Ministry of Jal Shakti
DG, NMCG gives presentation on Namami Gange to World Bank EDs during an impact assessment meeting in Agra
06 AUG 2023 3:21PM by PIB Delhi
A meeting was held on 5th August 2023 in Agra, Uttar Pradesh as part of a visit by the Executive Directors of the World Bank to understand the transformational impact of the Bank’s projects in the country. Director General, National Mission for Clean Ganga (NMCG) Mr. G. Asok Kumar gave a detailed presentation on Namami Gange to the Executive Directors of the World Bank from around the world. Mr. Auguste Kouame, Country Director, World Bank, India was also present on the occasion.
Nine EDs of the World Bank Group were present during the meeting: Mr. Jack Kurski, Poland; Mr. Khalid Bawazier, Saudi Arabia; Ms. Zainab Shamsuna Ahmed, Nigeria; Mr. Junhong Chang, China; Mr. Erivaldo Gomes, Brazil; Mr. Ernesto Acevedo, Mexico; Ms. Cecilia Nohan, Argentina; and Mr. Robin Tasker, United Kingdom. Shri Bhaskar Dasgupta, ED, Finance, NMCG and Shri D.P. Mathuria, ED, Technical, NMCG were also present. A tour to the iconic Taj Mahal was also organised.
In the meeting, discussions were held with the World Bank EDs on various aspects of river rejuvenation and the role of the World Bank. The EDs appreciated the development across water sector enabled by transformational reforms and private sector participation, especially under Namami Gange Mission, in India's pursuit of becoming water-secured nation. They appreciated that NMCG has started a new chapter of public participation with multiple stakeholders including people, educational institutes, social organizations and civil society become part of Namami Gange becoming a global name to reckon with in river rejuvenation. The EDs appreciated the clarity of vision of the leadership and were especially impressed by the HAM model, One City One Operator Model, Arth Ganga initiative and Public Participation efforts put under Namami Gange mission.
Giving a detailed presentation to the dignitaries on the Namami Gange Programme, the Mr. G. Asok Kumar said that water has been recognized as one of the most important component for India’s economic growth and a lot of initiatives have been taken up the water sector in the past 7-8 years. In 2019, under the leadership of Prime Minister Mr. Narendra Modi, Jal Shakti Ministry was created by bringing together various departments to enable quick decision-making without conflict. Some of the major initiatives in the water sector include Jal Jeevan Mission, that aims to provide household tap connections to all by 2024, Atal Bhujal Yojana for effective management of groundwater through participatory approach and Swachh Bharat Mission as part of which more than 100 million toilets were built, taking the burden off the world in the direction of sanitation for all.
DG, NMCG informed that dignitaries about Catch the Rain: Where it Falls, When it Falls campaign that was launched for decentralized storage of rainwater (in-situ storage of water) as part of which lakhs of rainwater harvesting structures were constructed.
Giving an overview of the Namami Gange Programme, he said it is a holistic and integrated river rejuvenation programme not just to clean River Ganga but restore its entire riverine ecosystem through public participation. Namami Gange is premised on the five important pillars of – Nirmal Ganga (unpolluted river), Aviral Ganga (unrestricted flow), Jan Ganga (People’s Participation), Gyan Ganga (knowledge and research based interventions) and Arth Ganga (people-river connect through the bridge of economy). “442 projects worth around 4.5 billion US $ have been sanctioned out of which 193 pertain to sewage management,” he informed, adding, “The funding is also sourced from organisations like the World Bank, JICA, Asian Development Bank etc.” Explaining the 5-tier structure of NMCG, he talked about the National Ganga Council meetings headed by the Prime Minister held in Kanpur (2019) and Kolkata (2022) and emphasized on the unwavering political commitment to the Namami Gange Programme.
He said that Namami Gange was chosen as one of the world’s top ten restoration flagships to revive the natural world. Namami Gange, selected from over 160 eco-restoration programmes around the world, was awarded at Montreal, Canada during the UN Conference on Biological Diversity (COP15) on 13th December 2022. NMCG was the only entity from India to participate in the United Nations World Water Conference held in New York in March 2023.
He said that the increased sightings and thriving of aquatic species like Gangetic Dolphins and local fishes is indicative of improved water quality in the Ganga River. “In 2014, there were two polluted stretches in Category V and one each in Category II and III. In comparison, in 2023, two stretches (Haridwar to Sultanpur and Buxar to Bhagalpur) are now ‘unpolluted’ and the remaining two in Category V (Kannauj to Varanasi and Triveni to Diamond Harbour) are exceeding the accepted range by minor points,” he said.
DG, NMCG explained in detail the Hybrid Annuity Model used for sewage management projects in the Ganga Basin under Namami Gange. Under this model, the development, operation and maintenance of the STP is undertaken by a Special Purpose Vehicle (SPV) at the local level. As per this model, 40% of the Capital cost would be paid during construction while the remaining 60% of the cost will be paid over the life of the project as annuities along with operation and maintenance cost (O&M) expenses for the next 15 years. The Annuity and O&M payments are linked to the performance of the STP. This will ensure continued performance of the assets created due to better accountability, ownership and optimal performance. There are total 32 projects sanctioned HAM, out of which 7 are funded by the World Bank. “It ensures performance-based contracting and improved governance,” DG, NMCG added.
Shri Kumar also spoke on the River-Cities Alliance (RCA) initiative under Namami Gange which was launched in November 2021 with 30 members. Now, with 142 members, including the international city of Aarhus, RCA has become a desirable platform to ideate, discuss and exchange information for sustainable management of urban rivers. RCA Global witnessed participation of high ranking officials from Embassies. Cities of Manchester, Arhus, Copen Hagen and Hamberg made presentations on their efforts to use rivers flowing by them as growth engines.

ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜିର ଡିଜି ଆଗ୍ରା ଠାରେ ଏକ ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ ବୈଠକରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଇଡିମାନଙ୍କୁ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଛନ୍ତି
06 AUG 2023 3:21PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପ୍ରଭାବ ବୁଝିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ଗସ୍ତର ଏକ ଅଂଶ ବିଶେଷ ଭାବରେ ୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଗ୍ରା ଠାରେ ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ (ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜି)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଜି. ଅଶୋକ କୁମାର ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ମାନଙ୍କୁ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଅଗଷ୍ଟ କୌଆମେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ରୁପର ୯ ଜଣ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ , ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟାକ୍ କୁର୍ସ୍କି, ପୋଲାଣ୍ଡ; ଖାଲିଦ ବାୱାଜିର, ସାଉଦି ଆରବ; ଜୈନବ ଶାମସୁନା ଅହମ୍ମଦ, ନାଇଜେରିଆ; ଶ୍ରୀ ଜୁନହୋଙ୍ଗ ଚାଙ୍ଗ, ଚାଇନା; ଶ୍ରୀ ଏରିଭାଲଡୋ ଗୋମ୍ସ, ବ୍ରାଜିଲ୍ ; ଶ୍ରୀ ଅର୍ନେଷ୍ଟୋ ଆସେଭେଡୋ, ମେକ୍ସିକୋ ; ଶ୍ରୀମତୀ ସିସିଲିଆ ନୋହାନ, ଆର୍ଜେଣ୍ଟିନା ; ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରବିନ୍ ଟାସ୍କର, ୟୁନାଇଟେଡ୍ କିଙ୍ଗଡମ୍‌, ଏନଏମସିଜିର ଅର୍ଥ ବିଭାଗର ଇଡି ଭାସ୍କର ଦାସଗୁପ୍ତା ଏବଂ ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜିର ବୈଷୟିକ ବିଭାଗର ଇଡି ଡି. ପି, ମାଥୁରିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ପ୍ରସିଦ୍ଧ ତାଜମହଲ ପରିଦର୍ଶନର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ବୈଠକରେ, ନଦୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର ଭୂମିକା ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଇଡିମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତ ଜଳ ସୁରକ୍ଷିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ବିଶେଷ କରି ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜଳ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶକୁ ଇଡିମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ସମେତ ଏକାଧିକ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କ ସହ ଜନଭାଗିଦାରିତାର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି , ଯାହା ନଦୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନାମ ପାଲଟିଛି । ଇଡିମାନେ ନେତୃତ୍ୱର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ସ୍ପଷ୍ଟତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ହାମ୍ ମଡେଲ୍‌, ୱାନ୍ ସିଟି ୱାନ୍ ଅପରେଟର ମଡେଲ୍‌, ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମିଶନ ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଥିବା ଜନଭାଗିଦାରୀ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ ।
ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଅତିଥି ମାନଙ୍କୁ ବିସ୍ତୃତ ଉପସ୍ଥାପନା କରି ଶ୍ରୀ ଜି. ଅଶୋକ କୁମାର କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଜଳ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି ଏବଂ ଗତ ୭- ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ୨୦୧୯ ମସିହାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ ଏକାଠି କରି ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିନା ବିବାଦରେ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆ ଯାଇପାରିବ । ଜଳ କ୍ଷେତ୍ରର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଯାହା ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଘରୋଇ ନଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଅଂଶଗ୍ରହଣମୂଳକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭୂତଳ ଜଳର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ଯାହାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ୧୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପରିମଳ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱର ବୋଝ ଦୂର କରି ଦେଇଛି ।
ଏନଏମସିଜିର ଡିଜି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ଷା ଜଳର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ସଂରକ୍ଷଣ (ଜଳର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସଂରକ୍ଷଣ) ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍ : ହୋୟାର ଇଟ୍ ଫଲ୍ସ, ହ୍ୱେନ୍ ଇଟ୍ ଫଲ୍ସ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସଂରଚନା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା କେବଳ ଗଙ୍ଗା ନଦୀକୁ ସଫା କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ , ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସମଗ୍ର ନଦୀକୂଳ ପରିବେଶକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ନଦୀ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ । ନିର୍ମଳ ଗଙ୍ଗା (ଅଣପ୍ରଦୂଷିତ ନଦୀ), ଅବିରଳ ଗଙ୍ଗା (ଅବାଧ ପ୍ରବାହ), ଜନ ଗଙ୍ଗା (ଜନଭାଗିଦାରୀ), ଜ୍ଞାନ ଗଙ୍ଗା (ଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣା ଭିତ୍ତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ) ଏବଂ ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗା (ଅର୍ଥନୀତିର ସେତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନ - ନଦୀ ସଂଯୋଗ) ଭଳି ପାଞ୍ଚଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଆଧାରିତ । ପାଖାପାଖି ୪.୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ୪୪୨ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୧୯୩ଟି ନର୍ଦ୍ଦମା ପରିଚାଳନା ସହ ଜଡ଼ିତ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜିର ୫ ସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କାନପୁର (୨୦୧୯) ଏବଂ କୋଲକାତା (୨୦୨୨)ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜାତୀୟ ଗଙ୍ଗା ପରିଷଦ ବୈଠକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ , ପ୍ରାକୃତିକ ବିଶ୍ୱକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦଶଟି ପ୍ରମୁଖ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଭାବରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ୧୬୦ରୁ ଅଧିକ ପରିବେଶ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରୁ ମନୋନୀତ ନମାମି ଗଙ୍ଗେକୁ ୧୩ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୨ରେ ଜୈବିକ ବିବିଧତା ଉପରେ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ସିଓପି ୧୫) ସମୟରେ କାନାଡାର ମଣ୍ଟ୍ରିଲଠାରେ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା । ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ନ୍ୟୁୟର୍କ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ବିଶ୍ୱ ଜଳ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜି ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ସଂସ୍ଥା ଥିଲା ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗାଙ୍ଗେୟ ଡଲ୍‌ଫିନ୍ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମାଛ ଭଳି ଜଳଜ ପ୍ରଜାତିର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ଜଳର ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଉଛି । ୨୦୧୪ରେ ପଞ୍ଚମ ବର୍ଗରେ ୨ଟି ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ବର୍ଗରେ ଗୋଟିଏ ଲେଖାଏଁ ପ୍ରଦୂଷିତ ଅଞ୍ଚଳ ରହିଥିଲା । ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ୨୦୨୩ରେ ହରିଦ୍ୱାରରୁ ସୁଲତାନପୁର ଏବଂ ବକ୍ସରରୁ ଭାଗଲପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ଏବେ ‘ଅଣପ୍ରଦୂଷିତ\' ହୋଇଛି ଏବଂ ପଞ୍ଚମ ବର୍ଗରେ (କନୌଜରୁ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ତ୍ରିବେଣୀରୁ ଡାଇମଣ୍ଡ ହାର୍ବର)ର ଅବଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ସାମାନ୍ୟ କିଛି ପଏଣ୍ଟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରୁଛି ।
ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜିର ଡିଜି ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ଅଧୀନରେ ଗଙ୍ଗା ଅବବାହିକାରେ ନର୍ଦ୍ଦମା ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମଡେଲ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ମଡେଲ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଯାନ (ଏସପିଭି) ଦ୍ୱାରା ଏସଟିପିର ବିକାଶ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଏ । ଏହି ମଡେଲ ଅନୁଯାୟୀ, ନିର୍ମାଣ ସମୟରେ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚର ୪୦% ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ୬୦% ଖର୍ଚ୍ଚ ଆଗାମୀ ୧୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ (ଓଆଣ୍ଡଏମ) ସହିତ ବାର୍ଷିକ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ବାର୍ଷିକତା ଏବଂ ଓଆଣ୍ଡଏମ ଦେୟ ଏସଟିପିର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ନତ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ମାଲିକାନା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସମ୍ପତ୍ତିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ମୋଟ ୩୨ଟି ହାମ୍‌,ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ବେଳେ ତାହା ମଧ୍ୟରୁ ୭ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଉଛି । ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସିଜିର ଡିଜି କହିଛନ୍ତି, ଏହା କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ଚୁକ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଶାସନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ୩୦ ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନେଇ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ରିଭର - ସିଟି ଆଲାଏନ୍ସ/ ନଦୀ – ସହର ଗଠବନ୍ଧନ (ଆରସିଏ) ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ କୁମାର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ । ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହର ଆରହୁସ୍ ସମେତ ୧୪୨ ଜଣ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନେଇ ଆରସିଏ ସହରାଞ୍ଚଳ ନଦୀ ଗୁଡିକର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବିଚାର, ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ବାଞ୍ଛିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଲଟିଛି । ଆର୍‌ସିଏ ଗ୍ଲୋବାଲରେ ଦୂତାବାସର ଉଚ୍ଚ ପଦସ୍ଥ ଅଧିକାରୀମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ମାଞ୍ଚେଷ୍ଟର, ଆରହୁସ୍‌, କୋପେନ୍ ହେଗେନ୍ ଏବଂ ହାମବର୍ଗ ସହର ମାନଙ୍କରେ ପ୍ରବାହିତ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ୍ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ ।.