Ministry of Rural Development
Poverty Alleviation Scheme in Rural India
26 JUL 2024 2:38PM by PIB Delhi
The Ministry of Rural Development (MoRD) has adopted multi-pronged strategies to improve the economic well-being of people in rural areas with the main focus on increasing livelihood opportunities, empowering rural women, providing social safety net skilling of rural youth, infrastructure development etc. through its Programmes. In this regard, the Government is implementing a number of targeted programmes such as Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS), Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G), Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY), Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY NRLM), Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana (DDU-GKY) and National Social Assistance Programme (NSAP) and Watershed Development Component (WDC) of the Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (WDC-PMKSY).
Scheme-wise and State-wise details of the funds allocated and utilized under these schemes, wherever maintained, during the last five years are at Annexure.
Under various rural development schemes, Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs) and minority communities, wherever applicable, are also getting the benefits. The details in this regard are as under:
1. Under MGNREGS, 655.09 lakh SC and 547.09 lakh ST Households availed employment during the last five years.
2. Under DAY-NRLM, since inception till June, 2024, 1,97,45,021 SC household, 1,22,32,174 ST households and 80,04,414 Minority households were brought under the ambit of the Scheme. Similarly, in respect of mobilization of Self Help Groups (SHGs), 17,88,155 SC, 11,20,624 ST and 6,88,057 Minority SHGs have been mobilized.
3. Under PMAY-G, a total of 68,58,151houses have been sanctioned to SCs, out of which 59,06,403 houses have completed;65,89,252 houses have been sanctioned to STs, out of which 57,21,852 houses have been completed and 35,51,510 houses have been sanctioned to minorities, out of which 33,48,652 houses have been completed.
1. PMGSY is not an individual/community centric scheme. The roads constructed under PMGSY cater to all the strata of the society. Nevertheless, ST areas have got specific focus in the scheme by giving special dispensation.Since inception till 22.07.2024, a total of 8,27,419 km road length has been sanctioned, out of which 7,65,512 Km road length has been completed. Recently, a separate vertical under PMGSY has been launched for providing road connectivity to Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) habitations with population size upto 100. The target length is 8,000 Km with a time span of 5 years (2023-24 to 2027-28). So, far 2,813.11 Km has already been sanctioned under Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN).
2. Under DDU-GKY, 275693 SC rural youth trained and 183160 placed; 155168 ST rural youth trained and 106344 placedand 145787 minorities youth trained and 90233 placedfrom the financial year 2019-20 to June, 2024.Under RSETI, 481229 SC rural youth trained and 355962 settled; 272632 ST rural youth trained and 196131 settled and 229282 minorities trained and 163804 settled from the financial year 2019-20 to June, 2024.
3. Under NSAP, there was no separate allocation and release of funds for ST beneficiaries before 2021-22. From 2021-22, ST beneficiaries were identified and separate allocation of funds for ST beneficiaries was made.Therefore, the no. of SC & ST beneficiaries under NSAP Schemes from 2021-22 to 2023-24 are as under:
Financial year
No. of SC beneficiaries
No. ST beneficiaries
2021-2022
5662755
2989376
2022-2023
5696683
3009053
2023-2024
5817385
3067787
1. WDC-PMKSY is an area development programme and all the people of the project areas including Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs) and Minority Communities are benefited through the interventions undertaken under the programme. Under WDC-PMKSY 2.0, from 2022-23 to 2023-24, 1,05,009 Water Harvesting Structures have been created / rejuvenated, 1,46,659 hectares land has been brought under protective irrigation, 84,679 hectares land has been brought under plantation (Afforestation/ Horticulture), 706066 farmers have been benefitted and 12731044mandays of employment have been generated
In 2020, NITI Aayog was identified as the nodal agency for the Multidimensional Poverty Index (MPI), responsible for constructing an indigenized index to monitor the performance of States and Union Territories. NITI Aayog constituted an inter-ministerial MPI Coordination Committee (MPICC) including Ministries and Departments pertaining to areas such as health, education, nutrition, rural development, drinking water, sanitation, electricity, and urban development, among others. It also included experts from the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) and the technical partners – United Nations Development Programme (UNDP) and Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI). As a result, a comprehensive National Multidimensional Poverty Index (MPI) for India was developed. The baseline report was published in November 2021 and the second edition of the National MPI report was released in July 2023.
As per the report ‘National Multidimensional Poverty Index: A Progress Review 2023’, the proportion of individuals who are multi-dimensionally poor declined from 24.85% to 14.96% between 2015-16 and 2019-21, resulting in 13.5crore individuals escaping multidimensional poverty during this period.
Ministry of Rural Development (MoRD) accords emphasis for targeted implementation of its schemes/projects. The programme wise factors affecting performance are analyzed and tailored actions are taken accordingly. Some of the major strategies in this regard are:
1. In order to ensure that the schemes reach closure, the Ministry has evolved a comprehensive multi-level and multi-format system of monitoring and evaluation of the implementation of rural development schemes, including Performance Review Committee Meetings, District Development Co ordination and Monitoring Committee (“DISHA”) meetings, National Level Monitors (NLMs), Area Officers Schemes, Common Review Mission, Concurrent Evaluation and Impact Assessment Studies. State specific reviews of States/UTs are also undertaken from time to time and action is taken on the basis of their findings.
2. The schemes of the Rural Development have been brought upon end-to-end transaction based MIS, which enables all the stakeholders to monitor status of schemes in a real time basis. The works are photographed with geo-tags and time stamps. All the data of RD schemes are available on public domain.
3. In addition to above, the Ministry arranges for sufficient funds for completion of works facilitates forest clearances, coordinates convergence with related Ministries/Agencies for manpower, technical support etc.
4. Social Audits are also conducted for some Schemes like Mahatma Gandhi NREGS and PMAY-G. Ombudsman are also appointed for attending to any grievances regarding MGNREGA works. In addition, grievance redressal is being given due attention in all schemes of the Rural Development.
5. States are advised to recruit adequate staff for implementation of the programme. Norms have been laid for staffing. Funds are provided for supporting hiring of manpower and other administrative expenditure. The training and orientation of programme manpower is also arranged from time to time.
6. Norms for administrative and technical oversight and audit have been laid down. Mobile application for inspection viz. Area Officer App has been developed. Similar apps have been developed in other areas too and is an ongoing process depending on the requirements. The performance of officials is monitored against them.
7. Regular coordination with the State Govt. for preparation of the fund release proposals and documentation is made and timely advice is tendered to them in this regard. In cases of delay, the matter is escalated to higher levels for seeking release of funds.
8. Women networks, community based organisations and civil society organisations are mobilised for creating demand from below for proper implementation of the schemes.
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Shri Kamlesh Paswan in a written reply in Rajya Sabha today.
******
Annexure
The details of funds allocated and utilised under poverty alleviation schemes for last five years, scheme-wise and State-wise, wherever applicable/maintained, are as under:
1. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)
Details of the total State-wise expenditure including State Share under Mahatma Gandhi NREGS
Sl No
State/UTs
Total Expenditure including state share (Rs. In lakh)
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andhra Pradesh
556396.79
1096443.58
829110.23
862312.5
894055.68
2
Arunachal Pradesh
15877.82
48537.97
47833.97
58313.24
58110.77
3
Assam
144221.89
252272.06
238095.4
204199.34
243643.98
4
Bihar
337434.88
642495.98
650209.36
668395
789647.22
5
Chhattisgarh
301154.62
411232.7
397973.09
358996.99
384814.36
6
Goa
134.01
325.91
374.68
421.75
256.05
7
Gujarat
96564.67
133495.63
173542.14
197362.37
204131.25
8
Haryana
37858.09
80196.07
70701.3
47120.28
58460.49
9
Himachal Pradesh
70892.55
98882.39
108849.73
129059.16
128827.07
10
Jammu And Kashmir
100485.28
155573.05
114410.42
96867.24
121849.65
11
Jharkhand
170055.18
315040.85
333405.15
294424.01
378069.22
12
Karnataka
475247.88
563593.77
620263.69
659760.06
661238.53
13
Kerala
270224.42
386830.04
402280.42
399121.58
396899.67
14
Ladakh
6747.12
5029.93
5811.47
6746.13
7040.86
15
Madhya Pradesh
495002.83
914122.04
803623.41
779313.06
713095.65
16
Maharashtra
182569.96
202115.08
242382.93
302611.27
446357.22
17
Manipur
45542.78
105264.04
92479.12
80445.89
66417.62
18
Meghalaya
109839.54
136712.88
112716.88
126597.65
109175.95
19
Mizoram
51529.32
54921.95
52990.56
54198.01
70575.77
20
Nagaland
39365.43
44284.66
53908
88993.23
77266.97
21
Odisha
283944.16
583954.35
598915.64
553369.66
543338.51
22
Punjab
76751.38
124160.37
127934.75
133784.64
131837.67
23
Rajasthan
670251.99
979825.73
1045431.52
1018663.09
935549.99
24
Sikkim
9053.27
10743.23
11775.59
10653.27
12864.66
25
Tamil Nadu
562157.51
843516.02
979561.57
1142097.86
1339289.37
26
Telangana
219331.71
457829.05
418935.61
344315.74
407267.15
27
Tripura
85767.65
106398.6
108460.05
100811.19
112625.24
28
Uttar Pradesh
605469.77
1291540.53
875802.95
1193284.89
1139661.69
29
Uttarakhand
55608.94
85379.73
62860.76
90909.72
72317.7
30
West Bengal
724151.46
1020516.8
1090857.7
106252.67
18324.7
31
Andaman And Nicobar
458.69
668.04
620.98
349.36
495.72
32
Dn Haveli And Dd
0
0
0
0
108.18
33
Lakshadweep
10.8
5.74
4.46
12.95
12.58
34
Puducherry
1711.29
2532.18
1436.41
2371.12
6160.95
Total
6801813.68
11154441
10673559.94
10112134.92
10529788.09
1. Pradhan Mantri Awaas Yojana– Gramin (PMAY-G)
(Rs. in crore)
Central Share released during the last five years under Pradhan MantriAwaasYojana-Gramin
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
S.No
State
Central Release
Expenditure
Central Release
Expenditure
Central Release
Expenditure
Central Release
Expenditure
Central Release (including PM-JANMAN)
Expenditure
1
Arunachal Pradesh
0.00
0.40
0.00
5.97
104.85
16.70
69.58
127.27
243.10
239.84
2
Assam
1433.97
2046.75
1503.43
1269.44
5771.11
2195.33
9141.75
10913.25
2934.45
6356.77
3
Bihar
4902.97
8265.94
6683.93
10004.40
3082.22
5954.44
7497.21
11718.07
29.66
1098.10
4
Chhattisgarh
562.54
989.82
307.12
983.99
0.00
31.32
344.23
822.15
1730.76
2201.83
5
Goa
0.00
0.80
0.00
0.53
0.00
0.37
0.00
0.49
0.00
0.58
6
Gujarat
385.56
798.10
192.78
495.64
687.29
893.09
911.75
1004.66
559.25
1540.85
7
Haryana
34.55
63.35
0.00
13.27
0.00
17.26
44.33
62.35
3.23
32.44
8
Himachal Pradesh
0.00
11.10
10.62
23.40
32.97
44.04
37.86
33.24
99.46
92.40
9
Jammu And Kashmir
67.69
221.42
795.86
599.35
123.43
419.37
1031.58
709.95
1234.69
1363.33
10
Jharkhand
2442.76
3396.56
3348.51
3750.22
1207.91
4237.82
1236.02
2127.40
28.09
523.34
11
Kerala
0.00
11.80
0.00
25.05
0.00
66.87
70.29
94.63
2.11
22.86
12
Madhya Pradesh
2291.98
4176.03
4565.80
4068.96
4509.58
8046.72
6374.91
11171.29
241.64
1258.46
13
Maharashtra
1815.33
1924.76
1310.10
2433.50
1249.80
2003.81
1676.07
3098.13
785.21
1809.66
14
Manipur
10.30
12.83
84.89
93.49
21.01
26.86
161.14
128.80
216.45
157.32
15
Meghalaya
22.60
57.97
191.08
185.54
90.13
72.51
106.44
88.26
1591.26
1498.37
16
Mizoram
0.00
31.80
16.16
13.82
41.92
5.83
29.58
55.52
157.90
140.30
17
Nagaland
0.00
15.25
17.40
2.12
17.41
20.44
52.50
28.68
334.17
322.57
18
Odisha
2197.33
5460.06
2821.87
4556.46
1011.87
1122.73
1723.28
310.83
4310.71
7643.52
19
Punjab
0.00
36.01
49.22
59.10
18.31
60.73
71.68
100.86
32.64
48.16
20
Rajasthan
2933.34
2923.07
1108.59
3679.45
1405.46
2332.48
2157.52
3036.53
67.57
661.99
21
Sikkim
0.65
0.37
0.00
0.28
0.57
0.06
0.97
1.67
1.58
2.12
22
Tamil Nadu
487.52
996.93
78.62
672.61
928.93
668.86
2004.39
2290.47
28.23
975.55
23
Tripura
229.52
210.50
113.62
98.30
1368.48
1111.18
1264.20
1325.14
1276.90
1664.58
24
Uttar Pradesh
1145.64
2207.35
4830.90
5990.29
3727.00
7869.83
4777.03
7317.50
2620.93
5014.91
25
Uttarakhand
0.00
5.71
0.00
1.31
149.18
138.33
128.08
172.55
388.19
353.88
26
West Bengal
5976.00
8854.36
8810.54
10037.26
687.84
5423.18
0.00
1108.30
0.00
80.61
27
Andaman And Nicobar
0.00
1.12
16.88
8.53
0.00
1.87
0.00
0.42
5.45
2.19
28
Dadra And Nagar Haveli
55.98
23.33
0.00
33.46
0.00
21.85
0.00
13.49
0.00
16.73
29
Daman And Diu
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.06
0.00
0.16
30
Lakshadweep
0.00
0.35
0.00
0.01
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
31
Puducherry
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
32
Andhra Pradesh
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
87.65
269.76
503.66
33
Karnataka
309.60
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
214.92
0.00
3.61
468.67
34
Telangana
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
35
Ladakh
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
3.09
2.94
18.90
17.60
Total
27305.84
42743.89
36857.93
49105.75
26237.24
42803.87
41130.36
57952.51
19215.89
36113.37
1. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)
( Rs. in crore )
Details of fund released during the last five years
Sl.No.
Name of the State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
Andaman & Nicobar
0.00
0.00
9.22
12.22
12.22
2
Andhra Pradesh
476.27
53.20
50.00
644.13
140.64
3
Arunachal Pradesh
1123.00
952.31
1090.60
1018.74
339.90
4
Assam
2401.88
2516.62
1591.50
664.91
391.29
5
Bihar
286.70
49.13
375.00
1443.23
963.37
6
Chhattisgarh
1614.60
924.48
394.41
995.87
401.77
7
Goa
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8
Gujarat
0.00
79.08
195.50
266.63
298.41
9
Haryana
16.03
0.00
353.23
168.25
74.01
10
Himachal Pradesh
1284.89
745.24
517.45
624.76
617.56
11
Jammu & Kashmir
695.50
1727.30
1328.34
717.00
1304.17
12
Jharkhand
214.41
293.50
0.00
332.63
752.80
13
Karnataka
534.24
49.29
704.25
720.47
72.25
14
Kerala
48.64
89.97
0.00
106.76
54.25
15
Madhya Pradesh
1308.97
1099.54
1392.25
1557.47
599.42
16
Maharashtra
150.00
0.00
0.00
743.00
1110.80
17
Manipur
263.85
420.66
742.00
744.98
161.29
18
Meghalaya
357.00
355.29
483.92
405.89
122.59
19
Mizoram
576.06
1.59
74.34
584.20
141.37
20
Nagaland
88.89
72.89
145.31
183.15
161.29
21
Odisha
798.11
774.29
404.12
1235.88
1262.55
22
Puducherry
0.00
0.00
11.66
24.72
0.27
23
Punjab
0.00
0.00
68.59
231.06
265.10
24
Rajasthan
184.74
237.15
917.51
199.90
404.79
25
Sikkim
4.39
195.50
107.28
263.33
94.37
26
Tamil Nadu
308.46
265.38
440.00
613.70
411.36
27
Tripura
10.64
69.57
73.88
267.59
185.03
28
Telangana
267.38
0.00
86.38
321.43
296.9625
29
Uttar Pradesh
78.07
123.90
1418.55
2068.57
2679.63
30
Uttarakhand
554.90
1536.27
787.00
1297.16
551.05
31
West Bengal
348.25
969.31
49.94
381.03
99.275
32
Ladakh
0.00
50.00
140.79
109.97
37.50
TOTAL
13995.87
13651.46
13952.99
18948.61
14007.29
1. Deendayal Antyodaya Yojana- National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM)
(Rs. In lakh)
Central allocation and releases under DAY-NRLM from 2019-20 to 2023-24
Sl.
No.
NAME OF
STATEs/UTs
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Total Central Allocation
Central Releases (NRLM)
Total Central Allocation
Central Releases (NRLM)
Total Central Allocation
Central Releases (NRLM)
Total Central Allocation
Central Releases (NRLM)
Total Central Allocation
Central Releases (NRLM)
1
Andhra Pradesh
11924.13
16652.51
13447.79
20171.69
25166.83
12583.42
25172.97
18879.74
25172.97
6294.25
2
Bihar
48627.99
48627.97
54841.65
80863.18
102633.22
102633.22
102658.29
128322.86
102658.29
141155.14
3
Chattisgarh
10800.58
10763.97
12180.67
12180.67
22795.48
22795.48
22801.05
17100.79
22801.05
29580.59
4
Goa
400.00
200.00
400.00
400.00
700.00
350.00
750.00
750.00
750.00
750.00
4
Gujarat
7694.51
7694.51
8677.71
12795.16
16239.87
12068.42
16243.84
12182.88
16243.84
16243.84
5
Haryana
4526.82
3997.97
5105.26
5105.26
9554.21
2388.55
9556.55
4778.28
9556.55
4778.28
6
Himachal Pradesh
1906.41
1454.79
2150.01
1612.51
4023.63
4023.63
4024.62
4024.62
4024.62
5533.85
7
Jammu & Kashmir
2359.46
2299.09
2660.95
11527.18
14668.93
11001.70
18016.86
12783.94
18000.00
18000.00
8
Jharkhand
18335.62
24828.75
20678.53
25808.53
38698.78
38698.78
38708.23
38708.23
38708.23
38708.23
9
Karnataka
15436.13
9571.50
17408.55
25664.59
32579.18
24434.39
32587.14
24440.36
32587.14
32587.14
10
Kerala
6926.15
3463.08
7811.16
7811.16
14618.18
7309.10
14621.75
10966.32
14621.75
10966.32
11
Madhya Pradesh
23237.89
23237.89
26094.44
19570.83
48834.35
24417.18
48846.28
48846.28
48846.28
24423.14
12
Maharashtra
30513.46
30513.46
34412.45
17206.23
51618.68
25809.34
64401.08
48300.81
64416.79
88573.08
13
Odisha
23380.72
30686.99
26368.30
38907.04
49346.87
61683.59
49358.92
61698.65
49358.92
67868.51
14
Punjab
2199.98
1099.99
2481.10
1860.83
4643.24
2321.62
4644.38
3483.28
4644.38
4254.00
15
Rajasthan
11721.17
8587.33
13218.89
13218.89
24738.45
24738.45
24744.50
34023.68
24744.50
24744.50
16
Tamil Nadu
18074.67
23260.01
20384.24
28924.96
38148.01
38148.01
38157.33
38157.33
38157.33
28618.00
17
Telengana
8517.24
6525.19
9605.57
9605.57
17976.30
4494.08
17980.69
4495.18
17980.69
0.00
18
Uttar Pradesh
70008.07
51115.11
78953.66
78856.92
147757.57
147566.36
147793.66
110845.25
147793.66
147793.66
19
Uttarakhand
3685.97
4643.32
4156.96
4618.84
7779.53
7620.73
7781.43
10699.47
7781.43
10699.47
20
West Bengal
25983.03
31911.65
29303.11
29303.11
54839.23
41129.43
54852.58
54852.59
54852.58
65716.38
21
A&N Islands
200.00
200.00
300.00
300.00
600.00
450.00
900.00
449.90
600.00
600.00
22
Daman & Diu
200.00
100.00
400.00
200.00
400.00
100.00
600.25
300.14
450.00
337.50
23
Ddr& Nagar Haveli
200.00
0.00
200.00
0.00
24
Lakshadweep
200.00
0.00
200.00
0.00
200.00
100.00
238.95
119.43
300.00
150.00
25
Ladakh
200.00
1320.00
330.00
1319.20
659.60
1000.00
1000.00
25
Pondicherry
600.00
558.13
700.00
700.00
1000.00
500.00
1700.00
1275.00
1700.00
1700.00
TOTAL
347660.00
341993.21
392141.00
447413.15
730880.54
617695.47
748460.55
691144.61
747751.00
771075.88
NORTH EASTERN STATES
26
Arunachal Pradesh
5597.11
5181.12
7601.95
5218.39
8289.42
4144.71
13225.95
9919.47
12775.50
12775.50
27
Assam
20781.78
24015.56
21687.67
26004.66
34298.66
34298.66
38136.28
38136.28
39843.04
39843.04
28
Manipur
5447.25
2723.63
5609.34
2804.67
10273.53
2568.38
12538.30
3134.58
10523.46
5261.73
29
Meghalaya
8710.17
6295.40
11729.19
11729.20
14375.43
7187.72
16928.17
16928.19
19976.24
27467.33
30
Mizoram
9588.20
7343.47
10004.73
5002.37
10540.55
2635.14
15671.94
3917.99
16396.02
6386.94
31
Nagaland
12853.08
9736.11
13544.04
6772.02
17118.28
4279.57
17793.90
8896.95
16428.04
12321.03
32
Sikkim
2948.06
1092.34
3922.88
980.72
4431.85
1079.84
6648.53
1662.13
7331.71
1832.93
33
Tripura
15705.14
10434.88
16405.20
16405.20
17364.21
8682.11
24162.21
12081.11
30534.78
30534.78
TOTAL
81630.79
66822.51
90505.00
74917.23
116691.93
64876.13
145105.28
94676.70
153808.79
136423.28
GRAND TOTAL
429290.79
408815.72
482646.00
522330.38
847572.47
682571.60
893565.83
785821.31
901559.79
907499.16
1. Deendayal Upadhayay– Gramin Kaushalya Yojana (DDU-GKY)
(Rs. in lakhs)
State wise and Year wise Funds release status under DDU-GKY during the last five years
S.N.
States
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
A&N Islands
3.00
798.00
0.00
0.00
0.00
2
Andhra Pradesh
7910.93
0.00
0.00
0.00
4350.86
3
Arunachal Pradesh
0.00
1333.50
0.00
0.00
53.60
4
Assam
10433.00
1328.40
313.78
0.00
2210.23
5
Bihar
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
6
Chhattisgarh
13913.07
60.00
91.47
0.00
20.01
7
Goa
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8
Gujarat
8205.60
0.00
0.00
0.00
0.00
9
Haryana
308.46
1318.00
0.00
0.00
0.00
10
Himachal Pradesh
2583.90
69.30
74.23
2665.68
2631.74
11
Jammu & Kashmir
23376.59
0.00
117.47
58.82
0.00
12
Jharkhand
0.00
4171.27
0.00
1682.50
2786.45
13
Karnataka
0.00
0.00
96.72
44.81
22.15
14
Kerala
0.00
16381.56
0.00
0.00
0.00
15
Madhya Pradesh
11558.00
319.33
0.00
2096.97
2168.51
16
Maharashtra
21925.00
0.00
0.00
0.00
25.73
17
Manipur
4468.79
0.00
0.00
0.00
17.15
18
Meghalaya
2161.35
143.90
70.30
42.56
1247.36
19
Mizoram
237.00
552.50
0.00
0.00
0.00
20
Nagaland
285.35
3727.80
0.00
0.00
12.86
21
Odisha
16616.31
4135.00
0.00
175.77
3630.14
22
Pudducherry
922.20
14.00
47.49
35.76
439.74
23
Punjab
8073.50
0.00
0.00
1647.89
929.75
24
Rajasthan
0.00
9714.81
0.00
0.00
0.00
25
Sikkim
1566.90
43.35
0.00
0.00
673.93
26
Tamilnadu
7698.00
5079.00
0.00
50.86
1876.32
27
Telangana
21597.00
108.00
0.00
0.00
0.00
28
Tripura
0.00
772.94
58.49
37.38
17.14
29
Uttar Pradesh
765.00
48834.50
0.00
0.00
0.00
30
Uttarakhand
8712.40
5668.14
0.00
43.86
41.79
31
West Bengal
11248.39
125.95
0.00
0.00
16.44
1. Rural Self Employment Training Institutes (RSETIs)
(Rs. in lakhs)
State wise and Year wise Funds release status under RSETI during the last five years
S.N.
State/ UT
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
A&N Islands
0.00
0.00
22.21
0.00
0.00
2
Andhra Pradesh
128.18
391.83
0.00
1566.05
1566.05
3
Arunachal Pradesh
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4
Assam
75.80
64.76
0.00
637.36
892.96
5
Bihar
401.30
102.58
644.10
0.00
1500.00
6
Chhattisgarh
0.00
147.22
0.00
1450.81
0.00
7
D&N Haveli
0.00
45.24
0.00
0.00
0.00
8
Gujarat
327.85
322.72
0.00
2176.75
862.73
9
Haryana
241.97
0.00
0.00
450.72
352.31
10
Himachal Pradesh
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
11
J&K
0.00
402.69
0.00
0.00
0.00
12
Jharkhand
180.33
403.75
430.07
1139.65
0.00
13
Karnataka
263.19
723.46
0.00
2017.36
2265.24
14
Kerala
216.27
162.48
0.00
0.00
1214.90
15
Lakshadweep
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
16
Madhya Pradesh
1277.06
600.40
3542.63
0.00
1500.00
17
Maharashtra
237.85
1074.94
0.00
2647.82
2127.13
18
Manipur
21.09
8.21
0.00
0.00
98.75
19
Meghalaya
21.35
9.69
0.00
171.24
107.57
20
Mizoram
0.00
19.81
0.00
0.00
86.49
21
Nagaland
8.13
6.70
0.00
0.00
63.02
22
Odisha
235.65
581.34
588.07
1133.50
1250.76
23
Pondicherry
19.94
0.00
0.00
0.00
0.00
24
Punjab
64.28
193.10
305.05
966.27
361.67
25
Rajasthan
368.80
436.86
0.00
1322.91
1218.42
26
Sikkim
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
27
Tamilnadu
552.56
528.35
0.00
1518.84
2735.86
28
Telangana
134.90
795.20
0.00
1147.63
0.00
29
Tripura
22.91
67.31
0.00
106.40
101.21
30
Uttar Pradesh
156.55
836.72
2852.93
0.00
0.00
31
Uttarakhand
0.00
298.34
0.00
248.65
0.00
32
West Bengal
113.20
113.29
0.00
0.00
1000.00
1. National Social Assistance Programme (NSAP)
Sl. No.
States/UTs
2019-2020
2020-2021
2021-22
2022-23
2023-24
Release (in lakh)
No. of beneficiaries
Release (in lakh)
No. of beneficiaries
Release (in lakh)
No. of beneficiaries
Release
(in lakh)
No. of beneficiaries
Release
(in lakh)
No. of beneficiaries
1
Andhra Pradesh
31777.20
997921
30936.37
997921
23349.60
997921
31733.89
997921
40740.80
1000240
2
Bihar
122968.09
3867270
124783.96
3867270
127828.22
3959782
134126.33
3959782
147310.60
4121906
3
Chhattisgarh
28985.59
889272
15790.69
896519
27767.02
906080
29961.18
911904
27754.22
917139
4
Goa
0.00
2706
0.00
2706
0.00
11959
0.00
14242
0.00
14305
5
Gujarat
21079.68
735025
27356.08
857543
18757.13
865730
24201.38
878710
20710.89
963025
6
Haryana
12273.36
331423
4617.14
331423
0.00
329496
25019.99
331423
0.00
351410
7
Himachal Pradesh
4570.82
115191
4737.73
115191
1230.18
115338
3584.92
119333
9018.57
119333
8
Jharkhand
27161.20
1357937
28902.03
1359831
47174.11
1357739
40920.91
1355932
27658.89
1316651
9
Karnataka
52046.56
1416722
52523.44
1416757
49417.07
1413400
44657.65
1414586
45052.40
1414586
10
Kerala
11283.03
729591
28859.28
729591
0.00
729591
0.00
729591
60213.92
887718
11
Madhya Pradesh
57554.51
2236789
70662.25
2236789
60060.69
2236789
101039.78
2236789
82790.75
2254295
12
Maharashtra
33529.98
1311372
34099.89
1338693
29587.97
1359210
17114.43
1351386
0.00
1346365
13
Odisha
66122.22
2116519
62169.75
2120601
65363.21
2101948
68058.44
2127452
68547.36
2111244
14
Punjab
3286.43
143077
4738.27
126569
1113.73
137904
0.00
140904
1541.22
140904
15
Rajasthan
31141.14
1047628
32929.06
1069320
9377.69
1168697
62175.52
1195049
30520.44
1202382
16
Tamilnadu
57808.97
1899533
32721.28
1899533
84192.43
1934987
57878.86
1951042
67595.26
2005691
17
Telangana
10548.29
712596
32368.04
713193
10751.78
713193
21644.80
713193
16666.37
728253
18
Uttar Pradesh
154363.31
5330465
154573.51
5483086
161741.71
5485153
183517.67
5592696
139301.47
5906697
19
Uttarakhand
5055.82
219917
11353.99
219917
5108.75
239758
11891.96
236143
8913.47
236143
20
West Bengal
85595.60
2219580
65171.15
2220205
46119.35
2202448
62255.91
2207824
100318.32
2041166
NE States
21
Arunachal Pradesh
0.00
8025
0.00
36325
0.00
8480
0.00
8480
904.59
8479
22
Assam
29088.34
874816
30341.53
875563
29622.26
858254
30954.42
877764
28980.90
812099
23
Manipur
1914.50
65961
3163.38
66545
523.90
66577
2728.82
66963
1636.40
67359
24
Meghalaya
1386.62
58488
2069.72
66329
1113.90
69034
2112.18
70015
2168.84
69446
29
Mizoram
1053.19
28735
1062.20
28503
534.94
28645
1066.90
28604
1062.02
28721
26
Nagaland
2092.69
52345
2131.22
52345
1594.05
52345
2255.86
52345
1714.61
53914
27
Sikkim
581.25
19467
931.77
19467
0.00
19479
814.36
19984
0.00
19989
28
Tripura
6778.33
145197
1388.42
135416
2819.44
124509
3002.62
149873
4400.21
160798
Sub Total
860046.72
28933568
860382.14
29283151
805149.13
29494446
962718.77
29739930.0
935522.52
30300258
Union Territories
29
A&N Islands
0.00
6574
119.90
1240
0.00
1241
0.00
1238
0.00
1236
30
Chandigarh
0.00
3935
0.00
3935
0.00
3935
0.00
5484
0.00
5484
31
D&N Haveli and D&D
0.00
11521
0.00
11441
0.00
11487
0.00
11553
0.00
11730
32
NCT Delhi
5271.28
166746
2939.36
166746
5664.20
168831
0.00
162581
0.00
162185
33
J & K
2381.57
153944
2457.78
139932
3809.72
150152
2112.65
150402
8000.55
147734
34
Ladakh
114.36
7406
0.00
6959
368.48
7260
0.00
10262
35
Lakshadweep
0.00
393
0.00
375
0.00
375
0.00
366
0.00
328
36
Puducherry
1273.35
30620
1146.84
28639
599.42
29910
0.00
30620
0.00
30668
Sub Total
8926.20
373733
6778.24
359714
10073.34
372890
2481.13
0.00
369504
Others
266.84
-
1500.00
-
-
-
-
-
5587.43
-
GRAND TOTAL
869239.76
29307301
868660.38
29642865
815222.47
29867336
965199.90
30109434
941109.95
30669762
1. Watershed Development Component (WDC) of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY)
(Rs. in crore)
State-wise Details of funds released under WDC-PMKSY & WDC-PMKSY 2.0 from 2019-20 to
2023-24
S. No.
State
WDC-PMKSY 1.0
WDC-PMKSY 2.0
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Funds released
Funds released
Central share
Funds released
Central share
Funds released
Funds released
1
Andhra Pradesh
144.39
43.890
333.188
45.7365
-
42.110
23.120
2
Arunachal Pradesh
55.71
5.800
367.706
22.9816
12.600
70.080
119.000
3
Assam
49.03
169.260
263.703
16.4814
15.840
54.020
108.000
4
Bihar
88.37
-
256.222
112.9426
8.361
0.000
0.5225
5
Chhattisgarh
47.07
-
368.198
23.0123
-
40.285
135.00
6
Goa#
-
-
33.575
2.0984
-
0.000
4.475
7
Gujarat
77.93
-
412.684
25.7927
-
51.320
141.000
8
Haryana
7.13
13.68
48.356
3.0222
-
3.020
6.180
9
Himachal Pradesh
66.87
136.080
8.5050
-
12.860
13.060
10
Jammu & Kashmir
0.00
91.210
189.92
11.8699
4.662
9.530
36.8113
11
Ladakh
0.00
6.148
60.866
3.800
8.3700
12
Jharkhand
36.77
41.915
236.118
27.2774
-
23.180
82.000
13
Karnataka
21.76
6.162
385.357
119.8348
22.877
96.960
131.9998
14
Kerala
48.77
-
43.954
13.2471
-
0.000
6.590
15
Madhya Pradesh
221.278
84.900
652.964
75.0302
19.800
257.620
78.750
16
Maharashtra
103.00
-
801.340
50.0836
-
108.550
187.500
17
Manipur
1.46
-
147.899
9.2436
-
0.000
14.205
18
Meghalaya
1.19
-
137.920
60.7999
20.160
0.000
23.828
19
Mizoram
22.27
-
112.392
7.0245
12.600
21.420
31.820
20
Nagaland
137.55
3.531
50.400
13.6250
30.240
12.880
25.310
21
Odisha
83.11
1.750
434.411
123.1806
21.566
45.385
145.9999
22
Punjab
--
-
48.497
3.0310
-
5.300
3.230
23
Rajasthan
119.43
449.896
1089.438
282.5638
25.875
0.000
74.330
24
Sikkim
2
-
50.400
3.1500
-
5.510
13.440
25
Tamil Nadu
-
-
172.038
10.7523
8.400
42.840
80.540
26
Telangana
33.50
60.340
214.594
27.6021
6.246
38.360
3.680
27
Tripura
10.75
11.740
50.400
20.3000
30.240
0.000
16.5396
28
Uttar Pradesh
-
-
348.429
21.7767
-
0.000
86.2000
29
Uttarakhand
-
-
176.982
11.0614
-
19.500
32.9900
30
West Bengal
92.87
-
210.360
13.1475
-
22.740
26.9400
Grand Total
1472.33
990.221
7773.52
1165.174
300.33259
987.27
1661.4301

খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
ভারতকী খুঙ্গংদা লায়রবা কোকহন্নবা স্কিম
26 JUL 2024 2:38PM by PIB Imphal
হিংনবী লম্বীশিংগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা, খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীদুনা, খুঙ্গংগী নহারোলশিংদা স্কিল লৈহন্দুনা, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্দুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মীওইশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিনা মখল কয়াগী লাল্লোং কয়া পায়খৎলে। হিরম অসিদা, সরকারনা থৌরম কয়া হায়বদি মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা, দিনদয়াল এন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসন, দিনদয়াল উপধ্যায় গ্রামিন কৌসাল য়োজনা অমসুং নেসনেল সোসিএল এসিসতেন্স প্রোগ্রাম অমসুং প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিনচায়ি য়োজনাগী ৱাতরসেদ দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্ত পায়খৎলি।
হৌখিবা চহি মঙা অসিদা স্কিমশিং অসিগীদমক রাজ্যশিংদা থাদখিবা স্কিমশিংগী শেনফমশিংগী অকপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
খুঙ্গং চাউখৎনবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা, এস.সি, এস.তি অমসুং মাইনোরিতিশিং কান্নবশিং ফংলে। মসিগী মতাংদা অকুপ্পশিং মখাদা পীরি:
1. মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা এস.সি লাখ 655.09 অমসুং এস.তি লাখ 547.09 থবক ফংখ্রে।
2. দিনদয়াল এন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসনগী মখাদা, মিসন অসি জুন 2024 দা হেক হৌদোকপদগী, স্কিম অসিনা এস.সি য়ুমথোং 1,97,45,021, এস.তি য়ুমথোং 1,22,32,174 অমসুং মাইনোরিতি য়ুমথোং 80,04,414 কোনশিনখ্রে। মসিগা চপ মান্ননা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং থবক তৌনবা, এস.সি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ 17,88,155, এস.তি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ 11,20,624 অমসুং মাইনোরিতি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ 6,88,057 থবক তৌহনখ্রে।
3. প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা, এস.সিশিংগী য়ুম পুন্না 68,58,151 সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা য়ুম 59,06,403 শাবা লোইশিনখ্রে; এস.তিগী য়ুম 65,89,252 সেঙ্কসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা য়ুম 57,21,852 শাবা লোইখ্রে; অমসুং মাইনোরিতিগী য়ুম 35,51,510 সেঙ্কসন তৌবদা য়ুম 33,48,652 শাবা লোইশিনখ্রে।
1. প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা অসি লনাই/কাংলুপ অমগী নত্তে। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা শেমখিবা লম্বীশিং অসি খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কীনি। মসিনা এস.তিশিংগী লমদমশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। হেক হৌদোকপদগী 22.07.2024 ফাওবদা, কিমি 8,27,419 গী লম্বী সেঙ্কসন তৌবদা, কিমি 7,65,512 গী লম্বী শেমখ্রে। হন্দক য়োজনা অসিগী মখাদা পি.ভি.তি.জি অপুনবা মীশিং 100 তাবা মফমশিংদা লম্বী শেম্বা হৌখ্রে। চহি মঙা (2023-24 দগী 2027-28) দা কিমি 8,000 শেম্নবা পান্দম থম্লি। প্রধান মন্ত্রী জনজাতি অদিবাসি ন্যায়া মহা অভিয়ানগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা কিমি 2,813.11 সেঙ্কসন তৌখ্রে।
2. শেনবা চহি 2019-20 দগী জুন, 2024 ফাওবদা, দিনদয়াল উপধ্যায় গ্রামিন কৌসাল য়োজনাগী মখাদা, খুঙ্গংগী এস.সি নহারোল 275693 ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং 183160 থবক ফংখ্রে; খুঙ্গংগী এস.তি নহারোল 155168 ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং 106344 থবক ফংখ্রে অমসুং মাইনোরিতি নহারোল 145787 ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং 90233 থবক ফংখ্রে।
3. এন.এস.এ.পিগী মখাদা 2021-22 গী মমাঙদা এস.তিগী তোখায়বা ফন্দশিং থাদোকখিদে। 2021-22 দগী এস.তি বেনিফিসরিশিং মশক খঙদোক্লে অমসুং মখোয়গী তোখায়বা ফন্দ পীরে। মরম অদুনা, 2021-22 দগী 2023-24 ফাওবা স্কিম অসিগী মখাদা এস.সি অমসুং এস.তি বেনিফিসরি মশিং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি
এস.সি বেনিফিসরি মশিং
এস.তি বেনিফিসরি মশিং
2021-2022
5662755
2989376
2022-2023
5696683
3009053
2023-2024
5817385
3067787
1. প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিনচায়ি য়োজনাগী ৱাতরসেদ দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্ত অসি মফম অমা শেমগৎনবা থৌরম অমনি অমসুং মসিদা এস.সি, এস.তি অমসুং মাইনোরিতি ফুরুপশিং য়াওরি। প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিনচায়ি য়োজনাগী ৱাতরসেদ দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্ত 2.0 গী মখাদা, 2022-23 দগী 2023-24 ফাওবদা, ঈশিং লোকশিন্নবা মফম 1,05,009 শেমগৎলে/নৌনা শেমজিল্লে, লম হেক্তর 1,46,659 ইথৈ ফংহনখ্রে, লম হেক্তর 84,679 উ থাখ্রে, লৌমী 706066 কান্নবা ফংহনখ্রে অমসুং মেনদেস 12731044 গী থবক পীখ্রে।
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী থবক ফজনা তৌরিবা অদু য়েংশিন্নবা মল্তিদাইমেন্সনেল পোভর্তি ইন্দেক্স(এমপিআই)গী নোদেল এজেন্সি ওইনা 2020 দা নিতি অয়োগ হাপ্লে। হকশেল, লাইরিক-লাইশু, ন্যুত্রিসন, খুঙ্গং চাউখৎহনবা, থক্নবা ঈশিং, সেনিতেসন, মৈ অমসুং সহর চাউখৎহনবা হিরমশিংদা থবক তৌরিবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিং য়াওনা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল এম.পি.আই কোওর্দিনেসন কম্মিতি( এম পি আই সি সি) অমা নিতি অয়োগনা শেম্লে। কম্মিতি অসিদা স্তেতিসতিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তসন মিনিস্ত্রিগী অখঙ-অহৈশিং য়াওরি অমসুং য়ু.এন.দি.পি অমসুং ওক্সফোর্দ পোভর্তি এন্দ হুমেন দিবলপমেন্ত ইন্দেক্স ইনিসিয়েতিপনা তেক্নিকেল পার্তনরশিং ওইরি। মসিগী ফল ওইনা, ভারতকী মল্তিদাইমেন্সনেল পোভর্তি ইন্দেক্স(এমপিআই) অমস শেম্লে। নবেম্বর 2021 দা বেজলাইন রিপোর্ত ফোঙখ্রে অমসুং নেসনেল এম.পি.আইগী অনিশুবা ইদিসন জুলাই 2023 দা ফোঙখ্রে।
‘নেসনেল মল্তিদাইমেন্সনেল পোভর্তি ইন্দেক্স: এ প্রোগ্রেস রিভিয়ু 2023’গী রিপোর্ত মতুংইন্না, হিরম কয়াদা লায়রবা লনাই মীওই মশিং 2015-16 অমসুং 2019-21 গী মরক্তা 24.85% দগী 14.96% দা হন্থরে, মসিদগী মতম অসিগী মনুংদা মীওই করোর 13.5 লায়রবা কোক্লে।
মিনিস্ত্রিনা স্কিমশিং/প্রোজেকশিং পায়খৎনবা পান্দমশিং থম্লি। থবকশিংগী ফিবম নৈনরে অমসুং পায়খৎফম থোকপা থবকশিং পায়খৎলে। হিরম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা মরুওইবা লাল্লোং খর পীরি:
1. পর্ফোমেন্স রিভিয়ু কম্মিতিগী মীফমশিং, দিস্ত্রিক দিবলপমেন্ত কো-ওর্দিনেসনেসন এন্দ মোনিতরিং কম্মিতি(দিসা) মীফমশিং, নেসনেল লেভেল মোনিতরস, এরিয়া ওফিসারস স্কিমশিং, কম্মন রিভিয়ু মিসন, ইভালুয়েসন অমসুং ইম্পেক এসেসমেন্ত স্তদিজশিং য়াওনা মওং কয়াদা খুঙ্গং চাউখৎনবা স্কিমশিং পায়খৎলিবা অসি য়েংশিল্লি। রাজ্যশিং/য়ুতিশিংগী ওইবা অকক্নবা য়েংশিনবগী থবকশিং মতম মতমগী ওইনা পাংথোক্লি অমসুং মখোয়দগী ফংলকপগী মতুংইন্না থবক পায়খৎলি।
2. খুঙ্গং চাউৎনবা স্কিমগী ত্রান্সসেক্সনশিং এম.আই.এসতা য়ুম্ফম ওইদুনা, খুদক্তা স্কিমশিংগী ফিবম মরী লৈনবশিং য়েংশিনবা ঙম্লে। খুঙ্গং চাউখৎনবা স্কিমশিংগী দেতাশিং পব্লিক দোমেন্দা ফংলে।
3. উমং কোকথোকপগী অয়াবা লৌনবা, থবক শুনবা মীওইশিং অমসুং তেক্নিকেলগী মতেং লৌনবা মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং/এজেন্সিশিংগা পুনশিন্নবা মিনিস্ত্রিনা থৌরাং তৌরে।
4. মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম অমসুং প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগুম্বা স্কিম খরগী ওইনা সোসিএল ওদিৎশিং পাংথোক্লে। মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিমগী থবকশিংগী মতাংদা থেংনবা অৱাবশিং কোকহন্নবা ওমবুদসমেন হাপ্লে। খুঙ্গং চাউখৎনবগী স্কিমশিংদা পুক্নিং চঙদুনা অৱাবশিং কোকহল্লে।
5. থৌরমশিং পায়খৎনবা মতিক চাবা স্তাফশিং হাপ্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে। স্তাফ হাপ্নবা অমসুং এদমিনিস্ত্রেসনগী চাদিংগীদমক ফন্দশিং পীরে। মতম মতমগী মতুংইন্না ত্রেনিং অমসুং ওরিয়েন্তসন থৌরম পাংথোক্লে।
6. থবকশিং য়েংশিন্নবা মোবাইল এপ্লিকেসন হায়বদি এরিয়া ওফিসার এপ্প হৌদোক্লে। অতোপ্পা মফমশিংগীশু মান্নবা এপ্পশিং পুথোক্লে। ওফিসিএলশিংগী থবকশিংশু য়েংশিল্লে।
7. ফন্দ থাদোক্নবা ৱাফম পুখৎলক্নবা রাজ্য সরকারগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি অমসুং মতম চানা চে-চাং পীশিন্নবা মখোয়দা খঙহনখ্রে।
8. স্কিমশিং ফজনা পাংথোক্নবা তকশিন্নবা নুপীশিংগী লুপশিং, মীয়ামগী লুপশিং অমসুং সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিংদা ৱাখল তাহল্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা রুরেল দিবলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কামলেস পাসৱান্না ফোঙদোকখিবনি।
*****
হৌখিবা চহি মঙাদা লায়রবা কোকহন্নবা স্কিমশিংগী মখাদা রাজ্যশিংদা থাদখিবা শেনফমশিং অমসুং শীজিন্নখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
1. মহাত্মা গান্ধী নেসনেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গরেন্তি স্কিম( এম জি এন আর জি এস)
মহাত্মা গান্ধী এন.আর.জি.এসগী মখাদা রাজ্যগী সিয়ার য়াওরগা রাজ্য-রাজ্যনা চাদিং তৌখিবা অপুনবা শেনফমগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
রাজ্যগী সিয়ার য়াওরগা চাদিং তৌখিবা অপুনবা(লুপা লাখ)
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্ধ্র প্রদেস
556396.79
1096443.58
829110.23
862312.5
894055.68
2
অরুনাচল প্রদেস
15877.82
48537.97
47833.97
58313.24
58110.77
3
অসাম
144221.89
252272.06
238095.4
204199.34
243643.98
4
বিহার
337434.88
642495.98
650209.36
668395
789647.22
5
ছতিসগর
301154.62
411232.7
397973.09
358996.99
384814.36
6
গৱা
134.01
325.91
374.68
421.75
256.05
7
গুজরাত
96564.67
133495.63
173542.14
197362.37
204131.25
8
হরিয়ানা
37858.09
80196.07
70701.3
47120.28
58460.49
9
হিমাচল প্রদেস
70892.55
98882.39
108849.73
129059.16
128827.07
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
100485.28
155573.05
114410.42
96867.24
121849.65
11
ঝারখন্দ
170055.18
315040.85
333405.15
294424.01
378069.22
12
কর্নাতকা
475247.88
563593.77
620263.69
659760.06
661238.53
13
কেরলা
270224.42
386830.04
402280.42
399121.58
396899.67
14
লাদাখ
6747.12
5029.93
5811.47
6746.13
7040.86
15
মধ্য প্রদেস
495002.83
914122.04
803623.41
779313.06
713095.65
16
মহারাস্ত্রা
182569.96
202115.08
242382.93
302611.27
446357.22
17
মনিপুর
45542.78
105264.04
92479.12
80445.89
66417.62
18
মেঘালয়
109839.54
136712.88
112716.88
126597.65
109175.95
19
মিজোরম
51529.32
54921.95
52990.56
54198.01
70575.77
20
নাগালেন্দ
39365.43
44284.66
53908
88993.23
77266.97
21
ওরিসা
283944.16
583954.35
598915.64
553369.66
543338.51
22
পঞ্জাব
76751.38
124160.37
127934.75
133784.64
131837.67
23
রাজস্থান
670251.99
979825.73
1045431.52
1018663.09
935549.99
24
সিক্কিম
9053.27
10743.23
11775.59
10653.27
12864.66
25
তামিলনাদু
562157.51
843516.02
979561.57
1142097.86
1339289.37
26
তেলঙ্গানা
219331.71
457829.05
418935.61
344315.74
407267.15
27
ত্রিপুরা
85767.65
106398.6
108460.05
100811.19
112625.24
28
উত্তর প্রদেস
605469.77
1291540.53
875802.95
1193284.89
1139661.69
29
উত্তরখন্দ
55608.94
85379.73
62860.76
90909.72
72317.7
30
নোংচুপ বেঙ্গল
724151.46
1020516.8
1090857.7
106252.67
18324.7
31
অন্দমান অমসুং নিকোবর
458.69
668.04
620.98
349.36
495.72
32
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
108.18
33
লাক্ষদ্বিপ
10.8
5.74
4.46
12.95
12.58
34
পুদুচেরি
1711.29
2532.18
1436.41
2371.12
6160.95
অপুনবা
6801813.68
11154441
10673559.94
10112134.92
10529788.09
1. প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন(পি এম এ ৱাই-জি)
(লুপা করোর )
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙাদা থাদোকখিবা কেন্দ্রগী শরুক
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা
চাদিং
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা
চাদিং
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা
চাদিং
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা
চাদিং
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা (পি.এম-জনমন য়াওনা)
চাদিং
1
অরুনাচল প্রদেস
0.00
0.40
0.00
5.97
104.85
16.70
69.58
127.27
243.10
239.84
2
অসাম
1433.97
2046.75
1503.43
1269.44
5771.11
2195.33
9141.75
10913.25
2934.45
6356.77
3
বিহার
4902.97
8265.94
6683.93
10004.40
3082.22
5954.44
7497.21
11718.07
29.66
1098.10
4
ছতিসগর
562.54
989.82
307.12
983.99
0.00
31.32
344.23
822.15
1730.76
2201.83
5
গৱা
0.00
0.80
0.00
0.53
0.00
0.37
0.00
0.49
0.00
0.58
6
গুজরাত
385.56
798.10
192.78
495.64
687.29
893.09
911.75
1004.66
559.25
1540.85
7
হরিয়ানা
34.55
63.35
0.00
13.27
0.00
17.26
44.33
62.35
3.23
32.44
8
হিমাচল প্রদেস
0.00
11.10
10.62
23.40
32.97
44.04
37.86
33.24
99.46
92.40
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
67.69
221.42
795.86
599.35
123.43
419.37
1031.58
709.95
1234.69
1363.33
10
ঝারখন্দ
2442.76
3396.56
3348.51
3750.22
1207.91
4237.82
1236.02
2127.40
28.09
523.34
11
কেরলা
0.00
11.80
0.00
25.05
0.00
66.87
70.29
94.63
2.11
22.86
12
মধ্য প্রদেস
2291.98
4176.03
4565.80
4068.96
4509.58
8046.72
6374.91
11171.29
241.64
1258.46
13
মহারাস্ত্রা
1815.33
1924.76
1310.10
2433.50
1249.80
2003.81
1676.07
3098.13
785.21
1809.66
14
মনিপুর
10.30
12.83
84.89
93.49
21.01
26.86
161.14
128.80
216.45
157.32
15
মেঘালয়
22.60
57.97
191.08
185.54
90.13
72.51
106.44
88.26
1591.26
1498.37
16
মিজোরম
0.00
31.80
16.16
13.82
41.92
5.83
29.58
55.52
157.90
140.30
17
নাগালেন্দ
0.00
15.25
17.40
2.12
17.41
20.44
52.50
28.68
334.17
322.57
18
ওরিসা
2197.33
5460.06
2821.87
4556.46
1011.87
1122.73
1723.28
310.83
4310.71
7643.52
19
পঞ্জাব
0.00
36.01
49.22
59.10
18.31
60.73
71.68
100.86
32.64
48.16
20
রাজস্থান
2933.34
2923.07
1108.59
3679.45
1405.46
2332.48
2157.52
3036.53
67.57
661.99
21
সিক্কিম
0.65
0.37
0.00
0.28
0.57
0.06
0.97
1.67
1.58
2.12
22
তামিলনাদু
487.52
996.93
78.62
672.61
928.93
668.86
2004.39
2290.47
28.23
975.55
23
ত্রিপুরা
229.52
210.50
113.62
98.30
1368.48
1111.18
1264.20
1325.14
1276.90
1664.58
24
উত্তর প্রদেস
1145.64
2207.35
4830.90
5990.29
3727.00
7869.83
4777.03
7317.50
2620.93
5014.91
25
উত্তরখন্দ
0.00
5.71
0.00
1.31
149.18
138.33
128.08
172.55
388.19
353.88
26
নোংচুপ বেঙ্গল
5976.00
8854.36
8810.54
10037.26
687.84
5423.18
0.00
1108.30
0.00
80.61
27
অন্দমান অমসুং নিকোবর
0.00
1.12
16.88
8.53
0.00
1.87
0.00
0.42
5.45
2.19
28
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
55.98
23.33
0.00
33.46
0.00
21.85
0.00
13.49
0.00
16.73
29
দমন অমসুং দিয়ু
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.06
0.00
0.16
30
লাক্ষদ্বিপ
0.00
0.35
0.00
0.01
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
31
পুদুচেরি
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
32
অন্ধ্র প্রদেস
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
87.65
269.76
503.66
33
কর্নাতকা
309.60
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
214.92
0.00
3.61
468.67
34
তেলঙ্গানা
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
35
লাদাখ
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
3.09
2.94
18.90
17.60
অপুনবা
27305.84
42743.89
36857.93
49105.75
26237.24
42803.87
41130.36
57952.51
19215.89
36113.37
1. প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা( পি এম জি এস ৱাই)
( লুপা করোর )
হৌখিবা চহি মঙাদা থাদোকখিবা শেনফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
0.00
0.00
9.22
12.22
12.22
2
অন্ধ্র প্রদেস
476.27
53.20
50.00
644.13
140.64
3
অরুনাচল প্রদেস
1123.00
952.31
1090.60
1018.74
339.90
4
অসাম
2401.88
2516.62
1591.50
664.91
391.29
5
বিহার
286.70
49.13
375.00
1443.23
963.37
6
ছতিসগর
1614.60
924.48
394.41
995.87
401.77
7
গৱা
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8
গুজরাত
0.00
79.08
195.50
266.63
298.41
9
হরিয়ানা
16.03
0.00
353.23
168.25
74.01
10
হিমাচল প্রদেস
1284.89
745.24
517.45
624.76
617.56
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
695.50
1727.30
1328.34
717.00
1304.17
12
ঝারখন্দ
214.41
293.50
0.00
332.63
752.80
13
কর্নাতকা
534.24
49.29
704.25
720.47
72.25
14
কেরলা
48.64
89.97
0.00
106.76
54.25
15
মধ্য প্রদেস
1308.97
1099.54
1392.25
1557.47
599.42
16
মহারাস্ত্রা
150.00
0.00
0.00
743.00
1110.80
17
মনিপুর
263.85
420.66
742.00
744.98
161.29
18
মেঘালয়
357.00
355.29
483.92
405.89
122.59
19
মিজোরম
576.06
1.59
74.34
584.20
141.37
20
নাগালেন্দ
88.89
72.89
145.31
183.15
161.29
21
ওরিসা
798.11
774.29
404.12
1235.88
1262.55
22
পুদুচেরি
0.00
0.00
11.66
24.72
0.27
23
পঞ্জাব
0.00
0.00
68.59
231.06
265.10
24
রাজস্থান
184.74
237.15
917.51
199.90
404.79
25
সিক্কিম
4.39
195.50
107.28
263.33
94.37
26
তামিল নাদু
308.46
265.38
440.00
613.70
411.36
27
ত্রিপুরা
10.64
69.57
73.88
267.59
185.03
28
তেলঙ্গানা
267.38
0.00
86.38
321.43
296.9625
29
উত্তর প্রদেস
78.07
123.90
1418.55
2068.57
2679.63
30
উত্তরখন্দ
554.90
1536.27
787.00
1297.16
551.05
31
নোংচুপ বেঙ্গল
348.25
969.31
49.94
381.03
99.275
32
লাদাখ
0.00
50.00
140.79
109.97
37.50
অপুনবা
13995.87
13651.46
13952.99
18948.61
14007.29
1. দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসন(দে-এন আর এল এম)
(লুপা লাখ )
2019-20 দগী 2023-24 ফাওবা দে-এন আর এল এমগী মখাদা থাদোকখিবা কেন্দ্রগী শেনফমশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
কেন্দ্রনা কাইথোকপা অপুনবা
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা(এন আর এল এম)
কেন্দ্রনা কাইথোকপা অপুনবা
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা(এন আর এল এম)
কেন্দ্রনা কাইথোকপা অপুনবা
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা(এন আর এল এম)
কেন্দ্রনা কাইথোকপা অপুনবা
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা(এন আর এল এম)
কেন্দ্রনা কাইথোকপা অপুনবা
কেন্দ্রনা থাদোকখিবা(এন আর এল এম)
1
অন্ধ্র প্রদেস
11924.13
16652.51
13447.79
20171.69
25166.83
12583.42
25172.97
18879.74
25172.97
6294.25
2
বিহার
48627.99
48627.97
54841.65
80863.18
102633.22
102633.22
102658.29
128322.86
102658.29
141155.14
3
ছতিসগর
10800.58
10763.97
12180.67
12180.67
22795.48
22795.48
22801.05
17100.79
22801.05
29580.59
4
গৱা
400.00
200.00
400.00
400.00
700.00
350.00
750.00
750.00
750.00
750.00
4
গুজরাত
7694.51
7694.51
8677.71
12795.16
16239.87
12068.42
16243.84
12182.88
16243.84
16243.84
5
হরিয়ানা
4526.82
3997.97
5105.26
5105.26
9554.21
2388.55
9556.55
4778.28
9556.55
4778.28
6
হিমাচল প্রদেস
1906.41
1454.79
2150.01
1612.51
4023.63
4023.63
4024.62
4024.62
4024.62
5533.85
7
জে অমসুং কে
2359.46
2299.09
2660.95
11527.18
14668.93
11001.70
18016.86
12783.94
18000.00
18000.00
8
ঝারখন্দ
18335.62
24828.75
20678.53
25808.53
38698.78
38698.78
38708.23
38708.23
38708.23
38708.23
9
কর্নাতকা
15436.13
9571.50
17408.55
25664.59
32579.18
24434.39
32587.14
24440.36
32587.14
32587.14
10
কেরলা
6926.15
3463.08
7811.16
7811.16
14618.18
7309.10
14621.75
10966.32
14621.75
10966.32
11
মধ্য প্রদেস
23237.89
23237.89
26094.44
19570.83
48834.35
24417.18
48846.28
48846.28
48846.28
24423.14
12
মহারাস্ত্রা
30513.46
30513.46
34412.45
17206.23
51618.68
25809.34
64401.08
48300.81
64416.79
88573.08
13
ওরিসা
23380.72
30686.99
26368.30
38907.04
49346.87
61683.59
49358.92
61698.65
49358.92
67868.51
14
পঞ্জাব
2199.98
1099.99
2481.10
1860.83
4643.24
2321.62
4644.38
3483.28
4644.38
4254.00
15
রাজস্থান
11721.17
8587.33
13218.89
13218.89
24738.45
24738.45
24744.50
34023.68
24744.50
24744.50
16
তামিলনাদু
18074.67
23260.01
20384.24
28924.96
38148.01
38148.01
38157.33
38157.33
38157.33
28618.00
17
তেলঙ্গানা
8517.24
6525.19
9605.57
9605.57
17976.30
4494.08
17980.69
4495.18
17980.69
0.00
18
উত্তর প্রদেস
70008.07
51115.11
78953.66
78856.92
147757.57
147566.36
147793.66
110845.25
147793.66
147793.66
19
উত্তরখন্দ
3685.97
4643.32
4156.96
4618.84
7779.53
7620.73
7781.43
10699.47
7781.43
10699.47
20
নোংচুপ বেঙ্গল
25983.03
31911.65
29303.11
29303.11
54839.23
41129.43
54852.58
54852.59
54852.58
65716.38
21
এ অমসুং এন ইথৎশিং
200.00
200.00
300.00
300.00
600.00
450.00
900.00
449.90
600.00
600.00
22
দামন অমসুং দিয়ু
200.00
100.00
400.00
200.00
400.00
100.00
600.25
300.14
450.00
337.50
23
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
200.00
0.00
200.00
0.00
24
লাক্ষদ্বিপ
200.00
0.00
200.00
0.00
200.00
100.00
238.95
119.43
300.00
150.00
25
লাদাখ
200.00
1320.00
330.00
1319.20
659.60
1000.00
1000.00
25
পুদুচেরি
600.00
558.13
700.00
700.00
1000.00
500.00
1700.00
1275.00
1700.00
1700.00
অপুনবা
347660.00
341993.21
392141.00
447413.15
730880.54
617695.47
748460.55
691144.61
747751.00
771075.88
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং
26
অরুনাচল প্রদেস
5597.11
5181.12
7601.95
5218.39
8289.42
4144.71
13225.95
9919.47
12775.50
12775.50
27
অসাম
20781.78
24015.56
21687.67
26004.66
34298.66
34298.66
38136.28
38136.28
39843.04
39843.04
28
মনিপুর
5447.25
2723.63
5609.34
2804.67
10273.53
2568.38
12538.30
3134.58
10523.46
5261.73
29
মেঘালয়
8710.17
6295.40
11729.19
11729.20
14375.43
7187.72
16928.17
16928.19
19976.24
27467.33
30
মিজোরম
9588.20
7343.47
10004.73
5002.37
10540.55
2635.14
15671.94
3917.99
16396.02
6386.94
31
নাগালেন্দ
12853.08
9736.11
13544.04
6772.02
17118.28
4279.57
17793.90
8896.95
16428.04
12321.03
32
সিক্কিম
2948.06
1092.34
3922.88
980.72
4431.85
1079.84
6648.53
1662.13
7331.71
1832.93
33
ত্রিপুরা
15705.14
10434.88
16405.20
16405.20
17364.21
8682.11
24162.21
12081.11
30534.78
30534.78
অপুনবা
81630.79
66822.51
90505.00
74917.23
116691.93
64876.13
145105.28
94676.70
153808.79
136423.28
গ্রান্ত তুতেল
429290.79
408815.72
482646.00
522330.38
847572.47
682571.60
893565.83
785821.31
901559.79
907499.16
1. দিনদয়াল উপাধ্যায়-গ্রামিন কাউসাল্যা য়োজনা(দি.দি.য়ু-জি.কে.ৱাই)
(লুপা লাখ )
হৌখিবা চহি মঙাদা দি.দি.য়ু-জি.কে.ৱাইগী মখাদা চহি-চহিগী ওইনা রাজ্যশিংদা থাদখিবা শেনফমশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যশিং
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
3.00
798.00
0.00
0.00
0.00
2
অন্ধ্র প্রদেস
7910.93
0.00
0.00
0.00
4350.86
3
অরুনাচল প্রদেস
0.00
1333.50
0.00
0.00
53.60
4
অসাম
10433.00
1328.40
313.78
0.00
2210.23
5
বিহার
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
6
ছতিসগর
13913.07
60.00
91.47
0.00
20.01
7
গৱা
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8
গুজরাত
8205.60
0.00
0.00
0.00
0.00
9
হরিয়ানা
308.46
1318.00
0.00
0.00
0.00
10
হিমাচল প্রদেস
2583.90
69.30
74.23
2665.68
2631.74
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
23376.59
0.00
117.47
58.82
0.00
12
ঝারখন্দ
0.00
4171.27
0.00
1682.50
2786.45
13
কর্নাতকা
0.00
0.00
96.72
44.81
22.15
14
কেরলা
0.00
16381.56
0.00
0.00
0.00
15
মধ্য প্রদেস
11558.00
319.33
0.00
2096.97
2168.51
16
মহারাস্ত্রা
21925.00
0.00
0.00
0.00
25.73
17
মনিপুর
4468.79
0.00
0.00
0.00
17.15
18
মেঘালয়
2161.35
143.90
70.30
42.56
1247.36
19
মিজোরম
237.00
552.50
0.00
0.00
0.00
20
নাগালেন্দ
285.35
3727.80
0.00
0.00
12.86
21
ওরিসা
16616.31
4135.00
0.00
175.77
3630.14
22
পুদুচেরি
922.20
14.00
47.49
35.76
439.74
23
পঞ্জাব
8073.50
0.00
0.00
1647.89
929.75
24
রাজস্থান
0.00
9714.81
0.00
0.00
0.00
25
সিক্কিম
1566.90
43.35
0.00
0.00
673.93
26
তামিলনাদু
7698.00
5079.00
0.00
50.86
1876.32
27
তেলঙ্গানা
21597.00
108.00
0.00
0.00
0.00
28
ত্রিপুরা
0.00
772.94
58.49
37.38
17.14
29
উত্তর প্রদেস
765.00
48834.50
0.00
0.00
0.00
30
উত্তরখন্দ
8712.40
5668.14
0.00
43.86
41.79
31
নোংচুপ বেঙ্গল
11248.39
125.95
0.00
0.00
16.44
1. রুরেল সেল্ফ ইমপ্লোইমেন্ত ত্রেনিং ইন্সতিতুৎস(আর এস ই তি আই)
(লুপা লাখ )
হৌখিবা চহি মঙাদা আর.এস.ই.তি.আইগী মখাদা চহি-চহিগী অমসুং রাজ্য-রাজ্যদা থাদখিবা শেনফমশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.00
0.00
22.21
0.00
0.00
2
অন্ধ্র প্রদেস
128.18
391.83
0.00
1566.05
1566.05
3
অরুনাচল প্রদেস
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
4
অসাম
75.80
64.76
0.00
637.36
892.96
5
বিহার
401.30
102.58
644.10
0.00
1500.00
6
ছতিসগর
0.00
147.22
0.00
1450.81
0.00
7
দি অমসুং এন হাভেলি
0.00
45.24
0.00
0.00
0.00
8
গুজরাত
327.85
322.72
0.00
2176.75
862.73
9
হরিয়ানা
241.97
0.00
0.00
450.72
352.31
10
হিমাচল প্রদেস
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
11
জম্মু অমসুং কাস্মির*
0.00
402.69
0.00
0.00
0.00
12
ঝারখন্দ
180.33
403.75
430.07
1139.65
0.00
13
কর্নাতকা
263.19
723.46
0.00
2017.36
2265.24
14
কেরলা
216.27
162.48
0.00
0.00
1214.90
15
লাক্ষদ্বিপ
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
16
মধ্য প্রদেস
1277.06
600.40
3542.63
0.00
1500.00
17
মহারাস্ত্রা
237.85
1074.94
0.00
2647.82
2127.13
18
মনিপুর
21.09
8.21
0.00
0.00
98.75
19
মেঘালয়
21.35
9.69
0.00
171.24
107.57
20
মিজোরম
0.00
19.81
0.00
0.00
86.49
21
নাগালেন্দ
8.13
6.70
0.00
0.00
63.02
22
ওরিসা
235.65
581.34
588.07
1133.50
1250.76
23
পুদুচেরি
19.94
0.00
0.00
0.00
0.00
24
পঞ্জাব
64.28
193.10
305.05
966.27
361.67
25
রাজস্থান
368.80
436.86
0.00
1322.91
1218.42
26
সিক্কিম
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
27
তামিলনাদু
552.56
528.35
0.00
1518.84
2735.86
28
তেলঙ্গানা
134.90
795.20
0.00
1147.63
0.00
29
ত্রিপুরা
22.91
67.31
0.00
106.40
101.21
30
উত্তর প্রদেস
156.55
836.72
2852.93
0.00
0.00
31
উত্তরখন্দ
0.00
298.34
0.00
248.65
0.00
32
নোংচুপ বেঙ্গল
113.20
113.29
0.00
0.00
1000.00
1. নেসনেল সোসিএল এসিসতেন্স প্রোগ্রাম( এন এস এ পি)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2019-2020
2020-2021
2021-22
2022-23
2023-24
থাদোকখিবা
(লুপা লাখ)
বেনিফিসরি মশিং
থাদোকখিবা
(লুপা লাখ)
বেনিফিসরি মশিং
থাদোকখিবা
(লুপা লাখ)
বেনিফিসরি মশিং
থাদোকখিবা
(লুপা লাখ)
বেনিফিসরি মশিং
থাদোকখিবা
(লুপা লাখ)
বেনিফিসরি মশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
31777.20
997921
30936.37
997921
23349.60
997921
31733.89
997921
40740.80
1000240
2
বিহার
122968.09
3867270
124783.96
3867270
127828.22
3959782
134126.33
3959782
147310.60
4121906
3
ছতিসগর
28985.59
889272
15790.69
896519
27767.02
906080
29961.18
911904
27754.22
917139
4
গৱা
0.00
2706
0.00
2706
0.00
11959
0.00
14242
0.00
14305
5
গুজরাত
21079.68
735025
27356.08
857543
18757.13
865730
24201.38
878710
20710.89
963025
6
হরিয়ানা
12273.36
331423
4617.14
331423
0.00
329496
25019.99
331423
0.00
351410
7
হিমাচল প্রদেস
4570.82
115191
4737.73
115191
1230.18
115338
3584.92
119333
9018.57
119333
8
ঝারখন্দ
27161.20
1357937
28902.03
1359831
47174.11
1357739
40920.91
1355932
27658.89
1316651
9
কর্নাতকা
52046.56
1416722
52523.44
1416757
49417.07
1413400
44657.65
1414586
45052.40
1414586
10
কেরলা
11283.03
729591
28859.28
729591
0.00
729591
0.00
729591
60213.92
887718
11
মধ্য প্রদেস
57554.51
2236789
70662.25
2236789
60060.69
2236789
101039.78
2236789
82790.75
2254295
12
মহারাস্ত্রা
33529.98
1311372
34099.89
1338693
29587.97
1359210
17114.43
1351386
0.00
1346365
13
ওরিসা
66122.22
2116519
62169.75
2120601
65363.21
2101948
68058.44
2127452
68547.36
2111244
14
পঞ্জাব
3286.43
143077
4738.27
126569
1113.73
137904
0.00
140904
1541.22
140904
15
রাজস্থান
31141.14
1047628
32929.06
1069320
9377.69
1168697
62175.52
1195049
30520.44
1202382
16
তামিলনাদু
57808.97
1899533
32721.28
1899533
84192.43
1934987
57878.86
1951042
67595.26
2005691
17
তেলঙ্গানা
10548.29
712596
32368.04
713193
10751.78
713193
21644.80
713193
16666.37
728253
18
উত্তর প্রদেস
154363.31
5330465
154573.51
5483086
161741.71
5485153
183517.67
5592696
139301.47
5906697
19
উত্তরখন্দ
5055.82
219917
11353.99
219917
5108.75
239758
11891.96
236143
8913.47
236143
20
নোংচুপ বেঙ্গল
85595.60
2219580
65171.15
2220205
46119.35
2202448
62255.91
2207824
100318.32
2041166
অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিং
21
অরুনাচল প্রদেস
0.00
8025
0.00
36325
0.00
8480
0.00
8480
904.59
8479
22
অসাম
29088.34
874816
30341.53
875563
29622.26
858254
30954.42
877764
28980.90
812099
23
মনিপুর
1914.50
65961
3163.38
66545
523.90
66577
2728.82
66963
1636.40
67359
24
মেঘালয়
1386.62
58488
2069.72
66329
1113.90
69034
2112.18
70015
2168.84
69446
29
মিজোরম
1053.19
28735
1062.20
28503
534.94
28645
1066.90
28604
1062.02
28721
26
নাগালেন্দ
2092.69
52345
2131.22
52345
1594.05
52345
2255.86
52345
1714.61
53914
27
সিক্কিম
581.25
19467
931.77
19467
0.00
19479
814.36
19984
0.00
19989
28
ত্রিপুরা
6778.33
145197
1388.42
135416
2819.44
124509
3002.62
149873
4400.21
160798
সব তুতেল
860046.72
28933568
860382.14
29283151
805149.13
29494446
962718.77
29739930.0
935522.52
30300258
য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং
29
এ অমসুং এন ইথৎশিং
0.00
6574
119.90
1240
0.00
1241
0.00
1238
0.00
1236
30
চান্দিগর
0.00
3935
0.00
3935
0.00
3935
0.00
5484
0.00
5484
31
দি অমসুং এন হাভেলি অমসুং দি অমসুং দি
0.00
11521
0.00
11441
0.00
11487
0.00
11553
0.00
11730
32
এন.সি.তি দিল্লি
5271.28
166746
2939.36
166746
5664.20
168831
0.00
162581
0.00
162185
33
জে অমসুং কে
2381.57
153944
2457.78
139932
3809.72
150152
2112.65
150402
8000.55
147734
34
লাদাখ
114.36
7406
0.00
6959
368.48
7260
0.00
10262
35
লাক্ষদ্বিপ
0.00
393
0.00
375
0.00
375
0.00
366
0.00
328
36
পুদুচেরি
1273.35
30620
1146.84
28639
599.42
29910
0.00
30620
0.00
30668
সব তুতেল
8926.20
373733
6778.24
359714
10073.34
372890
2481.13
0.00
369504
অতোপ্পশিং
266.84
-
1500.00
-
-
-
-
-
5587.43
-
অপুনবা
869239.76
29307301
868660.38
29642865
815222.47
29867336
965199.90
30109434
941109.95
30669762
1. প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিচায়ি য়োজনা(পি এম কে এস ৱাই) গী ৱাতরসেদ দিবলপমেন্ত কম্পোনেন্ত(দব্লিউ দি সি)
(লুপা করোর )
দব্লি.দি.সি-পি.এম.কে.এস.ৱাই অমসুং দব্লি.দি.সি-পি.এম.কে.এস.ৱাই 2.0 গী মখাদা 2019-20 দগী
2023-24 ফাওবদা রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
দব্লি.দি.সি-পি.এম.কে.এস.ৱাই 1.0
দব্লি.দি.সি-পি.এম.কে.এস.ৱাই 2.0
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
কেন্দ্রগী শরুক
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
কেন্দ্রগী শরুক
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
থাদোকখ্রবা ফন্দশিং
1
অন্ধ্র প্রদেস
144.39
43.890
333.188
45.7365
-
42.110
23.120
2
অরুনাচল প্রদেস
55.71
5.800
367.706
22.9816
12.600
70.080
119.000
3
অসাম
49.03
169.260
263.703
16.4814
15.840
54.020
108.000
4
বিহার
88.37
-
256.222
112.9426
8.361
0.000
0.5225
5
ছতিসগর
47.07
-
368.198
23.0123
-
40.285
135.00
6
গৱা#
-
-
33.575
2.0984
-
0.000
4.475
7
গুজরাত
77.93
-
412.684
25.7927
-
51.320
141.000
8
হরিয়ানা
7.13
13.68
48.356
3.0222
-
3.020
6.180
9
হিমাচল প্রদেস
66.87
136.080
8.5050
-
12.860
13.060
10
জম্মু অমসুং কাস্মির
0.00
91.210
189.92
11.8699
4.662
9.530
36.8113
11
লাদাখ
0.00
6.148
60.866
3.800
8.3700
12
ঝারখন্দ
36.77
41.915
236.118
27.2774
-
23.180
82.000
13
কর্নাতকা
21.76
6.162
385.357
119.8348
22.877
96.960
131.9998
14
কেরলা
48.77
-
43.954
13.2471
-
0.000
6.590
15
মধ্য প্রদেস
221.278
84.900
652.964
75.0302
19.800
257.620
78.750
16
মহারাস্ত্রা
103.00
-
801.340
50.0836
-
108.550
187.500
17
মনিপুর
1.46
-
147.899
9.2436
-
0.000
14.205
18
মেঘালয়
1.19
-
137.920
60.7999
20.160
0.000
23.828
19
মিজোরম
22.27
-
112.392
7.0245
12.600
21.420
31.820
20
নাগালেন্দ
137.55
3.531
50.400
13.6250
30.240
12.880
25.310
21
ওরিসা
83.11
1.750
434.411
123.1806
21.566
45.385
145.9999
22
পঞ্জাব
--
-
48.497
3.0310
-
5.300
3.230
23
রাজস্থান
119.43
449.896
1089.438
282.5638
25.875
0.000
74.330
24
সিক্কিম
2
-
50.400
3.1500
-
5.510
13.440
25
তামিলনাদু
-
-
172.038
10.7523
8.400
42.840
80.540
26
তেলঙ্গানা
33.50
60.340
214.594
27.6021
6.246
38.360
3.680
27
ত্রিপুরা
10.75
11.740
50.400
20.3000
30.240
0.000
16.5396
28
উত্তর প্রদেস
-
-
348.429
21.7767
-
0.000
86.2000
29
উত্তরখন্দ
-
-
176.982
11.0614
-
19.500
32.9900
30
নোংচুপ বেঙ্গল
92.87
-
210.360
13.1475
-
22.740
26.9400
অপুনবা
1472.33
990.221
7773.52
1165.174
300.33259
987.27
1661.4301