Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Minister for Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya & Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship Sh. Dharmendra Pradhan reviews progress of Coal Gasification based Talcher Fertilizers Project
Talcher Fertilizers Project will be India’s largest and first coal gasification plant: Dr. Mansukh Mandaviya
Emphasizes on the coordinated efforts among all stakeholders for timely commissioning of the plant
“With four New Urea production plants already functional and Talcher plant starting from October 2024, India’s import dependence of Urea will significantly decrease”
07 JAN 2023 3:26PM by PIB Delhi
“India’s agriculture sector requires fertilizers for the sector to flourish and country is currently dependent on imports and domestic production of fertilizers. Under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister, India set out the target to become aatmanirbhar in this field as well. India’s domestic production of urea will see a major boost with five new fertilizer plants coming up in the country. Four of these plants are already functional while Talcher is a coal gasification plant which will become functional by October 2024.” This was stated by Union Minister of Health & Family Welfare and Chemicals & Fertilizers, Dr. Mansukh Mandaviya while he reviewed the progress of FCIL Talcher unit in the presence of Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship, Sh. Dharmendra Pradhan. Revival of FCIL Talcher unit is being undertaken by Talcher Fertilizers Ltd. (TFL), a company promoted by GAIL (India) Ltd. (GAIL), Rashtriya Chemicals & Fertilizers Ltd. (RCF), Coal India Ltd. (CIL) and Fertilizers Corporation of India Ltd. (FCIL).
Speaking at the occasion, Dr. Mandaviya said that “Government is taking significant steps in making country Aatmanirbhar. Fertilizer is sector is one of them. By utilizing new technological interventions like coal gasification in our fertilizer plants and using our own sampada (resources) like coal, India is moving towards self-sufficiency in Urea sector. With this vision, Government of India has been reviewing the progress of Talcher unit which will be India’s largest and first coal gasification urea plant.”
Dr. Mandaviya also said that this endeavor will be a significant step towards ensuring energy security of the country through harnessing the vast coal reserves of the country in a manner which is more environment friendly than direct fired coal projects.
While reviewing the work progress, Dr. Mandaviya & Sh. Pradhan were provided an overview of the project in the model room and thereafter visited the plant site wherein the construction and erection activities of the project were reviewed carefully. Hon’ble Ministers also took stock of the project status and held a review meeting with key functionaries of TFL, PDIL (consultant of the project) and the representatives of Promoters of TFL. Hon’ble Ministers emphasized upon the importance of the plant in National context and instructed the officials of TFL and PDIL to meet the deadline for commissioning of the plant. Dr Mandaviya emphasized on the coordinated efforts among all stakeholders for timely commissioning of the plant.
TFL has been mandated by the Government to revive the erstwhile Talcher plant of FCIL by setting up a new coal gasification based Urea Plant with the installed capacity of 12.7 Lakh Metric Ton per annum (LMTPA).
Since the project promotes coal gasification, it shall also aid in meeting the stated aim of gasifying 100 MT of coal by 2030. The project shall also provide impetus to the economy of Odisha in particular and eastern India in general thereby also propelling India towards Atma Nirbharta (self-reliance)
Coal gasification plants are strategically important as coal prices are non-volatile and domestic coal is abundantly available. Talcher plant shall also reduce dependence on imported Natural Gas for production of urea leading to reduction in natural gas import bill. Further the gasification process adopted in under construction Talcher unit is more environment friendly as compared to directly coal fired processes thereby supporting commitments made by India under Conference of Parties (CoP).
The revival of closed units of FCIL and HFCL had been the top priority agenda of the Modi Government to augment the availability of domestically produced urea. Start of all five plants of FCIL/HFCL would add 63.5 LMTPA indigenous urea production capacity in the country. Out of five, four plants i.e. Ramagundam, Gorakhpur, Sindri and Barauni Fertilizer Plants have already started urea production in the country and Talcher Plant is expected to start by Sept 2024.
Glimpses of the visit can be seen through this tweet by Union Health Minister

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଭିତ୍ତିକ ତାଳଚେର ସାର କାରଖାନା ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା
ତାଳଚେର ସାର କାରଖାନା ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ତଥା ପ୍ରଥମ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଭିତ୍ତିକ କାରଖାନା ହେବ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
କାରଖାନା ସଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
“ଚାରିଟି ନୂତନ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବାବେଳେ ଅକ୍ଟୋବର 2024 ରୁ ତାଳଚେର କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ବାରା, ଭାରତର ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀ ର୍ନିଭରଶୀଳତା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ “
07 JAN 2023 3:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସାର ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଦେଶ ଆମଦାନୀ ତଥା ସାରର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳ । ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଭାରତରେ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ସାର କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଘରୋଇ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଏକ ବୃହତ୍ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ। ଏହି ଚାରୋଟି କାରଖାନା ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଥିବାବେଳେ ତାଳଚେର ହେଉଛି ଏକ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଭିତ୍ତିକ କାରଖାନା ଯାହା ଅକ୍ଟୋବର 2024 ସୁଦ୍ଧା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ । କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏଫସିଆଇଏଲ ତାଳଚେର ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ଏଫସିଆଇଏଲ୍‍ ତାଳଚେରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଗେଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ଗେଲ୍‍) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କମ୍ପାନୀ ତାଳଚେର ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଟିଏଫ୍‍ଏଲ୍‍), ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କେମିକାଲ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଆରସିଏଫ୍‍), କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲମିଟେଡ (ସିଆଇଏଲ) ଏବଂ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ କର୍ପୋରେସନ ଅଫ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ଏଫସିଆଇଏଲ୍‍) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି । ସାର ହେଉଛି ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଆମର ସାର କାରଖାନାରେ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଭଳି ନୂତନ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଏବଂ କୋଇଲା ପରି ଆମର ସମ୍ପଦ (ସମ୍ବଳ) ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତ ୟୁରିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି । ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଭାରତ ସରକାର ତାଳଚେର ୟୁନିଟର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ତଥା ପ୍ରଥମ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଭିତ୍ତିକ ୟୁରିଆ କାରଖାନା ହେବ ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିପୁଳ କୋଇଲା ଭଣ୍ଡାରକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶର ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ ଯାହା ସିଧାସଳଖ କୋଇଲା ଦହନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅପେକ୍ଷା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ ।
କାର୍ଯ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାବେଳେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନଙ୍କୁ ମଡେଲ ରୁମରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପରେ କାରଖାନା ଅଞ୍ଚଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ଆଗଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଯତ୍ନର ସହ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥିତିର ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଟିଏଫ୍‍ଏଲ୍‍, ପିଡିଆଇଏଲ୍‍ (ପ୍ରକଳ୍ପର ପରାମର୍ଶଦାତା) ଏବଂ ଟିଏଫ୍‍ଏଲ୍‍ ର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କ ସହ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରିଥିଲେ । ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କାରଖାନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ କାରଖାନାର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସାରିବାକୁ ଟିଏଫ୍‍ଏଲ ଏବଂ ପିଡିଆଇଏଲ୍‍ର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । କାରଖାନାର ସଠିକ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବାର୍ଷିକ 12.7 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲଏମଟିପିଏ) କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ନୂତନ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ଆଧାରିତ ୟୁରିଆ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରି ଏଫ୍‍ସିଆଇଏଲ ର ତାଳଚେର କାରଖାନାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାକୁ ସରକାର ଟିଏଫ୍‍ଏଲ କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଯେହେତୁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ 2030 ସୁଦ୍ଧା 100 ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍‍ କୋଇଲା ଗ୍ୟାସୀକରଣ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଓଡିଶାର ଅର୍ଥନୀତି ବିଶେଷଭାବରେ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରତା (ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ) ଆଡକୁ ଗତି କରିବ ।
କୋଇଲା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ କାରଖାନାଗୁଡିକ କୌଶଳଗତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ କୋଇଲା ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିର ନୁହେଁ ଏବଂ ଘରୋଇ କୋଇଲା ବହୁଳ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ । ତାଳଚେର କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବ ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଆମଦାନୀ ବିଲ୍‍ରେ ହ୍ରାସ ଘଟାଇବ । ର୍ନିମାଣାଧୀନ ତାଳଚେର ୟୁନିଟ୍‌ରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଗ୍ୟାସିଫିକେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସିଧାସଳଖ କୋଇଲା ଦହନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କନଫରେନ୍ସ ଅଫ୍ ପାର୍ଟିସ୍‍ (ସିଓପି) ଅଧୀନରେ ଭାରତ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦିତ ୟୁରିଆର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଏଫସିଆଇଏଲ ଏବଂ ଏଚଏଫସିଏଲର ବନ୍ଦ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା । ଏଫସିଆଇଏଲ୍‍ / ଏଚଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍ର ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ ଦେଶରେ 63.5 ଏଲଏମପିଟିଏ ସ୍ୱଦେଶୀ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଯୋଗ କରିବ । ପାଞ୍ଚଟି ମଧ୍ୟରୁ ଚାରିଟି କାରଖାନା ଯଥା ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍‌, ଗୋରଖପୁର, ସିନ୍ଦ୍ରି ଏବଂ ବାରାଉନି ସାର କାରଖାନା ଦେଶରେ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି ଏବଂ ତାଳଚେର କାରଖାନା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2024 ସୁଦ୍ଧା ଆରମ୍ଭ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଟୁଇଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଦର୍ଶନର ଝଲକ ଦେଖା ଯାଇ ପାରିବ