Prime Minister's Office
English Translation of Opening Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at 21st ASEAN-India Summit in Vientiane, Lao PDR
10 OCT 2024 7:14PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Sonexay Siphandone,
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar।
Today, I am honored to participate in this meeting for the eleventh time alongside the ASEAN family.
Ten years ago, I announced India’s ‘Act East’ policy. Over the past decade, this initiative has revitalized the historic ties between India and ASEAN countries, infusing them with renewed energy, direction, and momentum.
Giving importance to ASEAN centrality, we launched the Indo-Pacific Oceans Initiative in 2019. This initiative complements the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific."
Last year, we initiated maritime exercises to enhance regional security and stability.
Over the last 10 years, our trade with the ASEAN region has nearly doubled, surpassing USD 130 billion.
Today, India has direct flight connectivity with seven ASEAN countries, and soon, direct flights to Brunei will also commence.
Additionally, we have opened a new embassy in Timor-Leste.
In the ASEAN region, Singapore was the first country with which we established FinTech connectivity, and this success is now being emulated in other nations.
Our development partnership is founded on a people-centric approach. Over 300 ASEAN students have benefited from scholarships at Nalanda University. A Network of Universities has been launched.
We have also worked to preserve our shared heritage and legacy in Laos, Cambodia, Vietnam, Myanmar, and Indonesia.
Whether during the COVID pandemic or in response to natural disasters, we have provided mutual assistance and fulfilled our humanitarian responsibilities.
Funds for collaboration in various sectors, including the Science and Technology Fund, Digital Fund, and Green Fund, have been established. India has contributed over USD 30 million to these initiatives. As a result, our cooperation now spans from underwater projects to space exploration. In other words, our partnership has significantly broadened in every aspect over the past decade.
And, it is a matter of great satisfaction that in 2022, we elevated it to the status of a 'Comprehensive Strategic Partnership.'
Friends,
We are neighbors, partners in the Global South, and a rapidly growing region in the world. We are peace-loving nations, that respect each other's national integrity and sovereignty, and we are committed to ensuring a bright future for our youth.
I believe that the 21st century is the "Asian Century," a century for India and ASEAN countries. Today, when there is conflict and tension in many parts of the world, the friendship, coordination, dialogue and cooperation between India and ASEAN are of utmost importance.
I would like to extend my heartfelt congratulations to Prime Minister Sonexay Siphandone of the Lao P.D.R. for successful chairmanship of ASEAN.
I am confident that today’s meeting will bring new dimensions to the India-ASEAN partnership.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাও PDRগী ভিয়ন্তিয়ানেদা পাংথোকপা 21শুবা ASEAN-ইন্দিয়া সম্মিৎতা থমখিবা হৌদোকপগী ৱারোল
10 OCT 2024 7:14PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, প্রধান মন্ত্রী সোনসায় সিফান্দোন,
য়োর মেজেস্তী,
এক্সিলেন্সীশিং,
খুরুমজরি।
ঙসি ASEANগী ইমুং-মনুংগা লোয়ননা তরামাথোইরক শুবা মীফম অসিদা শরুক য়াবা ফংজবদা ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকই।
চহি তরাগী মমাংদা, ঐহাক্না ভারতকী "এক্ত ইস্ত" পোলিসী লাউথোকখি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, খোঙথাং অসিনা ভারত অমসুং ASEAN লৈবাকশিংগী মরক্তা পুৱারী ওইরবা মরীশিং অসি অমুক হন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে, মখোয়দা অনৌবা ইনর্জী, মাইকৈ অমসুং খোঙজেল অমা পীরি।
ASEANগী সেন্ত্রেলিতীদা মরুওইবা পীরদুনা ঐখোয়না 2019দা ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিব হৌদোকখি। মসিগী খোঙথাং অসিনা "ASEAN আউৎলুক ওন দি ইন্দো-পেসিফিক"পু মপুং ফাহল্লি।
হৌখিবা চহিদা, ঐখোয়না রিজনেল সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতী হেনগৎহন্নবা সমুদ্রগী এক্সর্সাইজশিং হৌদোকখি।
হৌখিবা চহি 10দা, ASEAN লমদমগা লোBননা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক অসি শরুক অনিগী ময়া ওইহন্দুনা দোল্লর বিল্লিয়ন 130 হেনখ্রে।
ঙসিদি, ভারতনা ASEANগী লৈবাক তরেৎকা হকথেংননা ফ্লাইৎ কন্নেক্তিবিতী লৈরে, অমসুং অথুবা মতমদা, ব্রুনাইদসু হকথেংননা ফ্লাইৎশিং হৌরগনি।
মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না তিমোর-লেস্তেদা অনৌবা এম্বেসেদরী অমা হাংদোক্লে।
ASEAN লমদমদা, সিঙ্গাপুর অসি ঐখোয়না ফিনতেক কন্নেক্তিবিতী লিংখৎখিবা অহানবা লৈবাক ওইখি, অমসুং মসিগী মায়পাকপা অসি হৌজিক অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মতৌ তম্মি।
ঐখোয়গী দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ অসি পিপল-সেন্ত্রিক এপ্রোচ অমদা য়ুম্ফম ওইরি। ASEANগী মহৈরোয় 300 হেনবনা নালন্দা য়ুনিভর্সিতীদা স্কোলারশিপকী কান্নবা ফংখ্রে। য়ুনিভর্সিতীশিংগী নেৎৱার্ক অমা হৌদোকখ্রে।
ঐখোয়না লাওস, কম্বোদিয়া, ভিয়েতনাম, ম্যান্মার অমসুং ইন্দোনেসিয়াদা ঐখোয়গী মান্নবা হেরিতেজ অমসুং লেগেসী ঙাক্নবা হোৎনরি।
কোবিদ লাইচৎকী মতমদা ওইরবসু নৎত্রগা মহৌশাগী অৱা-অনাগী মতমদা ওইরবসু, ঐখোয়না অমনা অমগী মতেং পাংলি অমসুং ঐখোয়গী মীওইবগী ওইবা থৌদাংশিং অদু পাংথোক্লি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ফন্দ, দিজিতেল ফন্দ, অমসুং গ্রীন ফন্দ য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা তেংবাং পীনবগীদমক ফন্দশিং লিংখৎখ্রে। ভারতনা মসিগী খোঙথাংশিং অসিদা দোল্লর মিলিয়ন 30 হেন্না কন্ত্রিব্যুত তৌখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, হৌজিক ঐখোয়গী কোওপরেসন অসি অন্দরৱাতর প্রোজেক্তশিংদগী হৌরগা স্পেস এক্সপ্লোরেসন ফাওবা শন্দোক্লি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি হৌখিবা চহি তরা অসিদা হীরম খুদিংমক্তা য়াম্না পাক চাউথোক্লে।
অমসুং, মসি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমনি মদুদি 2022দা ঐখোয়না মসিবু 'কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ'কী থাক্তা পুখৎলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না য়ুম্লোন্নবশিং, গ্লোবেল সাউথকী পার্তনরশিং, অমসুং মালেমগী য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা লমদম অমা ওইদুনা ঐখোয় অসি অমনা অমগী নেস্নেল ইন্তিগ্রিতী অমসুং সোভরিনিতী ইকাই খুম্নরিবা শান্তি পাম্বা লৈবাকশিংনি, অমসুং ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক অফবা তুংলমচৎ অমা লৈহন্নবা হোৎনরি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি 21শুবা চহিচা অসি "এসিয়ন সেঞ্চুরি"নি, ভারত অমসুং ASEAN লৈবাকশিংগী চহিচা অমনি। ঙসি, মালেমগী মফম কয়াদা চয়েৎনবা অমসুং অৱাবা লৈরকপা মতমদা, ভারত অমসুং ASEANগী মরক্তা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী, কোওর্দিনেসন, দাইলোগ অমসুং কোওপরেসন অসি খ্বাইদগী মরু ওইরি।
ঐহাক্না লাওস P.D.R.গী প্রধান মন্ত্রী সোনসায় সিফান্দোনবু মায় পাক্না ASEANগী চিয়রমেন ওইবগীদমক থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঙসিগী মীফম অসিনা ইন্দিয়া- ASEAN পার্তনরশিপতা অনৌবা মায়োল অমা পীরগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা - মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱাফমশিংগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদা হিন্দীদা পীখি।