Prime Minister's Office
PM addresses public function at Paraunkh village, Kanpur
Accompanies President to his ancestral Village
“Paraunkh is a fine example of Ek Bharat Shreshtha Bharat”
“The President embodies both ‘samvidhan’ and ‘sanskaar’”
“In India, even the poorest person born in a village can reach the post of President-Prime Minister-Governor-Chief Minister”
“Empowerment of villages of India is one of the top priorities of our government”
“The country has worked at an unprecedented pace for the welfare of the poor”
“I want the parties trapped in the clutches of the dynasty to free themselves from this disease and to cure themselves. Only then the democracy of India will be strong and the youth of the country will get maximum opportunity to join politics.”
03 JUN 2022 5:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi accompanied Hon’ble President Shri Ram Nath Kovind to Pathri Mata Mandir in Paraunkh village, Kanpur. Thereafter they visited Dr. B R Ambedkar Bhawan, followed by a visit to Milan Kendra. The Kendra is the ancestral house of Hon’ble President, that was donated for public use and converted to a community centre (Milan Kendra). Both the dignitaries attended a public function at Paraunkh village. First Lady Smt Savita Kovind, Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Ministers, State Ministers, people’s representatives were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that he is happy to visit the village that has witnessed the childhood of the President and also saw him rise to the highest office of the country. He reminisced about the memories that the President shared with him during the visit. He lauded the strength of the journey of the President’s life.
The Prime Minister said that he felt the strength of the ideal villages of India in Paraunkh. He said that the village is a fine example of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Pathri Mata Mandir represents both dev bhakti and desh bhakti. He bowed to the thought process and imagination of the father of the President and his penchant for pilgrimage and bringing stones and articles of faith from places of faith all over the county.
The Prime Minister said that the ‘sanskaars’ that the President received from the soil of Paraunkh village are being witnessed by the world today. The President, who represents both ‘samvidhan’ and ‘sanskaar’ surprised the Prime Minister by breaking protocol and receiving him at the helipad. The Prime Minister recalled that the President said that he was following his ‘sanskars’ of welcoming a guest. The Prime Minister thanked the President for his gracious gesture.
Shri Modi mentioned that the President had given his ancestral residence to be developed as a ‘Milan Kendra’. Today it is giving new strength to women empowerment in the form of consultation and training center. Similarly, Dr. B R Ambedkar Bhawan is promoting the ideals of Babasaheb Ambedakar. The Prime Minister said that Paraunkh will continue to grow by the collective efforts of people of the village and will present the model of a perfect village to the country. The Prime Minister said that one’s village never leaves a person wherever he or she goes. The Prime Minister said Mahatma Gandhi used to see the independence of India by connecting it with the village of India. The village of India means, where there is spirituality, there should also be ideals.The village of India means, where there are traditions, and there is also progress. The village of India means, wherever there is culture, there should also be co-operation. Where there is love, there is equality. In this period of Amrit Kaal, there is a need to strengthen such villages. Country is moving ahead with this pledge of working for villages, farmers, poor and Panchayati democracy, he added. “Our villages have the most potential and labour force, and the highest dedication. That's why empowerment of villages of India is one of the top priorities of our government”, he said.
The Prime Minister said that crores of rural people have been benefited by the schemes like Jan Dhan Yojna, PMAY, Ujjawala and Har Ghar Jal. “The country has worked at an unprecedented pace for the welfare of the poor”, he said. Now the country is trying to take the 100 per cent benefit of all the schemes to 100 percent people. Saturation of schemes is a high priority now. This will lead to empowerment of all without any discrimination, he said.
Referring to the strength of Indian democracy, the Prime Minister pointed out that all four dignitaries on the stage, the President, the Prime Minister, The Governor and the Chief Minister of UP have emerged from villages or the small towns. Our struggles and direct contact with poverty and village life have strengthened our sanskars, this is the strength of our democracy, “in India, even the poorest person born in a village can reach the post of President-Prime Minister-Governor-Chief Minister”, he said.
In the context of the strength of democracy, the Prime Minister cautioned against dynasty politics. He said It is dynasty politics that throttles talents not only in politics, but in every field and prevents new talent from growing. “I have no personal grudge against any political party or any person. I want that there should be a strong opposition in the country and there should be political parties dedicated to democracy”, he continued “I want the parties trapped in the clutches of the dynasty to free themselves from this disease and to cure themselves. Only then the democracy of India will be strong, the youth of the country will get maximum opportunity to join politics.”
The Prime Minister requested the villagers to help in construction of Amrit Sarovar in the village and also asked them to adopt natural farming. He concluded that Sabka Prayas is the way to achieve Aatmnirbhar Bharat and Aatamnirbhar village is the key to Aatmnirbhar Bharat.
The Hon'ble President of India also addressed the gathering.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কানপুৰৰ পাৰাউংখ গাঁৱত জনসভাসম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে তেওঁৰ জন্মভূমি গাওঁলৈ গৈছিল
"পাৰাউংখ এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত ভাৰতৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ"
"ৰাষ্ট্ৰপতি হৈছে 'সংবিধান' আৰু 'সংস্কাৰ' দুয়োটাৰে প্ৰতীক
"আনকি ভাৰতৰ এখন গাঁৱত জন্ম গ্ৰহণ কৰা দৰিদ্ৰতম লোকসকলেও ৰাষ্ট্ৰপতি-প্ৰধানমন্ত্ৰী-ৰাজ্যপাল-মুখ্যমন্ত্ৰীৰ পদত উপনীত হ'ব পাৰে"
"ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ সৱলীকৰণ আমাৰ চৰকাৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম"
"দেশখনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব গতিত কাম কৰিছে"
"মই বিচাৰো যে পৰিয়ালবাদৰ কবলত পৰা পক্ষবোৰে নিজকে এই ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰক আৰু স্বাস্থ্যৱান হওক। তেতিয়াহে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী হ'ব আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই ৰাজনীতিত যোগদান কৰাৰ অধিক সুযোগ পাব"
03 JUN 2022 5:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দৰ সৈতে কানপুৰৰ পাৰুংখ গাঁৱৰ পাথৰী মাতা মন্দিৰ পৰিদৰ্শন কৰে। তাৰ পিছত তেওঁ ড০ বি আৰ আম্বেদকাৰ ভৱন পৰিদৰ্শন কৰে আৰু তাৰ পিছত মিলান কেন্দ্ৰ পৰিদৰ্শন কৰে। এই কেন্দ্ৰটো হৈছে মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পৈতৃক ঘৰ যাক ৰাজহুৱা ব্যৱহাৰৰ বাবে দান কৰা হৈছিল যাক এটা সামূহিক কেন্দ্ৰলৈ (সভা কেন্দ্ৰ) ৰূপান্তৰ কৰা হৈছে। দুয়োজন বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে পাৰাউংখ গাঁৱত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত অংশ গ্ৰহণ কৰিছিল। অনুষ্ঠানত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত আনন্দিবেন পেটেল, সবিতা কোবিন্দ, প্ৰথম মহিলা শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, জনপ্ৰতিনিধি উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ শৈশৱ দেখা গাওঁখন ভ্ৰমণ কৰি তেওঁ সুখী আৰু তেওঁক দেশৰ সৰ্বোচ্চ পদলৈ উঠা দেখা গৈছে। তেওঁ ভ্ৰমণৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰা স্মৃতিবোৰ স্মৰণ কৰে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ জীৱন যাত্ৰাৰ শক্তিক প্ৰশংসা কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ পাৰাউংখত ভাৰতৰ আদৰ্শ গাওঁসমূহৰ শক্তি অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই গাওঁখন এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। পাথৰী মাতা মন্দিৰে ভগৱানৰ প্ৰতি ভক্তি আৰু দেশপ্ৰেম দুয়োটাকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পিতৃৰ চিন্তা প্ৰক্ৰিয়া আৰু কল্পনাক অভিবাদন জনায় যিয়ে তীৰ্থযাত্ৰাৰ বাবে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বিশ্বাসৰ স্থানৰ পৰা বিশ্বাসৰ শিল আৰু ভাস্কৰ্য আনিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে পাৰাউংখ গাঁৱৰ মাটিৰ পৰা লাভ কৰা সংস্কাৰসমূহ বিশ্বই লক্ষ্য কৰি আছে৷ 'সংবিধান' আৰু 'সংস্কাৰ' দুয়োটাকে প্ৰতিনিধিত্ব কৰা ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে প্ৰটোকল ভংগ কৰি হেলিপেডত আদৰণি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীক আচৰিত কৰি তুলিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰি কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কৈছিল যে তেওঁ এজন অতিথিক আদৰণি জনোৱাৰ তেওঁৰ 'ৰীতি-নীতি' অনুসৰণ কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক তেওঁৰ কৃপাময় কামৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কৈছিল যে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ পৈতৃক ঘৰটোক "সভা কেন্দ্ৰ" হিচাপে বিকশিত কৰিবলৈ দিছিল। আজি ই মহিলা সশক্তিকৰণক পৰামৰ্শ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। একেদৰে, ড০.B আৰ. আম্বেদকাৰ ভৱনে বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ আদৰ্শৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পাৰাউংখ গাঁৱৰ জনসাধাৰণৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে গাওঁখন আগবাঢ়ি যাব আৰু দেশৰ আগত এখন আদৰ্শ গাওঁৰ আৰ্হি উপস্থাপন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এখন গাওঁৰ কোনেও ক'লৈও নাযায় কিন্তু তেওঁৰ গাওঁখন কেতিয়াও তেওঁৰ পৰা বাদ পৰা নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহাত্মা গান্ধীয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতাক ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল। ভাৰতৰ গাওঁখনৰ অৰ্থ হৈছে যে য'ত আধ্যাত্মিকতা আছে, তাত আদৰ্শও থাকিব লাগে। ভাৰতৰ গাওঁৰ অৰ্থ হৈছে য'ত পৰম্পৰা আছে আৰু প্ৰগতি আছে। ভাৰতৰ গাওঁখনত সহযোগিতা থাকিব লাগে, অৰ্থাৎ সংস্কৃতি আছে। তেওঁ আৰু কৈছিল যে য'ত প্ৰেম আছে তাত সমতা আছে। অমৃত কালৰ এই যুগত, এনে গাওঁবোৰ শক্তিশালী কৰা প্ৰয়োজন। গাওঁ, কৃষক, দৰিদ্ৰ আৰু পঞ্চায়তি গণতন্ত্ৰৰ বাবে কাম কৰাৰ এই সংকল্পৰ সৈতে দেশ এতিয়া আগবাঢ়ি ছে৷ "আমাৰ গাওঁবোৰত সৰ্বাধিক শক্তি, সৰ্বোচ্চ জনশক্তি আৰু সৰ্বোচ্চ সমৰ্পণ আছে৷ সেয়েহে, ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ সৱলীকৰণ আমাৰ চৰকাৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জন ধন যোজনা, পিএমএৱাই, উজ্জ্বলা আৰু হৰ ঘৰ জলৰ দৰে আঁচনিয়ে কোটি কোটি গাওঁবাসীক লাভান্বিত কৰিছে। "দেশখনে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব গতিত কাম কৰিছে। এতিয়া দেশখনে সকলো আঁচনিৰ ১০০ শতাংশ লাভালাভ ১০০ শতাংশ লোকৰ ওচৰলৈ যাবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। পৰিকল্পনাৰ সংপৃক্ততা এতিয়া এক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। তেওঁ কৈছিল যে ই কোনো বৈষম্য অবিহনে সকলোকে শক্তিশালী কৰিব।
ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ শক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই মঞ্চত উপস্থিত থকা চাৰিওজন গণ্যমান্য ব্যক্তি- ৰাষ্ট্ৰপতি, প্ৰধানমন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী- গাওঁ বা সৰু চহৰৰ পৰা ওলাই আহিছে। দৰিদ্ৰতা আৰু গ্ৰাম্য জীৱনৰ সৈতে আমাৰ সংগ্ৰাম আৰু পোনপটীয়া সম্পৰ্কই আমাৰ সংস্কাৰক শক্তিশালী কৰি তুলিছে৷ তেওঁ কয় যে এইটো আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ শক্তি যে "ভাৰতত, আনকি এখন গাঁৱত জন্ম গ্ৰহণ কৰা দৰিদ্ৰতম লোকসকলেও ৰাষ্ট্ৰপতি-প্ৰধানমন্ত্ৰী-ৰাজ্যপাল-মুখ্যমন্ত্ৰীৰ পদত উপনীত হ'ব পাৰে"।
গণতন্ত্ৰৰ শক্তিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পাৰিবাৰিকতাৰ ৰাজনীতিৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেওঁ কৈছিল যে পৰিয়ালবাদৰ ৰাজনীতিয়ে কেৱল ৰাজনীতিতে নহয়, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰতিভাক শ্বাসৰুদ্ধ কৰে আৰু নতুন প্ৰতিভাক আগবাঢ়ি অহাত বাধা দিয়ে। "কোনো ৰাজনৈতিক দল বা কোনো ব্যক্তিৰ বিৰুদ্ধে মোৰ কোনো ব্যক্তিগত বিদ্বেষ নাই। কিন্তু মই বিচাৰো যে দেশখনত গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পিত এক শক্তিশালী বিৰোধী আৰু ৰাজনৈতিক দল থাকক," তেওঁ কয়, "মই বিচাৰো যে পৰিয়ালবাদৰ কবলত পৰা দলবোৰে নিজকে এই ৰোগৰ পৰা মুক্ত কৰক আৰু স্বাস্থ্যৱান হওক। তেতিয়াহে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ শক্তিশালী হ'ব আৰু দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ কৰাৰ অধিক সুযোগ পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাওঁখনত অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণত সহায় কৰিবলৈ গাওঁবাসীক অনুৰোধ জনায় আৰু লগতে তেওঁলোকক প্ৰাকৃতিক কৃষি গ্ৰহণ কৰিবলৈও কয়৷ অৱশেষত তেওঁ কয় যে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাহৈছে স্বাৱলম্বী ভাৰত আৰু এখন স্বাৱলম্বী গাওঁ অৰ্জনৰ উপায় হৈছে স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ ভেটি৷
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়েও সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰে।