Cabinet
Cabinet approves ‘Development of an all-Weather Greenfield deepdraft Major Port at Vadhavan in Maharashtra'
On completion Rs.76,200 crore Port will be one of the top 10 ports of the world
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved setting up a Major Port at Vadhavan near Dahanu in Maharastra. The Project will be constructed by Vadhavan Port Project Limited (VPPL), an SPV formed by Jawaharlal Nehru Port Authority (JNPA) and Maharashtra Maritime Board (MMB) with a shareholding of 74% and 26%, respectively. The Vadhavan Port will be developed as an all-weather Greenfield deep draft major port in Vadhavan, Palghar District, Maharashtra.
The total project cost, including the land acquisition component is Rs.76,220 Crore. This will include development of Core infrastructure, Terminals and other commercial infrastructure in public-private partnerships (PPP) mode. The cabinet also approved establishing the road connectivity between the Port and National Highways by Ministry of Road Transport & Highways and rail linkage to the existing rail network and the upcoming Dedicated Rail Freight Corridor by Ministry of Railways.
The Port will comprise nine container terminals, each 1000 meters long, four multipurpose berths, including the coastal berth, four liquid cargo berths, a Ro-Ro berth, and a Coast Guard berth. The Project involves the reclamation of 1,448 hectares of area in the sea and the construction of 10.14 km of offshore breakwater and container/cargo storage areas. The Project will create a cumulative capacity of 298 million metric tons (MMT) per annum, including around 23.2 million TEUs (Twenty-foot equivalents) of container handling capacity.
The capacities created will also aid EXIM trade flow through IMEEC (India Middle East Europe Economic Corridor) and INSTC (International North South Transportation Corridor). The world-class maritime terminal facilities promote public-private partnerships (PPP) and leverage efficiencies and modern technologies to create a state-of-the-art terminals capable of handling mainline mega vessels plying on international shipping lines between the Far East, Europe, the Middle East, Africa and the Americas. Vadhavan Port, on completion, will be one of the top ten ports of the world.
The Project, aligned with the objectives of PM Gati Shakti program, will add to further economic activity and also have the potential for direct and indirect employment opportunities for around 12 lakh individuals, thereby contributing to the local economy.

କ୍ୟାବିନେଟ
'ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବଧବନଠାରେ ସବୁ ଋତୁରେ ସଞ୍ଚାଳନ ଯୋଗ୍ୟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଡିପଡ୍ରାଫ୍ଟ ମୁଖ୍ୟ ବନ୍ଦରର ବିକାଶ'କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ର ଅନୁମୋଦନ
୭୬,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବନ୍ଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ଟି ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ
20 JUN 2024 11:18AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଦହାନୁ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ବଧାବନଠାରେ ଏକ ବୃହତ୍ ବନ୍ଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି । ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଜେଏନ୍ ପି ଏ) ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମେରିଟାଇମ୍ ବୋର୍ଡ (ଏମ୍ଏମ୍ ବି ) ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏସ ପି ଭି ବଧବନ ପୋର୍ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଲିମିଟେଡ୍ (ଭିପିପିଏଲ୍) ଦ୍ୱାରା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାର ବଧାବନଠାରେ ବଧାବନ ବନ୍ଦରକୁ ସର୍ବକାଳୀନ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଡିପ୍ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ ।
ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ଅଂଶକୁ ମିଶାଇ ମୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ୭୬,୨୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି। ଏଥିରେ ପବ୍ଲିକ୍-ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ପିପିପି) ମୋଡ୍ ରେ କୋର୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଟର୍ମିନାଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ମଧ୍ୟରେ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ରେଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡରକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
ବନ୍ଦରରେ ୯ଟି କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ ରହିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୦୦୦ ମିଟର ଲମ୍ବ, ଉପକୂଳ ବର୍ଥ ସମେତ ୪ଟି ବହୁମୁଖୀ ବର୍ଥ, ୪ଟି ତରଳ ମାଲବାହୀ ବର୍ଥ, ଗୋଟିଏ ରୋ-ରୋ ବର୍ଥ ଏବଂ ଗୋଟିଏ କୋଷ୍ଟଗାର୍ଡ ବର୍ଥ ରହିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ରେ ସମୁଦ୍ରର ୧୪୪୮ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ୧୦.୧୪ କିଲୋମିଟର ସମୁଦ୍ର କୂଳ ବ୍ରେକ ୱାଟର ଏବଂ କଣ୍ଟେନର/କାର୍ଗୋ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଅଞ୍ଚଳ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାର୍ଷିକ ୨୯୮ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏମଏମଟି) କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରାୟ ୨୩.୨ ନିୟୁତ ଟିଇୟୁ (୨୦ ଫୁଟ୍ ସମକକ୍ଷ) କଣ୍ଟେନର ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା କ୍ଷମତା ଆଇଏମଇଇସି (ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ୟୁରୋପ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର) ଏବଂ ଆଇଏନଏସଟିସି (ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ତର ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡର) ମାଧ୍ୟମରେ ଆମଦାନୀ-ରପ୍ତାନି ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରବାହରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଟର୍ମିନାଲ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପବ୍ଲିକ୍-ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ପିପିପି)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଉପଯୋଗ କରି ସୁଦୂର ପୂର୍ବ, ୟୁରୋପ, ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ମେଗା ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟର୍ମିନାଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ବଧବନ ବନ୍ଦର ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହେବ।
ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପାଖାପାଖି ୧୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରଖିବ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ।