Ministry of Finance
PRIME MINISTER’S PACKAGE WORTH Rs. 2 LAKH CRORE CENTRAL OUTLAY ANNOUNCED; EMPLOYMENT, SKILLING AND OTHER OPPORTUNITIES FOR 4.1 CRORE YOUTH OVER A 5-YEAR PERIOD
UNION BUDGET 2024-25 PARTICULARLY FOCUSSES ON EMPLOYMENT, SKILLING, MSMEs AND MIDDLE CLASS: SMT. NIRMALA SITHARAMAN
23 JUL 2024 1:16PM by PIB Delhi
“In this Budget, we particularly focus on employment, skilling, MSMEs and the middle class”, stated Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, while presenting the Union Budget 2024-25 in Parliament today.
Taking forward the theme of the first full-year Budget of the newly elected government, the Finance Minister announced Prime Minister’s package of 5 schemes and initiatives. The package aims to facilitate employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period with a central outlay of Rs. 2 lakh crores. “This year, I have made a provision of Rs.1.48 lakh crores for education, employment and skilling”, she added.
Delving into further details of the announcement, Smt. Sitharaman stated that the government will implement following three schemes for ‘Employment Linked Incentive’, as part of the Prime Minister’s package. These will be based on enrolment in the EPFO, and focus on recognition of first-time employees, and support to employees and employers, Finance Minister added.
Scheme A: First Timers
This scheme, which is expected to benefit 2.1 crore youth over 2 years, will provide one-month wage to all persons newly entering the workforce in all formal sectors. The eligibility limit will be a salary of Rs. 1 lakh per month. Direct benefit transfer of one-month salary will be up to Rs. 15,000 in 3 installments to first-time employees, as registered in the EPFO. This subsidy would be vital for employees and employers in hiring of first timers, by supporting their learning curve before they become fully productive. The employee, in turn, must undergo compulsory online financial literacy course before claiming the second instalment. Further, the subsidy would have to be refunded by the employer if the employment to the first timer ends within 12 months of recruitment.
Scheme B: Job Creation in Manufacturing
Aiming at substantial hiring of first time employees in manufacturing, this scheme will incentivize additional employment in the sector, thereby is expected to benefit 30 lakh youth entering employment, and their employers. An incentive will be provided at specified scale directly both to the employee and the employer with respect to their EPFO contribution in the first 4 years of employment. The subsidy would have to be refunded by the employer if the employment to the first timer ends within 12 months of recruitment.
Scheme C: Support to Employers
This employer-focussed scheme will cover all additional employment within a salary of Rs. 1 lakh per month in all sectors. New employees under this Part need not be new entrants to EPFO. The government will reimburse to employers up to Rs. 3,000 per month for 2 years towards their EPFO contribution for each additional employee. The scheme is expected to incentivize additional employment of 50 lakh persons.
The 4th scheme mentioned in the Budget Speech under the Prime Minister’s package is a new centrally sponsored scheme, for skilling in collaboration with State governments and Industry. The scheme, with a total outlay of Rs. 60,000 crore, aims at skilling 20 lakh youth over a 5-year period. To achieve this target, 1,000 Industrial Training Institutes (ITIs) will be upgraded in hub and spoke arrangements with outcome orientation. Further, the course content and design will be aligned to the skill needs of industry and new courses will be introduced for emerging needs.
Talking about the 5th scheme under the Prime Minister’s package, the Finance Minister stated, “Our government will launch a comprehensive scheme for providing internship opportunities in 500 top companies to 1 crore youth in 5 years (participation of companies is voluntary). They will gain exposure for 12 months to real-life business environment, varied professions and employment opportunities”. An internship allowance of Rs. 5,000 per month, along with a one-time assistance of Rs. 6,000 will be provided. Companies will be expected to bear the training cost and 10 per cent of the internship cost from their CSR funds, Smt. Sitharaman added. Youth aged between 21 and 24, who are not employed and not engaged in full time education, will be eligible to apply.
(Detailed eligibility conditions given in ANNEXURE to Part-A of the Budget Speech)

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ ଘୋଷଣା; ୫ ବର୍ଷ ରେ ୪.୧ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁଯୋଗ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ବିଶେଷ କରି ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା, ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଇଛି: ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
23 JUL 2024 1:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବଜେଟରେ ଆମେ ବିଶେଷକରି ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା, ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ।
ନବନିର୍ବାଚିତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବଜେଟ୍ ର ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ୫ଟି ଯୋଜନା ଓ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ୟାକେଜରେ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪.୧ କୋଟି ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୁଁ ଶିକ୍ଷା, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ୧.୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଘୋଷଣା ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସରକାର 'ନିଯୁକ୍ତି ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ' ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ତିନୋଟି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ। ଇପିଏଫଓରେ ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ସ୍କିମ୍ ଏ: ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ
୨ ବର୍ଷରେ ୨.୧ କୋଟି ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମସ୍ତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଭାବେ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକ ମାସର ଦରମା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଯୋଗ୍ୟତା ସୀମା ମାସିକ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦରମା ହେବ। ଇପିଏଫଓରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଥର କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୩ଟି କିସ୍ତିରେ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯିବ। ଏହି ସବସିଡି କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷଣ ଧାରାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ । ଦ୍ବିତୀୟ କିସ୍ତି ଦାବି କରିବା ପୂର୍ବରୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅନଲାଇନ୍ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ପାଠ୍ ପଢିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ନିଯୁକ୍ତିର ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚାକିରି ଶେଷ ହେଲେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସବସିଡି ଫେରସ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସ୍କିମ୍ ବି: ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି
ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତିରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ୩୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ୪ ବର୍ଷରେ ଉଭୟ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ଇପିଏଫଓ ଅବଦାନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍କେଲରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ନିଯୁକ୍ତିର ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚାକିରି ଶେଷ ହୁଏ ତେବେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସବସିଡି ଫେରସ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସ୍କିମ୍ ସି: ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ସହାୟତା
ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଭିତ୍ତିକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାସିକ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଦରମା ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନୂତନ କର୍ମଚାରୀ ଇପିଏଫଓରେ ନୂଆକରି ପ୍ରବେଶ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତିରିକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଇପିଏଫଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବାବଦରେ ସରକାର ୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାସିକ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦେବେ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ୪ର୍ଥ ସ୍କିମ୍‍ ଟି ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ସହଯୋଗରେ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିବ । ସମୁଦାୟ ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟଅଟକଳରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ୧୦୦୦ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ)କୁ ହବ୍ ଆଣ୍ଡ୍‍ ସ୍ପୋକ୍‍ରେ ଉନ୍ନତ କରାଯିବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ଅଭିମୁଖୀକରଣ ସହିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଡିଜାଇନକୁ ଶିଳ୍ପର ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ନୂତନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ ୫ମ ସ୍କିମ୍‍ ଟି ବିଷୟରେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମ ସରକାର ୫ ବର୍ଷରେ ୧ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ୫୦୦ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କମ୍ପାନୀରେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବେ (କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ) ସେମାନେ ବାସ୍ତବ ଜୀବନ ବ୍ୟବସାୟ ପରିବେଶ, ବିଭିନ୍ନ ବୃତ୍ତି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ୧୨ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇବେ । ମାସକୁ ୫୦୦୦ ଟଙ୍କା ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଭତ୍ତା ସହ ଏକକାଳୀନ ୬,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଖର୍ଚ୍ଚର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ପାନିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସିଏସ୍ ଆର୍ ପାଣ୍ଠିରୁ ବହନ କରିବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି। ୨୧ରୁ ୨୪ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ଯୁବକ, ଯେଉଁମାନେ ଚାକିରି କରୁନାହାନ୍ତି ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ଶିକ୍ଷାରେ ନିୟୋଜିତ ନୁହଁନ୍ତି, ସେମାନେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ।