Prime Minister's Office
PM interacts with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra
“Vikas Bharat Sankalp Yatra has become not only the journey of the government but also the journey of the country”
“When the poor, farmers, women and youth are empowered, the country will become powerful”
“Chief goal of VBSY is to not leave any deserving beneficiary from the benefits of the government schemes”
“Our government has made all-out efforts to ease every difficulty of farmers”
08 JAN 2024 2:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with beneficiaries of Viksit Bharat Sankalp Yatra today via video conferencing. Thousands of Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries from across the country along with Union Ministers, MPs, MLAs and local-level representatives joined the event.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that the VBSY completed 50 days recently and has connected with about 11 crore people. “Vikas Bharat Sankalp Yatra has become not only the journey of the government but also the journey of the country”, he said. The Prime Minister said “ Modi Ki Guarantee ki Gadi is reaching every nook and corner of the country. The poor people who spent their lives waiting to get the benefits of government schemes are seeing a meaningful change today. The government is reaching the doorsteps of the beneficiaries and proactively providing the benefits. “Along with Modi Ki Guarantee ki Gadi, government offices and people’s representatives are reaching to the people”, he added.
Referring to the global buzz about the ‘Modi ki Guarantee’ the Prime Minister dwelled on the contours of the guarantee and the rationale of reaching the beneficiary in a mission mode and also underlined the link between the resolution of Viksit Bharat and the saturation of the scheme coverage. PM Modi highlighted the struggle of the poor, youth, women and farmers over many generations. The Prime Minister explained, “Our government wants the present and future generations to not have to live the life that the earlier generation lived. We want to get a large population of the country out of the struggle for small daily needs. Therefore, we are focusing on the future of the poor, farmers, women and youth. For us, these are the four biggest castes of the country. When the poor, farmers, women and youth are empowered, the country will become powerful.”
The Prime Minister reiterated the chief goal of VBSY is not to leave any deserving beneficiary from the benefits of the government schemes. He informed that since the Yatra began, 12 lakh new applications for Ujjwala connections were received along with Lakhs of applications for Suraksha Bima Yojana, Jeevan Jyoti Yojana, PM SVANidhi.
Throwing light on the impact of VBSY, the Prime Minister informed that health checkups for more than 2 crore people have been carried out so far including 1 crore TB checkups and 22 lakh sickle cell checkups. Today, the Prime Minister said that the doctors are reaching the doorsteps of the poor, Dalits, deprived and the tribals which was considered a challenge by previous governments. He also highlighted Ayushman Yojna which provides health insurance worth Rs 5 lakhs, free dialysis for the poor and low-cost medicines at Jan Aushadhi Kendras. “Ayushman Aarogya Mandirs built across the country have become huge health centers for villages and the poor”, he added.
Prime Minister Modi also highlighted the government’s impact on women's empowerment in the country and mentioned the availability of loans through the Mudra Yojna, women playing the roles of Bank Mitras, Pashu Sakhis and Asha workers. Shri Modi informed that 10 crore women have joined women self-help groups in the last 10 years, where more than Rs 7.5 lakh crore have been provided to them. Due to this, the Prime Minister said, many sisters have become Lakhpati Didi over the years. Touching upon its success, the Prime Minister informed about the government’s campaign to further increase the number of Lakhpati Didis by 2 crores, the NaMo Drone Didi Scheme where around 1 lakh drones have been demonstrated during VBSY. He added that the public is being connected with new technologies on mission mode for the first time in the history of the country. “At present, training is being given for the use of drones in the agricultural sector only. But in the coming days, its scope is going to expand to other areas”, PM Modi added.
The Prime Minister pointed out that in the earlier governments, the scope of discussions that took place regarding agricultural policy in the country was only limited to production and sale, neglecting the various issues faced by farmers daily. “Our government has made all-out efforts to ease every difficulty of the farmers”, Shri Modi said as he mentioned the transfer of at least Rs 30,000 to every farmer through PM Kisan Samman Nidhi, promotion of cooperation in agriculture with organizations like PACS, FPO, increase in storage facilities and boost to food processing industry. The Prime Minister informed that Toor or Arhar dal farmers can now sell their produce directly to the government online ensuring purchase at MSP and better prices in the market. He further added that the scope of this scheme will be extended to other pulses also. “Our effort is that the money we send abroad to buy pulses should be available to the farmers of the country”, he said.
Concluding the address, the Prime Minister lauded the efforts of the team running the VBSY show including the local administration who are engaged in their work with full dedication. “In this spirit, we must perform our duties to make India a developed country”, PM Modi concluded.
Background
Since its launch on 15th November 2023, the Prime Minister has regularly interacted with the beneficiaries of the Viksit Bharat Sankalp Yatra all across the country. The interaction has happened four times through video conferencing (30th November, 9th December 16th December and 27th December). Also, the Prime Minister interacted with Viksit Bharat Sankalp Yatra beneficiaries physically on two consecutive days (17th-18th December) during his visit to Varanasi last month.
Viksit Bharat Sankalp Yatra is being undertaken across the country to attain saturation of flagship schemes of the government by ensuring that the benefits of these schemes reach all targeted beneficiaries in a time-bound manner.
On 5th January 2024, Viksit Bharat Sankalp Yatra crossed a major milestone as the number of participants in the Yatra crossed 10 crore. This staggering number, which was reached within 50 days of the launch of the Yatra, indicates the profound impact and unmatched ability of the Yatra to unite people across the nation towards a shared vision of Viksit Bharat.
/center>
/center>
/center>
/center>

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ , ବରଂ ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ଯେତେବେଳେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଶକ୍ତ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ସଶକ୍ତ ହେବ
"ଭିବିଏସୱାଇର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ଯେପରି ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଲାଭରୁ ବାଦ୍ ନପଡନ୍ତି"
କୃଷକ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି
08 JAN 2024 2:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରତିନିଧି ମାନଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ହଜାର ହଜାର ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହିତାଧିକାରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି , ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିବିଏସୱାଇ ନିକଟରେ ୫୦ ଦିନ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଯାତ୍ରା ହୋଇ ରହିନାହିଁ , ବରଂ ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ, ମୋଦି କି ଗାଡି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରି ଜୀବନ କାଟୁଥିବା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଆଜି ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ସରକାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଂଚି ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୋଦି କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କି ଗାଡି ସହିତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
'ମୋଦୀ କି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି' ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଚାଲିଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ରୂପରେଖ ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଯଥାର୍ଥତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଯୋଜନାର ବ୍ୟାପକତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଗରିବ, ଯୁବକ, ମହିଳା ଏବଂ କୃଷକମାନେ କରୁଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଯେପରି ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ଭଳି ଜୀବନ ଯାପନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ତାହା ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆମେ ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଛୋଟ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷରୁ ବାହାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ତେଣୁ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଯୁବକଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ । ଆମ ପାଇଁ ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ୪ଟି ବୃହତ୍ତମ ଜାତି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମହିଳା ଓ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସଶକ୍ତ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇ ଥିଲେ ଯେ, ଭିବିଏସୱାଇର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେପରି କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇବାରୁ ବାଦ୍ ନପଡନ୍ତି । ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ୧୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଆବେଦନ ସହ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା, ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ଯୋଜନା, ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ପାଇଁ ଲକ୍ଷଲକ୍ଷ ଆବେଦନ ଆସିଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଭିବିଏସୱାଇର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି , ଯେଉଁଥିରେ ୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ପାଇଁ ଯାଂଚ ଏବଂ ୨୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କର ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ରୋଗ ପାଇଁ ଯାଞ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡାକ୍ତରମାନେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଆହ୍ୱାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ । ସେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ , ଯେଉଁଥିରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଶସ୍ତା ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ । ସାରା ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଗ୍ରାମ ଓ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା, ବ୍ୟାଙ୍କ ମିତ୍ର, ପଶୁ ସଖୀ ଏବଂ ଆଶା କର୍ମୀ ଭୂମିକାରେ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ମହିଳା ମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ୭.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ଅନେକ ଭଉଣୀ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ୨ କୋଟି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଅଭିଯାନ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ , ଯେଉଁଥିରେ ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ଡ୍ରୋନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମିଶନ ମୋଡରେ ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଯୋଡାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାର ପରିସର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିସ୍ତାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ମାନଙ୍କରେ ଦେଶରେ କୃଷି ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ତାହା କେବଳ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିକ୍ରୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଗୁଡିକୁ ଅଣଦେଖା କରୁଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ଅତି କମ୍‌ରେ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର, ପ୍ୟାକ୍ସ, ଏଫ୍‌ପିଓ ଭଳି ସଂସ୍ଥା ସହିତ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ହରଡ ଡାଲି ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ସିଧାସଳଖ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ ଏବଂ ବଜାରରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟରେ କ୍ରୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ପାରିବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାର ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟ ଡାଲିକୁ ମଧ୍ୟ ଅଣାଯିବ । "ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେପରି ଡାଲି କିଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ବିଦେଶକୁ ପଠାଉଥିବା ଟଙ୍କା ଦେଶର କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବ" ।
ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିବିଏସୱାଇ ଶୋ' ଚଳାଉଥିବା ଟିମ୍‌ର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଭାବନାରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଛନ୍ତି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୧୫ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପର ଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ (୩୦ ନଭେମ୍ବର, ୯ ଡିସେମ୍ବର , ୧୬ ଡିସେମ୍ବର ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୭) ଏହି ଆଲୋଚନା ଚାରି ଥର ହୋଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ମାସରେ ବାରଣାସୀ ଗସ୍ତ ସମୟରେ କ୍ରମାଗତ ଦୁଇ ଦିନ (ଡିସେମ୍ବର ୧୭ - ୧୮) ରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସହ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକର ସୁଫଳ ଯେପରି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚି ପାରିବ , ସେଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା କରାଯାଉଛି ।
୨୦୨୪ ଜାନୁଆରି ୫ ତାରିଖରେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୦ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିବା ସହ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା । ଭିବିଏସ୍‌ୱାଇ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ୫୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପହଂଚିଥିବା ଏହି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେବା ଭଳି ସଂଖ୍ୟା ବିକଶିତ ଭାରତର ମିଳିତ ଦର୍ଶନ ଦିଗରେ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାତ୍ରାର ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଅତୁଳନୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।