Prime Minister's Office
PM launches India’s first Regional Rapid Transit System (RRTS) in Ghaziabad, Uttar Pradesh
Inaugurates priority section of Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Corridor
Flags off Namo Bharat RapidX train connecting Sahibabad to Duhai Depot
Dedicates to nation two stretches of East-West corridor of Bengaluru Metro
“The Delhi-Meerut RRTS Corridor will bring a substantial transformation to regional connectivity”
“Today, India's first rapid rail service, Namo Bharat Train has begun”
“Namo Bharat Train is defining the new journey of New India and its new resolutions”
“I congratulate all the people of Bengaluru for the new metro facility”
“Namo Bharat Trains are a glimpse of India's promising future”
“Trinity of Amrit Bharat, Vande Bharat and Namo Bharat will become a symbol of modern railways by the end of this decade”
“The Central Government is trying to promote modern and green public transport in every city, be it Delhi, UP or Karnataka”
“You are my family, so you are my priority. This work is being done for you. If you are happy, I will be happy. If you are capable, the country will be capable”
20 OCT 2023 2:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the priority section of Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Corridor at Sahibabad RapidX Station in Ghaziabad, Uttar Pradesh today. He also flagged off the Namo Bharat RapidX train connecting Sahibabad to Duhai Depot, marking the launch of the Regional Rapid Transit System (RRTS) in India. Shri Modi dedicated to the nation, two stretches of east-west corridor of Bengaluru Metro.
The Prime Minister also travelled on board the Regional Rapid Train Namo Bharat.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a historic moment for the nation as India’s first Rapid Rail Service, the Namo Bharat Train is being dedicated to the people. Shri Modi recalled laying the foundation stone for the Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Corridor four years ago and marked its operation today on the Sahibabad to Duhai Depot stretch. He reiterated the government’s commitment to inaugurate the projects whose foundation stones are laid and expressed confidence that he will be present to inaugurate the completion of the Meerut stretch of RRTS after one and a half years. Shri Modi shared his experience of traveling in the Namo Bharat earlier today and expressed delight at the transformation of Railways in the country. Noting the occasion of Navratra, the Prime Minister said that the Namo Bharat has been blessed by Mata Katyayani. He also informed that women make up the entire support staff and the locomotive pilots of the newly inaugurated Namo Bharat Train. “Namo Bharat is a symbol of the strengthening women power in the country”, Shri Modi said. The Prime Minister congratulated the people of Delhi, NCR and Western Uttar Pradesh for today’s projects on the auspicious occasion of Navratra. The Prime Minister said that the Namo Bharat train has modernity and speed. “Namo Bharat Train is defining the new journey of New India and its new resolutions”, the Prime Minister said.
The Prime Minister reiterated his belief that India's development lies in the development of the states. He said that two stretches of Metro will further strengthen the connectivity at the IT hub of Bengaluru. He informed that about 8 lakh passengers are traveling by Metro everyday.
“India of the 21st century is writing its own saga of progress and development in every sector”, the Prime Minister said. He mentioned the recent success of Chandrayaan 3 and also touched upon the successful organization of G20 which has made India a center of attraction for the entire world. He mentioned the record-breaking performance of bagging more than a hundred medals at the Asian Games, the launch and expansion of 5G in India, and the record number of digital transactions taking place. Shri Modi also mentioned the Made in India Vaccines which turned out to be a lifesaver for crores of people in the world. Referring to India’s rise in the manufacturing sector, the Prime Minister spoke about the eagerness of multinational companies to set up manufacturing units in India for mobile phones, TVs, laptops and computers. He also touched upon defence manufacturing including fighter jets and aircraft carrier INS Vikrant. “The Namo Bharat train is also Made in India”, Shri Modi underlined as he informed that the screen doors installed on the platforms are also made in India. Prime Minister Modi also informed that the noise levels in the Namo Bharat Train are less than that of helicopters and airplanes.
The Prime Minister stressed that Namo Bharat is a glimpse of India of the future and exemplifies the transformation of the nation with growing economic muscle. The Prime Minister said that this 80 km Delhi Meerut stretch is just the beginning as the first phase will see many areas of Delhi, Uttar Pradesh, Haryana and Rajasthan being connected with Namo Bharat Train. In the coming days, Shri Modi informed that a similar system will be created in the other parts of the country to improve connectivity and create new avenues of employment.
The Prime Minister said that this third decade of the present century is the decade of transformation of Indian Railways. “I am not in the habit of small dreams and walking slowly. I want to give a guarantee to the young generation of today that by the end of this decade, you will not find Indian trains second to none in the world”, Prime Minister Modi said. He mentioned that Indian railway will achieve a new pedestal in the world in safety, cleanliness, facilities, coordination, sensitivity, and capability. Indian railway is not very far from the goal of 100 percent electrification. He listed initiatives like modern trains such as Namo Bharat and Vande Bharat and the upgradation of the railway station under Amrit Bharat Railway station scheme. “Trinity of Amrit Bharat, Vande Bharat and Namo Bharat will become a symbol of modern railways by the end of this decade”, he added.
Underling the thinking of multi-modal connectivity, the Prime Minister said that Delhi’s Sarai Kale Khan, Anand Vihar, Ghaziabad and Meerut bus stations, metro stations and railway stations are being connected by Namo Bharat system.
Shri Modi underlined the government’s emphasis on improving the standard of living and quality of life of all citizens, providing better air quality, getting rid of garbage dump yards, better educational facilities and improving public transport services. The Prime Minister informed that the government is spending more than ever to improve the public transport system in the country and mentioned the all-round development efforts on land, air and sea. Giving examples of water transport systems, the Prime Minister informed that more than a hundred waterways are being developed in the rivers of India where the largest waterway is being developed along the Ganges from Varanasi to Haldia. He said that farmers can now send their produce outside the region with the help of inland waterways. The Prime Minister also touched upon the recently concluded Gangavilas river cruise which completed a journey of more than 3200 km and created a world record for the longest river cruise in the world. He spoke about the expansion and modernization of port infrastructure in the country whose benefits are also reaped by states like Karnataka. Referring to the land network, the Prime Minister informed that more than Rs 4 lakh crores are being spent on expanding the web of modern expressways, while Rs 3 lakh crores are being spent on modern trains such as Namo Bharat or metro trains. Drawing parallels from the expansion of the metro network in Delhi, the Prime Minister said that cities like Noida, Ghaziabad, Lucknow, Meerut, Agra and Kanpur from Uttar Pradesh are following a similar path. Even in Karnataka, the metro is being expanded in Bengaluru and Mysuru. Throwing light on the increased air connectivity, the Prime Minister informed that the number of airports has doubled in the last 9 years, and India’s airlines have placed orders for more than 1000 new aircrafts. The Prime Minister also spoke about India’s rapid stride in the space sector and mentioned the Chandrayaan that has set foot on the Moon. Shri Modi informed that the government has prepared a roadmap till 2040, which includes the Gaganyaan for manned space journeys, and setting up India’s space station. “The day is not far when we will land the first Indian on the moon in our spacecraft”, the Prime Minister emphasized. He reiterated that these developments are carried out for the youth of the country and create a bright future for them.
The Prime Minister emphasized the need to reduce urban pollution. This is leading to a growing network of electric buses in the country. The Central government has started a scheme of providing 10,000 electric buses to the states. He informed that the Government of India is preparing to run more than 1300 electric buses in Delhi at an expense of Rs 600 crore. Out of these, more than 850 electric buses have already started plying in Delhi. Similarly, in Bangalore also, the Government of India is providing assistance of Rs 500 crore to run more than 1200 electric buses. “The Central Government is trying to promote modern and green public transport in every city, be it Delhi, UP or Karnataka”, he said.
The Prime Minister said that civic ease is being given the foremost priority in the infrastructure that is being developed in the country. He highlighted the ease that trains like Metro or Namo Bharat will bring in the lives of the commuters and how quality infrastructure will bring new opportunities for the youth, businessmen, and working women of the country. “Social infrastructure like hospitals will benefit patients, doctors and medical students. Digital infrastructure will ensure the prevention of leakage and smooth transaction of money”, he added.
Noting the ongoing festive period, the Prime Minister highlighted the recent decisions taken by the Union Cabinet for the benefit of farmers, employees and pensioners. He informed that the government has made a huge increase in the MSP of Rabi crops where the MSP of lentils has been increased by Rs 425 per quintal, mustard by Rs 200 and wheat by Rs 150 per quintal. He also noted that the MSP of wheat which was Rs 1400 per quintal in 2014 has now crossed Rs 2000, MSP of lentils has more than doubled in the last 9 years, and MSP of mustard increased by Rs 2600 per quintal during this period. “This reflects our commitment to provide farmers a support price of more than one and a half times the cost”, he added.
The Prime Minister informed about the steps that ensure the availability of urea at affordable rates. He said urea bags that cost 3000 rupees in the international market are available to Indian farmers for less than 300 rupees. The government is spending more than 2.5 lakh crore every year on this.
The Prime Minister highlighted the government’s emphasis on utilizing the residue left after the harvest, be it paddy straw or stubble. He mentioned biofuel and ethanol units being set up across the country boosting ethanol production 10 times compared to 9 years ago. So far, the Prime Minister informed that the farmers have received approximately Rs 65 thousand crores from ethanol production. “In the last ten months alone, a total payment of more than Rs 18 thousand crore has been made to the farmers of the country”, he added. Speaking about the farmers of Meerut-Ghaziabad region, he informed that more than Rs 300 crore has been paid for ethanol in just 10 months of the year 2023.
The Prime Minister also mentioned festival gifts of reducing the gas cylinder price by 500 rupees for Ujjwala beneficiaries, free rations to more than 80 crore citizens, 4 percent DA and DR to the central government employees and pensioners and Diwali bonus for lakhs of group B and C non gazetted railway employees. “This will benefit the entire economy as it will promote economic activities in the market”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized that the festive joy in every family increases when such sensitive decisions are taken. And the happiness of every family in the country makes up for the festive mood. “You are my family, so you are my priority. This work is being done for you. If you are happy, I will be happy. If you are capable, the country will be capable”, the Prime Minister concluded.
Governor of Uttar Pradesh, Ms Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, and Union Minister for Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri were present on the occasion among others, while Chief Minister of Karnataka, Shri Siddaramaiah joined the event via video conferencing.
Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Corridor
The 17 Km priority section of Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS Corridor will connect Sahibabad to ‘Duhai Depot’ with stations at Ghaziabad, Guldhar and Duhai on the way. The foundation stone for Delhi-Ghaziabad-Meerut corridor was laid by the Prime Minister on 8th March 2019.
In line with the Prime Minister’s vision to transform regional connectivity in the country through the construction of new world-class transport infrastructure, the Regional Rapid Transit System (RRTS) project is being developed. RRTS is a new rail-based, semi-high-speed, high-frequency commuter transit system. With a design speed of 180 Kmph, RRTS is a transformational, regional development initiative, which is designed to provide high-speed trains for intercity commuting every 15 minutes, which can go up to a frequency of every 5 minutes as per requirement.
A total of eight RRTS corridors have been identified to be developed in NCR, out of which three corridors have been prioritised to be implemented in Phase-I including Delhi – Ghaziabad – Meerut Corridor; Delhi – Gurugram – SNB – Alwar Corridor; and Delhi – Panipat Corridor. The Delhi-Ghaziabad-Meerut RRTS being developed at a cost of more than Rs 30,000 crore and will connect Delhi to Meerut in less than an hour of travel time going through the urban centres of Ghaziabad, Muradnagar, and Modinagar.
RRTS being developed in the country, is a state-of-the-art regional mobility solution and is comparable to the best in the world. It will provide safe, reliable and modern intercity commuting solutions in the country. In line with PM GatiShakti National Master Plan, the RRTS network will have extensive multi-modal integration with Railway stations, Metro stations, Bus services etc. Such transformative regional mobility solutions will boost economic activity in the region; provide improved access to employment, education & healthcare opportunities; and help in the significant reduction of vehicular congestion & air pollution.
Bengaluru Metro
The two metro stretches that will be formally dedicated to the nation by the Prime Minister connect Baiyappanahalli to Krishnarajapura and Kengeri to Challaghatta. These two metro stretches were opened for public service from 9th October 2023 to provide convenience to the public commuting on this corridor, without waiting for formal inauguration.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী গাজিয়াবাদতা ভারতকী অহানবা রিজনেল রেপিদ ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম (RRTS) হৌদোকখ্রে
দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোরগী প্রাইওরিতী সেক্সন শঙ্গাখ্রে
সাহিবাবাদতগী দুহাই দিপোৎ শম্নহল্লিবা নমো ভারত রেপিদএক্স ত্রেন লমথাখ্রে
বেঙ্গলুরু মেত্রোগী ইস্ত-ৱেস্ত কোরিদোরগী স্ত্রেৎচ অনি জাতিদা কত্থোকখ্রে
“দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোরনা রিজনেল কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা অওনবা পুরক্লগনি”
“ঙসি ভারতকী অহানবা রেপিদ রেল সর্ভিস, নমো ভারত ত্রেন চেনবা হৌখ্রে”
“নমো ভারত ত্রেন অসি অনৌবা ভারতকী অনৌবা খোঙচৎ অমসুং মাগী অনৌবা ফিরেপশিং তাক্লি”
“অনৌবা মেত্রো ফেসিলিতীগীদমক বেঙ্গলুরুগী মীয়ামদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি”
“নমো ভারত ত্রেনশিং অসি ভারতকী খুমাং চাউশিল্লক্লিবা তুংলমচৎকী মমিনি”
“অমৃত ভারত, ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকী ত্রিনিতীনা দিকেদ অসি লোইরকপদা মোদর্ন রেলৱেজকী খুদম অমনি”
“কেন্দ্র সরকারনা দিল্লী, UP নত্ত্রগা কর্নাতকা ওইরবসু সহর খুদিংমক্তা মোদর্ন অমসুং গ্রীন পব্লিক ত্রান্সপোর্ত প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি”
20 OCT 2023 2:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী গাজিয়াবাদকী সাহিবাবাদ রেপিদএক্স স্তেসনদা গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোরগী প্রাইওরিতী সেক্সন শঙ্গাখ্রে। মহাক্না ভারত্তা রিজনেল রেপিদ ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম (RRTS) লোঞ্চ তৌরদুনা সাহিবাবাদতগী দুহাই দিপোৎ শম্নহ্লিবা নমো ভারত রেপিদএক্স ত্রেন লমথাখ্রে। শ্রী মোদীনা বেঙ্গলুরু মেত্রোগী ইস্ত-ৱেস্ত কোরিদোরগী স্ত্রেৎচ অনি জাতিদা কত্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা রিজনেল রেপিদ ত্রেন নমো ভারত তোংদুনসু চৎখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি লৈবাক্কী ওইনা পুৱারী ওইরবা মীকুপ অমনা ওইরি মরমদি মীয়ামদা ভরতকী অহানবা রেপিদ রেল সর্ভিস, নমো ভারত ত্রেন কত্থোকখ্রে। শ্রী মোদীনা চহি মরিগী মমাংদা দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোরগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু নীংশিংখ্রে অমসুং সাহিবাবাদতগী দুহাই দিপোৎ স্ত্রেৎচ ঙসিদগী ওপরেসন হৌখ্রে। মহাক্না সরকার অসিনা মখোয়না উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গানবা লৌখিবা ফিরেপ অদু নৌহৌননা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মহাক্না চহি অমা মখাইগী মতুংদা RRTSকী মীরুত স্ত্রেৎচ লোইরবা মতুংদা শঙ্গানবা মহাক লাক্কনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা ঙসি নমো ভারত তোংদুনা চৎখিবগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌখি অমসুং লৈবাক অসিদা রেলৱেজতা অওনবা পুরক্লিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। নবরাত্রিগী থৌরমগী মতংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নমো ভারত অসি মাতা কত্যায়ানিনা থৌজালবীরে। মহাক্না নৌনা শঙ্গাখ্রবা নমো ভারত ত্রেনগী অপুনবা সপ্পোর্ত স্তাফ অমসুং লোকোমোতিব পাইলোৎশিং অসি নুপীশিংনা ওইরি হায়নসু ফোঙদোকখ্রে। “নমো ভারত অসি লৈবাক অসিগী নারী শক্তি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুদম অমনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লী, NCR অমসুং ৱেস্তর্ন উত্তর প্রদেশকী মীয়ামদা নবরাত্রিগী য়াইরবা কুহ্মৈ অসিদা ঙসিগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নমো ভারত ত্রেন অসি মতমগা চুনবা অমসুং খোঙজেল য়াংবা ওইরি। “নমো ভারত ত্রেন্না অনৌবা ভারত অমসুং মাগী অনৌবা ফিরেপশিংগী অনৌবা খোঙচৎ মশক তাক্লি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী চাউখৎ-থোরাং অসি রাজ্যশিং অসি চাউখৎপগী মখা পোল্লি হায়না মহাক্কী থাজবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মেত্রোগী স্ত্রেৎচ অনি অসিনা বেঙ্গলুরুগী IT হবকা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি। মহাক্না হায়খি নুমিৎ খুদিংমক্কী মীওই লাখ 8রোমনা মত্রো তোংদুনা চৎথোক চৎশিন তৌরি।
“21শুবা চহিচাগী ভারত অসিনা সেক্তর খুদিমক্তা খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী মাগী মশাগী পুৱারী শেম্মি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হন্দক্তা চন্দ্রয়ান 3 মাইপাকখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে অমসুং G20 মাইপাক্না পাঙথোকখিবা অসিনা ভারত অসি মালেম পুম্বগী মীৎয়েংফম ওইহনখি হায়নস ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না এসিয়ন গেম্সতা মেদল চামা হেন্না লৌরক্তুনা রেকোর্দ-ব্রেকিং পরফোর্মেন্স উৎখিবা, ভারত্তা 5G লোঞ্চ তৌবা অমসুং এক্সপান্সন তৌবা অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন রেকোর্দ ওইবা মশিংদা তৌরিবা অসিসু পনখি। শ্রী মোদীনা মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিনশিংনা মালেমদা লৈরিবা মীওই করোর কয়াগী লাইফসেভর ওইখি হায়নসু ফোঙদোকখি। মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা ভারতনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মোবাইল ফোনশিং, TVশিং, লেপ্তোপশিং অমসুং কম্প্যুতরশিংগীদমক ভারত্তা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ হাংনবা মলতিনেস্নেল কম্পনীশিংনা অপাম্বা লৈ হায়নসু ফোঙদোকখি। মহাক্না ফাইতর জেৎশিং অমসুং এয়রক্রাফ কেরিয়র INS বিক্রান্ত য়াওনা দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংগী মতাংদা পনখি। “নমো ভারত ত্রেন অসিসু মেদ ইন ইন্দিয়ানি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোক্লদুনা প্লেৎফোর্মশিংদা ইনস্তোল তৌরিবা স্ক্রীন দোরশিং অসিসু মেদ ইন ইন্দিয়ানি হায়খ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা নমো ভারত ত্রেনশিংদা নোইস লেবেলশিং অসি হেলিকোপ্তর অমসুং এয়রপল্লেনশিংদগী হন্থৈ হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নমো ভারত অসি তুংলমচৎকী ভারতকী মমি অমনি অমসুং শেন্মীৎলোন ফগৎলকপগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা অওনবা লাক্লি তাক্লি হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী 80kmগী দিল্লী মীরুত স্ত্রেৎচ অসি শুপ্নগী অহৌবনি মরমদি অহানবা ফেস্তা দিল্লী, উত্তর প্রদেশ, হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানগী মফম কয়া নমো ভারত ত্রেনগা কন্নেক্ত তৌবা উবা ফংলগনি। তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং থবক পীনবা অনৌবা লমশিং শেম্লদুনা লৈবাক্কী অতোপ্পা শরুকশিংদা মান্নবা সিস্তেম শেম্লগনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহিচা অসিগী অহুমশুবা দিকেদ অসি ইন্দিয়ন রেলৱেজকী অওনবা পুরকপগী দিকেদ অমনি। “ঐঙোন্দা অপীকপা মঙলানশিং শাগৎপা অমসুং তপ্না চৎপগী হৈনবী লৈতে। ঐহাক্না ঙসিগী মীরোলগী নহারোলদা দিকেদ অসি লোইরকপদা নখোয়না ভারতকী ত্রেনশিং অসি মালেমগী অতোপ্পদগী তাবা থেংনররোই হায়না গরেন্তী পীজনীংই” হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না ইন্দিয়ন রেলৱেজনা শাফবা, লুনানবা, খুদোংচাবা, কোওর্দিনেসন, সেন্সিতিবিতী অমসুং কেপাবিলিতীদা মালেমদা অনৌবা থাক অমা ফংবা ঙম্লগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। ইন্দিয়ন রেলৱে অসি চাদা 100 ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবগী পান্দম ফংগদবা কুইদ্রে। মহাক্না নমো ভারত অমসুং ভন্দে ভারত অমদি অমৃত ভারত রেলৱে স্তেসন স্কিমগী মখাদা রেলৱে স্তেসন অপগ্রেদেসনগুম্বা মোদর্ন ত্রেনশিংগুম্বা থৌশিলশিংগী মতাংদা থমখি। “অমৃত ভারত, ভন্দে ভারত অমসুং নমো ভারতকী ত্রিনিতীনা দিকেদ অসি লোইরকপদা মোদর্ন রেলৱেজকী খুদম অমা ওইরগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা দিল্লীগী সরাই কালে খান, অনন্দ বিহার, গাজিয়াবাদ অমসুং মীরুত বস স্তেসনশিং, মেত্রো স্তেসনশিং অমসুং রেলৱে স্তেসনশিং অসি নমো ভারত সিস্তেমনা কন্নেক্ত তৌরি হাবনা ফোঙদোকখ্রে।
শ্রী মোদীনা সরকারনা প্রজা পুম্নমক্কী হিংবগী থাক অমসুং পুন্সিদগী ক্বালিতী ফগৎহনবা, অফবা এয়র ক্বালিতী ফগৎহনবা, গার্বেজ দম্প য়ার্দ লৈহনদনবা, অফবা এজুকেস্নেল ফেসিলিতীশিং ফংহনবা অমসুং পব্লিক ত্রান্সপোর্ত সর্ভিস ফগৎহনবদা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা লৈবাক অসিদা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত সিস্তেম ফগৎহন্নবা চাদিং তৌবা হেনগৎলক্লি অমসুং লেন্দ, এয়র অমসুং সীদা ওল-রাউন্দ দিবেলপমেন্ত লৈহন্নবা খোঙথাংশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। ৱাতর ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিংগী খুদমশিং পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী তুরেলশিংদা ৱাতরৱেজ চা হেন্না শেমখ্রে অমসুং মসিদা গঙ্গেজতা বারানসিদগী হলদিয়া ফাওবনা খ্বাইদগী চাউবা ৱাতরৱেজ ওইরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি লৌমীশিংনা হৌজিক ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী মতেংগা লোয়ননা রিজন অসিগী মপান্দা মখোয়গী পোত্থোকশিং থাদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা লোইশিনখিবা গঙ্গাবিলাস রিভর ক্রুজকী মতাংদা ফোঙদোকখি, মসিনা 3200km হেন্না চৎতুনা মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজকী ৱর্ল্দ রেকোর্দ অমা থমখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং মোর্দনাইজেসনগী থবক পাইখৎতুনা কর্নাতকাগুম্বা রাজ্যশিংনা কান্নবা ফংলি হায়না ফোঙদোকখি। লেন্দ নেৎৱার্ক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মোদর্ন এক্সপ্রেৱেজশিংগী ৱেব পাকথোক চাউথোকহনবদা লুপা করোর লাখ 4 হেন্না চাদিং তৌরি অমরোমদা নমো ভারত নত্ত্রগা মেত্রো ত্রেনশিংগুম্বা মোদর্ন ত্রেনশিংদা লুপা করোর লাখ 3 চাদিং তৌরি। দিল্লীদা মেত্রো নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকপগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তর প্রদেশকী নোইদা, গাজিয়াবাদ, লখনৌ, মীরুত, আগরা, অমসুং কানপুরগুম্বা সহরশিংদা চপ মান্নবা লম্বী অসিদা চংশিল্লি। কর্নাতকাদসু মেত্রো অসি বেঙ্গলুরু অমসুং মৈসুরুদা পাকথোক চাউথোকহল্লি। এয়র কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি 9দা এয়রপোর্তশিংগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎহনখি অমসুং ভারতকী এয়রলাইনশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফ 1000 হেন্না ওর্দর তৌখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা স্পেস সেক্তরদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি হায়খ্রে অমসুং চন্দ্রয়ান্না থাদা য়ৌবা ঙমখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি সরকারনা 2040 ফাওবগী রোদমেপ অমা শেমখ্রে মসিদা গগনয়ানগী মেন স্পেস খোঙচৎ অমসুং ভারতকী স্পেস সেস্তেন লিংখৎপা য়াওরি। “ঐখোয়গী স্পেসক্রাফতা থাদা অহানবা ভারত মচানা থাদা য়ৌগদবা মতম অদু কুইদ্রে” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী নহারোলগীদমক চাউখৎ থৌরাং পাইখৎলি অমসুং মখোয়গীদমক অফবা তুংলমচৎ অমা শেম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা অর্বান পোপুলেসন হন্থহনবা মথৌ তাই হায়খি। মসিনা লৈবাক অসিদা ইলেক্ত্রিক বসশিংগী নেৎৱার্ক হেনগৎহল্লি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিং অসিদা ইলেক্ত্রিক বস 10,000 লৈহন্নবা স্কিম পাইখৎপা হৌখ্রে। মহাক্না হায় ভারত সরকারনা লুপা করোর 600 চংনা দিল্লীদা ইলেক্ত্রিক বস 1300 হেন্না চেলহন্নবা শেম শারি। মসিগী মনুংদা দিল্লীদা হান্নদগী ইলেক্ত্রিক বস 850 হেন্না চেলহনবা হৌখ্রে। মতৌ অসুম্না বেঙ্গলোরদসু ভারত সরকারনা ইলেক্ত্রিক বস 1200 হেন্না চেলহন্নবা লুপা করোর 500গী তেংবাং পীথখ্রে। “কেন্দ্র সরকারনা দিল্লী, UP নত্ত্রগা কর্নাতকা ওইরবসু সহর খুদিংদা মোদর্ন অমসুং গ্রীন পব্লিক ত্রান্সপোর্ত প্রমোৎ তৌনবা হোৎনরি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা সিবিক ইজতা খ্বাইদগী মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। মহাক্না মেত্রো নত্ত্রগা নমো ভারতগুম্বা ত্রেনশিংনা চৎথোক চৎশিন তৌরিবশিংগী পুন্সিদা নুংঙাইহল্লি অমসুং ক্বালিতী লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা নহারোল, বিজিনেসমেন অমসুং লৈবাক অসিগী থবক তৌবী নুপীশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং করম্না পীবগী হায়না ফোঙদোকখি। “হোস্পিতালগুম্বা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা অনাবশিং, দোক্তরশিং অমসুং মেদিকেল স্তুদেন্তশিংদা কান্নবা পীগনি। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা লীকেজ লৈহল্লোই অমসুং শেল অপনবা লৈতনা ত্রাঞ্জেক্সন তৌবা ঙমহনগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হৌজিক চত্থরিবা হরাও-কুহ্মৈগী মতমগী মনুংদা লৌমীশিং, কর্মচারীশিং অমসুং পেন্সনরশিংগী য়াইফনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা হন্দক্তা ৱারেপশিং লৌখি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা রবী মহৈ-মরোংগী MSPদা চাউনা হেনগৎহনখি মসিদা হৱাইগী MSPদা ক্বিন্তলদা লুপা 425 হেনগৎহনখি, হঙ্গামদা লুপা 200 অমসুং গেহুদা ক্বিন্তলদা লুপা 150 হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি গেহুগী MSP অসি 2014দা ক্বিন্তল অমদা লুপা 1400 ওইরমখিবা অদু হৌজিক্তি লুপা 2000 হেল্লে, হরাইগী MSP অসি চহি 9গী মমাংদগী শরুক অনি ওইরে অমসুং হঙ্গামগী MSP অসি মতম অসিগী মনুংদা ক্বিন্তলদা লুপা 2600দা হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “মসিনা ঐখোয়না লৌমীশিংদা অচংমলদগী শরুক অমা মখাই হেন্না মতেং পাংনবা লৌরিবা ঐখোয়গী ফিরেপ অদু উৎখি” , হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অহোংবা মমলশিংদা য়ুরিয়া ফংহনবা ঙমখিবগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি য়ুরিয়া বেগ অমদা ইন্তরনেস্নেল মার্কেৎতা লুপা 3000 পীরিবা অসি ভারতকী লৌমীশিংদা লুপা 300দগী তানা ফংহল্লি। সরকারনা মসিদা চহি খুদিংগী লুপা করোর লাখ 2.5 হেন্না চাদিং তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা চরুখোক ওইরবসু মহৈ মরোং লোকখ্রবা মতুংদা লেমহৌরিবা অদু শীজিন্ননবা সরকারনা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না চহি 9গী মমাংগা চাংদম্নবদা ইথানোল পুথোকপদা শরুক 10 হেনগৎহল্লিবা লৈবাক শিনবা থুংবদা লিংখৎলিবা বাইওফ্যুল অমসুং ইথানোল য়ুনিৎশিংগী মতাংদসু পনখি। হৌজিক ফোবদা লৌমীশিংনা ইথানোল পুথোকপদগী লুপা করোর লিশীং 65রোম ফংবা ঙমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “হৌখিবা থা তরা অসিদা পুন্না লুপা করোর লিশিং 18 হেন্না লৈবাক্কী লৌমীশিংদা পীখ্রে” হায়না মহাক্না মখা তাখি। মীরুত-গাজিয়াবাদকী লৌমীশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি 2023গী থা 10দা ইথানোলগীদমক লুপা করোর 300 হেন্না পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা উজ্জ্বলা বেনিফিসরীশিংগীদমক গ্যাস সিলিন্দরদা লুপা 500 হন্থহনখিবা, প্রজা করোর 80 হেনবদা লেম্না রাসন ফংহনবা কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিং অমসুং পেন্সনরশিংদা DA অমসুং DR চাদা 4 হেনগ৭হনবা অমসুং গ্রুপ B অমসুং Cগী নন গেজেতেদ ওইবা রেলৱেগী কর্মচারী লাখ কয়াদা দিৱালী বোনসশিং পীবা অসিগুম্বা হরাও-কুহ্মৈগী খুদোলশিং অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “মসিনা মার্কেৎতা ইকনোমিক এক্তিবিতীশিং প্রমোৎ তৌদুনা অপুনবগী ইকনোমীদা কান্নবা পীরগনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইমুং খুদিংমক্তা হরাও কুহ্মৈগী নুংঙাইবা অসি সেন্সিতিব ওইবা ৱারেপশিং লৌরবা মতমদা হেনগৎলকই হায়খি। অমসুং লৈবাক্কী ইমুং খুদিংদা হরাও নুংঙাইবনা হরাও কুহ্মৈগী মোদ থৌগৎলি। “নখোয় অসি ঐগী ইমুং-মনুংনি, মরম অসিনা নখোয় অসি ঐগীদমক মরু ওই। থবক অসি নখোয়গীদমক তৌরি। করিগুম্বা নখোয়না নুংঙাইরবদি, ঐসু নুংঙাইগনি। করিগুম্বা নখোয়না মতিক ময়াই লৈরবদি লৈবাক অসিনা মতিক ময়াই লৈগনি”, হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, কুমারি অনন্দিবেন পতেল, উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, অমসুং হাউসিং এন্দ অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি অমসুং কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী সিদ্দারমৈয়ানা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা শরুক য়াখি।
দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোর
শঙ্গাগদৌরিবা দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS কোরিদোরগী কিলোমিতর 17 শাংবা প্রাইওরিতী সেক্সন অসিনা লম্বীদা গাজিয়াবাদ, গুলধর অমদি দুহাইগী স্তেসনশিং ফাওদুনা সাহিদবাদতগী ‘দুহাই দিপো’ ফাওবা শম্নহনগনি‍। দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুৎ কোরিদোর অসিগী উরেপ উয়ুং প্রধান মন্ত্রীনা মার্চ 8, 2019দা তমখিবনি‍।
অনৌবা মালেমগী থাক্কী ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎ শাগত্তুনা লৈবাকসিগী রীজনেল কন্নেক্তিবিতীদা অওনবা পুরক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান পরিংদা, রীজনেল রেপিদ ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম (RRTS) প্রোজেক্ত অসি শেমগৎখিবনি‍। RRTS হায়বসি অনৌবা রেলদা য়ুম্ফম ওইবা, সেমি-হায়-স্পীদ, হায়-ফ্রিক্বেন্সী কম্মুতর ত্রাঞ্জিৎ সিস্তেম অমনি‍। পুংদা কিলোমিতর 180গী দিজাইন তৌবা খোঙজেলগা লোয়ননা, RRTS অসি মিনিৎ 15 খুদিংগী ময়োল্লমশিংগী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগীদমক হায়-স্পীদ ত্রেন ফংহন্নবা, মথৌ তারবদি মিনিৎ 5 খুদিংগী চেলহনবসু য়াবা, অওনবা পুরক্কদবা, রীজনেলগী ওইবা চাওখৎ থৌরাং অমনি‍।
NCR মনুংদা শেমগৎনবগীদমক RRTS কোরিদোর পুন্না নিপান মশক খঙদোকপগী মনুংদা, দিল্লী – গাজিয়াবাদ – মীরুত কোরিদোর; দিল্লী – গুরুগ্রাম – SNB – অলৱার কোরিদোর; অমদি দিল্লী – পানিপৎ কোরিদোর হায়রিবা কোরিদোর অহুম অসি ফেজ-1দা পায়খৎনবগীদমক মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখিবনি‍। দিল্লী-গাজিয়াবাদ-মীরুত RRTS অসি লুপা করোর 30,000 হেনবগী শেঞ্জংগা লোয়ননা শেমগৎপনি অমদি মসিনা গাজিয়াবাদ, মুরদনগর, অমদি মোদীনগরগী ময়োল্লমশিং ফাওদুনা দিল্লীদগী মীরুত ফাওবদা পুং অমা ফাদবা খোঙচৎনা শম্নহনগনি‍।
লৈবাকসিদা শেমগৎলিবা RRTSঅসি মালেমগী খ্বায়দগী ফবশিংগা চাংদম্নবা য়াবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত রীজনেল মোবিলিতীগী পাম্বৈ অমনি‍। মসিনা শাফবা, থাজনিংঙাই ওইবা অমদি মতমগা চুনবা ইন্তরসিতী কম্মুতিং সোলুসন লৈবাকসিদা ফংহনগনি‍। পি.এম. গতিশক্তী নেস্নেল মাস্তর প্লানগী পরিংদা, RRTS নেতৱর্ক অসিদা রেলৱে স্তেসনশিং, মেত্রো স্তেসনশিং, বস সর্ভিসনচিংবশিংগা পাক চাউবা মল্তি-মোদেল ইন্তিগ্রেসন লৈগনি‍। RRTS শেমগৎপনা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিংদা ইনোৎ হাপকনি; থবক পীবা, মহৈ মশিং অমদি হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফবা মওংদা ফংহনগনি; অমদি গারী চিনবা অমসুং নুংশিৎ মোৎশিলহনবগী চাং মশক থোক্না হন্থহনগনি‍।
বেঙ্গলুরু মেত্রো
প্রধান মন্ত্রীনা ফোর্মেল ওইনা লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কদৌরিবা মেত্রো পরিং অনিসিনা বাইয়াপ্পনাহল্লিদগী কৃষ্ণরাজাপুরা ফাওবা অমদি কেঙ্গেরীদগী চল্লঘত্তা ফাওবা শম্নহনগনি‍। হায়রিবা মেত্রো পরিং অনি অসি ফোর্মেল ওইনা শঙ্গাবা ঙাইদনা কোরিদোর অসিদা মীয়াম চত্থোক চৎশিন্দা খুদোং চাহন্নবগীদমক ওক্তোবর 9, 2023দগী পব্লিক সর্ভিসকীদমক হাংদোকখ্রবনি‍।