Prime Minister's Office
PM addresses programme marking Platinum Jubilee Celebrations of Guwahati High Court at Srimanta Sankardev Kalakshetra, Guwahati, Assam
Launches ‘Assam Cop’ mobile application designed by Assam Police
“Guwahati High Court has its own heritage and identity”
“Judiciary as a pillar of democracy has a strong and sensitive role to play in meeting unbounded aspirations of Indians in 21st Century”
“We repealed thousands of archaic laws, reduced compliances”
“Be it the government or the judiciary, the role of every institution and its constitutional obligation is connected to the Ease of Living of the common citizens”
“There is unlimited scope for technology to modernize the justice delivery system in the country”
“We should try to increase efforts to improve the ease of justice for the common citizen through AI”
14 APR 2023 4:09PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the programme marking the Platinum Jubilee Celebrations of Guwahati High Court at Srimanta Sankardev Kalakshetra, Guwahati, Assam today. During the programme, the Prime Minister launched a mobile application ‘Assam Cop’ designed by Assam Police. The app will facilitate accused and vehicle searches from the database of the Crime & Criminal Network Tracking System (CCTNS) and the VAHAN national register.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness in getting the opportunity to become a part of the Platinum Jubilee Celebrations of Guwahati High Court. Noting that the Guwahati High Court is completing 75 years of its existence at a time when the nation is celebrating its 75th year of independence, the Prime Minister said that it is a time to preserve the experience and also take the next step to bring in answerable and responsible changes for accomplishing new goals. “Guwahati High Court has its own heritage and identity”, the Prime Minister remarked as he noted that the scope of jurisdiction of the Guwahati High Court is the largest which includes the neighboring states of Arunachal Pradesh and Nagaland. Until 2013, the Prime Minister pointed out, there were seven states under the jurisdiction of the Guwahati High Court as he highlighted the rich history and democratic heritage of the entire Northeast associated with it. The Prime Minister congratulated the state of Assam along with the entire Northeastern states, especially the legal fraternity on the momentous occasion. Noting the importance of the Jayanti of Babasaheb today, the Prime Minister paid tribute to Dr Ambedakar. He said that the constitutional values of equality and cohesion are the foundation of modern India.
The Prime Minister recalled his detailed exposition about the aspirational society of India from the rampart of Red Fort on the last Independence Day. The Prime Minister noted that the aspirations of Indian citizens in the 21st century are unbounded and the Judiciary as a pillar of democracy has a strong and sensitive role to play in meeting these aspirations. The Constitution also expects us to build a strong, vibrant and modern legal system. Underlining the combined responsibility of the Legislature, Judiciary and Executive, the Prime Minister gave the example of the abolition of outdated laws. “We repealed thousands of archaic laws, reduced compliances”, he said. He informed that about 2000 such laws and more than 40 thousand compliances have been discontinued. This along with the decriminalization of many provisions of business has reduced the number of cases in the courts.
“Be it the government or the judiciary, the role of every institution and its constitutional obligation is connected to the Ease of Living of the common citizens”, the Prime Minister remarked. Highlighting that technology has emerged as a powerful tool in achieving Ease of Living, the Prime Minister said that the government is ensuring absolute utilization of technology in every possible sector. Giving examples of DBT, Aadhaar and Digital India Mission, the Prime Minister said that every scheme has become a medium of ensuring the rights of the poor. Touching upon PM Swamitva Yojna, the Prime Minister highlighted that India has taken a huge lead when dealing with the issue of property rights which resulted in the burdening of the legal system of the country. He pointed out that even developed nations are dealing with the issue of unclear property rights. He informed that drone mapping of more than 1 lakh villages in the country and property card distribution to lakhs of citizens have already been accomplished, which will result in a decline in property-related cases and ease the lives of citizens.
The Prime Minister felt that there is unlimited scope for technology to modernize the justice delivery system in the country. Praising the work of the Supreme Court’s e-committee, the Prime Minister told the gathering about phase 3 of the e-court mission as announced in this year's budget. He also mentioned global efforts to use AI in the judicial system to bring efficiency. “We should also try to increase efforts to improve the ease of justice for the common citizen through AI”, the Prime Minister said.
Talking about the Alternative Dispute Resolution System, the Prime Minister touched upon the rich local traditional alternative dispute resolution mechanism of the Northeast. He also praised the publication of 6 books by the High Court on customary laws. He also requested that these traditions should be taught in law schools.
The Prime Minister said that a critical part of ease of justice is correct knowledge and understanding among the citizens about the laws of the country as it enhances citizen trust in the country and its systems. Shri Modi informed about the efforts to create a more accessible simple version of all the laws. “Effort is to draft laws in simple language and this approach will be greatly helpful for the courts of our country”, he said. The Prime Minister also mentioned the BHASHINI portal which aims to help every citizen to access the Internet in their own language. He said that the courts also benefit from this.
The Prime Minister emphasized the need for the government and the judiciary to be sensitive towards those who have been incarcerated for petty crimes for years and do not have the resources or the money. He also took note of those whose families were not ready to accept them after the legal processes had been completed. The Prime Minister informed that this year’s Budget has a provision for financial assistance for such prisoners where financial aid will be handed over to the state by the center to help them in their release.
“Dharma protects those who protect the Dharma”, the Prime Minister said quoting a shloka, and underlined that it is our ‘dharma’ and our responsibility as an institution that the work towards the nation remains foremost. The Prime Minister concluded by underlining that it is this belief that will take the country to the goal of ‘Viksit Bharat’.
Governor of Assam, Shri Gulab Chand Kataria, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, Union Minister for Law and Justice, Shri Kiren Rijiju, Justice Hrishikesh Roy of Supreme Court, and Chief Justice Sandeep Mehta of Guwahati High Court were present on the occasion among others.
Background
The Guwahati High Court was established in 1948 and it served as the common court for the seven north-eastern states of Assam, Nagaland, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura and Arunachal Pradesh until March 2013, when separate High Courts for the States of Manipur, Meghalaya and Tripura were created. The Gauhati High Court now has jurisdiction over the States of Assam, Nagaland, Mizoram and Arunachal Pradesh, with its Principal Seat at Guwahati and three permanent Benches in Kohima (Nagaland), Aizawl (Mizoram) and Itanagar (Arunachal Pradesh).

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অসামগী গুৱাহাতিদা শ্রীমন্তা শঙ্করদেব কলাক্ষেত্রদা গুৱাহাতি হায় কোর্তকী প্লাতিনম জুব্লি থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
অসাম পুলিসনা দিজাইন তৌবা ‘অসাম কোপ’ মোবাইল এপ্লিকেসন হৌদোকখ্রে
“গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মশাগী নাৎকী পুক্কৈ-লনগৈ অমসুং শক্তম লৈজৈ”
“২১শুবা চহিচাদা ভারতমচাশিংগী মপান নাইদ্রবা অনিংবশিং থুংহন্নবা জুদিসিয়ারিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বী অমা ওইনা মপাঙ্গল কনবা অমসুং মীয়ামগী ইহুল খঙনা থৌদাং লৌগদবনি”
“ঐখোয়না অরিবা লো লিশিং কয়া লৌথোক্লে, চৎন-কাংলোনশিং মশিং হন্থহল্লে”
“সরকার নত্ত্রগা জুদিসিয়ারি ওইগেরা, ইন্সতিতুৎ খুদিংমক্কী থৌদাং অমসুং সংবিধানগী থৌদাং খুদিংমক মীয়াম হিংবদা লাইহনবগা মরী লৈনগদবনি”
“লৈবাক অসিদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা থবক মতমগা চুনবা মওংদা পায়খৎনবা তেক্নোলোজিগী মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা লৈরি”
“এ.আইগী খুৎথাংদা মীয়াম্না য়াম্না লাইনা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি”
14 APR 2023 4:09PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী গুৱাহাতিদা শ্রীমন্তা শঙ্করদেব কলাক্ষেত্রদা গুৱাহাতি হায় কোর্তকী প্লাতিনম জুব্লি থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা অসাম পুলিসনা দিজাইন তৌবা ‘অসাম কোপ’ মোবাইল এপ্লিকেসন হৌদোকখ্রে। এপ্লিকেসন অদুনা ক্রাইম এন্দ ক্রিমিনেল নেতৱার্ক ত্রেক্কিং সিস্তেম(সি সি তি এন এস) অমসুং বাহান নেসনেল রেজিস্তারগী দেতাবেজদগী মরাল লৈবা মীওইশিং অমসুং গারিশিং খোঙ্গুল লীবদা শীজিন্নগনি।
গুৱাহাতি হায় কোর্তকী প্লাতিনম জুব্লি থৌরম শরুক য়াবা ফংবদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপা লোয়ন্না গুৱাহাতি হায় কোর্ত চহি ৭৫ মপুংফারে। মতম অসি এক্সপেরিয়েন্সশিং চেকশিন্না থমগদবা মতম অমনি অমসুং অনৌবা পান্দমশিং ফংনবা দাইত্ব লৈনা অহোঙবশিং পুরক্নবা মথংগী খোঙথাং থাংগদবনি। গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মশাগী নাৎকী পুক্কৈ-লনগৈ অমসুং শক্তম লৈজৈ। গুৱাহাতি হায় কোর্তনা কোনশিল্লিবা থবক অসি পাক-চাউই অমসুং য়ুম্নোন্নরিবা রাজ্যশিং অরুনাচল প্রদেস অমসুং নাগালেন্দ য়াওরি। ২০১৩ ফাওবা, গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মখাদা রাজ্য ৭ লৈরমখি লোয়ন্না কোর্ত অসিগা অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা ইনাকখুল্লবা পুৱারি অমসুং গনতন্ত্রগী হেরিতেচগী মরী লৈনরি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা লৈরিবা লিগেলগী লমদা থবক তৌরিবশিং থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা দোক্তর বাবাসাহেব অম্বেদকারগী মফমদসু ইকায়খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হায়খি মান্নবা অমসুং পুন্না হিংমিন্নবগী সংবিধানগী গুনশিং অসি অনৌবা যুগকী ভারতকী য়ুমফম্নি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা ভারতমচাশিংগী মপান নাইদ্রবা অনিংবশিং থুংহন্নবা জুদিসিয়ারিনা গনতন্ত্রগী য়ুম্বী অমা ওইনা মপাঙ্গল কন্না অমসুং মীয়ামগী ইহুল খঙনা থৌদাং লৌগদবনি। মপাঙ্গল কনবা অমসুং মতমগা চুনবা ৱায়েল কাংলোনগী থবক অমা লৈহন্নবা সংবিধান্না ঐখোয়দা শীন্নরি। লেজিসলেচর, জুদিসিয়ারি অমসুং ইজুকিউতিপগী অপুনবা থৌদাং মথৌ তাই। “ঐখোয়না অরিবা লো লিশিং কয়া লৌথোক্লে অমসুং চৎন-কাংলোনশিং মশিং হন্থহল্লে।অসিগুম্বা অরিবা লো ২০০০ রোম অমসু চৎন-কাংলোন লিশিং ৪০ রোম মখা তানা চৎনদ্রে। মসিগা লোয়ন্না ললোন-ইতিক্কী প্রোবিজন কয়া দিক্রিমিনেলাইজ তৌবদগী কোর্তশিংদা কেস মশিং হন্থরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার নত্ত্রগা জুদিসিয়ারি ওইগেরা, ইন্সতিতুৎ খুদিংমক্কী থৌদাং অমসুং সংবিধানগী থৌদাং খুদিংমক মীচম মীয়াম হিংবদা লাইহনবগা মরী লৈনগদবনি। হিংবদা লাইহনবদা তেক্নোলোজিনা শক্তি লৈরবা খুৎলায় অমা ওইরে। হিরম খুদিংমক্তা সরকারনা তেক্নোলোজি মপুংফানা শীজিন্নরি। দি.বি.তি,আধার অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন্ন অসি সরকারনা তেক্নোলোজি শীজিন্নবগী খুদম্নি। স্কিম খুদিংমক লায়রবশিংগী হক ফংনবা পাম্বৈ অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রী শ্বামিতভা য়োজনাগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী ৱায়েল থৌদাগী থবক্তা অচৌবা পোৎলুম অমা ওইরিবা লন-থুমগী হকশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংগী মতাংদা অচৌবা থবক অমা পায়খৎলে। চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা নাখৈ শেংদবা লন-থুমগী হকশিংগী ৱাথোকশিং মায়োক্নরি। লৈবাক অসিদা খুঙ্গং লাখ ১ হেন্না দ্রোন শীজিন্নদুনা মেপ লৌরে অমসুং নাগরিক লাখ কয়াদা লন-থুমগী কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে। মসিনা লন-থুমগা মরী লৈনবা কেস মশিং হন্থরে অমসুং মীয়াম হিংবদা লাইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্নবা থবক মতমগা চুনবা মওংদা পায়খৎনবা তেক্নোলোজিগী মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা লৈরি। সুপ্রিম কোর্তকী ই-কম্মিতিকী থবক থাগৎনিঙাইনি। চহি অসিগী বজেত্তা ই-কোর্ত মিসনগী অহুমশুবা ফেজ লাউথোক্লে। ৱায়েল থৌদাগী থবকশিং মপুংফানা পাংথোক্নবা মালেমগী ওইনা আর্তফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নবা হৌরে। এ.আইগী খুৎথাংদা মীয়াম্না য়াম্না লাইনা অচুম্বা ৱায়েল ফংবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি।
অলতর্নেতিপ দিসপুৎ রিজোলুসন সিস্তেমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অৱাং-নোংপোক্তা লমদম অমগী থায়নদগী চৎনরক্লবা অলতর্নেতিপ দিসপুৎ রিজোলুসনগী থবক মরাংকাইনা লৈরি। কস্তমরি লোগী মতাংদা হায় কোর্তনা লাইরিক ৬ ফোঙখিবা অসি থাগৎফম থোকই। হায়রিবা চৎনবীশিং অসি লো স্কুলশিংদা তাকপী-তম্বীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচুম্বা ৱায়েল ফংবা লাইহন্নবা মরুওইবা শরুক অমদি লৈবাক অসিগী মীয়াম লোশিং খঙহনবা অমসুং অচুম্বা লৌশিং অসিনি অমসুং মসিনা মীয়াম্না লৈবাক অসিদা অমসুং লৈবাক অসিগী থবকশিংদা থাজবা হেনগৎহনগনি। আইনশিং অরাইবা মওংদা খঙবা য়ানবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। অরাইবা লোনশিং আইনশিং ইথোক্নবা থবক পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী কোর্তশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং ওইগনি। মীওই খুদিংমক্না মখোয় মশাগী লোন্দা ইন্তরনেৎ শীজিন্নবা য়ানবা ভাসিনি পোর্তেলনা পান্দম থম্লি। মসিগী কান্নবা কোর্তশিংসু ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপীকপা মরালগীদমক মতম শাংনা কৈশুমশঙদা লৈরিবশিং অমসুং মরুপ-মপাং নত্ত্রগা শেন লৈজদবশিংগীদমক সরকার অমসুং জুদিসিয়ারিনা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই। আইনগী ওইবা থবকশিং পাংথোকপা লোইরবা মতুংদা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা লৌশিল্লু হায়বা য়াদ্রবা মীওইশিংগী অৱাবা উগদবনি। অসিগুম্বা মীওইশিং থাদোরকপা মতমদা শেন্থং পীনবা প্রোবিজন অমা চহি অসিগী বজেত্তা হাপ্লে। হায়রিবা কেন্দ্রগী শেন্থং অদু রাজ্যনা ফাদোক তারবশিংদা শিন্নগনি।
শ্লোক অমা লৌখৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ধর্মা ঙাক-শেল্লিবশিং ধর্মনা ঙাকথোকই। লৈবাক্কীদমক থবক তৌবা হায়বসি ঐখোয়গী ধর্মানি অমসুং ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী থাজবা অসিনা লৈবাক অসি ‘চাউখৎলবা ভারত’কী পান্দম ফংবা ঙমগনি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা অসামগী রাজ্যপাল শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া, অসামগী চীফ মিনিস্তর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দু, লো অমসুং জজতিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী কিরেন রিজিজু, সুপ্রিম কোর্তকী জজতিস রিসিকেস রোই অমসুং গুৱাহাতি হায় কোর্তকী চীফ জজতিস সন্দিপ মেহতা শরুক য়াখি।
নুঙগীৱারোল
গুৱাহাতি হায় কোর্ত ১৯৪৮তা লিংখৎখি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৭ হায়বদি অসাম, নাগালেন্দ, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, ত্রিপুরা অমসুং অরুনাচল প্রদেসকী কমন কোর্ত ওইনা ২০১৩ ফাওবা থবক তৌখি। ২০১৩দা মনিপুর, মেঘালয় অমসুং ত্রিপুরা রাজ্যশিংগী তোখায়বা হায় কোর্তশিং শেমখি। হৌজিক গুৱাহাতি হায় কোর্তকী মখাদা অসাম, নাগালেন্দ, মিজোরম অমসুং অরুনাচল প্রদেস লৈরি অমসুং কোর্ত অসিগী প্রিন্সিপাল সিত গুৱাহাতিদা লৈরি অমসুং কোহিমা(নাগালেন্দ), আইজোল(মিজোরম) অমসুং ইতানাগর(অরুনাচল প্রদেস)তা পর্মনেন্ত বেঞ্চশিং লৈরি।