Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cultivation of Genetically Modified crops
06 AUG 2024 6:06PM by PIB Delhi
Bt. cotton is the only Genetically Modified (GM) crop approved in 2002 by the Genetic Engineering Appraisal Committee (GEAC) of Ministry of Environment, Forest and Climate Change for commercial cultivation in the Country. Details of State wise area, production and yield of Bt. cotton is at Annexure.
Indian Council of Agricultural Research (ICAR)- Central Institute for Cotton Research (CICR), Nagpur conducted study to evaluate the impact of Bt. cotton in Maharashtra during 2012-13 and 2013-14. ICAR-CICR also conducted study on impact of Bt. cotton on soil ecology. During the period of survey the incidence of bollworms infestation reduced drastically and also decreases in number of insecticide application from 8 to 4. Further, ICAR-CICR studies had shown no adverse effect of Bt. cotton cultivation on soil ecological parameters. During the year 2023–24, in Andhra Pradesh State 4,73,345 farmers are cultivating Bt. cotton.
The study conducted by ICAR-CICR observed an yield difference of 3-4 qtls/acre with the adoption of Bt. cotton. Further, ICAR-CICR study revealed that increase in income with the adoption of Bt. cotton is due to yield increase and reduction in insecticide cost against the cotton bollworm. Current net return from Bt. cotton is estimated at Rs.25,000 per ha in rainfed situation with the adoption of suitable agronomy. With the rapid adoption of Bt. cotton by the farmers, currently more than 96% area under cotton cultivation is occupied by the Bt. cotton, to conduct such study on Bt. cotton is difficult as the corresponding non Bt. cotton are not under cultivation.
Annexure
Details of State wise area, production and yield of Bt. cotton:
Area
(lakh ha)
Production
(lakh bales)
Yield
(kg/ha)
State
21-22
22-23
21-22
22-23
21-22
22-23
Punjab
2.51
2.49
6.46
4.44
437
303
Haryana
6.36
5.75
13.16
10.01
352
296
Rajasthan
7.56
8.15
24.81
27.74
558
579
Gujarat
22.84
24.84
75.09
87.95
559
602
Maharashtra
44.10
41.82
82.49
83.16
318
338
Madhya Pradesh
5.60
5.95
14.20
14.33
431
410
Telangana
18.89
19.73
48.78
57.45
439
495
Andhra Pradesh
5.54
7.04
17.08
15.41
524
372
Karnataka
6.74
9.49
19.55
25.68
493
460
Tamil Nadu
1.48
1.73
3.02
3.19
347
313
Odisha
1.93
2.16
6.26
7.05
551
554
Others
0.17
0.12
0.28
0.19
279
269
TOTAL
123.72
129.27
311.18
336.60
428
443
This information was given by the Union Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur in a written reply in Lok Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
জিনেতিকেল্লি মোদিফাইদ ক্রোপশিং থাবা
06 AUG 2024 6:06PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা শেন্দোং তান্নবা থানবগীদমক ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিগী জিনেতিক ইঞ্জিনিয়ারিং এপ্রাইসেল কম্মিতি(জি ই এ সি)না 2002 দা অয়াবা পীখিবা জিনেতিকেল্লি মোদিফাইদ( জি এম) ক্রোপ অসি বি.তি কত্তন মথন্থনি। বি.তি কত্তন থারিবা লমগী পাক-চাউবা অমসুং পোৎথোক্কী মতাংদা রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
মহারাস্ত্রাদা 2012-13 অমসুং 2013-14 মনুংদা বি.তি কত্তন্না পীবা চৈথেং নৈন্নবা ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিছার্স(আই সি এ আর)- সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ফোর কত্তন রিছার্স, নাগপুরনা থিজিনখ্রে। লৈবাক লৈহাওদা বি.তি কত্তন্না পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ফোর কত্তন রিছার্স, নাগপুরনা থিজিনখ্রে। থিজিনবা মতম অদুদা বোলৱার্ম লায়না মপুংফানা হন্থবা থেংনখি অমসুং তিলহাৎহিদাক শীজিন্নবা মশিং 8 দগী 4 দা হন্থখি। মখা তানা, সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ফোর কত্তন রিছার্স, নাগপুরনা থিজিনবদা লৈবাক লৈহাওদা বি.তি কত্তন্না শোকহনবা অমতা থেংনখিদে। 2023–24 মনুংদা অন্ধ্র প্রদেসতা লৌমী 4,73,345 না বি.তি কত্তনা থাখি।
থিজিনবা অদুদা একর অমদা কুইন্তল 3-4 গী পোৎথোক পুথোকপা উখি। মখা তানা, সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ফোর কত্তন রিছার্স, নাগপুরনা থিজিনবদগী পোৎথোক হেনগৎলকপদগী অমসুং কত্তন বোলৱার্ম হাৎনবা তিলহাৎ হিদাক লৈবদা চঙবা শেনফম হন্থবদগী লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎলকপা থেংনখি। নোং ফজনা চুবা মতমদা হৌজিক বি.তি কত্তন থাবদা হেক্তর অমদা লুপা 25,000 ফংবা ঙম্মী হায়না পানরি অমসুং হৌজিক লশিং থারিবা অপুনবা লমগী 96% হেন্না বি.তি কত্তন থারে। বি.তি কত্তন নত্তবা লশিং থাদবদগী বি.তি কত্তনগা চাংদম্বদা খুদোংচাদবা থেংনরে।
এন্নেক্সর
রাজ্যশিংদা বি.তি কত্তন থারিবা লম অমসুং পোৎথোক অমসুং চাথোক্কী অকুপ্পা মরোলশিং :
লম
(হেক্তর লাখ)
পোৎথোক
(বেল লাখ)
চাথোক
(কেজি/হেক্তর)
রাজ্য
21-22
22-23
21-22
22-23
21-22
22-23
পঞ্জাব
2.51
2.49
6.46
4.44
437
303
হরিয়ানা
6.36
5.75
13.16
10.01
352
296
রাজস্থান
7.56
8.15
24.81
27.74
558
579
গুজরাত
22.84
24.84
75.09
87.95
559
602
মহারাস্ত্রা
44.10
41.82
82.49
83.16
318
338
মধ্য প্রদেস
5.60
5.95
14.20
14.33
431
410
তেলঙ্গানা
18.89
19.73
48.78
57.45
439
495
অন্ধ্র প্রদেস
5.54
7.04
17.08
15.41
524
372
কর্নাতকা
6.74
9.49
19.55
25.68
493
460
তামিল নাদু
1.48
1.73
3.02
3.19
347
313
ওরিসা
1.93
2.16
6.26
7.05
551
554
অতোপ্পশিং
0.17
0.12
0.28
0.19
279
269
অপুনবা
123.72
129.27
311.18
336.60
428
443
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলিফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামনাথ থাকুরনা ফোঙদোকখিবনি।