Ministry of Jal Shakti
Swachh Bharat Mission
31 MAR 2022 5:12PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission (Grameen) [SBM (G)] was launched by the Government with effect from 2nd October, 2014, with the main aim to make the country Open Defecation Free (ODF) by 2nd October, 2019, by providing access to toilet facilities to all the rural households. Having achieved the outcomes of the ODF, Phase-II of SBM (G) is now being implemented with the focus on ODF sustainability and to make arrangements for Solid and Liquid Waste Management (SLWM) in all villages i.e. to transform the villages from ODF to ODF Plus, by 2024-25. The main features of SBM (G) Phase-II are:
1. SBM(G) Phase-II is designed as novel model of convergence among different verticals of financing and various programmes of Centre and State Governments
2. Flexibility to States in designing delivery mechanisms taking into account their local culture, practices, sensibilities and demands
3. Emphasis on capacity building of the implementing agencies to strengthen delivery of services at ground level
4. Emphasis on decentralized approach for effective Operation and Maintenance of assets constructed under SBM(G)
5. Encouraging States to promote business models to make the assets self-sustainable
State/UT-wise details of the Centre share funds released under SBM (G) during the last three years are given at Annexure.
As reported by the States/UTs on the online Integrated Management Information System (IMIS) of SBM(G), about 11 crore individual household latrines (IHHLs) and 1.97 lakh Community Sanitary Complexes (CSCs) have been constructed under the programme since 2014-15. All the villages in the country have declared themselves ODF. 58,201 villages have been covered with Solid Waste Management and 33,962 villages have been covered with Liquid Waste Management.
To facilitate the States for effective and smooth implementation of the programme, Department of Drinking Water and Sanitation has issued Operational Guidelines on Phase-II of SBM(G). Manuals and tool kits on different verticals of ODF plus viz. Bio-degradable Waste Management, Plastic Waste Management, Greywater Management, Faecal Sludge Management, and Information, Education and Communication (IEC) have also been prepared and released. Review meetings with the States are regularly held at higher levels in which States are pursued to improve the progress of implementation of the programme.
This Information was given by the Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in Lok Sabha today.
*****
Annexure
State/UT-wise Central share funds released during the last three years under SBM(G)
(Rs. in Crore)
Sl.
No.
State/UT
2018-19
2019-20
2020-21
1
A & N ISLANDS
4.70
0.00
7.07
2
ANDHRA PRADESH
1381.11
248.11
212.27
3
ARUNACHAL PRADESH
51.31
61.01
15.28
4
ASSAM
882.09
545.97
276.81
5
BIHAR
2943.69
1867.38
88.56
6
CHHATTISGARH
448.50
138.98
68.43
7
D & N HAVELI & D D
0.84
0.00
1.65
8
GOA
0.00
0.26
0.23
9
GUJARAT
192.92
238.45
312.56
10
HARYANA
70.24
115.39
80.60
11
HIMACHAL PRADESH
0.00
33.61
23.62
12
JAMMU & KASHMIR
278.37
139.58
24.89
13
JHARKHAND
753.02
473.57
153.31
14
KARNATAKA
739.73
219.80
126.31
15
KERALA
12.47
141.40
103.73
16
LADAKH
-
-
2.71
17
LAKSHADWEEP*
0.00
0.00
0.00
18
MADHYA PRADESH
590.94
242.65
291.48
19
MAHARASHTRA
1352.92
396.97
276.75
20
MANIPUR
75.06
55.62
17.51
21
MEGHALAYA
0.00
37.13
65.41
22
MIZORAM
12.73
10.78
14.05
23
NAGALAND
59.93
39.49
22.17
24
ODISHA
1367.62
2044.36
58.92
25
PUDUCHERRY
0.00
2.00
0.11
26
PUNJAB
0.00
97.18
65.94
27
RAJASTHAN
865.88
390.00
229.26
28
SIKKIM
1.96
5.44
6.15
29
TAMIL NADU
760.99
137.80
162.89
30
TELANGANA
515.05
119.93
46.86
31
TRIPURA
116.93
81.06
24.33
32
UTTAR PRADESH
7414.07
2249.94
800.32
33
UTTARAKHAND
65.80
50.23
50.69
34
WEST BENGAL
534.25
808.18
261.31
Total
21493.13
10992.28
3892.17
*UT of Lakshadweep has not demanded funds under SBM(G).

জল শক্তি মন্ত্রালয়
স্বচ্ছ ভারত মিসন
31 MAR 2022 5:12PM by PIB Imphal
স্বচ্ছ ভারত মিসন (গ্রামীন) [এস.বি.এম. (জি.)] অসি ভারত সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোইলেত ফেসিলিতীশিং ফংহন্দুনা ২০১৯গী ওক্তোবর ২ ফাওবদা ওপন দেফিকেশন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ওইবা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী পান্দমদা ২০১৮কী ওক্তোবর ২দগী চৎনবা হৌহনখি। ও.দি.এফ.কী আউৎকমশিং অসি ফংলবদা, এস.বি.এম. (জি.)গী ফেজ-II অসি ২০২৪-২৫ ফাওবদা খুঙ্গংশিংবু ও.দি.এফ.তগী ও.দি.এফ. প্লসতা ওন্থোক্নবগীদমক্তা খুঙ্গং খুদিমক্তা ও.দি.এফ. সস্তেনেবিলিতী লৈহনবদা মিৎয়েং থমদুনা অমসুং সোলিদ এন্দ লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (এস.এল.দবল্যু.এম.)গীদমক্তা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌনবা পাইখৎখ্রে
1. এস.বি.এম. (জি.) ফেজ- II অসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ফাইনান্সিংগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং অমসুং প্রোগ্রাম কয়া অমগী মরক্তা কনভর্জেন্সকী য়াম্না ফজবা মোদেল অমা ওইনা দিজাইন তৌখি।
2. রাজ্যশিংগী মখোয়গী লোকেল কলচর, প্রক্তিশিং, সেন্সিবিলিতীশিং অমসুং দিমান্দশিং অদু য়েংলগা দিলিভরী মেকানিজমশিং দিজাইন তৌবদা ফ্লেক্সিবিলিতী লৈহনবা।
3. গ্রাউন্দ লেভেলদা সার্বিসশিং দিলিভররী তৌবা অদুগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগী কেপাসিতী বিল্দিংদা মরু ওইবা থম্বা।
4. এ.বি.এম. (জি.)গী মখাদা শংখিবা এসেতশিং অদুবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা মথৌ তৌহন্নবা অমসুং মেন্তিনেন্স তৌনবগীদমক্তা দিসেন্ত্রেলাইজ এপ্রোচতা মরু ওইবা থম্বা।
5. এসেতশিং অদুবু সেল্ফ-সস্তেন্নেবল ওইহন্নবা রাজ্যশিংদা বিজনেস মোদেলশিং প্রোমোত তৌনবা থৌগৎপা।
এস.বি.এম. (জি.)গী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না থাদোকখিবা সেন্ত্রেল শিয়র ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচরদা পীরি।
এস.বি.এম. (জি.)গী ওনলাইন ইন্তিগ্রেতেদ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেশন সীস্তেম (আই.এম.আই.এস.)দা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা থাগৎলকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না, ২০১৪-১৫দগি প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ইন্দিভিজুৱল হাউসহোল্দ লেত্রিন (আই.ঐচ.ঐচ.এল.শিং) চাউরাক্না করোর ১১ অমসুং কম্যুনিতী সেনিতরী কমপ্লেক্স (সি.এস.সি.শিং) চাউরাক্না লাখ ১.৯৭ শাখ্রে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংশিংনা মশাবু ও.দি.এফ.নি হায়না লাউথোকখ্রে। খুঙ্গং ৫৮,২০১ না সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী মনুং চনখি অমসুং খুঙ্গং ৩৩,৯৬২না লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী মনুং চনখি।
প্রোগ্রাম অসিবু হেন্না ফবা মওংদা অমসুং কোম্না ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা রাজ্যশিংবু মতেং পাংনবা, দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেশননা এস.বি.এম. (জি.)গী ফেজ- IIগী মতাংদা ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। ও.দি.এফ. প্লসকী তোঙান-তোঙান ভর্তিকেলশিংগী মতাংদা মেন্যুৱলশিং অমসুং তুল কিৎশিং খুদম ওইনা বায়ো-দিগ্রেদেবল ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গ্রেৱাতর মেনেজমেন্ত, ফিকেল স্লজ মেনেজমেন্ত অমসুং ইনফোর্মেশন, এজুকেশন অমসুং কম্যুনিকেশন (আই.ই.সি.)সু শেমখ্রে অমসুং থাদোকখ্রে। রাজ্যশিংগা রিভ্যু মীতিংশিং য়াম্না তোইনা অৱাংবা থাক্ত আপাংথোকই, মসিদা রাজ্যশিংনা প্রোগ্রাম অদুগী ইমপ্লিমেন্তেশনগী প্রোগ্রেস অদু ফগৎনবা হোৎনৈ।
মসিগী ই-পাউ অসি জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিং পতেলনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
*****
এনেক্সচর
এস.বি.এম. (জি.)গী মখাদা হৌখিবা চহি অহুম অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না থাদোকখিবা সেন্ত্রেল শিয়র ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
অন্দমান অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং
৪.৭০
০.০০
৭.০৭
অন্ধ্র প্রদেশ
১৩৮১.১১
২৪৮.১১
২১২.২৭
অরুনাচল প্রদেশ
৫১.৩১
৬১.০১
১৫.২৮
অসাম
৮৮২.০৯
৫৪৫.৯৭
২৭৬.৮১
বিহার
২৯৪৩.৬৯
১৮৬৭.৩৮
৮৮.৫৬
ছত্তিসগর
৪৪৮.৫০
১৩৮.৯৮
৬৮.৪৩
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি দামন অমসুং দ্যু
০.৮৪
০.০০
১.৬৫
গোৱা
০.০০
০.২৬
০.২৩
গুজরাত
১৯২.৯২
২৩৮.৪৫
৩১২.৫৬
১০
হরিয়ানা
৭০.২৪
১১৫.৩৯
৮০.৬০
১১
হিমাচল প্রদেশ
০.০০
৩৩.৬১
২৩.৬২
১২
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২৭৮.৩৭
১৩৯.৫৮
২৪.৮৯
১৩
ঝারখন্দ
৭৫৩.০২
৪৭৩.৫৭
১৫৩.৩১
১৪
কর্নাতকা
৭৩৯.৭৩
২১৯.৮০
১২৬.৩১
১৫
কেরলা
১২.৪৭
১৪১.৪০
১০৩.৭৩
১৬
লদাখ
-
-
২.৭১
১৭
লাক্সদ্বীপ*
০.০০
০.০০
০.০০
১৮
মধ্য প্রদেশ
৫৯০.৯৪
২৪২.৬৫
২৯১.৪৮
১৯
মহারাস্ত্র
১৩৫২.৯২
৩৯৬.৯৭
২৭৬.৭৫
২০
মনিপুর
৭৫.০৬
৫৫.৬২
১৭.৫১
২১
মেঘালয়
০.০০
৩৭.১৩
৬৫.৪১
২২
মিজোরাম
১২.৭৩
১০.৭৮
১৪.০৫
২৩
নাগালেন্দ
৫৯.৯৩
৩৯.৪৯
২২.১৭
২৪
ওরিশা
১৩৬৭.৬২
২০৪৪.৩৬
৫৮.৯২
২৫
পুদুচেরী
০.০০
২.০০
০.১১
২৬
পঞ্জাব
০.০০
৯৭.১৮
৬৫.৯৪
২৭
রাজস্থান
৮৬৫.৮৮
৩৯০.০০
২২৯.২৬
২৮
সিক্কিম
১.৯৬
৫.৪৪
৬.১৫
২৯
তামিল নাদু
৭৬০.৯৯
১৩৭.৮০
১৬২.৮৯
৩০
তেলঙ্গনা
৫১৫.০৫
১১৯.৯৩
৪৬.৮৬
৩১
ত্রিপুরা
১১৬.৯৩
৮১.০৬
২৪.৩৩
৩২
উত্তর প্রদেশ
৭৪১৪.০৭
২২৪৯.৯৪
৮০০.৩২
৩৩
উত্তরাখন্দ
৬৫.৮০
৫০.২৩
৫০.৬৯
৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫৩৪.২৫
৮০৮.১৮
২৬১.৩১
অপুনবা
২১৪৯৩.১৩
১০৯৯২.২৮
৩৮৯২.১৭
*লক্সদ্বীপকী য়ু.তি অসিনা এস.বি.এম. (জি.)গী মখাদা ফন্দশিং দিমান্দ তৌরকখিদে।