Prime Minister's Office
PM addresses public function in Ujjain, Madhya Pradesh after dedicating Phase I of the Mahakaal Lok Project to the nation
Performs pooja, aarti and darshan at Mahakaal
“Ujjain has led India's wealth and prosperity, knowledge and dignity, civilization and literature for thousands of years”
“Every particle of Ujjain is engulfed in spirituality, and it transmits ethereal energy in every nook and corner”
“In order to reach the pinnacle of success, it is necessary that the nation touches its cultural heights and stands proudly with its identity”
“In the Azadi Ka Amrit Kaal, India has called for Panch Prans like ‘freedom from the mentality of slavery’ and ‘pride in our heritage’”
“I believe, the development of our Jyotirlingas is the development of India's spiritual light, the development of India's knowledge and philosophy”
“Cultural philosophy of India is once again reaching the summit and getting ready to guide the world”
“India has remained immortal for thousands of years due to its spiritual confidence”
“Religion for India means collective determination of our duties”
“New India of today is moving forward with its ancient values while also reviving the tradition of science and research along with faith”
“India is restoring its glory and prosperity, the whole world and whole humanity will benefit from this”
“Divinity of India will pave the way for a peaceful world.”
11 OCT 2022 9:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a public function after dedicating Phase I of the Mahakaal Lok Project to the nation, and performing pooja and aarti at the inner sanctum of the Mahakaal temple, in Ujjain, Madhya Pradesh. The Prime Minister was felicitated upon his arrival. This was followed by Stuti Gaan of Shri Mahakaal by renowned singer Shri Kailash Kher and a light, sound and fragrance show.
The Prime Minister began his address by hailing Lord Mahakal and said, “ Jai Mahakaal! This energy of Ujjain, this enthusiasm! This aura of Avantika, this wonderfulness, this bliss! This glory of Mahakal, this greatness! There is nothing worldly in 'Mahakaal Lok'. There is nothing ordinary in the company of Shankar. Everything is supernatural and extraordinary. It is unforgettable and unbelievable.” The Prime Minister said that if one receives the blessings of Mahakaal, then the existence of Kaal (time) ceases, the boundaries of time dissolve, and the journey from nothingness to infinity begins.
The Prime Minister said that Ujjain has not only been the centre of India according to astrological calculation but it has been the centre of India’s soul too. Ujjain is a city that is counted among the seven sacred puris and a place where Lord Krishna himself came for education. Ujjain has seen the splendour of King Vikramaditya and the beginning of India’s golden age. The Prime Minister remarked that Ujjain has gathered history in itself. “Every particle of Ujjain is engulfed in spirituality, and it transmits ethereal energy in every nook and corner.” The Prime Minister continued, “Ujjain has led India's wealth and prosperity, knowledge and dignity, civilization and literature for thousands of years.”
The Prime Minister explained, “In order to reach the pinnacle of success, it is necessary that the nation touches its cultural heights and stands proudly with its identity.” Continuing with the importance of cultural confidence, the Prime Minister said ”the cultural splendour of a nation is so vast only when the flag of its success is fluttering on the world stage. And, to reach the pinnacle of success, it is also necessary that the nation touches its cultural excellence, and stands proudly with its identity.” “That is why in the Azadi Ka Amrit Kaal, India has called for Panch Prans like “freedom from the mentality of slavery” and “pride in our heritage”, he added. For the same purpose, development work on the grand Ram Mandir in Ayodhya is going at a rapid pace. “Vishwanath Dham in Kashi is adding pride to the cultural capital of India. Development works are setting new records in Somnath. With the blessings of Baba Kedar in Uttarakhand, new chapters of development are being written in the Kedarnath-Badrinath pilgrimage area. For the first time after independence, our four Dhams are going to connect with All Weather Roads through the Chardham Project”, the Prime Minister said. “The pride of many such centres of our spiritual consciousness is being restored across the country with the help of Swadesh Darshan and Prasad Yojana. And now in this series, this grand 'Mahakaal Lok' is also ready to welcome the future with the glory of the past”, the Prime Minister added.
The Prime Minister explained his concept of the importance of Jyotirlingas. He said “I believe, this development of our Jyotirlingas is the development of India's spiritual light, the development of India's knowledge and philosophy. This cultural philosophy of India is once again reaching the summit and getting ready to guide the world.” The Prime Minister explained that Lord Mahakal is the only Jyotirlinga which is facing south and these are such forms of Shiva, whose Bhasma Aarti is famous all over the world. “Every devotee definitely wants to see Bhasma Aarti in his life. I also see the vitality and vibrancy of our India in this tradition”, Shri Modi added.
Talking about Lord Shiva, the Prime Minister said “Soyam Bhootim Vibhushanah”, that is, the one who wears the ashes is also 'sarvadhimpah always'. He is also eternal and indestructible. Therefore, where there is a Mahakal, there are no boundaries of periods. “In the refuge of Mahakal, there is vibration even in poison. In the presence of Mahakal, there is a revival even from the end”, he added.
Further elaborating on the role of the spiritual in the nation’s life, Shri Modi said “It is the spiritual confidence of our civilization, due to which India has remained immortal for thousands of years. As long as these centres of our faith are awakened, the consciousness of India is awakened, and the soul of India is awakened.
Recalling history, the Prime Minister talked about invaders like Iltutmish who made efforts to destroy the energy of Ujjain. Shri Modi also recalled the efforts that have been made to exploit India in the past. Shri Modi said quoting our sages and rishis,” What will death do to us in the shelter of Mahakal Shiva? He continued, “India was revived, then rose again from the energy of these authentic centres of faith. Today once again, in the Azadi Ka Amrit Mahotsav, Amar Avantika is proclaiming the cultural immortality of India.”.
Throwing light on what religion means to India, the Prime Minister underlined that it is a collective determination of our duties. “The goal of our resolutions is the welfare of the world, and service to mankind.” Shri Modi reiterated that we worship Lord Shiva, and bow to the Vishwapati who is engaged in the welfare of the whole world in many ways. “This has always been the spirit of the pilgrimages, temples, monasteries and faith centres of India”, he added. “How many inspirations can come out here for the good of the world, for the benefit of the world?”, Shri Modi exclaimed.
Talking about spirituality and education, the Prime Minister pointed out that spiritual centres like Kashi have been the capital of knowledge, philosophy and art along with religion, and places like Ujjain have been the centres of research related to astronomy. The Prime Minister further explained that the New India of today is moving forward with its ancient values while also reviving the tradition of science and research along with faith. “Today we are standing equal to the big powers of the world in the field of astronomy.” Throwing light on India’s space missions like Chandrayaan and Gaganyaan the Prime Minister remarked that today India is also launching satellites of other countries into space. “India is ready to take that leap in the sky”, Shri Modi added, “In the field of defence, India is moving towards self-reliance with full force. From sports to startups the youth of India are showcasing their talent on the world stage.”
The Prime Minister said, “Where there is innovation, there will be renovation.” Remarking on the losses incurred during the years of slavery, the Prime Minister said that” India is reclaiming its glory by renovating the places of its pride, honour and legacy.” He further added that the entire country as well as humanity will reap its benefits. Concluding the address, the Prime Minister said, “With the blessings of Mahakal, the grandeur of India will create new possibilities of development in the world and the divinity of India will pave the way for a peaceful world.”
Earlier today, the Prime Minister dedicated Phase I of the Mahakal Lok Project to the nation at Shri Mahakal Lok in Ujjain.Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Governor of Chhattisgarh, Shri Anusuiya Uikey, Governor of Jharkhand, Shri Ramesh Bains, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Ministers Narendra Singh Tomar, Dr.Virendra Kumar, Shri Jyotiraditya Scindia and Shri G Kishan Reddy, Union Ministers of State, Shri Faggan Singh Kulaste and Shri Prahlad Patel were those present on the occasion among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেজ ১ লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লবা মতুংদা পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী উজ্জৈন্দা পাঙথোকপা মীয়ামগী মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
মহাকালদা পুজা, আর্তি অমসুং দর্শন পাঙথোকখ্রে
“উজ্জৈন্না চহি লিশিং কয়া ভারতকী লন-থুম অমদি নুংঙাই য়াইফবা, ৱাখল লৌশিং অমদি ইকায়খুম্নবা, সিভিলাইজেসন অমদি লিতরেচর লমজিংদুনা লাক্লি”
“উজ্জৈনগী পোৎলম খুদিংমক স্পিরিচুএলিতীনা য়োম্লি, অমদি মখোয়না কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা নুংগী ওইবা ইনর্জী ফুদোক্লি”
“চাওখৎপা মতোল লোম্নবা, লৈবাকসিনা মাগী নাৎকী অৱাংবা থাক য়ৌদুনা মশাগী মশক্কা লোয়ননা চাউথোক্না লেপ্পা মথৌ তাই”
“অজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা, ভারতনা ‘মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা’ অমদি ‘ঐখোয়গী নাৎকী লনগীদমক চাউথোকচবা’ অসিনচিংবা পঞ্চ প্রানগী ৱাফম থম্লি”
“ঐখোয়গী জ্যোতিরলিঙ্গশিং শেমগৎপনা ভারতকী স্পিরিচুএলগী মৈঙাল, ভারতকী ৱাখল লৌশিং অমসুং ৱাখল্লোন শেমগৎপনি হায়না ঐনা থাজৈ”
“ভারতকী কল্চরেল ফিলোসোফী অমুক হন্না মতোল লোম্লক্লি অমদি মালেমবু লমজিংনবা শেম শারি”
“ভারতনা মাগী স্পিরিচুএলগী থাজবনা মরম ওইরগা চহি লিশিং কয়া শিবা নাইদনা লৈরক্লি”
“ভারতকীদমক্তদি লাইনিং হায়বসি ঐখোয়গী থৌদোংশিংগী অপুনবা খোঙফম্নি”
“ঙসিগী অনৌবা ভারতনা ধর্মগা লোয়ননা সাইন্স অমসুং রিছর্চকী চৎনবীবু হিঙ্গৎহনবগা লোয়ননা অরিবা
11 OCT 2022 9:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ফেজ ১ লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লবা অমদি মধ্য প্রদেশকী উজ্জৈন্দা লৈবা মহাকাল লাইশঙ মনুংদা পুজা অমসুং আর্তি পাঙথোক্লবা মতুংদা মীয়ামগী মীফম অমদা ৱা ঙাঙখি‍। প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্না য়ৌরকপদা তরাম্না ওকখি‍। তুংদা শক্নাইরবা শৈশকপা শ্রী কৈলাস খেরনা শ্রী মহাকালগী লাইশোল ঈশৈ শকখি অমদি মৈঙাল, খোঞ্জেল অমসুং মনগী সো অমা উৎখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রভু মহাকালবু থাগৎলদুনা মহাক্কী ৱারোল হৌখি অমদি “জয় মহাকাল! উজ্জৈনগী ইনর্জী, পুক্নিং মথুম মরাং হৌবা, অবন্তিকাগী মঙাল মশেক, অঙকপনা থল্লিবা, নীংথিরবা শক্তম! মহাকালগী অথোইবা মতৌ! ‘মহাকাল লোক্তা’ তাইবংপানসিগী ৱাংমগী ওইবা ইথিল অমা পোকহল্লি‍। শঙ্করগী মনাক্তা লৈবা মতমদা ইচম চম্বা অমত্তা লৈতে‍। পুম্নমক লাইগী মশক অমদি তোপ তোপ্পা ওই‍। মসি কাউঙম্লোইদবা অমদি থাজবগী ৱাংমদা লৈবা ইথিল অমসু ওইরি,” হায়না হায়খি‍। কনাগুম্বা অমনা মহাকালগী থৌজাল ফংলবদি, মতমগী খোঙলৈসু লেপখিগনি, মতমগী ঙমখৈসু মুৎখিগনি, অমদি করিসু লৈরমদবা ফীভমদগী লোইনাইদবগী মায়কৈদা চৎপা খোঙচৎ হৌখিগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
উজ্জৈন অসি খেনচংলোনগী মতুং ইন্না ভারতকী ময়ায় চবুক ওইবতা নত্তনা ভারতকী থৱায়গী তুংনফমসু ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। উজ্জৈন অসি অশেংবা পুরি তরেৎগী মরক্তা অমনি হায়না শিংথানরিবা মফম্নি অমদি প্রভু কৃষ্ণ মশামক মহৈ মশিং তম্নবগীদমক লাক্লম্বা মফম্নি‍। উজ্জৈন্না নিংথৌ বিক্রমাদিত্যগী মতিক মঙাল অমসুং ভারতকী গোল্দন এজ হৌরকপগী মতমসু উদুনা লাক্লবনি‍। উজ্জৈন্দা পুৱারী কয়া তাশিন্দুনা লৈরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “উজ্জৈনগী পোৎলম খুদিংমক স্পিরিচুএলিতীনা য়োম্লি, অমদি মখোয়না কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা নুংগী ওইবা ইনর্জী ফুদোক্লি‍। উজ্জৈন্না চহি লিশিং কয়া ভারতকী লন-থুম অমদি নুংঙাই য়াইফবা, ৱাখল লৌশিং অমদি ইকায়খুম্নবা, সিভিলাইজেসন অমদি লিতরেচর লমজিংদুনা লাক্লি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
“চাওখৎপা মতোল লোম্নবগীদমক, লৈবাকসিনা মাগী নাৎকী অৱাংবা থাক য়ৌদুনা মশাগী মশক্কা লোয়ননা চাউথোক্না লেপ্পা মথৌ তাই,” হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। কল্চরেল কন্ফিদেন্সকী মরুওইবা ৱাফমশিং মখা তানা থম্লদুনা, “লৈবাক অমগী নাৎকী মতিক মঙাল অসি মালেমগী ফম্পাক্তা মাগী ফিরাল হাইনা হুম্না পায়রবা মতমদা পাক চাউবা ওইগদৌরিবনি‍। চাওখৎপা মতোল লোম্নবা, লৈবাকসিনা মাগী নাৎকী অৱাংবা থাক য়ৌদুনা মশাগী মশক্কা লোয়ননা চাউথোক্না লেপ্পা মথৌ তাই‍। মরম অসিননি অজাদী কা অমৃৎ কাল অসিদা, ভারতনা ‘মীনায় নাইথাংগী ৱাখল্লোন্দগী নীংতম্বা’ অমদি ‘ঐখোয়গী নাৎকী লনগীদমক চাউথোকচবা’ অসিনচিংবা পঞ্চ প্রানগী ৱাফম থম্লিবা,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। পান্দম অসিগীদমক, অয়োধ্যাদা অচৌবা রাম মন্দীর শেমগৎপগী থবক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি‍। “কাসীদা লৈরিবা বিস্বানথ ধাম্না ভারতকী নাৎকী কোনুং অসিগী মতিং হাপ্লি‍। সোমনাথতা শেমগৎ শাগৎপগী থবকশিং অনৌবা রেকোর্দ থম্লি‍। উত্তরাখন্দা বাবা কেদরগী থৌজালগা লোয়ননা, চাওখৎপগী অনৌবা পন্দুপু অমা কেদরনাথ-বদ্রিনাৎ লাইফমগী মফমশিংদা ইরি‍। নীংতম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা ঐখোয়গী ধাম মরিমক চারধাম প্রোজেক্তকী মখাদা নোংজু-নুংশা খায়দবা লম্বীনা শমজিন্নরে‍,” হায়না প্রধান মন্ত্রীন হায়খি‍। “ঐখোয়গী স্পিরিচুএল কন্সিয়সনেসকী অসিগুম্ব চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা মফমশিং লৈবাক শিনবা থুংনা স্বদেশ দর্শন অমসুং প্রসাদ য়োজনাগী মখাদা হান্নগী ফীভমদা তানবা শেমজিন শাজিনবগী থবকশিং পায়খৎলি‍। পরিং অসিদা চাউরবা ‘মহাকাল লোক’ অসিনা হৌখিবা মতমগী নীংথিবা মতিক্কা লোয়ননা তুংলমচৎপু তরাম্না ওক্নবগীদমক শেম শাদুনা লৈরে,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা জ্যোতিরলিঙ্গকী মরুওইবগী মরমদা লৈরিবা মহাক্কী ৱাখল্লোন মরীক চুম্না থমখি‍। “ঐখোয়গী জ্যোতিরলিঙ্গশিং শেমগৎপনা ভারতকী স্পিরিচুএলগী মৈঙাল, ভারতকী ৱাখল লৌশিং অমসুং ৱাখল্লোন শেমগৎপনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ভারতকী কল্চরেল ফিলোসোফী অমুক হন্না মতোল লোম্লক্লি অমদি মালেমবু লমজিংনবা শেম শারি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রভু মহাকাল অসিখক্তনি মমায় মখা ওনবা জ্যোতিরলিঙ্গ ওইরিবসি অমদি মখোয়শিং অসি সিভগী মালেম পুম্বদা মমিং চৎলিবা ভস্ম আর্তিগী মওংশিংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মচা খায়বা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍। “লাই থাজবা মীপুম খুদিংমক্না ভস্ম আর্তিবু মপুন্সিদা উবা শোয়দনা পাম্নৈ‍। হায়রিবা চৎনবী অসিদা ঐনসু ভারতকী মরুওইবা অমদি মচু মমেন ফজবা মচৎ উবা ফংই,” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍।
প্রভু সিভগী মরমদা ঙাঙলদুনা “সোয়ম ভুতিম ভিভুসনহ”, হায়বদি উৎ তৈরিবা মহাক্তু মতম পুম্নমক্তা ‘স্বরধিম্পাহ’সু ওইরিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মহাক নুংগী ওইবা মশকসুনি অদুগা মাঙহন তাকহনবসু ঙমদে‍। মরম অসিনা মহাকাল লৈবা মফমদা, মতমগী ঙমখৈ অমত্তা লৈতে‍। “মহাকালগী খুয়াখাদদি হু ফাওবা নীকই‍। মহাকাল লৈরবদি অরোইবদগী অমুক নৌনা হিঙ্গৎলকই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মখা তানা লৈবাকসিগী পুন্সিদা স্পিরিচুএলগী শক্লোনগী মতাঙদা পল্লদুনা, “ভারতনা চহি লিশিং কয়া শিবা নাইদনা লৈরক্লিবসি ঐখোয়গী মীহৌরোলগী স্পিরিচুএলদা থাজবা অসিননি‍। ঐখোয়না থাজরিবা অসিনা লেঙদনা লৈরিবমখৈ, ভারতকী ৱাখল তাবগী মতৌসু লেঙদনা লৈখিগনি, অমদি ভারতকী থৱায়সু অচঙবা থৱায় ওইনা লৈখিগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
পুৱারী নীংশিংলদুনা, উজ্জৈনগী মতিকপু মাঙহন তাকহন্নবা হোৎনরম্বা ইলতুতমিসকুম্বা লান্দারকপশিংগী মরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম কয়া থমখি‍। ভারতপু মমাঙদা মাঙহন তাকহন্নবা হোৎনরম্বশিংসু শ্রী মোদীনা নীংশিংখি‍। ঐখোয়গী মুনি রিসিশিংগী হায়নরম্বা “মহাকাল সিভগী মশাইগোন্দা লৈরিঙৈদা অশিবনা ঐখোয়দা করি তৌরক্কদৌরিবনো?” হায়বা ৱাফম শ্রী মোদীনা পনখি‍। “ভারত নৌনা অমুক হিঙ্গৎহনখিবনি, অসিগুম্লবা লাইনিংগী শেংলবা মফমসিগী মতিক্না অমুক হন্না হৌগৎলকখিবনি‍। ঙসিদি অমুক্কা হন্না, অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব অসিদা, অমর অবন্তিকানা ভারতকী নাৎকী শিনাইদবা মচৎপু অমুক হন্না লৌশিল্লে,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
লাইনিং হায়বসি ভারতকীদমক্তা করি ওইবগে হায়বগী মতাঙদা পল্লদুনা, মসি ঐখোয়গী থৌদাংশিংগী অপুনবা খোঙফম অদুনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী ফিরেপকী পান্দমদি মালেমদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপদুনি, অমদি মীওইবা খুন্নাইগী থৌগল তৌবনি‍। ঐখোয়না প্রভু সিভবু খুরুম্লি অমদি মওং কয়াদা মালেম পুম্বগী য়াইফনবগীদমক থবক তৌরিবা বিস্পতিদা কোক নোল্লি‍। মসিনা মতম পুম্নমক্তা ভারতকী লাইফম, লাইশঙ, মোনাস্তরীশিং অমসুং লাইনিংগী মফমশিংগী স্পিরিৎ ওইদুনা লাক্লি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “মফমসিদগী মালেমগী ফনবগীদমক, য়াইফনবগীদমক পুক্নিং কয়া য়াম্না থৌগৎপা য়াবগে?” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍।
স্পিরিচুএলিতী অমসুং মহৈ মশিংগী মরমদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কাসীগী স্পিরিচুএল সেন্তরশিং অসি লাইনিংগা লোয়ননা ৱাখল লৌশিং, ৱাঙুলোন অমসুং কলাগী কোনুং ওইদুনা লাক্লি, অমদি উজ্জৈনগুম্বা মফমশিংনা খেনচংলোনগা মরী লৈনবা লমদা থিজিন হুমজিনবগী মফম ওইদুনা লাকখি হায়না ফোঙদোকখি‍। ঙসিগী অনৌবা ভারতনা ধর্মগা লোয়ননা সাইন্স অমসুং রিছর্চকী চৎনবীবু হিঙ্গৎহনবগা লোয়ননা অরিবা ভেল্যুশিংগা পুন্না মাঙদা চঙশিল্লি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা থমখি‍। “ঙসি খেনচংলোনগী লমদা ঐখোয়না মালেমগী অচৌবা পৱারশিংগা থোং মান্ননা লেপ্লি‍।” চন্দ্রয়ান অমসুং গগনয়ান্নচিংবা ভারতকী স্পেস মিসনগী মরমদা পল্লদুনা, ঙসিদি ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী সেত্তলাইতশিং স্পেস্তা থাগৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ভারতনা অতিয়াদা চোংখৎনবগীদমক শেম শারে,” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍। “ঙাকশেলগী লমদা, ভারতনা মপুং ফাবা শাফুগা লোয়ননা মরোমদোম লেপচবগী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। শন্ন-খোৎনবদগী হৌরগা স্তার্তঅপশিংদা ভারতকী নহাশিংনা মখোয়গী হৈশিংবা মালেমগী ফম্পাক্তা উৎলি‍।”
“ইন্নোভেসন লৈবা মফমদা রিনোভেসন লৈগনি,” হায়নর প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মীনায় নাইথাংগী মতমদা অমাঙ অতা থোকখিবশিংগী মরমদা পল্লদুনা, “ভারতনা মাগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা, ইকায় খুম্নবগী মশক ওইরবা ইপা ইপুনা থম্বিরম্বা লনশিং নৌনা শেমজিন্দুনা মাগী মতিক অমুক হন্না হঞ্জিন্নবা হোৎনরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। লৈবাক পুম্বনা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাইনা মসিগী কান্নবা ফংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, “মহাকালগী থৌজালগা লোয়ননা, ভারতকী মতিক মঙালনা মালেমদা চাওখৎপগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলক্কনি, অমদি ভারতকী লাইগী ওইবা মশক মওংনা ইং-তপ্পা মালেম অমগী লম্বী য়াৎকনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
ঙসি ঙল্লিঙৈদা, প্রধান মন্ত্রীনা উজ্জৈন্দা লৈবা শ্রী মহাকাল লোকতা মহাকাল লোক প্রোজেক্তকী ১বা তাঙ্কক লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি‍। মধ্য প্রদেশগী গভর্নর, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, ছত্তিসগরগী গভর্নর, শ্রী অনুসুইয়া উইকে, ঝার্খন্দগী গভর্নর, শ্রী রামেস বেন্স, মধ্য প্রদেশকী মু্খ্য মন্ত্রী, শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান, কেন্দ্র মন্ত্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, দোক্তর বিরেন্দ্র কুমার, শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়া অমসুং শ্রী জি. কিসন রেদ্দী, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ফগ্গন সিংহ কুলাস্তে অমসুং শ্রী প্রহলাদ পতেলগা লোয়ননা মীওই কয়া থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।