Ministry of Electronics & IT
MoS Rajeev Chandrasekhar to attend ‘Digital India RISC-V’ Symposium, organised by IIT Madras on Aug 6
05 AUG 2023 12:23PM by PIB Delhi
Union Minister for State for Entrepreneurship, Skill Development, Electronics and IT Rajeev Chandrasekhar will be taking part in the ‘Digital India RISC-V’ Symposium, being organised by IIT Madras and IIT-M Pravartak Technologies Foundation on Sunday in Chennai.
The event showcasing ‘The future of Electronics in India through the RISC-V pathway’, will be attended by students, industry professionals, researchers and all those keen to gain insights about the growing RISC-V ecosystem in India
Shri Rajeev Chandrasekhar and Professor V Kamakoti, Director, IIT Madras, will address the event along with other dignitaries.
The symposium will feature insightful tech talks by academicians and industry experts, interactive stalls showcasing indigenous RISC-V processors, an engaging Hackathon and a special investor session.
About RISC-V
‘RISC’ stands for ‘Reduced Instruction Set Computer’ and ‘V’ stands for the fifth generation. The RISC-V project began in 2010. The RISC-V ISA enables a new era of processor innovation through open standard collaboration and aims to deliver a new level of free, extensible software and hardware freedom on architecture, paving the way for the next 50 years of computing design and innovation. Prof Kamakoti developed ‘SHAKTI,’ India’s first indigenously-designed microprocessor based on RISC-V ISA.
The RISC-V foundation was formed in 2015 with IIT Madras being one of the founder members. The DIR-V (Digital India RISC-V) Microprocessor Program was launched in 2022 by the GOI, with an overall aim to enable the creation of Microprocessors for the future in India, for the world and achieve industry-grade silicon & Design wins by December 2023.
The RISC-V ISA based designs are used by many companies and start-ups. It is open source and free of cost. For academicians, the pedagogy of RISC-V ISA opens up an industry-relevant curriculum with numerous exciting research and applications.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଗଷ୍ଟ ୬ ରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ‘ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରଆଇଏସସି-ଭି’ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେବେ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
05 AUG 2023 12:23PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ରବିବାର ଦିନ ଚେନ୍ନାଇରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି-ଏମ୍ ପ୍ରବର୍ତ୍ତକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରଆଇଏସସି-ଭି' ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ।
ଆରଆଇଏସସି-ଭି ପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସର ଭବିଷ୍ୟତ' ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିଳ୍ପ ପେସାଦାର, ଗବେଷକ ଏବଂ ଭାରତରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିଷୟରେ ବୁଝିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଭି କାମାକୋଟିଙ୍କ ସହ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ।
ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ରରେ ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଓ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାବହାରିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆଲୋଚନା, ସ୍ୱଦେଶୀ ଆରଆଇଏସସି-ଭି ପ୍ରୋସେସର୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଇଣ୍ଟରେକ୍ଟିଭ୍ ଷ୍ଟଲ, ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହ୍ୟାକାଥନ୍ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିବେଶକ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ।
ଆରଆଇଏସସି-ଭି ବିଷୟରେ
'ଆରଆଇଏସସିର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 'କମ୍ ଇନଷ୍ଟ୍ରକସନ୍ ସେଟ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟର' ଏବଂ 'ଭି'ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପଞ୍ଚମ ପିଢ଼ି। ଆରଆଇଏସ୍ ସି-ଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୧୦ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଆଇଏସଏ ଖୋଲା ମାନକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୋସେସର ଇନୋଭେସନର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ ଏବଂ ଆର୍କିଟେକ୍ଚର ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରର ମାଗଣା, ଏକ୍ସଟେନସିବଲ ସଫ୍ଟୱେୟାର ଏବଂ ହାର୍ଡୱେର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ 50 ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ । କମ୍ପ୍ୟୁଟିଙ୍ଗ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ନବାଚାରର ବର୍ଷ। ପ୍ରଫେସର କାମାକୋଟି ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଆଇଏସଏ ଆଧାରରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନ୍ ମାଇକ୍ରୋପ୍ରୋସେସର 'ଶକ୍ତି' ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି।
୨୦୧୫ରେ ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ସଦସ୍ୟ ଥିଲା । ଭାରତରେ ଭବିଷ୍ୟତ, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋପ୍ରୋସେସର ସୃଷ୍ଟି କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରେଡ୍ ସିଲିକନ୍ ଆଣ୍ଡ ଡିଜାଇନ୍ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୨ରେ ଡିଆଇଆର-ଭି (ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଆରଆଇଏସସି-ଭି) ମାଇକ୍ରୋପ୍ରୋସେସର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଆଇଏସଏ ଆଧାରିତ ଡିଜାଇନକୁ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ଏହା ଖୋଲା ଉତ୍ସ ଏବଂ ମାଗଣା ଅଟେ। ଶିକ୍ଷାବିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆରଆଇଏସସି-ଭି ଆଇଏସ୍ଏର ଶିକ୍ଷାଦାନ ଅନେକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରୟୋଗ ସହିତ ଏକ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଖୋଲିଥାଏ ।