Ministry of Women and Child Development
Government to help build infrastructure to combat child trafficking in the border areas.
788 Anti Human Trafficking Units (AHTUs) including 30 in Border guarding forces functional
11 JUL 2023 2:00PM by PIB Delhi
The Government has decided to provide financial assistance to the States/ UTs in Border areas to set up Protection and Rehabilitation Homes for the victims of trafficking particularly for the minor girls and young women. The homes will provide services like shelter, food, clothing, counseling, primary health facilities and other daily requirements.
The victim girls will be produced before CWC to declare fit facility for providing sponsorship as per the Mission Vatsalya scheme guidelines and accordingly, the States/UTs will be requested to do the needful.
Government has provided funding to all States/ UTs under Nirbhaya Fund to set up/ strengthening Anti Human Trafficking Units (AHTUs) in every district of the country. In addition, funding has also been provided for AHTUs in Border Guarding Forces such as BSF and SSB. As on date, 788 AHTUs including 30 in Border guarding forces are functional.
India is a source as well as destination country for trafficking of persons. The source countries are Nepal, Bangladesh and Myanmar from where women and girls are getting trafficked in the guise of proving better life, jobs and a good living condition In India. A majority of them are minor girls/ women of younger age, who are after their arrival in India are sold and forced into commercial sex work.
These girls/ women often reach major cities like Mumbai Delhi, Hyderabad, etc, from where they are taken out of country mainly in Middle East and South East Asia. This is the reason why, the bordering States to these countries need to be more vigilant and have adequate facilities to provide relief and rehabilitation services to the victims of trafficking.
Further, as per section 51 of the JJ Act, 2015(as amended inn 2021), (1) the Board or the Committee recognize a facility being run by a Governmental organization or a voluntary or non-governmental organization registered under any law for the time being in force to be fit to temporarily take the responsibility of a child for a specific purpose after due inquiry regarding the suitability of the facility and the organization to take care of the child in such manner as may be prescribed and (2) the Board or the Committee may withdraw the recognition under sub-section (1) for reasons to be recorded in writing.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଶୁ ଚାଲାଣର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟତା କରିବେ ସରକାର
ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳରେ ୩୦ଟି ସମେତ ୭୮୮ ମାନବ ଚାଲାଣ ବିରୋଧୀ ୟୁନିଟ୍ (ଏଏଚ୍‌ଟିୟୁ) କାର୍ଯ୍ୟରତ
11 JUL 2023 2:00PM by PIB Bhubaneswar
ମାନବ ଚାଲାଣର ଶୀକାର ହେଉଥିବା ପୀଡିତା , ବିଶେଷ କରି ନାବାଳିକା ଓ ଯୁବତୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଥଇଥାନ ଗୃହ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଘରଗୁଡିକ ଆଶ୍ରୟ, ଖାଦ୍ୟ, ପୋଷାକ, ପରାମର୍ଶ, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆବଶ୍ୟକତା ଭଳି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ମିଶନ୍ ବାତ୍ସଲ୍ୟ ଯୋଜନାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୁକ୍ତ ସୁବିଧା ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ପୀଡିତା ଝିଅ ମାନଙ୍କୁ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆବଶ୍ୟକୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡିକ ସମ୍ପନ୍ନ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯିବ ।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାନବ ଚାଲାଣ ବିରୋଧୀ ୟୁନିଟ୍ (ଏଏଚ୍‌ଟିୟୁ) ଗୁଡିକ ଗଠନ / ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ବିଏସ୍‌ଏଫ୍ ଏବଂ ଏସ୍‌ଏସ୍‌ବି ପରି ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀରେ ଏଏଚ୍‌ଟିୟୁ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ୩୦ଟି ସହିତ ୭୮୮ ଏଏଚ୍‌ଟିୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ଭାରତ ମାନବ ଚାଲାଣ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଅଟେ । ଉତ୍ସ ଦେଶ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ନେପାଳ, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ମିଆଁମାର ଯେଉଁଠାରୁ ମହିଳା ଏବଂ ବାଳିକା ମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଉନ୍ନତ ଜୀବନଯାପନ, ଚାକିରି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛନ୍ଦରେ ରହିବାର ଲୋଭ ଦେଖାଯାଇ କାରବାର କରାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ନାବାଳିକା / କମ୍ ବୟସର ମହିଳା, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ପହଂଚିବା ପରେ ବିକ୍ରି କରାଯାଇ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ଯୌନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବଳପୂର୍ବକ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଇଥାଏ ।
ଏହି ଝିଅ / ମହିଳାମାନେ ମୁମ୍ବାଇ ଦିଲ୍ଲୀ, ହାଇଦ୍ରାବାଦ ଇତ୍ୟାଦି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସହର ମାନଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦେଶ ବାହାରକୁ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆକୁ ନିଆଯାଇଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ଏହିସବୁ ଦେଶ ଗୁଡିକର ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଅଧିକ ସଜାଗ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ମାନବ ଚାଲାଣ କାରବାରର ପୀଡିତ ମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଥଇଥାନ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁବିଧାର ଅଧିକାରୀ ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପୁନଶ୍ଚ, ଜେଜେ ଆଇନ, ୨୦୧୫ ର ଧାରା ୫୧ ଅନୁଯାୟୀ (୨୦୨୧ରେ ସଂଶୋଧିତ), (୧) ଏହି ବୋର୍ଡ କିମ୍ବା କମିଟି ଏକ ସରକାରୀ ସଂଗଠନ କିମ୍ବା ଯେ କୌଣସି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ଏକ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ଅଣ - ସରକାରୀ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ଶିଶୁର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସାମୟିକ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ହେବା ନିମନ୍ତେ ବଳବତ୍ତର ଥିବା ସମୟରେ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅନୁଧ୍ୟାନ ପରେ ଶିଶୁର ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ସୁବିଧାକୁ ଏଭଳି ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥାଏ ଯେପରିକି ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇ ଥାଇପାରେ ଏବଂ (୨) ଏହି ବୋର୍ଡ କିମ୍ବା ଲିଖିତ ଆକାରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବାର କାରଣ ପାଇଁ କମିଟି ଉପ -ଧାରା (୧) ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିପାରେ ।