Ministry of Textiles
Seven PM MITRA (Pradhan Mantri Mega Integrated Textile Region and Apparel) Park sites announced
PM MITRA Parks to come up in Tamil Nadu, Telangana, Gujarat, Karnataka, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh Maharashtra
PM MITRA Parks inspired by the 5F vision of Hon’ble Prime Minister - Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign
Nearly Rs. 70,000 crores investment and 20 lakhs employment generation envisaged
Parks will offer an opportunity to create an integrated textiles value chain right from spinning, weaving, processing/dyeing and printing to garment manufacturing at a single location
World-class industrial infrastructure would attract cutting edge technology and boost FDI and local investment in the sector
Integrated Textile Value chain at one location in each park will reduce logistics cost of Industry
Centre and States to form SPVs in JV mode for setting up PM MITRA Parks
PM MITRA Park sites approved by Government of India
17 MAR 2023 5:21PM by PIB Delhi
The Government of India today announced the sites for setting up of 7 PM Mega Integrated Textile Regions and Apparel (PM MITRA) Parks for the Textile industry. The Parks will come up in Tamil Nadu, Telangana, Gujarat, Karnataka, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and Maharashtra.
Inspired by the 5F vision of the Hon’ble Prime Minister (i.e. Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign), the PM MITRA Parks are a major step forward in realising the Government's vision of making India a global hub for textile manufacturing and exports. It is expected that these parks will enhance the competitiveness of the textiles industry by helping it achieve economies of scale as well as attract global players to manufacture in India.
These 7 sites were chosen out of 18 proposals for PM MITRA parks which were received from 13 States. Eligible States and sites were evaluated using a transparent Challenge Method based on objective criteria taking into account a variety of factors such as connectivity, existing ecosystem, textile/industry policy, infrastructure, utility services etc. PM Gati Shakti- National Master Plan for Multi-modal Connectivity was also used for validation.
PM MITRA Parks will help in creating world-class industrial infrastructure that would attract large scale investment including foreign direct investment (FDI) and encourage innovation and job creation within the sector.
The Ministry of Textiles will oversee the execution of these projects. An SPV owned by Centre and State Government will be set up for each park which will oversee the implementation of the project. The Ministry of Textiles will provide financial support in the form of Development Capital Support upto Rs. 500 crore per park to the Park SPV. A Competitive Incentive Support (CIS) upto Rs 300 crore per park to the units in PM MITRA Park shall also be provided to incentivise speedy implementation. Convergence with other GOI schemes shall also be facilitated in order to ensure additional incentives to the Master Developer and investor units.
State governments will provide contiguous and encumbrance-free land parcel of at least 1000 acres of land and will also facilitate provision of all utilities, Reliable Power Supply and Water availability and Waste Water Disposal system, an effective single window clearance as well as a conducive and stable industrial/textile policy.
The parks will offer an excellent infrastructure, plug and play facilities as well as training and research facilities for the industry.
PM MITRA Parks represent a unique model where the Centre and State Governments will work together to increase investment, promote innovation, create job opportunities and ultimately make India a global hub for textile manufacturing and exports. Nearly Rs. 70,000 crores investment and 20 lakhs employment generation is envisaged through these parks.

ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାତଟି ପିଏମ ମିତ୍ର (ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ମେଗା ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିଜିୟନ ଆଣ୍ଡ ଆପାରେଲ୍) ପାର୍କ ସାଇଟ୍ ଘୋଷଣା
ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଗୁଜୁରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 5ଏଫ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ - ଫାର୍ମ ରୁ ଫାଇବର ରୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ରୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ରୁ ଫରେନ୍‌
ପ୍ରାୟ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଏବଂ 20 ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି
ପାର୍କଗୁଡିକ ଏକ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ରହିଛି ସ୍ପିନିଂ, ୱିଭିଂ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ / ଡାଇଂ ଏବଂ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧା
ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ଏଫଡିଆଇ ଓ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍କରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳ ଶିଳ୍ପର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଜେଭି ମୋଡରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଏସପିଭି ଗଠନ କରିବେ
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ସାଇଟଗୁଡିକ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ
17 MAR 2023 5:21PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ 7 ପିଏମ ମେଗା ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିଜିଓନ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଆପାରେଲ୍‌ (ପିଏମ ମିତ୍ର) ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସାଇଟ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ତାମିଲନାଡୁ, ତେଲଙ୍ଗାନା, ଗୁଜୁରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏହି ପାର୍କଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ 5ଏଫ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ (ଅର୍ଥାତ୍ ଫାର୍ମରୁ ଫାଇବର ରୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ରୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ରୁ ଫରେନ୍‌), ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଭାରତକୁ ବୟନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ଏହି ପାର୍କଗୁଡିକ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଏହା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ।
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପାଇଁ 18 ଟି ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟରୁ ଏହି 7 ଟି ସାଇଟ୍ ଚୟନ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା 13ଟି ରାଜ୍ୟରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା।ବିଭିନ୍ନ କାରଣଗୁଡିକ ଯେପରିକି ଯୋଗାଯୋଗ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍, ବୟନ/ଶିଳ୍ପ ନୀତି, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉପଯୋଗୀ ସେବା ଇତ୍ୟାଦି ମାନଦଣ୍ଡ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ଯୋଗ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସାଇଟଗୁଡିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଇଥିଲା। ବୈଧତା ପାଇଁ ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି – ମଲ୍‌ଟି ମୋଡାଲ କନେକ୍‌ଟିଭିଟି ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି।
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଯାହାକି ବିଦେଶୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ (ଏଫଡିଆ) ସହିତ ବୃହତ ପରିମାଣର ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇ ଦେବ ।
ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ତଦାରଖ କରିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଏକ ଏସପିଭି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଯାହା ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତଦାରଖ କରିବ। ବୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 500 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ଆକାରରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କରେ ଥିବା ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରତି ପାର୍କ ପିଛା 300 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହାୟତା (ସିଏସ୍ଏସ୍) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ମାଷ୍ଟର ଡେଭଲପର୍ ଏବଂ ନିବେଶକ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନ୍ୟ ଜିଓଆଇ ସ୍କିମ୍ ସହିତ ସମନ୍ବୟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅତି କମରେ 1000 ଏକର ଜମି ପ୍ରଦାନ କରିବେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସମସ୍ତ ୟୁଟିଲିଟି, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସିଙ୍ଗିଲ୍‌ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ସହିତ ଏକ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶିଳ୍ପ / ବୟନ ନୀତିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ।
ପାର୍କଗୁଡିକ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ଲଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲେ ସୁବିଧା ତଥା ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ତାଲିମ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଏକ ଅନନ୍ୟ ମଡେଲକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ ଯେଉଁଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି, ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା, ଚାକିରିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଶେଷରେ ଭାରତକୁ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହବ୍ ଭାବେ ପରିଣତ କରିବେ। ଏହି ପାର୍କଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 70,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଏବଂ 20 ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି।