Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Salient features and Guidelines of PM Vishwakarma Scheme
20 SEP 2023 5:42PM by PIB Delhi
PM Vishwakarma, a Central Sector Scheme, was launched on 17th September, 2023 by the Prime Minister to provide end-to-end support to artisans and craftspeople who work with their hands and tools. The Scheme covers artisans and craftspeople engaged in 18 trades, viz.(i) Carpenter (Suthar/Badhai); (ii) Boat Maker; (iii) Armourer; (iv) Blacksmith (Lohar); (v) Hammer and Tool Kit Maker; (vi) Locksmith; (vii) Goldsmith (Sonar); (viii) Potter (Kumhaar); (ix) Sculptor (Moortikar, stone carver), Stone breaker; (x) Cobbler (Charmkar)/ Shoesmith/Footwear artisan; (xi) Mason (Rajmistri); (xii) Basket/Mat/Broom Maker/Coir Weaver; (xiii) Doll & Toy Maker (Traditional); (xiv) Barber (Naai); (xv) Garland maker (Malakaar); (xvi) Washerman (Dhobi); (xvii) Tailor (Darzi); and (xviii) Fishing Net Maker.
The Scheme envisages provisioning of the following benefits to the artisans and crafts persons:
(i) Recognition: Recognition of artisans and craftspeople through PM Vishwakarma certificate and ID card.
(ii) Skill Upgradation: Basic Training of 5-7 days and Advanced Training of 15 days or more, with a stipend of Rs. 500 per day;
(iii) Toolkit Incentive: A toolkit incentive of upto Rs. 15,000 in the form of e-vouchers at the beginning of Basic Skill Training.
(iv) Credit Support: Collateral free ‘Enterprise Development Loans’ of upto Rs. 3 lakh in two tranches of Rs. 1 lakh and Rs. 2 lakh with tenures of 18 months and 30 months, respectively, at a concessional rate of interest fixed at 5%, with Government of India subvention to the extent of 8%. Beneficiaries who have completed Basic Training will be eligible to avail the first tranche of credit support of upto Rs. 1 lakh. The second loan tranche will be available to beneficiaries who have availed the 1st tranche and maintained a standard loan account and have adopted digital transactions in their business or have undergone Advanced Training.
(v) Incentive for Digital Transaction: An amount of Re. 1 per digital transaction, upto maximum 100 transactions monthly will be credited to the beneficiary’s account for each digital pay-out or receipt.
(vi) Marketing Support: Marketing support will be provided to the artisans and craftspeople in the form of quality certification, branding, onboarding on e-commerce platforms such as GeM, advertising, publicity and other marketing activities to improve linkage to value chain.
In addition to the above-mentioned benefits, the Scheme will onboard the beneficiaries on Udyam Assist Platform as ‘entrepreneurs’ in the formal MSME ecosystem.
Enrolment of beneficiaries shall be done through Common Service Centres with Aadhaar-based biometric authentication on PM Vishwakarma portal. The enrolment of beneficiaries will be followed by a three-step verification which will include (i) Verification at Gram Panchayat/ ULB level, (ii) Vetting and Recommendation by the District Implementation Committee (iii) Approval by the Screening Committee.
For more information, the Guidelines of PM Vishwakarma can be accessed at pmvishwakarma.gov.in. For any queries, artisans and craftspeople may call at 18002677777 or email at pm-vishwakarma@dcmsme.gov.in.

लघु, सूक्ष्म तथा मध्यम उद्योग मन्त्रालय
पीएम विश्वकर्मा योजनाका मुख्य विशेषता अनि दिशानिर्देश
20 SEP 2023 5:42PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्रीद्वारा 17 सेप्टेम्बर, 2023 को दिन केन्द्रिय पीएम विश्वकर्मा योजना शुरु गरेका थिए, जसको उद्देश्य आफ्नो हात अनि औजारको सहायताले काम गर्ने कारीगर अनि शिल्पकारहरूलाई शुरुदेखि अन्त्यसम्म सहायता प्रदान गर्नुरहेको छ। यस यजोनामा 18 वटा व्यवसाय जस्तै (1) काठ मिस्त्री, (2) डुङ्गा बनाउने, (3) हतियार निर्माता, (4) लोहार, (5) मार्तोल र टुलकिट निर्माता, (6) ताला बनाउने, (7) सुनारे, (8) कुम्हाले, (9) मूर्तिकार (मूर्तिकार, ढुङ्गा खोप्ने) ढुङ्गा फुटाउने, (10) मोची/ जुत्ता कारीगर, (11) राजमिस्त्री, (12) डालो-थुन्से/ झाडु निर्माता, कोयर बुनकर, (13) गुडिया र खेलौना निर्माता (पारम्परिक), (14) हजाम, (15) माला बनाउने, (16) धोबी, (17) दर्जी र (18) माछा मार्ने जाल बुन्ने कारीगर अनि शिल्पकार सामेल गरिएको छ।
यस योजना अन्तर्गत कारीगर अनि शिल्पकारहरूलाई तल उल्लेखित लाभ प्रदान गर्ने व्यवस्था गरिएको छ :
(1) पहिचान : पीएम विश्वकर्मा प्रमाण पत्र तथा आइडी कार्डको माध्यमद्वारा कारीगर अनि शिल्पकारहरूको पहिचान।
(2) कौशल उन्नयन : 500 रुपियाँ प्रति दिनको वृत्तिकाका साथ 5-7 दिनको बुनियादी प्रशिक्षण तथा 15 दिन वा त्यसभन्दा धेरैको उन्नत प्रशिक्षण।
(3) टुल किट प्रोत्साहन : बुनियादी कौशल प्रशिक्षणको शुरुवातमा ई-भाउचरको रूपमा ₹ 15 हजारसम्मको टुल किट प्रोत्साहन।
(4) ऋण सहायता : कुनै धरौटीबिना “उद्यम विकास ऋण”को रूपमा तीन लाख रुपियाँसम्मको ऋण एक लाख र दुई लाख रुपियाँको दुई किस्तीमा क्रमशः 18 महिना अनि 30 महिनाको अवधिका लगि 5 प्रतिशत निर्धारित छूटको ब्याज दरमा भारत सरकारद्वारा 8 प्रतिशतको सीमासम्म छूटका साथ प्रदान गरिनेछ। जुन लाभार्थीले बुनियादी प्रशिक्षण पूरा गरेका छन्, उनीहरू एक लाख रुपियाँसम्म ऋण सहायताको पहिलो किस्तीको लाभ उठाउन पात्र बन्नेछन्। दोस्रो ऋण किस्ती ती लाभार्थीहरूलाई उपलब्ध गराइनेछ, जसले पहिलो किस्तीको लाभ उठाएका छन् र एउटा मानक ऋण खाता कायम राखी आफ्नो व्यवसायमा डिजिटल लेनदेन अपनाएका छन् वा उन्नत प्रशिक्षण प्राप्त गरेका छन्।
(5) डिजिटल लेनदेनका लागि प्रोत्साहन : प्रत्येक डिजिटल भुक्तानी वा रसिदका लागि प्रति डिजिटल लेनदेन एक रुपियाँको हिसाबले अधिकतम 100 लेनदेन मासिकसम्म लाभार्थीको खातामा जमा गरिनेछ।
(6) विपणन सहायता : मूल्य शृङ्खलासँग जोडिने प्रक्रियामा सुधारका लागि कारीगर अनि शिल्पकारहरूको गुणस्तर प्रमाणिकरण, ब्राण्डिङ, जीएम जस्ता ई-कमर्स प्लेटफर्ममा उपस्थिति, विज्ञापन, प्रचार अनि अन्य विपणन गतिविधिका रूपमा विपणन सहायता प्रदान गरिनेछ।
माथि उल्लेखित लाभका अतिरिक्त, यस योजनाले लाभार्थीहरूलाई औपचारिक एमएसएमई परितन्त्रमा उद्यमीका रूपमा उद्यम एसिस्ट प्लेटफर्ममा सामेल गर्नेछ।
लाभार्थीहरूको नामाङ्कन पीएम विश्वकर्मा पोर्टलमा आधारत आधारित बायोमेट्रिक प्रमाणिकरणका साथ सामान्य सेवा केन्द्रको माध्यमद्वारा गरिनेछ। लाभार्थीहरूको नामाङ्कनपछि तीन चरणमा सत्यापन गरिनेछ जसमा (1) ग्राम पञ्चायत/ युएलबी स्तरमा सत्यापन, (2) जिल्ला कार्यान्वयन समितिद्वारा जाँच अनि सिफारिश, (3) स्क्रीनिङ समितिद्वारा अनुमोदन सामेल रहनेछ।
थप जानकारीका लागि पीएम विश्वकर्माको दिशानिर्देश pmvishwakarma.gov.in बाट प्राप्त गर्नसकिनेछ। योजनासित सम्बन्धित जानकारीका लागि कारीगर अनि शिल्पकारले 18002677777 मा कल गर्न वा pm-vishwakarma@dcmsme.gov.in मा ई-मेल गर्नसक्नेछन्।