Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 132nd Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.03.2026
29 MAR 2026 11:54AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
Welcome once again to 'Mann Ki Baat'. This month of March has been full of turbulence globally. All of us remember that the entire world faced myriad problems for a long time on account of COVID. Indeed, all of us had expected that after emerging from the Corona crisis, the world would move forward on the path of renewed progress. However, situations of war and conflict have continuously kept arising in different parts of the world. Presently, a fierce war has been going on in our neighbourhood for a month. Millions of our family members, near and dear ones, live in these countries, especially working in the Gulf countries. I am deeply grateful to the Gulf countries, who are providing all kinds of assistance to more than 1 crore such Indians there.
Friends,
The region where the war is currently going on is a major centre of our energy needs. On account of that, a crisis is emerging around the world regarding petrol and diesel.
Our global relations; the support we receive from various countries, and the strengths the country has built over the past decade have enabled India to bravely confront these circumstances.
Friends,
These certainly are challenging times. Today, through "Mann Ki Baat," I would once again urge all my countrymen that we must unitedly overcome this challenge. Those who are politicizing even this issue should refrain from doing so. This is a matter concerning the interests of 140 crore countrymen; there is no place for self-serving politics. Therefore, those who are spreading rumours are causing a major harm to the country. I would also appeal to all citizens to remain vigilant and not be misled by rumours. Trust only the continuous information provided by the government and take action based only on that. As always, I am confident that just as we have overcome past crises with the strength of our 140 crore countrymen; this time too, we will together emerge victorious from this difficult situation.
My dear countrymen,
India's strength lies in its crores of people. Today, in 'Mann Ki Baat,' I want to tell you about an initiative that reflects the spirit of public participation among our countrymen. This initiative is the Gyan Bharatam Survey, which is related to our great culture and rich heritage.
Its objective is to collect information about manuscripts across the country. One way to participate in this survey is through the Gyan Bharatam App. If you have a manuscript or information about it, do share its image on the Gyan Bharatam App. Information related to each entry is being verified before it is recorded. I am glad that thousands of manuscripts have been shared so far. For example, Chao Nantisindh Lokang ji of Namsai, Arunachal Pradesh, has shared manuscripts in the Tai script. Bhai Amit Singh Rana of Amritsar has shared manuscripts in the Gurmukhi script. This is a script associated with our great Sikh tradition and the Punjabi language. Some organizations have provided manuscripts written on palm leaves. The Abhay Jain Library in Rajasthan has shared very old manuscripts inscribed on copper plates. The Hemis Monastery in Ladakh has provided information about valuable Tibetan manuscripts.
I have cited just a few examples here. This survey will continue until mid-June. I urge all of you to uncover and share aspects of your culture.
My dear countrymen,
India is the youngest country in the world. When the strength of the country's youth is involved in nation-building, it is of immense help. The organization MY Bharat, is playing a major role in fulfilling this responsibility of nation-building. This organization is connecting the country's youth with various positive activities. Recently, MY Bharat organized a budget quest. Its aim was to connect the youth across the country with the budget process and policymaking. Nearly 12 lakh youth from across the country participated in the quiz. After the quiz, approximately 160,000 participants were selected for the essay competition. I had the opportunity as well to read some of these essays. They demonstrate the eagerness of my young friends to contribute to the country's development. Kotla Raghuveer Reddy from Suryapet, Telangana, Saurabh Baiswar from Barabanki, Uttar Pradesh and Sumit Kumar from Gopalganj, Bihar, have written on the topic related to farmer welfare.
Aanchal from Mohali, Punjab, and Om Prakash Rath from Kendrapara, Odisha, expressed their views on ways to advance women-led development. Pratham Barar from Yamunanagar, Haryana, has written that a green and clean India is the only path to a prosperous India. This reveals their deep thinking. Shankh Gupta from Delhi suggests that more efforts should be made to identify sports talent in rural areas. Our young friends have also shared their ideas on skill development and ease of doing business. I commend all the young people who are sharing their ideas. These ideas are crucial in taking the country forward.
My dear countrymen,
This month has been full of excitement and enthusiasm for cricket fans across the country. When India achieved a historic victory in the T20 World Cup, a wave of joy swept across the country. We are all very proud of our team's thumping success. Late last month, a thrilling match was witnessed in Hubli, Karnataka. By winning this match, the Jammu and Kashmir cricket team secured for themselves the Ranji Trophy. It is most heartening to note that after a long wait of nearly seven decades, the team achieved its first Ranji Trophy title.
This unprecedented success is the result of years of continuous efforts by the players. Team captain Paras Dogra displayed extraordinary skills. Through his leadership he played a significant role in this victory. The performance of young Kashmiri bowler Aaqib Nabi, who took 60 wickets in the Ranji Trophy, is being talked about nationwide. This victory has thrilled the players and coaching staff, as well as the people of Jammu and Kashmir. This impressive performance on the cricket field has further increased the enthusiasm for sports among the youth there. In the future, it will inspire many young people to take up sports. The people of Jammu and Kashmir have a tremendous passion for sports. I am glad that it is now becoming a hub for major sporting events. Gulmarg has already established itself as the host of the Khelo India Winter Games. Sports like football are also very popular among the youth there. I hope this winning streak of Jammu and Kashmir sports persons continues in the future.
My dear countrymen,
I often say, 'The one who plays will blossom.' I am happy to see that our country's youth are now embracing sports that were not as popular before.
Gulveer Singh, a talented athlete from Uttar Pradesh, has done wonders in one such sport. Just a few weeks ago, he created history by finishing third in the New York City Half Marathon. He became the first Indian athlete to complete a half marathon in under an hour. Squash player daughter Anahat Singh, won a major international title in the Squash on Fire Open. She achieved this success at just 17 years of age. With this, she has become the youngest Asian female player to make it to the top-20 in the PSA World Ranking. I also came to know about the Asmita Athletics League. In this, many sporting events were organized on the occasion of Women's Day on the 8th of March. Around 2 lakh daughters participated in the league. It is good to see that the woman power of India is playing an important role in this sporting transformation taking place in the country.
Friends,
I have always urged all of you to certainly pay attention to your fitness. Now less than 100 days are left for the International Yoga Day; the attraction towards yoga is also rising continuously all over the world. Almis ji is promoting yoga through his Arvind Yoga Centre in Djibouti, Africa. He also teaches yoga to people in many other places there.
Many of you have commented on Instagram Content Creator Yuvraj Dua's post pertaining to my reply. He had requested me to ask his father to reduce his sugar intake. I am happy that my request has had a positive impact on his father. I would urge all of you to reduce your sugar intake also… and as I have said earlier, we also need to cut down on cooking oil by 10 percent. These small efforts will keep you away from obesity and lifestyle diseases.
My dear countrymen,
There is an old saying 'Karat Karat Abhyas Ke, Jadmat Hot Sujan' which means that the more we practice continuously, the more intellect we keep acquiring. People also learn best when there is active participation on their part. I have come to know about a unique initiative related to education in Bengaluru. A team here is running Prayog Institute of Education Research. This team has a special focus on research projects. This team is engaged in popularizing science education at the school level. They have launched an experiment called Anveshan, which provides students from 9th to 12th standard the opportunity to innovate in areas like Chemistry, Earth Science, and Wellness.
This provides students with a very good research experience and a platform to publish their projects.
Friends, during our ‘Pareeksha Pe Charcha’, some students told me that they wanted to study science but were also intimidated by it. The efforts of the Prayog team in this direction are commendable. This initiative gives students the opportunity to engage with science and demonstrate practical experience. When we try something firsthand, curiosity and interest are generated. Who knows, perhaps one of these young friends of mine might be a great scientist of the future.
Friends,
The Naga community is also making an effort to preserve the past and prepare for the future through education. The people of this community deeply respect their tribal traditions. They are proud of this and simultaneously also maintain a modern approach. The Naga tribes had a traditional system of Morung learning, in which elders would share traditional knowledge, history, and life skills with the youth through their experiences. Over time, this system has evolved into the Morung concept of education. Through this system, interest in children in subjects like mathematics and science is instilled.
In this, elders in the community teach them life skills through stories, folk songs and traditional games. In this way, our Nagaland is advancing children's education while preserving its cultural heritage. If you learn about such efforts in your area, please share them with me.
My dear countrymen,
Summer has begun in many parts of the country, which means it's time to renew our commitment to water conservation. Over the last 11 years, the 'Jal Sanchay Abhiyan' has created a lot of awareness among the people. Under this campaign, nearly 50 lakh Artificial Water Harvesting Structures have been created across the country. I am happy to see that community-level efforts are now underway in every village to address the water crisis. At some places, old ponds are being cleaned; at others, efforts are being made to conserve rainwater. Under the Amrit Sarovar Abhiyan as well, nearly 70,000 Amrit Sarovars have been made across the country. The cleaning of these lakes has also begun before the advent of the rainy season. Today, I would also like to share some inspiring examples with you. These examples demonstrate how widespread water conservation can be with public participation.
Friends,
Wangmun village, located in the Jampui Hills of Tripura, is situated at an altitude of 3,000 feet. This village had been facing a severe water crisis. During the summer, villagers would tread long distances for the sake of water. Finally, the villagers decided to conserve every drop of rain.
Today, almost every household in Wangmun village has a rooftop rainwater harvesting system installed. The village, that was once struggling with water scarcity, has become an inspiring example of water conservation.
Friends,
A unique initiative was also observed in Korea district of Chhattisgarh. Farmers there worked on a simple yet effective idea. They made small recharge ponds and soak pits in their fields, allowing rainwater to remain in the fields and gradually seep into the ground. Today, more than 1,200 farmers in this area have adopted this model, and the groundwater level of the village has improved significantly.
Similarly, in Mudhigunta village in Telangana's Mancherial district, people have come together to address the water problem. 400 families made soak pits at their homes and created a mass movement for water conservation. This has improved the village's groundwater level and significantly reduced diseases caused by polluted water.
My dear countrymen,
Our fishermen brothers and sisters are not just warriors of the sea; they are also a strong foundation of a self-reliant India. Battling the waves of the sea even before dawn, they set out to strengthen their families and the country's economy. The lives of these hardworking fishermen are being made easier in many ways today. Whether it's port development or insurance for fishermen, many such initiatives are proving extremely helpful. We know that weather patterns greatly impact their activities at sea. Keeping this in mind, they are being fully supported through technology.
I am extremely happy that such efforts are not only enriching our fisheries sector; it is also instilling the spirit to innovate. Today, ever new innovations are taking place in the fields of fisheries and seaweed, and our fishermen are becoming self-reliant.
Sujata Bhuyan of Sambalpur, Odisha, was a homemaker, but she wanted to do something new and further help her family. So, a few years ago, she started fish farming in the Hirakud reservoir. The early days were not easy for her. Numerous challenges such as weather changes, arranging food for the fish and balancing household responsibilities were there, but her spirit remained unwavering. Within just two or three years, she transformed her endeavour into a thriving business. Today, her success has become a new ray of hope for the women of the community.
Friends,
The story of Havva Gulzar ji of Minicoy in Lakshadweep brings to the fore the incredible determination of our mothers and sisters. Actually, she used to run a fish processing unit. But she felt she could do even better with a good cold storage facility. Therefore, she decided to set up a cold storage unit. Today, this has become her strength. Now, she is able to do business with better planning.
Friends,
Such efforts are being undertaken everywhere in the country, which are inspiring. Shivling Satappa Huddar of Belagavi chose a path different from traditional farming. For this, he created a pond farm.
He also received training for this business. Now, he is earning a good income by selling fish from his pond. Whereas, looking at the demand for seaweed, many people have also adopted seaweed cultivation. They are also getting huge benefits from it. I once again commend all those associated with the fisheries sector. Their efforts to strengthen our economy are highly commendable.
My dear countrymen,
When society itself steps forward, even small efforts become the foundation of big change. Many such examples are emerging in different parts of our country which teach us that. Recently, an inspiring effort was witnessed in Varanasi, Uttar Pradesh. Over 251,000 saplings were planted there in a single hour, setting a new Guinness World Record.
The most remarkable aspect of this effort was the involvement of thousands of people. Students, youth, volunteer organizations, and various institutions all joined together to make this possible. This same form of public participation is also visible in the "Ek Ped Maa Ke Naam" campaign. Under this campaign, millions of trees have been planted across the country.
Friends,
A very inspiring effort has come to fore from Chizami village in Nagaland. The women of Chizami village are collectively preserving over 150 varieties of traditional seeds. These seeds are being preserved in a community seed bank, run by the village women themselves. These include rice, millet, maize, pulses, vegetables, and a variety of herbs. This is an effort that preserves knowledge, keeps traditions alive, and lays a strong foundation for future generations.
Friends,
Today, when the world is facing challenges like climate change, such efforts show us that solutions are not always far away. Sometimes, our own traditional knowledge and community efforts offer us the strongest path forward.
My dear countrymen,
If you visit any city, big or small, today, you will surely notice a change. You will see solar panels installed on the rooftops of a large number of homes. Until a few years ago, this was only seen on a few homes. But today, the impact of the "PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana" is being observed in every corner of the country. This scheme has brought about a profound change in the life of Payal Munjpara of Surendranagar district, Gujarat.
She received training in solar power technology through the Surya Initiative and completed a four-month Solar PV technician course. She has now become a skilled solar technician. Payal is making a name for herself as a solar entrepreneur. She works on solar rooftop installations in nearby districts, earning thousands of rupees every month.
Friends,
Arun Kumar from Meerut has now become an energy provider in his area. Recently, Arun Kumar participated in a program in Delhi and shared his experiences. He had shared that he is not only saving on his electricity bills but also selling his excess electricity.
Friends,
Muralidhar ji from Jaipur has achieved similar success. Earlier, his farming was dependent on a diesel pump, which cost thousands of rupees every year. When he adopted a solar pump, his farming system transformed. Now, he no longer has to worry about fuel; irrigation is timely, and his annual income has also increased. Most importantly, his family is now living a better life with clean energy.
Friends,
The benefits of the 'PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana' are also being obtained in areas of the Northeast. In Tripura, there are many villages of the Riang tribe which faced electricity problems. Now, through solar mini-grids, their homes remain illuminated. Children there are now able to study even after dusk. People are able to charge their mobile phones, and the social life of villages has also changed.
Friends,
There are countless such examples of the solar energy revolution in the country. Do join this revolution and connect others too.
My dear countrymen,
Every month I receive numerous messages from different parts of the country for 'Mann Ki Baat'. These messages also reveal how enthusiastically people in remote areas listen to this program. When I read your suggestions, I feel that this is not just a programme; it has become a shared dialogue between all of us. Your thoughts… Your experiences inspire us to continuously improve this programme.
Do keep sharing inspiring stories from your surroundings. Maybe a small effort of yours will bring a big change in someone else's life; giving someone new courage to move forward - this very is the true power of radio.
It connects people in different corners of the country with one thought, one feeling, and one purpose. We'll meet again next month, with some new inspiring personalities; with some such initiatives that will infuse us with new energy to move forward. +Until then, take care of yourselves and your families – stay healthy, stay happy. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৯.০৩.২০২৬ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১৩২শুবা তাঙ্কক্ত প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
29 MAR 2026 11:54AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং।
‘মন কি বাত’ তা অমুক হন্না তরাম্না ওকচরি। মার্চ থা অসি মালেমগী ওইনা লৈতাদবনা পীক থল্লে। কোবিদনা মরম ওইদুনা মালেম শীনবা থুংনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখিবা অদু ঐখোয় খুদিংমক্না নিংশিংলি। তশেংনা, কোরোনাগী অৱাবা মরক্তগী মালেম অসি অনৌবা চাউখৎপগী লম্বীদা চঙশিনগনি হায়না ঐখোয়না থাজখি। অদুবু, মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লাল অমসুং মুক্নবগী ফিবম কয়া লাকখি। হৌজিক, ঐখোয়গা য়ুম্লোন্নবদা থা অমরোম অকনবা লাল অমা চৎথরি। গল্ফ লৈবাকশিংদা নুংশিরবা ঐখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওই লাখ কয়া থবক তৌদুনা লৈরি। মফম অদুদা লৈরিবা ভারতমচা করোর ১ হেনবদা মখল কয়াগী মতেং পাংলিবা গল্ফ লৈবাকশিংদা ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মরুপশিং,
হৌজিক লাল শোক্নরিবা মফম অসি ঐখোয়গী দরকার ওইবা ইনর্জিগী মরুওইবা মফম অমনি। মসিনা মরম ওইদুনা, পেত্রোল অমসুং দিজলগী মতাংদা মালেম শীনবা থুংনা অৱাবা অমা মায়োক্নরে।
ঐখোয়গী মালেমগী লৈবাকশিংগা লৈনবা মরীশিংদা; তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী ঐখোয়না ফংবা মতেং অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা লৈবাক অসিনা শাগৎখিবা মপাঙ্গলশিংনা ভারতনা থৌনা ফনা ফিবমশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্লিবনি।
মরুপশিং,
ফিবমশিং অসি তশেংনা খুদোংথিনিঙাইনি। ঙসি, মন কি বাতকী খুৎথাংদা, অৱাবা অসি মায়োক্ননবা ঐখোয় অমতা ওইনবা ঐনা অমুক হন্না ঐগী ইরৈচাশিংদা হায়জরি। থৌদোক অসিদা রাজনিতি তৌবা মতম নত্তে। মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ গী য়াইফনবা খনবা মতম অমনি; রাজনিতিগী খুদোংচাবা লৌনবা মফম লৈতে। মরম অদুনা, তোকঙা শন্দোকপনা লৈবাক অসিগী অচৌবা অমাঙবা অমা থোকহল্লে। মীয়াম মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈনবা অমসুং তোকঙা থাজদনবা ঐনা হায়জরি। সরকারনা পীবা পাউশিং খক্ত থাজবীয়ু অমসুং মদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা থবকশিং পায়খৎকনি। ঐখোয়গী মীয়াম করোর ১৪০ গী মপাঙ্গল খক্তনা মমাঙদা অৱাবশিং মায়োক্নখিবনিগুম্না; হন্দক্কী অৱাবা অসিসু, ঐখোয় পুন্না মাইপাকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ভারতকী মপাঙ্গল লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়াগী মখুত্ত লৈরি। ঙসি, মন কি বাত্ত, ঐখোয়গী মীয়াম মরক্ত লৈরিবা শরুক য়াবগী ৱাখল্লোন অদু মমি তাবা থবক অমা ঐনা অদোমদা ফোঙদোকপা পাম্মী। মসিগী থবক অদুদি ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা নাৎ অমসুং চৎনবীগা মরী লৈনবা গ্যাস ভারতম সর্ভেনি।
মসিগী পান্দমদি লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা খুৎই লাইরিকশিংগী মরমদা ই-পাউ খোমজিনবনি। গ্যান ভারতম এপ্পকী খুৎথাংদা সর্ভে অসিদা শরুক য়াগদবনি। করিগুম্বা অদোমগী খুৎই লাইরিক অমা লৈরবা নত্ত্রগা মদুগী মরমদা পাউ লৈরিবদি, মদুগী মমি অদু গ্যান ভারতম এপ্পতা শরুক য়াগদবনি। পীশিল্লকপা পাউ খুদিংমক মদু লৌশিন্দ্রিঙৈ মমাংদা মশক খঙদোক্কনি। হৌজিক ফাওবদা অরিবা খুৎই লাইরিক লিশিং কয়া শরুক য়ারকপদা ঐ হরাওবা ফাওই। খুদম ওইনা, অরুনাচল প্রদেসকী নামসাইদা লৈবা চাউ নানতিসিন্ধ লোকাং জিনা তাই ময়েক্কী খুৎই লাইরিকশিং পীরকখি। মসি ঐখোয়গী সিখকী চৎনবী অমসুং পঞ্জাবী লোলগা মরী লৈনবা ময়েক্নি। লুপা খরনা উনাদা ইবা খুৎই লাইরিক খর পীরকখি। রাজস্থানগী অবে জেন লাইব্রেরিনা কোরি মপাক্ত ইবা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং পীরকখি। লাদাখতা লৈবা হেমিস মোনাষ্ট্রিনা মমল য়াম্লবা তিবেতান খুৎই লাইরিকশিংগী মরমদা ই-পাউ পীরকখি।
ঐনা মফম অসিদা খুদম খর খক পীরি। সর্ভে অসি জুন ফাওবা চৎথগনি। অদোমগী নাৎ অমসুং চৎনবীগা মরী লৈনবশিং শরুক য়ানবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মালেমদা ভারত খ্বাইদগী নহা ওইবা লৈবাকনি। লৈবাক অসিগী নহারোলগী মপাঙ্গল লৈবাক অসি শেমগৎপদা শীজিন্নরি, মসিনা চাউনা মতেং পাংলি। লৈবাক শেমগৎপগী থৌদাং অসি মপুংফানবা মাই ভারত লুপনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। লুপ অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং তোঙান তোঙানবা অফবা থবকশিংগা শম্নহল্লি। হন্দক মাই ভারতনা বজেত কুইজ অমা পাংথোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোলশিং বজেতকী থবকশিং অমসুং থৌশিল শেম্বগী মতাংদা খঙহনবনি। কুইজ অদুদা লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোল লাখ ১২ রোম শরুক য়াখি। কুইজ মতুংদা, চাউরাক্না নহারোল ১৬০,০০০ রোম এসে ইবা চাংদম্নবগীদমক খনখি। হায়রিবা এসেশিং অদুগী খর ঐ পারে। লৈবাক অসি চাউখৎপদা মতেং পাংনিংবগী ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংগী ইখৌ লাংবা অদু মখোয়না উৎখি। সুর্য়াপেতকী কোতলা রঘুবীর রেদি, উত্তর প্রদেসকী বরাবনকিদগী সৌরভ বাইস্বার অমসুং বিহারগী গোপালগঞ্জদগী সুমিত কুমারনা লৌমীশিংগী য়াইফনবগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা ইখি।
পঞ্জাবগী মোহালিদগী অনচাল, উরিসাগী কেন্দ্রপারাদগী ওম প্রকাসনা নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎনবগী লম্বীশিংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি। হরিয়ানাগী যমুনাগরদগী প্রথাম বারারনা গ্রিন অমসুং ক্লিন ইন্দিয়া অসি নুংঙাই-য়াইফবা ভারত অমগী অমতা ঙাইরবা লম্বীনি হায়না ইখি। মখোয়না ৱাখল মপুংফানা খনবা অদু মসিনা তাক্লে। খুঙ্গংশিংদা শান্নবদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং মশক খঙদোক্নবা অহেনবা থবকশিংগী মতাংদা দিল্লিগী সানখ গুপ্তনা পাউতাকশিং পীখি। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং য়াম্না লাইনা ললোন-ইতিক পাংথোক্নবা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং শরুক য়াখি। হায়রিবা অনৌবা ৱাখলশিং অসি লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎনবা য়াম্না মরুওই।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
থা অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী ক্রিকেত পামজবশিং মপুংফানা হরাওরে। ভারতনা পুৱারি ওইনা তি২০ ৱার্ল্দ কপ মাইপাকপদা, লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবগী ইথক অমা কাখি। ঐখোয়গী তিম্না মাইপাকপদা ঐখোয় য়াম্না চাউথোকচখি। হৌখিবা থাদা, কর্নাতকাগী হুব্লিদা নুংঙাইরবা মেতচ অমা উখি। মেতচ অসি থোইদুনা, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী ক্রিকেত তিম রঞ্জি ত্রোফি ফংলে। মসিদা খ্বাইদগী নুংঙাইরিবদি চহি ৭০ ঙাইরক্লবা মতুংদা মখোয়না অহানবা ওইনা রঞ্জি ত্রোফি ফংবা ঙমখিবা অসিনি।
মসিগী মাইপাকপা অসি শান্নরোয়শিংনা চহি কয়া লেপ্তনা হোৎনরকপগী ফলনি। তিম কেপ্তেন পারাস দোগ্রানা অঙকপা হৈথোই-শিংথোইবা উৎখি। মহাক্না লমজিংদুনা মাইপাকপা অসিদা মহাক্না অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। রঞ্জি ত্রোফিদা ৱিক্কেত ৬০ লৌখিবা নহা ওইরিবা কাস্মিরগী বোল্লর আকিব নবিগী থৌনা লৈবাক শীনবা থুংনা ঙাংনরি। মাইপাকপা অসিনা শান্নরোয়শিং অমসুং কোচিং ষ্টাফশিং অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম হরাওহল্লে। ক্রিকেত লম্পাক্ত উৎখিবা শান্নবা অদুনা মখা তানা মফম অসিগী নহারোলশিংগী মরক্ত শান্নবা পাম্নবা হেনগৎহল্লে। তুংদা মসিনা নহারোল কয়া শান্নরোয় ওইনবা ইথিল পীগনি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম শান্নবা য়াম্না পামজৈ। হৌজিক রাজ্য অসি অচৌবা শান্নবগী থৌরমশিংগী মফম অমা ওইরকপদা ঐ হরাওই। গুলমার্গতা খেলো ইন্দিয়া ৱিন্তর গেমস পাংথোকখ্রে। রাজ্য অসিগী নহারোলশিংগী মরক্ত ফুতোবলগুম্বা মশান্নশিং য়াম্না পাম্নরি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শান্নবগী মাইপাকপা অসিনা তুংদা মখা চৎথগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐনা তোইনা হায়রি, ‘শান্নবা মীওইশিং অফবা ওইগনি’। মমাঙদা মমিং চৎলমদবা মশান্নশিংদা হৌজিক ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংনা শান্নবা উবদা ঐ হরাওই।
উত্তর প্রদেসতগী শান্নরোয় গুলবির সিংহনা আসিগুম্বা মশান্না অমদা অঙকপা থবকশিং পাংথোক্লে। চয়োল অমগী মমাংদা, ন্যু য়োর্ক সিতি হাল্ফ মরাথোন্দা অহুমশুবা তাদুনা মহাক্না পুৱারি শেম্লে। পুং অমগী মখাদা হাল্ফ মরাথোন অমা চেনবা ঙম্বা ভারতকী অহানবা শান্নরোয় মহাক্না ওইরে। ইসক্বাস শান্নরোয় অনাহাত সিংহনা ইসক্বাস ওন ফয়ার ওপন্দা মালেমগী মমিং লৈরবা মিংথোল অমা ফংলে। মহাক মসি চহি ১৭ খক শুবদা মাইপাকপনি। মসিগা লোয়ননা, পি.এস.এ ৱার্ল্দ রেঙ্কিংদা মকোক ২০ দা য়াওবা খ্বাইদগী নহা ওইবা এসিয়াগী নুপী শান্নরোয় মহাক্না ওইরে। ঐনা অসমিতা এথলেতিক্স লিগকী মরমদসু তারে। মসিদা, মার্চ ৮ দা মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎ থৌরমদা শান্নবগী থৌরম কয়া পাংথোকখ্রে। মদুদা নুপীমচা লাখ ২ রোম শরুক য়াখি। লৈবাক অসিদা শান্নবগী অওনবা পুরকপদা ভারতকী নারী শক্তিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌবা উবদা হরাওই।
মরুপশিং,
অদোম হকচাং ফনা লৈনবা ঐনা মতম পুম্নমক্ত অদোমদা তকশিল্লি। মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্কদবা নুমিৎ ১০০ ফাদ্রে; মালেম শীনবা থুংনা য়োগ পাম্নবা হেনগৎলক্লি। অফ্রিকাগী জিবৌতিদা মহাক্কী অর্বিন্দ য়োগ সেন্তরগী খুৎথাংদা অলমিস জিনা য়োগ য়োখৎলি। মহাক্না লৈবাক অদুগী মফম কয়াদা মীয়ামদা য়োগ তম্বীখি।
অদোম্না ইন্সতাগ্রাম কন্তেন্ত ক্রিয়েতর যুবরাজ দুয়াগী পোষ্টতা কমেন্ত পীরে। মহাক্কী মপা চিনি চাবা হন্থহন্নবা মহাক্কী মপাদা হায়নবা মহাক্না ঐঙোন্দা হায়জখি। ঐনা হায়জবা অদুনা মহাক্কী মপাদা কান্নবা পীবদা ঐ হরাওই। ময়াম পুম্নমক অদোমগী চিনি চাবা হন্থহন্নবা ঐনা হায়জরি অমসুং অদোমগী থাউ চাবা চাদা ১০ হন্থহন্নবা ঐনা মমাঙদা হায়জখ্রে। হায়রিবা অপীকপা থবকশিং অসিনা অদোম নোইবা হন্থহনগনি অমসুং পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
থায়নগী হায়নবা অমা লৈরি মদুদি ‘ ঐখোয়না হেন্না লেপ্তনা হোৎনরিবমখৈ, ঐখোয় লৌশিং হেন্না লৈগনি’। মীয়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা মতমদা মখোয়না মপুংফানা খঙবা ঙম্মী। বেঙ্গালুরুদা লাইরিক তম্বগা মরী লৈনবা অঙকপা থবক অমা ঐ খঙলে। কাংবু অমনা প্রয়োগ ইন্সতিতুৎ ওফ ইজুকেসন রিছার্স লিংখৎখি। কাংবু অসিনা রিছার্স প্রোজেকশিংদা পুক্নিং চঙখি। স্কুলগী থাক্ত সাইন্স ইজুকেসন পাম্নবা হেনগৎহন্নবা কাংবু অসিনা থবক পায়খৎখি। ক্লাস ৯ দগী ক্লাস ১২ ফাওবগী মহৈরোয়শিং কেমিষ্ট্রি, আর্থ সাইন্সেস অমসুং ৱেলনেসগুম্বা হিরমশিংদা অনৌবা থবক পাংথোক্নবা খুদোংচাবা পীনবা অনবেসন কৌবা চাংয়েং অমা মখোয়না হৌদোকখি।
মখোয়গী প্রোজেকশিং ফোঙদোক্নবা মফম অমা অমসুং রিছার্স তৌনবা অফবা খুদোংচাবা অমা মখোয়না মহৈরোয়শিংদা পীখি।
মসিনা ইথিল পীদুনা মখোয় সাইন্স তম্বা পামখি হায়না মহৈরোয় খরনা পরিক্ষা পে চার্চা মনুংদা হায়খি। মাইকৈ অসিদা প্রয়োগ কাংবুনা পায়খৎলিবা থবক থাগৎনিঙাইনি। সাইন্স তম্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা খুদোংচাবা থবক অসিনা মহৈরোয়শিংদা পীরে। ঐখোয়না করিগুম্বা খর অহানবা ওইনা হোৎনবদা, ইখৌ লাংবা অমসুং থৱায় য়াওবা পোকহল্লি। নহারোলশিং অসিগী মরক্তগী খর তুংদা অচৌবা সাইন্তিষ্ট অমা ওইরকপা কনানা খঙগনি।
মরুপশিং,
লাইরিক লাইশুগী খুৎথাংদা মখোয়গী তুংগী থৌরাং তৌনবা অমসুং হৌখ্রবা মতম ঙাক-শেন্নবা থবক অমা নাগা ফুরুপনা পায়খৎলি। নাগা মীয়াম্না মখোয়গী ত্রাইবেলগী চৎনবীশিং য়াম্না ইকায়খুম্নৈ। মসিনা মসিগীদমক চাউথোকচৈ অমসুং অনৌবা মওং অমদা ঙাক-শেন্দুনা থম্লি। নহারোলশিংদা মমাংঙৈগী লৌশিং, পুৱারি অমসুং হিংবদা চঙদ্রবা য়াদ্রবা লৌশিং কয়া তাকপীবগী চৎনবী অমা নাগা ত্রাইবশিংগী লৈরি। মসিদগী মোরুংগী তাকপী-তম্বীগী থবক লাকখিবনি। থবক অসিগী খুৎথাংদগী অঙাংশিংনা মেথেমেতিক্স অমসুং সাইন্সগুম্বা হিরমশিং থৱায় য়াওনবা ইথিল পীখি।
ৱারিশিং, খুনুঙ ঈশৈশিং অমসুং মহৌশাগী ওইবা মশান্নশিংগী খুৎথাংদা অহলশিংদা মখোয়দা হিংবদা চঙদ্রবা য়াদ্রবা লৌশিং কয়া তম্বীখি। মতৌ অশুম্না, রাজ্য অসিগী নাৎকী চৎনবীশিং ঙাকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী নাগালেন্দনা অঙাংশিংগী লাইরিক-লাইশু তম্বা চাউখৎহনখি। করিগুম্বা অদোম্না অসিগুম্বা থবকশিংগী মরমদা অদোমগী লমদমশিংদা থেংনরবদি, চানবীদুনা ঐঙোন্দা শরুক য়াবীয়ু।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা কালেন হৌরে। মসিনা তাকপদি ঈশিং তুংশিন্নবা ঐখোয় অমুক হন্না থবক পায়খৎপা মতম য়ৌরে হায়বনি। হৌখিবা চহি ১১ দা, জল সঞ্চয় অভিয়ান্না মীয়াম ৱাখল তাহনখ্রে। অভিয়ান অসিগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা পুখ্রি লাখ ৫০ রোম তৌখ্রে। ঈশিংগী অৱাবা কোক্নবা হৌজিক খুঙ্গং খুদিংমক্ত মীয়াম্না থবকশিং পায়খৎপা উবদা ঐ হরাওই। মফম খরদা অরিবা পুখ্রিশিং শেংদোক্লে, মফম খরদা, ঈশিং তুংশিন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। অমৃত সরোভর অভিয়ানগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা অমৃত সরোভর ৭০,০০০ রোম তৌখ্রে। নোংজু থা মমাঙদা পাৎশিং শেংদোক্লে। ঙসি ঐনা অদোমগী মফমদা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা খুদম খর পীনিংই। মীয়াম শরুক য়াদুনা কমদৌনা ঈশিং য়োকশিনবগী থবক পায়খৎপগে হায়বা খুদমশিং অসিনা উৎলে।
মরুপশিং,
ত্রিপুরাগী জামপুই চীঙদা লৈবা ৱাংমুম খুঙ্গং ফিত ৩,০০০ ৱাংবা মফম অমদা লৈরি। খুঙ্গং অসি ঈশিং ফংদবগী অচৌবা অৱাবা অমা মায়োক্নখি। কালেন মনুংদা, ঈশিং শোক্নবা খুঞ্জাশিং য়াম্না লাপ্না চৎনখি। অরোইবদা, নোংগী ঈশিং মরিক অমা ফাওবা লৌশিন্নবা খুঞ্জাশিংনা ৱারেপ লৌখি।
ঙসিদি, ৱাংমুমগী য়ুমথোং খুদিংমক্না য়ুম মথক্ত নোংগী ঈশিং লৌশিন্নবা সিষ্টেম অমা থম্লে। মতম অমদা ঈশিংগী য়াম্না ৱাখিবা খুঙ্গং অদু হৌজিক ঈশিং তুংশিন্নবা ইথিল পীনবা খুদম অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ছতিসগরগী কোরিয়া জিলাদা অঙকপা থয়ক অমসু উরে। মফম অদুগী লৌমীশিংনা অচম্বা অদুবু য়াম্না কান্নবা অনৌবা ৱাখল অমদা থবক পায়খৎখি। লৌবুক্ত ঈশিং তুংনবা অমসুং তপ্না তপ্না লৈনুংদা চঙখিনবা মখোয়না মখোয়গী লৌবুকশিংদা অপীকপা পুখ্রিশিং তৌখি। ঙসিদি, মফম অসিদা লৌমী ১,২০০ হেনবনা নমুনা অসি পায়খৎলে অমসুং লৈনুংগী ঈশিং শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে।
মসিগা চপ মান্না, ঈশিংগী অৱাবা কোকহন্নবা তেলঙ্গানাগী মনচেরিয়েল জিলাদা মুধিগুন্তা খুঙ্গংদা মীয়াম পুনখি। ইমুং ৪০০ না মখোয়গী য়ুমশিং কোমশিং তৌখি অমসুং ঈশিং লোকশিন্নবা অচৌবা ইহৌ অমা শাগৎখি। মসিনা খুঙ্গংগী লৈনুংগী ঈশিংগী থাক হেনগৎহল্লে অমসুং অমোৎপা ঈশিংনা থোকহনবা লায়নাশিং শিংথাবা য়ানা হন্থরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী ঙামীশিং সমুদ্রগী লান্মীশিং ওইবা খক নত্তনা, মখোয় অত্মনির্ভর ভারতকী অকনবা য়ুম্ফম অমসুনি। নোংঙান্দ্রিঙৈদগী হৌনা সমুদ্রগী অকনবা ইথকশিং মায়োক্নখি, মখোয়গী ইমুংশিং অমসুং লৈবাক্কী শেন-থুম ফগৎনবা মখোয়না থবক পায়বা হৌখি। ঙসিদি লম্বী কয়াদা থবক শুবা কনবা ঙামীশিংগী হেন্না লাইথোকহল্লে। মসি হিথাংফম চাউখৎহনবা নত্ত্রগা ঙামীশিংগী ইন্সুরেন্স ওইবা য়াই, অসিগুম্বা থবকশিংনা কান্নবা য়াম্না পীরে। সমুদ্রগী নোং-চিংগী ফিবম্না মখোয়দা অকনবা ইথিল পীরি হায়বা ঐখোয় খঙলে। মসি খঙবদগী, মখোয় তেক্নোলোজিগী খুৎথাংদা মতেং পাংলে।
অসিগুম্বা থবকশিংনা ঐখোয়গী ঙা ফাবগী থবকশিং ফগৎহনবা খক নত্তনা, মসিনা অনৌবা থবক পায়খৎনবা ইথিল পীবদা ঐ য়াম্না হরাওই। ঙসিদি, ঙা ফাবা অমসুং সিৱিদকী হিরমশিংদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং ঐখোয়গী ঙামীশিং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে।
য়ুম্বুরেম্বী অমা ওইরিবী, উরিসাগী সম্বলপুরগী সুজাতা ভুয়ান্না করিগুম্বা অনৌবা খর পাংথোকপা অমসুং মহাক্কী ইমুং মখা তানা মতেং পাংবা পামখি। মরম অদুনা, চহি খরগী মমাঙদা মহাক্না হিরাকুদ রিজার্বরদা ঙা য়োকপা হৌখি। হৌরকপদা মহাক্কী থবকশিং অরাইবা ওইখিদে। নোং-চিংগী ফিবমশিং, ঙাগী মচীঞ্জাক থিবা অমসুং ইমুং-মনুংগী থবকশিং তৌবা য়াওনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। অদুবু মহাক্কী থৌনা হনবা লৈখিদে। চহি অনি নত্ত্রগা অহুমগী মনুংদা, মহাক্না মহাক্কী থবক অদু কান্নরবা ললোন-ইতিক অমা ওন্থোকখি। ঙসিদি, মহাক্কী মাইপাকপা অদুনা নুপীশিংগী থাজবগী অনৌবা মঙাল অমা ওইরে।
মরুপশিং,
লাক্ষদ্বিপকী মিনিকোইগী হাবা গুলজরগী ৱারিনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী অচেৎপা ফিরেপ উবা ফংলে। মহাক্না ঙা শেম-শানবা য়ুনিত অমা লিংখৎনবা হোৎনখি। অদুবু অফবা কোল্দ ষ্টোরেজ ফেসিলিতি অমা লৈরবদি হেন্না ফগনি হায়না মহাক্না খনখি। মরম অদুনা মহাক্না কোল্দ ষ্টোরেজ য়ুনিত অমা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি। ঙসিদি, মসি মহাক্কী থৌনা ওইরে। হৌজিক মহাক হেন্না ফজনা থৌরাং তৌদুনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা ঙম্লে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা ইথিল পীবা থবক কয়া লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত পাংথোক্লি। বেলাগাবিগী সবলিং সতাপ্পা হুদারনা লৌ উবদগী তোঙানবা লম্বী অমা খনখি। মসিগীদমক মহাক্না পুখ্রি অমা তৌখি।
মহাক্না ললোন-ইতিক অসিগী ত্রেনিংশু ফংখি। হৌজিক মহাক ঙা য়োনদুনা শেন ফজনা তাল্লে। সিৱিদ পাম্নবা হেনগৎলকপা উবদগী, মীওই কয়া সিৱিদ থাবা হৌরে। মখোয়না মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংলে। ঙাগী হিরমদা থবক তৌরিবা মীওই খুদিংমক ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন ফগৎনবা মখোয়গী থবকশিং য়াম্না থাগৎনিঙাইনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
খুন্নাইনা মাঙলোমদা লাকপা মতমদা, অপীকপা থবকশিং ফাওবা অচৌবা অহোংবা পুরক্নবা য়ুম্ফম ওই। অসিগুম্বা খুদম কয়া ঐখোয়গী লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা থোক্তুনা ঐখোয়দা তম্বীরি। হন্দক, উত্তর প্রদেসকী বারানসীদা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা থবক অমা উখি। পুং অমদা উ পাম্বী ২৫১,০০০ হেন্না থাদুনা অনৌবা গিনেস ৱার্ল্দ রেকোর্দ অমা থমখি।
থবক অসিগী খ্বাইদগী শিংথানিঙাই ওইবদি মীওই লিশিং কয়া শরুক য়াখিবা অদুনি। থবক অসি ওইথোক্নবা মহৈরোয়শিং, নহারোলশিং, লুপশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা মহৈলোয়শঙশিং শরুক য়াখি। মসিগী মীয়াম শরুক য়াবগী মওং অসি “এক পের মা কে নাম” কেম্পেন্দসু উবা ফংখি। খোঙজং অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা উ চারা করোর কয়া থাখ্রে।
মরুপশিং,
নাগালেন্দগী চিজামিদা অসিগুম্বা পুক্নিং থৌগৎপা থবক অমা পাংথোকখ্রে। চিজামিগী নুপীশিংনা মমাংঙৈগী মরু মখল ১৫০ হেন্না খোমজিন্দুনা থমখি। হায়রিবা মরুশিং অদু নুপীশিংনা চলাইবা লৈকায়গী সিদ বেঙ্ক অমনা লীদুনা থম্বনি। মদুদা ফৌ, চনান, চুজাক, হৱায়শিং, মনা-মশিং অমসুং মখল কয়াগী পাম্বীশিং য়াওরি। মসি লৌশিং অমসুং চৎনবীশিং ঙাক-শেনবা থবক অমনি অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, মালেম অসিনা অইং-অশাগী খল হোংলকপগুম্বা অৱাবশিং মায়োক্নবা মতমদা, অসিগুম্বা থবকশিংনা ঐখোয়দা পাম্বৈশিং থাপ্না লৈবা নত্তে হায়বা তাক্লে। করিগুম্বা মতমদা, ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লৌশিং অমসুং মীয়ামগী থবকশিংনা ঐখোয়গী মাঙলোমদা চঙশিন্নবা অফবা লম্বী তাক্লে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
করিগুম্বা অদোম্না সহর অমদা চৎপা মতমদা, অদোম অহোংবা খর উবা ফংগনি। মশিং য়াম্লবা য়ুমশিংগী মথক্ত সোলার পেনেলশিং থম্বা অদোম উগনি। ঙসিদি, পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজনাগী কান্নবা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত উবা ফংলে। য়োজনা অসিনা গুজরাতকী সুরেন্দ্রনগর জিলাগী পায়াল মুনজাপারাগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লে।
মহাক থা মরিগী সোলার পি.ভি তেক্নিসিয়ানগী কোর্স অমা লোইশিনখ্রে। মহাক হৌজিক হৈথোই-শিংথোইরবা সোলার তেক্নিসিয়ান অমা ওইরে। পায়াল সোলার ওন্ত্রেপ্রেন্যুর অমা ওইনা মীয়াম্না খঙনরে। মহাক্না অনকপা জিলাশিংদা সোলার রুপতোপ খিনবগী থবকশিং তৌদুনা থা অমদা লুপা লিশিং কয়া তাল্লে।
মরুপশিং,
মেরুতকী অরুন কুমার হৌজিক মহাক্কী লৈকায়গী ইনর্জি পীবা অমা ওইরে। হন্দক অরুন কুমার দিল্লিদা থৌরম অমা শরুক য়াখি অমসুং মহাক্না থেংনবশিং শরুক য়াখি। মহাক্না মহাক্কী মৈগী বিল কনবা খক নত্তনা অহেনবা মৈসু য়োল্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
মরুপশিং,
জয়পুরগী মুরালিধার জি মসিগা চপ মান্না মাইপাক্লে। মমাঙদা মহাক্না দিজলগী পম্পতা লৌ উবদগী চহি অমদা লুপা লিশিং কয়া চাদিং তৌখি। মহাক্না সোলার পম্প শীজিন্নবদী মহাক্কী লৌ উবদা অওনবা পুরক্লে। হৌজিক মহাক থাউগী ৱাদ্রে, মতম চানা ঈশিং ফংলে অমসুং মহাক্কী চহিগী শেন্থোক হেনগৎলে। খ্বাইদগী মরুওইবদি, মহাক্কী ইমুং হৌজিক মৈখু থাংদবা ইনর্জি শীজিন্নবদগী হেন্না নুংঙাইরে।
মরুপশিং,
অৱাং নোংপোক্কী মফমশিংদসু পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজনাগী কান্নবা ফংলে। ত্রিপুরাদা রিয়াং ত্রাইবকী ইমুং কয়া মৈ ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নখি। হৌজিক সোলার মিনি-গ্রিদশিংদগী মখোয়গী য়ুমশিং ঙাল্লে। অঙাংশিং নুমিদাংদা লাইরিক পাবা ফংলে। মীয়াম মখোয়গী মোবাইল ফোনশিং চার্জ তৌরে অমসুং খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরক্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা সোলার ইনর্জিনা অওনবা পুরকপগী মশিং থিঙমদ্রবা খুদম কয়া লৈরি। অওনবা অসিদা শরুক য়াবীবু অমসুং অতোপ্পশিং চিংশিনবীয়ু।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাতকীদমক থা খুদিংগী লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী ঐনা পাউজেল কয়া ফংখি। থৌরম অসিদা তাবদা মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংগী মীওইশিং কমদৌনা হরাওবা ফোঙদোকপগে হায়বা পাউজেলশিং অসিনা তাক্লি। ঐনা অদোমগী পাউতাকশিং পাবা মতমদা, মসি থৌরম অমা নত্তে, মসি ঐখোয়গী মরক্ত ৱারি শানবা অমনি হায়না ঐনা খল্লি। অদোমগী ৱাখলশিংগা লোয়ননা… অদোমগী লৌশিং কয়ানা থৌরম অসি মখা তানা চৎথনবা ঐখোয়দা ইথিল পীরি।
অদোমগী অকোয়বদা থোকপা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা ৱারিশিং শরুক য়াবীয়ু। অদোমগী অপীকপা থবকশিংনা কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপসু য়াই; রেদিওগী অশেংবা শক্তি অসিগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা কনাগুম্বা অমদা করিগুম্বা অনৌবা থৌনা খর পীরসি।
মসিনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী মীয়াম ৱাখল অমা, অনিংবা অমসুং পান্দম অমদা শম্নহল্লি। ঐখোয় অনৌবা মীওইশিং অমসুং অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মাংলোমদা চঙশিন্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীগদবা অনৌবা থবক খরগা লোয়ননা মথংগী থাদা ঐখোয় অমুক উনগনি। মতম অদু ফাওবা, অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংশিং চেকশিন্না লৈবীয়ু-হকচাং ফনা লৈবীয়ু, হরাওনা লৈবীয়ু। অদোম থাগৎচরি।