Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B blocks 8 YouTube channels for spreading disinformation related to India’s national security, foreign relations and public order
7 Indian and 1 Pakistan based YouTube news channels blocked under IT Rules, 2021
Blocked YouTube channels had over 114 crore views; and 85 lakh 73 thousand subscribers
Fake anti-India content was being monetized by the blocked channels on YouTube
18 AUG 2022 11:27AM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting, utilizing the emergency powers under the IT Rules, 2021, has issued orders on 16.08.2022 for blocking of eight (8) YouTube based news channels, one (1) Facebook account, and two Facebook posts. The blocked YouTube channels had a cumulative viewership of over 114 crore, were subscribed by over 85 lakh users.
Analysis of Content
The purpose of the content published by some of these YouTube channels was to spread hatred among religious communities in India. False claims were made in various videos of the blocked YouTube channels. Examples include fake news such as the Government of India to have ordered demolition of religious structures; Government of India to have banned celebration of religious festivals, declaration of religious war in India, etc. Such content was found to have the potential to create communal disharmony and disturb public order in the country.
The YouTube channels were also used to post fake news on various subjects such as the Indian Armed Forces, Jammu and Kashmir, etc. The content was observed to be completely false and sensitive from the perspective of national security and India’s friendly relations with foreign States.
The content blocked by the Ministry was found to be detrimental to sovereignty and integrity of India, security of the State, India’s friendly relations with foreign States, and public order in the country. Accordingly, the content was covered within the ambit of section 69A of the Information Technology Act, 2000.
Modus Operandi
The blocked Indian YouTube channels were observed to be using fake and sensational thumbnails, images of news anchors and logos of certain TV news channels to mislead the viewers to believe that the news was authentic.
All the YouTube channels blocked by the Ministry were displaying advertisements on their videos having false content detrimental to communal harmony, public order and India’s foreign relations.
With this action, since December 2021, the Ministry has issued directions for blocking of 102 YouTube based news channels and several other social media accounts. The Government of India remains committed towards ensuring an authentic, trustworthy, and safe online news media environment, and thwart any attempts at undermining India’s sovereignty and integrity, national security, foreign relations, and public order.
Details of Social Media Accounts and URLs Blocked
YouTube Channels
Sl. No.
YouTube channel Name
Media Statistics
1.
Loktantra Tv
23,72,27,331 views
12.90 lakh subscribers
1.
U&V TV
14,40,03,291 views
10.20 lakh subscribers
1.
AM Razvi
1,22,78,194 views
95, 900 subscribers
1.
Gouravshali Pawan Mithilanchal
15,99,32,594 views
7 lakh subscribers
1.
SeeTop5TH
24,83,64,997 views
33.50 lakh subscribers
1.
Sarkari Update
70,41,723 views
80,900 subscribers
1.
Sab Kuch Dekho
32,86,03,227 views
19.40 lakh subscribers
1.
News ki Dunya (Pakistan based)
61,69,439 views
97,000 subscribers
Total
Over 114 crore views,
85 lakh 73 thousand subscribers
Facebook Page
Sl. No.
Facebook Account
No. of Followers
1.
Loktantra Tv
3,62,495 Followers
Exemplars of Blocked Content
Loktantra Tv
U&V TV
AM Razvi
Gouravshali Pawan Mithilanchal
SeeTop5TH
Sarkari Update
Sab Kuch Dekho
News ki Dunya (Pakistan based)
The screenshot as under claims that 100 crore Hindus will kill 40 crore Muslims, and that Muslims should to go Pakistan or Bangladesh otherwise they will be massacred.
The below screenshot claims that India’s Qutub Minar mosque has been demolished.
Saurabh Singh

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
আই.বি. মন্ত্রালয়না য়ুত্যুব চেনেল ৮ ভারতকী নেস্নেল সিক্যুরিতী, মপান লৈবাক্কা লৈনবা মরী অমসুং পব্লিক ওর্দরগা মরী লৈননা অরানবা পাউ শন্দোকপগীদমক থিংজিনখ্রে
আই.তি. রুল্স, ২০২১গী মখাদা ভারত্তা য়ুম্ফম ওইবা য়ুত্যুব চেনেল ৭ অমসুং পাকিস্তান্দা য়ুম্ফম ওইবা ১ থিংজিনখ্রে
থিংজিনখ্রবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিগী ভিউ করোর ১১৪ হেন্না লৈ; অমদি সব্সক্রাইবর লাখ ৮৫ লিশিং ৭৩ লৈ
অরানবা ভারতকী মায়োক্তা লৈবা মচাকশিং অসি থিংজিনখ্রবা চেনেলশিং অসিনা য়ুত্যুবতা শেল তাল্লমবনি
18 AUG 2022 11:27AM by PIB Imphal
ইন্ফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না আই.তি. রুল্স, ২০২১গী মখাদা পীবা ইমর্জেন্সী পৱার শীজিন্নদুনা য়ুত্যুবতা য়ুম্ফম ওইবা পাউগী চেনেল নিপান (৮), ফেসবুক একাউন্ত অমা (১) অমসুং ফেসবুক পোস্ত অনি থিংজিন্নবা ১৬.০৮.২০২২দা য়াথং অমা থোকখ্রে। থিংজিনখ্রবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিগী অপুনবা ভিউ করোর ১১৪ হেন্না লৈ, য়ুজর লাখ ৮৫ হেনবনা সব্সক্রাইব তৌরম্মি‍।
মচাক নৈনবা
হায়রিবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিদা থাগৎলিবা মচাক খরগী পান্দমদি ভারত্তা লাইনিং ফুরুপশিংগী মরক্তা য়েংথিনবা পুরকপনি‍। থিংজিনখ্রবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা ভিদিওশিংদা অরানবা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্লি‍। খুদম ওইনা ভারত লৈঙাক্না লাইনিংগী স্ত্রকচরশিং থুগাইনবা য়াথং থোকখ্রে; ভারত লৈঙাক্না লাইনিংগা মরী লৈনবা কুমহৈ হরাওশিং থিংজিনবা, ভারত্তা লাইনিংগী লান লাউথোকপনচিংবা মচাকশিং য়াওরি‍। অসিগুম্বা মচাকশিং অসিনা কাঙলুপগী য়েংথিনবা পুরক্তুনা লৈবাকসিদা তংদু লৈতাদবা পুরক্নিংঙাই ওইবা থেংনখি‍।
য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিদা ভারতকী খুৎলায় পায়বা লান্মী, জম্মু অমসুং কাস্মিরনচিংবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা অরানবা পাউ শন্দোক্লমবনি‍। মচাকশিং অসি পুনলান লানবা অমদি ভারতকী লৈবাক্কী ঙাকশেল অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা লৈনরিবা মরীদা শোক্নিংঙাই ওইবা থেংনখি‍।
মন্ত্রালয়না থিংজিল্লিবা মচাকশিং অসি ভারতকী নীংতমবা অমসুং অপুনবগী শক্তমদা, লৈবাকসিগী ঙাকশেলদা অমদি মপান লৈবাকশিংগী ভারতকা লৈনরিবা মরুপ মপাং ওইবগী মরীদা শোক্নিংঙাই ওইবা অমদি লৈবাকসিদা তংদু লৈতাদবা পুরক্নিংঙাই ওইবা থেংনখি‍। মরম অসিনা মচাকশিং অসি ইন্ফোর্মেসন তেক্নোলোজী এক্ত, ২০০০গী সেক্সন ৬৯এ.গী মখাদা কোনশিল্লি‍।
মোদস ওপরান্দি
থিংজিনখ্রবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসি অরানবা অমদি কা হেনবা থম্বনেলশিং, অকক্নবা তি.ভি. পাউগী চেনেলশিংগী এঙ্করশিংগী শক্তম অমসুং লোগো শীজিন্নদুনা অয়েংবশিংবু পাউশিং অদু অচুমবনি হায়না খলহন্দুনা লান্না লমজিংনবা হোৎনবা থেংনখি‍।
মন্ত্রালয়না থিংজিল্লবা য়ুত্যুব চেনেলশিং অসিগী কাঙলুপ মশেল নুংশি চান্ননা লৈবদা কায়হনবা, তংদু লৈতাদবা থোকহন্নিংঙাই ওইবা অমদি ভারতকা মপান লৈবাকশিংগা লৈনবা মরীদা শোক্নিংঙাই ওইবা অরানবা মচাকশিং য়াওবা ভিদিওশিংদা এদভর্তিজমেন্ত য়াওবা থেংনখি‍।
থবক লৌখৎখিবসিগা লোয়ননা, দিসেমবর ২০২১দগী হৌজিক ফাওবদা, মন্ত্রালয়না য়ুত্যুবতা য়ুম্ফম ওইবা পাউগী চেনেল ১০২ অমসুং অতৈ য়াম্লবা সোসিএল মেদিয়া একাউন্তশিং থিংজিন্নবা য়াথং পীখ্রে‍। ভারত লৈঙাক্না অচুমবা, থাজনিংঙাই ওইবা অমদি সেফ ওইবা ওনলাইন পাউগী মেদিয়া এনভাইরনমেন্ত অমা থম্ননবা, অমদি ভারতকী নীংতমবা অমসুং অপুনবগী শক্তম, লৈবাক্কী ঙাকশেল, মপান লৈবাকশিংগী লৈনবা মরী অমসুং তংদু লৈতাবা ফীভমদা শিংনরকপশিং থেংননবা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍।
থিংজিনখ্রবা সোসিএল মেদিয়া একাউন্ত অমসুং য়ু.আর.এল.শিংগী মচা খায়বা ৱাফমশিং
য়ুত্যুব চেনেলশিং
সেরিএল মশিং
য়ুত্যুব চেনেল মমিং
মেদিয়া স্তেতিস্তিক্স
১
লোকতন্ত্র তি.ভি.
ভিউ ২৩,৭২,২৭,৩৩১
সব্সক্রাইবর লাখ ১২.৯০
২
য়ু. এন্দ ভি. তি.ভি.
ভিউ ১৪,৪০,০৩,২৯১
সব্সক্রাইবর লাখ ১০.২০
৩
এ.এম. রাজবি
ভিউ ১,২২,৭৮,১৯৪
সব্সক্রাইবর ৯৫,৯০০
৪
গৌরবসালি পৱন মিথিলাঞ্চল
ভিউ ১৫,৯৯,৩২,৫৯৪
সব্সক্রাইবর লাখ ৭
৫
সীতোপ৫তি.এচ.
ভিউ ২৪,৮৩,৬৪,৯৯৭
সব্সক্রাইবর লাখ ৩৩.৫০
৬
সর্কারী অপদেত
ভিউ ৭০,৪১,৭২৩
সব্সক্রাইবর ৮০,৯০০
৭
সব কুস দেখো
ভিউ ৩২,৮৬,০৩,২২৭
সব্সক্রাইবর লাখ ১৯.৪০
৮
নিউজ কী দুনিয়া (পাকিস্তান্দা য়ুম্ফম ওইবা)
ভিউ ৬১,৬৯,৪৩৯
সব্সক্রাইবর ৯৭,০০০
অপুনবা
ভিউ করোর ১১৪ হেনবা
সব্সক্রাইবর লাখ ৮৫ লিশিং ৭৩
ফেসবুক পেজ
সেরিএল মশিং
ফেসবুক একাউন্ত
ফোলোৱর মশিং
১
লোকতন্ত্র তি.ভি.
ফোলোৱর ৩,৬২,৪৯৫
থিংজিল্লবা মচাকশিংগী খুদমশিং
লোকতন্ত্র তি.ভি.
য়ু. এন্দ ভি. তি.ভি.
এ.এম. রাজবি
গৌরবসালি পৱন মিথিলাঞ্চল
সীতোপ৫তি.ঐচ.
সর্কারী অপদেত
সব কুস দেখো
নিউজ কি দুনিয়া (পাকিস্তান্দা য়ুম্ফম ওইবা)
মখাদা উৎলিবা স্ক্রীনসোৎ অসিনা হিন্দু করোর ১০০না মুস্লিম করোর ৪০ হাৎলগনি, অমদি মরম অসিনা মুস্লিমশিংনা পাকিস্তান্দা নৎত্রগা বঙ্গলাদেশতা চৎকদবনি নৎত্রবদি মখোয়বু হাৎপিখ্রনি হায়না ফোঙদোক্লি‍।
মখাগী স্ক্রীনসোৎ অসিনা ভারতকী কুতুব মিনার মোস্ক থুগাইখ্রে হায়না ফোঙদোক্লি‍।