Ministry of Finance
INDIAN ECONOMY NEEDS TO GENERATE NEARLY 78.5 LAKH JOBS ANNUALLY IN THE NON-FARM SECTOR UNTIL 2030 TO CATER TO THE RISING WORKFORCE
STEERING TECHNOLOGICAL CHOICES TOWARDS COLLECTIVE WELFARE IMPORTANT WITH ARTIFICIAL INTELLIGENCE TAKING ROOT IN VARIOUS SPHERES OF ECONOMIC ACTIVITIES
EFFECTIVE SOCIAL SECURITY MEASURES CREATED FOR GIG AND PLATFORM WORKERS WITH THEIR COVERAGE UNDER CODE ON SOCIAL SECURITY (2020)
INDIA’S CORPORATE SECTOR’S PROFITABILITY AT A 15-YEAR HIGH IN FY24 WITH PROFITS QUADRUPLING BETWEEN FY20 AND FY23
AGRO-PROCESSING AND CARE ECONOMY, TWO PROMISING SECTORS FOR GENERATING AND SUSTAINING QUALITY EMPLOYMENT
22 JUL 2024 3:19PM by PIB Delhi
With the global labour market amidst a ‘disruption,’ and constantly being reshaped by the fourth industrial revolution, the Economic Survey 2023-24 tabled in Parliament by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, recognizes that India would also not remain immune to the transformation caused by it.
REQUIREMENT OF JOB CREATION UNTIL 2036
The Economic Survey 2023-24 notes that Indian economy needs to generate an average of nearly 78.5 lakh jobs annually until 2030 in the non-farm sector to cater to the rising workforce.
Annual requirement for non-farm job creation during 2024-2036
The Survey mentions that there is a scope to supplement the existing schemes of Production Linked Incentive (PLI) (60 lakh employment generation over 5 years), MITRA Textile scheme (20 lakh employment generation), MUDRA, etc., while boosting their implementation.
AI: THE BIGGEST DISRUPTOR
While attributing the biggest disruption in the future of work to the accelerated growth in AI, the Economic Survey 2023-24 says that India, with its vast demographic dividend and a very young population, is uniquely situated as AI poses both risk and opportunity. A particular risk is the BPO sector, where GenAI is revolutionising the performance of routine cognitive tasks through chatbots, and employment in the sector is estimated to decline considerably in the next ten years.
In the following decade, however, gradual diffusion of AI is expected to augment productivity.
But given the affinity of India’s population to work with technology, as seen with the digital public infrastructure, proactive interventions by the Government and industry can position India as a key player in the AI age, the Economic Survey notes.
MAKING THE MOST OF AI IN INDIA
Highlighting the need for research and development in this sector, the Economic Survey 2023-24 mentions a policy brief which suggests a need for an Inter-Agency Coordination Authority for AI which would act as a central institution guiding the research, decision-making, policy planning on AI and job creation.
The Government has launched several initiatives to ensure an AI enabled ecosystem and to connect AI to the youth of the country. Some of these include ‘Future Skills Prime’, ‘YUVAi: Youth for Unnati and Vikas with AI’ a national programme for school students and ‘Responsible
AI for Youth 2022’. A budget of ₹10,300 crore has been provided in 2024 for the India AI Mission, a significant move to strengthen the AI ecosystem.
A SHIFT TOWARDS GIG ECONOMY
According to NITI Aayog’s indicative estimates based on national labour force survey data, in 2020–21, 77 lakh (7.7 million) workers were engaged in the gig economy and as per the Economic Survey 2023-24, the gig workforce is expected to expand to 2.35 crore (23.5 million) and form 6.7 per cent per cent of the non-agricultural workforce or 4.1 per cent of the total livelihood in India by 2029–30.
The Survey mentions that the significant contribution in the Indian context and globally has been the creation of effective social security initiatives for gig and platform workers. The Code on Social Security (2020) marks a significant advancement by expanding the scope of social security benefits to encompass gig and platform workers.
CLIMATE CHANGE AND GREEN ENERGY TRANSITION
Recognizing the climate change as a hard reality of the present times and projections pointing towards an increase in the frequency and intensity of extreme weather events, the Survey mentions its concomitant outcome as the possible loss of jobs and productivity.
Another aspect of climate change is the efforts to mitigate its impact by adopting green technologies and transitioning to greener energy alternatives. This trend is leading to businesses witnessing a strong job-creation effect driven by investments that facilitate the green transition of businesses and the application of ESG standards.
INDIA’S CORPORATE SECTOR ON RISE
The Economic Survey says that India’s corporate sector’s profitability is at a 15-year high in FY24 with profits quadrupling between FY20 and FY23.
It mentions that businesses have an obligation to themselves to strike the right balance between deployment of capital and deployment of labour. In their fascination for AI and fear of erosion of competitiveness, businesses have to bear in mind their responsibility for employment generation and the consequent impact on social stability.
AGRO-PROCESSING AND CARE ECONOMY FOR QUALITY EMPLOYMENT
The Economic Survey 2023-24 says that India can utilise the range of products on offer by its different agro-climatic zones and productively engage the sizeable rural workforce, comprising women who seek remunerative part-time employment and educated youth who can be technically skilled to handle small to medium scale agro-processing units.
There remains ample scope for shifting MGNREGS labour to more productive and less fiscally straining ventures. Low value-addition in agriculture and rising demand for diverse and local food products also provides a good opportunity for India to create more jobs in this sector. There are also more avenues for captive demand of agro-processed output and the sector can benefit from the synergies between the multiple existing programmes such as Mega Food Park, Skill India, Mudra, one district-one product, etc., for labour, logistics, credit, and marketing.
The care economy holds great importance for a young country like India, which has both demographic and gender dividends to reap. Highlighting the need to prepare for future care requirements of an ageing population, the Economic Survey 2023-24 says that defining care work is the first step towards acknowledging care as ‘work’.
It mentions that India’s care needs are slated to expand significantly in the next 25 years, as an ageing population follows the ongoing demographic transition while the population of children stays relatively sizeable. By 2050, the share of children is estimated to decline to 18 per cent (i.e., 30 crore persons), while the proportion of elderly persons would rise to 20.8 per cent (i.e., 34.7 crore persons). Thus, compared to 50.7 crore persons in 2022, the country would need to care for 64.7 crore persons in 2050.
Recognising the disproportionate burden of care on women being consequential to the low Female Labour Force Participation Rate (FLFPR) across the world, including India, the Survey also lays emphasis on ensuring equal opportunity for females by decoupling gender and unpaid care work.
The economic value of developing a care sector is twofold – increasing FLFPR and promoting a promising sector for output and job creation. The Survey mentions that in case of India, direct public investment equivalent to 2 per cent of GDP has the potential to generate 11 million jobs, nearly 70 per cent of which will go to women.
Senior care reforms in India
The care responsibility associated with an increasingly older population necessitates formulating a future-ready wholesome elderly care policy with the Survey mentioning the care economy as a top-tier entry in India’s to-do list for becoming a developed nation by 2047. According to the Asian Development Bank report, utilising this ‘silver dividend’ of untapped work capacity of population aged 60-69 years is estimated to increase GDP by an average of 1.5 per cent for Asian economies.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବଢୁଥିବା ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ କାମ ଦେବାପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୭୮.୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି
ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ବୈଷୟିକ ଚାହିଦାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଜରୁରୀ
ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା କୋଡ୍ (୨୦୨୦) ଅଧୀନରେ ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଚାରିଗୁଣ ଲାଭ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଲାଭ ୧୫ ବର୍ଷର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି
ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଏହାକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ଯତ୍ନ ଅର୍ଥନୀତି ଦୁଇଟି ଆଶାଜନକ କ୍ଷେତ୍ର
22 JUL 2024 3:19PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱ ଶ୍ରମ ବଜାର ଏକ ‘ଅବ୍ୟବସ୍ଥା’ ଭିତରେ ରହିଛି ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ଦ୍ୱାରା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପୁନର୍ଗଠନ ହେଉଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନରୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ପାଇବ ନାହିଁ।
୨୦୩୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ର ଆବଶ୍ୟକତା
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବଢୁଥିବା ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ କାମ ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୭୮.୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲ୍ଆଇ) (୫ ବର୍ଷରେ ୬୦ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି), ମିତ୍ର ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ସ୍କିମ୍ (୨୦ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି), ମୁଦ୍ରା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରଚଳିତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି।
ଏଆଇ: ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବାଧାସୃଷ୍ଟିକାରୀ
ଏଆଇର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦର୍ଶାଇ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଅନନ୍ୟ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥିତ କାରଣ ଏଆଇ ଉଭୟ ବିପଦ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏକ ବିଶେଷ ବିପଦ ହେଉଛି ବିପିଓ କ୍ଷେତ୍ର, ଯେଉଁଠାରେ ଜେନଏଆଇ ଚାଟବଟ୍‍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିୟମିତ ଜ୍ଞାନାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ତେବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏଆଇର ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରସାର ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
କିନ୍ତୁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ସହିତ କାମ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଆକର୍ଷଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ସକ୍ରିୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଭାରତକୁ ଏଆଇ ଯୁଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିପାରିବ ବୋଲି ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଭାରତରେ ଏଆଇର ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ଏଜେନ୍ସି ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରାଧିକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହା ଗବେଷଣା, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା, ଏଆଇ ଉପରେ ନୀତି ଯୋଜନା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏଆଇ ସକ୍ଷମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏଆଇକୁ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି 'ଫ୍ୟୁଚର ସ୍କିଲସ୍‍ ପ୍ରାଇମ୍', 'ୟୁଭିଏଆଇ: ୟୁଥ୍ ଫର୍ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ବିକାଶ ୱିଥ୍ ଏଆଇ' ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ 'ଦାୟିତ୍ବସମ୍ପନ୍ନ' ।
ଯୁବ ୨୦୨୨ ପାଇଁ ଏଆଇ'। ଏଆଇ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତ ଏଆଇ ମିଶନ ପାଇଁ ୨୦୨୪ରେ ୧୦,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଗିଗ୍ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଜାତୀୟ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସର୍ଭେ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ସୂଚକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୭୭ ଲକ୍ଷ (୭.୭ ନିୟୁତ) ଶ୍ରମିକ ଗିଗ୍ ଅର୍ଥନୀତିରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲେ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ଅନୁଯାୟୀ, ଗିଗ୍ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ୨.୩୫ କୋଟି (୨୩.୫ ନିୟୁତ) କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ୨୦୨୯-୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅଣ-କୃଷି ଶ୍ରମଶକ୍ତି ବା ଭାରତର ମୋଟ ଜୀବିକାର ୬.୭ ପ୍ରତିଶତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ହେଉଛି ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ପଦକ୍ଷେପ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା କୋଡ୍‍(୨୦୨୦) ଗିଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟର ଏକ କଠିନ ବାସ୍ତବତା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ପାଣିପାଗ ଘଟଣାର ବାରମ୍ବାରତା ଏବଂ ତୀବ୍ରତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ସୂଚାଉଥିବା ଆକଳନ, ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଏହାର ସହଜ ଫଳାଫଳକୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ହରାଇବାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷତି ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ହେଉଛି ସବୁଜ ଜ୍ଞାନକୌଶଳଗ୍ରହଣ କରି ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ବିକଳ୍ପକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ । ଏହି ଧାରା ଯୋଗୁଁ ବ୍ୟବସାୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯାହା ବ୍ୟବସାୟର ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଇଏସଜି ମାନଦଣ୍ଡର ପ୍ରୟୋଗକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ।
ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ୍ ସେକ୍ଟର
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତର କର୍ପୋରେଟ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଲାଭ ୧୫ ବର୍ଷର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଲାଭ ଚାରିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଏବଂ ଶ୍ରମ ନିୟୋଜନ ମଧ୍ୟରେ ସଠିକ୍ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କର ନିଜ ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ଏଆଇ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ହ୍ରାସର ଭୟରେ, ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ସାମାଜିକ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ପ୍ରଭାବକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ |
ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଅର୍ଥନୀତି
ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ କୃଷି ଜଳବାୟୁ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଶ୍ରମଶକ୍ତିକୁ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ କରିପାରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଲାଭଦାୟକ ପାର୍ଟ-ଟାଇମ୍ ନିଯୁକ୍ତି ଚାହୁଁଥିବା ମହିଳା ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକମାନେ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କ୍ଷୁଦ୍ରରୁ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର କୃଷି ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଭାବେ ଦକ୍ଷ ହୋଇପାରିବେ ।
ଏମଜିଏନଆରଇଜିଏସ୍‍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଏବଂ କମ୍ ଆର୍ଥିକ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାର ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବିଧ ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କୃଷି-ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଉତ୍ପାଦନର ଘରୋଇ ଚାହିଦା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଏବଂ ଶ୍ରମ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଋଣ ଏବଂ ବଜାର ପାଇଁ ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କ, ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମୁଦ୍ରା, ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା-ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ଇତ୍ୟାଦି ଏକାଧିକ ବିଦ୍ୟମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବ ।
କେୟାର ଇକୋନୋମି ଭାରତ ଭଳି ଏକ ଯୁବ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାର ଉଭୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଲିଙ୍ଗଗତ ଲାଭ ରହିଛି । ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଭବିଷ୍ୟତ ଯତ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଯତ୍ନ 'କାର୍ଯ୍ୟ' ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ।
ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଯତ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, କାରଣ ଏକ ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟା ଚାଲିଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁସରଣ କରେ ଏବଂ ପିଲାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଅଧିକ ରହେ । ୨୦୫୦ ବେଳକୁ ଶିଶୁଙ୍କ ଭାଗ ୧୮ ପ୍ରତିଶତ (ଅର୍ଥାତ୍ ୩୦ କୋଟି ବ୍ୟକ୍ତି) କୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅନୁପାତ ୨୦.୮ ପ୍ରତିଶତ (ଅର୍ଥାତ୍ ୩୪.୭ କୋଟି ବ୍ୟକ୍ତି)କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୨୨ରେ ୫୦.୭ କୋଟି ଲୋକ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୫୦ରେ ଦେଶକୁ୬୪.୭ କୋଟି ଲୋକଙ୍କଯତ୍ନ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ଭାରତ ସମେତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମହିଳା ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଫଏଲଏଫପିଆର) କମ୍ ଥିବାରୁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଯତ୍ନର ଅସମାନ ବୋଝକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସର୍ଭେରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ଏବଂ ବେତନ ବିହୀନ ଯତ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ କରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି ।
ଯତ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ - ଏଫଏଲଏଫପିଆର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ଆଶାଜନକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା । ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜିଡିପିର ୨ ପ୍ରତିଶତ ସମାନ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସରକାରୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ୧୧ ନିୟୁତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି, ଯାହାର ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦିଆଯିବ।
ଭାରତରେ ବରିଷ୍ଠ ଯତ୍ନ ସଂସ୍କାର
ବଢୁଥିବା ବୟସ୍କ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଜଡିତ ଯତ୍ନ ଦାୟିତ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବୟସ୍କ ଯତ୍ନ ନୀତିପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ସର୍ଭେରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର କାର୍ଯ୍ୟ ସୂଚୀରେ କେୟାର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରବେଶ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ଏସୀୟ ଉନ୍ନୟନ ବ୍ୟାଙ୍କ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ୬୦-୬୯ ବର୍ଷ ବୟସର ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅବ୍ୟବହୃତ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷମତାର ଏହି 'ରୌପ୍ୟ ଲାଭାଂଶ'କୁ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଏସୀୟ ଅର୍ଥନୀତିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଜିଡିପି ହାରାହାରି ୧.୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।