Ministry of Petroleum & Natural Gas
Prime Minister launches E20 Fuel & flags off Green Mobility Rally in Bengaluru today
06 FEB 2023 6:44PM by PIB Delhi
Prime Minister inaugurated India Energy Week (IEW) 2023 in Bengaluru, Karnataka, on 6th Feb 2023. Being held from 6th to 8th February, IEW is aimed to showcase India's rising prowess as an energy transition powerhouse. As part of the event, he also Launched E20 Fuel and Flagged off Green Mobility Rally organised by Hindustan Petroleum Corporation Limited on behalf of Oil & Gas PSUs and PLL. Governor of Karnataka, Chief Minister of Karnataka, Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Housing & Urban Affairs and Hon’ble Minister of State for Petroleum & Natural Gas and Labour & Employment also graced the occasion.
E20 Fuel:
Prime Minister Shri Narendra Modi launching E20 Fuel during India Energy Week in Bengaluru today
In line with the Ethanol Blending roadmap, Prime Minister launched E20 fuel at 84 Retail Outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs. E20 is a blend of 20% ethanol with petrol. The Government aims to achieve a complete 20% blending of ethanol by 2025, and HPCL and other oil marketing companies are setting up 2G-3G ethanol plants that will facilitate the progress.
Ethanol Blending programme has been a key focus areas of the Government to achieve Aatmanirbharta in the field of energy. Due to the sustained efforts of the Government, Ethanol production capacity has seen a six times increase since 2013-14. The achievements in the course of last eight years under under Ethanol Blending Program & Biofuels Program have not only augmented India’s energy security but have also resulted in a host of other benefits including reduction of 318 Lakh Metric Tonnes of CO2 emissions and foreign exchange savings of around Rs 54,000 crore. As a result, there has been payment of around Rs 81,800 crore towards ethanol supplies during 2014 to 2022 and transfer of more than Rs 49,000 crore to farmers.
Green Mobility Rally:
Prime Minister Shri Narendra Modi flagging off Green Mobility Rally in Bengaluru today
Primee Minister also flagged off Green Mobility Rally organised by HPCL. The Rally witnessed participation of 57 vehicles running on sustainable green energy sources viz., E20, E85, Flex Fuel, Hydrogen, Electric etc. The Rally helped in creating public awareness for the Green fuels. During the culmination program of the Rally, Hon’ble Minister of State for Petroleum & Natural Gas and Labour & Employment, Shri Rameswar Teli during his address said that this Green Mobility Rally will help raise a lot of awareness in the Nation towards Green and Sustainable fuels. He said that Government of India’s policy push like Ethanol Blending Program and National Green Hydrogen Mission will fuel Indian economy towards its target of 5 trillion dollar economy and realizing Net Zero by 2070.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি বাংগালুৰুত ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰে আৰু সেউজ গতিশীলতা ৰেলীৰ শুভাৰম্ভ কৰে
06 FEB 2023 6:44PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৩ চনৰ ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ (আইইডব্লিউ)-২০২৩ উদ্বোধন কৰে। ৬ ৰ পৰা ৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ অনুষ্ঠিত হ'বলগীয়া আইইডব্লিউৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ বৰ্ধিত শক্তিক শক্তি ৰূপান্তৰ শক্তিক্ষেত্ৰ হিচাপে প্ৰদৰ্শন কৰা। অনুষ্ঠানটোৰ অংশ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰে আৰু তেল আৰু গেছ পিএছইউ আৰু পিএলএলৰ হৈ হিন্দুস্তান পেট্ৰ'লিয়াম কৰ্পোৰেচন লিমিটেডে আয়োজন কৰা গ্ৰীণ মোবিলিটি ৰেলীৰ শুভাৰম্ভ কৰে। কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু গৃহ আৰু গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী, পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু শ্ৰম আৰু নিযুক্তি ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকে।
ই২০:
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বাংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহত ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰে।
ইথানল মিশ্ৰণ ৰ'ডমেপৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ খন ৰাজ্য/ইউটিৰ তেল বিপণন কোম্পানীৰ ৮৪ টা খুচুৰা বিপনীত ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰে। ই২০ হৈছে পেট্ৰ'লৰ সৈতে ২০ শতাংশ ইথানলৰ মিশ্ৰণ। চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ইথানলৰ সম্পূৰ্ণ ২০ শতাংশ মিশ্ৰণ আহৰণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। এইচপিচিএল আৰু অন্যান্য তেল বিপণন কোম্পানীবোৰে 2জি-3জি ইথানল প্ৰকল্প স্থাপন কৰিছে, যিয়ে ইয়াৰ প্ৰগতি সহজ কৰি তুলিব।
শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰাৰ বাবে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী চৰকাৰৰ এক অগ্ৰাধিকাৰক্ষেত্ৰ হৈ আহিছে। এই ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ পৰা ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা ছয়গুণ বৃদ্ধি পাইছে। ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰু জৈৱ ইন্ধন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত যোৱা আঠ বছৰৰ সাফল্যই কেৱল ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ইয়াৰ ফলত আন বহুতো লাভালাভলাভ হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমনত ৩১৮ লাখ মেট্ৰিক টন হ্ৰাস আৰু বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ সঞ্চয় প্ৰায় ৫৪,০০০ কোটি টকা। ইয়াৰ ফলত ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈ ইথানল যোগানৰ বাবে প্ৰায় ৮১,৮০০ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে আৰু কৃষকসকলক ৪৯,০০০ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
গ্ৰীণ মবিলিটি ৰেলী -
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বাংগালুৰুত অনুষ্ঠিত গ্ৰীণ মোবিলিটি ৰেলীৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইচপিচিএলৰ দ্বাৰা আয়োজিত সেউজ গতিশীলতা ৰেলীৰ শুভাৰম্ভ কৰে। সমদলটোত ই-২০, ই৮৫, ফ্লেক্স ফুৱেল, হাইড্ৰজেন, বৈদ্যুতিক আদিৰ দৰে বহনক্ষম সেউজ শক্তিৰ উৎসত চলি থকা ৫৭ খন ৰে'লৰ অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল। সমদলটোৱে সেউজইন্ধনৰ বাবে মানুহৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছিল। পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু শ্ৰম আৰু নিযুক্তি ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলীয়ে সমদলটোৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে এই সেউজ গতিশীলতা ৰেলীয়ে দেশত সেউজ আৰু বহনক্ষম ইন্ধনৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ নীতি যেনে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক ৫ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ লক্ষ্যলৈ লৈ যাব আৰু ২০৭০ চনৰ ভিতৰত Net Zero ত উপনীত হ’ব।