Ministry of Home Affairs
Government has decided to rename the capital of Andaman & Nicobar Islands Port Blair as "Sri Vijaya Puram”
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah announced this historical decision
Inspired by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, to free the nation from the colonial imprints, today we have decided to rename Port Blair as "Sri Vijaya Puram"
While the earlier name had a colonial legacy, Sri Vijaya Puram symbolises the victory achieved in our freedom struggle and the A&N Islands' unique role in the same
Andaman & Nicobar Islands have an unparalleled place in our freedom struggle and history
The island territory that once served as the naval base of the Chola Empire is today poised to be the critical base for our strategic and development aspirations
13 SEP 2024 6:18PM by PIB Delhi
The Government has decided to rename the capital of Andaman & Nicobar Islands Port Blair as "Sri Vijaya Puram”. Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah made announced this historical decision. In a post on ‘X’, Home Minister said, inspired by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, to free the nation from the colonial imprints, today we have decided to rename Port Blair as "Sri Vijaya Puram."
Union Home Minister said that while the earlier name had a colonial legacy, Sri Vijaya Puram symbolises the victory achieved in our freedom struggle and the A&N Islands' unique role in the same. He added that Andaman & Nicobar Islands have an unparalleled place in our freedom struggle and history. The island territory that once served as the naval base of the Chola Empire is today poised to be the critical base for our strategic and development aspirations.
Shri Amit Shah said that it is also the place that hosted the first unfurling of our Tiranga by Netaji Subhash Chandra Bose Ji and also the cellular jail in which Veer Savarkar Ji and other freedom fighters struggled for an independent nation.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ৰাজধানীক "শ্ৰী বিজয়া পুৰম" বুলি পুনৰ নামকৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে চৰকাৰে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে এই ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ দৃষ্টিভংগীৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ দেশবাসীক ঔপনিৱেশিক ছাপৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ আজি আমি ‘পোৰ্ট ব্লেয়াৰ’ৰ নাম সলনি কৰি "শ্ৰী বিজয়া পুৰম" ৰখাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো
আগৰ নামটোত এটা ঔপনিৱেশিক উত্তৰাধিকাৰত্ব থকাৰ বিপৰীতে শ্ৰী বিজয়া পুৰম আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৰ্জন কৰা বিজয় আৰু এই সংগ্ৰামত ‘এ এণ্ড এন’ দ্বীপপুঞ্জই বহণ কৰা অনন্য ভূমিকাৰো প্ৰতীক
আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু ইতিহাসত আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ এক অতুলনীয় স্থান আছে
এসময়ত ‘চোল সাম্ৰাজ্য’ৰ নৌ সেনা ঘাটি হিচাপে কাম কৰা দ্বীপ অঞ্চলটো আজি আমাৰ কৌশলগত আৰু উন্নয়নৰ আকাংক্ষাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ আধাৰ হ'বলৈ সাজু হৈছে
13 SEP 2024 6:18PM by PIB Guwahati
চৰকাৰে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ ৰাজধানীক "শ্ৰী বিজয়া পুৰম" বুলি পুনৰ নামাকৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে এই ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ কথা ঘোষণা কৰে। 'এক্স'-ত এই সন্দৰ্ভত প্ৰেৰণ কৰা এক ‘পোষ্ট’ত গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঔপনিৱেশিক ছাপৰ পৰা দেশবাসীক মুক্ত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে গ্ৰহণ কৰা দৃষ্টিভংগীৰে অনুপ্ৰাণিত হৈ আজি আমি ‘পোৰ্ট ব্লেয়াৰ’ৰ নাম সলনি কৰি "শ্ৰী বিজয়া পুৰম" ৰখাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ নামটোত এক ঔপনিৱেশিক উত্তৰাধিকাৰত্ব আছিল, পিচে, শ্ৰী বিজয়া পুৰম আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অৰ্জন কৰা বিজয় আৰু এই সংগ্ৰমত ‘এ এণ্ড এন’ দ্বীপপুঞ্জই গ্ৰহণ কৰা অনন্য ভূমিকাৰো প্ৰতীক হব। তেওঁ লগতে কয় যে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু ইতিহাসত আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ এক অতুলনীয় স্থান আছে। এসময়ত ‘চোল সাম্ৰাজ্য’ৰ নৌ সেনা ঘাটি হিচাপে ভূমিকা পালন কৰা দ্বীপ অঞ্চলটো আজি আমাৰ কৌশলগত আৰু উন্নয়নৰ আকাংক্ষাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ আধাৰ হ'বলৈ সাজু হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এয়া হৈছে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুজীয়ে আমাৰ ত্ৰিৰঙ্গ পতাকা প্ৰথমতে উৰুওৱা ঠাই আৰু ‘চেলুলাৰ কাৰাগাৰ’ৰ স্থান, য'ত বীৰ সাৱাৰকাৰ জী আৰু অন্যান্য স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে এখন স্বাধীন ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিছিল।