Ministry of Power
Shri Manohar Lal addresses Brainstorming Session on the Indian Power Sector Scenario 2047
All Power Sector Stakeholders to collaborate to achieve 2,100GW by 2047: Shri Manohar Lal
Need to quickly shift towards a more diverse and cleaner energy mix: Shri Shripad Yesso Naik
National Electricity Plan (Transmission) launched; targets achieving 500GW of renewable energy installed capacity by 2030 and over 600 GW by 2032
14 OCT 2024 5:18PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Manohar Lal addressed Brainstorming Session on the Indian Power Sector Scenario 2047 in New Delhi today.
At the two-day Brainstorming Session on the Indian Power Sector Scenario 2047 Union Minister for Power and Housing & Urban Affairs, Shri Manohar Lal, outlined the government's strategy to meet the country's burgeoning energy needs while transitioning to cleaner sources of power.
"By 2047, we anticipate our power demand to reach 708 gigawatts. To meet this, we need to increase our capacity by four times, i.e. 2,100 gigawatts," Union Minister Manohar Lal stated, highlighting the scale of the challenge ahead. "This is not just about increasing capacity; it's about reimagining our entire energy landscape."
The Union Minister emphasised the critical role of renewable energy in India's future power mix. "We have set an ambitious target of 500 GW of non-fossil energy capacity by 2030, effectively doubling our current capacity," he said. This push towards green energy aligns with India's commitment to reducing carbon emissions by one billion tonnes by 2030 and achieving net-zero emissions by 2070.
Shri Manohar Lal praised the CEA for its pivotal role in shaping the sector's future, citing the National Electricity Plan, which was launched at the session. "This plan will provide crucial guidance to state governments and investors, fostering a collaborative approach to sector development," he noted.
The National Electricity Plan (Transmission), developed in consultation with various stakeholders, outlines a comprehensive strategy to achieve the government's energy transition goals. It details the transmission infrastructure required to support 500 gigawatts of renewable energy capacity by 2030, increasing to over 600 gigawatts by 2032. The plan incorporates innovative elements such as the integration of 10 gigawatts of offshore wind farms, 47 gigawatts of battery energy storage systems, and 30 GW of pumped storage plants. It also addresses the power needs of green hydrogen and green ammonia manufacturing hubs, and includes cross-border interconnections. With a planned addition of 190,000 circuit kilometres of transmission lines and 1,270 GPA of transformation capacity over the next decade, the plan presents an investment opportunity of over 9 lakh crore rupees in the transmission sector.
The minister also addressed the challenges of integrating variable renewable energy sources into the grid, emphasising the need for advanced storage solutions. "We are exploring innovative technologies in pump storage facilities and battery storage to ensure 24/7 power availability to our citizens," the Union Minster explained.
Recognising the transformative impact of rapid urbanisation and industrialisation on power demand, the government is focusing on grid infrastructure expansion and upgradation. The Union Minister stressed the importance of creating a skilled workforce to support this modernisation, stating, "We must develop a workforce capable of meeting the demands of a 21st-century energy system."
On occasion, Minister of State for Power and New & Renewable Energy, Shri Shripad Yesso Naik, emphasised the need for meticulous planning to align the power sector with emerging priorities. He called for a swift transition towards a diverse and cleaner energy mix, driven by ambitious sustainability targets. "Significant investment will be needed in renewable technologies, energy storage solutions and grid modernisation," Shri Naik stated. He highlighted the pivotal role of the Central Electricity Authority in shaping the sector's transformation, noting its wide-ranging responsibilities from formulating national electricity plans to setting technical standards. MoS stressed the importance of developing new skills, regulatory frameworks, and market structures to manage the evolving energy landscape, asserting that "electricity is not just a commodity, but a catalyst for growth, development and a sustainable future."
Among other speakers at the inaugural session, Shri Pankaj Agarwal, Secretary, Ministry of Power, outlined India’s roadmap for a modern, energy-efficient power sector, emphasizing India's critical role in the vision of ONE SUN, ONE WORLD, ONE GRID for a sustainable future.
He underscored the multifaceted nature of energy security, stating that it encompasses three critical elements: affordability, adequacy coupled with reliability, and sustainability. He further alluded to the recent G20 New Delhi Leaders’ Declaration, highlighting the ambitious targets set for the sector. "The G20 members have resolved to triple renewable energy capacity and double the rate of improvement in energy efficiency," he noted. Looking ahead to COP29, the Secretary added, "We anticipate a requirement for a sixfold increase in storage capacity.” He also underlined the need for a comprehensive planning framework to meet demand optimally and securely while calling for the flexibilisation of Power Purchase Agreements and reduced power costs for consumers.
Ms. Debashree Mukherjee, Secretary, Department of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, highlighted the critical link between water and power in driving India’s economic growth. She emphasized the need for sustainable energy solutions and the close collaboration between CEA and Central Water Commission in hydropower development for 2047.
Shri Prashant Kumar Singh, Secretary, Ministry of New and Renewable Energy, highlighted India’s ambitious strides in renewable energy, focusing on solar, wind, and innovative green initiatives to power Viksit Bharat.
Shri R.V. Shahi, Former Secretary, Ministry of Power highlighted the crucial role of financial planning and policy-making in India's power sector growth and the steps needed for Viksit Bharat by 2047”.
Shri Ghanshyam Prasad, Chairperson, CEA, presented a comprehensive roadmap for the power sector's evolution, tracing its growth from a mere 1 GW peak demand at independence to now targeting to four times the capacity to 2053 GW by 2047. This ambitious plan includes a significant shift towards renewable energy, with targets of 1,200 gigawatts of solar and over 400 gigawatts of wind power by 2047. A key focus is on hydro pump storage plants, with capacity expected to surge from the current 4.7 gigawatts to 116 gigawatts. The plan addresses critical areas such as flexible operation of thermal and nuclear plants, skill development, research and development, financing for energy transition, and innovative solutions in transmission and distribution. He emphasised the need for a collaborative approach among all stakeholders to achieve the vision of a world-class Indian power sector by 2047, coinciding with the country's centenary of independence.
Shri Subhrakant Panda, Immediate Past President, FICCI and and Managing Director, Indian Metals & Ferro Alloys, said, “India's power sector, now surplus with 450+ GW capacity, presents vast opportunities in the transition to clean energy by 2070. The expanding renewable energy sector offers promising growth prospects. Enhancing local manufacturing and R&D investment will open new avenues for innovation and industry development; while improving ease of business, extending ISTS waivers, and strengthening the transmission and power evacuation system will further boost sector growth, creating numerous opportunities for investors and businesses.”
The conclave is being organised in collaboration with a broad range of stakeholders, including FICCI and CBIP, who serve as the programme partners, among a host of other organisations, reflecting its industry-wide significance.
The CEA has unveiled its vision for the power sector's development through 2047, emphasising sustainable growth, technological innovation, and meeting the challenges of a rapidly expanding economy.

ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଦୃଶ୍ୟ ୨୦୪୭ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୨,୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ହାସଲ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶୀଦାରମାନେ ସହଯୋଗ କରିବେ : ମନୋହର ଲାଲ୍
ଅଧିକ ବିବିଧ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣ ଆଡକୁ ଶୀଘ୍ର ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି: ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାୟକ
ଜାତୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା (ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ୍‌)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ; ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଏବଂ ୨୦୩୨ ସୁଦ୍ଧା ୬୦୦ ଗିଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି
14 OCT 2024 5:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଦୃଶ୍ୟ ୨୦୪୭ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦୃଶ୍ୟ ୨୦୪୭ ଉପରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଅଧିବେଶନରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ସହିତ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ରଣନୀତି ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
"୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ୭୦୮ ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆମେ ଅନୁମାନ କରୁଛୁ । ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ , ଆମକୁ ଆମର କ୍ଷମତାକୁ ୪ ଗୁଣା ଅର୍ଥାତ୍ ୨୧୦୦ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ କହିଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୁହେଁ; ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସମଗ୍ର ଶକ୍ତି ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପୁନଃକଳ୍ପନା କରିବା ବିଷୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି” ।
ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । “୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ, ଯାହା ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।” ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନକୁ ଏକ ବିଲିୟନ ଟନ୍ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନିଟ୍‌- ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବାକୁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ।
ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ସିଇଏର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । “ଏହି ଯୋଜନା ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହଯୋଗୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।”
ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରି ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଜାତୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା (ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ)ରେ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିର ରୂପରେଖ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଥିରେ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିବରଣୀ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ୨୦୩୨ ସୁଦ୍ଧା ୬୦୦ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅପତଟୀୟ ପବନ ଖେତର ୧୦ ଗିଗାୱାଟ୍‌, ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ୪୭ ଗିଗାୱାଟ୍ ଏବଂ ୩୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ପମ୍ପଡ୍ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଏକୀକରଣ ଭଳି ଅଭିନବ ଉପାଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଗ୍ରୀନ ଆମୋନିଆ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରେ ଏବଂ ଏଥିରେ ସୀମାପାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସଂଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୧,୯୦,୦୦୦ ସର୍କିଟ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ଏବଂ ୧,୨୭୦ ଜିପିଏ ରୂପାନ୍ତରଣ କ୍ଷମତା ଯୋଡ଼ିବା ସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଉନ୍ନତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରୀଡରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ବିଜୁଳି ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପମ୍ପ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରେ ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛୁ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ସହରୀକରଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପାୟନର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଭାବକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସରକାର ଗ୍ରିଡ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତିକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତ, “ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟବଳ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ” ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ସୁଚିନ୍ତିତ ଯୋଜନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ବିବିଧ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମିଶ୍ରଣ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଅକ୍ଷୟ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ସମାଧାନ ଏବଂ ଗ୍ରିଡ୍ ଆଧୁନିକୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ନାୟକ କହିଛନ୍ତି । ଜାତୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୈଷୟିକ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ରୂପାନ୍ତରଣରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରାଧିକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ବିକଶିତ ଶକ୍ତି ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା, ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ବଜାର ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ “ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେବଳ ଏକ ଦ୍ରବ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏହା ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବିକାଶ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଉତପ୍ରେରକ” ।
ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଅନ୍ୟବକ୍ତାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଅଗ୍ରୱାଲ ଏକ ଆଧୁନିକ, ଶକ୍ତି-ଦକ୍ଷ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭାରତର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍ ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସେ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତାର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଥିରେ ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ: ସୁଲଭତା, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତତା ସହିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତା । ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ଜି- ୨୦ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଲିଡର୍ସ ଡିକଲାରେସନରେ ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଜି-୨୦ ସଦସ୍ୟମାନେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ ତିନି ଗୁଣ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ହାରକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସିଓପି-୨୯କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସଚିବ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତାରେ ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଆମେ ଅନୁମାନ କରୁଛୁ । ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତିର ନମନୀୟତା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବା ସହିତ ଚାହିଦାକୁ ଉତ୍ତମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଜଳ ସମ୍ପଦ, ନଦୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଦେବଶ୍ରୀ ମୁଖାର୍ଜୀ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଜଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ୨୦୪୭ ପାଇଁ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ବିକାଶରେ ସିଇଏ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜଳ ଆୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନୂତନ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଶାନ୍ତ କୁମାର ସିଂହ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ , ସୌର, ପବନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ସବୁଜ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପୂର୍ବତନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆର୍‌. ଭି. ସାହି ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଆର୍ଥିକ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ସିଇଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଘନଶ୍ୟାମ ପ୍ରସାଦ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମାତ୍ର ୧ ଗିଗାୱାଟ୍ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଚାହିଦାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷମତା ଠାରୁ ୪ ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି , ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୨୦୫୩ ଗିଗାୱାଟ୍ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୨୦୦ ଗିଗାୱାଟ ସୌର ଏବଂ ୪୦୦ ଗିଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ପବନ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ହାଇଡ୍ରୋ ପମ୍ପ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି, ଯାହାର କ୍ଷମତା ବର୍ତ୍ତମାନର ୪.୭ ଗିଗାୱାଟରୁ ୧୧୬ ଗିଗାୱାଟକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ତାପଜ ଏବଂ ପରମାଣୁ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ନମନୀୟ ପରିଚାଳନା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବିତରଣରେ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାରତୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଫିକିର ପୂର୍ବତନ ସଭାପତି ତଥା ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ମେଟାଲ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଫେରୋ ଆଲଏଜ୍ ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଶୁଭ୍ରକାନ୍ତ ପଣ୍ଡା କହିଥିଲେ, ଭାରତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୪୫୦+ ଗିଗାୱାଟ୍ କ୍ଷମତା ସହିତ ଅତିରିକ୍ତ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ, ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ବିସ୍ତାରିତ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆଶାଜନକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ବାଟ ଖୋଲିବ; ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିବା, ଆଇଏସଟି ଛାଡ଼କୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଏବଂ ପାୱାର ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ଲାଗି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଫିକି ଏବଂ ସିବିଆଇପି ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ଶିଳ୍ପବ୍ୟାପୀ ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ବିସ୍ତାରିତ ଅର୍ଥନୀତିର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସିଇଏ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନାବରଣ କରିଛି ।