Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B blocks 22 YouTube channels for spreading disinformation related to India’s national security, foreign relations and public order
18 Indian YouTube news channels blocked for the first time under IT Rules, 2021
4 Pakistan based YouTube news channels blocked
YouTube channels used logos of TV news channels & false thumbnails to mislead viewers
3 Twitter accounts, 1 Facebook account, and 1 news website also blocked
05 APR 2022 2:18PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting, utilizing the emergency powers under the IT Rules, 2021, has issued orders on 04.04.2022 for blocking of twenty-two (22) YouTube based news channels, three (3) Twitter accounts, one (1) Facebook account, and one (1) news website. The blocked YouTube channels had a cumulative viewership of over 260 crore, and were used to spread fake news, and coordinated disinformation over social media on subjects sensitive from the perspective of national security, India’s foreign relations, and public order.
Action on Indian YouTube based news channels
This is the first time action has been taken on the Indian YouTube based news publishers since the notification of the IT Rules, 2021 in February last year.Through the recent blocking order, eighteen (18) Indian and four (4) Pakistan based YouTube news channels have been blocked.
Analysis of Content
Multiple YouTube channels were used to post fake news on various subjects such as the Indian Armed Forces, Jammu and Kashmir, etc. The content ordered to be blocked also included certain anti-India content posted from multiple social media accounts operated in a coordinated manner from Pakistan.
It was observed that a significant amount of false content published by the these Indian YouTube based channels related to the ongoing situation in Ukraine, and aimed at jeopardizing India’s foreign relations with other countries.
Modus Operandi
The blocked Indian YouTube channels were using templates and logos of certain TV news channels, including images of their news anchors to mislead the viewers to believe that the news was authentic. False thumbnails were used; and title and thumbnail of the videos were frequently altered to increase the virality of content on social media. In certain cases, it was also observed that systematic anti-India fake news was originating from Pakistan.
With this action, since December 2021, the Ministry has issued directions for blocking of 78 YouTube based news channels and several other social media accounts on grounds related to national security, sovereignty and integrity of India, public order, etc.
The Government of India remains committed towards ensuring an authentic, trustworthy, and safe online news media environment, and thwart any attempts at undermining India’s sovereignty and integrity, national security, foreign relations, and public order.
Details of Social Media Accounts and Website Blocked
YouTube channels
Sl. No
YouTube Channel Name
Media Statistics
Indian YouTube channels
1.
ARP News
Subscribers:
Total Views: 4,40,68,652
2.
AOP News
Subscribers: NA
Total Views: 74,04,673
3.
LDC News
Subscribers: 4,72,000
Total Views:6,46,96,730
4.
SarkariBabu
Subscribers: 2,44,000
Total Views: 4,40,14,435
5.
SS ZONE Hindi
Subscribers: N.A
Total Views:5,28,17,274
6.
Smart News
Subscribers: NA
Total Views: 13,07,34,161
7.
News23Hindi
Subscribers: NA
Total Views: 18,72,35,234
8.
Online Khabar
Subscribers: NA
Total Views: 4,16,00,442
9.
DP news
Subscribers: NA
Total Views: 11,99,224
10.
PKB News
Subscribers: NA
Total Views: 2,97,71,721
11.
KisanTak
Subscribers: NA
Total Views: 36,54,327
12.
Borana News
Subscribers: NA
Total Views: 2,46,53,931
13.
Sarkari News Update
Subscribers: NA
Total Views: 2,05,05,161
14.
Bharat Mausam
Subscribers: 2,95,000
Total Views: 7,04,14,480
15.
RJ ZONE 6
Subscribers: NA
Total Views: 12,44,07,625
16.
Exam Report
Subscribers: NA
Total Views: 3,43,72,553
17.
Digi Gurukul
Subscribers: NA
Total Views: 10,95,22,595
18.
दिनभरकीखबरें
Subscribers: NA
Total Views: 23,69,305
Pakistan based YouTube channels
19.
DuniyaMeryAagy
Subscribers: 4,28,000
Total Views: 11,29,96,047
20.
Ghulam NabiMadni
Total Views: 37,90,109
21.
HAQEEQAT TV
Subscribers: 40,90,000
Total Views: 1,46,84,10,797
22.
HAQEEQAT TV 2.0
Subscribers: 3,03,000
Total Views: 37,542,059
Website
Sl .No
Website
1.
Dunya Mere Aagy
Twitter accounts (All Pakistan based)
Sl .No
Twitter Account
No. of followers
1.
Ghulam NabiMadni
5,553
1.
DunyaMeryAagy
4,063
1.
Haqeeqat TV
323,800
Facebook account
Sl .No
Facebook Account
No. of followers
1.
DunyaMeryAagy
2,416

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
আই অমসুং বি মন্ত্রালয়না ভারতকী নেস্নেল সেক্যুরিতী, মপালগী লৈবাক্কা লৈনরিবা মরীশিং অমসুং পব্লিক ওর্দরগা মরী লৈনবা অরানবা পাউশিং শন্দোকপগীদমক য়ুত্যুব চেনেল ২২ থিংজিনখ্রে
আই.তি. রুল্স, ২০২১গী মখাদা অহানবা ওইনা ভারতকী য়ুত্যুব ন্যুজ চেনেল ১৮ থিংজিনখ্রে
পকিস্তান্দা বেজ তৌবা য়ুত্যুব ন্যুজ চেনেল ৪ থিংজিনখ্রে
য়েংলিবশিংবু লান্না লমজিংনবা য়ু্ত্যুব চেনেলশিংনা তি.ভি.গী পাউ চেনেলশিংগী লোগোশিং অমসুং অশাবা থমনেলশিং শীজিন্নখি
ত্বিত্তর একাউন্ত ৩, ফেসবুক একাউন্ত ১, অমসুং ন্যুজ ৱেবসাইৎ ১সু থিংজিনখ্রে
05 APR 2022 2:18PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমসুং বোর্দকাস্তিং মন্ত্রালয়না আই.তি. রুল্স, ২০২১গী মখাদা ইমর্জেন্সী পাৱরশিং শীজিন্নদুনা য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা পাউ চেনেল কুননিথোই (২২), ত্বিত্তর একাউন্ত অহুম (৩), ফেসবুক একাউন্ত অমা (১) অমসুং ন্যুজ ৱেবসাইৎ অমা (১) থিংজিন্নবা ০৪.০৪.২০২২দা ওর্দরশিং থোকখ্রে। থিংজিনখ্রবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিদা পুন্না ভ্যুৱরশিপ করোর ২৬০ হেন্না লৈরমখি, অমসুং অরানবা পাউশিং শন্দোকপা অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী, ভারতকা মপাল লৈবাক্কা লৈনরিবা মরীশিং, পব্লিক ওর্দরগী মীৎয়েংদগী য়েংলকপদা সেন্সিতিব ওইবা হীরমশিংদা সোসিএল মেদিয়াদা অহানবা পাউ শন্দোকপদা মতেং পাংবদা শীজিন্নখি।
ভারতকী য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা পাউ চেনেলশিংদা লৌখৎপা এক্সন
মসি হৌখিবা চহিগী ফেব্রুৱারীদা নোতিফিকেসন থোকখিবা আই.তি. রুল্স, ২০২১গী মতুংদা অহানবা ওইবা ভারতকী য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা পাউ চেনেলশিংগী মায়োক্তা এক্সন লৌখৎপা ওইরি। হন্দক নৌনা থিংজিনবগী থোকখিবা ওর্দর অদুগী খুত্থাংদা য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা পাউ চেনেলশিং অদুদা ভারতকী তরানিপান (১৮) অমসুং পকিস্তানগী মরি (৪) থিংজিনখ্রে।
কন্তেন্তগী এনালাইসিস
য়ুত্যুব চেনেল কয়ামরুম ইন্দিয়ন আর্মদ ফোর্সেস, জম্মু অমসুং কাশ্মির অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা অরানবা পাউশিং পোস্ত তৌনবা শীজিন্নখি। থিংজিন্নবা ওর্দর থোকখিবা কন্তেন্ত অদুদা পকিস্তানদগী মতেং লৌদুনা ওপরেৎ তৌখিবা সোসিএল মেদিয়া একাউন্ত কয়ামরুমদগী পোস্ত তৌখিবা এন্তি-ইন্দিয়া কন্তেন্ত খরা য়াওখি।
য়ুক্রেনগী হৌজিক ওইরিবা ফীভমগা মরী লৈনবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ভারতকী লৈনরিবা মরীশিং অসিদা অকাইবা পীনবা পান্দম থম্লিবা ভারতকী য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা চেনেলশিং অসিনা অরানবা কন্তেন্ত মশিং য়াম্না পব্লিশ তৌবা উবা ফংখি।
মোদস ওপরেন্দী
থিংজিনখ্রবা ভারতকী য়ুত্যুব চেনেলশিং অদুনা পাউ অদু অচুম্বনা হায়না য়েংলিবশিংবু লান্না লমজিংনবা তি.ভি.গী পাউ চেনেল খরগী তেম্প্লেৎশিং অমসুং লোগোশিং, মখোয়গী পাউ পারিবা মীওইশিংগী ইমেজ ফাওবা য়াওনা শীজিন্নখি। অশাবা থমনেলশিং শীজিন্নখি, অমসুং ভিদিওশিং অদুগী তাইতল অমসুং থমনেল অদু তোয়না ওন্থোক্তুনা সোসিএল মেদিয়াদা কন্তেন্ত অদু ভাইরেল ওইবা হেনগৎহনখি। কেস খরদা, সিস্তেমেতিক ওইবা এন্তি-ইন্দিয়াগী অরানবা পাউশিং অসি পকিস্তানদগী হৌরকপনি হায়বা খঙবা ঙমখি।
খোঙথাং অসিগা লোয়ননা, দিসেম্বর ২০২১দগী হৌদুনা মন্ত্রালয় অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতী, সোভরেন্তী অমসুং ভারতকী অপুনবগী শক্তম, পব্লিক ওর্দর অসিনচিংবগা মরী লৈনবা গ্রাউন্দশিংগী ওইবা য়ুত্যুবতা বেজ তৌবা পাউ চেনেল ৭৮ অমসুং অতোপ্পা সোসিএল মেদিয়া একাউন্ত কয়ামরুম ব্লোক তৌনবা য়াথংশিং পীখি।
ভারত সরকারনা ওথেন্তিক ওইবা, থাজবা য়াবা অমসুং অফবা ওনলাইন ন্যুজ মেদিয়াগী এনভাইরনমেন্ত থম্নবগী মাইকৈদা অমসুং ভারতকী সোরেন্তী অমসুং ইন্তিগ্রিতী, নেস্নেল সেক্যুরিতী, মপাল লৈবাক্কা লৈনরিবা মরীশিং, অমসুং পব্লিক ওর্দরদা অকাইবা পীবা য়াবা মখল অমা হেক্তগী থৌশিংবু মাইথিবা পীনবা অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌদুনা লাকখি।
থিংজিনখ্রবা সোসিএল মেদিয়া একাউন্ত অমসুং ৱেবসাইৎশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
য়ুত্যুব চেনেলশিং
মশিং
য়ুত্যুব চেনেলশিংগী মমিং
মেদিয়া স্তেতিস্তিক্স
ভারতকী য়ুত্যুব চেনেলশিং
১.
এ.আর.পি. ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং:
অপুনবা ভ্যুশিং: ৪,৪০,৬৮,৬৫২
২.
এ.ও.পি. ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ৭৪,০৪,৬৭৩
৩.
এল.দি.সি. ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: ৪,৭২,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং:৬,৪৬,৯৬,৭৩০
৪.
সরকারিবাবু
সবস্ক্রাইবরশিং: ২,৪৪,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং: ৪,৪০,১৪,৪৩৫
৫.
এস.এস. জোন হিন্দী
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং:৫,২৮,১৭,২৭৪
৬.
স্মার্ত ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ১৩,০৭,৩৪,১৬১
৭.
ন্যুজ২৩হিন্দী
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ১৮,৭২,৩৫,২৩৪
৮.
ওনলাইন খবর
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ৪,১৬,০০,৪৪২
৯.
দি.পি. ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ১১,৯৯,২২৪
১০.
পি.কে.বি. ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ২,৯৭,৭১,৭২১
১১.
কিসানতক
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ৩৬,৫৪,৩২৭
১২.
বোরানা ন্যুজ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ২,৪৬,৫৩,৯৩১
১৩.
সরকারি ন্যুজ অপদেৎ
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ২,০৫,০৫,১৬১
১৪.
ভারত মোসম
সবস্ক্রাইবরশিং: ২,৯৫,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং: ৭,০৪,১৪,৪৮০
১৫.
আর.জে. জোন ৬
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ১২,৪৪,০৭,৬২৫
১৬.
একজাম রিপোর্ত
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ৩,৪৩,৭২,৫৫৩
১৭.
দিজী গুরুকুল
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ১০,৯৫,২২,৫৯৫
১৮.
দিনভরকীখবরে
সবস্ক্রাইবরশিং: এন.এ.
অপুনবা ভ্যুশিং: ২৩,৬৯,৩০৫
পকিস্তান্দা বেজ তৌবা য়ুত্যুব চেনেলশিং
১৯.
দুনিয়ামেরিআগে
সবস্ক্রাইবরশিং: ৪,২৮,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং: ১১,২৯,৯৬,০৪৭
২০.
ঘুলম নবিমদনি
অপুনবা ভ্যুশিং: ৩৭,৯০,১০৯
২১.
হকীকত তি.ভি.
সবস্ক্রাইবরশিং: ৪০,৯০,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং: ১,৪৬,৮৪,১০,৭৯৭
২২.
হকীকত তি.ভি. ২.০
সবস্ক্রাইবরশিং: ৩,০৩,০০০
অপুনবা ভ্যুশিং: ৩৭,৫৪২,০৫৯
ৱেবসাইৎ
মশিং
ৱেবসাইৎ
১.
দুন্যা মেরে আগে
ত্বিত্তর একাউন্তশিং (পুম্নমক পকিস্তান্দা বেজ তৌবা)
মশিং
ত্বিত্তর একাউন্ত
ফোলোৱর মশিং
১.
ঘুলম নবিমদনি
৫,৫৫৩
২.
দুনিয়ামেরিআগে
৪,০৬৩
৩.
হকীকত তি.ভি.
৩২৩,৮০০
ফেসবুক একাউন্ত
মশিং
ফেসবুক একাউন্ত
ফোলোৱর মশিং
১.
দুনিয়ামেরিআগে
২,৪১৬