি কোটি কোটি জনতাৰ মাজত নিহিত হৈ আছে। আজি 'মন কী বাত'ত মই আপোনালোকক এনে এক পদক্ষেপৰ বিষয়ে ক'ব বিচাৰো, যিয়ে আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত জন-অংশীদাৰিত্বৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। এই পদক্ষেপ জ্ঞান ভাৰতম সমীক্ষা, যি আমাৰ মহান সংস্কৃতি আৰু সমৃদ্ধ ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত।
ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশজুৰি পাণ্ডুলিপিৰ বিষয়ে তথ্য সংগ্ৰহ কৰা। এই সমীক্ষাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ এটা উপায় হ'ল জ্ঞান ভাৰতম এপ। যদি আপোনাৰ হাতত এনে কোনো পাণ্ডুলিপি বা তথ্য আছে, তেন্তে জ্ঞান ভাৰতম এপত ইয়াৰ ছবি শ্বেয়াৰ কৰক। প্ৰতিটো প্ৰবিষ্টিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তথ্যসমূহ পঞ্জীয়ন কৰাৰ আগতে পৰীক্ষা কৰা হয়। মই আনন্দিত যে এতিয়ালৈকে হাজাৰ হাজাৰ পাণ্ডুলিপিৰ ফটো আহিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, অৰুণাচলপ্ৰদেশৰ নামছাইৰ চাও নান্তিছিন্দ লোকাং জীয়ে টাই লিপিৰ পাণ্ডুলিপিসমূহ শ্বেয়াৰ কৰিছে। অমৃতসৰৰ ভাই অমিত সিং ৰাণাই গুৰুমুখী লিপিৰ পাণ্ডুলিপিসমূহ শ্বেয়াৰ কৰিছে। এই লিপি আমাৰ মহান শিখ পৰম্পৰা আৰু পঞ্জাৱী ভাষাৰ সৈতে জড়িত। কিছুমান সংস্থাই পামৰ পাতত লিখা পাণ্ডুলিপি প্ৰদান কৰিছে। ৰাজস্থানৰ অভয় জৈন পুথিভঁৰালত তামৰ প্লেটত লিখা বহু পুৰণি পাণ্ডুলিপি আছে। লাডাখৰ হেমিছ মঠে মূল্যবান তিব্বতীয় পাণ্ডুলিপিৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰিছে।
মই ইয়াত মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণহে দিছো। এই জৰীপ জুনৰ মাজলৈকে চলিব। মই আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ সংস্কৃতিৰ বিভিন্ন দিশ উদঘাটন আৰু প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ তৰুণ যুৱক-যুৱতীৰ দেশ। যেতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি দেশ গঠনৰ সৈতে জড়িত হয়, তেতিয়া ই অতিশয় সহায়ক হয়। 'মাই ভাৰত' নামৰ সংগঠনটোৱে দেশ গঢ়াৰ দায়িত্ব পালন কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই সংগঠনে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিভিন্ন ধনাত্মক কাৰ্যকলাপৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। শেহতীয়াকৈ, মাই ভাৰতে বাজেট কুইজৰ আয়োজন কৰা হয়। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বাজেট প্ৰক্ৰিয়া আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণৰ সৈতে জড়িত কৰা। সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১২ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে কুইজত অংশগ্ৰহণ কৰে। কুইজৰ পিছত প্ৰায় ১৬০,০০০ অংশগ্ৰহণকাৰীক ৰচনা প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে নিৰ্বাচন কৰা হৈছিল। এই প্ৰবন্ধবোৰৰ কিছুমান পঢ়িবলৈ মোৰো সুযোগ হৈছিল। সেইবোৰত দেশৰ বিকাশৰ বাবে মোৰ যুৱ বন্ধুসকলৰ আগ্ৰহক প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেলেংগানাৰ সূৰ্যপেটৰ কোটলা ৰঘুবীৰ ৰেড্ডী, উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাবাংকিৰ সৌৰভ বৈশ্বৱাৰ আৰু বিহাৰৰ গোপালগঞ্জৰ সুমিত কুমাৰে কৃষক কল্যাণৰ বিষয়ে লিখিছে।
পঞ্জাৱৰ মোহালীৰ আঁচল আৰু ওড়িশাৰ কেন্দ্ৰপাৰাৰ ওম প্ৰকাশ ৰাথে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ প্ৰসাৰৰ উপায়ৰ বিষয়ে মতামত ব্যক্ত কৰে। হাৰিয়ানাৰ যমুনানগৰৰ পৰা প্ৰথম বাৰাৰে লিখিছে যে এখন সেউজ আৰু স্বচ্ছ ভাৰত হৈছে এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ একমাত্ৰ পথ। এইটোৱে তেওঁলোকৰ গভীৰ চিন্তাধাৰাক প্ৰকাশ কৰে। দিল্লীৰ পৰা শংখ গুপ্তাই পৰামৰ্শ দিয়ে যে গ্ৰামাঞ্চলত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰাৰ বাবে অধিক প্ৰয়াস কৰা উচিত। আমাৰ যুৱ বন্ধুসকলে দক্ষতা বিকাশ আৰু সহজে ব্যৱসায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ধাৰণা ব্যক্ত কৰিছে। যিসকল যুৱক-যুৱতীয়ে নিজৰ চিন্তা-চৰ্চা আগবঢ়াইছে, তেওঁলোকক মই প্ৰশংসা কৰিছো। দেশক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এই চিন্তাধাৰাসমূহ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
সমগ্ৰ দেশৰ ক্ৰিকেট অনুৰাগীসকলৰ বাবে এই মাহটো আছিল উৎসাহ আৰু উদ্দীপনাৰে ভৰপূৰ। যেতিয়া ভাৰতে টি-২০ বিশ্বকাপত ঐতিহাসিক বিজয় অৰ্জন কৰিছিল, তেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে আনন্দৰ জোৱাৰ উঠিছিল। আমি সকলোৱে আমাৰ দলৰ এই সাফল্যৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। বিগত মাহৰ শেষৰ ফালে কৰ্ণাটকৰ হাবলীত এক উত্তেজনাপূৰ্ণ খেল অনুষ্ঠিত হৈছিল। এই খেলত জয়লাভ কৰি জম্মু আৰু কাশ্মীৰ ক্ৰিকেট দলে ৰঞ্জী ট্ৰফীৰ খিতাপ অৰ্জন কৰে। এয়া অতিশয় আনন্দৰ কথা যে প্ৰায় সাত দশকজোৰা অপেক্ষাৰ অন্তত দলটোৱে নিজৰ প্ৰথম ৰঞ্জী ট্ৰফী খিতাপ অৰ্জন কৰিছে।
এই অভূতপূর্ব সফলতা খেলুৱৈসকলৰ বহু বছৰীয়া নিৰন্তৰ প্রচেষ্টাৰ ফল। দলটোৰ অধিনায়ক পাৰাছ ডোগ্ৰাই অসাধাৰণ দক্ষতা প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁৰ নেতৃত্বৰ জৰিয়তে তেওঁ এই বিজয়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। ৰঞ্জী ট্ৰফীত ৬০টা উইকেট দখল কৰা কাশ্মীৰৰ যুৱ বলাৰ আকিব নবিৰ প্ৰদৰ্শনক লৈ দেশজুৰি চৰ্চা চলিছে। এই জয়ৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক আৰু জনসাধাৰণ উৎফুল্লিত হৈ পৰিছে। ক্ৰিকেট খেলপথাৰত এই আকৰ্ষণীয় প্ৰদৰ্শনে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি উৎসাহ বৃদ্ধি কৰিছে। ভৱিষ্যতে ই বহু যুৱক-যুৱতীক ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰিব। জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি অগাধ আকৰ্ষণ আছে। মই সুখী যে ই এতিয়া বৃহৎ ক্ৰীড়া সমাৰোহৰ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন ক্ৰীড়াৰ আয়োজক হিচাপে গুলমাৰ্গে ইতিমধ্যে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। ফুটবলৰ দৰে ক্ৰীড়াও তাত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত অতি জনপ্ৰিয়। মই আশা কৰো যে জম্মু-কাশ্মীৰৰ খেলুৱৈসকলৰ এই বিজয়ৰ ধাৰা ভৱিষ্যতেও অব্যাহত থাকিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মই প্ৰায়েই কওঁ, 'যিজনে খেলি থাকে তেওঁহে উন্নতি কৰিব পাৰে'। মই আনন্দিত যে আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এতিয়া পূৰ্বতে জনপ্ৰিয়তা লাভ নকৰা ক্ৰীড়াসমূহক গ্ৰহণ কৰিছে।
উত্তৰপ্ৰদেশৰ এগৰাকী প্ৰতিভাৱান খেলুৱৈ গুলভীৰ সিঙে এনে এটা খেলত অসাধাৰণ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। মাত্ৰ কেইটামান সপ্তাহৰ পূৰ্বে, তেওঁ নিউয়ৰ্ক চিটি হাফ মাৰাথনত তৃতীয় স্থান দখল কৰি ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছিল। তেওঁ এঘণ্টাৰ ভিতৰত হাফ মাৰাথন দৌৰ সম্পূৰ্ণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় এথলীট। স্কোৱাছ খেলুৱৈৰ কন্যা আনাহাট সিঙে স্কোৱাছ অন ফায়াৰ অ’পেনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খিতাপ অৰ্জন কৰে। মাত্ৰ ১৭ বছৰ বয়সতে তেওঁ এই সফলতা অৰ্জন কৰে। ইয়াৰ লগে লগে তেওঁ পিএছএ ৱৰ্ল্ড ৰেংকিঙৰ শীৰ্ষ-২০ত স্থান লাভ কৰা আটাইতকৈ কনিষ্ঠ এছিয়ান মহিলা খেলুৱৈ হিচাপে পৰিগণিত হয়। মই অষ্মিতা এথলেটিকছ লীগৰ বিষয়েও জানিব পাৰিছিলো। ইয়াৰ ভিতৰত ৮ মাৰ্চত নাৰী দিৱস উপলক্ষে বহু ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হয়। এই লীগত প্ৰায় ২ লাখ কন্যাই অংশগ্ৰহণ কৰে। দেশত ক্ৰীড়াৰ এই ৰূপান্তৰকৰণত ভাৰতৰ মহিলা শক্তিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা দেখি ভাল লাগিছে।
বন্ধুসকল,
মই সদায়েই আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে আপোনালোকে নিজৰ ফিটনেছৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিয়ক। এতিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসলৈ ১০০ দিনতকৈও কম সময় বাকী আছে, সমগ্ৰ বিশ্বত যোগৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। আলমিছ জীয়ে আফ্ৰিকাৰ জিবুটীত তেওঁৰ অৰৱিন্দ যোগ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে যোগৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। তেওঁ আন বহু ঠাইত অসংখ্য লোকক যোগৰ শিক্ষা দিয়ে।
আপোনালোকৰ মাজৰ বহুতেই মোৰ উত্তৰৰ প্ৰসংগত ইনষ্টাগ্ৰাম কনটেণ্ট ক্ৰিয়েটৰ যুৱৰাজ দুৱাৰ পোষ্টত মন্তব্য কৰিছে। তেওঁ মোক তেওঁৰ পিতৃক সুৰা সেৱন কমাবলৈ ক'বলৈ কৈছিল। মই সুখী যে মোৰ অনুৰোধৰ ফলত তেওঁৰ পিতৃৰ ওপৰত এক ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছে। মই আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে আপোনালোকে চেনী খোৱাটো কমাওক আৰু মই পূৰ্বতে কৈছো যে আমি ৰন্ধন তেল ১০ শতাংশ কমাব লাগিব। এই সৰু সৰু প্ৰচেষ্টাবোৰে আপোনাক মেদবহুলতা আৰু জীৱনশৈলীৰ ৰোগৰ পৰা বচাই ৰাখিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এটা প্ৰাচীন কথা আছে-'কাৰাত কাৰাত অভ্যাস কে, জদমত হট সুজন' যাৰ অৰ্থ হ'ল আমি যিমানেই একেৰাহে অনুশীলন কৰিম, সিমানেই অধিক বুদ্ধি আহৰণ কৰিম। মানুহে যেতিয়া সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰে তেতিয়াহে ভালকৈ শিকিব পাৰে। মই বেংগালুৰুৰ শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত এক ব্যতিক্ৰমী পদক্ষেপৰ বিষয়ে জানিব পাৰিছো। ইয়াত এটা দলে প্ৰয়োগ ইনষ্টিটিউট অৱ এডুকেশ্যন ৰিচাৰ্ছ চলাই আছে। এই দলটোৱে গৱেষণা প্ৰকল্পত বিশেষভাৱে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে। এই দলটোৱে বিদ্যালয় পৰ্যায়ত বিজ্ঞান শিক্ষাৰ জনপ্ৰিয়কৰণত জড়িত হৈ আছে। তেওঁলোকে 'অনভেচন' নামৰ এটা পৰীক্ষা আৰম্ভ কৰিছে, যিয়ে নৱম শ্ৰেণীৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ৰসায়ন বিজ্ঞান, পৃথিৱী বিজ্ঞান আৰু সুস্থতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত উদ্ভাৱনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
ইয়াৰ দ্বাৰা ছাত্র-ছাত্রীসকলে এক ভাল গৱেষণা অভিজ্ঞতা অৰ্জন কৰে আৰু তেওঁলোকৰ প্রকল্পসমূহ প্রকাশৰ বাবে এটা মঞ্চ লাভ কৰে।
বন্ধুসকল, আমাৰ 'পৰীক্ষা পে চৰ্চা'ৰ সময়ছোৱাত একাংশ ছাত্র-ছাত্রীয়ে মোক কৈছিল যে তেওঁলোকে বিজ্ঞান শাখাত অধ্যয়ন কৰিব বিচাৰে, কিন্তু তেওঁলোক ইয়াৰ পৰা আতংকিত। এই দিশত প্ৰয়োগৰ দলটোৰ প্ৰচেষ্টা প্ৰশংসনীয়। এই কাৰ্যসূচীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বিজ্ঞানৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ আৰু ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। যেতিয়া আমি নিজে কিবা চেষ্টা কৰোঁ, তেতিয়া কৌতূহল আৰু আগ্ৰহৰ সৃষ্টি হয়। কোনে জানে, হয়তো মোৰ এই যুৱ বন্ধুসকলৰ কোনোবা এজন ভৱিষ্যতৰ মহান বিজ্ঞানী হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
নগা সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলেও শিক্ষাৰ জৰিয়তে অতীতক সংৰক্ষণ কৰাৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই আছে। এই সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকলে তেওঁলোকৰ জনজাতীয় পৰম্পৰাক গভীৰভাৱে সন্মান কৰে। তেওঁলোকে ইয়াক লৈ গৌৰৱ কৰে আৰু একে সময়তে আধুনিক দৃষ্টিভংগীও বজাই ৰাখে। নগা জনজাতিসকলৰ পৰম্পৰাগত মৰুং শিক্ষা ব্যৱস্থা আছিল, য'ত বৃদ্ধসকলে পৰম্পৰাগত জ্ঞান, ইতিহাস আৰু জীৱন দক্ষতা যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে শ্বেয়াৰ কৰিছিল। কালক্ৰমত এই ব্যৱস্থাটো মৰুং শিক্ষাৰ ধাৰণালৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। এই ব্যৱস্থাৰ যোগেদি শিশুসকলৰ মাজত গণিত আৰু বিজ্ঞানৰ দৰে বিষয়ত আগ্ৰহ জগাই তোলা হয়।
ইয়াত, সমাজৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলে গল্প, লোকগীত আৰু পৰম্পৰাগত খেলৰ মাধ্যমেৰে তেওঁলোকক জীৱনৰ দক্ষতা শিকায়। এনেদৰেই আমাৰ নাগালেণ্ডে নিজৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ কৰি শিশুৰ শিক্ষাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। যদি আপুনি আপোনাৰ অঞ্চলত এনে প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰে, অনুগ্ৰহ কৰি মোক জনাওক।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
দেশৰ বহু ঠাইত গ্ৰীষ্মকাল আৰম্ভ হৈছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে জল সংৰক্ষণৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নৱীকৰণৰ সময়। বিগত ১১ বছৰত 'জল সঞ্চয় অভিযান'-এ জনসাধাৰণৰ মাজত যথেষ্ট সজাগতা সৃষ্টি কৰিছে। এই অভিযানৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৫০ লাখ কৃত্ৰিম পানী সংগ্ৰহৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মই আনন্দিত যে পানী সংকটৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে এতিয়া প্ৰতিখন গাঁৱতে সামূহিক প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। কিছুমান ঠাইত পুৰণি জলাশয়সমূহ পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে; আন কিছুমান ঠাইত বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। অমৃত সৰোবৰ অভিযানৰ অধীনতো সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৭০,০০০ অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বাৰিষাৰ আগমনৰ পূৰ্বেই এই পুখুৰীসমূহো পৰিষ্কাৰ কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। আজি মই আপোনালোকৰ সৈতে কিছু প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰো। এই উদাহৰণসমূহে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে পানী সংৰক্ষণৰ ব্যাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
ত্ৰিপুৰাৰ জামপুই পাহাৰত অৱস্থিত ৱাংমুন গাঁওখন ৩,০০০ ফুট উচ্চতাত অৱস্থিত। এই গাঁওখন তীব্ৰ জলসংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল। গ্ৰীষ্মকালত গাঁওবাসীয়ে পানীৰ বাবে বহু দূৰলৈ খোজকাঢ়ে। অৱশেষত, গাঁওবাসীয়ে বৰষুণৰ প্ৰতিটো টোপাল সংৰক্ষণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়।
আজি, ৱাংমুন গাঁৱৰ প্ৰায় প্ৰতিটো ঘৰৰ ছাদত বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ কৰাৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে। পানী সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এক অনুপ্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে গাঁওখন, কিয়নো গাঁওখনত আগতে পানীৰ অভাৱ আছিল।
বন্ধুসকল,
ছত্তীশগড়ৰ কোৰিয়া জিলাতো এক ব্যতিক্ৰমী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তাত কৃষকসকলে এটা সৰল কিন্তু কাৰ্যকৰী ধাৰণাৰ ওপৰত কাম কৰিছিল। বৰষুণৰ পানী পথাৰত থাকি লাহে লাহে মাটিত সোমাই যোৱাৰ বাবে তেওঁলোকে ক্ষুদ্ৰ পুখুৰী নিৰ্মাণ কৰিছিল। আজি, এই অঞ্চলৰ ১,২০০ৰো অধিক কৃষকে এই আৰ্হি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু গাঁওখনৰ ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ যথেষ্ট উন্নত হৈছে।
তেলেংগানাৰ মাঞ্চেৰিয়াল জিলাৰ মুদিগুণ্টাৰ গাঁৱতো পানীৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে জনসাধাৰণ একত্ৰিত হৈছে। ৪০০টা পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰত পানী সংৰক্ষণৰ বাবে এক গণ আন্দোলন গঢ়ি তুলিছে। ইয়াৰ ফলত গাঁওখনৰ ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ উন্নত হৈছে আৰু প্ৰদূষিত পানীৰ ফলত হোৱা ৰোগৰ সংখ্যা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ মৎস্যজীৱী ভাই-ভনীসকল কেৱল সাগৰৰ যোদ্ধা নহয়, তেওঁলোক আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ এক শক্তিশালী ভেটিও। পুৱা পোহৰ হোৱাৰ পূৰ্বেই সাগৰৰ ঢৌৰ সৈতে যুঁজ দি তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিবলৈ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰে। এই কঠোৰ পৰিশ্ৰমী মাছমৰীয়াসকলৰ জীৱন আজি বিভিন্ন ধৰণে সহজ হৈ পৰিছে। বন্দৰৰ উন্নয়ন হওক বা মাছমৰীয়াসকলৰ বাবে বীমা, এনে বহুতো পদক্ষেপ অতিশয় সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। আমি জানো যে জলবায়ুৰ ধৰণসমূহে সাগৰত তেওঁলোকৰ কাৰ্যকলাপত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পেলায়। এই কথা মনত ৰাখি প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক সম্পূৰ্ণ সহযোগ কৰা হৈছে।
মই অতিশয় আনন্দিত যে এনে প্ৰচেষ্টাই কেৱল আমাৰ মৎস্য খণ্ডক সমৃদ্ধ কৰাই নহয়, ই উদ্ভাৱনশীল মনোভাৱো গঢ়ি তুলিছে। আজি মৎস্য আৰু সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন নতুন উদ্ভাৱন হৈছে আৰু আমাৰ মৎস্যজীৱীসকল স্বাৱলম্বী হৈছে।
ওড়িশাৰ সম্বলপুৰৰ সুজাতা ভূঞা এগৰাকী গৃহিনী আছিল, কিন্তু তেওঁ নতুন কিবা এটা কৰি পৰিয়ালক সহায় কৰিব বিচাৰিছিল। সেয়ে, কেইবছৰমান পূৰ্বে তেওঁ হীৰাকুডৰ জলাশয়ত মীন পালন আৰম্ভ কৰিছিল। আগৰ দিনবোৰ তাইৰ বাবে সহজ নাছিল। জলবায়ুৰ পৰিৱৰ্তন, মাছৰ বাবে খাদ্যৰ ব্যৱস্থা আৰু ঘৰখনৰ দায়িত্বৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰখাটো এক প্ৰত্যাহ্বান আছিল, কিন্তু তেওঁৰ মনোবল অটল আছিল। মাত্ৰ দুই-তিনি বছৰৰ ভিতৰতে তেওঁ তেওঁৰ প্ৰচেষ্টাক এক সমৃদ্ধিশালী ব্যৱসায়লৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। আজি, তেওঁৰ সফলতাই সমাজৰ মহিলাসকলৰ বাবে এক নতুন আশাৰ ৰেঙনি আনিছে।
বন্ধুসকল,
লাক্ষাদ্বীপৰ মিনিকয়ৰ হাভা গুলজাৰ জীয়ে আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ অবিশ্বাস্য সংকল্পক প্ৰাধান্য দিয়ে। প্ৰকৃততে, তেওঁ এটা মাছ সংসাধন ইউনিট পৰিচালনা কৰিছিল। কিন্তু তেওঁ ভাৱিছিল যে ভাল শীতল ভঁৰালৰ সহায়ত তেওঁ আৰু ভাল কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। সেয়েহে, তেওঁ এটা শীতলীকৰণ ভাণ্ডাৰ স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। আজি, এইটোৱেই তেওঁৰ শক্তি হৈ পৰিছে। এতিয়া তেওঁ ভাল পৰিকল্পনা কৰি ব্যৱসায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এনেধৰণৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে, যি প্ৰেৰণাদায়ক। বেলাগাভীৰ শিৱলিং সাতাপ্পা হুদ্দাৰে পৰম্পৰাগত কৃষিকাৰ্যৰ বিপৰীতে পৃথক পথ বাচি লয়। ইয়াৰ বাবে তেওঁ এটা পুখুৰী খেতিপথাৰ গঢ়ি তুলিছিল।
তেওঁ এই ব্যৱসায়ৰ বাবে প্ৰশিক্ষণো লাভ কৰিছিল। এতিয়া তেওঁ নিজৰ পুখুৰীৰ মাছ বিক্ৰী কৰি ভাল উপাৰ্জন কৰে। আনহাতে, সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বহু লোকে সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ খেতিও কৰিছে। তেওঁলোকে ইয়াৰ পৰা বৃহৎ লাভো অৰ্জন কৰি আছে। মই পুনৰবাৰ মীন খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলোকে প্ৰশংসা কৰিছো। আমাৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা অতিশয় প্ৰশংসনীয়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যেতিয়া সমাজে নিজে আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া সৰু-সুৰা প্ৰচেষ্টাইও ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ আধাৰ হৈ পৰে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এনে বহু উদাহৰণ উদ্ভৱ হৈছে, যিয়ে আমাক এই কথা শিকাইছে। শেহতীয়াকৈ, উত্তৰপ্ৰদেশৰ বাৰাণসীত এক অনুপ্ৰেৰণামূলক প্ৰচেষ্টা পোহৰলৈ আহে। তেওঁলোকে মাত্ৰ এঘণ্টাৰ ভিতৰতে ২,৫১,০০০তকৈও অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি গিনিছ ৱৰ্ল্ড ৰেকৰ্ড গঢ়ে।
এই প্ৰচেষ্টাৰ আটাইতকৈ উল্লেখনীয় দিশটো হ'ল হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ একত্ৰিত হোৱাৰ লগতে তেওঁলোকক জড়িত কৰা। ছাত্র-ছাত্রী, যুৱক-যুৱতী, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠন আৰু বিভিন্ন সংস্থাই এই কামটো সম্ভৱ কৰি তুলিবলৈ একেলগে কাম কৰে। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এই একেই ৰূপ "এক পেড় মা কে নাম" অভিযানতো দেখিবলৈ পোৱা যায়। এই অভিযানৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে লাখ লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
নাগালেণ্ডৰ চিজামি গাঁৱৰ পৰা এটা অতি উৎসাহজনক প্ৰয়াসৰ কথা জানিব পাৰিছোঁ। চিজামি গাঁৱৰ মহিলাসকলে ১৫০বিধতকৈও অধিক পৰম্পৰাগত বীজ সংৰক্ষণ কৰিছে। গাঁৱৰ মহিলাসকলে পৰিচালনা কৰা এটা জনগোষ্ঠীয় বীজ বেংকত এই বীজসমূহ সংৰক্ষিত কৰি ৰখা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাই জ্ঞানৰ সংৰক্ষণ কৰে, পৰম্পৰাক জীয়াই ৰাখে আৰু ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি, যেতিয়া বিশ্বই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে, এনে প্ৰচেষ্টাই আমাক দেখুৱাইছে যে সমাধান সকলো সময়তে অসম্ভৱ নহয়। কেতিয়াবা, আমাৰ নিজৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞান আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাই আমাক আগুৱাই যোৱাৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী পথ প্ৰদান কৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আপুনি যদি আজি ডাঙৰ বা সৰু কোনো চহৰলৈ যায়, আপুনি নিশ্চিতভাৱে এক পৰিৱৰ্তন লক্ষ্য কৰিব। আপুনি বহু সংখ্যক ঘৰৰ ছাঁদত স্থাপন কৰা সৌৰ পেনেলবোৰ দেখা পাব। কেইবছৰমানৰ আগলৈকে, এইটো কেৱল কেইটামান ঘৰতে দেখা গৈছিল। কিন্তু আজি "পিএম সূৰ্য্য গড় মুফট বিজলী যোজনা"ৰ প্ৰভাৱ দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত পৰিলক্ষিত হৈছে। এই আঁচনিয়ে গুজৰাটৰ সুৰেন্দ্ৰনগৰ জিলাৰ পায়েল মুঞ্জপাৰাৰ জীৱনত এক আমূল পৰিৱৰ্তন আনিছে।
তেওঁ সূৰ্য পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সৌৰ শক্তি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰে আৰু চাৰিমহীয়া সৌৰ পিভি প্ৰযুক্তিবিদ পাঠ্যক্ৰম সম্পূৰ্ণ কৰে। তেওঁ এতিয়া এগৰাকী দক্ষ সৌৰ প্ৰযুক্তিবিদ। পায়েলে সৌৰ উদ্যোগী হিচাপে নিজৰ নাম উজলাই তুলিছে। তেওঁ চুবুৰীয়া জিলাসমূহৰ ছাদত সৌৰশক্তিৰ সংস্থাপনৰ কাম কৰে আৰু প্ৰতিমাহে হাজাৰ হাজাৰ টকা উপাৰ্জন কৰে।
বন্ধুসকল,
মীৰাটৰ অৰুণ কুমাৰ এতিয়া নিজৰ অঞ্চলত শক্তি যোগানদাতা হৈ পৰিছে। শেহতীয়াকৈ অৰুণ কুমাৰে দিল্লীৰ এক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰি তেওঁৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে। তেওঁ কয় যে তেওঁ কেৱল বিদ্যুতৰ বিল সঞ্চয় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰীও কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জয়পুৰৰ মুৰলীধৰ জীয়েও একে ধৰণৰ সফলতা লাভ কৰিছে। পূৰ্বতে, তেওঁৰ কৃষিকাৰ্য ডিজেল পাম্পৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আছিল, যাৰ প্ৰতি বছৰে হাজাৰ হাজাৰ টকা খৰচ হয়। যেতিয়া তেওঁ এটা সৌৰ পাম্প গ্ৰহণ কৰিলে, তেওঁৰ কৃষি ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তন হ'ল। এতিয়া, তেওঁ ইন্ধনৰ বিষয়ে আৰু চিন্তা কৰিব নালাগে; জলসিঞ্চন সময়মতে হয় আৰু তেওঁৰ বাৰ্ষিক উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাইছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, তেওঁৰ পৰিয়ালটোৱে এতিয়া পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ যোগেদি উন্নত জীৱন যাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
'পিএম সূৰ্য গড় মুফট বিজলী যোজনা'ৰ সুফল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অঞ্চলসমূহতো লাভ কৰা হৈছে। ত্ৰিপুৰাত ৰিয়াং জনগোষ্ঠীৰ বহুতো গাঁৱত বিদ্যুতৰ সমস্যা আছিল। এতিয়া, সৌৰ মিনি-গ্ৰীডৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ ঘৰবোৰ আলোকিত হৈ পৰিছে। এতিয়া শিশুসকলে সন্ধ্যা হ'লেও অধ্যয়ন কৰিব পাৰে। মানুহে নিজৰ ম'বাইল ফোন চাৰ্জ কৰিব পাৰিছে, গাঁৱৰ সামাজিক জীৱনো সলনি হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশত সৌৰ শক্তিৰ বিপ্লৱৰ এনে অসংখ্য উদাহৰণ আছে। এই বিপ্লৱত যোগদান কৰক আৰু আনকো সংযুক্ত কৰক।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মই প্ৰতিমাহে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা 'মন কী বাত'ৰ বাবে বহু বাৰ্তা পাওঁ। এই বাৰ্তাসমূহে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ লোকসকলে এই কাৰ্যসূচী কিমান উৎসাহেৰে শুনিছে সেয়াও প্ৰকাশ কৰে। আপোনালোকৰ পৰামৰ্শবোৰ পঢ়ি মই অনুভৱ কৰো যে এয়া কেৱল এটা কাৰ্যসূচী নহয়, এয়া আমাৰ সকলোৰে মাজত এক অংশীদাৰমূলক কথোপকথন হৈ পৰিছে। আপোনালোকৰ চিন্তাধাৰা আৰু অভিজ্ঞতাই আমাক এই কাৰ্যসূচীত নিৰন্তৰ উন্নতি সাধন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে।
আপোনাৰ আশে-পাশে থকা অনুপ্ৰেৰণাদায়ক কাহিনীবোৰ অৱগত কৰিব। আপোনাৰ সামান্য প্ৰচেষ্টাই হয়তো কাৰোবাৰ জীৱনত এক ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে, কাৰোবাক আগুৱাই যোৱাৰ সাহস দিব পাৰে, এয়া হৈছে ৰেডিঅ'ৰ প্ৰকৃত শক্তি।
ৰেডিঅ’ই দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকসকলক এক চিন্তা, এক অনুভূতি আৰু এক উদ্দেশ্যৰ সৈতে সংযোগ কৰে। অহা মাহত এনে কেতবোৰ নতুন প্ৰেৰণাদায়ক ব্যক্তিত্বৰ সৈতে আমি পুনৰ লগ পাম, যি আমাক আগুৱাই যাবলৈ নতুন শক্তি প্ৰদান কৰে। তেতিয়ালৈকে, নিজৰ আৰু পৰিয়ালৰ যত্ন লওক। সুস্থ হৈ থাকক, সুখী হৈ থাকক। বহুত বহুত ধন্যবাদ।