Ministry of Defence
Raksha Mantri commissions stealth guided missile destroyer INS Imphal in Mumbai; Terms it as a symbol of ‘Aatmanirbharta’ in defence
With 75% indigenous content, enhanced stealth features & state-of-the-art equipment, the ship to further strengthen India's maritime power & safeguard national interests
INS Imphal to bolster our principle of ‘Jalmev Yasya, Balmev Tasya’ (One Who Controls the Sea is All Powerful) in Indo-Pacific region: Shri Rajnath Singh
“India's growing power has filled some forces with jealousy & hatred; Perpetrators of attacks on Merchant Vessels ‘Chem Pluto’ & 'Sai Baba' will soon be brought to justice”
“India plays the role of Net Security Provider in Indian Ocean Region; Together with friendly countries, we will keep the sea lanes secure to ensure that maritime trade touches greater heights”
26 DEC 2023 2:40PM by PIB Delhi
INS Imphal, a Project 15B stealth guided missile destroyer, was commissioned into the Indian Navy in the presence of Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at an impressive ceremony held at the Naval Dockyard, Mumbai on December 26, 2023. The event marks the formal induction of the third of four indigenous ‘Visakhapatnam’ class destroyers, being designed by the Indian Navy’s Warship Design Bureau and constructed by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL), Mumbai.
Speaking on the occasion, the Raksha Mantri described INS Imphal as a shining example of ‘Aatmanirbharta’ in defence and a reflection of the commitment of Indian Navy, MDL & all other stakeholders towards national security. “INS Imphal is a symbol of India's growing maritime power and it will strengthen it further. It will bolster our principle of ‘Jalmev Yasya, Balmev Tasya’ (One Who Controls the Sea is All Powerful) in the Indo-Pacific region,” he said.
The ship measures 163m in length, 17m in breadth with a displacement of 7,400 tonnes and is amongst the most potent warships built in India. It is propelled by four powerful Gas Turbines, in a Combined Gas & Gas configuration, and is capable of speeds in excess of 30 knots.
The Raksha Mantri defined INS IMPHAL as a conglomeration of different strengths of the nation. “Brahmos Aerospace installed Brahmos missile on the ship. Torpedo tube launchers are of Larsen & Toubro (L&T). Rapid Gun Mount has been installed by Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), and Medium Range missiles by Bharat Electronics Limited (BEL). In addition, many start-ups and MSMEs are involved in its construction. Just like many elements have given a concrete form to INS IMPHAL, people from all walks of life should work together for us to become ‘Viksit Bharat’. Every citizen is a carrier of India's security and progress. Whenever one works, the betterment of the nation must be kept in mind,” he said.
Shri Rajnath Singh reiterated the Government’s resolve to lay equal emphasis on the modernisation of all the three Services to safeguard national interests, stating that earlier governments focussed only on protecting the country from land-based threats. He pointed out that with the Himalayas in the north and the hostile behavior of Pakistan in the west, most of India’s goods trade comes through sea, which makes it an island country from ‘trade’ perspective. He stressed on the need to continuously develop the Navy’s capabilities as global trade is of great importance to India to secure its national interests.
The Raksha Mantri also referred to the recent suspected drone attack on Merchant Vessel (MV) Chem Pluto in the Arabian Sea and the attack on 'MV Sai Baba' in the Red Sea. He stated that India's growing economic and strategic power has filled some forces with jealousy and hatred. He added that the Government of India has taken the attacks very seriously and the Navy has increased its surveillance. He assured that the perpetrators of these attacks will soon be brought to justice and strict action will be taken against them.
“India plays the role of a Net Security Provider in the entire Indian Ocean Region. We will ensure that maritime trade in this region touches greater heights. For this, together with our friendly countries, we will keep the sea lanes secure. We have full confidence in the ability and strength of our Navy,” said Shri Rajnath Singh.
In his address, Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar stated that INS Imphal possesses the distinction of being a shining symbol of Indian Navy’s unflinching commitment towards achieving the vision of self-reliance in defence. He also termed it a testament to ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ vision of the Government. He added that the ship will not only tackle physical threats that emanate from the seas, but will also demonstrate the strength of an integrated country. “INS Imphal will deter the various designs that try to harm national unity. It will breath fire upon the enemy and demonstrate unflinching resolve in the face of adversity,” he said.
The Chief of the Naval Staff exuded confidence that the fourth Project 15B stealth guided missile destroyer ‘Surat’ will be commissioned in 2024. Prior to the commissioning of INS Imphal, two destroyers of the same class INS Visakhapatnam and INS Mormugao were commissioned into the Navy in 2021 & 2022 respectively.
Admiral R Hari Kumar pointed out that to counter piracy & drone attacks on merchant shipping, the Indian Navy has deployed four destroyers of Project 15B & 15A class deployed. He added that the P8I Aircraft, Dorniers, Sea Guardians, Helicopters & Coast Guard Ships have all been deployed jointly to counter these threats.
The Chief of the Naval Staff added that the Navy aims to induct at least one Agniveer from each district, each block and each village of the country. “The strategy is to attract youth - both men and women - from every corner of the country, up-skill them when in Service, certify their abilities through education institutions, inculcate a spirit of nationalism and ensure that they re-join the civil sector as invaluable assets. The vision is to percolate such a nationalistic workforce across the length and breadth of the country,” he said.
INS Imphal has the unique distinction of being the first warship to be named after a city in the North-east, underscoring the importance and contribution of the region and Manipur to the Nation & the Indian Navy. Its keel was laid on May 19, 2017 and the ship was launched on April 20, 2019. The ship sailed for her maiden sea sortie on April 28, 2023, and underwent comprehensive trials in harbour & at sea, with its delivery on October 20, 2023 marking a record time frame of less than six months. The time taken to build INS Imphal and undergo trials has been the shortest for any indigenous destroyer. The ship successfully completed the first-ever test-firing of extended range Brahmos missile prior to its commissioning, making it ‘weapon-ready’.
Maharashtra Chief Minister Shri Eknath Shinde, Flag Officer Commanding-in-Chief, Western Naval Command Vice Admiral Dinesh K Tripathi and Director (Finance) with Additional Charge of Chairman & Managing Director, MDL Shri Sanjeev Singhal were among those who attended the commissioning ceremony.
The ship has a total complement of about 315 personnel, and is commanded by Captain KK Choudhury, a Gunnery and Missiles specialist. It will augment the Navy’s mobility, reach and flexibility in safeguarding the nation’s maritime security and interests.
INS Imphal has enhanced stealth features resulting in a reduced Radar Cross Section, achieved through efficient shaping of hull, full beam superstructure design, plated masts and use of radar transparent material on exposed decks. It is armed with sophisticated state-of-the-art weapons and sensors, including Surface-to-Surface Missiles, Surface-to-Air Missiles, Anti-Submarine Warfare (ASW) rocket launchers & Torpedo launchers, ASW helicopters, radars, sonar and Electronic Warfare systems. The ship is equipped to fight under Nuclear, Biological and Chemical warfare conditions.
A unique feature of this ship is the high level of indigenisation of about 75%, highlighting Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government’s efforts towards ‘Aatmanirbhar Bharat’. The indigenous equipment/systems include Combat Management System, Rocket Launcher, Torpedo Launcher, Integrated Platform Management System, Automated Power Management System, Foldable Hangar Doors, Helo Traversing system, Close-in Weapon System, and the Bow-mounted SONAR.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্ষ মন্ত্রীনা মুম্বাইদা স্তিল্থ গাইদেদ মিসাইল দিস্ত্রোয়র আই.এন.এস ইম্ফাল থবক হৌহনখ্রে; মসি ঙাক-শেনগী লমদা ‘অত্মানিভারতা’গী খুদম অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে
লৈবাক অসিদা শাজবা মচাক চাদা ৭৫, হেন্না ফগৎলবা স্তিল্থগী থবকশিং অমসুং অনৌবা খুৎলায় য়াওদুনা, জহাজ অসিনা ভারতকী সমুদ্রগী শক্তি অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা থবকশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি
ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন ‘ জালমেভ য়াস্যা, বালমেভ তস্যা’( সমুদ্রগী মপু ওইবা মীওই অদুদা শক্তি পুম্নমক লৈগনি) অসি আই.এন.এস ইম্ফালনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি: শ্রী রাজনাথ সিংহ
“ভারতনা মপাঙ্গল ফগৎলকপদা ফোর্স খর কল্লকপনা থল্লে; ললোন-ইতিক্কী জহাজশিং ‘কেম প্লুতো’ অমসুং ‘সাই বাবা’দা খুৎথাবদা চেন্নবশিং অথুবা মতমদা ৱায়েল ফংলগনি”
“ভারত মহাসাগর লমদমদা অপুনবা ঙাক-শেনগী থবক পায়খৎপদা ভারতনা থৌদাং লৌরি; মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংগা পুন্দুনা, ঈশিং লম্বীগী ললোন-ইতিক হেন্না চাউখৎনবা ঐখোয়না সমুদ্রগী লম্বীশিং ঙাক-শেনগনি”
26 DEC 2023 2:40PM by PIB Imphal
দিশেম্বর ২৬,২০২৩দা মুম্বাইগী নেভেল দোগয়ার্দতা পাংথোকপা নিংথিরবা থৌরম অমদা রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ শরুক য়াদুনা ভারত নেভিদা প্রোজেক ১৫বি স্তিল্থ গাইদেদ মিসাইল দিস্ত্রোয়র আই.এন.এস ইম্ফাল থবক হৌহনখ্রে। থৌরম অদুদা ভারত নেভিগী ৱারসিপ দিজাইন বিউরোনা দিজাইন তৌবা অমসুং মজাগাউন দোগ সিপবিল্দরস লিমিতেদ(এম দি এল), মুম্বাইনা শাবা ইন্দিজিনিয়স ‘বিশাখাপত্নম’ ক্লাস দিস্ত্রোয়র মরিগী মনুংদা অহুমশুবা শীজিন্নবা হৌখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি আই.এন.এস ইম্ফাল অসি ঙাক-শেনগী লমদা ‘অত্মানিভারতা’গী খুদম অমনি অমসুং লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী লমদা ভারত নেভি, এম.দি.এল অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগী থবক্কী মমি অমনি। আই.এন.এস ইম্ফাল অশি ভারতকী সমুদ্রগী শক্তি হেনগৎলকপগী খুদম অমনি অমসুং মসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন ‘ জালমেভ য়াস্যা, বালমেভ তস্যা’( সমুদ্রগী মপু ওইবা মীওই অদুদা শক্তি পুম্নমক লৈগনি) অসি আই.এন.এস ইম্ফালনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
জহাজ অসি মিতর ১৬৩ শাংবা, মিতর ১৭ পাকপা অমসুং তন ৭,৪০০ দিসপ্লেসমেন্ত লৈবা অমনি অমসুং ভারত্তা শাবা খ্বাইদগী কনবা লালগী জহাজশিংগী মনুংদা অমনি। মসি শক্তি লৈরবা গ্যাস তর্বাইন মরিনা উংবনি অমসুং মসিদা কম্বাইন গ্যাস আমসুং গ্যাস কনফিগুরেসন য়াওরি অমসুং নোত ৩০ হেন্না য়াংনা হোনবা ঙম্মী।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি আই.এন.এস ইম্ফাল অসি লৈবাক অসিগী শক্তি ময়ামগী অপুনবনি। জহাজ অসিদা ব্রাহমোস এরোস্পেসনা ব্রাহমোস মিসাইলশিং হাপচিল্লে। ভারত হেভি ইলেক্ত্রিকেলস লিমিতেদনা রেপিদ গুন মাউন্ত অমসুং ভারত ইলেক্ত্রিকেলস লিমিতেদনা মেদিয়ম রেঞ্জ মিসাইলশিং হাপ্লে। লার্সেন অমসুং তৌব্রোনা তোর্পেদো তুব লঞ্চরশিং হাপ্লে। মচাক কয়ানা আই.এন.এস ইম্ফাল শেম্বগুম, শীনফম খুদিংমক্কী মীওইশিংনা বিকসিত ভারত অমা ওইনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। নাগরিক খুদিংমক ভারতকী সেকুরিতি অমসুং চাউখৎপগী গারিনি। কনাগুম্বা অমনা থবক তৌবা মতমদা, লৈবাক্কী হেন্না য়াইফনবা ৱাখল চেনগদবনি।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থবকশিং পায়খৎলিবা সর্বিস অহুম মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা সরকারনা চপ মান্নবা থবকশিং পায়খৎলি। মমাঙগী সরকারশিংনা কংফালগী শরুক্তা কিহল্লকপা খক্তা ঙাকথোক্নবা মীৎয়েং থমখি। হিমালয়না অৱাংদা অমসুং তমথিরবা পাকিস্থান্না নোংচুপতা লৈরি, ভারতকী ললোন-ইতিক্কী পোৎ-চৈ অয়াম্বা সমুদ্রদগী লাকপনি। মালেমগী ললোন-ইতিক অসি ভারতকী ওইনা য়াম্না মরুওইবনা নেভিগী তৌবা ঙম্বা লেপ্তনা হেনগৎহনবা দরকার ওই।
রক্ষ মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি হন্দক অরাবিয়া সিদা ললোন-ইতিক্কী জহাজশিং ‘কেম প্লুতো’ অমসুং রেদ সিদা ‘সাই বাবা’দা খুৎথারকখ্রে। ভারতনা মপাঙ্গল ফগৎলকপদা ফোর্স খর কল্লকপনা থল্লে। খুৎ থারকপা অসি ভারত সরকারনা হকচিন্না লৌই অমসুং নেভিনা মসিগী সর্ভিলিয়েন্স হেনগৎহল্লে। থৌদোক অদুদা চেন্নবশিং অথুবা মতমদা ৱায়েল ফংলগনি অমসুং মখোয়গী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎকনি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি ভারত মহাসাগর লমদমদা অপুনবা ঙাক-শেনগী থবক পায়খৎপদা ভারতনা থৌদাং লৌরি; মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংগা পুন্দুনা, ঈশিং লম্বীগী ললোন-ইতিক হেন্না চাউখৎনবা ঐখোয়না সমুদ্রগী লম্বীশিং ঙাক-শেনগনি। ঐখোয়গী নেভিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং মপাঙ্গলদা ঐখোয়না মপুংফানা থাজবা থম্লি।
চীফ ওফ নেভেল স্তাফ এদমিরেল আর হরি কুমারনা হায়খি আই.এন.এস ইম্ফাল অসি ভারত নেভিগী ঙাক-শেনগী লমদা অত্মানিরভরগী মাইকৈদা মাইপাকগী খুদম অমনি। মসি সরকারগী এক ভারত শ্রেস্থা ভারতগী পান্দমগী খুদম অমনি। জহাজ অসিনা সমুদ্রদগী শিংনরকপশিং থেংনবা খক নত্তনা মসিনা অপুনবা লৈবাক অমগী থৌনাশু উৎকনি। লৈবাক অসিগী অপুনবা থুগাইনবা হোৎনরকপশিং আই.এন.এসনা থেংনগনি।
চীফ ওফ নেভেল স্তাফনা হায়খি মরিশুবা প্রোজেক ১৫বি স্তিল্থ গাইদেদ মিসাইল দিস্ত্রোয়র সুরত ২০২৪দা থবক হৌরগনি। আই.এন.এস ইম্ফাল থবক হৌদ্রিঙৈদা, চপ মান্নবা ক্লাসকী দিস্ত্রোয়র অনি আই.এন.এস বিশাখাপত্নম অমসুং আই.এন.এস মোরমুগাউ নেভিদা ২০২১ অমসুং ২০২২দা থবক হৌখ্রে।
এদমিরেল আর হরি কুমারনা হায়খি ললোন-ইতিক্কী জহাজশিংদা পাইরেসি অমসুং দ্রোননা লান্দারকপা থেংননবা ভারত নেভিনা প্রোজেক ১৫বি অমসুং ১৫এগী দিস্ত্রোয়র মরি শীজিন্নরে। হায়রিবা শিংনরকপশিং অসি থেংননবা পি৮১ এয়রক্রাফ, দোরনিয়রশিং, সি গার্দিয়ানশিং, হেলিকোপ্তরশিং অমসুং কোস্ত গার্দ জহাজশিং শীজিন্নরে।
চীফ ওফ নেভেল স্তাফনা হায়খি লৈবাক অসিগী জিলা খুদিং, ব্লোক খুদিং অমসুং খুঙ্গং খুদিংদগী য়ামদ্রবদা অগ্নিবীর অমা হাপ্নবা পান্দম থম্লি। লাল্লোং অসি লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তগী নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপীশিং পুক্নিং চিংশিন্নবনি অমসুং মখোয়দা মমা লৈবাক নুংশিবগী ৱাখল্লোন পোকহনগনি। পান্দম অসিগী মখাদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈবাক্কী খনবা মীওইশিং শেমগৎকনি।
আই.এন.এস অসি অৱাং-নোংপোক্কী সহর অমগী মমিং লৌদুনা থোনবা অহানবা লালগী জহাজ অমনি। লৈবাক অসিদা অমসুং ভারত নেভিদা লমদম অসি অমসুং মনিপুরনা লৌরিবা থৌদাং অমসুং মরুওইবা অদু খঙদুনা মমিং অসি থোনবনি। মসিগী কিল মে ১৯,২০১৭দগী শেম্বা হৌখি অমসুং জহাজ অসি এপ্রিল ২০,২০১৯দা শঙ্গাখি। এ্রপ্রিল ২৮,২০২৩দা জহাজ অসি অহানবা ওইনা সমুদ্রদা হোনবা হৌখি অমসুং থা তরুক য়ৌদনা চাংয়েং কয়া পাংথোক্লবা মতুংদা ওক্তোবর ২০,২০২৩দা খুৎশীন্নখি। আই.এন.এস ইম্ফাল শাবদা অমসুং চাংয়েং তৌবদা লৌখিবা মতম অসি লৈবাক অসিনা শাজবা দিস্ত্রোয়র অমগী ওইনা খ্বাইদগী তেনবা মতমনি। জহাজ অসি থবক হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, অহানবা ওইনা ব্রাহমোস মিসাইলশিং মাইপাক্না চাংয়েং তৌখ্রে।
জহাজ থবক হৌবগী থৌরম অদুদা মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে, ফ্লেগ ওফিসার কমান্দিং-ইন-চীফ ৱেস্তর্ন নেভেল কমান্দ ভাইস এদমিরেল দিনেস কে ত্রিপাথি অমসুং দিরেক্তর(ফাইনান্স), এম.দি.এলগী চিয়ারমেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর শ্রী সঞ্জিব সিংহালশু শরুক য়াখি। জহাজ অদুদা পর্সোনেল ৩১৫ য়াওখি অমসুং গন্নরি অমসুং মিসাইল স্পিসিএলিস্ত কেপ্তেন কে.কে চৌধুরিনা লুচিংলি।
আই.এন.এস ইম্ফালদা অনৌবা খুৎলায়শিং অমসুং সেন্সরশিং, লৈমাইদগী লৈমাইদা কাপ্পা য়াবা মিসাইলশিং, অতিয়াদগী অতিয়াদা কাপ্পা য়াবা মিসাইলশিং, এন্তি-সবমেরিন ৱারফিয়ার রোকেত লঞ্চরশিং অমসুং তোর্পেদো লঞ্চরশিং, এ.এস.দব্লিউ হেলিকোপ্তরশিং, রাদারশিং, সোনার অমসুং ইলেক্ত্রোনিক ৱারফিবার সিস্তেমশিং য়াওরি। জহাজ অসি নিউক্লিয়ার, বাইওলোজিকেল অমসুং কেমিকেলগী লালশিং থেংনবা ঙমগনি