Ministry of Social Justice & Empowerment
On the occasion of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking, Department of Social Justice & Empowerment organizing a programme at Dr. Ambedkar International Centre in New Delhi today
26 JUN 2024 12:19PM by PIB Delhi
Each year, 26th June is observed as the "International Day against Drug Abuse & Illicit Trafficking. To commemorate the occasion of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking the Department of Social Justice & Empowerment is organizing a programme today (on 26th June 2024) at Dr. Ambedkar International Centre, 15 Janpath, New Delhi in the presence of Dr. Virendra Kumar, HMSJE, MoSs (SJE), and Senior officers of the Department.
Earlier, the Ministry has organized weeklong online activities from 20.06.2024 to 26.06.2024 to commemorate International Day against Drug abuse and Illicit Trafficking. Some such activities organized are Essay Writing Competition, promoting Yoga, Meditation and Mindfulness for a drug free lifestyle, showcasing best practices under NMBA, engaging university students to lead the Drug-free campaign, Leading from margins: Role of women in making Drug-free India etc. With these programmes, Department of Social Justice & Empowerment will ensure to reach out the Abhiyaan in whole Country as Jan Andolan.
All the States/UTs and DCs/DMs across the country have also been requested to take necessary steps for conducting/ organizing various programmes/ events such as rallies, cultural events, seminars, workshops, pledge along with wide publicity through media including social media platform against drug abuse under NMBA at the State as well as district level.
Besides, above, National Institute of Social Defence (NISD), an Autonomous Body under the aegis of this Ministry, is also undertaking various activities from 24th to 28th June 2024 like live quiz, awareness programmes, discussion with experts, individuals and families of affected persons, sharing of experience, etc. to commemorate the occasion of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking.
To ensure that the occasion is aptly utilized, all NGOs/VOs supported under NAPDDR by this Ministry, also conducted/ organized shapath, painting competition, essay competition, tree plantation, nukkad nattak competition, indoor games competition, marathon/ walkathon/ cycle/bike rally with wide publicity against drug abuse under NMBA from 20-26th June, 2024.
Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA)
This Ministry has initiated ambitious Nasha Mukt Bharat Abhiyaan (NMBA) and currently operational in all districts of the country with an aim to create awareness about ill effects of substance abuse among the youth, with special focus on higher education institutes, university campuses, schools and reaching out into the community and garnering community involvement and ownership of the Abhiyaan.
Achievements of NMBA:
• Till now, through the various activities undertaken on-ground, 11+ crore people have been sensitized on substance use including 3.50+ Crore Youth and 2.32+ Crore Women.
• Participation of 3.35+ Lakh educational institutions has ensured that the message of the Abhiyaan reaches children and youth of the country.
• A strong force of 8,000+ Master Volunteers (MVs) have been identified and trained.
• Awareness through official Social Media accounts of the Abhiyaan on Twitter, Facebook & Instagram.
• NMBA Mobile Application developed to gather and collect the data of NMBA activities and represent on the NMBA Dashboard at district, state and national level.
• NMBA Website (http://nmba.dosje.gov.in) provides detailed information and insights to the user/viewer about the Abhiyaan, an online discussion forum, NMBA dashboard, e-pledge.
• A National Online Pledge to be Drug Free had 1.67+ Crore students from 99,595 educational institutions pledging to be drug free.
• Events like 'Nashe se Azaadi- A National Youth and Students Interaction Programme', ‘Naya Bharat, Nasha Mukt Bharat’, ‘NMBA Interaction with NCC’ are regularly organized to engage and connect with youth and other stakeholders.
• MoUs have been signed with Spiritual/Social Service organizations like The Art of Living, Brahma Kumaris, Sant Nirankari Mission, Ram Chandra Mission (Daaji), ISKCON and All World Gayatri Parivaar to support to NMBA and conduct mass awareness activities.
• Technology and Social media have been effectively utilized to spread the message of the Abhiyaan online by creating handles on Facebook, Twitter & Instagram and sharing daily updates on them.
• An Android based mobile Application has been developed to capture the data of activities happening on ground on a real-time basis by the districts and master volunteers. This App has been placed on the Google Play Store.
• All the de-addiction facilities have been geo-tagged for ease of access by the public.
The Ministry of Social Justice and Empowerment is the nodal Ministry for drug demand reduction in the country, which coordinates and monitors all aspects of drug abuse prevention, assessment of the extent of the problem, preventive action, treatment and rehabilitation of users, dissemination of information.
Substance use disorder is an issue, which is adversely affecting the social fabric of the country. Dependence to any substance not only affects the individual’s health but also disrupts their families and the whole society. Regular consumption of various psychoactive substances leads to dependence of the individual. Some substance compounds may lead to neuro-psychiatric disorders, cardiovascular diseases, as well as accidents, suicides and violence. Therefore, substance use and dependence needs to be viewed as a psycho-social-medical problem.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
দ্রগ এব্যুজ অমসুং ইলিসিত ত্রাফিক্কিংগী মাইয়োক্তা লৈবা অন্তর্জাতিগী নুমিৎতা দিপার্ত্মেন্ত ওব সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্তনা নৈ দিল্লীগী দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেসনেল সেন্তরদা ঙসি থৌরম অমা পাঙথোকখি
26 JUN 2024 12:19PM by PIB Imphal
চহি খুদিংগী জুন ২৬পু "দ্রগ এব্যুজ অমসুং ইলিসিত ত্রাফিক্কিংগী মাইয়োক্তা লৈবা অন্তর্জাতিগী নুমিৎ হায়না পালন তৌরি। দ্রগ এব্যুজ অমসুং ইলিসিত ত্রাফিক্কিংগী অন্তর্জাতিগী নুমিৎ অসিদা দিপার্ত্মেন্ত ওব সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্তনা ঙসি (জুন ২৬, ২০২৪) অসিদা নৈ দিল্লীগী ১৫ জনপথতা লৈবা দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেসনেল সেন্তরদা দা. বিরেন্দ্র কুমার ঐচ.এম.এস.জে.ই., এম.ও.এস.এস. (এস.জে.ই.), অমসুং দিপার্ত্মেন্ত অসিগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংগা লোইননা থৌরম অমা পাঙথোকখি।
মমাংদা, মন্ত্রালয় অসিনা ২০.০৬.২০২৪ দগী ২৬.০৬.২০২৪ ফাওবা দ্রগ এব্যুজ অমসুং ইলিসিত ত্রাফিক্কিংগী মাইয়োক্তা লৈবা অন্তর্জাতিগী নুমিৎ অসিবু পালন তৌনবা ওনলাইন এক্তিবিতীশিং চয়োল অমা পাঙথোক্তুনা লাক্লি। মদুদা য়াওখিবা থৌরম খরা হায়রবদি এসে ইবগী চাংদম্নবা, য়োগা পাঙথোকপা, মেদিতেসন অমসুং মাইন্দফুলনেস পাঙথোক্তুনা নিশা য়াওদবা পুন্সি মহিং অমা শেমগৎনবা, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং এন.এম.বি.এ.গী মখাদা পাঙথোকপা, দ্রগ ফ্রী কেম্পেনগীদমক য়ুনিভর্সিতীগী মহৈরোই কয়াগা খুৎশম্নবা, লিদিং ফ্রোম মার্জিনঃ ময়াই কাবা নিশা য়াওদ্রবা ভারত অমগীদমক নুপীশিংনা লৌগদবা থৌদাং অসিনচিংবশিং য়াওরি।
হায়রিবা থৌরমশিং অসিগা লোইননা, দিপার্ত্মেন্ত ওব সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্তনা লৈবাক শীনবা থুংববু জন অন্দোলন অমা ওইনা অভিয়ান য়ৌহন্নবা হোৎনগনি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অমসুং দি.সি./দি.এম.শিংদা রেলী, নাৎকী ওইবা থৌরমশিং, সেমিনারশিং, ৱার্কশোপশিং পাঙথোক্নবা অমসুং সোসিএল মীদিয়া য়াওনা মীদিয়াশিংদা পাক শন্না পব্লিসিতী চৎতুনা নিশাগী মাইয়োক্তা লেপমিন্ননবা রাজ্য অমসুং জিলাগী থাক্তা পাঙথোক্নবা খঙহনখি।
মসিগী মথক্তা, নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওব সোসিএল দিফেন্স (এন.আই.এস.দি.), মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদী অসিনা জুন ২৪ দগীনা ২৮, ২০২৪ ফাওবা লাইব ক্বিজ, মীয়াম ভাপ তাহন্নবা থৌরমশিং, অখঙ অহৈশিং, লনাই মীওই অমসুং অশোকপা নংলবা মীওইশিংগী ইমুং মনুংগা খন্ননৈনবা, অসিনচিংবা কয়া দ্রগ এব্যুজ অমসুং ইলিসিত ত্রাফিক্কিংগী মাইয়োক্তা লৈবা অন্তর্জাতিগী নুমিৎ থৌরম পালনগীদমক পাঙথোকখি।
থৌরম অসিবু হেন্না চুশিন্ননা পাঙথোক্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিগী এন.এ.পি.দি.দি.আর.গী মখাদা লৈবা এন.জি.ও./ভি.ও.শিংনসু শপথ, লাই য়েকপগী চাংদম্নবা, এসে চাংদম্নবা, উ থাবা, নকদ নতক চাংদম্নবা, ইন্দোর গেম কম্পিতিসন, মরাথোন/ৱাল্কথোন/সাইকল/বাইক রেলী কয়া এন.এম.বি.এ.গী মখাদা জুন ২০-২৬, ২০২৪ ফাওবা পাঙথোক্লি।
নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান (এন.এম.বি.এ.)
মন্ত্রালয় অসিনা চাউরবা নশা মুক্ত ভারত অভিয়ান (এন.এম.বি.এ.) হৌদোকখি অমসুং হৌজিক হৌজিক লৈবাক অসিগী জিল্লা খুদিংদা নহাশিংগী মরক্তা ময়াই কাবা নিশা লাইচুবনা ওইহল্লকপা ফত্তবশিং খঙহন্নবা, মরুওইনা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিং, য়ুনিভর্সিতী কেম্পসশিং, স্কুল অমসুং খুন্নাইদা চৎতুনা অভিয়ান অসিগী মতাংদা মীৎয়েং চঙলি।
এন.এম.বি.এ.গী মায় পাকপশিং:
• হৌজিক ফাওবদা, তোঙান তোঙানবা থবক থৌরম কয়াগা লোইননা, মীওই করোর ১১+ হেনববু নিশা শীজিন্নবগী মতাংদা ভাপ তাহনখ্রে, মসিদা নহা করোর ৩.৫০+ অমসুং নুপী করোর ২.৩২+ য়াওরি।
• এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসন লাখ ৩.৩৫ না শরুক য়াবনা অভিয়ান অসি অঙাংশিং অমসুং লৈবাক অসিগী নহা কয়াদা য়ৌরে হায়বা তাক্লি।
• মাস্তর ভোলুন্তীয়র (এম.ভি.) ৮০০০+গী মপাঙ্গল কল্লবা ফোর্সপু মশক খঙদোক্তুনা ত্রেনিং পীখ্রে।
• অভিয়ান অসিগী ওফিসিএল সোসিএল মীদিয়া একাউন্তশিংদগী ত্বিত্তর, ফেসবুক অমসুং ইন্সতাগ্রামদা ভাপ তাহন্নবা থাগৎলি।
• এন.এম.বি.এ. মোবাইল এপ্লিকেসন শেমগৎতুনা এন.এম.বি.এ.গী থবক থৌরমশিংগী দেতা খোমগৎনবা হোৎনরি অমসুং এন.এম.বি.এ. দেসবোর্দতা জিল্লা, রাজ্য অমসুং নেসনেলগী থাক্তা থাগৎলি।
• এন.এম.বি.এ. ৱেবসাইত (http://nmba.dosje.gov.in)না য়ুজরশিংদা দিস্কসন ফোরম, এন.এম.বি.এ. দেসবোর্দ, ইপ্লেজ অমা ওইরিবা অভিয়ান অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল অমসুং ইন্সাইতশিং পীরি।
• নেসনেল ওনলাইন প্লেজ অমনা দ্রগ ফ্রী ওইহন্নবগীদমক এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসন ৯৯,৫৯৫ না দ্রগ ফ্রী ওইনবা ৱাশকখি।
• 'নশা সে অজাদি – জাতিগী নহাশিং অমসুং মহৈরোইশিংগী ৱারী ৱাতাইওগী থৌরম', 'নয়া ভারত, নশা মুক্ত ভারত', এন.এম.বি.এ.গা এন.সি.সি.গা ইন্তরেক্সন'গুম্বা থৌরমশিং নহাশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা শম্ননবা পাঙথোক্লি।
• স্পিরিচুএল/সোসিএল সর্ভিস ওর্গানাইজেসন হায়বদি দি আর্ত ওব লিভিং, ব্রহ্ম কুমারিস, সান্ত নিরঙ্করি মিসন, রাম চন্দ্র মিসন (দাজি), ইস্কোন অমসুং ওল ৱার্ল্দ গায়ত্রি পরিবারগা য়ানচেরোল খুৎয়েক পীনদুনা এন.এম.বি.এ. শৌগৎনবা অমসুং পাক শন্না মীয়াম ভাপ তাহন্নবা হোৎনমিন্নগনি।
• তেক্নোলোজী অমসুং সোসিএল মীদিয়াশিং অভিয়ান অসিগী পাউজেলশিং ওনলাইন্দা ফেসবুক, ত্বিত্তর অমসুং ইন্সতাগ্রাম হেন্দলশিং শেমদুনা নুমিত খুদিংগী থাগৎলি।
• এন্দ্রোইদতা য়ুম্ফম ওইবা মোবাইল এপ্লিকেসন অমাদিস্ত্রিক অমসুং মাস্তর ভোলুন্তীয়রশিংনা পায়খৎলিবা থবশিং মতম চানা য়েংশিন্নবা অমসুং দেতা লৌখৎনবা শারে। হায়রিবা এপ অসি গুগল প্লে স্তোরদা ফংলি।
• দি-এদিক্সন ফেসিলিতী খুদিংমক মীয়ামদা লায়না ফংহন্নবা জিও তেগ তৌগনি।
সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয় অসি লৈবাক অসিদা দ্রগ দিমান্দ হন্থহন্নবা নোদাল এজেন্সী অমা ওইরি, মসিনা নিশা থিংবগী থবক, থোক্লিবা খুদোংচাদবশিং য়েংশিনবা, ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎপা, লায়েংবা অমসুং শীজিন্নরিবশিং হান্নবগী পুন্সিদা হঞ্জিলহনবা, ঈপাউ থাদোকপগী মরুওইবা থৌদাং খুদিংমক লৌরি।
নিশা লান্না শীজিন্নবা হায়বসি সমশ্যা অমনি, মসিনা লৈবাক অসিগী খুনাইগী চৎনলোন্দা কায়হল্লি। নিশা অমহেক্তদা লাইচুবা হায়বসিনা লনাই মীওইদুগী হকশেলদা কায়হনবদা নত্তনা মখোয়গী ইমুং মনুংদসু কায়হল্লি অমসুং খুনাইদসু কায়হল্লি। সাইকোএক্তিব ওইবা পোৎলমশিং চাং নাইনা শীজিন্নবনা মীওই অদু মদু য়াওদনা হিংবা ঙমহন্দে। করিগুম্বা কম্পাউন্দ খরদি এক্সিদেন্ত, সুইসাইদ অমসুং য়ৈখাই থিনগাইবা, ন্যুরো সাইকিয়াত্রিক দিসওর্দর, কার্দিওভাস্কুলারগী লায়নাশিং পোকহল্লি। মরম অসিনা নিশা শিজিন্নবা হায়বসি সাইকো-সোসিএল-মেদিকেল প্রোব্লেম অমনি হায়না য়েংগদবনি।