Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various projects in Jabalpur, Madhya Pradesh
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Madhya Pradesh Shri Mangu Bhai Patel, Chief Minister Bhai Shivraj Singh Chouhan, all my cabinet colleagues, Ministers from the MP Government, MPs, MLAs, all other dignitaries present on the stage and ladies and gentlemen who have come in such large numbers to bless us!
Paying my obeisance to this sacred land of Mother Narmada, I am witnessing a new face of Jabalpur today. I can see that there is enthusiasm in Jabalpur; there is joy and excitement in ‘Mahakaushal’. This zeal, this enthusiasm reflects everything that is there in the mind of Mahakaushal. Amidst this vigour, today the whole country is celebrating the 500th birth anniversary of the brave queen Durgawati ji. On the concluding occasion of Rani Durgawati Gaurav Yatra, I had called for celebrating her birth anniversary at the national level. Today we all have gathered here for this very purpose, to perform a sacred task, to repay the debt of our ancestors. Just a short while ago, we performed the Bhoomi Pujan of the grand memorial of Rani Durgawati ji here, and I was just wondering how it is going to be built. Shivraj ji was showing me the complete map of it in detail. I firmly believe that after this is built, every mother and every youth of Bharat will feel like visiting this land. In a way, it will become a pilgrimage destination. The life of Rani Durgawati teaches us the lesson of welfare of all; gives us courage to do something for our motherland. I congratulate the entire tribal society, Madhya Pradesh and 140 crore countrymen on the birth anniversary of Rani Durgawati. If any country in the world had someone like Rani Durgawati as its leader, that country would have been promoting it all over the world. After independence, this should have happened in our country too but our great personalities were forgotten. These brilliant, ascetic, epitomes of sacrifice and perseverance, such great personalities, such brave men and women, were forgotten.
My family members,
Today, the foundation stone of development projects worth more than Rs 12 thousand crores has been laid and inaugurated here. Be it water and gas pipeline or a network of 4 lane roads, these are the projects that are transforming the lives of lakhs of people. The farmers here will definitely benefit from this; new factories and plants will be set up here and our youth will also get employment opportunities here.
My family members,
One of the top priorities of the BJP government is to provide smoke-free kitchens to our sisters. Some people have done research and said that when a mother cooks food and has a smoky stove, burns wood or burns coal, her body gets exposed to the smoke equivalent to 400 cigarettes every 24 hours. Should my mothers and sisters get rid of this trouble or not? Please respond with all your strength; it is about mothers and sisters. Should my mothers and sisters be free from smoke in the kitchen or not? Couldn't Congress have done this work earlier? They didn't. They didn't care about the mothers and sisters, or about their health and well-being.
Brothers and sisters,
That's why we launched a massive campaign and gave free Ujjwala gas connections to crores of sisters from poor families. Otherwise, if they had to get a gas connection earlier, they had to visit the MP's house. And you know that on the festival of Rakshabandhan, a brother gives something to his sister. So, on the festival of Rakshabandhan, our government had made gas cylinders cheaper for all the sisters. On that occasion, the cylinder was made cheaper by Rs 400 for the beneficiary sisters of Ujjwala. And after a few days, the festivals of Durga Puja, Navratri, Dussehra, Diwali are going to begin. So, this Modi government once again made Ujjwala cylinders cheaper by Rs 100 yesterday itself. This means that in the last few weeks alone, the cylinder has become cheaper by Rs 500 for the beneficiary sisters of Ujjwala. Now my poor mothers, sisters and daughters who are beneficiaries of Ujjwala will get gas cylinders for only Rs 600. The BJP government is also working at a rapid pace to ensure that cheap gas is supplied to the kitchens through pipes instead of cylinders. That is why gas pipelines are also being laid here. Lakhs of families of Madhya Pradesh will also benefit from this initiative.
My family members,
Today, I would like to remind the students studying in our colleges, our young friends, our young sons and daughters of some old incidents. Should I remind them? Should I remind them of certain incidents of 2014? You see, those who are 20-22 years old today might not even know because at that time they would have been probably 8,10, or 12 years old. They would not have known what the situation was like before the Modi government. At that time, scams worth thousands of crores of rupees of the Congress government used to make headlines every day. The money which was supposed to be spent on the poor was going into the coffers of Congress leaders. And I would say to these youngsters that they are the online generation. So just go to Google and search. Just read the newspaper headlines of 2013-14. What was the condition of the country?
And so, brothers and sisters,
After 2014, when you gave us an opportunity to serve, we started a campaign to change the corrupt systems created by the Congress government and started a cleanliness campaign on the corruption front also. We have used technology to remove around 11 crore fake names. Will you remember this figure? Could you respond? Will you remember this figure? We removed 11 crore fake names from government records. How many? How many did I say? Speak loudly.11 crores! What were these 11 crore names? These were the names of the people who were never born! But a way had been created to loot the treasury from the government offices. Congress created documents for these false names, fake names.
This figure of 11 crore is even greater than the total population of Madhya Pradesh and Chhattisgarh. The treasury was looted snatching away the rights of the real beneficiaries, the poor people using these 11 crore fake names. After coming to power in 2014, Modi has cleaned out everything. The reason why these people are angry is that their cut, their commission has been stopped. Modi came and cleared out everything. Neither will I allow the money of the poor to be looted nor will I let the coffers of the Congress leaders to be filled. We created such a trinity of Jan Dhan-Aadhaar and mobile that the corruption system of Congress was destroyed. Today, because of this tri-shakti, more than Rs 2.5 lakh crore has been saved from getting stolen. I will ask you this figure again. So, Modi has done the work of saving more than Rs 2.5 lakh crore which were going into wrong hands and were getting stolen. How much did I say? 2.5 lakh crores! Today the money of the poor is being used for the welfare of the poor. Today the Central Government is spending crores of rupees to provide Ujjwala cylinders for just Rs 600. Rs 3 lakh crore is being spent on providing free ration to crores of families. These 3 lakh crore rupees are given from the treasury so that any child of my poor mother does not go to bed hungry at night. The cooking at the house of the poor doesn’t stop. Under the Ayushman scheme, about 5 crore families of the country have received free treatment. For this, the government has spent Rs 70 thousand crores for your Ayushman card. Farmers should get affordable urea. In the world market, a bag of urea is sold for Rs 3000, but Modi gives it for less than Rs 300 and that is why the central government has spent Rs 8 lakh crore from the treasury so that my farmers are not burdened. Under PM Kisan Samman Nidhi, Rs 2.5 lakh crore has been deposited directly into the bank accounts of farmers. Our government has also spent Rs 4 lakh crore to provide pucca houses to the poor families. Even today you have seen that I have provided 1000 multi-storeyed pucca houses built with modern technology to poor families in Indore.
My family members,
If you add all the funds, what will be the figure? How many zeros will need to be added? You can imagine! These people from Congress cannot even calculate it. And listen, before 2014, these zeroes were used only to calculate the money from scams. Now imagine, a Prime Minister of Congress used to say that if you send one rupee from Delhi, only 15 paise reached the actual beneficiary and 85 paise is stolen by someone in the middle. They would send one rupee and only 15 paise would reach the beneficiary. You can imagine how big a theft it would have been if the money that we just calculated was being sent during the Congress era. Today the BJP government is giving so much money for the welfare of the poor.
My family members,
This is a very important period for my Madhya Pradesh. Standing on the banks of Mother Narmada today, I am saying this; I am saying this to the entire Madhya Pradesh; I am saying this to the youth of the Madhya Pradesh; I am saying this in the presence of Mother Narmada because I too was born in the lap of Mother Narmada. I am saying this today standing on the banks of Mother Narmada. My youngsters, mark my words. Madhya Pradesh is today at such a juncture where any hindrance in development, any slow-down in the pace of its development will destroy everything. This kind of development will not return even after 20-25 years. And therefore, this pace of development should not be allowed to stop, or get stalled. These 25 years are very important for you. Friends from MP who are under 25 years of age have only seen the new and progressing Madhya Pradesh. Now it is their responsibility to ensure that in the coming 25 years, when their children grow up, they should have a developed Madhya Pradesh, a prosperous Madhya Pradesh, a Madhya Pradesh full of pride and honour. This requires more hard work today. For this, right decision is needed today. In the past years, the BJP government has taken MP to the top in terms of agricultural exports. Now it is important that our MP should become number one in industrial development also. Bharat's defence production and defence exports have increased manifold over the years. Jabalpur also has a major contribution to the same. In Madhya Pradesh, there are 4 factories manufacturing defence related goods in Jabalpur alone. Today the central government is providing 'Made in India' weapons to its army. The demand for Bharat's defence goods is increasing in the world. Madhya Pradesh is also going to benefit greatly from this. Thousands of new employment opportunities are going to be created here.
My family members,
Today Bharat's confidence is at a new height. From the playground to the fields, the flag of Bharat is waving high. You must have seen that the Asian Games are currently going on, in which we are watching Bharat's brilliant performance. Today every youth of the country feels that this is the period for Bharat's youth. This period is the period of Bharat's youth. When the youngsters get such opportunities, their passion for building a developed Bharat also increases. That is why Bharat is able to organize grand world events like G20 with so much pride. That is why Bharat's Chandrayaan reaches a spot where no other country could reach. That is why the mantra of being vocal for local starts resonating far and wide. You can imagine, on one hand this country sent Chandrayaan while on the other hand, on Gandhi Jayanti, on 2nd October, a Khadi store in Delhi sold products worth more than Rs 1.5 crore in just one day. This is the strength of the country. This spirit of Swadeshi, this spirit of taking the country forward is growing everywhere today. And the youth of my country, the sons and daughters of my country have taken the reins in this endeavour. That is why the youth of Bharat are doing wonders in the world of start-ups. That is why Bharat takes such a powerful pledge to become clean. In the cleanliness campaign that was launched in the country on October 1st, cleanliness programmes were conducted at more than 9 lakh places! More than 9 crore people of the country took part in that cleanliness campaign. They came out of their homes, took brooms and cleaned the roads and parks in the country. The people of Madhya Pradesh and the youth of Madhya Pradesh have done even more wonders. Madhya Pradesh has scored the highest in terms of cleanliness. Madhya Pradesh remains number one in the country. We have to take this spirit forward. And in the coming 5 years, we must keep MP at number one in as many areas as possible.
My family members,
When a political party is engrossed in its own interests, then we can easily guess it. Today the whole world is talking about Bharat's achievements. But these very political parties, who have lost everything, and can't see anything apart from power have now gone to such an extent that while abusing the BJP, they have started abusing Bharat itself. Today the whole world is praising the Digital India campaign. But you may remember, how these people mock us every day for Digital India. Bharat made the world's most effective vaccine against Corona. These people also raised questions on our vaccines. And just now someone was telling me that a new film has been made based on vaccine called the 'Vaccine War' and such a film has been made in our country which will open the eyes of the people around the world. The film 'Vaccine War' has been made on the amazing work done by the scientists of our country and how it saved the lives of crores of people of the country.
Brothers and sisters,
These people also question everything that the Indian Army talks about, and question the bravery of the Indian Army. They find the words of the country's enemies and the terrorists to be true. They don't trust the words of my country's army and soldiers. You have also seen that on completion of 75 years of independence the entire country celebrated Amrit Mahotsav. This was not a programme of BJP. It was a programme of the country. Independence was a celebration for every citizen of Bharat. But these people also make fun of the 'Azaadi Ka Amritkaal'. We are building Amrit Sarovars in every corner of the country for the coming generations and a massive campaign of water conservation is going on. But these people have aversion towards this work too.
My family members,
The party which ran the government in the country for so many years after independence, did not show any respect even to the tribal society. From the freedom struggle to the richness of cultural heritage, the role of our tribal society has been immense. Gond society is one of the largest tribal societies in the world. In such a scenario, I want to ask you a question. Why did those who were in power for a long time not give national recognition to the contribution of the tribal society? Why did the country have to wait for BJP for this? Our young tribals must know this. Even before they were born, Atal Bihari Vajpayee's government had created a separate ministry for the tribal society and had assigned a separate budget. In the last 9 years, Modi's government has increased this budget manifold. BJP also got the privilege of giving the country its first female tribal President. The BJP government also declared the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as Tribal Pride Day. One of the most modern railway stations in the country was named after Rani Kamlapati. Patalpani station is now known as Jannayak Tantya Bhil. And today such a grand and a modern memorial is being constructed here after the name of Rani Durgawati ji, the inspiration of the Gond community. This museum will also showcase Gond culture, Gond history and art. Our effort is to ensure that the coming generations can learn about the rich Gond tradition. When I meet world leaders, I gift them Gond paintings. When they praise this magnificent Gond art, my heart fills with immense pride.
Friends,
The party which was in power in the country for decades after independence, did only one thing, and that is worshipping one family. Besides worshipping one family, they did not care about the country. It was not just one family that brought independence to the country. The development of the country has not been achieved by just one family. This is our government, which showed respect to everyone, and took care of everyone. This BJP government has made the places associated with Dr. Baba Saheb Ambedkar across the world, including Mhow, to be ‘Panchteerth’. A few weeks ago, I also got the opportunity to perform the Bhoomi Pujan of the memorial site of Sant Ravidas ji in Sagar. This shows the commitment of the BJP government towards social harmony and heritage.
Friends,
The parties that nurture nepotism and corruption have looted the resources of the tribal society. Before 2014, MSP was given only for 8-10 forest produces. Some people bought the remaining forest produce at the lowest prices and the tribals did not get anything. We changed this scenario and today about 90 forest produces have been brought under the ambit of MSP.
Friends,
In the past, even coarse grains like Kodo Kutki, produced by our tribal farmers and our small farmers, were not given much importance. You have seen that big leaders from all over the world had come to Delhi for the G20 Summit. Several leaders had come. We also fed them dishes made from your Kodo Kutki. The BJP government also wants to deliver your Kodo Kutki to the markets of the country and abroad in the form of 'Shri Anna'. Our endeavour is to provide maximum benefits to tribal farmers and small farmers.
My family members,
The priority of BJP's double engine government is giving importance to the underprivileged. Supplying potable drinking water through pipes is very important for the health of the poor and for the convenience of women. Even today, systems have been developed to supply water to about 1600 villages here. Women's health should always be the priority of the country. But this too was continuously ignored earlier. BJP has also done the work of giving women their rights in Lok Sabha and Assembly through Narishakti Vandan Adhiniyam.
Friends,
Our Vishwakarma friends make huge contributions to the socio-economic life of the village. Empowering them should have been a priority. But the Rs 13 thousand crore worth PM Vishwakarma scheme was brought only after the formation of the BJP government.
My family members,
BJP government is the government of the poor. Some people are using all kinds of tricks to further their corruption and nepotism. But Modi's guarantee is that MP will be among the top in terms of development. I am confident that Mahakaushal, and Madhya Pradesh will strengthen this resolve of Modi's BJP government. Once again, I pay my respects to the brave queen Durgawati ji. And you have come in such large numbers to bless us, I express my heartfelt gratitude to you. I will say Rani Durgawati, and you will say Amar Rahe, Amar Rahe! Rani Durgawati - Amar Rahe, Amar Rahe. The voice should echo throughout Madhya Pradesh.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Rani Durgawati – Amar Rahe, Amar Rahe.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ জবলপুৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 OCT 2023 10:54PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমান মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থসকল, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়কসকল, মঞ্চত উপস্থিত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল আৰু বিশাল হাৰত আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা পুৰুষ-মহিলাসকল।
মা নৰ্মদাৰ এই পুন্যভূমিক প্ৰণাম জনাই, শ্ৰদ্ধাপূৰ্বক প্ৰণিপাত জনাই, মই আজি জবলপুৰৰ এক নতুন ৰূপ দেখিবলৈ পাইছো। মই দেখিছো জবলপুৰত উৎসাহ আছে, মহাকৌশলত মংগল আছে, উদ্দীপনা আছে।
এই উৎসাহ, এই উদ্যমে মহাকৌশলৰ মনত কি আছে তাক দেখুৱাইছে। এই উৎসাহৰ মাজতে আজি সমগ্ৰ দেশত উদযাপন কৰা হৈছে বীৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীৰ ৫০০তম জয়ন্তী। ৰাণী দুৰ্গাৱতী গৌৰৱ যাত্ৰাৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত তেওঁৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ আহ্বান জনাইছিলোঁ। আজি আমি সকলোৱে ইয়াত গোট খাইছো ঠিক এই উদ্দেশ্যেৰে, এটা পবিত্ৰ কাম কৰিবলৈ, আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ ঋণ পৰিশোধ কৰিবলৈ। মাত্ৰ অলপ আগতে ইয়াত ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীৰ ভব্য স্মৃতিসৌধৰ ভূমি পূজন কৰা হৈছিল আৰু মই মাত্ৰ ভাবি আছিলোঁ যে কেনেকৈ নিৰ্মাণ হ’ব, শিৱৰাজ জীয়ে ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ মানচিত্ৰখন বিতংভাৱে দেখুৱালে। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে এইটো নিৰ্মাণৰ পিছত ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী মাতৃ আৰু প্ৰতিজন যুৱকে এই জগতখনলৈ অহাৰ ইচ্ছা অনুভৱ কৰিব। এক প্ৰকাৰে ই তীৰ্থস্থানত পৰিণত হ’ব। ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ জীৱনে আমাক সকলোৰে সমাজৰ কল্যাণৰ পাঠ শিকাই, আমাৰ জন্মস্থানৰ বাবে কিবা এটা কৰিবলৈ সাহস দিয়ে। সমগ্ৰ জনজাতীয় সমাজ, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ১৪০ কোটি দেশবাসীক ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ জয়ন্তীত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। পৃথিৱীৰ কোনো এখন দেশৰ যদি ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ দৰে কোনোবা নায়ক বা নায়িকা হিচাপে থাকিলহেঁতেন তেন্তে সেই দেশখনে সমগ্ৰ বিশ্বতে থিতাপি ল’লেহেঁতেন। স্বাধীনতাৰ পিছত আমাৰ দেশতো এনেকুৱা হ’ব লাগিছিল যদিও আমাৰ মহান ব্যক্তিসকলে তেওঁক পাহৰি গ’ল। এই উজ্জ্বল, তপস্বী, যজ্ঞ আৰু তপস্যাৰ প্ৰতিমূৰ্তি, এনে মহাপুৰুষ, এনে বীৰ পুৰুষ-মহিলাসকল পাহৰাই পেলোৱা হ’ল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি ইয়াত ১২ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। পানী আৰু গেছৰ পাইপলাইনেই হওক বা ফ’ৰলেনযুক্ত পথৰ নেটৱৰ্কেই হওক, এইবোৰ এনে প্ৰকল্প যিয়ে লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন সলনি কৰি আছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ কৃষকসকলে নিশ্চয় উপকৃত হ’ব, নতুন নতুন কাৰখানা আৰু উদ্যোগ স্থাপন হ’ব, আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াত কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
বিজেপি চৰকাৰৰ এটা শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে আমাৰ ভগ্নীসকলক ধোঁৱামুক্ত পাকঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা। একাংশই গৱেষণা কৰি কৈছে যে যেতিয়া এগৰাকী মাতৃয়ে খাদ্য ৰান্ধি ধোঁৱাযুক্ত চৌকা থাকে, খৰি জ্বলাই বা কয়লা জ্বলাই, তেতিয়া ২৪ ঘণ্টাৰ ভিতৰত ৰন্ধা-বঢ়া আৰু সেই ধোঁৱাত থকাৰ বাবে তেওঁৰ শৰীৰত ৪০০টা চিগাৰেটৰ সমান ধোঁৱা সোমাই যায়। এই বিপদৰ পৰা মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে সকাহ পাব লাগে নে নাই? অনুগ্ৰহ কৰি সমগ্ৰ শক্তিৰে কওক, মাতৃ-ভগ্নীৰ কথা। পাকঘৰত ধোঁৱাৰ পৰা মুক্ত হ’ব লাগেনে মোৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল? কংগ্ৰেছে এই কাম আগতে কৰিব নোৱাৰিলেহেঁতেননে? কিন্তু নকৰিলে। তেওঁলোকে মাতৃ-ভগ্নীসকলকৰ স্বাস্থ্য, তেওঁলোকৰ মংগলৰ কথা চিন্তাই কৰা নাছিল।
ভাই-ভনীসকল,
সেইবাবেই আমি এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ কোটি কোটি ভগ্নীক বিনামূলীয়াকৈ উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ দিলো। নহ'লে আগতে গেছ সংযোগ ল'ব লগা হ'লে সাংসদৰ ঘৰলৈ যাব লগা হৈছিল। আৰু মনত আছে যে ৰাখী বন্ধনৰ উৎসৱত এজন ভাতৃয়ে ভনীয়েকক কিবা এটা দিয়ে। গতিকে ৰাখী বন্ধন উৎসৱত আমাৰ চৰকাৰে সকলো ভগ্নীৰ বাবে গেছ চিলিণ্ডাৰৰ দাম কমাই দিলে। সেই সময়ত উজ্জ্বলাৰ হিতাধিকাৰী ভগ্নীসকলৰ বাবে চিলিণ্ডাৰটো ৪০০ টকাকৈ দাম কমাই দিয়া হৈছিল। আৰু এতিয়া কেইদিনমানৰ পিছত দুৰ্গা পূজা, নৱৰাত্ৰি, দশমী, দীপাৱলীৰ উৎসৱ আহিব। তাৰ পিছত এই মোদী চৰকাৰে কালি পুনৰবাৰ উজ্জ্বলা গেছ চিলিণ্ডাৰ ১০০ টকাকৈ দাম কম কৰিলে। অৰ্থাৎ কেৱল যোৱা কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে উজ্জ্বলাৰ হিতাধিকাৰী ভগ্নীসকলৰ বাবে ৫০০ টকাকৈ চিলিণ্ডাৰৰ দাম কমিল। এতিয়া উজ্জ্বলাৰ হিতাধিকাৰী মোৰ দুখীয়া মা, ভনী আৰু কন্যাই মাত্ৰ ৬০০ টকাত গেছ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিব। বিজেপি চৰকাৰেও যাতে চিলিণ্ডাৰৰ পৰিৱৰ্তে পাইপৰ জৰিয়তে পাকঘৰলৈ কম দামত গেছ আহে তাৰ বাবেও দ্ৰুত গতিত কাম কৰি আছে। সেইবাবেই ইয়াত গেছ পাইপলাইনো স্থাপন কৰা হৈছে। মধ্যপ্ৰদেশৰ লাখ লাখ পৰিয়াল ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃতও হ’ব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি আমাৰ কলেজত পঢ়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আমাৰ ডেকা বন্ধু-বান্ধৱী, আমাৰ সৰু ল'ৰা-ছোৱালীসকলক মই তেওঁলোকক পুৰণি কথা কিছুমান সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছো। ২০১৪ চনৰ কথাবোৰ মনত পেলাই দিব বিচাৰিছো। বুজিছা, আজি ২০-২২ বছৰ বয়সৰ সকলে হয়তো গমেও নাপাব কাৰণ সেই সময়ত তেওঁলোকৰ বয়স ৮, ১০, ১২ বছৰ আছিল, মোদী অহাৰ আগতে কি পৰিস্থিতি আছিল গম নাপাই। সেই সময়ত কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰিয়ে প্ৰতিদিনে শিৰোনাম দখল কৰিছিল। যি টকা দুখীয়াৰ বাবে খৰচ হ’ব লাগিছিল, সেই টকাৰে কংগ্ৰেছ নেতাৰ পুঁজি টনকিয়াল হৈছিল। আৰু মই এই যুৱক-যুৱতীসকলক ক’ম, তেওঁলোক অনলাইন প্ৰজন্ম, মাত্ৰ গুগলত গৈ সন্ধান কৰক, মাত্ৰ ২০১৩-১৪ চনৰ বাতৰি কাকতৰ শিৰোনাম পঢ়ক, দেশৰ অৱস্থা কি আছিল গম পাই যাব।
আৰু সেইবাবেই ভাই-ভনীসকল,
২০১৪ চনৰ পিছত যেতিয়া আপোনালোকে আমাক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে তেতিয়া আমি কংগ্ৰেছ চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত ব্যৱস্থা সলনি কৰাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু লগতে স্বচ্ছতাৰ অভিযানো আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰায় ১১ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰিছো, এই সংখ্যাটো আপোনালোকৰ মনত আছেনে? উত্তৰ দিলেহে আমি গম পাম। আপোনালোকৰ এই সংখ্যাটো মনত আছেনে? সংখ্যাটো মনত আছেনে নাই? আমি চৰকাৰী কাৰ্যালয়ৰ পৰা ১১ কোটি ভুৱা নাম আঁতৰাই দিলোঁ। কিমান? জোৰেৰে কওক কিমান? ১১ কোটি। ১১ কোটি ভুৱা লোকৰ নাম। এইবোৰ নাম আছিল যাৰ কোনো অস্তিত্বই নাছিল। কিন্তু চৰকাৰী কাৰ্যালয়ৰ পৰা কোষাগাৰ লুট কৰাৰ এটা উপায় সৃষ্টি হৈছিল। কংগ্ৰেছে তেওঁলোকক ভুৱা নাম দি নথি-পত্ৰ প্ৰস্তুত কৰিছিল।
এয়া মধ্যপ্ৰদেশ আৰু ছত্তীশগড়ৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈও অধিক। এই ১১ কোটি ভুৱা নাম, যিসকল প্ৰকৃত দুখীয়া মানুহ, তেওঁলোকৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লৈ ​​ৰাজকোষ লুটপাতৰ কাম কৰা চলিছিল। ২০১৪ চনত ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত সকলো স্পষ্ট কৰি দিলে মোদীয়ে। এইসকল লোকৰ ক্ষোভৰ কাৰণ হ’ল তেওঁলোকৰ কটকী বন্ধ কৰা হৈছে, আয়োগ বন্ধ কৰাটো। মোদীয়ে আহি সকলো স্পষ্ট কৰিলে। নাই দুখীয়াৰ ধন লুট হ’বলৈ নিদিওঁ কংগ্ৰেছৰ ভঁৰাল, কংগ্ৰেছ নেতাৰ পুঁজি ভৰাবলৈ নিদিও। আমি জন ধন-আধাৰ আৰু মোবাইলৰ এনে ত্ৰিশক্তি সৃষ্টি কৰিলোঁ যে কংগ্ৰেছৰ দুৰ্নীতি ব্যৱস্থা ধ্বংস হৈ গ’ল। আজি এই ত্ৰিশক্তিৰ বাবেই ডেৰ-দুই লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা, এই সংখ্যাটোও আপোনালোকক পুনৰ সোধাৰ যোগ্য, মোদীয়ে ডেৰ-দুই লাখতকৈও অধিক কোটি টকা সঞ্চয় কৰাৰ কাম কৰিছে যিবোৰ ভুৱা লোকে পাইছিল আৰু। কিমান? ২.৫ লাখ কোটি? আজি দুখীয়াৰ ধন দুখীয়াৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কোটি কোটি টকা খৰচ কৰি মাত্ৰ ৫০০ টকাত উজ্জ্বলা চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰিছে। কোটি কোটি পৰিয়ালক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদানৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে ৩ লাখ কোটি টকা। এই ৩ লাখ কোটি টকা কোষাগাৰৰ পৰা দিয়া হৈছে যাতে মোৰ দুখীয়া মাতৃৰ সন্তানে নিশা ভোকাতুৰে শুব নালাগে, দুখীয়াৰ চৌকা জ্বলি থাকিব লাগে। আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ প্ৰায় ৫ কোটি পৰিয়ালে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ বাবেও চৰকাৰে আপোনাৰ আয়ুষ্মান কাৰ্ডৰ বাবে ৭০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিছে। কৃষকে সস্তীয়া ইউৰিয়া পাব লাগে, পৃথিৱীত ইউৰিয়াৰ বেগ এটা ৩০০০ টকাত বিক্ৰী হয়, মোদীয়ে ৩০০ টকাতকৈ কমত দিয়ে আৰু সেইবাবেই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কোষাগাৰৰ পৰা ৮ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছে, যাতে মোৰ কৃষকসকলে বোজা বহন কৰিব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ২.৫ লাখ কোটি টকা জমা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰেও ৪ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক স্থায়ী গৃহ প্ৰদান কৰিছে, যাতে দুখীয়া লোকসকলে স্থায়ী ঘৰ পায়। আজিও আপোনালোকে দেখিলে যে মই ইন্দোৰৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক আধুনিক প্ৰযুক্তিৰে নিৰ্মিত এক হাজাৰ বহুমহলীয়া পকী ঘৰ যোগান ধৰাৰ কাম কৰিলোঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই সকলোবোৰ টকা যোগ কৰিলে কি হ’ব সংখ্যাটো, কিমান শূন্য যোগ কৰিব লাগিব, আপোনালোকে কল্পনা কৰক, এই কংগ্ৰেছ সকলে গণি শেষ কৰিব নোৱাৰে। আৰু শুনক, ২০১৪ চনৰ আগতে এই শূন্য, কেৱল কেলেংকাৰীৰ পৰা ধন সংগ্ৰহৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। এতিয়া ভাবি চাওক, কংগ্ৰেছৰ এজন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগতে কৈছিল যে দিল্লীৰ পৰা এটকা পঠালে জনতাই পাওতে ১৫ পইচা হয়, কিন্তু ৮৫ পইচা পঠালে কোনোবাই ৮৫ পইচা খৰচ কৰে। আমি আগতে এটকা পঠাইছিলোঁ ১৫ পইচা পালেগৈ। কংগ্ৰেছৰ যুগত মই এইমাত্ৰ গণনা কৰা টকা চালে অনুমান কৰিব কিমান ডাঙৰ চুৰি হৈছিল। আজি বিজেপি চৰকাৰে দুখীয়াক ইমান টকা দিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মোৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ বাবে এইটো এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়। আজি মাতৃ নৰ্মাদাৰ পাৰত থিয় হৈ এই কথা কৈছোঁ, সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশক এই কথা কৈছোঁ, সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীক এই কথা কৈছো, মইও নৰ্মাদা মাতৃক স্মৰণ কৰি এই কথা কৈছো কাৰণ মইও তাৰ পৰা আহিছো মই আৰু আজি মাতৃ নৰ্মদাৰ পাৰত থিয় হৈ এই কথা কৈছো। মোৰ মৰমৰ তৰুণ বন্ধুসকল, মোৰ কথা লিখি ৰাখা যে মধ্যপ্ৰদেশ বৰ্তমান এনে এক অৱ্স্থাত উপনীত হৈছে, য’ত বিকাশৰ দিশত কোনো বাধা নাই৷ ইয়াৰ বিকাশৰ গতি ২০-২৫ বছৰলৈকে থমকি নৰয়৷ সেইবাবে এই বিকাশৰ গতি থমকি ৰ’বলৈ নিদিব৷ এই ২৫ বছৰ আপোনালোকৰ বাবে যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ৷ মধ্যপ্ৰদেশৰ ২৫ বছৰতকৈ কম বয়সৰ বন্ধুসকলে নতুন আৰু প্ৰগতিশীল মধ্যপ্ৰদেশক দেখিছে৷
এতিয়া তেওঁলোকৰ দায়িত্ব যাতে আগন্তুক ২৫ বছৰত সন্তান ডাঙৰ হ’লে উন্নত মধ্যপ্ৰদেশ, সমৃদ্ধিশালী মধ্যপ্ৰদেশ, গৌৰৱ আৰু সন্মানৰ মধ্যপ্ৰদেশ পোৱা উচিত৷ ইয়াৰ বাবে আৰু আজি অধিক কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে আজি সঠিক সিদ্ধান্তৰ প্ৰয়োজন। বিগত বছৰবোৰত বিজেপি চৰকাৰে কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত মধ্যপ্ৰদেশক শীৰ্ষত উপনীত কৰিছে। এতিয়া আমাৰ মধ্যপ্ৰদেশ ঔদ্যোগিক উন্নয়নতো এক নম্বৰ হোৱাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। বছৰ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন আৰু প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানি বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত জবলপুৰৰো বৃহৎ অৱদান আছে। মধ্যপ্ৰদেশত কেৱল জবলপুৰতে প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কীয় সামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰা ৪টা কাৰখানা আছে। আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিজৰ সেনাবাহিনীক মেড ইন ইণ্ডিয়া অস্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীৰ চাহিদা বিশ্বত বাঢ়িছে। মধ্যপ্ৰদেশতো ইয়াৰ পৰা বহুত লাভৱান হ’ব, ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব৷
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে। খেলপথাৰৰ পৰা পথাৰ আৰু ভঁৰাললৈকে ভাৰতৰ ধ্বজা উৰুৱাইছে। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে এছিয়ান গেমছ বৰ্তমান চলি আছে, য’ত আমি ভাৰতৰ উজ্জ্বল প্ৰদৰ্শন দেখিবলৈ পাইছো। আজি ভাৰতৰ প্ৰতিজন যুৱকে অনুভৱ কৰিছে যে এয়া ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সময়, এই সময়ছোৱা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সময়। যেতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলে এনে সুযোগ পায়, তেতিয়া তেওঁলোকৰ উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ আবেগো বাঢ়ি যায়। তেতিয়াহে ভাৰতে ইমান গৌৰৱেৰে জি-২০ৰ দৰে বিশ্বৰ বৃহৎ অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিবলৈ সক্ষম হয়৷ তেতিয়াহে ভাৰতৰ চন্দ্ৰযান এনে এক স্থানত উপনীত হয় য’ত আন কোনো দেশে উপনীত হ’ব নোৱাৰিলে। তেতিয়াহে ভোকেল ফৰ লোকেল হোৱাৰ মন্ত্ৰটোৱে বহু দূৰলৈকে অনুৰণন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। আপোনালোকে ভাবিব পাৰে, এফালে এই দেশ চন্দ্ৰযান আৰু আনফালে গান্ধী জয়ন্তীৰ দিনা ২ অক্টোবৰত দিল্লীৰ এখন বিপনীত আপোনালোকৰ মনত আছে নিশ্চয়, ২ অক্টোবৰৰ এদিনতে দিল্লীৰ এখন খাদী বিপনীত ১.৫ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ কাপোৰ বিক্ৰী হৈছিল। খাদী এখন বিপনীত এই বৃহৎ পৰিমাণৰ বিক্ৰী হয়৷ এয়াই দেশৰ শক্তি। স্বাধীনতাৰ এই অনুভূতি, দেশক আগুৱাই নিয়াৰ এই অনুভূতি আজি সকলোতে বাঢ়িছে। আৰু মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতী, মোৰ দেশৰ পুত্ৰ-কন্যাই এই ক্ষেত্ৰত বাঘজৰী হাতত লৈছে। সেইবাবেই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ষ্টাৰ্ট-আপৰ জগতখনত অভূতপূৰ্ব কাম কৰি আছে। সেইবাবেই ভাৰতে স্বচ্ছ হ’বলৈ ইমান ডাঙৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছে। কেৱল ১ অক্টোবৰত দেশত আৰম্ভ হোৱা স্বচ্ছতা অভিযানত ৯ লাখৰো অধিক স্থানত স্বচ্ছতাৰ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হয়। সেই স্বচ্ছ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকৰ সংখ্যা আছিল ৯ কোটিতকৈও অধিক। দেশবাসীয়ে ঘৰৰ পৰা ওলাই আহি ঝাড়ু লৈ দেশৰ বাট-পথ আৰু উদ্যান পৰিষ্কাৰ কৰাৰ কাম কৰিছিল। মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণ আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আৰু অধিক আচৰিত কৰি তুলিছে। স্বচ্ছতাৰ ক্ষেত্ৰত মধ্যপ্ৰদেশে সৰ্বোচ্চ নম্বৰ লাভ কৰিছে৷ মধ্যপ্ৰদেশ দেশৰ ভিতৰতে এক নম্বৰত আছে। আমি এই মনোভাৱক আগুৱাই নিব লাগিব। আৰু আগন্তুক ৫ বছৰত আমি মধ্যপ্ৰদেশক যিমান পাৰি সিমান বিষয়ত এক নম্বৰত ৰাখিব লাগিব।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
যেতিয়া কোনো ৰাজনৈতিক দলৰ নিজৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি নিমজ্জিত থাকে, তেতিয়া আমি তাৰ পৰিস্থিতি বুজিব পাৰিম। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ কৃতিত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। কিন্তু সকলো লুটিপুটি খোৱা কেতবোৰ ৰাজনৈতিক দলেই চকীখনৰ বাহিৰে একো দেখা নাপায়, এতিয়া ইমানেই গৈছে যে বিজেপিক গালি-গালাজ কৰি থাকোঁতে ভাৰতক নিজেই গালি-গালাজ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ প্ৰশংসা কৰিছে। কিন্তু আপোনালোকৰ নিশ্চয় মনত আছে, এইসকল লোকে কেনেকৈ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ বাবে আমাক প্ৰতিদিনে ঠাট্টা কৰে। ভাৰতে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ ভেকচিন তৈয়াৰ কৰিলে। এইসকল লোকে তেওঁলোকৰ ভেকচিন সন্দৰ্ভতো প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে কোনোবাই মোক কৈ আছিল যে এখন নতুন চিনেমা আহিছে, ভেকচিনৰ আধাৰত এখন চিনেমা, ‘ভেকচিন ৱাৰ’ আৰু আমাৰ দেশত এনে এখন ছবি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে যিয়ে বিশ্ববাসীৰ চকু খোল খুৱাব। আমাৰ দেশৰ বিজ্ঞানীসকলে কৰা আচৰিত কাম আৰু ই কেনেকৈ দেশৰ কোটি কোটি মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে তাৰ ওপৰত ভেকচিন ৱাৰ ছবিখন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতীয় সেনাই কিবা কথা ক’লে, ভাৰতীয় সেনাই কোনো কামত সাহস দেখুৱালে, সেই সন্দৰ্ভতো তেওঁলোকে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে। দেশৰ শত্ৰু আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ হোতাসকলৰ কথাক তেওঁলোকে সঁচা বুলি বিবেচনা কৰে। মোৰ দেশৰ সেনা জোৱানৰ কথাবোৰ তেওঁলোকে ভাল নাপায়। আপোনালোকে এইটোও দেখিছে যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে সমগ্ৰ দেশে অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছিল। এয়া বিজেপিৰ কোনো কাৰ্যসূচী নাছিল, এয়া দেশৰ এক কাৰ্যসূচী আছিল। স্বাধীনতা ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে এক উদযাপন আছিল। কিন্তু এই লোকসকলে স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগকো ঠাট্টা কৰে। আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে দেশৰ চুকে-কোণে অমৃত সৰোৱৰ নিৰ্মাণ কৰি আছো আৰু পানী সংগ্ৰহৰ এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। কিন্তু এই লোকসকলে এই কামতো সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
স্বাধীনতাৰ পাছত ইমান বছৰে দেশত চৰকাৰ চলোৱা দলটোৱে জনজাতীয় সমাজখনক সন্মানো কৰা নাছিল। স্বাধীনতাৰ পৰা সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সমৃদ্ধিলৈকে আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ ভূমিকা অপৰিসীম। গোন্দ সমাজ বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ জনজাতীয় সমাজ। এনে পৰিস্থিতিত মই আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিছো। দীৰ্ঘদিন ক্ষমতাত থকাসকলে জনজাতীয় সমাজৰ অৱদানক কিয় ৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতি নিদিলে? ইয়াৰ বাবে দেশে কিয় বিজেপিলৈ অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হ’ল? আমাৰ ডেকা জনজাতি লোকসকলে, আনকি জন্মৰ আগতেই এই কথা জানিছিল। জন্মৰ আগতেই অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ চৰকাৰে জনজাতীয় সমাজৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰি সুকীয়া বাজেট দিছিল। যোৱা ৯ বছৰত মোদী চৰকাৰে এই বাজেট কেইবাগুণ বৃদ্ধি কৰিছে। বিজেপিয়ে দেশখনক প্ৰথমগৰাকী মহিলা জনজাতীয় ৰাষ্ট্ৰপতি দিয়াৰ সৌভাগ্যও পালে। লগতে বিজেপি চৰকাৰে ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকীক জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰে। দেশৰ অন্যতম আধুনিক ৰে’ল ষ্টেচন ৰাণী কমলাপতিৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হয়। পাটলপানী ষ্টেচন বৰ্তমান জননায়ক তাঁতিয়াভিল নামেৰে জনাজাত। আৰু আজি ইয়াত গোন্দ সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰেৰণা ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীৰ নামত এনে এক ভব্য, আধুনিক কীৰ্তিচিহ্ন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই সংগ্ৰহালয়ত গোন্দ সংস্কৃতি, গোন্দ সমাজৰ ইতিহাস আৰু শিল্পও প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। আমাৰ প্ৰচেষ্টা যে আগন্তুক প্ৰজন্মই চহকী গোন্দ পৰম্পৰাক জানিব পাৰে। বিশ্বৰ নেতাসকলক লগ পালে গোন্দ পেইন্টিঙো উপহাৰ দিওঁ। যেতিয়া তেওঁলোকে এই অপূৰ্ব গোন্দ শিল্পক প্ৰশংসা কৰে, তেতিয়া গৌৰৱত মোৰ শিৰ উচ্চ হয়।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত দশক দশক ধৰি দেশত ক্ষমতাত থকা দলটোৱে মাত্ৰ এটা কাম কৰিলে, এটা পৰিয়ালৰ চৰণ বন্দনা কৰিলে, এটা পৰিয়ালৰ চৰণ বন্দনা কৰাৰ বাহিৰেও তেওঁলোকে দেশৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিলে। কেৱল এটা পৰিয়ালেই দেশক স্বাধীনতা দিয়া নাছিল। কেৱল এটা পৰিয়ালে দেশৰ উন্নয়ন সাধন কৰা নাই। এইখন আমাৰ চৰকাৰ, যিয়ে সকলোকে সন্মান কৰে, সকলোৰে যত্ন লয়। এইখনেই বিজেপি চৰকাৰ, যিয়ে মহৌকে ধৰি ড° বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহক পঞ্চতীৰ্থ হিচাপে বিশ্বৰ সন্মুখত তুলি ধৰিলে৷ কিছু সপ্তাহৰ আগতে সাগৰত সন্ত ৰবিদাস জীৰ স্মৃতিস্থলীৰ ভূমি পূজনৰো সুযোগ পাইছিলোঁ। ইয়াৰ দ্বাৰা সামাজিক সম্প্ৰীতি আৰু ঐতিহ্যৰ প্ৰতি বিজেপি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ পায়।
বন্ধুসকল,
স্বজন-তোষণ আৰু দুৰ্নীতিৰ পৃষ্ঠপোষকতা কৰা দলসমূহে জনজাতীয় সমাজৰ সম্পদসমূহ লুটপাত কৰি আহিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে কেৱল ৮-১০ টা বনজ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ওপৰতহে এমএছপি দিয়া হৈছিল। কিছুসংখ্যক লোকে বাকী থকা বনজ সামগ্ৰীসমূহ পানীৰ দৰত কিনিলে আৰু জনজাতীয় লোকসকলে একো নাপালে। আমি এইটো সলনি কৰিলোঁ আৰু আজি প্ৰায় ৯০বিধ বনজ সামগ্ৰী এমএছপিৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ অনা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আগতে আমাৰ জনজাতীয় কৃষক আৰু আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকে উৎপাদন কৰা কোডো-কুটকীৰ দৰে মোটা শস্যকো বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল। আপোনালোকে দেখিছে যে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ডাঙৰ ডাঙৰ নেতা জি-২০ৰ বাবে দিল্লীলৈ আহিছিল, বহু ডাঙৰ নেতা আহিছিল। আপোনালোকৰ কোডো-কুটকীৰ পৰা তৈয়াৰী ব্যঞ্জন আমিও তেওঁলোকক খুৱাই দিলোঁ। বিজেপি চৰকাৰেও আপোনালোকৰ কোডো-কুটকী শ্ৰী অন্নাৰ ৰূপত দেশ-বিদেশৰ বজাৰলৈ পঠিয়াব বিচাৰিছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে জনজাতীয় কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সৰ্বাধিক সুবিধা প্ৰদান কৰা।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈছে পিছপৰা আৰু বঞ্চিত লোকসকলক সুবিধা দিয়া৷ পাইপৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ ব্যৱস্থা কৰাটো দৰিদ্ৰ লোকৰ স্বাস্থ্য আৰু মহিলাসকলৰ সুবিধাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজিও প্ৰায় ১৬০০খন গাঁৱত পানী যোগান ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মহিলাৰ স্বাস্থ্য সদায় দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে। কিন্তু এইটোও আগতে একেবাৰে আওকাণ দিছিল। বিজেপিয়ে নাৰীশক্তি বন্দন আইনৰ জৰিয়তে লোকসভা আৰু বিধানসভাত নাৰীক অধিকাৰ দিয়াৰ কামো কৰিছে।
বন্ধুসকল,
গাঁওখনৰ আৰ্থ-সামাজিক জীৱনত আমাৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ অপৰিসীম অৱদান আছে। তেওঁলোকক সবলীকৰণ কৰাটো অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগিছিল। কিন্তু বিজেপি চৰকাৰ গঠনৰ পিছত আমি ১৩ হাজাৰ কোটি টকাৰ পিএম বিশ্বকৰ্মা আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিব লগা হয়৷
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
বিজেপি চৰকাৰ দুখীয়া লোকসকলৰ চৰকাৰ। একাংশ লোকে নিজৰ দুৰ্নীতি আৰু স্বজন-তোষণক আৰু আগুৱাই নিবলৈ সকলো ধৰণৰ কৌশল ব্যৱহাৰ কৰিছে। কিন্তু মোদীৰ নিশ্চয়তা এই যে মধ্যপ্ৰদেশ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষত থাকিব। মোৰ বিশ্বাস মহাকৌশলে মোদীৰ বিজেপি চৰকাৰৰ এই সংকল্পক শক্তিশালী কৰিব আৰু মধ্যপ্ৰদেশক শক্তিশালী কৰিব। আকৌ এবাৰ বীৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। ইমান বিশাল হাৰত আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। মোৰ সৈতে সকলোৱে কওক৷ মই ক'ম ৰাণী দুৰ্গাৱতী, আপোনালোকে ক’ব অমৰ হওক, অমৰ হওক-ৰাণী দুৰ্গাৱতী- অমৰ হওক, অমৰ হওক। সমগ্ৰ মধ্যপ্ৰদেশতে এই কণ্ঠ প্ৰতিধ্বনিত হ’ব লাগিব। সকলোৱে সজোৰে কওক—
ৰাণী দুৰ্গাৱতী – অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ৰাণী দুৰ্গাৱতী – অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ৰাণী দুৰ্গাৱতী – অমৰ হওক, অমৰ হওক।
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷