Ministry of Finance
Know all about Account Aggregator Network- a financial data-sharing system
10 SEP 2021 8:00AM by PIB Delhi
Last week India unveiled the Account Aggregator (AA) network, a financial data-sharing system that could revolutionize investing and credit, giving millions of consumers greater access and control over their financial records and expanding the potential pool of customers for lenders and fintech companies. Account Aggregator empowers the individual with control over their personal financial data, which otherwise remains in silos.
This is first step towards bringing open banking in India and empowering millions of customers to digitally access and share their financial data across institutions in a secure and efficient manner.
The Account Aggregator system in banking has been started off with eight of the India’s largest banks. The Account Aggregator system can make lending and wealth management a lot faster and cheaper.
1. What is an Account Aggregator?
An Account Aggregator (AA) is a type of RBI regulated entity (with an NBFC-AA license) that helps an individual securely and digitally access and share information from one financial institution they have an account with to any other regulated financial institution in the AA network. Data cannot be shared without the consent of the individual.
There will be many Account Aggregators an individual can choose between.
Account Aggregator replaces the long terms and conditions form of ‘blank cheque’ acceptance with a granular, step by step permission and control for each use of your data.
2)How will the new Account Aggregator network improve an average person's financial life?
India's financial system involves many hassles for consumers today -- sharing physical signed and scanned copies of bank statements, running around to notarise or stamp documents, or having to share your personal username and password to give your financial history to a third party. The Account Aggregator network would replace all these with a simple, mobile-based, simple, and safe digital data access & sharing process. This will create opportunities for new kinds of services -- eg new types of loans.
The individual's bank just needs to join the Account Aggregator network. Eight banks already have -- four are already sharing data based on consent (Axis, ICICI, HDFC, and IndusInd Banks) and four are going to be able to shortly (State Bank of India, Kotak Mahindra Bank, IDFC First Bank, and Federal Bank).
3) How is Account Aggregator different to Aadhaar eKYC data sharing, credit bureau data sharing, and platforms like CKYC?
Aadhaar eKYC and CKYC only allow sharing of four ‘identity’ data fields for KYC purposes (eg name, address, gender, etc). Similarly, credit bureau data only shows loan history and/or a credit score. The Account Aggregator network allows sharing of transaction data or bank statements from savings/deposit/current accounts.
4) What kind of data can be shared?
Today, banking transaction data is available to be shared (for example, bank statements from a current or savings account) across the banks that have gone live on the network.
Gradually the AA framework will make all financial data available for sharing, including tax data, pensions data, securities data (mutual funds and brokerage), and insurance data will be available to consumers. It will also expand beyond the financial sector to allow healthcare and telecom data to be accessible to the individual via AA.
5) Can AAs view or ‘aggregate’ personal data? Is the data sharing secure?
Account Aggregators cannot see the data; they merely take it from one financial institution to another based on an individual's direction and consent. Contrary to the name, they cannot 'aggregate' your data. AAs are not like technology companies which aggregate your data and create detailed profiles of you.
The data AAs share is encrypted by the sender and can be decrypted only by the recipient. The end to end encryption and use of technology like the ‘digital signature’ makes the process much more secure than sharing paper documents.
6) Can a consumer decide they don’t want to share data?
Yes. Registering with an AA is fully voluntary for consumers. If the bank the consumer is using has joined the network, a person can choose to register on an AA, choose which accounts they want to link, and share their data from one of their accounts for some specific purpose to a new lender or financial institution at the stage of giving ‘consent’ via one of the Account Aggregators. A customer can reject a consent to share request at any time. If a consumer has accepted to share data in a recurring manner over a period (eg during a loan period), it can also be revoked at any time later as well by the consumer.
7) If a consumer has shared my data once with an institution, for how long can they use it?
The exact time period for which the recipient institution will have access will be shown to the consumer at the time of consent for data sharing.
8) How can a customer get registered with an AA?
You can register with an AA through their app or website. AA will provide a handle (like username) which can be used during the consent process.
Today, four apps are available for download (Finvu, OneMoney, CAMS Finserv, and NADL) with operational licenses to be AAs. Three more have received in principle approval from RBI (PhonePe, Yodlee, and Perfios) and may be launching apps soon.
9) Does a customer need to register with every AA?
No, a customer can register with any AA to access data from any bank on the network.
10) Does a customer need to pay the AA for using this facility?
This will depend on the AA. Some AAs may be free because they are charging a service fee to financial institutions. Some may charge a small user fee.
11) What new services can a customer access if their bank has joined the AA network of data sharing?
The two key services that will be improved for an individual is access to loans and access to money management. If a customer wants to get a small business or personal loan today, there are many documents that need to be shared with the lender. This is a cumbersome and manual process today, which affects the time taken to procure the loan and access to a loan. Similarly, money management is difficult today because data is stored in many different locations and cannot be brought together easily for analysis.
Through Account Aggregator, a company can access tamper-proof secure data quickly and cheaply, and fast track the loan evaluation process so that a customer can get a loan. Also, a customer may be able to access a loan without physical collateral, by sharing trusted information on a future invoice or cash flow directly from a government system like GST or GeM.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ফাইনান্সিএল দেতা শেয়রিং সিস্তেম অমা ওইরিবা একাউন্ত এগ্রিগেতর নেতৱর্ককী মরমদা পুম্নমক খঙজিল্লু
10 SEP 2021 8:00AM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর মিলিয়ন কয়াদা মখোয়গী শেলথুমগী রেকোর্দতা হেন্না এক্সেস ফংহন্দুনা অমদি কন্ত্রোল লৈহন্দুনা, অমসুং লেন্দর অমসুং ফিনতেক কম্পেনীশিংগী মতিং লৈবা কস্তমর পুল পাকথোক চাউথোকহন্দুনা শেল থাদবা অমসুং ক্রেদিতকী মওং মতৌদা চাউনা অওনবা পুরক্কদবা ফাইনেন্সিএল দেতা শেয়রিং সিস্তেম অমা ওইরিবা একাউন্ত এগ্রিগেতর (এ.এ.) নেতৱর্ক মমাঙগী চয়োলদা ভারতনা মায়খুম হাংদোকখি‍। একাউন্ত এগ্রিগেতরনা লনাই মীওইশিংবু মখোয়গী ফংবা ঙমদনা লৈরিবা মশাগী ফাইনেন্সিএল দেতাদা কন্ত্রোল লৈহন্দুনা মপাঙ্গল হাপ্লি‍।
মসি ভারত্তা ওপন বেঙ্কিং পুরক্নবা অমদি কস্তমর মিলিয়ন কয়াদা দিজিতেল এক্সেস ফংহন্দুনা মখোয়গী ফাইনেন্সিএল দেতা ইন্সতিত্যুসনশিংদা সিক্যুর অমদি ইফিসিএন্ত ওইবা মওংদা শেয়র তৌবা ঙমহন্নবা অহানবা খোঙথাংনি‍।
একাউন্ত এগ্রিগেতর সিস্তেম অসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা বেঙ্ক নিপানদগী হৌদোকখিবনি‍। একাউন্ত এগ্রিগেতর সিস্তেম অসিনা শেল পুথোকপা অমদি লনথুম মেনেজমেন্ত তৌবদা হেন্না য়াঙনা অমদি হোঙনা তৌবা ঙমহল্লি‍।
১. একাউন্ত এগ্রিগেতর অমা হায়বসি করিনো?
একাউন্ত এগ্রিগেতর (এ.এ.) হায়বসি লনাই মীওই অমবু মখোয়গী একাউন্ত লৈবা ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসন অমদগী মখোয়গী ওইবা ইনফোর্মেসন দিজিতেল ওইনা চঙদুনা এ.এ. নেতৱর্কতা লৈবা রিগুলেত তৌরবা অতৈ ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদা পীথোক পীশিন তৌবা য়াহনবা আর.বি.আই.না রিগুলেত তৌবা এন্তিতী (এন.বি.এফ.সি.-এ.এ. লাইসেন্স লৈবা) মখল অমনি‍। দেতাশিং লনাই মীওইদুগী অয়াবা য়াওদনা পীথোক পীশিন তৌবা য়ারোই‍।
একাউন্ত এগ্রিগেতর ময়াম লৈগনি অমদি মীওই অমনা মখোয়গী মরক্তগী খনবা য়াগনি‍।
একাউন্ত এগ্রিগেতরনা অদোমগী দেতা শীজিন্নবগীদমক গ্রেনুলর ওইবা তাঙ্ক তাঙ্কক্কী ওইনা পর্মিসন অমসুং কন্ত্রোল মথৌ তাবা ‘চেক মনা অহাংবা’গী মওংদা লৈরিবা অশাংবা তর্ম অমসুং কন্দিসনশিংগী মহুৎ শিনবনি‍।
২. কমদৌনা অনৌবা একাউন্ত এগ্রিগেতর নেতৱর্কনা মীচম মীওই অমগী ফাইনেন্সিএল লাইফ ফগৎহনগদৌরিবনো?
ভারতকী শেলথুমগী সিস্তেম অসি ঙসিগী কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা – বেঙ্ক স্তেতমেন্তকী ফিজিকেল সাইন কোপী পীবা, চে-চাংশিং নোতেরাইজ তৌনবা নৎত্রগা স্তাম্প নম্নবা কোইচেন চেন্নবা, নৎত্রগা থর্দ পার্তী অমদা অদোমগী শেলথুমগী হিস্তরী পীননবা ইশাগী য়ুজরনেম অমসুং পাসৱর্দ পীথোকপনচিংবা অয়েৎ-অপন কয়া য়াওরি‍। হায়রিবা পুম্নমকসি একাউন্ত এগ্রিগেতর নেতৱর্কনা অরায়বা, মোবাইলদা য়ুম্ফম ওইবা অমদি শাফবা মওংগী দিজিতেল দেতা এক্সেস অমসুং শেয়রিংগী থৌওং অমনা মহুৎ শিন্দোক্কনি‍। মসিনা অনৌবা মখলগী সর্ভিসশিং – খুদম ওইবা অনৌবা মখলগী লোন অসিনচিংবা খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি‍।
মীওই অদুগী বেঙ্ক অদুনা একাউন্ত এগ্রিগেতর নেতৱর্ক অসিদা য়াওশিনবা খক্তনি মথৌ তারিবা‍। বেঙ্ক নিপান্না – মরিনা মশাগী অয়াবগী মতুং ইন্না দেতা শেয়রিং তৌদুনা (এক্সিস, আই.সি.আই.সি.আই., ঐচ.দি.এফ.সি. অমসুং ইন্দসইন্দ বেঙ্ক) অমদি মরি অমনা অথুবা মতমদা তৌনবা শেম শাদুনা (স্তেত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, কোতক মহিন্দ্র বেঙ্ক, আই.দি.এফ.সি. ফর্স্ত বেঙ্ক, অমসুং ফেদরেল বেঙ্ক) মসিদা য়াওরে‍।
৩. একাউন্ত এগ্রিগেতরগা আধার ই.কে.ৱাই.সি. দেতা শেয়রিং, ক্রেদিত ব্যুরো দেতা শেয়রিং, অমসুং সি.কে.ৱাই.সি.গুম্বা ফম্পাকশিংগা কমদৌনা খেন্নবগে?
আধার ই.কে.ৱাই.সি. অমসুং সি.কে.ৱাই.সি.না কে.ৱাই.সি.গীদমক মথৌ তাবা ‘আইদেন্তিতী’ দেতা ফীল্দ মরি (খুদম ওইনা মীং, লৈফম, জেন্দরনচিংবা) শেয়র তৌবা য়াহল্লি‍। মতৌ অসুম্না ক্রেদিত ব্যুরো দেতানা লোন হিস্তরী অমসুং/নৎত্রগা ক্রেদিত স্কোরখক্তমক উৎলি‍। একাউন্ত এগ্রিগেতর নেতৱর্কনা সেভিং/দিপোজিত/করেন্ত একাউন্তশিংদগী ত্রাঞ্জেক্সন দেতা নৎত্রগা বেঙ্ক স্তেতমেন্ত শেয়র তৌবা য়াহল্লি‍।
৪. করমব মখলগী দেতা শেয়র তৌবা য়াবগে?
ঙসিদি নেতৱর্কসিদা য়াওরবা বেঙ্কশিংগী মরক্তা বেঙ্কিং ত্রাঞ্জেক্সন দেতা (খুদম ওইনা করেন্ত নৎত্রগা সেভিং একাউন্ত অমগী বেঙ্ক স্তেতমেন্ত) শেয়র তৌবা য়াহল্লে‍।
তপ্না তপ্না এ.এ. ফ্রেমৱর্কসিনা তেক্স দেতা, পেন্সন দেতা, সিক্যুরিতী দেতা (মুচুএল ফন্দ অমসুং ব্রোকরেজ), অমসুং ইন্স্যুরেন্স দেতা য়াওনা শেলথুমগী দেতা পুম্নমক কঞ্জ্যুমরশিংদা শেয়র তৌনবা ফংহল্লক্কদৌরি‍। মসি লনাই মীওইশিংদা এ.এ.গী খুত্থাঙদা হকশেল অমসুং তেলিকোমগী দেতা ফংহন্নবগীদমক শেলথুমগী সেক্তরগী ৱাংমদসু পাকথোক চাউথোরকখিগনি‍।
৫. এ.এ.শিংনা পর্সোনেল দেতা য়েংবা নৎত্রগা ‘তাশিনবা’ ঙমগদ্রা? দেতা শেয়রিং অসি সিক্যুর ওইবরা?
একাউন্ত এগ্রিগেতরনা দেতা উবা ঙম্লোই; মখোয়দি ইচম চম্না লনাই মীওইদুগী দাইরেক্সন অমসুং কন্সেন্তকী মতুং ইন্না দেতাশিংদু ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসন অমদগী অমদা পীথোক পীশিন তৌবখক্তনি‍। মমিংসিগী ওন্ন-তৈনবদা, মখোয়না অদোমগী দেতা তাশিনবা ঙমদে‍। এ.এ. অ্রসি অদোমগী দেতাশিং খোমজিন তাশিল্লগা অদোমগী মচা খায়বা প্রোফাইলশিং শেমবা তেক্নোলোজী কম্পেনীশিংগুম্বা নত্ত‍ে‍।
এ.এ.না শেয়র তৌরিবা দেতাশিং অসি থারিবদুনা এনকৃপ্ত তৌই অদুগা ফংলিবদুখক্তনা দিকৃপ্ত তৌবা ঙমগনি‍। এন্দ তু এন্দ এনকৃপ্সন অমসুং ‘দিজিতেল সিগনেচর’গুম্বা তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা থৌওং অসি চেগী দোকুমেন্ত শেয়র তৌবদগী হেন্না সিক্যুর ওইহল্লি‍।
৬. কঞ্জ্যুমর অমনা মখোয়না দেতা শেয়র তৌবা পামদে হায়না ফিরেপ লৌজবা য়াবরা?
হোই‍। এ.এ.দা রেজিস্তর তৌবা অসি কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা মপুং ফানা ভলুন্তরী ওই‍। করিগুম্বা কঞ্জ্যুমর অমনা শীজিন্নরিবা বেঙ্ক অদুনা নেতৱর্ক অসিদা য়াওরবদি, মীওই অদুনা একাউন্ত এগ্রিগেতর অমগী খুত্থাঙদা ‘কন্সেন্ত’ পীরমদাই তাঙ্কক্তা এ.এ.দা রেজিস্তর তৌবা, মখোয়না লিঙ্ক তৌবা পাম্বা একাউন্ত, অমদি অনৌবা লেন্দর নৎত্রগা ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসন অমদা অকক্নবা মরম খরগীদমক মখোয়গী একাউন্তশিংগী মনুংদগী অমগী দেতা শেয়র তৌবা য়াই‍। কস্তমর অমনা শেয়র রিক্বেস্তকী কন্সেন্ত মতম অমদা হেন্তা ককথৎপা য়াই‍। করিগুম্বা কঞ্জ্যুমর অমনা মতম খরগী ওইনা চাং নাইনা দেতা শেয়র তৌনবা অয়াবা পীখ্রবসু (খুদম ওইনা লোন শিংলিঙৈ মতমদা), মদু মতম অমদা হেক্তা কঞ্জ্যুমর অদুনা ককথৎপা য়াই‍।
৭. করিগুম্বা কঞ্জ্যুমর অমনা মহাক্কী দেতা ইন্সতিত্যুসন অমগা অমুক শেয়র তৌখিবদা মখোয়না মদুবু কয়াম কুইনা শীজিন্নবা য়াবগে?
ফংগদৌরিবা ইন্সতিত্যুসন্দুনা এক্সেস লৈগদবা অকক্নবা মতম দেতা শেয়রিংগী কন্সেন্ত পীরমদাই মতমদা কঞ্জ্যুমরদুদা উৎলক্কনি‍।
৮. কমদৌনা কঞ্জ্যুমর অমনা এ.এ.দা রেজিস্তর তৌবা য়াবগে?
অদোম্না মখোয়গী এপ নৎত্রগা ৱেবসাইত শীজিন্নরগা এ.এ.দা রেজিস্তর তৌবা য়াই‍। কন্সেন্ত পীবগী থৌওংদা শীজিন্ননবা এ.এ.না হেন্দল অমা (য়ুজরনেমগুম্বা) পীরক্কনি‍।
হৌজিক্কী ওইনা এ.এ. ওইনা থবক তৌবা য়ানবা লাইসেন্স পায়রবা এপ মরি (ফিনবু, ৱনমনী, কেম্স ফিনসর্ভ, অমসুং এন.এ.দি.এল.) দাউনলোদ তৌবা য়ারে‍। অহুম অমসু (ফোনপে, য়োদ্লী, অমসুং পর্ফিওস) আর.বি.আই.দগী ইন প্রিন্সিপল ওইনা অয়াবা ফংলে অমদি থুনা এপ লোঞ্চ তৌরক্লগনি‍।
৯. কস্তমর অমনা এ.এ. খুদিংমক্কা রেজিস্তর তৌবা মথৌ তাগদ্রা?
তারোই, কস্তমর অমনা নেতৱর্কতা য়াওরিবা বেঙ্ক অমা হেক্তদগী দেতা এক্সেস তৌনবা এ.এ. অমা হেক্তদা রেজিস্তর তৌবা য়াই‍।
১০. কস্তমর অমনা ফেসিলিতী অসি শীজিন্ননবা এ.এ. অদুদা শেল থিবা মথৌ তাগদ্রা?
মসি এ.এ.দুগী মখা পোনগনি‍। এ.এ. খরনা ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংদগী সর্ভিস ফী লৌবনা মরম ওইরগা লেম্না পীরকপা য়াই‍। খরা অমনা অপীকপা শেন্ফম খরা লৌরকপসু য়াই‍।
১১. করিগুম্বা মখোয়গী বেঙ্ক অদুনা দেতা শেয়রিংগী নেতৱর্ক অসিদা য়াওরবদি কস্তমর অমনা করম্বা অনৌবা সর্ভিসশিং ফংবা য়াবগে?
মীওই অমগীদমক হেন্না ফবা মওংদা ফংগদবা মরুওইবা সর্ভিস অনি হায়রগদি লোন অমসুং মনী মেনেজমেন্তকী খুদোংচাবনি‍। করিগুম্বা কস্তমর অমনা অপীকপা বিজিনেস নৎত্রগা পর্সোনেল লোন অমা পাম্লবদি শেল পুথোক্লিবা অদুদা পীবা মথৌ তাবা চে-চাং কয়া লৈ‍। মসি ঙসিদি য়াম্না খুরৌ চেনবা অমদি মেনুএল ওইবা থৌওং ওইদুনা, লোন লৌনবা, লোন ফংনবা মতম য়াম্না চঙহল্লি‍। মতৌ অসুম্না শেলথুম মেনেজ তৌবসু ঙসিদি দেতাশিং তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা স্তোর তৌবনা মরম ওইরগা এনালাইসিস তৌনবা ইরায় লায়না খোমজিনবা ঙমদবনিনা খুদোংচাদবা কয়া থোকই‍।
একাউন্ত এগ্রিগেতরগী খুত্থাঙদা কম্পেনী অমনা শেমদোক শাদোকপা য়াওবনা সিক্যুর ওইবা দেতা থুনা অমদি হোঙনা এক্সেস লৈন্দুনা কস্তমর অমনা লোন ফংনবগীদমক লোন ইভালুএসনগী থৌওং থুজিনহল্লি‍। মসিদসু নত্তনা জি.এস.তি. নৎত্রগা জি.ই.এম.গুম্বা লৈঙাক্কী সিস্তেম অমদগী তুংগী ইনভোইস নৎত্রগা কেস ফ্লোগী থাজবা য়াবা ইনফোর্মেসন শেয়র তৌরগা কস্তমর অমনা ফিজিকেল কোলেতরেল য়াওদনা লোন ফংবা য়াহনগনি‍।