Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during a public function at Paraunkh village in Kanpur, Uttar Pradesh
03 JUN 2022 9:39PM by PIB Delhi
Namaskar!
Born in the soil of Paraunkh village, Hon’ble President Ramnath Kovind ji, Hon’ble Smt. Savita Kovind ji, Uttar Pradesh Governor Smt. Anandiben Patel, the popular Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Council of Ministers sitting on the stage, ministers of Uttar Pradesh, MPs, MLAs and my dear brothers and sisters who have come in such a large number!
Since the President told me to come here, I was eager to come here and meet you. It was really nice to come here today and I felt very relaxed. This village has seen the childhood of the President and also being the pride of every Indian as well.
Before coming here, the President shared many memories of this village with me. I came to know that when he was admitted to a school in a village 5-6 miles away after fifth grade, he used to run barefoot to school and this run was not meant for health, but to avoid blisters on feet on the scorching pathway.
Imagine a child studying in class V running barefoot to his school on scorching afternoons. Such struggles in life and penance help a person a lot to become a good human being. Today, this experience of visiting the village of the President is a memorable event for me.
Brothers and sisters,
When I was visiting different places with the President, I felt many ideal images of an Indian village in Paraunkh. I got the opportunity to seek the blessings of Pathri Mata. Along with the spiritual aura of this village and the region, this temple is also a symbol of ‘Ek Bharat- Shreshtha Bharat’. I can say that it is such a temple where there is devotion as well as patriotism. Patriotism, because I bow to the thinking and imagination of the President’s father! He used to leave his home for pilgrimages and visit different places to take the blessings of God. He went to different places, including Badrinath, Kedarnath, Ayodhya, Kashi and Mathura.
His financial condition at that time was not such that he could bring ‘prasad’ (God’s offering) for the entire village. But his imagination was very rich as he used to bring a few stones from the premises of the temples he visited and put them under a tree. The villagers would develop a religious feeling and start worshipping that place as a temple because that stone belonged to a particular place, temple, or a river. Therefore, I say that there is devotion as well as patriotism in this temple.
The President’s father used to worship in this temple. While visiting this holy temple, it is natural that different thoughts were swirling in my mind. I am blessed that I got the opportunity to visit this temple.
Friends,
Today the world is witness to the values ​​that the President has received from the soil of Paraunkh. Despite being a Constitutional head, the President lived up to the values and surprised me by breaking the protocol to receive me at the helipad. I felt very sorry as we are working under his guidance and his position has dignity and primacy.
I told the President that he had done injustice to me today. But he said spontaneously that he upholds the dignity of the Constitution, but sometimes values are equally important. ‘Today you have come to my village. I have come here to welcome the guest and not as the President. I am welcoming you today as a citizen of the village from where I started my life as a child.’ Today the President has presented an excellent example of how the values of ‘Atithi Devo Bhava’ (guests are equivalent to God) have become the character of India. I bow respectfully to the President.
The President gave his ancestral residence to be developed as a ‘Milan Kendra’ (meeting center). Today it is giving new strength to women empowerment in the form of consultations and training center. With his efforts, a center of inspiration for the ideals of Baba Saheb has also been built here in the form of Ambedkar Bhawan. I am sure that Paraunkh will move forward on the path of development even faster, and will present a model of rural development in front of the country with your collective efforts.
Friends,
No matter where we reach or we settle in big cities or any corner of the world, if we have breathed our village, our village never leaves us. It lives in our veins and is always in our thoughts. That's why we say that the soul of India resides in the village, because the village resides in our souls.
At a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, our dreams for rural India, for our villages, become even more important. During our freedom struggle, Mahatma Gandhi saw the villages as a link to the independence of India. An Indian village where there is spirituality, ideals, traditions as well as progress. An Indian village where there is culture, co-operation, equality and love too!
Today it is our duty to reorganize and resurrect such villages during the ‘Amrit Kaal’ of independence. With this resolve, the country is working in different dimensions for villages, poor, agriculture, farmers and the democracy at Panchayat level. Today the roads are being built, optical fiber is being laid, houses are being built and LED street lights are being installed in villages rapidly. The thinking and the resolution of New India is that our villages should also walk step by step along with the cities on every path of development.
Did anyone imagine that drones will carry out the most difficult tasks related to agriculture? But today the country is moving in this direction. I have been told that more than 300 people have been given ‘Gharauni’ (property documents) in this village also. We are moving in the direction to ensure how to increase both the convenience and income of the farmers through technology.
Farmers,
Our villages have tremendous potential, labor force and dedication. Therefore, the empowerment of the villages of India is one of the top priorities of our government. Crores of villagers have benefited, be it through the Jan Dhan Yojana, Awas Yojana, gas connection under Ujjwala scheme, Har Ghar Jal campaign, or the Ayushman Bharat Yojana. The speed with which the country has worked for the welfare of the poor is unprecedented.
The goal of the country is to ensure 100 percent of the benefits of every scheme to the beneficiaries, i.e. cent percent empowerment. No discrimination, no difference! That is social justice. This was the dream of harmony and equality of Baba Saheb, on whose basis he gave us our constitution. That dream of Baba Saheb is being fulfilled today. The country is moving in that direction.
Friends,
Today's occasion is very historic for one more thing. Everybody should take note of it because it demonstrates the strength of the country's democracy and villages. Hon’ble President, UP Governor Anandiben Patel ji and Chief Minister Yogi Adityanath ji are present on the dais. You have also entrusted me with such a huge responsibility for the service of the country. All four of us belong to some small village or town and have reached this position.
I too was born in a small town in Gujarat. The culture, values of our village, and our struggles have shaped so many people like us and strengthened our values. This is the strength of our democracy. Even the poorest person born in the village of India can reach the post of President, Prime Minister, Governor, or Chief Minister.
But brothers and sisters,
Today when we are discussing the power of democracy, then we also need to be careful about the challenges like nepotism. It is nepotism which throttles talents not only in politics but in every field and prevents them from moving forward.
However friends,
When I talk against nepotism, some people think that this is a political statement and they run the propaganda that I am talking against a political party. I see that those who fit my definition of nepotism are furious with me, they are very angry. Such families are uniting against me across the length and breadth of the country. They are also angry about why the youth of the country are taking Modi's words against nepotism so seriously.
Friends,
I want to tell these people not to misinterpret my words. I have no personal resentment towards any political party or any person. I want that there should be a strong opposition in the country and there should be political parties dedicated to democracy. I want the parties trapped in the clutches of nepotism to free themselves from this disease and cure themselves. Only then the democracy of India will flourish and the youth of the country will get maximum opportunity to join politics.
Well, I am expecting too much from the dynastic parties. Therefore, I urge you that it is our responsibility not to allow evils like nepotism to flourish in the country. It is very important to stop the dynastic parties so that the poor sons and the daughters of the villages can also become President and Prime Minister.
Friends,
I want to ask for a gift from the village of the President. You will feel what kind of Prime Minister is this, who came to our village, brought nothing and is rather asking something from us. Will you give it to me? Will those who have come from different villages also give it to me? See, you have developed your village so much.
Now that the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence, you need to increase your efforts. During ‘Amrit Kaal’, the country has taken a pledge to build 75 Amrit Sarovars (ponds) in every district of the country. And Yogi ji was also telling us that two Amrit Sarovars are being built in Paraunkh too. You have to help in the construction of the Amrit Sarovar, perform ‘kar seva’ (voluntary contribution of physical labour) and also maintain its grandeur.
I also demand one more thing from you and I am sure that you will fulfill this demand and that is natural farming. If more and more farmers adopt natural farming in Paraunkh village, then it will become a great example for the country.
Friends,
There is only one way to India's success – ‘Sabka Prayas’ (everyone's efforts). The dream of self-reliant India will also be fulfilled with everyone's efforts. Self-reliant India means self-reliant villages, self-reliant youth. If our villages pick up pace, the country will gain momentum. If our villages develop, the country will also develop.
Paraunkh, which gave the President to the country in the form of respected Kovind ji, has proved how much power is there in the soil of the villages. We have to make good use of this potential and talent. We should all work together and fulfill the dreams of the country.
With this resolve, I once again express my heartfelt gratitude to the Hon’ble President for giving me the opportunity to come here with him. I also compliment all of you from my heart for greeting me with enthusiasm, showering flowers and love wherever I went in the village. I am overwhelmed with this love and will never forget this love. I will never forget your hospitality. My childhood was revived during the time I spent in the village. I end my speech by heartily congratulating all of you.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତରପ୍ରଦେଶର କାନପୁର ପରୌଙ୍ଖ ଗ୍ରାମରେ ଆୟୋଜିତ ଜନସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
03 JUN 2022 9:39PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର !
ଏହି ଗ୍ରାମର ସନ୍ତାନ, ପରୌଙ୍ଖ ଗାଁର ମାଟିରେ ଜନ୍ମିତ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଦରଣୀୟ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ମହୋଦୟ, ଆଦରଣୀୟ ଶ୍ରୀମତୀ ସବିତା କୋବିନ୍ଦ ମହୋଦୟା, ଉତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦୀବେନ ପଟେଲ, ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ, ମଂଚରେ ବିରାଜିତ ମନ୍ତ୍ରିପରିଷଦର ମୋର ସାଥୀ, ଉତର ପ୍ରଦେଶ ମନ୍ତ୍ରିପରିଷଦର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ହେବ, ସେତେବେଳଠାରୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସି ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ପ୍ରତିକ୍ଷା କରୁଥିଲି। ବାସ୍ତବରେ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସି ମନକୁ ବହୁତ ଶାନ୍ତି ଲାଗିଲା, ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା। ଏହି ଗାଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ବାଲ୍ୟକାଳ ଦେଖିଛି ଏବଂ ବଡ଼ ହେବା ପରେ ତାଙ୍କୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ କରୁଥିବା ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି।
ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ଏହି ଗାଁ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ତାଙ୍କର ଅନେକ ସ୍ମୃତି ସମ୍ପର୍କରେ ମୋ ସହିତ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଜାଣି ପାରିଲି ଯେ ପଂଚମ ଶ୍ରେଣୀ ପରେ ଯେତେବେଳେ 5-6 ମାଇଲ ଦୂରରେ ରହିଥିବା ଗୋଟିଏ ଗାଁ ସ୍କୁଲରେ ତାଙ୍କର ନାମଲେଖା ହେଲା, ସେତେବେଳେ ସେ ଖାଲି ପାଦରେ ସ୍କୁଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୌଡ଼ି ଦୌଡ଼ି ଯାଉଥିଲେ ଆଉ ଏହି ଦୌଡ଼ିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନତା ପାଇଁ ନ ଥିଲା । ଏହି ଦୌଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟଟି ଏଥିପାଇଁ ହେଉଥିଲା କାରଣ ଗରମ ଯୋଗୁଁ ତାତି ଯାଇଥିବା ପାଦଚଲା ରାସ୍ତାରେ ପାଦ କମ୍ ତାତିବ।
ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏଭଳି ତାତିଲା ଦ୍ୱିପ୍ରହରରେ ପଂଚମରେ ପଢ଼ୁଥିବା କୌଣସି ବାଳକ ଖାଲି ପାଦରେ ନିଜ ସ୍କୁଲ ଯାଏଁ ଦୌଡ଼ି ଯାଉଛି। ଜୀବନରେ ଏଭଳି ସଂଘର୍ଷ, ଏଭଳି ତପସ୍ୟା ମଣିଷକୁ, ମଣିଷ ହେବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ଗାଁକୁ ଆସିବାର ଏହି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ଜୀବନର ଏକ ସୁଖଦ ସ୍ମୃତି ଭଳି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ସବୁ ବୁଲି ଦେଖୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ପରୌଙ୍ଖରେ ଭାରତୀୟ ଗାଁର ଅନେକ ଆଦର୍ଶ ଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁଭବ କଲି। ଏଠାରେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୋତେ ପଥରୀ ମାତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଏହି ମନ୍ଦିର ଏହି ଗାଁର, ଏହି ଅଂଚଳର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆଭା ସହିତ ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ। ଆଉ ମୁଁ କହି ପାରିବି ଏହା ହେଉଛି ଏଭଳି ମନ୍ଦିର, ଯେଉଁଠାରେ ଦେବଭକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଦେଶଭକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଆଉ ମୁଁ ଦେଶଭକ୍ତି ଏଥିପାଇଁ କହୁଛି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ତାଙ୍କ କଳ୍ପନା ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ସେ ନିଜ ଜୀବନରେ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ବୁଲିବା, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା, ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବା, ଏଥିପାଇଁ କେବେ- କେବେ ମଧ୍ୟ ଘରୁ ବାହାରି ଯାଉଥିଲେ। କେବେ ବଦ୍ରିନାଥ ଗଲେ, କେବେ କେଦାରନାଥ ଗଲେ, କେବେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଗଲେ, କେବେ ମଥୁରା ଗଲେ, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଉଥିଲେ।
ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କର ଆର୍ôଥକ ସ୍ଥିତି ଏଭଳି ନ ଥିଲା ଯେ ଗାଁର ସବୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସେଠାରୁ କିଛି ପ୍ରସାଦ ନେଇ ଆସିବେ, ଗାଁ ସାରା କିଛି ବାଂଟି ପାରିବେ। ତେଣୁ ତାଙ୍କର କଳ୍ପନା ବହୁତ ମଜାଦାର ଥିଲା ଯେ ସେ ସେହି ତୀର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରୁ, ସେହି ମନ୍ଦିର ପରିସରରୁ ଗୋଟିଏ ଅଧେ ପଥର ନେଇ ଆସୁଥିଲେ। ଆଉ ସେହି ପଥରକୁ ଏଠାରେ ଗଛ ତଳେ ରଖି ଦେଉଥିଲେ। ଆଉ ସେହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରୁ ପଥର ଆସିଛି, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର କୋଣ- ଅନୁକୋଣରୁ ପଥର ଆସିଛି, ଏଥିପ୍ରତି ଏକ ଭାବ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ଆଉ ଗ୍ରାମବାସୀ ତାହାକୁ ମନ୍ଦିର ଭାବେ ପୂଜା କରୁଥିଲେ ଯେ ହେଉଛି ଅମୁକ ଅଂଚଳର ପଥର, ତାହା ଅମୁକ ମନ୍ଦିରର ପଥର, ଏହା ଅମୁକ ନଦୀ ନିକଟରେ ଥିବା ପଥର। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏଥିରେ ଦେବଭକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଦେଶଭକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ପିତା ଏହି ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜା କରୁଥିଲେ। ଏହି ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିରର ଦର୍ଶନ କରିବା ହେଉଛି ସ୍ୱାଭାବିକ, କିନ୍ତୁ ମୋ ମନରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଚିନ୍ତାଧାରା ଘୂରି ବୁଲୁଥିଲା। ଆଉ ମୁଁ ନିଜକୁ ନିଜେ ଧନ୍ୟ ମନେ କରୁଛି ଯେ ମୋତେ ସେ ମନ୍ଦିରର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ପରୌଙ୍ଖର ମାଟିରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ମିଳିଛି, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତାହାର ସାକ୍ଷୀ ପାଲଟିଛି। ଆଉ ମୁଁ ଆଜି ଦେଖୁଥିଲି ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମ୍ବିଧାନ, ଅନ୍ୟପଟେ ସଂସ୍କାର, ଆଉ ଆଜି ଗାଁରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ପଦ ପାଇଁ ଥିବା ସମସ୍ତ ମର୍ଯ୍ୟାଦାରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରି ଯାଇ ମୋତେ ଆଜି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଚକିତ କରି ଦେଲେ। ସେ ସ୍ୱୟଂ ନିଜେ ମୋତେ ହେଲିପ୍ୟାଡ଼କୁ ପାଛୋଟି ନେବାକୁ ଆସିଲେ। ମୁଁ ବହୁତ ଲଜ୍ୟା ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଯେ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ତାଙ୍କ ପଦର ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରହିଛି ବରିଷ୍ଠତା ରହିଛି।
ମୁଁ କହିଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ଆପଣ ଆଜି ମୋ ସହିତ ଅନ୍ୟାୟ କରିଦେଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଅତି ସହଜ ସୁଲଭ ଢଙ୍ଗରେ କହିଲେ ଯେ, ମୁଁ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଗୁଡିକୁ ପାଳନ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ କେବେ- କେବେ ସଂସ୍କାରର ମଧ୍ୟ ନିଜର ଶକ୍ତି ଥାଏ। ଆଜି ଆପଣ ମୋ ଗାଁକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏଠାରେ ଅତିଥିଙ୍କ ସତ୍କାର କରିବାକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଆସିନାହିଁ। ମୁଁ ଏହି ଗାଁର ଏକ ପିଲା ଭଳି, ଯେଉଁଠାରେ ଜୀବନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ସେହି ଗାଁର ନାଗରିକ ଭାବେ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବଃର ସଂସ୍କାର ଭାରତରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ଆମର ରକ୍ତରେ ପହଂଚିଛି, ତାହାର ଉତମ ଉଦାହରଣ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ। ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ଆଦର ପୂର୍ବକ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ ନିଜର ପୈତୃକ ବାସଗୃହକୁ ମିଳନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ତାହା ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏଠାରେ ଆମ୍ବେଦକର ଭବନ ଭାବେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଆଦର୍ଶର ପ୍ରେରଣା କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ପରୌଙ୍ଖ ଆପଣମାନଙ୍କର ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ପଥରେ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବ, ଏବଂ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶର ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମେ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ପହଂଚି ଯାଉନା କାହିଁକି, ବଡ଼- ବଡ଼ ସହର ଅବା ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ମଧ୍ୟ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରହୁ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ଆମେ ନିଜ ଗାଁ ସହିତ ବଂଚିଛେ, ତେବେ ଆମ ଗାଁ ଆମ ଭିତରୁ କେବେ ବାହାରି ଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ। ତାହା ଆମ ରକ୍ତରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥାଏ, ତାହା ଆମ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସଦା ସର୍ବଦା ରହିଥାଏ। ତେଣୁ ଆମେ ଏଥିପାଇଁ କହୁଛୁ ଯେ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଗାଁରେ ହିଁ ରହିଥାଏ, କାରଣ ଗାଁ ଆମର ଆତ୍ମାରେ ହିଁ ରହିଥାଏ।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ପାଇଁ, ଆମର ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଭାରତର ଗାଁ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଦେଖୁଥିଲେ । ଭାରତର ଗାଁ ଅର୍ଥାତ, ଯେଉଁଠାରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଆଦର୍ଶ ମଧ୍ୟ ରହିଛି! ଭାରତର ଗାଁ ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁଠାରେ ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଆଉ ପ୍ରଗତିଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ଅଛି! ଭାରତର ଗାଁ ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଆଉ ସହଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି! ଭାରତର ଗାଁ ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁଠାରେ ସମତା ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଆଉ ମମତା ମଧ୍ୟ ଅଛି!
ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଏହିଭଳି ଗାଁର ପୁର୍ନଗଠନ, ସେଗୁଡିକର ପୁନର୍ଜାଗରଣ ଏହା ହେଉଛି ଆମର କର୍ତବ୍ୟ। ଆଜି ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଦେଶ, ଗାଁ- ଗରିବ, କୃଷି- କୃଷକ ଏବଂ ପଂଚାୟତି ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତର ଗାଁରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଆଜି ଭାରତର ଗାଁରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଯାଉଛି। ଆଜି ଭାରତର ଗାଁରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଏଲଇଡ଼ି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟ ଲାଗୁଛି। ସହର ସହିତ ଆମ ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥରେ ପାଦ ସହିତ ପାଦ ମିଳାଇ ଚାଲିବା, ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ।
ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, କ’ଣ କେବେ କେହି କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯେ ଦିନେ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ କଷ୍ଟରୁ ଅତି କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ଡ୍ରୋନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏଠାରେ ଏହି ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ 300ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଘରବାରିର ପଟା ଦିଆ ଯାଇ ସାରିଛି, ସମ୍ପତିର ଦସ୍ତାବେଜ ଦିଆ ଯାଇ ସାରିଛି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଜରିଆରେ କିଭଳି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର ବଢ଼ିବ, ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ଗାଁ ପାଖରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି, ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଛି ଆଉ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମର୍ପଣ ଭାବ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏଥିପାଇଁ ଭାରତର ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଆମ ସରକାରଙ୍କର ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଜନଧନ ଯୋଜନା ହେଉ, ଆବାସ ଯୋଜନା ହେଉ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମିଳୁଥିବା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ହେଉ, ହର୍ ଘର୍ ଜଳ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଆୟୂଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ହେଉ, ଏହି ସବୁର ଲାଭ କୋଟି- କୋଟି ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ମିଳିଛି। ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଦେଶ ଯେଉଁ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ତାହା ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ।
ଏବେ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ଶତ- ପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ଶତ- ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଇବା, ଅର୍ଥାତ ଶତ- ପ୍ରତିଶତ ସଶକ୍ତୀକରଣ। ନା କୌଣସି ଭେଦଭାବ, ନା କୌଣସି ପ୍ରଭେଦ! ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ। ସମରସତା ଏବଂ ସମାନତା ସମ୍ପର୍କରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ଯାହାକୁ ଆଧାର କରି ସେ ଆମକୁ ଆମର ସମ୍ବିଧାନ ଦେଇଥିଲେ। ବାବା ସାହେବଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଆଜି ପୂରଣ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଦେଶ ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାର ଏହି ଅବସର ଆଉ ଏକ କଥା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ଐତିହାସିକ। ଆଉ ଏହି କଥା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହେଉଛି, କାରଣ ଏହି ଦେଶ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି, ଦେଶର ଗାଁର ଶକ୍ତିକୁ ଏକା ସହିତ ଦେଖାଉଛି। ଏଠାରେ ଏହି ମଂଚରେ ଆଦରଣୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟ, ୟୁପିର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ୍ ପଟେଲ ମହୋଦୟା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ମହାଶୟ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ, ଆପଣ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ଦେଶର ସେବା ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଚାରି ଜଣ ଲୋକ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଛୋଟ ଗାଁ ଅବା ପଡ଼ାରୁ ବାହାରି ଏଠାରେ ପହଂଚିଛୁ।
ମୋର ମଧ୍ୟ ଜନ୍ମ ଗୁଜରାଟର ଏକ ଛୋଟିଆ ପଡ଼ା ଗ୍ରାମରେ ହୋଇଥିଲା । ଗାଁର ସଂସ୍କୃତି, ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଆମର ଏଠାରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଆମ ଭଳି କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ପରଖିଛି, ଆମର ସଂସ୍କାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି। ଭାରତରେ ଗାଁରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ରାଜ୍ୟପାଳ- ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ପାରନ୍ତି।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ଶକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା ସାମ୍ନାରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ପରିବାରବାଦ ଭଳି ଆହ୍ୱାନ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ସାବଧାନ ରହିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଏହି ପରିବାରବାଦ ହିଁ ହେଉଛି ଯାହା ରାଜନୀତି ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଭା ଗୁଡ଼ିକର କଣ୍ଠରୋଧ କରିଥାଏ, ତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦେଇ ନ ଥାଏ।
ଏମିତିରେ ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ପରିବାରବାଦ ବିରୋଧର କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ମୁଁ ରାଜନୈତିକ ବୟାନ ଦେଉଛି, ମୁଁ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ବିରେଧରେ କହୁଛି, ଏହିଭଳି ପ୍ରଚାର ହେଉଛି। ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକ ପରିବାରବାଦକୁ ନେଇ ମୋର ବ୍ୟାଖ୍ୟା ସହିତ ସଠିକ୍ ଖାପ ଖାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମୋ ଉପରେ କ୍ର୍ରୋଧ କରୁଛନ୍ତି, ରାଗୁଛନ୍ତି। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି ପରିବାରବାଦୀ ଏବେ ମୋ ବିରୋଧରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି କଥାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଯୁବକ, ପରିବାରବାଦ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀଙ୍କ କଥାକୁ ଏତେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋ କଥାର ଭୁଲ ଅର୍ଥ ବାହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ମୋର କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅବା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅସନ୍ତୋଷ ଭାବ ନାହିଁ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବିରୋଧୀ ରୁହନ୍ତୁ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ରୁହନ୍ତୁ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପରିବାରବାଦ ପଞ୍ଝାରେ ଫସି ରହିଥିବା ଦଳ, ନିଜକୁ ଏହି ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ, ନିଜେ ନିଜର ଚିକିତ୍ସା କରାନ୍ତୁ। ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ହେବ, ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରାଜନୀତିକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସେ ଯାହା ହେଉ, ପରିବାରବାଦୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ମୁଁ କିଛି ଅଧିକ ଆଶା କରୁଛି। ଏଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଗହଣରୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେ ଆମେ ଦେଶରେ ପରିବାରବାଦ ଭଳି କୁ- ପ୍ରଥାକୁ ଜନ୍ମ ହେବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ। ଗାଁର ଗରିବର ପୁଅ, ଗାଁର ଗରିବର ଝିଅ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇ ପାରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ପରିବାରବାଦୀ ଦଳକୁ ଅଟକାଇବାର ବହୁତ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କ ଏହି ଗାଁକୁ ଆଜି ମୁଁ ଉପହାର ସ୍ୱରୂପ କିଛି ମାଗିବାକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ କିଛି ମାଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିବ ଇଏ ହେଉଛନ୍ତି କିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଆମ ଗାଁକୁ ଆସିଲେ, କିଛି ଆଣିଲେ ନାହିଁ ଆଉ ଏବେ ଆମକୁ ମାଗୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ମାଗୁଛି, ଆପଣମାନେ ଦେବେ ନା... ମୁଁ ଗାଁକୁ ମାଗିବି ତେବେ ମିଳିବ ନା... ଯେଉଁ ଯେଉଁ ଗାଁରୁ ଲୋକ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେବେ ନା । ଦେଖନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ନିଜ ଗାଁର ଏତେ ବିକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଜର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅଛି। ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ 75ଟି ଲେଖାଏଁ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଆଉ ଏବେ ଯୋଗୀ ମହାଶୟ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ପରୌଙ୍ଖରେ ମଧ୍ୟ 2ଟି ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ହେବ, କରସେବା କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାର ଭବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହେବ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଆଉ ଏକ କଥା ମଧ୍ୟ ମାଗିବାକୁ ଯାଉଛି ଆଉ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆପଣମାନେ ମୋର ଏହି ଦାବି ପୂରଣ କରିବେ, ଆଉ ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି। ପରେøଙ୍ଖ ଗାଁରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ଆପଣାଇବେ ତେବେ ତାହା ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ସଫଳତାର ପଥ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ- ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ। ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହେବ। ଆଉ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଗାଁ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଯୁବକ। ଆମର ଗାଁ ଗତିଶୀଳ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଗତିଶୀଳ ହେବ। ଆମର ଗାଁ ବିକାଶ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରିବ।
ଆଦରଣୀୟ କୋବିନ୍ଦ ମହୋଦୟଙ୍କ ଭଳି ଦେଶକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେଇଥିବା ପରୌଙ୍ଖ ଏହା ସାବ୍ୟସ୍ତ କରି ଦେଇଛି, ଯେ ଗାଁର ମାଟିରେ କେତେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଥାଏ। ଆମକୁ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟର, ଏହି ପ୍ରତିଭାର ସଠିକ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଆଉ ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା।
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆଦରଣୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ, ସେ ନିଜ ସହିତ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁଣିଥରେ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଆଉ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଳି- କନ୍ଦି ମୁଁ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଇଛି, ଯେଉଁ ଉଲ୍ଲାସ ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆପଣମାନେ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି, ପୁଷ୍ପ ବୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ସ୍ନେହ ବର୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ନିଜର ଭଲପାଇବା ସହିତ ଅଭିଭୂତ କରିଦେଲେ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଭଲପାଇବାକୁ କେବେ ଭୂଲି ପାରିବି ନାହିଁ। ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ସ୍ୱାଗତକୁ କେବେ ଭୂଲି ପାରିବି ନାହିଁ। ଆଉ ଗାଁରେ ଯେତେ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ନିଜର ପିଲାଦିନ ସହିତ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଯୋଡି ହୋଇଗଲି। ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣ ଗ୍ରାମବାସୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ମୋର ବାଣୀକୁ ବିରାମ ହେଉଛି।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!