Ministry of Health and Family Welfare
NIMHANS bags the Nelson Mandela Award for Health Promotion for 2024 by the World Health Organization
Dr Mansukh Mandaviya, Union Health Minister congratulates NIMHANS and highlighted that it is “a recognition of India's efforts in inclusive healthcare”
Nelson Mandela Award for Health Promotion, established by WHO in 2019, recognizes individuals, institutions and/or governmental or non-governmental organizations that have demonstrated remarkable contributions to health promotion
The award is a testament to NIMHANS’ dedication and outstanding contributions to promoting mental health and well-being
NIMHANS has been at the forefront of mental health and neurosciences, championing innovative approaches to research, education, and patient care
31 MAY 2024 4:22PM by PIB Delhi
National Institute of Mental Health & Neuro Sciences (NIMHANS), Bengaluru, an Institute of National Importance under the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India has been awarded with the Nelson Mandela Award for Health Promotion for 2024 by the World Health Organization (WHO).
The Nelson Mandela Award for Health Promotion, established by WHO in 2019, recognizes individuals, institutions and/or governmental or non-governmental organizations that have demonstrated remarkable contributions to health promotion.
Union Health Minister, Dr Mansukh Mandaviya congratulated NIMHANS on being conferred with this award. He stated that it is “a recognition of India's efforts in inclusive healthcare.”
Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary expressed his happiness at the recognition of India's efforts and pioneering work in the field of mental health and congratulated NIMHANS for this achievement.
“We are immensely proud to receive the prestigious Nelson Mandela Award for Health Promotion at this juncture of our institutional journey,” said Dr. Pratima Murthy, Director, NIMHANS. “This award is not only a recognition of our past and present achievements but also a validation to the enduring legacy and vision that has guided NIMHANS since its inception. It reinforces our resolve to continue our mission of promoting mental health and well-being – making a tangible difference in the lives of those we serve”, she stated.
The award is a testament to NIMHANS' dedication and outstanding contributions to promoting mental health and well-being. NIMHANS has been at the forefront of mental health and neurosciences, championing innovative approaches to research, education, and patient care. It has been instrumental in initiating and implementing avant-garde mental health programs that address the needs of diverse populations. Its efforts in integrating mental health care into general health care, developing community-based strategies, and pioneering digital health interventions have been recognized globally.
This accolade arrives at a particularly momentous time for NIMHANS, as the Institute celebrates 50 years of its formation and the 70th anniversary of its precursor, the All India Institute of Mental Health (AIIMH). As NIMHANS marks the dual milestone, the award holds special significance, highlighting the Institute's rich legacy and continuous evolution in the field of mental health and neurosciences.
India has made major strides in the field of mental health in recent times. Mental Health Units are supported in almost all districts of the country today through the National Health Mission. India's national tele mental health helpline, Tele MANAS, which was launched on 10th Oct 2022 also recently achieved the landmark of having handled 10 lakh calls.
Ms. Hekali Zhimomi, Addl. Secretary, Union Health Ministry and other senior officials of the Union Health Ministry were present on the occasion.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ସେବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଦିଆଯିବାକୁ ଥିବା -୨୦୨୪ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ପୁରସ୍କାର ମିଳିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଏହା "ସମାବେଶୀସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସର ସ୍ୱୀକୃତି" ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
୨୦୧୯ରେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍ଓ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ପୁରସ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ / କିମ୍ବା ସରକାରୀ କିମ୍ବା ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ଏହି ପୁରସ୍କାର ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ରେ ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ
ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁବିଜ୍ଞାନରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି, ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଗୀ ସେବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି
31 MAY 2024 4:22PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମେଣ୍ଟାଲ୍ ହେଲ୍ଥ ଆଣ୍ଡ ନ୍ୟୁରୋ ସାଇନ୍ସେସ୍ (ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସ)କୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍ଓ) ପକ୍ଷରୁ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ବିଶ୍ଵ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଦ୍ଵାରା ୨୦୧୯ରେ ସ୍ଥାପିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ପୁରସ୍କାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ / କିମ୍ବା ସରକାରୀ କିମ୍ବା ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବାରୁ ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା "ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସର ସ୍ୱୀକୃତି।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଓ ଅଗ୍ରଣୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ନିମ୍ହାନ୍ସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସର ନିର୍ଦେଶିକା ଡ. ପ୍ରତିମା ମୂର୍ତ୍ତି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସଂସ୍ଥାଗତ ଯାତ୍ରାର ଏହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ନେଲସନ ମଣ୍ଡେଲା ପୁରସ୍କାର ପାଇ ଆମେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ। ଏହି ପୁରସ୍କାର କେବଳ ଆମର ଅତୀତ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସଫଳତାର ସ୍ୱୀକୃତି ନୁହେଁ ବରଂ ନିମ୍ହାନ୍ସର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିବା ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି । ଏହା ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆମର ଅଭିଯାନକୁ ଜାରି ରଖିବାପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରେ - ଯାହା ଆମେ ସେବା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଠୋସ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ " ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ରେ ନିମହାନ୍ସର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନର ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି ଏହି ପୁରସ୍କାର । ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି, ଗବେଷଣା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଗୀ ସେବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି । ବିବିଧ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରୁଥିବା ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି । ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସାଧାରଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା, ଗୋଷ୍ଠୀ ଭିତ୍ତିକ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ଅଗ୍ରଣୀ କରିବାରେ ଏହାର ପ୍ରୟାସ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି ।
ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସ ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ମାନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆସିଛି, କାରଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏହାର ଗଠନର ୫୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପୂର୍ବପୁରୁଷ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆଇଆଇଏମଏଚ)ର ୭୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି । ଏନଆଇଏଚଏଏନଏସ ଦ୍ବିତୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବଡ଼ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ସମର୍ଥିତ ହୋଇଛି । ୧୦ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଭାରତର ଜାତୀୟ ଟେଲି ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଲ୍ପଲାଇନ, ଟେଲି ମାନସ ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ କଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଗୌରବ ହାସଲ କରିଛି।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ହେକାଲି ଝିମୋମୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।