Ministry of Civil Aviation
Initiatives taken by MoCA to promote sustainable development in the aviation sector and reduce carbon emissions at airports
Sustainable Aviation Fuel use is being encouraged
Steps being taken for reduction of Green House Gases in airspace
AAI has prepared Roadmap for achieving 100% Renewable Energy for airports
22 MAR 2023 12:45PM by PIB Delhi
India's aviation sector has experienced rapid growth in recent years, leading to an increase in carbon emissions from airports. Ministry of Civil Aviation (MoCA) has taken a number of initiatives to promote sustainable development in the aviation sector and reduce carbon emissions at airports
Green House Gas emission from airports can be categorized in three scopes:
Scope 1- Emissions from airport-owned or controlled sources. Examples include airport-owned power plants that burn fossil fuel, conventional vehicles that use gasoline, or conventional GSE that use diesel fuel.
Scope 2-Indirect emissions from the consumption of purchased energy (electricity, heat, etc.)
Scope 3-Indirect emissions that the airport does not control but can influence. Examples include tenant emissions, on-airport aircraft emissions (typically, after an aircraft is parked on the apron), emissions from passenger vehicles arriving or departing the airport, and emissions from waste disposal and processing.
As per analysis, Scope 1 contributes 5% and Scope 2 contributes to 95% to the total direct emission from airports.
Green airports: A green airport is an airport that has implemented sustainable practices to reduce its environmental impact and promote sustainable development. Green airports aim to minimize their carbon footprint, conserve energy & water resources, reduce waste and emissions.
Initiatives taken by MoCA to sensitize stakeholders:
To promote sustainable development in the aviation sector and reduce carbon emissions at airports, MoCA has taken following measures:
• MoCA organized knowledge sharing sessions to standardize Carbon Accounting and Reporting framework of Indian Airports as well as to create awareness on Climate Change mitigation.
• Advised all the operational Brownfield Airports and upcoming Greenfield Airports operators to:
• Work towards achieving Carbon Neutrality & Net Zero which inter-alia includes use of 100% Green Energy.
• Get Accreditation by Airports Council International (ACI)/ISO 14064 through empaneled verifiers.
• Adopt Carbon Mitigation Measures as well as Carbon Management plans with milestones.
• Advised all the Chief Secretaries/Administrators to ensure Carbon Emission reduction measures and achieving Net Zero target ab-initio by incorporating design/standards in the Greenfield airport development proposal, DPR, Airport Master plan etc. before sending the same to MoCA.
• Advised Airports Economic Regulatory Authority to consider the cost associated with the Green Energy use for Airport Tariff Determination.
Steps taken by the MoCA for encouraging usage of Sustainable Aviation Fuel (SAF):
ICAO has launched Carbon Offsetting & Reduction Scheme for Aviation (CORSIA) to reduce emissions from international aviation which require offsetting of emissions above a baseline value. CORSIA Scheme is envisaged in 3 phases:
• Pilot Phase - (2021-2023)
• First Phase - (2024-2026)
• Second Phase (2027-2035)
Pilot and first phases are voluntary phases whereas second phase is mandatory for all the ICAO member States. Government of India has decided not to participate in the voluntary phases of CORSIA. Offsetting requirement under CORSIA for Indian carriers will start from 2027.
• Airlines can either use SAF or offset their emissions by purchasing carbon credits from ICAO approved Emissions Unit Programmes.
• In the 41st ICAO General Assembly, the baseline of CORSIA has been revised to be 85% of 2019 emissions. Also, the Individual Growth Factor (IGF) for airlines has been reduced to 0% from 20% in 2030-32 compliance cycle and to 15% from 70% in the final 2033-35 compliance cycle.
• To realize the goals of decarbonization of Aviation Sector, Ministry of Petroleum & Natural Gas constituted a Bio-Aviation Turbine Fuel (ATF) Programme Committee to take forward the Bio-ATF programme in the country to promote use of clean fuels.
• The Bio-ATF Programme Committee has submitted its report to MoP&NG for approval.
IDENTICAL PHOTO
• SpiceJet, a private Indian carrier, had conducted a demonstration flight with Bombardier Q400 aircraft in August 2018 using bio-fuel blended with ATF (in the ratio of 25:75) in one engine.
• MoCA and DGCA have held meetings with the Indian carriers to sensitize them regarding the impact of CORSIA on airlines once the mandatory phase starts and the resultant need to be prepared for the same.
• As on date, Airbus and Boeing aircraft are capable of flying with up to a 50% blend of SAF. Both the manufacturers aim to enable 100% SAF capability by 2030.
• Clean Skies for Tomorrow (CST) is an initiative of the World Economic Forum to help the aviation sector move towards net-zero emissions by accelerating the use of sustainable aviation fuels. Representative of CST Coalition is a member of the Bio-ATF Programme Committee. Airlines, airports, SAF producers and OEMs are part of the CST Coalition.
Initiatives taken by airports:
• Adoption of advanced technologies and automation
• Energy efficient HVAC & lighting system
• Energy efficient baggage handling systems etc.
• Building design as per Green building Standards
• Use of daylighting concepts
• Adoption of environment friendly material
• Development of onsite solar power plant
• Use of renewable energy through offsite mechanism such as open access, long term Power Purchase Agreement (PPA) etc.
• Implementation of Airport Collaborative Decision Making (A-CDM)
• Stakeholder engagement & discussions etc.
Initiatives by MoCA taken for reduction of Green House Gases(GHG) in airspace:
• Flexible Use of Airspace (FUA): Due to Flexible Use of Airspace, cumulative reduction in carbon emission of approx. 90,000 tCO2 in addition to cumulative saving of approx. INR 400 crore on ATF expenses has been achieved since its implementation in August, 2020. Further, about 128 CDRs (Conditional Routes) have been promulgated since implementation of FUA in consultation & coordination with IAF, MoD.
• Implementation of Central Air Traffic Flow Management (C-ATFM): This management technique is helping AAI to manage air traffic flows strategically in the Indian sky, which has helped to ensure reduced delays & holding and optimisation of capacity, leading to reduction in fuel consumption and GHG emissions.
The C-ATFM system was operationalized in January 2017, India thereby becoming the 7th country in the world (after USA, Europe, Australia, South Africa, Japan and Brazil) to implement the Air Traffic Flow Control Measures across the country. Due to implementation of C-ATFM, estimated saving of approx. 2141 tonnes of ATF has been achieved during calendar year 2022 which resulted in the reduction in carbon emission by approx. 6767 tCO2.
• Implementation of Performance Based Navigation (PBN): PBN supports development of air routes / arrival-departure paths / approach procedures which help reduce/optimise track miles, descent and climb profile and thereby enhance airspace capacity. These measures improve operational efficiency of aircraft operations and lead to reduction in fuel consumption and GHG emissions.
• Implementation of Continuous Descent Operations (CDOs): CDOs have been implemented to permit aircraft to maintain a very fuel-efficient arrival flight path, which helps reduce fuel consumption and noise at ground, thereby reducing GHG Emissions.
Airports Council International - Global Framework
The Airports Council International (ACI) has launched the Airport Carbon Accreditation program, which is a global standard for carbon management at airports. The program helps airports to assess their carbon emissions, develop a carbon management plan, and reduce their carbon footprint.
Achievements:
• Delhi and Mumbai airports, the top two major airports in the country, have achieved the highest Level 4+ Carbon Accreditation of ACI. As on date, there are only three airports in Asia-Pacific, who have achieved this feat.
• Hyderabad and Bengaluru have also achieved the status of being Carbon Neutral (Level 3+).
• AAI at Kolkata, Bhubaneswar and Varanasi Airports has achieved Level 2 Airport Carbon accreditation in Dec' 2019 and is in process of ACI-ACA Level 2 certification for 23 more airports.
• AAI has already installed Solar Power Plants at various airports with cumulative capacity of more than 54 MWp as on date. AAI is also procuring around 53 million units of solar energy through open access and green power tariff, thus enhancing Renewable Energy (RE) share as on date to about 35% of total electrical consumption of AAI airports.
• Most of the Airports have given the target of achieving 100% use of Green Energy by 2024 and Net Zero by 2030.
• Mumbai, Cochin and 25 AAI Airports are using 100% Green Energy. Cochin Airport is the first green airport in the world, fully powered by solar energy.
• AAI has given targets to achieve 100% Green Energy at its remaining operational airports by 2024. A roadmap in this regard is at Annexure.
• Almost all the major airports have Sewage Treatment Plants (STPs) installed at their sites and at remaining airports the STPs are being installed
• Airports Authority of India has chalked out the plan for its scheduled operational airports and has taken initiatives such as Energy Intensity Data publication, reducing energy intensity for existing as well as upcoming airport projects.
• A training module has been created as a part of induction training programme for Air Traffic Controllers to sensitize them towards Carbon Neutrality.
• Implementation of Airport Collaborative Decision Making (A-CDM) has resulted in enhancement of ground operational efficiency by encouraging intersection departures, thereby leading to reduction in fuel and GHG emissions.
• Provisioning of Taxi Bots for Green Taxiing is being undertaken as a pilot project at Chennai & Kolkata Airports for towing aircraft without running its engines, which would save burning of ATF, thereby leading to reduction in GHG emissions.
Annexure
AAI’s Roadmap for achieving 100% Renewable Energy
Achieved
(25 Airports)
Puducherry, Kanpur (Civil), Hubballi, Belagavi, Mysore, Tezu, Kangra, Shimla, Kullu, Jammu, Srinagar, Leh, Imphal, Pakyong, Pantnagar, Dehradun, Dimapur, Jalgaon, Kohlapur, Pune, Aurangabad, Gondia, Akola, Sholapur, Juhu
To be Achieved by Mar 2023
(13 Airports)
Bhubaneswar, Jharsuguda, Gorakhpur, Kushinagar, Hindon, Varanasi, Prayagraj, Bareilley, Moradabad, Jabalpur, Bhopal, Salem, Tuticorin
To be Achieved by Jun 2023
(12 Airports )
Meerut, Khajuraho, Indore, Begumpet, Kanpur (Chk), Kadappa, Gwalior, Trichy, Coimbatore, Madurai, Chennai, Cooch Behar
To be Achieved by Dec 2024
(46 Airports)
Ayodhya, Tirupati, Rajamundhary, Lilabari, Porbandar, Hollongi, Deoghar, Keshod, Vizag, Surat, Goa, Kalaburagi, Kandla, Safdarjung, Bhavnagar, Agra, Rupsi, Jamnagar, Agartala, Bikaner, Jaisalmer, Bhuj, Rajkot, Raipur, Gaya, Darbhanga, Patna, Tezpur, Jorhat, Kota, Calicut, Dibrugarh, Jodhpur, Kishangarh, Ranchi, Vijayawada Amritsar, Udaipur, Adampur, Ludhiana, Bhatinda, Pathankot, Diu, Barapani, Silchar, Vadodara

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
এভিএসন সেক্তরদা তুং কোইনা চৎপা য়াবা চাউখৎপা পুরক্নবা অমসুং এয়রপোর্তশিংদা কার্বোন থাদোকপগী চাং হন্থহন্নবা এম.ও.সি.এ.না লৌখৎপা থৌরাংশিং
তুং কোইনা চৎপা য়াবা এভিএসন ফ্যুলদা পুক্নিং থৌগৎলি
এয়রস্পেসতা গ্রীন হাউজ গ্যাসশিং থাদোকপা হন্থহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি
এ.এ.আই.না এয়রপোর্তকী ১০০% রিন্যুএবল এনর্জী ফংনবা লম্বী শেমখ্রে
22 MAR 2023 12:45PM by PIB Imphal
ভারতকী এভিএসন সেক্তর অসিদা হৌখিবা চহি খরসিদা চাউখৎপগী চাং ৱাংখৎলক্লি, মসিনা এয়রপোর্তশিংদগী কার্বোন থাদোকপগী চাংসু হেনগৎহল্লি। সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয় (এম.ও.সি.এ.)না এভিএসন সেক্তরদা তুং কোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎপা পুরক্নবা অমসুং এয়রপোর্তশিংদা কার্বোন থাদোকপগী চাং হন্থহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে।
এয়রপোর্তশিংদগী থাদোকপা গ্রীন হাউস গ্যাস অসি মায়কৈ অহুম থোক্না খায়দোক্তুনা য়েংবা য়াইঃ
মায়কৈ ১- এয়রপোর্তকী নত্ত্রগা কন্ত্রোল তৌরবা সোর্সশিংদগী থাদোকপা। খুদ্ম ওইনা ফোসিল ফ্যুল মৈ থাবা এয়রপোর্তকী পাৱর প্লান্তশিং, মহৌশাগী গেসোলিন শীজিন্নবা গারীশিং, নৎত্রগা মহৌশাগী দিজল ফ্যুল শীজিন্নবা জি.এস.ই.শিংসিনি।
মায়কৈ ২- অলৈবা এনর্জী (ইলেক্ত্রিসিতী, মৈশা অসিনচিংবশিং) শীজিন্নবদগী নাইকোইননা থাদোকপা
মায়কৈ ৩- এয়রপোর্তনা পায়বা নত্তবা অদুবু ইথিলদি লৈবা নাইকোইননা থাদোকপা। খুদমশিংদা তেনেন্ত ইমিসন, ওন-এয়রপোর্ত এয়রক্রাফ ইমিসন (মহৌশানা, এপ্রোন্দা এয়রক্রাফ অমা খাম্লবা মতুংদা), এয়রপোর্ত্তা থুংলবা নত্ত্রগা থাদোকখিবা পেসেঞ্জরগী গারীশিং অমসুং ফত্তবা হুন্দোকপা অমসুং প্রোসেস তৌবদা থাদোকপা।
নৈনবগী মতুং ইন্না মায়কৈ ১ অসিনা ৫% মতেং পাংই অমসুং মায়কৈ ২ অসিনা এয়রপোর্ত্তগী হকথেংননা থাদোকপদা ৯৫% মতেং পাংই।
গ্রীন এয়রপোর্তশিং: গ্রীন এয়রপোর্ত অমা হায়বসি অকোইবদা পীবা অকায়বশিং হন্থহন্নবা তুং কোইনা চৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা য়াবা চাউখৎনবগী লম্বীদা চঙশিনলবা এয়রপোর্ত অমনি। গ্রীন এয়রপোর্ত অমনা মখোয়গী কার্বোন থাদোকপগী চাং হন্থহন্নবা হোৎনৈ, এনর্জী, ঈশিংগী রিসোর্সশিং কন্নবা হোৎনৈ, অরেম্বা অপা লৈহন্দনবা অমসুং ইমিসন হন্থনবা হোৎনৈ।
স্তেকহোল্দরশিংবু ৱাখল তানবা এম.ও.সি.এ.না লৌখৎপা থৌরাংশিং:
এভিএসন সেক্তরদা তুং কোইনা চৎপা য়াবা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক অমসুং এয়রপোর্ত্তা কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্নবগীদমক এম.ও.সি.এ.না মখাগী থৌরাংশিং অসি লৌখৎখ্রেঃ
• এম.ও.সি.এ.না ভারতকী এয়রপোর্তশিংগী কার্বোন একাউন্তিং অমসুং রিপোর্তিং ফ্রেমৱার্ক থাক অমদা থম্নবগীদমক ৱাখল লৌশিং লান্থোক্নবগী মীফমশিং শীল্লি অমসুং অইং অশা হোংলক্লিবা অসিগী মতাংদসু ৱাখল তাহন্নবা হোৎনরি।
• থবক পায়খৎলিবা ব্রাউনফীল্দ এয়রপোর্তশিং অমসুং লাক্কদৌরিবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংবুঃ
• কার্বোন ন্যুত্রেলিতী অমসুং নেত জিরো ফংনবগী মায়কৈদা চঙশিন্দুনা গ্রীন এনর্জী ১০০% ফংনবা হোৎননবা খঙহল্লি।
• ইম্পেনেল তৌরবা ভেরিফাইয়রশিংগী থোংদগী এয়রপোর্ত কাউন্সিল ইন্তর্নেসনেল (এ.সি.আই.)/আই.এস.ও. ১৪০৬৪ লৌনবা খঙহল্লি।
• কার্বোন ইতিগেসনগী খোঙথাংশিংগা লোইননা কার্বোন মেনেজমেন্ত প্লানশিং মীৎয়েং শান্না য়েংদুনা লৌখৎনবা খঙহল্লি।
• চীফ সেক্রেতরীশিং/এদমিনিস্ত্রেতরশিংবু গ্রীন ফীল্দ এয়রপোর্ত দিবেলপমেন্ত প্রোপোজেল, দি.পী.আর. এয়রপোর্ত মাস্তর প্লান অসিনচিংবশিং এম.ও.সি.এ.দা থাদ্রিঙৈদা দিজান/স্তেন্দার্দ হাপচিন্দুনা কার্বোন থাদোকপা থিংনবগী খোংথাং লৌখৎনবা অমসুং নেৎ জিরো পান্দম ফংনবা হোৎননবা খঙহনখ্রে।
• এয়রপোর্ত একনোমিক রিগুলেতরী ওথোরিতীদা এয়রপোর্ত তারিফ দিতর্মিনেসনদা গ্রীন এনর্জী শীজিন্নবগা মরী লৈননা চঙবশিং খন্নহৌনবা খঙহনখ্রে।
এম.ও.সি.এ.না সস্তেনিবল এভিএসন ফ্যুল (এস.এ.এফ.) শীজিন্নবদা পুক্নিং থৌগৎনবা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং:
আই.সি.এ.ও.না বেজলাইন ভেল্যু অমদগী হেন্না থাদোকপা ইমিসন থিংবা তঙাইফদবা লৈবা ইন্তর্নেস্নেল এভিএসন্না থাদোকপা থিংনবগীদমক কার্বোন ওফসেত্তিং অমসুং রিদক্সন স্কিম ফোর এভিএসন হৌদোকখ্রে। সি.ও.আর.এস.আই.এ. স্কিম অসিনা তাংকক অহুমদা মীৎয়েং থম্লিঃ
• পাইলত তাংকক- (২০২১-২০২৩)
• অহানবা তাংকক – (২০২৪-২০২৬)
• অনিশুবা তাংকক (২০২৭-২০৩৫)
পাইলত অমসুং অহানবা তাংকক অসি ভোলুন্তরী তাংকক্কনি মসিদা অনিশুবা তাংকক অসি আই.সি.এ.ও. এম্বর স্তেতশিংনা তঙাইফদনা লৌগদবনি। ভারত সরকারনা কোরসিয়াগী ভোলুন্তরী তাংকক্তা শরুক য়াদনবগীদমক ৱারেপ লৌখ্রে। ইন্দিয়ন কেরিয়রগী কোরসিয়াগী মখাদা ওফসেতিং তৌবগী তঙাইফদবা লৈবশিং অসি ২০২৭দগী হৌগনি।
• এয়রলাইনশিংনা সাফ শীজিন্নবা য়াই নৎত্রগা মখোয়গী থাদোকপগী চাং অসি হন্থনবগীদমক আই.সি.এ.ও.না অয়াবা পীরবা ইমিসন য়ুনিত প্রোগ্রামশিংদগী কার্বোন ক্রেদিত লৈদুনা ওফসেত শীজিন্নবা য়াই।
• ৪১শুবা আই.সি.এ.ও. জেনরেল এসেম্বলীদা, কোরসিয়াগী বেজলাইনবু ২০১৯গী থাদোকপগী চাং ৮৫%দা হন্থহন্নবা খঙহনখি। মসিগী মথক্তা, এয়রলাইনশিংগী ইন্দিভিজ্বেল গ্রোথ ফেক্তর (আই.জি.এফ.) অসি ২০৩০-৩২ কমপ্লাইএন্স সাইকলদা ০%দা হন্থখি অমসুং অরোইবা ২০৩৩-৩৫ কমপ্লাইএন্স সাইকল দনা ৭০%দা হন্থখি।
• এভিএসন সেক্তরদা দিকার্বনাইজেসনগী পান্দম ফংনবগীদমক, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়না বাইও-এ.তি.এফ. প্রোগ্রাম্বু লৈবাক অসিদা ক্লীন ফ্যুল শীজিন্নবা হেনগৎনবগীদমক বাইও-এভিএসন তর্বাইন ফ্যুল (এ.তি.এফ.) প্রোগ্রাম কম্মিতী অমা শেমখ্রে।
• বাইও-এ.তি.এফ. প্রোগ্রাম কম্মিতী অসিনা মখোয়গী রিপোর্ত অদু এম.ও.পি অমসুং এন.জি.দা অয়াবা লৌনবগীদমক থাজিনখ্রে।
মান্নবা ফোতো
• স্পাইসজেত, প্রাইভেত ইন্দিয়ন কেরিয়র অসিনা ওগস্ত ২০১৮দা ইঞ্জিন অমদা এ.তি.এফ.য়ানশিল্লবা (২৫:৭৫কী রেসিওদা) বাইও ফ্যুল শীজিন্নদুনা বোবার্দিয়র ক্যু৪০০ এয়রক্রাফ পাইদুনা উৎখ্রে।
• এম.ও.সি.এ. অমসুং দি.জি.সি.এ.না ভারতকী কেরিয়রশিংগা মখোয়বু কোরসিয়ানা এয়রলাইনশিংদা তঙাইফদবা তাংককশিং চলাইরকপা মতমদা অমসুং মসিনা পীরক্কদবা ফলশিংগী শাফুশিং খঙহন্নবা মীফম কয়া পাঙথোকখ্রে।
• হৌজিক ফাওবদা, এয়রবস অমসুং বোইং এয়রক্রাফশিংনা এস.এ.এফ. ৫০% য়ানশিল্লগা পাইবা য়ারি। পুথোক্লিবা অনিমক্না ২০৩০ ফাওবদা এস.এ.এফ. ১০০% য়াহন্নবগীদমক পান্দম থম্লি।
• ক্লিন স্কাইস ফোর তুমোরো (সি.এস.তি) হায়বসি ৱার্ল্দ একনোমিক ফোরম্না এভিএসন সেক্তরবু তুং কোইনা চৎপা য়াবা ফ্যুল শীজিন্নদুনা নেৎ জিরো ইমিসন ফংনবা চঙশিনবা খোঙথাং অমনি। সি.এস.তি. কোএলিজনগী মীহুৎশিং অসি বাইও-এ.তি.এফ. প্রোগ্রাম কম্মিতীগী মেম্বর অমনি। এয়রলাইন, এয়রপোর্ত, এস.এ.এফ. পুথোকপশিং অমসুং ও.ই.এম.শিং অসিনা সি.এস.তি. কোএলিজনগী শরুকনি।
এয়রপোর্তশিংনা লৌখৎপা খোঙথাংশিং
• এদভান্স তেক্নোলোজী অমসুং ওতোমেসন লৌখৎপা
• এনর্জী ইফিসিএন্ত ওইবা ঐচ.ভি.এ.সি. অমসুং লাইতিং সিস্তেম
• এনর্জী ইফিসিএন্ত বেগেজ হেন্দলিং সিস্তেম অসিনচিংবা
• গ্রীন বিল্দিং স্তেন্দার্দকী থাক্তা লৈবা বিল্দিং দিজাইন
• দেলাইতিংগী ৱাখল্লোনশিং শীজিন্নবা
• অকোইবদা কায়দবা মচাক শীজিন্নবা
• ওন্সাইৎ সোলার পাৱর প্লান্ত চাউখৎহনবা
• ওপন এক্সেস, লোং তর্ম পাৱর পর্চেস এগ্রীমেন্ত (পি.পি.এ.) অসিনচিংবা ওফসাইত মেকানিজম শীজিন্নদুনা রিন্যুএবল এনর্জী শীজিন্নবা
• এয়রপোর্ত কোলাবোরেতিব দিসিজন মেকিং (এ-সি.দি.এম) পায়খৎপা
• স্তেকহোল্দর এঙ্গেজমেন্ত অমসুং খন্ননৈনবশিং অসিনচিংবা।
এম.ও.সি.এ.না গ্রীন হাউস গ্যাস (জি.ঐচ.জি.) এয়রস্পেসতা হন্থহন্নবা লৌখৎপা থৌরাংশিং
• ফ্লেক্সিবল য়ুজ ওব এয়রস্পেস (এফ.য়ু.এ.): ফ্লেক্সিবল য়ুজ ওব এয়রস্পেসকী মরম্না এ.তি.এফ.কী চাদিংদা ২০২০ ওগস্ততগী হৌদুনা কার্বোন থাদোকপগী চাং অপুনবা ওইনা চাউরাক্না ৯০০০০ সি.ও.২ হন্থহনবা ঙম্লে, মসিগী মথক্তা লুপা করোর ৪০০ চারাক্না কনবা ঙম্লে। মখা তানা, সি.দি.আর. (কন্দিসন রুত) ১২৮লোম এফ.য়ু.এ.আ হেক আই.এ.এফ., এম.ও.দি.গা তান্নদুনা থবক পায়খৎখিবদগী মীয়ামদা খঙহনখ্রে।
• সেন্ত্রেল এয়র ত্রাফিক ফ্লো মেনেজমেন্ত (সি.-এ.তি.এফ.এম.) থবক পায়খৎপা: মসিগী মেনেজমেন্ত তেক্নিক অসিনা এ.এ.আই.দা ভারতকী অতিয়াদা লৈবা ত্রাফিক ফ্লো মেনেজ তৌবদা মতেং পাংদুনা থেংথবগী চাং হন্থহল্লে অমসুং কেপাসিতী ওপ্তিমাইজ তৌবা ঙমহল্লে অমসুং ফ্যুল চঙবগী চাং অমসুং জি.ঐচ.জি. থাদোকপগী চাং হন্থহল্লে।
সি.-এ.তি.এফ.এম. সিস্তেম অসি জনুৱারী ২০১৭দা থবক তৌবা হৌদুনা, ভারতনা মালেমদা (য়ু.এস.এ., য়ুরোপ, ওস্ত্রেলিয়া, খা অফ্রিকা, জাপান অমসুং ব্রাজিল)গী মতুংদা এয়র ত্রাফিক ফ্লো কন্ত্রোল মিজর লৈবাক শীনবা থুং পায়খৎপা ৭শুবা লৈবাক ওইরে। সি.-এ.তি.এফ.এম. পায়খৎপনা মরম ওইদুনা, এ.তি.এফ. চাউরাক্না তন ২১৪১ সেব তৌবা ২০২২গী চহি অসিদা ঙমহনখ্রে, মসিনা মরম ওইদুনা কার্বোন চাউরাক্না ৬৭৬৭ তি.সি.ও.২ থাদোকপা হন্থহল্লে।
• পার্ফোরমেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা নেভিগেসন সিস্তেম (পি.বি.এন.) চলাইবাঃ পি.বি.এন.না এয়র রুত/এরাইবেল-দিপার্চর পাথ/এপ্রোচ প্রোসিজ্যুর চাউখৎহনবদা মতেং পাংই অমসুং মসিনা ত্রেক মাইল হন্থহনবা/ওপিমাইস তৌবদা মতেং পাংই, কাবা কুম্বদা মতেং পাংদুনা এয়রস্পেস কেপাসিতী হেনগৎহল্লি। হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিনা এয়রক্রাফ চলাইবদা হেন্না খুদোংচাহল্লি অমসুং ফ্যুল কঞ্জুমসন অমসুং জি.ঐচ.জি. থাদোকপদসু হন্থহল্লি।
• কন্তিন্যুস দিসেন্ত ওপরেসন (সি.দি.ও.) চলাইবাঃ সি.দি.ও.শিং অসি এয়রক্রাফনা ফ্যুল ইফিসিএন্ত ওইবা এরাইভেল ফ্লাইত পাথ অমা লৌবা য়াহন্নবা পায়খৎখিবনি, মসিনা থাউ চাবগী চাং অমসুং লৈমাইদা মখোল থাদোকপগী চাং হন্থহল্লি, মসিদগী জি.ঐচ.জি. থাদোকপসু হন্থহল্লি।
এরপোর্ত কাউন্সিল ইন্তর্নেস্নেল – গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক
এরপোর্ত কাউন্সিল ইন্তর্নেস্নেল (এ.সি.আই.)না এরপোর্তশিংদা কার্বোন মেনেজমেন্তগীদমক মালেমগী থাক অমা ওইবা এরপোর্ত কার্বোন এক্রীদিতেসন প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। প্রোগ্রাম অসিনা এরপোর্তশিংদা মখোয়গী কার্বোন থাদোকপগী চাং য়েংশিনবদা, কার্বোন মেনেজমেন্ত প্লান অমা শেমগৎপদা, অমসুং মখোয়গী কার্বোন থাদোকপগী চাং হন্থহনবদা মতেং পাংই।
মায় পাকপশিং:
লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা এরপোর্ত অনি ওইরিবা দিল্লী অমসুং মুম্বাই এরপোর্তনা এ.সি.আই.গী খ্বাইদগী ৱাংবা লেবেল ৪+ কার্বোন এক্রীদিতেসন য়ৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, অসিগুম্বা পান্দম অসি য়ৌখিবা এসিয়া-পেসিফিক্তা এরপোর্ত অহুম খক্তমক লৈ।
হায়দেরবাদ অমসুং বেঙ্গলুরুসু কার্বোন ন্যুত্রেল (লেবেল ৩+) য়ৌবা ঙমখ্রে।
দিসেম্বর ২০১৯দা কোলকাতা, ভুবনেস্বর অমসুং ভরানসি এরপোর্ত্তা লৈবা এ.এ.আই.না লেবেল ২ এরপোর্ত কার্বোন এক্রীদিতেসন য়ৌখ্রে অমসুং অহেনবা এরপোর্ত ২৩গী এ.সি.আই.-এ.সি.এ. লেবেল ২ সর্তিফিকেসন তৌননবা থৌরাং চৎথরি।
হৌজিক ফাওবদা এ.এ.আই.না এরপোর্ত কয়াদা ৫৪ এম.দব্ল্যু.পি.গী অপুনবা চাংদগী হেনবা সোলার পৱার প্লান্তশিং লিংখৎখ্রে। ওপন এক্সেস অমসুং গ্রীন পৱার তারিফকী থোঙদগী এ.এ.আই.না ৫৩ মিলিয়ন য়ুনিৎকী সোলার এনর্জীসু লৈশিল্লি, মসিনা এ.এ.আই. এরপোর্তশিংগী রিন্যুএবল এনর্জী (আর.ই.)গী চাং অসি হৌজিক ফাওবদা অপুনবা ইলেক্ত্রিকেল কঞ্জ্যুমসনগী ৩৫% হেনগৎহল্লি।
এরপোর্ত অয়াম্বনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা ১০০% গ্রীন এনর্জী শিজিন্নবগী অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা নেৎ জিরো ফংনবগীদমক্তা পান্দম থম্লি।
মুম্বাই, কোচিন অমসুং এ.এ.আই. এরপোর্ত ২৫দা ১০০% গ্রীন এনর্জী শিজিন্নরি। কোচিন এরপোর্ত অসি সোলার এনর্জীনা মপুং ফানা চলাইবা মালেমগী অহানবা গ্রীন এরপোর্তনি।
এ.এ.আই.না লেমহৌরিবা ওপরেসনেল এরপোর্তশিংসু ২০২৪ ফাওবদা ১০০% গ্রীন এনর্জী ফংননবা পান্দমশিং থমখ্রে। ৱাফম অসিগী মতাংদা রোদমেপ অমা এনেক্সচ্যুরদা য়াওরি।
অচৌবা এরপোর্তশিং অয়াম্বদা সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্তশিং (এস.তি.পি.শিং) মখোয়গী মফমশিংদা লিংখৎখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা এরপোর্তশিংদা এস.তি.পি.শিং লিংখৎলি।
এরপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা মখোয়গী স্কেদ্যুল তৌরবা ওপরেসনেল এরপোর্তশিংগীদমক্তা পোরম য়াৎথোকখ্রে অমসুং এনর্জী ইন্তেন্সিতী দেতা পব্লিকেসন, লৈরিবা অমসুং তুংদা লাক্কদবা এরপোর্ত প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা এনর্জী ইন্তেন্সিতী হন্থহনবগী খোঙথাংশিং লৌখৎখ্রে।
ইন্দক্সন ত্রেনিং প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইনা এয়র ত্রাফিক কন্ত্রোলরশিংগীদমক্তা মখোয়বু কার্বোন ন্যুত্রেলিতীগী মরমদা খঙহন্ননবা ত্রেনিং মোদ্যুল অমা শেমখ্রে।
এরপোর্ত কোলাবোরেতিব দিসিজন মেকিং (এ-সি.দি.এম.) পায়খৎপনা ইন্তর্সেক্সন দিপার্চরশিংদা পুক্নিং থৌগত্তুনা গ্রাউন ওপরেসনেল ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লে, মসিনা ফ্যুল অমসুং জি.ঐচ.জি. থাদোকপা হন্থহনলক্লে।
চেন্নৈ অমসুং কোলকাতা এরপোর্তশিংদা ইঞ্জিন শিজিন্নদনা এরক্রাফ চিংনবা পাইলোৎ প্রোজেক্ত অমা ওইনা গ্রীন তেক্সিংগী তেক্সি বোতশিং চলাইবা হৌরক্লি, মসিনা এ.তি.এফ. মৈ থাররোই, অদুগা জি.ঐচ.জি. থাদোকপা হন্থহনলক্লি।
এনেক্সর
এ.এ.আই.না রিন্যুএবল এনর্জী ১০০% ফংহন্নবগী লম্বী
ফংখ্রবা
(এয়রপোর্ত ২৫)
পুদুচেরী, কানপুর (সিভিল), হুবাল্লি, বেলাগাভি, মৈসুর, তেজু, কাংগ্রা, শিম্লা, কুল্লু, জম্মু শ্রীনাগর, লেহ, ইম্ফাল, পাক্যোং, পান্তনাগর, দেহরাদুন, দিমাপুর, জালগাও, কোহ্লাপুর, পুনে, ঔরাঙ্গবাদ, গোন্দিয়া, অকোলা, শোলাপুর, জুহু
মার্চ ২৩ ফাওবদা ফংগদবা
(এয়রপোর্ত ১৩)
ভুবনেস্বর, ঝারসুগুরা, গোরাখপুর, কুশিনাগর হিন্দোন, ভরানসি, প্র্যাগরাজ, বারৈলী, মোরাদবাদ, জবলপুর, ভোপাল, সালেম, তুতিকোরিন,
জুন ২০২৩ ফাওবদা ফংগদবা
(এয়রপোর্ত ১২)
মীরুত, খাজুরাহো ইন্দোর, বেগম্পেত, কানপু (ছক), কদপ্পা, গ্বালিয়র, ত্রিচি, কোইম্বেতোর, মদুরাই, চেন্নৈ, কুচবেহার
দিসেম্বর ২০২৪ ফাওবদা ফংগদবা
(এয়রপোর্ত ৪৬)
অয়োধ্যা, তিরুপতি, রাজামুন্দারি, লিলাবরি, পোর্বন্দর, হোলোংগী, গিয়োঘর, কেশোদ, ভাইজাগ, সুরত, গোৱা, কালাবুরাগি, কন্দলা, সফদর্জুং, ভাবনাগর, আগ্রা, রুপসি, জাম্নগর, অগর্তালা, বিকানের, জৈসল্মের, ভুজ, রাজকোত, রাইপুর, গায়া, দর্ভঙ্গা, পত্না, তেজপুর, জোর্হাত, কোতা, কলিকত, দিব্রুগর, জোধপুর, কিসানগর, রাঞ্চি, বিজায়াৱারা অম্ম্রিতশর, উদয়পুর, অদম্পুর, লুধিয়ানা, ভাতিন্দা, পথাঙ্কোত, দিয়ু, বারাপানি, সিলচর, ভদোদরা