Ministry of Ports, Shipping and Waterways
20th Maritime State Development Council (MSDC) in Goa Concludes Successfully
Over 100 Key Issues Resolved Across Various States at 20th MSDC
Mega shipbuilding park plans across the states discussed
Launch of Indian Maritime Centre (IMC), a Policy Think Tank
MoPSW launched IIMDRC, Enhancing its Role as a Premier Global Hub for Maritime Dispute Resolution
Introduction of State and Port Ranking Systems to Drive Performance and Competition
Radioactive Detection Equipment to be installed at Ports for Enhanced Security
Under the leadership of PM Modi the Indian Maritime sector is growing like never before: Shri Sarbananda Sonowal
13 SEP 2024 3:52PM by PIB Delhi
The 20th Maritime State Development Council (MSDC), Goa concluded today with remarkable outcomes for India’s maritime sector. This two-day event saw the resolution of over 80 critical issues between the Central Government, States, and Union Territories, focused on port infrastructure modernization, connectivity, statutory compliances, maritime tourism, navigation projects, sustainability, and port security.
During the 20th MSDC, over 100 issues from various states were deliberated and successfully resolved. Several new and emerging challenges were also addressed, including the establishment of Places of Refuge (PoR) for ships in distress, the development of Radioactive Detection Equipment (RDE) infrastructure at ports to enhance security, and the facilitation of seafarers by recognizing them as key essential workers, ensuring better working conditions and access to shore leave. Additionally, the meeting discussed the implementation of a State Ranking Framework and a Port Ranking System to foster healthy competition and drive performance improvements across India's maritime sector.
The meeting was graced by the Union Minister of Port Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal; MoS, MoPSW, Shri Shantanu Thakur; Minister of Captain of Ports, Government of Goa, Shri Aleixo Sequeira; Shri Devendra Kumar Joshi, LG, Andaman & Nicobar; Shri Mankala S Vaidya, Minister of Fisheries, Ports, and Inland Water Transport, Government of Karnataka; Thiru E.V. Velu, PWD Minister, Tamil Nadu; Shri TK Ramachandran, Secretary, MoPSW and various other dignitaries.
Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal, emphasized the significance of MSDC’s contribution, ‘The MSDC has been instrumental in aligning policies and initiatives like the Indian Ports Bill and the Sagarmala program. By resolving key issues between the Central Government, states, and maritime boards, the Council has ensured the seamless development of India’s maritime infrastructure, enabling coastal states to capitalize on emerging opportunities.The MSDC’s efforts over the past two decades have facilitated the growth of over 50 non-major ports, which now handle more than 50% of India’s annual cargo. As major ports approach saturation, these non-major ports will play a crucial role in the future of India’s maritime sector’.
‘Under the leadership of PM Modi the Indian Maritime sector is growing like never before. Recently, PM Shri Narendra Modi Ji laid the foundation stone of India’s 13th Major Port worth Rs 76,220 crores at Vadhavan in Maharashtra 30th August 2024. The government has also designated Galathea Bay in the Andaman & Nicobar Islands as a 'Major Port'. This Rs 44,000 crore project will be developed under a public-private partnership model and aims to capture transshipped cargo currently handled outside India. The first phase is expected to be operational by 2029’, added Shri Sonowal.
The Sagarmala program, approved by the Union Cabinet in 2015, envisions a total of 839 projects with an estimated investment of Rs 5.79 lakh crore, slated for completion by 2035. Out of these, 262 projects, amounting to approximately Rs 1.40 lakh crore, have already been completed, while another 217 projects, valued at around Rs 1.65 lakh crore, are currently under active implementation. These projects span multiple sectors and involve the coordinated efforts of central ministries, state governments, major ports, and various other agencies, reflecting a comprehensive approach to transforming India’s maritime infrastructure.
‘India's maritime sector stands at a pivotal moment of transformation. Through the initiatives launched at the MSDC, we are not only advancing infrastructure and safety but also creating an environment that encourages innovation, collaboration, and growth. The inclusion of digital platforms and enhanced ease of doing business initiatives are key steps in making India a leader in global maritime trade. The future of India's maritime landscape is bright’, said Shri Shantanu Thakur, Minister of State for Ports, Shipping, and Waterways
In a major initiative to further improve the ease of doing business in the maritime sector, the MSDC launched the National Safety in Ports Committee (NSPC) application on the National Single Window System platform. This application will streamline regulatory processes, improving efficiency and reducing costs for stakeholders. The platform allows for real-time performance monitoring, which will significantly enhance the operational efficiency of various departments through well-coordinated information sharing.
The plans for a Mega Shipbuilding Park, spanning multiple states, were discussed during the Maritime State Development Council (MSDC) meeting. This ambitious initiative aims to consolidate shipbuilding capabilities across regions, fostering greater efficiency and innovation. By integrating resources and expertise from various states, the park is set to become a key hub for the maritime sector, driving growth and reinforcing India's position on the global shipbuilding stage.
Additionally, the launch of the Indian International Maritime Dispute Resolution Centre (IIMDRC) marks a significant milestone. This specialized platform will offer merit-based and industry-governed solutions to resolve maritime disputes efficiently, addressing the multi-modal, multi-contract, multi-jurisdictional, and multi-national nature of maritime transactions. IIMDRC positions India as a global hub for arbitration, aligning with the "Resolve in India" initiative.
Another noteworthy launch was the Indian Maritime Centre (IMC), a Policy Think Tank designed to bring together maritime stakeholders currently operating in silos. IMC will foster innovation, knowledge sharing, and strategic planning, driving growth and development across India’s maritime sector.
A historic highlight of the event was the keel laying ceremony for India’s largest dredger, a 12,000 Cu. M. Trailer Suction Hopper Dredger (TSHD), at Cochin Shipyard Limited, built in collaboration with IHC Holland. This is the first time a dredger of such magnitude is being constructed in India, marking a monumental achievement for the country’s maritime infrastructure.
Several maritime boards presented cutting-edge innovations during the MSDC. The Kerala Maritime Board showcased its innovative techniques for monetizing dredging efforts, while the Gujarat Maritime Board shared a case study on port-driven urban development initiatives. The Andhra Pradesh Maritime Board presented a comprehensive maritime development masterplan, and the Indian Coast Guard demonstrated a successful case study on the Maersk Frankfurt Fire rescue operation.
The Council also discussed the State Ranking Framework, which aims to promote healthy competition, performance enhancement, and sustainable practices among coastal states. A working group will be established to determine the parameters and weightage for evaluating and ranking states based on key maritime and regulatory metrics.
Shri Sonowal also shed light on the National Maritime Heritage Complex (NMHC) at Lothal, Gujarat, which will serve as an international tourist destination, showcasing India’s rich maritime heritage through advanced technology. The NMHC will see international collaborations with 25 countries, with signed MoUs from Portugal, UAE, and Vietnam, and MoU signings with France, Norway, Iran, and Myanmar in advanced stages. Maharashtra and Gujarat have already developed their state pavilions for NMHC, and coastal states are encouraged to participate and showcase their maritime heritage.
The 20th MSDC meeting has set a strong agenda for the future, ensuring that India’s maritime sector continues to grow, contributing significantly to the nation’s economy and solidifying its position in the global maritime landscape.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
গোৱাত ২০সংখ্যক সামুদ্ৰিক ৰাজ্য উন্নয়ন পৰিষদ(এম এছ ডি চি)ৰ সফল সামৰণি
২০সংখ্যক এমএছডিচিত বিভিন্ন ৰাজ্যত শতাধিক মূল বিষয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে
সমগ্ৰ ৰাজ্যত বিশাল জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যানৰ পৰিকল্পনা
পলিচি থিংক টেংক, ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ (আই এম চি) আৰম্ভ
আইআইডিআৰচিৰ শুভাৰম্ভ বন্দৰ জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালৰ, সামুদ্ৰিক বিবাদ নিষ্পত্তিৰ বাবে এক আগশাৰীৰ বিশ্ব কেন্দ্ৰ হিচাপে ইয়াৰ ভূমিকা বৃদ্ধি কৰে
কাৰ্য্যক্ষমতা আৰু প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাজ্য আৰু বন্দৰ ৰেংকিং ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তন
বৰ্ধিত সুৰক্ষাৰ বাবে বন্দৰসমূহত সংস্থাপন কৰিবলগীয়া তেজস্ক্রিয় ধৰা পেলোৱা সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ড পূৰ্বতকৈ অধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে: শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
13 SEP 2024 3:52PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বাবে উল্লেখযোগ্য ফলাফলক আলোকপাত কৰি আজি গোৱাত ২০সংখ্যক সামুদ্ৰিক ৰাজ্য উন্নয়ন পৰিষদ(এমএছডিচি)ৰ সামৰণি পৰে। দুদিনীয়া অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মাজত ৮০টাতকৈও অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়, য'ত বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণ, সংযোগ, বিধিগত অনুসৰণ, সামুদ্ৰিক পৰ্যটন, নৌ পৰিবহণ প্ৰকল্প, বহনক্ষমতা আৰু বন্দৰ নিৰাপত্তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
২০সংখ্যক এমএছডিচিৰ সময়ত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ শতাধিক বিষয় আলোচনাৰ মাধ্যমেৰে সফলতাৰে সমাধান কৰা হয়। আলোচনাত বিপদত পৰা জাহাজৰ বাবে আশ্ৰয় পইণ্ট (পিঅ’আৰ) স্থাপন, নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে বন্দৰসমূহত তেজস্ক্রিয় ধৰা পেলোৱা সঁজুলি (আৰডিই) আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ আৰু মূল অত্যাৱশ্যকীয় শ্ৰমিক হিচাপে নাৱিকসকলক চিকিৎসা সঁজুলিৰ ব্যৱস্থা কৰা, স্বীকৃতি, উন্নত কৰ্ম পৰিস্থিতিৰ সুবিধা আৰু তীৰত ছুটীৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ সুবিধা নিশ্চিতকৰণকে ধৰি কেইবাটাও নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰা হৈছিল৷ তদুপৰি বৈঠকত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক প্ৰসাৰিত আৰু প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰাৰ বাবে ৰাজ্যিক ৰেংকিং কাঠামো আৰু বন্দৰ ৰেংকিং ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়।
বৈঠকত বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল; বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ, গোৱা চৰকাৰৰ বন্দৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী এলেক্সিঅ’ চেকুৱেৰা, আন্দামান আৰু নিকোবৰৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ কুমাৰ যোশী, কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মীন, বন্দৰ, আভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণ মন্ত্ৰী শ্ৰী মানকলা এছ বৈদ্য, তামিলনাডুৰ বন্দৰ আৰু জলসম্পদ মন্ত্ৰী থিৰু ই.ভি. ভেলু, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী টি কে ৰামচন্দ্ৰনকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে এমএছডিচিৰ অৱদানৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, ‘ভাৰতীয় বন্দৰ বিধেয়ক আৰু সাগৰমালা কাৰ্যসূচীৰ দৰে নীতি আৰু পদক্ষেপক একাকাৰ কৰাত এমএছডিচিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য আৰু সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডৰ মাজৰ মূল সমস্যাসমূহ সমাধান কৰি পৰিষদে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিছে, যাৰ ফলত উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহে নতুন সুযোগসমূহৰ মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। বিগত দুটা দশকত এমএছডিচিৰ প্ৰচেষ্টাই ৫০টাতকৈও অধিক অপ্ৰধান বন্দৰৰ উন্নয়নত সহায় কৰিছে, যিবোৰে এতিয়া ভাৰতৰ বাৰ্ষিক সামগ্ৰীৰ ৫০%তকৈ অধিক সামগ্ৰী পৰিচালনা কৰে। যিহেতু প্ৰধান বন্দৰসমূহ পৰিপূৰকতাৰ কাষ চাপিছে, গতিকে এই অপ্ৰধান বন্দৰসমূহে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ভৱিষ্যতত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
'প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডটো পূৰ্বৰ দৰে হৈ থকা নাই।' শেহতীয়াকৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ৩০ আগষ্টত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাধৱানত ৭৬,২২০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ভাৰতৰ ত্ৰয়োদশ বৃহৎ বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। সোণোৱালে কয় যে, ‘২০২৯ চনৰ ভিতৰত প্ৰথম পৰ্যায়টো কাৰ্যক্ষম হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে৷ ইয়াৰে প্ৰায় ১.৪০ লাখ কোটি টকাৰ ২৬২টা প্ৰকল্প ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে, আনহাতে প্ৰায় ১.৬৫ লাখ কোটি টকাৰ আন ২১৭টা প্ৰকল্প বৰ্তমান সক্ৰিয়ভাৱে চলি আছে। এই প্ৰকল্পসমূহ একাধিক খণ্ডত বিস্তৃত আৰু ইয়াত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, প্ৰধান বন্দৰ আৰু অন্যান্য বিভিন্ন সংস্থাৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টা জড়িত হৈ আছে, যিয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিৱৰ্তনৰ এক ব্যাপক পন্থা প্ৰতিফলিত কৰে।
২০১৫ চনত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে অনুমোদন জনোৱা সাগৰমালা কাৰ্যসূচীত আনুমানিক ৫.৭৯ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে মুঠ ৮৩৯টা প্ৰকল্পৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, যিসমূহ ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ’ব। ইয়াৰে প্ৰায় ১.৪০ লাখ কোটি টকাৰ ২৬২টা প্ৰকল্পৰ কাম ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে, আনহাতে প্ৰায় ১.৬৫ লাখ কোটি টকাৰ আন ২১৭টা প্ৰকল্প বৰ্তমান সক্ৰিয়ভাৱে কাৰ্যকৰী হৈ আছে। এই প্ৰকল্পসমূহ একাধিক খণ্ডত বিস্তৃত আৰু ইয়াত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, প্ৰধান বন্দৰ আৰু অন্যান্য বিভিন্ন সংস্থাৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টা জড়িত হৈ আছে, যিয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিৱৰ্তনৰ এক ব্যাপক পদক্ষেপক প্ৰতিফলিত কৰে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ড পৰিৱৰ্তনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষণত উপনীত হৈছে৷ এমএছডিচিত আৰম্ভ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ জৰিয়তে আমি কেৱল আন্তঃগাঁথনি আৰু সুৰক্ষাৰ উন্নতি কৰাই নহয়, এনে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছো যিয়ে উদ্ভাৱন, সহযোগিতা আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে উৎসাহিত কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল কৰি তোলে’, এই মন্তব্য বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰৰ। সামুদ্ৰিক খণ্ডত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ পদক্ষেপ হিচাপে এমএছডিচিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ছিংগল উইণ্ড’ চিষ্টেম প্লেটফৰ্মত ৰাষ্ট্ৰীয় বন্দৰ সুৰক্ষা সমিতিৰ (এনএছপিচি) এপ্লিকেচন মুকলি কৰে। এই এপ্লিকেচনে নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সুশৃংখলিত, দক্ষতা বৃদ্ধি আৰু অংশীদাৰসকলৰ বাবে খৰচ হ্ৰাস কৰিব। এই প্লেটফৰ্মে সঠিক সময়ৰ পৰিৱেশন নিৰীক্ষণৰ অনুমতি দিয়ে, যিয়ে সু-সমন্বিত তথ্য বিনিময়ৰ জৰিয়তে বিভিন্ন বিভাগৰ কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব। সামুদ্ৰিক ৰাজ্য উন্নয়ন পৰিষদৰ (এমএছডিচি) বৈঠকৰ সময়ত একাধিক ৰাজ্যক সামৰি এখন বিশাল জাহাজ নিৰ্মাণ উদ্যানৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয়। এই অভিলাষী পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে বিভিন্ন খণ্ডত জাহাজ নিৰ্মাণ ক্ষমতাক একত্ৰিত কৰা, অধিক দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰ কৰা। বিভিন্ন ৰাজ্যৰ সম্পদ আৰু বিশেষজ্ঞতাক একত্ৰিত কৰি উদ্যানখন সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বাবে এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব, যিয়ে বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব আৰু বিশ্বৰ জাহাজ নিৰ্মাণ মঞ্চত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰিব। তদুপৰি ভাৰতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক বিবাদ নিষ্পত্তি কেন্দ্ৰ (আইআইএমডিআৰচি) আৰম্ভ কৰাটো ইয়াৰ এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি। এই বিশেষ মঞ্চই সামুদ্ৰিক লেনদেনৰ বহু-আৰ্হি, বহু-চুক্তিযুক্ত, বহু-অধিকাৰক্ষেত্ৰ আৰু বহু-ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকৃতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি সামুদ্ৰিক বিবাদসমূহ দক্ষতাৰে সমাধানৰ বাবে দক্ষতাভিত্তিক আৰু উদ্যোগ-নিয়ন্ত্ৰিত সমাধান প্ৰদান কৰিব। আইআইএমডিআৰচিয়ে ভাৰতত সমাধানৰ বিশ্ব কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থান দিছে, যিটো “ভাৰতত সংকল্প” পদক্ষেপৰ সৈতে মিল আছে।
আন এটা উল্লেখযোগ্য আৰম্ভণি আছিল ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ (আইএমচি), যিটো নীতি চিন্তাধাৰা বৰ্তমান পৃথক পৃথক খণ্ডত কাম কৰা সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰিবলৈ ডিজাইন কৰা হৈছিল। আইএমচিয়ে উদ্ভাৱন, জ্ঞান বিনিময় আৰু কৌশলগত পৰিকল্পনাক প্ৰসাৰিত কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ উন্নয়ন আৰু বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটিব।
এই অনুষ্ঠানৰ এটা ঐতিহাসিক দিশ আছিল আইএইচচি হলণ্ডৰ সহযোগত কোচি শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডত নিৰ্মাণ কৰা ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ ড্ৰেজাৰৰ ১২ হাজাৰ ঘনমিটাৰ ট্ৰেইলাৰ ছাকচন হপাৰ ড্ৰেজাৰৰ (টিএছএইচডি) কিল স্থাপন অনুষ্ঠান। ভাৰতত ইমান বৃহৎ পৰিসৰত ড্ৰেজাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিটো দেশৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক বৃহৎ সফলতা।
এমএছডিচিৰ সময়ত বহু সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে অত্যাধুনিক উদ্ভাৱন উপস্থাপন কৰিছিল। কেৰেলা মেৰিটাইম ব’ৰ্ডে ড্ৰেজিং প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ধন ঘটাৰ বাবে নিজৰ উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বিপৰীতে গুজৰাট মেৰিটাইম ব’ৰ্ডে বন্দৰ-চালিত নগৰ উন্নয়নৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত এক কেছ ষ্টাডি শ্বেয়াৰ কৰে। অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ সামুদ্ৰিক ব’ৰ্ডে সামুদ্ৰিক উন্নয়নৰ এক বিস্তৃত মাষ্টাৰপ্লেন দাখিল কৰে আৰু ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীয়ে মাৰ্স্ক ফ্ৰেংকফৰ্ট অগ্নিনিৰ্বাপক অভিযানৰ সফল কেছ ষ্টাডি প্ৰদৰ্শন কৰে। উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সুস্থ প্ৰতিযোগিতা, কৰ্মক্ষমতা বৃদ্ধি আৰু বহনক্ষম পদ্ধতিসমূহক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৰাজ্যিক ৰেংকিং কাঠামোৰ বিষয়েও পৰিষদে আলোচনা কৰে। মূল সামুদ্ৰিক আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক মেট্ৰিকৰ ভিত্তিত ৰাজ্যসমূহৰ মূল্যায়ন আৰু ৰেংকিঙৰ বাবে পৰিমাপ আৰু ওজন নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ এটা কৰ্মগোট গঠন কৰা হ’ব।
শ্ৰী সোণোৱালে গুজৰাটৰ লোথালস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কমপ্লেক্স (এনএমএইচচি)ৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যিয়ে উন্নত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন স্থলী হিচাপে কাম কৰিব। এনএমএইচচিৰ ২৫খন দেশৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা থাকিব৷ পৰ্তুগাল, ইউএই আৰু ভিয়েটনামৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হ’ব আৰু ফ্ৰান্স, নৰৱে, ইৰাণ আৰু ম্যানমাৰৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি উন্নত পৰ্যায়ত স্বাক্ষৰিত হ’ব। মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটে ইতিমধ্যে এনএমএইচচিৰ বাবে ইয়াৰ ৰাজ্যিক পেভিলিয়ন নিৰ্মাণ কৰিছে আৰু উপকূলীয় ৰাজ্যসমূহক অংশগ্ৰহণ আৰু নিজৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
২০সংখ্যক এমএছডিচিৰ বৈঠকত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই যাতে অবিৰতভাৱে বৃদ্ধি পায় আৰু দেশৰ অৰ্থনীতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায় আৰু বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশত নিজৰ স্থিতি সুদৃঢ় কৰে, তাৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ বাবে এক শক্তিশালী কাৰ্যসূচী নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।