Ministry of Power
Making India Energy Powerhouse
23 MAR 2021 4:07PM by PIB Delhi
Government has transformed India from power deficit in 2013 to power surplus. The installed generation capacity is around 379 Giga Watt which is more than adequate to serve the electricity peak demand of 190 GW. The Government has also made plans to have sufficient generation capacity to meet future demand of electricity.
The all India power generation installed capacity by the end of 2026-27 is estimated to be 6,19,066 MW which includes 2,38,150 MW Coal, 25,735 MW Gas, 63,301 MW Hydro, 16,880 MW Nuclear and 2,75,000 MW Renewable Energy Sources to fully meet the electricity demand projected as per the 19th Electric Power Survey on All India basis.
As per the recent study carried by Central Electricity Authority on Optimal Generation Capacity mix for 2029-30, the likely All India installed capacity in 2029-30 is estimated to be 8,17,254 MW which includes 2,66,911 MW Coal, 25,080 MW Gas, 71,128 MW Hydro, 18,980 MW Nuclear and 4,35,155 MW Renewable Energy Sources.
The focus of Government is to increase the share of renewable energy which is available in plenty within the country to meet the requirement of the country and also export to our neighbouring countries.
The Minister Of State (independent charge) for Power, New & Renewable Energy and the Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship Shri R.K. Singh stated this in a written reply in Rajya Sabha here today.

পাৱর মন্ত্রালয়
ভারতপু ইনর্জী পাৱরহাউস ওইহনবা
23 MAR 2021 4:07PM by PIB Imphal
সরকার অসিনা ভারতপু ২০১৩দা পাৱর দিফিজিৎ ওইরম্বদগী পাৱর সরপ্লসদা ত্রান্সফোর্ম তৌরে। ইন্তোল তৌরিবা জেনরেসন কেপাসিতী অসি চাউরাক্না গিগা ৱাৎ ৩৭৯নি মদু গিগা ৱাৎ ১৯০গী ইলেক্ত্রিসিতী পীক দিমান্দ সর্ব তৌনবা মতিকচাবা অদু হেল্লবনি। সরকার অসিনা ইলেক্ত্রিসিতীগী ওইবা তুংগী দিমান্দ অদু ফংহন্নবা মতিকচাবা জেনরেসন কেপাসিতী লৈহন্নবা থৌরাংসু তৌরি।
২০২৬-২৭গী লোইশিল্লকপদা ভারত পুম্বগী পাৱর জেনরেসন ইন্সতোল কেপাসিতী অসি মেগা ৱাৎ ৬,১৯,০৬৬ ওইগনি হায়না এস্তিমেৎ তৌরি মদুদা ওল ইন্দিয়া বেসিসতা ১৯শুবা ইলেক্ত্রিক পাৱর সর্ভেগী মতুং ইন্না প্রোজেক্ত তৌরিবা ইলেক্ত্রিসিতী দিমান্দ অদু মপুং ফানা ফংনবা কোয়লা মেগা ৱাৎ ২,৩৮,১৫০, গ্যাস মেগা ৱাৎ ২৫,৭৩৫, হায়দ্রো মেগা ৱাৎ ৬৩,৩০১, ন্যুক্লিয়ার মেগা ৱাৎ ১৬,৮৮০ অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সেস মেগা ৱাৎ ২,৭৫,০০০ য়াওরি।
২০২৯-৩০গী ওপ্তিমেল জেনরেসন কেপাসিতী মিক্সতা সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রিসিতী ওথোরিতীনা চত্থবা হন্দক্ততা পাংথোকখিবা স্তদীগী মতুং ইন্না ২০২৯-৩০দা ওল ইন্দিয়া ইন্সতোল কেপাসিতী অসি মেগা ৱাৎ ৮,১৭,২৫৪ ওইগনি হায়না এস্তিমেৎ তৌরি মদুদা কোয়লা মেগা ৱাৎ ২,৬৬,৯১১, গ্যাস মেগা ৱাৎ ২৫,০৮০, হায়দ্রো মেগা ৱাৎ ৭১,১২৮, ন্যুক্লিয়ার মেগা ৱাৎ ১৮,৯৮০ অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সেস মেগা ৱাৎ ৪,৩৫,১৫৫ য়াওরি।
লৈবাক অসিগী দরকার ওইবশিং ফংনবা অমদি ঐখোয়গী য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংদসু এক্সপোর্ত তৌনবা সরকারনা মীৎয়েং থম্লিবসি লৈবাক অসিগী মনুংদা মরাং কায়না ফংলিবা রিন্যুএবল ইনর্জীগী শেয়র হেনগৎপনি।
পাৱর, ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রোপ্রিনরশিপকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখিবনি।