Ministry of Health and Family Welfare
Status of IMR and MMR in India
08 FEB 2022 12:35PM by PIB Delhi
As per the Sample Registration System (SRS) Bulletin of Registrar General of India (RGI), the Infant Mortality Rate (IMR) has reduced from 37 per 1000 live births in 2015 to 30 per 1,000 live births in 2019 at National Level.
The State/ UT wise details of Infant Mortality Rate (IMR) for the period from 2015 to 2019 are as follows:
S. No.
National/ State/ UT
Infant Mortality Rate (per 1000 live births)
2015
2016
2017
2018
2019
ALL INDIA
37
34
33
32
30
1
Andhra Pradesh
37
34
32
29
25
2
A&N Islands
20
16
14
9
7
3
Arunachal Pradesh
30
36
42
37
29
4
Assam
47
44
44
41
40
5
Bihar
42
38
35
32
29
6
Chandigarh
21
14
14
13
13
7
Chhattisgarh
41
39
38
41
40
8
D&N Haveli
21
17
13
13
11
9
Daman & Diu
18
19
17
16
17
10
Delhi
18
18
16
13
11
11
Goa
9
8
9
7
8
12
Gujarat
33
30
30
28
25
13
Haryana
36
33
30
30
27
14
Himachal Pradesh
28
25
22
19
19
15
J & K including Ladakh
26
24
23
22
20
16
Jharkhand
32
29
29
30
27
17
Karnataka
28
24
25
23
21
18
Kerala
12
10
10
7
6
19
Lakshadweep
20
19
20
14
8
20
Madhya Pradesh
50
47
47
48
46
21
Maharashtra
21
19
19
19
17
22
Manipur
9
11
12
11
10
23
Meghalaya
42
39
39
33
33
24
Mizoram
32
27
15
5
3
25
Nagaland
12
12
7
4
3
26
Odisha
46
44
41
40
38
27
Puducherry
11
10
11
11
9
28
Punjab
23
21
21
20
19
29
Rajasthan
43
41
38
37
35
30
Sikkim
18
16
12
7
5
31
Tamil Nadu
19
17
16
15
15
32
Telangana
34
31
29
27
23
33
Tripura
20
24
29
27
21
34
Uttar Pradesh
46
43
41
43
41
35
Uttarakhand
34
38
32
31
27
36
West Bengal
26
25
24
22
20
Source: Sample Registration System of Registrar General of India
As per the Sample Registration System (SRS) Report of Registrar General of India (RGI), the Maternal Mortality Rate (MMR) has reduced from 8.1 in 2015-17 to 7.3 in 2016-18 at National Level. The Status of MMR at National level and State level as per SRS 2015-17 and 2016-18 are as follows:
Status of Maternal Mortality Rate (MMR)
India/ States
2015-17
2016-18
ALL INDIA
8.1
7.3
Andhra Pradesh
3.6
3.6
Assam
15.2
14.0
Bihar
16.9
15.1
Jharkhand
6.1
5.6
Gujarat
6.0
5.1
Haryana
7.7
7.0
Karnataka
7.3
4.9
Kerala
1.9
2.1
Madhya Pradesh
17.5
15.9
Chhattisgarh
11.0
12.1
Maharashtra
3.3
2.6
Odisha
11.1
9.7
Punjab
6.8
7.0
Rajasthan
16.8
14.5
Tamil Nadu
4.8
3.2
Telangana
3.8
3.6
Uttar Pradesh
20.1
17.8
Uttarakhand
5.9
6.4
West Bengal
5.0
5.0
Other States
4.7
4.5
Source: Sample Registration System (SRS) of Registrar General of India (RGI)
In order to bring down Infant Mortality Rate (IMR) and Maternal Mortality Rate (MMR), the Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW) is supporting all States/UTs in implementation of Reproductive, Maternal, New-born, Child, Adolescent health and Nutrition (RMNCAH+N) strategy under National Health Mission (NHM) based on the Annual Program Implementation Plan (APIP) submitted by States/ UTs. The interventions taken up by Govt. are:
Interventions for improving Maternal Mortality Rate (MMR):
• Janani Suraksha Yojana (JSY), a demand promotion and conditional cash transfer scheme was launched in April 2005 with the objective of reducing Maternal and Infant Mortality by promoting institutional delivery among pregnant women.
• Janani Shishu Suraksha Karyakram (JSSK) aims to eliminate out-of-pocket expenses for pregnant women and sick infants by entitling them to free delivery including caesarean section, free transport, diagnostics, medicines, other consumables, diet and bloodin public health institutions.
• SurakshitMatratvaAshwasan (SUMAN) aims to provide assured, dignified, respectful and quality healthcare at no cost and zero tolerance for denial of services for every woman and newborn visiting the public health facility to end all preventable maternal and newborn deaths.
• Pradhan MantriSurakshitMatritvaAbhiyan (PMSMA) provides pregnant women fixed day, free of cost assured and quality Antenatal Careon the 9thday of every month.
• LaQshya aims to improve the quality of care in labour room and maternity operation theatres to ensure that pregnant women receive respectful and quality care during delivery and immediate post-partum period.
• Comprehensive Abortion Care services are strengthened through trainings of health care providers, supply of drugs, equipment, Information Education and Communication (IEC) etc.
• Midwifery programmeis launched to create a cadre for Nurse Practitioners in Midwifery who are skilled in accordance to International Confederation of Midwives (ICM) competencies and capable of providing compassionate women-centred, reproductive, maternal and new-born health care services.
• Delivery Points-Over 25,000 ‘Delivery Points’ across the country are strengthened in terms of infrastructure, equipment, and trained manpower for provision of comprehensive RMNCAH+N services.
• Functionalization of First Referral Units (FRUs)by ensuring manpower, blood storage units, referral linkages etc.
• Setting up of Maternal and Child Health (MCH) Wings at high caseload facilities to improve the quality of care provided to mothers and children.
• Operationalization of Obstetric ICU/HDU at high case load tertiary care facilities across country to handle complicated pregnancies.
• Capacity building is undertaken for MBBS doctors in Anesthesia (LSAS) and Obstetric Care including C-section (EmOC) skills to overcome the shortage of specialists in these disciplines, particularly in rural areas.
• Maternal Death Surveillance Review (MDSR) is implemented both at facilities and at the community level. The purpose is to take corrective action at appropriate levels and improve the quality of obstetric care.
• Monthly Village Health, Sanitation and Nutrition Day (VHSND) is an outreach activity for provision of maternal and child care including nutrition.
• Regular IEC/BCC activities are conducted for early registration of ANC, regular ANC, institutional delivery, nutrition, and care during pregnancy etc.
• MCP Card and Safe Motherhood Booklet are distributed to the pregnant women for educating them on diet, rest, danger signs of pregnancy, benefit schemes and institutional deliveries.
Interventions for improving Infant Mortality Rate (IMR):
• Facility Based New-born Care:Sick New-born Care Units (SNCUs) are established at District Hospital and Medical College level, New-born Stabilization Units (NBSUs) are established at First Referral Units (FRUs)/ Community Health Centres (CHCs) for care of sick and small babies.
• Community Based care of New-born and Young Children:Under Home Based New-born Care (HBNC) and Home-Based Care of Young Children (HBYC) program, home visits are performed by ASHAs to improve child rearing practices and to identify sick new-born and young children in the community.
• Mothers’ Absolute Affection (MAA):Early initiation and exclusive breastfeeding for first six months and appropriate Infant and Young Child Feeding (IYCF) practices are promoted under Mothers’ Absolute Affection (MAA).
• Social Awareness and Actions to Neutralize Pneumonia Successfully (SAANS) initiative implemented since 2019 for reduction of Childhood morbidity and mortality due to Pneumonia.
• Universal Immunization Programme (UIP) is implemented to provide vaccination to children against life threatening diseases such as Tuberculosis, Diphtheria, Pertussis, Polio, Tetanus, Hepatitis B, Measles, Rubella, Pneumonia and Meningitis caused by Haemophilus Influenzae B. The Rotavirus vaccination has also been rolled out in the country for prevention of Rota-viral diarrhoea. Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) has been introduced in all the States and UTs.
• Rashtriya Bal Swasthya Karyakaram (RBSK): Children from 0 to 18 years of age are screened for 30 health conditions (i.e. Diseases, Deficiencies, Defects and Developmental delay) under Rashtriya Bal SwasthyaKaryakaram (RBSK) to improve child survival. District Early Intervention Centres (DEICs) at district health facility level are established for confirmation and management of children screened under RBSK.
• Nutrition Rehabilitation Centres (NRCs)are set up at public health facilities to treat and manage the children with Severe Acute Malnutrition (SAM) admitted with medical complications.
• Intensified Diarrhoea Control Fortnight / Defeat Diarrhoea (D2) initiative implemented for promoting ORS and Zinc use and for reducing diarrhoeal deaths.
• Anaemia Mukt Bharat (AMB) strategy as a part of POSHANAbhiyan aims to strengthen the existing mechanisms and foster newer strategies to tackle anaemia which include testing & treatment of anaemia in school going adolescents & pregnant women, addressing non nutritional causes of anaemia and a comprehensive communication strategy.
• Capacity Building: Several capacity building programs of health care providers are taken up for improving maternal and child survival and health outcomes.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharati Pravin Pawar stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতকী আই.এম.আর. অমসুং এম.এম.আর.গী ফীভম
08 FEB 2022 12:35PM by PIB Imphal
রেজিস্ত্রার জেনেরেল ওফ ইন্দিয়া (আর.জি.আই.)গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.)গী মতুং ইন্না লৈবাক্কী থাক্তা লৈবা ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (আই.এম.আর.) ২০১৫দা হিংনা পোকপা অঙাঙ ১০০০ খুদিংগী ৩৭ ওইরমবদগী ২০১৯দা হিংনা পোকপা অঙাঙ ১০০০ খুদিংগী ৩০দা হন্থরক্লে‍।
২০১৫দগী ২০১৯ ফাওবদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা লৈখিবা ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (আই.এম.আর.) মখাদা পীরি:
সেরিএল মশিং
লৈবাক্কী/স্তেত/য়ু.তি.গী
ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (হিংনা পোকপা অঙাঙ ১০০০দা)
২০১৫
২০১৬
২০১৭
২০১৮
২০১৯
ভারত পুম্বা
৩৭
৩৪
৩৩
৩২
৩০
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৩৭
৩৪
৩২
২৯
২৫
২
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
২০
১৬
১৪
৯
৭
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩০
৩৬
৪২
৩৭
২৯
৪
অসাম
৪৭
৪৪
৪৪
৪১
৪০
৫
বিহার
৪২
৩৮
৩৫
৩২
২৯
৬
চান্দিগর
২১
১৪
১৪
১৩
১৩
৭
ছত্তিসগর
৪১
৩৯
৩৮
৪১
৪০
৮
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
২১
১৭
১৩
১৩
১১
৯
দামন অমসুং দিউ
১৮
১৯
১৭
১৬
১৭
১০
দিল্লী
১৮
১৮
১৬
১৩
১১
১১
গোৱা
৯
৮
৯
৭
৮
১২
গুজরাত
৩৩
৩০
৩০
২৮
২৫
১৩
হরিয়ানা
৩৬
৩৩
৩০
৩০
২৭
১৪
হিমাচল প্রদেশ
২৮
২৫
২২
১৯
১৯
১৫
জম্মু অমসুং কাস্মির, লদাখ য়াওরগা
২৬
২৪
২৩
২২
২০
১৬
ঝার্খন্দ
৩২
২৯
২৯
৩০
২৭
১৭
কর্নাতকা
২৮
২৪
২৫
২৩
২১
১৮
কেরলা
১২
১০
১০
৭
৬
১৯
লক্সদ্বীপ
২০
১৯
২০
১৪
৮
২০
মধ্য প্রদেশ
৫০
৪৭
৪৭
৪৮
৪৬
২১
মহারাস্ত্র
২১
১৯
১৯
১৯
১৭
২২
মনিপুর
৯
১১
১২
১১
১০
২৩
মেঘালয়
৪২
৩৯
৩৯
৩৩
৩৩
২৪
মিজোরম
৩২
২৭
১৫
৫
৩
২৫
নগালেন্দ
১২
১২
৭
৪
৩
২৬
ওরিসা
৪৬
৪৪
৪১
৪০
৩৮
২৭
পুদুচেরী
১১
১০
১১
১১
৯
২৮
পঞ্জাব
২৩
২১
২১
২০
১৯
২৯
রাজস্থান
৪৩
৪১
৩৮
৩৭
৩৫
৩০
সিক্কিম
১৮
১৬
১২
৭
৫
৩১
তামিল নাদু
১৯
১৭
১৬
১৫
১৫
৩২
তেলঙ্গনা
৩৪
৩১
২৯
২৭
২৩
৩৩
ত্রিপুরা
২০
২৪
২৯
২৭
২১
৩৪
উত্তর প্রদেশ
৪৬
৪৩
৪১
৪৩
৪১
৩৫
উত্তরাখন্দ
৩৪
৩৮
৩২
৩১
২৭
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
২৬
২৫
২৪
২২
২০
সোর্স: রেজিস্ত্রার জেনেরেল ওফ ইন্দিয়াগী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম
রেজিস্ত্রার জেনেরেল ওফ ইন্দিয়া (আর.জি.আই.)গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.)গী মতুং ইন্না লৈবাক্কী থাক্তা মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (এম.এম.আর.) ২০১৫-১৭দা ৮.১ লৈরমবদগী ২০১৬-১৮দা ৭.৩দা হন্থরে‍। এস.আর.এস.কী মতুং ইন্না ২০১৫-১৭ অমসুং ২০১৬-১৮দা লৈখিবা লৈবাক্কী অমদি স্তেতকী থাক্তা লৈবা এম.এম.আর.গী ফীভম মখাদা পীরি:
মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (এম.এম.আর.)গী ফীভম
ভারত/স্তেতশিং
২০১৫-১৭
২০১৬-১৮
ভারত পুম্বা
৮.১
৭.৩
অন্ধ্র প্রদেশ
৩.৬
৩.৬
অসাম
১৫.২
১৪.০
বিহার
১৬.৯
১৫.১
ঝার্খন্দ
৬.১
৫.৬
গুজরাত
৬.০
৫.১
হরিয়ানা
৭.৭
৭.০
কর্নাতকা
৭.৩
৪.৯
কেরলা
১.৯
২.১
মধ্য প্রদেশ
১৭.৫
১৫.৯
ছত্তিসগর
১১.০
১২.১
মহারাস্ত্র
৩.৩
২.৬
ওরিসা
১১.১
৯.৭
পঞ্জাব
৬.৮
৭.০
রাজস্থান
১৬.৮
১৪.৫
তামিল নাদু
৪.৮
৩.২
তেলঙ্গনা
৩.৮
৩.৬
উত্তর প্রদেশ
২০.১
১৭.৮
উত্তরাখন্দ
৫.৯
৬.৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫.০
৫.০
স্তেত অতৈ
৪.৭
৪.৫
সোর্স: রেজিস্ত্রার জেনেরেল ওফ ইন্দিয়া (আর.জি.আই.)গী সেম্পল রেজিস্ত্রেসন সিস্তেম (এস.আর.এস.)
ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (আই.এম.আর) অমসুং মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (এম.এম.আর.) হন্থহন্নবগীদমক্তা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.)না স্তেত/য়ু.তি.শিংনা থাগৎলকপা এনুএল প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন প্লান (এ.পি.আই.পি.)দা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা নেসনেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)গী মখাদা রিপ্রদক্তিব, মেতর্নেল, নিউ-বোর্ন, চাইল্দ, এদোলেসেন্ত হেল্থ এন্দ ন্যুত্রিসন (আর.এম.এন.সি.এ.ঐচ.+এন.)গী লাল্লোং পায়খৎপদা ঙাক্লৌ পীরি। লৈঙাক্না মতেং পাংশিল্লিবা হীরমশিংদি:
মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (এম.এম.আর.) হন্থহন্নবা তেংবাংবা:
জননি সুরক্সা য়োজনা (জে.এস.ৱাই.) কৌবা দিমান্দ প্রমোসন অমসুং কন্দিসনেল কেস ত্রান্সফর স্কিম অমা মীরোনবী নুপীশিংদা লায়েংশঙদা অঙাঙ উনবা পুক্নিং থৌগত্তুনা মমা অমসুং অঙাঙ শিবগী চাং হন্থহন্নবা পান্দমদা এপ্রিল ২০০৫দা হৌদোকখি‍।
জননি সিসু সুরক্সা কার্য়ক্রম (জে.এস.এস.কে.)না সিজরিয়ন সেক্সন, লেম্না পুবিবা, দাইগ্নোস্তিক, হিদাক লাংথক, অতৌ মচাক, দাইত অমসুং ঈ য়াওনা পব্লিক হেল্থ ইন্সতিত্যুত্তা লেম্না অঙাঙ উনবগী খুদোংচাবা পীদুনা মীরোনবী নুপীশিং অমসুং অনাবা অঙাঙশিংগীদমক শেল চৎহন্দনবা পান্দম থম্লি‍।
সুরক্সিত মাত্রত্বা অস্বাসন (সুমন)না ঙাকথোকপা য়াবা মমা অমসুং পোকপদা ঙায়রিবা অঙাঙ শিবা থিংননবা শুকশোয় শোয়দনা, ইজৎ লৈনা, ইকায় খুম্নবা ঙাক্না অমদি মতিং লৈবা হকশেলগী লায়েং পীননবা অমদি লৈঙাক্কী হকশেল লোয়শঙদা নুপী অমসুং অঙাঙ খুদিংদা সর্ভিস পীরক্তবদা থিংননবা পান্দম থম্লি‍।
প্রধান মন্ত্রী সুরক্সিত মাতৃত্ব অভিয়ান (পি.এম.এস.এম.এ.)না অকক্নবা নুমিত্তা, থা খুদিংগী তাং ৯দা মতিং লৈবা এন্তিনতেল কেয়র মমল লৌদনা পীরি।
লক্স্যনা মীরোনবী নুপীশিংনা অঙাঙ উনরিঙৈ অমসুং উনরবা হেক মতুংগী মতমদা ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইবা অমদি মতিং লৈবা ফীভম ফংনবগীদমক অঙাঙ উনফম কা অমসুং ওপরেসন থিএতরশিংদা পীরিবা লায়েংগী মতিং হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍।
কম্প্রিহেন্সিব এবোর্সন কেয়র সর্ভিস হেল্থকেয়র প্রোভাইদরশিংদা ত্রেনিং পীদুনা, হিদাক লাংথক, খুৎশু-খুৎলায়, ইনফোর্মেসন এজুকেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন (আই.ই.সি.)নচিংবা ফংহন্দুনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি‍।
মিদৱাইফরী প্রোগ্রাম ইন্তরনেস্নেল কনফিদরেসন ওফ মিদৱাইব্স (আই.সি.এম.)না পীরিবা থাক্তা খঙ-হৈরবা অমদি নুপীদা য়ুম্ফম ওইবা চাবোকপগী, মমাগী অমদি নৌনা পোকপা অঙাঙশিংগী হকশেলগী লায়েং মিনুংসিগা লোয়ননা পীবা ঙম্বগী মতিং লৈবা মিদৱাইফরীগী নর্স প্রেক্তিস্নরগী কেদর অমা শেমগৎনবা হৌদোকখিবনি‍।
দেলিভরী পোইন্ত – লৈবাক শিনবা থুংনা ‘চাবোকফম’ ২৫,০০০ হেনববু মপুং ফরবর আর.এম.এন.সি.এ.ঐচ.+এন. সর্ভিসশিং পীননবগীদমক মচাক মথুম, খুৎশু-খুৎলায় অমসুং মেনপৱার মপাঙ্গল কনখৎহল্লে‍।
মেনপৱার, ঈ থম্ফম য়ুনিৎ, রিফরেল লিঙ্কেজনচিংবা মতিক চানা থমদুনা ফর্স্ত রিফরেল য়ুনিতশিং (এফ.আর.য়ু.) মথৌ তৌহল্লি‍।
কেস ৱাংনা লাকপা ফেসিলিতীশিংদা মমা অমসুং অঙাঙদা পীরিবা লায়েংগী ফীভম ফগৎহন্নবগীদমক মেতর্নেল এন্দ চাইল্দ হেল্থ (এম.সি.ঐচ.) ) ৱিংশিং শেমগৎলি‍।
লৈবাক শিনবা থুংনা কেস ৱাংনা লাকপা তর্সরী কেয়র ফেসিলিতীশিংদা অরুবা মওংদা মীরোনবগী ফীভম মায়োক্নবা ঙম্নবা ওবস্ত্রেতিক আই.সি.য়ু./ঐচ.দি.য়ু. মথৌ তৌহল্লি‍।
এনেস্থেসিয়া (এস.এস.এ.এস.) অমসুং সি.সেক্সন (ই.এম.ও.সু.) য়াওনা ওবস্ত্রেতিক কেয়রগী লমদা স্পিসিএলিস্ত ৱাৎলিবা, মরুওইনা খুঙ্গঙগী লমশিংদা, মেনখৎনবগীদমক এম.বি.বি.এস. দোক্তরশিংগী কেপাসিতি বিল্দিংগী থৌরাংশিং পায়খৎলি‍।
মেতর্নেল দেথ সর্ভিলেন্স রিভিউ (এম.দি.এস.আর.) ফেসিলিতী অমসুং কম্ম্যুনিতীগী থাক অনিমক্তা পায়খৎলি‍। মসিগী পান্দমদি চুনবা থাক্তা চমথোক্নবা থবক থৌরাংশিং পায়খৎনবা অমদি ওবস্ত্রেতিক কেয়রগী মতিং হেনগৎহন্নবনি‍।
থাগী ওইবা ভিলেজ হেল্থ, সেনিতেসন অমসুং ন্যুত্রিসন দে (ভি.ঐচ.এস.এন.দি.) অসি ন্যুত্রিসন য়াওনা মমাগী অমদি অঙাঙগী কেয়র পীননবা পায়খৎপা আউতরীচ থৌওংনি‍।
এ.এন.সি.গীদমক ঙন্না রেজিস্ত্রেসন তৌনবা, চাং নাইনা এ.এন.সি. চৎনবা, লায়েংশঙদা অঙাঙ উননবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা অমদি মীরোল্লিঙৈদা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা আই.ই.সি./বি.সি.সি.গী থৌওংশিং চাং নাইনা পায়খৎলি‍।
এম.সি.পি. কার্দ অমসুং সেফ মাদরহুদ বুকলেৎ মীরোনবী নুপীশিংদা চীঞ্জাক, পোত্থাবা, মীরোনবগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা খুদমশিং, স্কিমশিং অমসুং লায়েংশঙদা অঙাঙ উনবগী কান্নবশিংগী মতাঙদা খঙহন্নবগীদমক য়েন্থোকই‍।
ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (আই.এম.আর.) হন্থহন্নবা তেংবাং:
ফেসিলিতী বেজ নিউ-বোর্ন কেয়র: অনাবা অমদি পীক্লিবা অঙাঙশিং লায়েংনবগীদমক দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল অমসুং মেদিকেল কলেজকী থাক্তা সিক নিউ-বোর্ন কয়ের য়ুনিৎশিং (এস.এন.সি.য়ু.) লিংখৎলি, ফর্স্ত রিফরেল য়ুনিৎ (এফ.আর.য়ু.)/কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং (সি.ঐচ.সি.)দা নিউ-বোর্ন স্তেবিলাইজেসন য়ুনিৎশিং (এন.বি.এস.য়ু.) লিংখৎলি।
কম্ম্যুনিতী বেজ কেয়র ওফ নিউ-বোর্ন এন্দ য়ং চীল্দ্রেন: হোম বেজ নিউ-বোর্ন কেয়র (ঐচ.বি.এন.সি.) অমসুং হোম-বেজ কেয়র ওফ য়ং চীল্দ্রেন (ঐচ.বি.ৱাই.সি.) প্রোগ্রামগী মখাদা অঙাঙ য়োকপগী মওং ফগৎহন্নবা অমদি কম্ম্যুনিতীদা পোকপা কুইদ্রিবা অমদি নৌরিবা অঙাঙ নাবা খঙদোক্নবা য়ুম-য়ুমদা চৎলি‍।
মাদর্স এবসোলুত এফেক্সন (এম.এ.এ.): মাদর্স এবসোলুত এফেক্সন (এম.এ.এ.)গী মখাদা ঙন্না অমদি থা তরুক ফাওবা মমাগী খোমখক্তমক পীথকপা অমদি ইনফেন্ত এন্দ য়ং চাইল্দ ফীদিং (আই.ৱাই.সি.এফ.) মওং চুম্না চত্থনবা পুক্নিং থৌগৎলি‍।
সোসিএল এৱ্যারনেস এন্দ এক্সন তু ন্যুত্রেলাইজ নিউমোনিয়া সক্সেসফুল্লী (এস.এ.এ.এন.এস.) থৌরাং নিউমোনিয়ানা মরম ওইরগা অঙাঙ ওইনা শাথিনা নাবা অমদি শিবা হন্থহন্নবগীদমক ২০১৯দগী হৌনা পায়খৎলে‍।
য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম (য়ু.আই.পি.) ত্যুবরকুলোসিস, দিপ্থেরিয়া, পর্তুসিস, পোলিও, তিতানস, হেপাতাইতিস বি, মীজল্স, রুবেলা, ন্যুমানিয়া অমসুং হেমোফাইলস ইন্ফ্লুএঞ্জা বি.না থোকহনবা মেনিংজাইতিসনচিংবা পুক্নিং মাঙনিংঙাই ওইবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা অঙাঙশিংদা তিকা থাননবা পায়খৎলি‍। রোতা-ভাইরেল দাইরিয়া থিংননবা লৈবাকসিদা রোতাভাইরস ভেক্সিনেসনসু পায়খৎলে‍। ন্যুমোকোকেল কঞ্জুগেৎ ভেক্সিন (পি.সি.ভি.) স্তেত অমসুং য়ু.তি. খুদিংমক্তা হৌদোকখ্রে‍।
রাস্ত্রিয় বাল স্বাস্থ্য কার্য়ক্রম (আর.বি.এস.কে.): অঙাঙ হিংবগী চাং হেনগৎহন্নবা রাস্ত্রিয় বাল স্বাস্থ্য কার্য়ক্রম (আর.বি.এস.কে.)গী মখাদা চহি ০দগী ১৮ ফাওবদা লৈবা অঙাঙশিং হকশেলগী ফীভম ৩০গী (খুদম ওইনা লায়না, মচি ওইবা ৱাৎপা, অশোয়বা অমদি চাউজন থিবনচিংবা) মতাঙদা য়েংশিল্লি‍। আর.বি.এস.কে.গী মখাদা য়েংশিন্দুনা লাকপা অঙাঙশিংগী ফীভম মওং চুম্না খঙদোক্নবা অমদি লায়েংনবগীদমক দিস্ত্রিক্ত থাক্কী হকশেলগী ফেসিলিতীশিংদা দিস্ত্রিক্ত আর্লী ইন্তরভেন্সন সেন্তরশিং (দি.ই.আই.সি.) লিংখৎলে‍।
ন্যুত্রিসন রিহেবিলিতেসন সেন্তরশিং (এন.আর.সি.) সেভিয়র এক্যুৎ মেলন্যুত্রিসন (এস.এ.এম.) নাদুনা শাথিবা ফীভমদা লৈবা অঙাঙশিং লায়েংনবা অমদি শেন্ননবগীদমক লৈঙাক্কী হকশলেগী লোয়শঙশিংদা লিংখৎলে‍।
ইন্তেন্সিফাইদ দাইরিয়া কন্ত্রোল ফোর্তনাইত/দিফীত দাইরিয়া (দি২)গী থৌরাং ও.আর.এস. অমসুং জিঙ্ক শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি দাইরিয়ানা মরম ওইরগা শিবা হন্থহন্নবা পায়খৎলি‍।
এনেমিয়া মুক্ত ভারত (এ.এম.বি.) লাল্লোং অসিনা পোসন অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা হান্না লৈরবা মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমদি মহৈ তম্লিবা অঙাঙশিং অমদি মীরোনবী নুপীশিংদা এনেমিয়া চাংয়েং তৌদুনা লায়েংবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক্কা মরী লৈনদবা এনেমিয়া লাক্নবগী মরমশিং খঙদোক্নবা অমদি মপুং ফাবা ঈ পাউ ফাওননবগী লাল্লোং য়াওনা এনেমিয়া লাকশিন্নবা হেন্না নৌবা লাল্লোংশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি‍।
কেপাসিতী বিল্দিং: মমা অমসুং অঙাঙ শিহন্দনবা অমদি হকশেলগী মহৈ অফবা পুরক্নবগীদমক হেল্থ কেয়র প্রোভাইদরশিংগী তোঙান তোঙানবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং পায়খৎলি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রবিন পৱারনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।