Ministry of Statistics & Programme Implementation
“Statistics Day” will be celebrated on June 29, 2024
Theme: Use of Data for Decision-Making
28 JUN 2024 11:24AM by PIB Delhi
In recognition of the notable contributions made by Professor (late) Prasanta Chandra Mahalanobis in the fields of statistics and economic planning, Government of India has designated June 29 every year, coinciding with his birth anniversary, as “Statistics Day” in the category of Special Days to be celebrated at the national level. The main objective of celebrating Statistics Day is creation of public awareness, especially among the younger generation, on the role and importance of statistics in socio-economic planning and policy formulation for development of the country.
Since 2007, Statistics Day is celebrated every year with a theme of contemporary national importance. The theme for Statistics Day, 2024 is "Use of data for decision-making". The concept of data driven decision making is important for making informed decisions in any field and it is one of the pre-requisites for better understanding of statistical information emanating from official statistics and for facilitating evidence-based decision making.
The main event of Statistics Day, 2024 is being organized at Manekshaw Centre, Delhi Cantt, and New Delhi. The Chief Guest of the event is Dr. Arvind Panagariya, Chairman, 16th Finance Commission. Prof. Rajeeva Laxman Karandikar, Chairman, National Statistical Commission (NSC) and Dr. Saurabh Garg, Secretary, MoSPI are also scheduled to address the participants of the event. Moreover, senior officers of Central Ministries/Departments, State/UT Government, representatives of international organizations viz. World Bank, UN agencies, etc. and other stakeholders will also participate in the event. The event is also to be web-cast/live streamed through social media handles of the Ministry.
On this occasion, the winners of ‘On the Spot Essay Writing Competition, 2024’ for Post Graduate Students will be felicitated.
The Sustainable Development Goals- National Indicator Framework Progress Report, 2024 is also scheduled to be released during the event. Along with the report, Data Snapshot on Sustainable Development Goals- National Indicator Framework, 2024 and Sustainable Development Goals- National Indicator Framework, 2024 will also be released.
Recognizing the need of effective and efficient dissemination of official statistics to the users, MoSPI has been working on developing a data portal called eSankhyiki for official statistics, having time series data of important macro indicators and the catalogue of data assets of the Ministry. The eSankhyiki portal and Central Data Repository is also scheduled to be launched during the event.
During the technical session of the event, experts/speakers will give brief presentations/address on the theme.

স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
জুন 29, 2024দা “স্তেতিস্তিক্স নুমিৎ” পালন তৌগনি
থিম: ৱারেপ লৌবদা দেতা শীজিন্নবা
28 JUN 2024 11:24AM by PIB Imphal
প্রোফেসর (লৈখিদ্রবা) প্রসান্তা চন্দ্র মহালানোবিসনা স্তেতিস্তিক্স অমসুং ইকনোমিক প্লান্নিংগী লমদা পীখিবা শীংথানিংঙাই ওইবা থৌদাংশিং অদুগীদমক ভারত সরকারনা চহি খুদিংগী জুন 29 অসি মহাক্কী মপোক কুমওনগা চপ মান্ননা লৈবাক শীনবা থুংনা পাঙথোক্কদৌরিবা অখন্নবা নুমিৎশিংগী কাংলুপতা 'স্তেতিস্তিক্স নুমিৎ' ওইনা পাঙথোক্লি। স্তেতিস্তিক্স নুমিৎ পাঙথোকপগী মরুওইবা পান্দমদি লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা সোসিও-ইকনোমিক প্লান্নিং অমসুং পোলিসী শেমগৎপদা স্তেতিস্তিক্সকী থৌদাং অমসুং মরুওইবগী মতাংদা মীয়াম, মরুওইনা নহা ওইরিবশিংগী মরক্তা ৱাখল তাহন্নবনি।
2007দগী হৌনা, স্তেতিস্তিক্স নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী মতম অসিগী লৈবাক্কী মরু ওইবা থিম অমগা লোয়ননা পাঙথোক্লি। স্তেতিস্তিক্স দে, 2024গী থিমদি "ৱারেপ লৌবদা দেতা শীজিন্নবা" হায়বা অসিনা ওইরি। দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ৱারেপ লৌবগী ৱাখল্লোন অসি হিরম অমহেক্তদা খঙনা ৱারেপ লৌবদা য়াম্না মরু ওই অমসুং মসি ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্সতগী ফংবা স্তেতিস্তিক ইনফোর্মেসনবু হেন্না ফজনা খঙনবা অমসুং ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা ৱারেপ লৌবদা মতেং পাংনবা মরু ওইবা তঙাই ফদবা অমনি।
স্তেতিস্তিক্স দে, 2024গী মরুওইবা থৌরম অসি দিল্লী কেন্ত, অমসুং নই দিল্লীগী মনেকশাও সেন্তরদা পাঙথোক্লগনি। থৌরম অসিগী চীফ গেস্ত অসি দোক্তর. অরবিন্দ পানগারিয়া, চেয়রমেন, 16শুবা ফাইনান্স কম্মিসন, প্রোফ. নেস্নেল স্তেতিস্তিক্স কম্মিসন (NSC) গী চেয়রমেন রাজীব লক্ষ্মন কারান্দিকার অমসুং দোক্তর সৌরব গার্গ, সেক্রেতরী MoSPIনা থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবশিং অদুদা ৱা ঙাংগনি। মসিগী মথক্তা, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং, রাজ্যশিং/UTগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, ৱর্ল্দ বেঙ্ক, UN এজেন্সীশিং, অসিনচিংবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। থৌরম অসি মন্ত্রালয়গী সোসিএল মীদিয়া হেন্দলশিংগী খুত্থাংদা ৱেব-কাস্ত/লাইব স্ত্রীমিংসু তৌগনি।
থৌরম অসিদা পোস্ত গ্রেজ্যুএৎ মহৈরোয়শিংগীদমক ‘ওন দি স্পোৎ এসে রাইতিং কম্পিতিসন, 2024’গী ৱিন্নরশিংদা মনা পীগনি।
থৌরম অদুগী মনুংদা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স- নেস্নেল ইন্দিকেতর ফ্রেমৱার্ক প্রোগ্রেস রিপোর্ত, 2024সু রিলিজ তৌনবা থৌরাং তৌরি। রিপোর্ত অসিগা লোয়ননা, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স- নেস্নেল ইন্দিকেতর ফ্রেমৱার্ক, 2024 অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স- নেস্নেল ইন্দিকেতর ফ্রেমৱার্ক, 2024গী দেতা স্নেপশোৎসু রিলিজ তৌগনি।
ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্সপু শীজিন্নরিবা মীওইশিংদা ইফেক্তিব অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা মওংদা দিস্সেমিনেসন তৌবগী তঙাইফদবা অদু খঙলদুনা, MoSPI না মরুওইবা মেক্রো ইন্দিকেতরশিংগী তাইম সেরিজ দেতা অমসুং মন্ত্রালয়গী দেতা এসেতশিংগী কেতালোগ য়াওনা ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্সকীদমক্তা ই-সনখ্যিকি কৌবা দেতা পোর্তেল অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। থৌরম অদুগী মনুংদা ই-সনখ্যিকি পোর্তেল অমসুং সেন্ত্রেল দেতা রিপোজিস্তরীসু লোঞ্চ তৌগনি।
থৌরম অসিগী তেক্নিকেল সেসন মনুংদা এক্সপর্তশিং/স্পীকরশসিংনা থিম অসিগী মতাংদা শমলপ্পা প্রজেন্তেসনশিং/এদ্রেস পীগনি।