Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates and dedicates to nation various projects in Maharashtra worth over Rs 11,200 crore via video conferencing
Inaugurates Pune Metro section of District Court to Swargate
Dedicates to nation Bidkin Industrial Area
Inaugurates Solapur Airport
Lays foundation stone for Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada
“Launch of various projects in Maharashtra will give boost to urban development and significantly add to ‘Ease of Living’ for people”
“We are moving at a fast pace in the direction of our dream of increasing Ease of Living in Pune city”
“Work of upgrading the airport has been completed to provide direct air-connectivity to Solapur”
“India should be modern, India should be modernized but it should be based on our fundamental values”
“Great personalities like Savitribai Phule opened the doors of education that were closed for daughters”
29 SEP 2024 2:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation various projects in Maharashtra worth over Rs 11,200 crore via video conferencing today.
Addressing the occasion, the Prime Minister recalled the cancellation of his event in Pune due to bad weather two days ago and credited technology for today’s virtual event saying that this land of inspiration of great personalities is witnessing a new chapter of Maharashtra’s development. Shri Modi mentioned the inauguration of the Pune Metro section of District Court to Swargate and laying the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 today. He also touched upon laying the foundation stone for Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada and expressed satisfaction with the fast progress towards increasing ease of living in Pune.
“Devotees of Bhagwan Vitthal have also received a special present today”, the Prime Minister said, referring to the inauguration of Solapur Airport to establish direct air connectivity to the city. He informed that the terminal capacity has increased and new services and facilities have been created for the passengers after the completion of the upgradation work of the existing airport, thereby increasing convenience for the devotees of Bhagwan Vitthal. He further added that the airport would also give a boost to businesses, industries and tourism and congratulated the people of Maharashtra for today’s development projects.
“Today, Maharashtra needs big goals with new resolutions ”, the Prime Minister remarked, emphasizing the need to make cities like Pune a center of progress and urban development. Talking about Pune’s progress and the pressure of the growing population, the Prime Minister said steps need to be taken now to augment development and capacity . To achieve this goal, the Prime Minister said that the present state government is working with the approach of modernizing Pune’s public transport and giving a boost to connectivity as the city expands.
The Prime Minister recalled that discussions about Pune Metro began in 2008 but its foundation stone was laid in 2016 when quick decisions were taken by his government. As a result, the Prime Minister said, today Pune Metro is gaining speed and expanding. Referring to today’s projects, Shri Modi said on the one hand Pune Metro section of District Court to Swargate has been inaugurated while on the other hand foundation stone for Swargate to Katraj line has also been laid. He recalled inaugurating the metro service from Ruby Hall Clinic to Ramwadi in March this year. The Prime Minister lauded the work done for the expansion of Pune Metro from 2016 till now because of faster decision-making and removing obstacles. He pointed out that the present government has prepared a modern network of metro in Pune while the previous government could barely construct a single Metro pillar in 8 years.
Shri Modi underscored the importance of development-driven governance in ensuring Maharashtra’s progress, emphasizing that any disruption in this continuity leads to significant losses for the state. He highlighted various stalled projects, from Metro initiatives to the Mumbai-Ahmedabad bullet train and critical irrigation projects for farmers, which were delayed before the advent of the double-engine government.
The Prime Minister spoke about the Bidkin Industrial Area, a vital component of the Auric City conceptualized during the tenure of the then Chief Minister Devendra Fadnavis. The project, located on the Delhi-Mumbai Industrial Corridor had faced obstacles but was revived under the leadership of the double-engine government headed by Chief Minister Eknath Shinde. Shri Modi announced the dedication of the Bidkin Industrial Node to the nation, highlighting its potential to bring significant investments and employment opportunities to the region. “With the development of the Bidkin Industrial Area across 8,000 acres, thousands of crores of investment will flow into Maharashtra, creating jobs for thousands of youth,” said the Prime Minister. He emphasized that the mantra of creating jobs through investment is becoming a major strength of the youth in Maharashtra today. Shri Modi reiterated that modernization should be based on the country’s core values and emphasized that India will modernize and develop while carrying forward its rich heritage. He said both future-ready infrastructure and the benefits of development reaching every section are equally important for Maharashtra and underlined that it can become a reality when every section of society participates in the development of the country.
The Prime Minister emphasized the pivotal role of women’s leadership in societal transformation. He paid tribute to Maharashtra’s legacy of women’s empowerment, particularly the efforts of Savitribai Phule, who initiated the movement for women’s education by opening first girls’ school. The Prime Minister laid the foundation stone for the Savitribai Phule Memorial, which will include a skill development center, a library, and other essential facilities. Shri Modi expressed confidence that the memorial will serve as a lasting tribute to the social reform movement and inspire future generations.
The Prime Minister highlighted the immense challenges faced by women in pre-independence India, particularly in accessing education, and praised visionaries like Savitribai Phule for opening the doors of education for women. The Prime Minister noted that despite gaining independence, the country struggled to fully shed the mindset of the past and pointed out the previous governments who restricted women’s access in many sectors. He said that a lack of basic infrastructure like toilets in schools would lead to a high dropout rate for girls. Shri Modi said that the present government transformed the outdated systems, including the admission of women in Sainik Schools and roles within the armed forces and also addressed the issue of pregnant women having to quit their work. The Prime Minister outlined the significant impact of the Swachh Bharat Abhiyan and said that its biggest beneficiaries are daughters and women who have been freed from the hardship of open defecation. He also noted that school sanitation improvements have reduced the dropout rate for girls. Shri Modi touched upon strict laws for the safety of women and Nari Shakti Vandan Adhiniyam which ensures women’s leadership in India’s democratic process. “When the door of every sector opens up for our daughters, only then do the real doors of progress open for the country”, Shri Modi said expressing confidence that Savitribai Phule Memorial will give further energy to these resolutions and the campaign for women empowerment.
Concluding the address, the Prime Minister reaffirmed his belief in Maharashtra’s pivotal role in guiding the nation towards development and said, “Together we will achieve this goal of ‘Viskit Maharashtra, Viksit Bharat”.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar and other dignitaries were virtually present.
Background
The Prime Minister inaugurated the Pune Metro section of District Court to Swargate which will also mark the completion of Pune Metro Rail Project (Phase-1). The cost of the underground section between District Court to Swargate is around Rs 1,810 crore. Further, the Prime Minister laid the foundation stone for Swargate-Katraj Extension of Pune Metro Phase-1 to be developed at the cost of around Rs 2,955 crore. This southern extension of around 5.46 km is completely underground with three stations namely Market Yard, Padmavati and Katraj.
The Prime Minister dedicated to the nation Bidkin Industrial Area, a transformative project covering an expansive 7,855 acres under the National Industrial Corridor Development Program of Govt. of India, situated 20 kms south of Chhatrapati Sambhajinagar in Maharashtra. The project developed under Delhi Mumbai Industrial Corridor holds immense potential as a vibrant economic hub in the Marathwada region. Central Government has approved this project with an overall project cost of over Rs 6,400 crore for development in 3 phases.
The Prime Minister also inaugurated the Solapur Airport which would significantly improve connectivity, making Solapur more accessible to tourists, business travellers and investors. The existing terminal Building of Solapur has been revamped to serve around 4.1 lakh passengers annually. Further, the Prime Minister laid the foundation stone for the Memorial for Krantijyoti Savitribai Phule’s First Girls’ School at Bhidewada.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্স’ৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰত ১১,২০০ কোটি টকাৰ এলানি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে
জিলা আদালতৰ পৰা স্বৰ্গেটলৈ পুনে মেট্ৰ' শাখা উদ্বোধন কৰে
‘বিড়কিন ঔদ্যোগিক এলেকা’ ৰাষ্ট্ৰ নামত উৎসৰ্গা কৰে
‘চোলাপুৰ বিমানবন্দৰ’ উদ্বোধন কৰে
ভিদেৱাড়াত ‘ক্ৰান্তিজ্যোতি’ সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ প্ৰথমখন বালিকা বিদ্যালয়ৰ স্মাৰকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
"মহাৰাষ্ট্ৰত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভই নগৰ উন্নয়নত সহায় কৰিব আৰু জনতাৰ বাবে 'জীৱনধাৰণৰ সহজতা' যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব"
"পুনে চহৰত জীৱন ধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ আমাৰ সপোনৰ দিশত আমি দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছো"
"চোলাপুৰক পোনপটীয়া বিমান-সংযোগ প্ৰদানৰ বাবে বিমানবন্দৰ উন্নীতকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে"
29 SEP 2024 2:31PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ' কনফাৰেন্স’ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰত ১১,২০০ কোটি টকাৰ এলানি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন তথা ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উত্সৰ্গা কৰে।
অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুদিন পূৰ্বে বেয়া বতৰৰ বাবে পুনেত অনুষ্ঠিত হোৱা অনুষ্ঠান বাতিল কৰিবলগীয়া হোৱা অনুষ্ঠানটোৰ কথা স্মৰণ কৰি আজৰ ‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে অনুষ্ঠাত অনুষ্ঠানৰ বাবে প্ৰযুক্তিক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰি কয় যে মহান ব্যক্তিত্বৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ এই ভূখণ্ড মহাৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সাক্ষী হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আজি ‘জিলা আদালতৰ পৰা স্বৰ্গেট’লৈকে ‘পুনে মেট্ৰ'ৰ শাখা’টো উদ্বোধন কৰাৰ লগতে ‘পুনে মেট্ৰ' পৰ্যায়-১’ৰ ‘স্বৰ্গেট-কাটৰাজ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ভিদেৱাড়াত ‘ক্ৰান্তিজ্যোতি’ সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ প্ৰথমখন বালিকা বিদ্যালয়ৰ স্মাৰকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে পুনেত জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ দিশত দ্ৰুত গতিত হোৱা অগ্ৰগতিত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
চহৰখনলৈ পোনপটীয়া বিমান সংযোগ স্থাপনৰ বাবে ‘চোলাপুৰ বিমানবন্দৰ’ৰ উদ্বোধনৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভগৱান বিথ্থলৰ ভক্তসকলেও আজি এক বিশেষ উপহাৰ লাভ কৰিছে"। তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে যে ‘টাৰ্মিনেল’ৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পাইছে আৰু বৰ্তমানৰ বিমানবন্দৰটোৰ উন্নীতকৰণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত যাত্ৰীসকলৰ বাবে নতুন সেৱা আৰু সুবিধা সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ভগৱান বিথ্থলৰ ভক্তসকলৰ সুবিধা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিমানবন্দৰটোৱে ব্যৱসায়, উদ্যোগ আৰু পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰিব আৰু আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসধাৰণক তেওঁ অভিনন্দন জনায়।
"আজি মহাৰাষ্ট্ৰক নতুন প্ৰস্তাৱৰ সৈতে ডাঙৰ লক্ষ্যৰ প্ৰয়োজন", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনেৰ দৰে চহৰসমূহক প্ৰগতি আৰু নগৰ উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্তব্য কৰে। পুনেৰ প্ৰগতি আৰু বৰ্ধিত জনসংখ্যাৰ চাপৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উন্নয়ন আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে এতিয়াই পদক্ষেপ লোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে বৰ্তমানৰ ৰাজ্য চৰকাৰে পুনেৰ ৰাজহুৱা পৰিবহণৰ আধুনিকীকৰণ আৰু চহৰখনৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে যোগাযোগ বৃদ্ধিৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে ‘পুনে মেট্ৰ' সম্পৰ্কে আলোচনা ২০০৮ চনত আৰম্ভ হৈছিল যদিও ২০১৬ চনত তেওঁৰ চৰকাৰে দ্ৰুত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পিচতহে ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ইয়াৰ ফলস্বৰূপেহে আজি পুনে মেট্ৰ'ৰ গতি বৃদ্ধি আৰু সম্প্ৰসাৰণ ম্ভৱ হৈছে। আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এফালে ‘জিলা আদালতৰ পৰা স্বৰ্গেটলৈকে পুনে মেট্ৰ' শাখা উদ্বোধন কৰা হৈছে আনহাতে ‘স্বৰ্গেটৰ পৰা কাটৰাজ লাইন’লৈ সংযোগী পথছোৱাৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ এই বছৰৰ মাৰ্চ মাহত ‘ৰুবি হল ক্লিনিকৰ পৰা ৰামৱাড়ীলৈ মেট্ৰ' সেৱা উদ্বোধন কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৬ চনৰ পৰা এতিয়ালৈকে ‘পুনে মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কৰা কামৰ প্ৰশংসা কৰে, কিয়নো এই সন্দৰ্ভত দ্ৰুত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ উপৰি এইক্ষেত্ৰত থকা বাধাসমূহ আঁতৰ কৰা হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে পুনেত মেট্ৰ'ৰ এটা আধুনিক নেটৱৰ্ক প্ৰস্তুত কৰিছে, ইয়াৰ বিপৰীতে পূৰ্বৰ চৰকাৰে ৮টা বছৰত কোনোমতে মেট্ৰ'ৰ এটা স্তম্ভহে নিৰ্মাণ কৰিব পাৰিছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতি নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত উন্নয়ন-সঞ্চালিত শাসনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই ধাৰাবাহিকতাত হব পৰা যিকোনো ব্যাঘাতে ৰাজ্যখনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষতি কৰিব। তেওঁ মেট্ৰ'ৰ উদ্যোগৰ পৰা ‘মুম্বাই-আহমেদাবাদ বুলেট ট্ৰেইন’ আৰু কৃষকসকলৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ জলসিঞ্চন প্ৰকল্পলৈকে বিভিন্ন পৰ্যায়ত স্তব্ধ হৈ থকা প্ৰকল্পসমূহৰ প্ৰসংগত আলোকপাত কৰে, যিবোৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অহাৰ আগৰ সময়ছোৱাত বিলম্বিত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদানীন্তন মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশৰ কাৰ্যকালত অৱধাৰণা প্ৰস্তুত কৰা ‘অৰিক চহৰ’-ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান বিড়কিন ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। ‘দিল্লী-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ’ত অৱস্থিত এই প্ৰকল্পটোৱে বাধাৰ সন্মুখীন হৈছিল, কিন্তু মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ চিন্দেৰ নেতৃত্বত দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ উদ্যোগত পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে বিড়কিন ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল নোড দেশলৈ উৎসৰ্গা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে আৰু অঞ্চলটোলৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগ আৰু নিযুক্তিৰ সুযোগ অনাৰ সম্ভাৱনাত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "৮,০০০ একৰ জুৰি ‘বিড়কিন ঔদ্যোগিক এলেকা’ৰ বিকাশৰ লগে লগে মহাৰাষ্ট্ৰত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ বিনিয়োগ প্ৰবাহিত হ'ব, যাৰ ফলত হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীৰ চাকৰি সৃষ্টি হ'ব।" তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিনিয়োগৰ জৰিয়তে চাকৰি সৃষ্টিৰ মন্ত্ৰ আজি মহাৰাষ্ট্ৰত যুৱসকলৰ এক মুখ্য শক্তি হৈ উঠিছে। শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে আধুনিকীকৰণ দেশৰ মূল মূল্যবোধ আধাৰিত হ'ব লাগে আৰু ভাৰতে আধুনিকীকৰণ আৰু বিকাশৰ লগতে ইয়াৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্যকো আগুৱাই নিয়াত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ কয় যে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰতিটো শাখাত উপনীত হোৱা উন্নয়নৰ লাভ দুয়োটাই মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু যেতিয়া সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে দেশৰ উন্নয়নত অংশগ্ৰহণ কৰে তেতিয়া ই বাস্তৱত পৰিণত হয়েই বুলি উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ নেতৃত্বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহিলা সৱলীকৰণৰ উত্তৰাধিকাৰী, বিশেষকৈ সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে, যিয়ে প্ৰথম বালিকা বিদ্যালয় খুলি মহিলা শিক্ষাৰ আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘সাবিত্ৰীবাই ফুলে স্মাৰক’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে, য'ত এক দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ, এটা পুথিভঁৰাল আৰু অন্যান্য অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধা অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে যে এই স্মাৰকটোৱে সামাজিক সংস্কাৰৰ আন্দোলনৰ প্ৰতি এক স্থায়ী শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে কাম কৰাৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰজন্মসমূহক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা পূৰ্ব ভাৰতত মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা অপৰিসীম প্ৰত্যাহ্বান, বিশেষকৈ শিক্ষা প্ৰাপ্তিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি মহিলাসকলৰ বাবে শিক্ষাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ বাবে সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ দৰে দূৰদৰ্শীসকলক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতা লাভ কৰাৰ পিছতো দেশখনে অতীতৰ মানসিকতা সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাবলৈ সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু বহুক্ষেত্ৰত মহিলাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সীমিত কৰাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহলৈ আঙুলি টোৱায়। তেওঁ কয় যে বিদ্যালয়ত শৌচালয়ৰ দৰে মৌলিক আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱৰ ফলত ছোৱালীহঁতৰ ‘ড্ৰপআউট’ৰ হাৰ বাবে উচ্চ হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে সৈনিক বিদ্যালয়সমূহত মহিলাৰ নামভৰ্তি আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীত ভূমিকাসহ পুৰণি প্ৰণালীসমূহৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ কাম ত্যাগ কৰিব লগা হোৱা বিষয়টোৰো সমাধান সূত্ৰ উলিয়াইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হৈছে কন্যা আৰু মহিলাসকল, যিসকলক মুকলিত শৌচ কৰাৰ কষ্টৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ এইটোও উল্লেখ কৰে যে বিদ্যালয়সমূহৰ অনাময় ব্যৱস্থাৰ উন্নয়নে ছোৱালীহঁতৰ ‘ড্ৰপআউট’ৰ হাৰ হ্ৰাস কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মহিলা আৰু নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়মৰ সুৰক্ষাৰ বাবে কঠোৰ আইনসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত মহিলাসকলৰ নেতৃত্ব নিশ্চিত কৰেৰিছে। "যেতিয়া আমাৰ ছোৱালীহঁতৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ডৰ দুৱাৰ মুকলি হয়, তেতিয়াহে দেশৰ বাবে প্ৰগতিৰ প্ৰকৃত দুৱাৰ মুকলি হয়", শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস ব্যক্ত কৰি কয় যে সাবিত্ৰীবাই ফুলে স্মাৰকে এই প্ৰস্তাৱসমূহ আৰু মহিলা সৱলীকৰণ অভিযানক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব।
ভাষণৰ সমৰণি মাৰিবলৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশবাসীক উন্নয়নৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰাত মহাৰাষ্ট্ৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ প্ৰতি তেওঁৰ বিশ্বাস পুনৰ ব্যক্ত কৰি কয়, "আমি একেলগে 'বিকশিত মহাৰাষ্ট্ৰ, বিকশিত ভাৰত'ৰ এই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিম।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি পি ৰাধাকৃষ্ণণ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফড়নৱিশ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জিলা আদালতৰ পৰা স্বৰ্গেটলৈকে পুনে মেট্ৰ' শাখাৰ উদ্বোধন কৰে, যিয়ে ‘পুনে মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প’ (প্ৰথম পৰ্যায়) সম্পূৰ্ণ হোৱাটোকো চিহ্নিত কৰিব। জিলা আদালতৰ পৰা স্বৰ্গেটলৈ ভূগৰ্ভস্থ শাখাৰ ব্যয় আছিল প্ৰায় ১,৮১০ কোটি টকা। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰায় ২,৯৫৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত হ'ব লগা ‘পুনে মেট্ৰ' পৰ্যায়-১’ৰ স্বৰ্গেট-কাটৰাজ অংশৰ সম্প্ৰসাৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। প্ৰায় ৫.৪৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দক্ষিণ দিশে হব লগা এই সম্প্ৰসাৰণ সম্পূৰ্ণৰূপে ভূগৰ্ভস্থ হব আৰু ইয়াত মাৰ্কেট য়াৰ্ড, পদ্মাৱতী আৰু কাটৰাজ এই তিনিটা ষ্টেশ্যন অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ছত্ৰপতি সম্ভাজীনগৰৰ পৰা ২০ কিলোমিটাৰ দক্ষিণে অৱস্থিত ভাৰত চৰকাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ৭,৮৫৫ একৰ ভূমি সামৰি লোৱা এক পৰিৱৰ্তনকাৰী প্ৰকল্প ‘বিড়কিন ঔদ্যোগিক ক্ষেত্ৰ’কো ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি সমৰ্পিত কৰে। ‘দিল্লী মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ’ৰ অধীনত বিকশিত প্ৰকল্পটোৱে মাৰাঠৱাড়া অঞ্চলত এক উচ্চল অৰ্থনৈতিক কেন্দ্ৰ হিচাপে অপৰিসীম সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৩ টা পৰ্যায়ত উন্নয়নৰ বাবে সামগ্ৰিক প্ৰকল্প ব্যয় ৬,৪০০ কোটি টকাৰ সৈতে এই প্ৰকল্পটো অনুমোদন জনাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চোলাপুৰ বিমানবন্দৰৰো শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে, যাৰ ফলত যোগাযোগৰ যথেষ্ট উন্নতি হ'ব, যাৰ ফলত চোলাপুৰ পৰ্যটক, ব্যৱসায়িক ভ্ৰমণকাৰী আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে অধিক সুলভ হৈ উঠিব। চোলাপুৰৰ বৰ্তমানে থকা ‘টাৰ্মিনেল ভৱন’টো বছৰি প্ৰায় ৪.১ লাখ যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভিদেৱাড়াত ‘ক্ৰান্তিজ্যোতি’ সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ প্ৰথম বালিকা বিদ্যালয়ৰ স্মৃতিসৌধৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।