Ministry of Education
Ministry of Education to provide ICT Labs and Smart Classrooms in all functional Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas and Hostel
03 JUL 2024 5:04PM by PIB Delhi
The Department of School Education & Literacy, Ministry of Education, Government of India has decided to provide ICT (Information and Communication Technology) Labs and Smart Classrooms, as per Samagra Shiksha norms, in all functional Kasturba Gandhi Balika Vidyalayas (KGVB) and Hostel to empower girl students, make them digitally savvy, and enhance their learning outcomes. This will also bridge the existing digital divide. This initiative will benefit 7 lakh girls of KGBVs at an estimated cost of approximately Rs. 290 crore.
KGBVs are residential schools from Classes VI to XII for girls belonging to disadvantaged groups, such as SC, ST, OBC, Minority and Below Poverty Line (BPL). The KGBVs are set up in Educationally Backward Blocks with the objective to ensure access and quality education to these girls and to reduce gender gaps at all levels of school education. Currently, 5116 KGBVs are functional in 30 States/UTs in the country.
Providing ICT labs and Smart classrooms to girls in KGBVs is crucial as the students of KGBV come from disadvantaged backgrounds and face various obstacles in accessing education, including distance, cultural norms, and safety concerns. Access to digital literacy is vital for their personal as well as professional growth. It will also help in reducing the digital divide.
In this era of rapid development and integration of ICT with our lives and livelihood, it is crucial that students from all walks of life get the opportunity to equip themselves with modern-day technology. ICT is integrated into the school curriculum to ensure adequate experiential exposure to the students, especially those belonging to disadvantaged groups.
The provision of ICT facilities will ensure that the students of KGBV have better access to the digital platforms/resources of the Department of School Education and Literacy such as SWAYAM, SWAYAM PRABHA, National Digital Library, e-Pathshala, National Repository of Open Educational Resources, DIKSHA, etc. This will improve their learning outcomes.

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ହଷ୍ଟେଲରେ ଆଇସିଟି ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସରୁମ୍ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
03 JUL 2024 5:04PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷଣ ଫଳାଫଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କସ୍ତୁରବା ଗାନ୍ଧୀ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ (କେଜିଭିବି) ଏବଂ ହଷ୍ଟେଲରେ ସମଗ୍ର ଶିକ୍ଷା ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ ଆଇସିଟି (ସୂଚନା ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତି) ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସରୁମ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନର ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନ ମଧ୍ୟ ଦୂର ହେବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ କେଜିବିଭିର ୭ ଲକ୍ଷ ଝିଅ ଉପକୃତ ହେବେ।
କେଜିବିଭି ହେଉଛି ଷଷ୍ଠରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି, ଓବିସି, ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ତଳେ ଥିବା (ବିପିଏଲ୍) ଭଳି ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ । ଏହି ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ବ୍ୟବଧାନ କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପଛୁଆ ବ୍ଲକଗୁଡିକରେ କେଜିବିଭି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୫୧୧୬ କେଜିବିଭି କାର୍ଯ୍ୟକରୁଛି।
କେଜିବିଭିରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଆଇସିଟି ଲ୍ୟାବ୍ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସରୁମ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ କେଜିବିଭିର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅବହେଳିତ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଦୂରତା, ସାଂସ୍କୃତିକ ନିୟମ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଚିନ୍ତା ସମେତ ଶିକ୍ଷା ପାଇବାରେ ବିଭିନ୍ନ ବାଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତାର ଉପଲବ୍ଧତା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥା ବୃତ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଆଇସିଟିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ଆମ ଜୀବନ ତଥା ଜୀବିକା ସହିତ ଏକୀକରଣର ଏହି ଯୁଗରେ, ସବୁ ବର୍ଗର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ନିଜକୁ ଦକ୍ଷ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଜରୁରୀ । ଆଇସିଟିକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ବିଶେଷକରି ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅନୁଭୂତିମୂଳକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଆଇସିଟି ସୁବିଧା ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା କେଜିବିଭିର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ/ସମ୍ବଳ ଯଥା ସ୍ୱୟଂ, ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରଭା, ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଲାଇବ୍ରେରୀ, ଇ-ପାଠଶାଳା, ଜାତୀୟ ମୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ସମ୍ବଳ ଭଣ୍ଡାର, ଦିକ୍ଷା ଇତ୍ୟାଦିରେ ଉନ୍ନତ ଆକସେସ୍ ପାଇପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷଣ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ।