Ministry of Power
14th Clean Energy Ministerial and 8th Mission Innovation Meeting begin in Goa on the sidelines of the 4th Energy Transitions Working Group (ETWG)
20 JUL 2023 10:24AM by PIB Mumbai
Goa, 20th July, 2023
The 4th Energy Transitions Working Group (ETWG) Meeting under India’s G20 Presidency began in Goa yesterday, July 19, 2023. On the sidelines of the main event, the 14th Clean Energy Ministerial and 8th Mission Innovation Meeting too commenced on Day 1 with great enthusiasm and active participation from more than 34 member countries. The event began with a warm welcome from the Government of India, followed by special addresses by other CEM Troika members (USA and Brazil) and remarks from CEM and MI Secretariats. The theme for this year is "Advancing Clean Energy Together."
The first day of the CEM witnessed an impressive attendance of more than 800 individuals, including CEM Workstream coordinators, international agencies, researchers, policy experts, industry professionals, and more. Additionally, the event featured about 30 side events organised by over 50 partners. These side events focused on various themes such as energy efficiency, clean fuels, clean power, mobility and industry decarbonisation.
CEM14 / MI8 also features a public-facing a Technology and Cultural showcase demonstrating cutting-edge advances in clean energy from India and around the world. The Technology and Cultural Showcase, which is being held at the Shyama Prasad Mukherjee Indoor Stadium in Goa from July 19th-22nd, 2023, was inaugurated by the Chief Minister of Goa Dr. Pramod Sawant, in presence of Shri Sudin Dhavalikar, Minister of Power, Goa; Shri Pankaj Agarwal, Secretary, Ministry of Power, Government of India; Shri Ajay Tewari, Additional Secretary, Ministry of Power, Government of India; and Shri Abhay Bakre, Director General, Bureau of Energy Efficiency. The Technology Showcase will feature new and emerging technologies like Electric Vehicles, Hydrogen, and other clean technologies from across the world. Technology showcase will be organized under three parts, namely, Vehicle and Charging Infrastructure Showcase (by SIAM, TERI, CALSTART, and Drive to Zero), Mission Innovation (by Department of Science and Technology), and Clean Tech Start-up (TERI). The first group of 130 students of Agnel Polytechnic participated in the tech showcase.
The State Government of Goa is organising a cultural showcase highlighting the cultural flavour of Goa.
The timing of showcase is 11 am – 6 pm. The Showcase is open to all attendees and will feature interactive experiences.
A session was arranged to address the topic of 'financing Carbon Capture, Usage and Storage', which aimed to bring together commercial banks, multilateral development banks, governments, and industry representatives. The main focus of this event was to explore strategies and ideas on how to make the financing of carbon management projects more attractive.
The event on ‘Global Carbon Management Challenge’ highlighted key success factors for implementation that included workable incentivising policy frameworks, suitable financial frameworks and timely appraisal of geological CO2 storage opportunities.
The session organised by Nordic Green Valley on ‘Hydrogen – the Nordic Rally to the Valley and Nordic Green Sailing’ focused on how closer cooperation and knowledge sharing between the Nordic and other countries can speed up rapid innovation and deployment of Hydrogen Valleys.
The session on clean fuels deliberated on concerns related to the sustainable production and use of biomass feedstocks to slow the needed expansion of appropriate uses of biomass to produce renewable fuels, chemicals, and materials. Likewise, uncertainty regarding the amount of biomass available for sustainable, productive use reduces investor confidence in the future demand for bio-based products.
The session on ‘Collaboration for Advancing Global Action on Sustainable Cooling’ highlighted sustainable cooling as a priority topic of discussion while encouraging global action. The COP and global events as a lead up to COP28, present a unique opportunity to reflect on the needs of heat-stressed countries; for climate-friendly and sustainable cooling and to strengthen and scale response and preparedness to extreme heat.
At the Gigatonne Opportunity Initiative event, a coalition of private and public stakeholders agreed to collaborate to deliver solutions on the gigatonne scale and present strategies to relevant stakeholders at COP28. This call to action comes from the UNFCCC Global Innovation Hub, which also participated in the event. In the session on ‘energy compacts’, India's dedication to a clean energy future and its commitment to SDG7 was highlighted through various ambitious Energy Compacts established by government partners, private sector stakeholders, and multi-sector collaborations. The primary purpose of these compacts is to drive efforts toward achieving net-zero emissions while advancing universal energy access.
The possibilities of diverse carbon removal technologies in aiding the pursuit of net-zero emissions were also part of the discussion on the first day. The panellists examined the advantages and disadvantages of different approaches, including nature-based solutions, direct air capture, and carbon capture and storage, and explored their potential synergies to attain the desired goals. The discussion also encompassed the technological obstacles and emphasised the significance of policy and regulation to promote the adoption and expansion of carbon removal technologies.
A session was also organised to highlight clean energy technology requirements and possibilities for cooperation. This session specifically emphasised the major focus areas for technical pathways, identified data gaps, and explored how collaborative research and development (R&D) efforts could effectively bridge these gaps.
The Ministerial plenaries are scheduled for July 21, 2023, while back-to-back G20 Energy Transition Ministerial Meeting will be held on July 22.
The full list of side events and other engagements can be found in the programme agenda, which can be accessed here.
India's G20 Presidency is committed to strengthening global cooperation in clean energy transition.
The website of CEM / MI can be accessed here: https://www.cem-mi-india.org/.

ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚତୁର୍ଥ ଏନର୍ଜି ଟ୍ରାଞ୍ଜିସନ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ (ଇଟିଡବ୍ଲୁଜି) ସମୟରେ ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପରେ 14ଶ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଏବଂ 8ମ ମିଶନର ନବୋନ୍ମେଷ ବୈଠକ ଗୋଆରେ ଆରମ୍ଭ
20 JUL 2023 10:24AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ଜି-20 ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଚତୁର୍ଥ ଶକ୍ତି ଅନ୍ତରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୂହ (ଇଟିଡବ୍ଲୁଜି) ର ବୈଠକ ଆସନ୍ତା କାଲି 19 ଜୁଲାଇ, 2023 ରେ ଗୋଆରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଥମ ଦିନ ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପରେ 14ଶ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଏବଂ 8ମ ମିଶନର ନବାଚାର ବୈଠକ 34 ରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ଦେଶଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସ୍ବାଗତ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହା ପରେ ଅନ୍ୟ ସିଇଏମ୍ ଟ୍ରାଇକୋ ସଦସ୍ୟ (ଆମେରିକା ଓ ବ୍ରାଜିଲ୍‌) ର ବିଶେଷ ସମ୍ବୋଧନ ଏବଂ ସିଇଏମ୍ ତଥା ଏମଆଇ ସଚିବାଳୟଙ୍କ ଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟ ହେଉଛି ‘‘ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକ୍ତିକୁ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା’’ ରହିଛି।
ସିଇଏମ୍ ର ପ୍ରଥମ ଦିନ ସିଇଏମ୍ ୱାର୍କଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ସମନ୍ବୟକାରୀ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏଜେନ୍ସି, ଗବେଷଣାକାରୀ, ନୀତି ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଉଦ୍ୟୋଗ ପେଶାଦାର ଏବଂ ଅନ୍ୟଙ୍କ ସହିତ 800 ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପସ୍ଥିତି ଦେଖା ଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 50 ରୁ ଅଧିକ ପାର୍ଟନର 30 ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା, ସ୍ବଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ, ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗରୁ କାର୍ବନର ମାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିବା ପରି ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଥିଲା।
ସିଇଏମ୍ 14/ଏମଆଇ8 ରେ ଜନତାଙ୍କ ପହଞ୍ଚ ଥିବା ମାଗଣା ପଇଠ ଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଦର୍ଶା ଯାଇଛି ଯାହା ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ବରେ ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ। ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଗୋଆରେ ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖର୍ଜୀ ଇଣ୍ଡୋର ଷ୍ଟାଡିୟମରେ 19-22 ଜୁଲାଇ, 2023 ସୁଦ୍ଧା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଗୋଆର ବିଦ୍ୟୁତ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଦୀନ ଧବଲିକର, ବିଦ୍ୟୁତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଅଗ୍ରୱାଲ, ଆଡିସନାଲ୍ ସେକ୍ରେଟାରି ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ତିୱାରି, ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟୁରୋର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଅଭୟ ବାକରେଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରିକ୍ ବାହନ, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ବିଶ୍ବର ଅନ୍ୟ ସ୍ବଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଯଥା ନୂଆ ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ୍ ହେବ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଦର୍ଶନ ତିନି ଭାଗରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ଅର୍ଥାତ ବାହନ ଓ ଚାର୍ଜିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୋକେସ୍ (ଏସଆଇଏଏମ୍, ଟେରି, କାଲଷ୍ଟାର୍ଟ ଏବଂ ଡ୍ରାଇଭ୍ ଟୁ ଜିରୋ ଦ୍ବାରା), ମିଶନ୍ ଇନୋଭେସନ (ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ଦ୍ବାରା) ଏବଂ କ୍ଲିନ୍ ଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ (ଟେରି)। ଆଗନେଲ୍ ପଲିଟେକ୍‌ନିକ୍ ର 130 ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଗ୍ରୁପ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ଭାଗ ନେଇଛନ୍ତି।
ଗୋଆ ସରକାର ଗୋଆ ଦ୍ବାରା ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ବାଦକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଆୟୋଜନ
ପ୍ରଦର୍ଶନର ସମୟ ସକାଳ 11 ଘ.ରୁ ସନ୍ଧ୍ୟା 6 ଘ. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ। ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନାର ଅନୁଭୂତି ମିଳିପାରିବ।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ, ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ, ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା 'କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ' ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଘଟଣାର ମୁଖ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଥିଲା କାର୍ବନ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା କିପରି ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହୋଇପାରିବ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ରଣନୀତି ଏବଂ ଧାରଣା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା।
‘ଗ୍ଲୋବାଲ୍ କାର୍ବନ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ’ ଉପରେ ଇଭେଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା କାରକ ଗୁଡିକୁ ଆଲୋକିତ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନୀତି ଢାଞ୍ଚା, ଉପଯୁକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଭଣ୍ଡାରଣ ସୁଯୋଗର ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନର୍ଡିକ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଭ୍ୟାଲି ଦ୍ବାରା‘ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ – ଉପତ୍ୟକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନର୍ଡିକ୍ ରାଲି ଏବଂ ନର୍ଡିକ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ସିଲିଂ ’ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ଅଧିବେଶନରେ ନର୍ଡିକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କିପରି ନିକଟତର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବଣ୍ଟନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଭ୍ୟାଲିର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିପାରିବ ସେ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ନିର୍ମଳ ଇନ୍ଧନ, ରସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବାୟୋମାସର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାରର ବିସ୍ତାରକୁ ମନ୍ଥର କରିବା ପାଇଁ ବାୟୋମାସ୍ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ର ସ୍ଥାୟୀ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ଜଡିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ଅଧିବେଶନ ଉପରେ ବିଚାର କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିଭଳି, ସ୍ଥାୟୀ, ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ବାୟୋମାସ୍ ପରିମାଣ ବିଷୟରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ବାୟୋ-ଆଧାରିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଭବିଷ୍ୟତର ଚାହିଦା ଉପରେ ନିବେଶକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ହ୍ରାସ କରେ।
‘କୋଲାବରେସନ୍ ଫର ଆଡ୍‌ଭାନ୍ସିଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଆକ୍ସନ ଅନ୍ ସଷ୍ଟେନେବଲ୍ କୁଲିଂ’ଉପରେ ଅଧିବେଶନରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିବାବେଳେ ଆଲୋଚନାର ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ବିଷୟ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ କୁଲିଂକୁ ଆଲୋକିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସିଓପି28 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସିଓପି ଏବଂ ବିଶ୍ବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଉତ୍ତାପରେ ପୀଡ଼ିତ ଦେଶଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରିବା, ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୁଲିଂ, ଅତ୍ୟଧିକ ଉତ୍ତାପ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ସ୍କେଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଗିଗାଟୋନ୍ ସୁଯୋଗ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଇଭେଣ୍ଟରେ, ବେସରକାରୀ ତଥା ସାର୍ବଜନୀନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଏକ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ ଗିଗାଟୋନ୍ ସ୍କେଲରେ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ସିଓପି28 ରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ରଣନୀତି ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲା। କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏହି ଆହ୍ବାନ ୟୁଏନଏଫସିସିସି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ହବ୍ ଠାରୁ ଆସିଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ। ‘ଶକ୍ତି କମ୍ପାକ୍ଟ’ ଉପରେ ଅଧିବେଶନରେ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭାରତର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତା ଏବଂ ଏସଡିଜି7 ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସରକାରୀ ସହଭାଗୀ, ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ବହୁ-କ୍ଷେତ୍ର ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଭିନ୍ନ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ଶକ୍ତି କମ୍ପାକ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଲୋକିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କମ୍ପାକ୍ଟଗୁଡିକର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରବେଶକୁ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଥିବାବେଳେ ନେଟ-ଶୂନ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା।
ନେଟ-ଶୂନ ନିର୍ଗମନକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ବନ ଅପସାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଆଲୋଚନାର ଏକ ଅଂଶ ଥିଲା। ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟମାନେ ପ୍ରକୃତି ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବାୟୁ କ୍ୟାପଚର, ଏବଂ କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ସୁବିଧା ଏବଂ ଅସୁବିଧା ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଇଚ୍ଛାମୃତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ ବିଷୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ବୈଷୟିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଅପସାରଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବିସ୍ତାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ନିୟମର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଅଧିବେଶନ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବୈଷୟିକ ପଥ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା, ତଥ୍ୟ ବ୍ୟବଧାନ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲା ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ (ଆର ଆଣ୍ଡ ଡି) ପ୍ରୟାସ ଏହି ବ୍ୟବଧାନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଦୂର କରିପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିଥିଲା।
ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ 21 ଜୁଲାଇ, 2023 ରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଏହାପରେ ଜି20 ଏନର୍ଜି ଟ୍ରାଞ୍ଜିସନ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ 22 ଜୁଲାଇରେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏଜେଣ୍ଡାରେ ସାଇଡ୍‌ ଇଭେଣ୍ଟସ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ ଯାହାକୁ ଏଠାରେ ଦେଖା ଯାଇପାରିବ।
ଭାରତର ଜି-20 ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସ୍ବଚ୍ଛ ଶକତି ସଂକ୍ରମଣରେ ବିଶ୍ବ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟେ।
ସିଇଏମ୍/ ଏମଆଇ ର ୱେବସାଇଟ୍ ଏଠାରେ ଦେଖା ଯାଇପାରିବ : https://www.cem-mi-india.org/