Ministry of Youth Affairs and Sports
Cabinet approves establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat
Mera Yuva Bharat (MY Bharat) to focus on Youth led development
The Mera Yuva Bharat (MY Bharat) will be launched on 31st October, 2023 on National Unity Day.
11 OCT 2023 5:41PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat (MY Bharat) to serve as an overarching enabling mechanism powered by technology for youth development and youth led development and provide equitable access to youth to actualize their aspirations and build Viksit Bharat across the entire spectrum of the Government.
Mera Yuva Bharat (MY Bharat), an autonomous body will benefit the youth in the age group of 15-29 years, in line with the definition of ‘Youth’ in the National Youth Policy. In case of programme components specifically meant for the adolescents, the beneficiaries will be in the age group of 10-19 years. Mera Yuva Bharat (MY Bharat) will help in Setting the focus of the Government on Youth Led development and to make the Youth “active drivers” of development and not merely “passive recipients”. The Mera Yuva Bharat (MY Bharat) will be launched on 31st October, 2023 on National Unity Day.
Impact:
The primary objective of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) is to make it a whole of Government platform for youth development. Under the new arrangement, with access to resources & connection to opportunities, youth would become community change agents and nation builders allowing them to act as the Yuva Setu between the Government and the citizens. It seeks to harness the immense youth energy for nation building.
The establishment of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) would lead to:
• Leadership Development in the Youth:
• Improve the leadership skills through experiential learning by shifting from isolated physical interaction to programmatic skills.
• Investing more in youth to make them social innovators, leaders in the communities.
• Setting the focus of the Government on Youth Led development and to make the Youth “active drivers” of development and not merely “passive recipients”.
• Better alignment between youth aspirations and community needs.
• Enhanced efficiency through Convergence of existing programmes.
• Act as a one stop shop for young people and Ministries.
• Create a centralized youth data base.
• Improved two-way communication to connect youth government initiatives and activities of other stakeholder that engage with youth.
• Ensuring accessibility by creating a phygital ecosystem.
Need:
• India’s youth are to play a critical role in defining the future of the nation -especially at the pivotal juncture of India’s 75 years of independence, as we embark on a paradigm shifting development journey over the next 25 years of building an Amrit Bharat by 2047.
Vision 2047 requires a framework that can bring rural youth, urban youth and Rurban youth under a single platform. The existing schemes of Department were designed and launched at different points in time over the last 50 years with the then prevailing understanding of needs of rural youth in our society. The dynamic shifts in the urban-rural landscape have necessitated a re-evaluation of these approaches. It is imperative to create a framework that unites rural, urban, and rurban youth on a common platform. Mera Yuva Bharat can help to create such a framework.
• There is a need to establish a new contemporary technology led platform for the Government to engage with the present-day youth - In today's fast-paced world, characterized by rapid communication, the prevalence of social media, the emergence of new digital tools and cutting-edge technologies, a technology driven platform can connect youth to programs that can help them improve their capabilities and also connect them with community activities.
• Ensuring accessibility by creating a phygital ecosystem – The Mera Yuva Bharat platform will create such a phygital eco-system and empower young individuals to become catalysts for community transformation. They would act as "Yuva Setu," linking the government with its citizens. Recently, a web portal of the Department of Youth Affairs, yuva.gov.in, hosted a nation-wide program called “Meri Maati Mera Desh” in which 50 million young people participated and helped to plant 23 million saplings to create Amrit Vatikas pan-India. Mera Yuva Bharat would help to create and sustain such a phygital eco-system that connects millions of young people in a network seamlessly.
• Mera Yuva Bharat supported by a technology platform would help to increase the Youth outreach efforts of the Department of Youth Affairs.

युवा मामिला तथा खेलकुद मन्त्रालय
मन्त्रीपरिषदले एक स्वायत्त निकाय मेरा युवा भारतको स्थापनालाई अनुमोदन गर्यो
मेरा युवा भारत (मेरो भारत) युवा नेतृत्व विकासमा ध्यान केन्द्रित गर्नेछ
मेरा युवा भारत (मेरो भारत) 31 अक्टोबर, 2023 मा राष्ट्रिय एकता दिवसमा शुरु हुनेछ
11 OCT 2023 5:41PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा भएको केन्द्रीय मन्त्रीपरिषद्ले युवा विकास तथा युवा नेतृत्व भएको विकासका लागि हरूले विकासको नेतृत्व गर्छन् र युवाहरूलाई उनीहरूको आकांक्षाहरू साकार पार्न र भारत सरकारको सम्पूर्ण स्पेक्ट्रममा विकसित भारत निर्माण गर्नको लागि समान पहुँच प्रदान गर्नका लागि प्रविधिद्वारा सञ्चालित व्यापक सक्षम संयन्त्रको रूपमा सेवा गर्न एक स्वायत्त निकाय मेरा युवा भारत (मेरो भारत) को स्थापनालाई अनुमोदन गरेको छ।
मेरा युवा भारत (मेरो भारत), एक स्वायत्त संस्थाले राष्ट्रिय युवा नीतिमा ’युवा’ को परिभाषा अनुसार 15-29 वर्ष उमेर समूहका युवाहरूलाई लाभान्वित गर्नेछ। विशेष गरी किशोर - किशोरीहरूका लागि बनाइएको कार्यक्रम घटकहरूको मामिलामा लाभार्थीहरू 10-19 वर्षको उमेर समूहका हुनेछन्। मेरा युवा भारत (मेरो भारत) ले युवा नेतृत्व विकासमा सरकारको ध्यान केन्द्रित गर्न र युवाहरूलाई निष्क्रिय प्राप्तकर्ता मात्र नभएर विकासको सक्रिय चालक बनाउन मद्दत गर्नेछ। मेरा युवा भारत (मेरो भारत) 31 अक्टोबर, 2023 मा राष्ट्रिय एकता दिवसको अवसरमा शुरु हुनेछ।
प्रभाव:
मेरा युवा भारत (मेरो भारत) को प्राथमिक उद्देश्य युवा विकासको लागि सम्पूर्ण सरकारी मञ्च बनाउनु हो। नयाँ व्यवस्था अन्तर्गत, स्रोतसम्म पहुँच र अवसरहरूसित जुड़ावको साथ, युवाहरू समुदाय परिवर्तन एजेन्ट र राष्ट्र निर्माणकर्ता बन्नेछन् र उनीहरूलाई सरकार र नागरिकहरूबीच युवा सेतुको रूपमा काम गर्न अनुमति दिनेछ। यसले राष्ट्र निर्माणको लागि अपार युवा शक्तिको उपयोग गर्न चाहन्छ।
मेरा युवा भारत (मेरो भारत) को स्थापनाबाट निम्नलिखितलाई बढ़ावा मिल्नेछ:
• युवाहरूमा नेतृत्व विकास:
• अलग-अलग शारीरिक सम्पर्कबाट प्रोग्रामेटिक कौशलहरूमा परिवर्तन गरेर अनुभवात्मक शिक्षाको माध्यमबाट नेतृत्व कौशल सुधार गर्ने।
• युवाहरूलाई सामाजिक आविष्कारक, समुदायहरूमा नेता बनाउनका लागि उनीहरूमा थप लगानी गर्नु।
• सरकारको ध्यान युवा नेतृत्वको विकासमा केन्द्रित गर्दै युवाहरूलाई विकासको सक्रिय चालक बनाउनु नभई निष्क्रिय प्राप्तकर्ता बनाउनु।
• युवा आकांक्षा र सामुदायिक आवश्यकताहरूबीच राम्रो तालमेल बनाउनु।
• विद्यमान कार्यक्रमहरूको अभिसरणको माध्यमद्वारा दक्षता अभिवृद्धि गर्नु।
• युवा मानिस र मन्त्रालयहरूको लागि एक स्टप पसलको रूपमा कार्य गर्नु।
• एक केन्द्रीकृत युवा डाटा आधार सिर्जना गर्नु।
• युवा सरकारका पहल र युवाहरूसँग संलग्न हुने अन्य हितधारकहरूको गतिविधिलाई जोड्नका लागि दुईतर्फी सञ्चारमा सुधार।
• एक भौतिक पारिस्थितिकी तन्त्रको निर्माण गर्दै पहुँच सुनिश्चित गर्नु।
आवश्यकता:
• भारतका युवाहरूले राष्ट्रको भविष्यलाई परिभाषित गर्नमा महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्ने छन् - विशेष गरी भारतको स्वतन्त्रताको 75 वर्षको निर्णायक मोड़मा हामी 2047 सम्ममा अमृत भारत निर्माण गर्ने अघिल्ला 25 वर्षमा आदर्श परिवर्तनको विकास यात्राको शुरु गरिरहेका छन्।
भिजन 2047 का लागि एक यस्ता ढाँचाको आवश्यकता छ, जसले ग्रामीण युवा, शहरी युवा र रूर्बन युवाहरूलाई एउटै मञ्चमा ल्याउन सक्नेछ। विभागका विद्यमान योजनाहरू हाम्रो समाजमा ग्रामीण युवाहरूको आवश्यकताको तत्कालीन प्रचलित बुझाइको साथ विगत 50 वर्षमा विभिन्न समयमा डिजाइन र शुरुआत गरिएको थियो। शहरी-ग्रामीण परिदृश्यमा भएको गतिशील परिवर्तनले यी दृष्टिकोणहरूको पुन: मूल्याङ्कन गर्न आवश्यक भएको छ। एक यस्तो ढाँचा बनाउन जरुरी छ, जसले ग्रामीण, शहरी र शहरी युवाहरूलाई एक साझा मञ्चमा एकजुट गर्नेछ। मेरा युवा भारतले यस्तो रूपरेखा तयार गर्नमा मद्दत गर्न सक्छ।
• सरकारको लागि वर्तमान समयका युवाहरूलाई संलग्न गराउनको लागि नयाँ समसामयिक प्रविधिको नेतृत्वमा मञ्च स्थापना गर्न आवश्यक छ - आजको द्रुत गतिको संसारमा, द्रुत सञ्चार, सामाजिक सञ्जालको प्रचलन, नयाँ डिजिटल उपकरण र अत्याधुनिक प्रविधिहरूको उदय, प्रविधिद्वारा सञ्चालित मञ्चले युवाहरूलाई उनीहरूको क्षमता सुधार गर्न र उनीहरूलाई सामुदायिक गतिविधिहरूसँग जोड्न मद्दत गर्ने कार्यक्रमहरूमा जोड्न सक्छ।
• एक फिजिटल पारिस्थितिकी इकोसिस्टम गरेर पहुँच सुनिश्चित गर्नु - मेरा युवा भारत मञ्चले यस्तो फिजिटल इको-सिस्टम सिर्जना गर्नेछ र युवा व्यक्तिहरूलाई सामुदायिक रूपान्तरणको लागि उत्प्रेरक बन्नका लागि सशक्त बनाउनेछ। उनीहरूले सरकारलाई आफ्ना नागरिकसँग जोडेर “युवा सेतु” को रूपमा काम गर्नेछन्। हालैमा युवा मामिला विभागको वेब पोर्टल yuva.gov.in ले “मेरी माटी मेरा देश” नामक राष्ट्रव्यापी कार्यक्रम आयोजना गर्यो, जसमा 50 मिलियन युवाहरूले भाग लिएका थिए र अमृत वाटिका प्यान इण्डिया सिर्जना गर्न 23 मिलियन बिरुवा रोप्न मद्दत गरे। मेरा युवा भारतले लाखौँ युवाहरूलाई निर्बाध रूपमा नेटवर्कमा जोड्ने यस्तो फिजिटल इको-सिस्टम सिर्जना गर्न र कायम राख्न मद्दत गर्नेछ।
• एक प्रविधि मञ्चद्वारा समर्थित मेरा युवा भारतले युवा मामिला विभागको युवा पहुँच प्रयास बढाउन मद्दत गर्नेछ।