Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates and dedicates to nation various projects in Maharashtra worth over Rs 11,200 crore via video conferencing
Inaugurates Pune Metro section of District Court to Swargate
Dedicates to nation Bidkin Industrial Area
Inaugurates Solapur Airport
Lays foundation stone for Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada
“Launch of various projects in Maharashtra will give boost to urban development and significantly add to ‘Ease of Living’ for people”
“We are moving at a fast pace in the direction of our dream of increasing Ease of Living in Pune city”
“Work of upgrading the airport has been completed to provide direct air-connectivity to Solapur”
“India should be modern, India should be modernized but it should be based on our fundamental values”
“Great personalities like Savitribai Phule opened the doors of education that were closed for daughters”
29 SEP 2024 2:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation various projects in Maharashtra worth over Rs 11,200 crore via video conferencing today.
Addressing the occasion, the Prime Minister recalled the cancellation of his event in Pune due to bad weather two days ago and credited technology for today’s virtual event saying that this land of inspiration of great personalities is witnessing a new chapter of Maharashtra’s development. Shri Modi mentioned the inauguration of the Pune Metro section of District Court to Swargate and laying the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 today. He also touched upon laying the foundation stone for Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada and expressed satisfaction with the fast progress towards increasing ease of living in Pune.
“Devotees of Bhagwan Vitthal have also received a special present today”, the Prime Minister said, referring to the inauguration of Solapur Airport to establish direct air connectivity to the city. He informed that the terminal capacity has increased and new services and facilities have been created for the passengers after the completion of the upgradation work of the existing airport, thereby increasing convenience for the devotees of Bhagwan Vitthal. He further added that the airport would also give a boost to businesses, industries and tourism and congratulated the people of Maharashtra for today’s development projects.
“Today, Maharashtra needs big goals with new resolutions ”, the Prime Minister remarked, emphasizing the need to make cities like Pune a center of progress and urban development. Talking about Pune’s progress and the pressure of the growing population, the Prime Minister said steps need to be taken now to augment development and capacity . To achieve this goal, the Prime Minister said that the present state government is working with the approach of modernizing Pune’s public transport and giving a boost to connectivity as the city expands.
The Prime Minister recalled that discussions about Pune Metro began in 2008 but its foundation stone was laid in 2016 when quick decisions were taken by his government. As a result, the Prime Minister said, today Pune Metro is gaining speed and expanding. Referring to today’s projects, Shri Modi said on the one hand Pune Metro section of District Court to Swargate has been inaugurated while on the other hand foundation stone for Swargate to Katraj line has also been laid. He recalled inaugurating the metro service from Ruby Hall Clinic to Ramwadi in March this year. The Prime Minister lauded the work done for the expansion of Pune Metro from 2016 till now because of faster decision-making and removing obstacles. He pointed out that the present government has prepared a modern network of metro in Pune while the previous government could barely construct a single Metro pillar in 8 years.
Shri Modi underscored the importance of development-driven governance in ensuring Maharashtra’s progress, emphasizing that any disruption in this continuity leads to significant losses for the state. He highlighted various stalled projects, from Metro initiatives to the Mumbai-Ahmedabad bullet train and critical irrigation projects for farmers, which were delayed before the advent of the double-engine government.
The Prime Minister spoke about the Bidkin Industrial Area, a vital component of the Auric City conceptualized during the tenure of the then Chief Minister Devendra Fadnavis. The project, located on the Delhi-Mumbai Industrial Corridor had faced obstacles but was revived under the leadership of the double-engine government headed by Chief Minister Eknath Shinde. Shri Modi announced the dedication of the Bidkin Industrial Node to the nation, highlighting its potential to bring significant investments and employment opportunities to the region. “With the development of the Bidkin Industrial Area across 8,000 acres, thousands of crores of investment will flow into Maharashtra, creating jobs for thousands of youth,” said the Prime Minister. He emphasized that the mantra of creating jobs through investment is becoming a major strength of the youth in Maharashtra today. Shri Modi reiterated that modernization should be based on the country’s core values and emphasized that India will modernize and develop while carrying forward its rich heritage. He said both future-ready infrastructure and the benefits of development reaching every section are equally important for Maharashtra and underlined that it can become a reality when every section of society participates in the development of the country.
The Prime Minister emphasized the pivotal role of women’s leadership in societal transformation. He paid tribute to Maharashtra’s legacy of women’s empowerment, particularly the efforts of Savitribai Phule, who initiated the movement for women’s education by opening first girls’ school. The Prime Minister laid the foundation stone for the Savitribai Phule Memorial, which will include a skill development center, a library, and other essential facilities. Shri Modi expressed confidence that the memorial will serve as a lasting tribute to the social reform movement and inspire future generations.
The Prime Minister highlighted the immense challenges faced by women in pre-independence India, particularly in accessing education, and praised visionaries like Savitribai Phule for opening the doors of education for women. The Prime Minister noted that despite gaining independence, the country struggled to fully shed the mindset of the past and pointed out the previous governments who restricted women’s access in many sectors. He said that a lack of basic infrastructure like toilets in schools would lead to a high dropout rate for girls. Shri Modi said that the present government transformed the outdated systems, including the admission of women in Sainik Schools and roles within the armed forces and also addressed the issue of pregnant women having to quit their work. The Prime Minister outlined the significant impact of the Swachh Bharat Abhiyan and said that its biggest beneficiaries are daughters and women who have been freed from the hardship of open defecation. He also noted that school sanitation improvements have reduced the dropout rate for girls. Shri Modi touched upon strict laws for the safety of women and Nari Shakti Vandan Adhiniyam which ensures women’s leadership in India’s democratic process. “When the door of every sector opens up for our daughters, only then do the real doors of progress open for the country”, Shri Modi said expressing confidence that Savitribai Phule Memorial will give further energy to these resolutions and the campaign for women empowerment.
Concluding the address, the Prime Minister reaffirmed his belief in Maharashtra’s pivotal role in guiding the nation towards development and said, “Together we will achieve this goal of ‘Viskit Maharashtra, Viksit Bharat”.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar and other dignitaries were virtually present.
Background
The Prime Minister inaugurated the Pune Metro section of District Court to Swargate which will also mark the completion of Pune Metro Rail Project (Phase-1). The cost of the underground section between District Court to Swargate is around Rs 1,810 crore. Further, the Prime Minister laid the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 to be developed at the cost of around Rs 2,955 crore. This southern extension of around 5.46 km is completely underground with three stations namely Market Yard, Padmavati and Katraj.
The Prime Minister dedicated to the nation Bidkin Industrial Area, a transformative project covering an expansive 7,855 acres under the National Industrial Corridor Development Program of Govt. of India, situated 20 kms south of Chhatrapati Sambhajinagar in Maharashtra. The project developed under Delhi Mumbai Industrial Corridor holds immense potential as a vibrant economic hub in the Marathwada region. Central Government has approved this project with an overall project cost of over Rs 6,400 crore for development in 3 phases.
The Prime Minister also inaugurated the Solapur Airport which would significantly improve connectivity, making Solapur more accessible to tourists, business travellers and investors. The existing terminal Building of Solapur has been revamped to serve around 4.1 lakh passengers annually. Further, the Prime Minister laid the foundation stone for the Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧୧,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରୁ ସ୍ବାର୍ଗେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ଉଦଘାଟିତ
ବିଡ୍‌କିନ୍ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ
ସୋଲାପୁର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ
ଭିଦେୱାଡ଼ା ଠାରେ କ୍ରାନ୍ତିଜ୍ୟୋତି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପ୍ରଥମ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହରୀ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ 'ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ'କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
ପୁଣେ ସହରରେ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଆମେ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ
"ସୋଲାପୁରକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି"
ଭାରତ ଆଧୁନିକ ହେବା ଦରକାର, ଭାରତର ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେବା ଦରକାର କିନ୍ତୁ ଏହା ଆମର ମୌଳିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ
ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବନ୍ଦ ଥିବା ଶିକ୍ଷାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଥିଲେ
29 SEP 2024 2:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୧୧,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଖରାପ ପାଗ କାରଣରୁ ପୁଣେରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବାତିଲ ହୋଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜିର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଏହି ପ୍ରେରଣାଭୂମି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖୁଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରୁ ସ୍ୱାରଗେଟକୁ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଆଜି ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍ -୧ ର ସ୍ୱାର୍ଗେଟ୍-କାଟ୍ରାଜ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଭିଡେୱାଡାଠାରେ କ୍ରାନ୍ତିଜ୍ୟୋତି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ପ୍ରଥମ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ପୁଣେରେ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ସହଜ କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ସହରକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସୋଲାପୁର ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭଗବାନ ବିଠଲଙ୍କ ଭକ୍ତମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉପହାର ପାଇଛନ୍ତି"। ବିଦ୍ୟମାନ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଟର୍ମିନାଲ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସେବା ଓ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭଗବାନ ବିଠଲଙ୍କ ଭକ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ବ୍ୟବସାୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପୁଣେ ଭଳି ସହରକୁ ପ୍ରଗତି ଓ ନଗର ଉନ୍ନୟନର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପୁଣେର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବଢୁଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଚାପ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପୁଣେର ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସହରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ୨୦୦୮ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ୨୦୧୬ ରେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ସରକାର ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ଫଳରେ ଆଜି ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ୍ ରେ ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତର ସ୍ୱାର୍ଗେଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ସ୍ୱର୍ଗେଟରୁ କାଟରାଜ ଲାଇନ୍ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ରୁବି ହଲ୍ କ୍ଲିନିକରୁ ରାମୱାଡି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା କାରଣରୁ ୨୦୧୬ ରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପୁଣେରେ ମେଟ୍ରୋର ଏକ ଆଧୁନିକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାର ୮ ବର୍ଷରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ମେଟ୍ରୋ ସ୍ତମ୍ଭ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ବିକାଶ ଭିତ୍ତିକ ଶାସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ନିରନ୍ତରତାରେ କୌଣସି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଲେ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମେଟ୍ରୋ ପଦକ୍ଷେପ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଅଟକି ରହିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଓରିକ୍ ସିଟିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ବିଡକିନ୍ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଶିଳ୍ପ କରିଡରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏହାକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଡକିନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ନୋଡ୍ କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିବା ସହ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆଣିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ୮,୦୦୦ ଏକର ଜମିରେ ବିଡକିନ୍ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ହେଲେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସିବ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ମନ୍ତ୍ର ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଆଧୁନିକୀକରଣ ଦେଶର ମୂଳ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ବିକାଶ କରିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକାଶର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରେ ପହଞ୍ଚିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଏହା ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ପରମ୍ପରା, ବିଶେଷକରି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କି ପ୍ରଥମ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲି ମହିଳା ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ସ୍ମାରକୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର, ଏକ ପାଠାଗାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ଏହି ସ୍ମାରକୀ ସମାଜ ସଂସ୍କାର ଆନ୍ଦୋଳନପ୍ରତି ସ୍ଥାୟୀ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ବିଶେଷ କରି ଶିକ୍ଷା ପ୍ରାପ୍ତିରେ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ପରି ଦୂରଦର୍ଶୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଥିବାରୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶ ଅତୀତର ମାନସିକତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଛାଡିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲା ଏବଂ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଝିଅମାନେ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ଅଧିକ ରହିବେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମଲେଖା ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଭୂମିକା ସମେତ ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡୁଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସର୍ବାଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଝିଅ ଏବଂ ମହିଳା ଯେଉଁମାନେ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ମଳତ୍ୟାଗସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିମଳରେ ଉନ୍ନତି ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ହ୍ରାସ କରିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହିଳାଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କଠୋର ଆଇନ ଏବଂ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେ ସ୍ମାରକୀ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅଭିଯାନକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଦ୍ୱାର ଆମ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲିବ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ପ୍ରକୃତ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବ"।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ବିକାଶ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି 'ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସିପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନର ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରୁ ସ୍ୱାରଗେଟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହା ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ (ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ)କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବ । ଜିଲ୍ଲା ଅଦାଲତରୁ ସ୍ୱର୍ଗେଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଭୂତଳ ସେକ୍ସନର ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୮୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୨୯୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍ -୧ ର ସ୍ୱାର୍ଗେଟ୍-କାତରାଜ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାୟ ୫.୪୬ କିଲୋମିଟରର ଏହି ଦକ୍ଷିଣ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂତଳ ଅଟେ ଯେଉଁଥିରେ ମାର୍କେଟ ୟାର୍ଡ, ପଦ୍ମାବତୀ ଏବଂ କଟରାଜ ନାମକ ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଛତ୍ରପତି ସମ୍ଭାଜୀନଗରଠାରୁ ୨୦ କିଲୋମିଟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଅବସ୍ଥିତ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୭,୮୫୫ ଏକର ପରିମିତ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଡକିନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଏରିଆକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ଦିଲ୍ଲୀ ମୁମ୍ବାଇ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମରାଠାୱାଡା ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୩ ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ମୋଟ ୬୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋଲାପୁର ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଯାହା ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ସୋଲାପୁରକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧ କରିବ । ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୪.୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସୋଲାପୁରର ବର୍ତ୍ତମାନର ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂର ନବୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡେୱାଡାଠାରେ କ୍ରାନ୍ତିଜ୍ୟୋତି ସାବିତ୍ରୀବାଇ ଫୁଲେଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବାଳିକା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।