Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar virtually addresses an international event organized in Rome to celebrate World Pulses Day
India accounts for 23.62% of world’s total pulses production in 2019-20, says Shri Tomar
More than 100 improved and high yielding species of pulses developed in 5 years
Pulses will continue to find a place in India’s National Food Security Mission and other programs as a major crop: Shri Tomar
13 FEB 2021 5:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, Rural Development, Panchayat Raj and Food Processing Industries, Shri Narendra Singh Tomar said that India is the biggest producer and consumer of pulses in the world and it has almost achieved self-sufficiency in pulses.In the last five-six years, India has increased pulses production from 140 lakh tonnes to more than 240 lakh tonnes. In the year 2019-20, India produced 23.15 million tonnes of pulses, which is 23.62% of the world. The Minister was speaking at the international event held in Rome to celebrate World Pulses Day which he attended virtually.
Speaking about the importance of the pulses, Shri Tomar said that as pulses are nutritious and rich in protein, they are important for the food basket, especially in a country like India which is predominantly vegetarian. Pulses have low water consumption and can be grown in dry and rain-fed areas. It improves soil fertility by conserving nitrogen in the soil, reducing the need for fertilizers and therefore reducing the emission of greenhouse gases.
Shri Tomar said that the present initiative of the Government of India to increase the production of pulses is an attempt to bridge the demand and supply gap. Since pulses fulfil the protein requirement of a large section of Indians, it will continue to be a major component of Indian agriculture. He also said, “Pulses will continue to find a place in our National Food Security Mission and other programs as a major crop. Pulses production has increased on a large scale by targeting rice fallow areas and combining innovative technological activities and provision of essential agricultural inputs.”
While speaking about agriculture initiatives Shri Tomar informed that India has 86% small and marginal farmers, FPOs are being promoted for all kind of assistance to them. Government of India is going to build 10,000 new FPOs in the country with the outlay of Rs 6,850 crorein 5 years. The step will collectivelyenable farmers for seed production, purchase and access to better technologies. Along with soil health, the Government of India is also giving high priority to increase water use efficiency in agriculture by promoting Per Drop-More Crop, the initiative of Prime Minister Shri NarendraModi.
Lauding the work done by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), the Minister said that through its research and development activities, ICAR has played an important role in increasing pulses production. Pulse crops research has received new direction and unprecedented work has been done towards developing new and improved species. More than 100 improved and high yielding species have been developed in 5 years. The government is focusing on improving varieties of seeds, bringing new areas under pulses cultivation and market, which will help in increasing the profit of the farmers.
Stressing upon the importance of pulses, Shri Tomar said that in India, pulses are also distributed in about 1.25 croreAnganwadicenters under the National Nutrition Mission. During the lockdown, the government has supplied pulses-whole pulses to 80 crore people. The Minister said that despite difficulties during COVID, India has emerged as a global exporter/supplier of food items in the world. In compare to the same period of the previous year, from April to December -2020, India recorded an increase in export of agricultural commodities including pulses with a 26% increase in pulses production. There has been a substantial increase in the export of medicinal plants such as Ginger, black pepper, cardamom, turmeric, etc. which are considered immunity boosters in Ayurveda. The government is promoting farming with high priority. Therefore, the agricultural budget of the country has been increased by more than 5 times, which is now about Rs 1.25 lakh crore.
The Minister said that the government is taking all-round measures for the development of agriculture sector. Under PM KisanSammanNidhiYojana, Rs1.15 lakh croreshave been transferred to the bank accounts of more than 10.5 crore farmers. Under AtmaNirbhar Bharat Abhiyaan, Agriculture Infrastructure Fund of Rs. 1 lakh crorehas been setup to provide infrastructure like warehouse, cold storage, food processing units to farmers. The fund will also benefit APMCs in the states as per the new budget provision.
The World Pulses Day was celebrated as per the United Nations Charter of the year 2016. Pope Francis, QU Dongyu, FAO-UN Director General, Shri Tang Renjian, Minister of Agriculture and Rural Affairs, Republic of China, Shri Julien Denormandie, Minister of Agriculture and Food, Government of France, The Minister of Agriculture, Government of Argentina, Dr. Agnes Kalibata, UN Secretary General's Special Envoy for the Food System's Summit along with other dignitaries attended the function.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন এগ্রীকলচর মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা রোমদা পাংথোকপা মালেমগী ওইবা পলসেস নুমিৎকী ইন্তর্নেস্নেল ওইবা থৌরম অমদা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
ইন্দিয়া ২০১৯-২০দা মালেমগী ওইনা অপুনবা পলসেস পুথোকপদা ২৩.৬২% ওইরি হায়না শ্রী তোমারনা হায়রি
চহি মঙা অসিদা পলসেসকী হেন্না ফরবা অমসুং পোত্থোক য়াম্না ফবা স্পাইসেস ১০০ হেন্না শেমগৎখ্রে
পলসেস অসিনা ইন্দিয়াগী নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতি মিসন অমসুং অতৈ থৌরমশিংদা মরুওইবা মহৈ -মরোং ওইগনি: শ্রী তোমার
13 FEB 2021 5:05PM by PIB Imphal
এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়র, রুরেল দিবলপমেন্ত, পঞ্চায়েত রাজ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি মালেমসিদা খ্বায়দগী য়াম্না পলসেস পুথোকপা অমসুং চাবা লৈবাক্নি অমসুং মশানা কোন্ননবা পুথোকচরি। হৌখিবা চহি মঙা-তরুক অসিদা, ইন্দিয়ানা পলসেস পুথোকপা অসি তোন লাখ ১৪০দগী তোন লাখ ২৪০ হেন্না পুথোক্লি। ২০১৯-২০গী চহিদা, ইন্দিয়ানা পলসেস তোন মিল্লিয়ন ২৩.১৫ পুথোকখি, মসি মালেমগী ওইনা ২৩.৬২% নি। মিনিস্তরনা রোমদা পাংথোকপা মালেমগী ওইবা পলসেস নুমিৎকী ইন্তর্নেস্নেল ওইবা থৌরম অমদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
পলসেসকী মরুওইবা অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী তোমারনা হায় মদুদি পলসেস অসি মচি য়াম্না য়াওবা অমসুং প্রোতিন মরাং কাইনা য়াওই, মসি ইন্দিয়াগুম্বা মনা-মশীং চাবা লৈবাক্কীদমক য়াম্না মরু ওইবা চিঞ্জাক অমনি। পলসেস অসি ঈশিং য়াম্না চংদবা অমসুং নোং লিক্না তাবা অকংবা মফমদা চুন্নৈ। মসিনা নাইত্রোজেন পুথোক্তুনা লৈহাও ফগৎহল্লি, হার য়াম্না চংহন্দে অমসুং মরম অসিনা গ্রীনহাউস গ্যাস পুথোকপা হন্থৈ।
শ্রী তোমার সিংহনা হায় মদুদি হৌজিক ভারত সরকারনা পলসেস থান্নবা লৌখৎলিবা খোঙথাং অসি লৈবাক অসিদা মসিগী অৱাৎপা অসি লৈতনবনি। পলসেসনা ইন্দিয়নশিংগী প্রোতিনগী অৱাৎপা অসি মেনখৎলিবা মরম্না, মসি ইন্দিয়গী এগ্রীকলচরদা চাওরবা মচাক অমা ওইহল্লি। মহাক্না অমুশু হায় মদুদি, “পলসেসনা ঐখোয়গী নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতিগী মিসন অমসুং অতৈ মপুং ওইবা মহৈ-মরোংগী পাম্বৈ ওইগনি”।
এগ্রীকলচরগী লৌরিবা খোঙথাং অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী তোমারনা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি অপিকপা অমসুং অখন্নবা লৌমী ৮৬%খক্তা ওই, এফ.পি.ও.না মখোয়দা অঙম্বা মতেং পীরি। সরকার অসিনা চহি মঙা অসিদা অনৌবা এফ.পি.ও. ১০,০০০ অমা লুপা করোর ৬,৮৫০ চংনা শেমগৎকদৌরি। খোঙথাং অসিনা লৌমীশিংদা মরু পুথোকপা, লৈবা অমসুং হেন্না ফবা তেক্নোলোজি শিজিন্নবা ঙমগনি। লৈহাও ফগৎহনবতা নত্তনা ভারত সরকারনা ঈশিং মতিক চানা শিজিন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লৌখৎলিবা খোঙথাংদা পুক্নিং থৌগৎলি।
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রীকলচরেল রিসর্স (আই.সি.এ.আর.)বু থাগৎপা ফোংদোক্তুনা মিনিস্তরনা হায় মদুদি আই.সি.এ.আর.না লৌখৎলিবা রিসর্স অমসুং চাওখৎপগী থৌওংশিং অসিনা পলসেস পুথোকপা হেনগৎপদা চাওরবা থৌদাং কয়া অমা লৌরি। মহৈ-মরোং পলসেস্তা রিসর্স তৌবা অসিনা অনৌবা স্পাইসেস অমা পুথোকপদা অনৌবা মাইওন অমসুং অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অমা ওইরি। চহি মঙা অসিদা শেমগৎলবা পোত্থোক ফরবা স্পাইসেস ১০০ হেন্না পুথোকখ্রে।
পলসেস অসিগী মরুওইবা অসি পুথোক্লদুনা শ্রী তোমারনা হায় মদুদি ইন্দিয়াদা পলসেস অসি নেস্নেল ন্যুত্রীসন মিসনগী মখাদা আঙ্গানৱাদী সেন্তর করোর ১.২৫ লোমদা য়েন্থোক্লি। দোকদাউন্দ মনুংদা সরকারনা মীওই করোর ৮০রোমদা পলসেস য়েন্থোকখি। মিনিস্তরনা হায় মদুদি কোবিদকী লুরবা তাঞ্জা অসিদা মালেমদা চিঞ্জাক্কী পোৎলম কয়া অমা য়েন্থোকখি। মমাং চহিগা চপ মান্ননা চাংদম্নদুনা য়েংবদা ২০২০গী এপ্রিলদগী দিসেম্বর ফাওবদা ইন্দিয়ানা পলসেস পুথোকপা ২৬% হেনগৎখি। মসিদা শিং, অমুবা পিপর, এলাইচি, য়াইঙংনচিংবা অসি ইন্দ্রী ফগৎহনবা মরম্না মপাল লমদা পুথোকপা য়াম্না হেনগৎখি। সরকার অসিনসু লৌউবা অসি য়াম্না লুম্না লৌরি। মরম অদুনা এগ্রীকচরগী বজেৎ অসি লৈবাক অসিদা শরুক ৫ থোক্না হেনগৎলি, হায়রিবা অসিনা হৌজিক লুপা করোর ১.২৫ ওইরি।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি সরকার অসিনা এগ্রীকলচর সেক্তর অসি চাওখৎনবা মাইকৈ খুদিংদগী খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। পি.এম. কিসান সামান নিধি য়োজনাগী মখাদা লৌমী করোর ১০.৫ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তদা লুপা করোর ১.১৫ হাপখ্রে। অত্মানির্ভর ভারত আভিয়ানগী মখাদা এগ্রীকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ ওইনা লুপা করোর লাখ ১ ৱেয়রহাউস, কোলদ স্তোরেজ, চিঞ্জাক লিনবগীদমক লিংখৎখ্রে।
মালেমগী ওইবা পলসেস নুমিৎ অসি ২০১৬ চহিগী য়ুনাইতেৎ নেসন চার্তরগী মতুং ইন্না পাংথোকপনি। পোপ ফ্রান্সিস, ক্যু.য়ু. দোংয়ু, এফ.এ.ও.-য়ু.এন. দাইইরেক্তর জেনেরেল, শ্রী তাঙ রেনজেৱ, মিনিস্তর ওফ এগ্রীকলচর অমসুং রুরেল এফিয়র্স, রিপব্লিক ওফ চাইনা, শ্রী জুলিন দেনোরমেদি, মিনিস্তর ওফ এগ্রীকলচর অমসুং ফুদ, গবর্নমেন্ত ওফ ফ্রান্স, মিনিস্তর ওফ এগ্রীকলচর, গবর্নমেন্ত ওফ আর্জেন্তিনা দাঃ আগ্নিস কালিবাতা শিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।