Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi pays homage to Sardar Vallabhbhai Patel at the Statue of Unity in Kevadia, Gujarat, participates in Rashtriya Ekta Diwas Celebrations
Rashtriya Ekta Diwas honours Sardar Patel's invaluable contributions towards unifying the nation, May this day strengthen the bonds of unity in our society: PM
India is deeply motivated by his vision and unwavering commitment to our nation, His efforts continue to inspire us to work towards a stronger nation:PM
Sardar Patel's 150th birth anniversary year, starting today, will be celebrated as a festival across the country for the next 2 years, This will further strengthen our resolve of ‘Ek Bharat Shreshta Bharat’: PM
The image of the historic Raigad Fort of Maharashtra is also visible in Ekta Nagar of Kevadia, which has been the sacred land of the values ​​of social justice, patriotism and nation first: PM
Being a true Indian, it is the duty of all of us countrymen to fill every effort for unity of the country with enthusiasm and zeal: PM
In the last 10 years, the new model of good governance in the country has removed every scope for discrimination: PM
In the last few years, India has succeeded in every effort to live with 'unity in diversity': PM
Today every citizen of the country is happy that after Seven decades of independence, the resolution of one country, one constitution has been fulfilled: PM
In the last 10 years, we have resolved many issues that were a threat to national unity: PM
Due to our tireless efforts,our tribal brothers and sisters have got development as well as confidence of a better future: PM
Today, we have before us an India which has vision, direction and determination: PM
We have to be very cautious of some people, troubled by India's growing strength and sense of unity, wanting to break the country and divide the society: PM
31 OCT 2024 1:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in the Rashtriya Ekta Diwas celebrations at the Statue of Unity in Kevadia,Gujarat. The Prime Minister offered a floral tribute to Sardar Vallabhbhai Patel on his birth anniversary. Shri Modi also administered the Ekta Diwas pledge and witnessed Ekta Diwas Parade on the occasion of Rashtriya Ekta Diwas which is celebrated every year on October 31to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel.
The Prime Minister said, “Sardar sahab's powerful words...this program near the Statue of Unity...this panoramic view of Ekta Nagar...the wonderful performances held here...this glimpse of mini India...everything is so amazing...it is inspiring.” Extending greetings to all the countrymen on National Unity Day, the Prime Minister said that just like 15 August and 26 January, this event on 31 October fills the entire country with new energy.
On the occasion of Diwali the Prime Minister conveyed his wishes to all the Indians living in the country and the world. He noted, this time the National Unity Day has brought a wonderful coincidence of celebrating this festival of unity along with the festival of Deepawali. “Deepawali, through the medium of lamps, connects the whole country, illuminates the whole country. And now the festival of Deepawali is also connecting India with the world”, he added.
The Prime Minister underlined that this year's Ekta Diwas is more special as Sardar Patel's 150th birth anniversary year is starting from today. For the next 2 years, the country will celebrate Sardar Patel's 150th birth anniversary. This is the country's tribute to his extraordinary contribution to India. The Prime Minister emphasised that this celebration of two years will strengthen our resolve for one India, great India. This occasion will teach us that even the seemingly impossible can be made possible, he added.
Shri Modi underscored how Chhatrapati Shivaji Maharaj united everyone to drive away the invaders. Raigad Fort of Maharashtra still tells that story. Raigad Fort has been the sacred land of the values ​​of social justice, patriotism and nation first, he added. “Chhatrapati Shivaji Maharaj had united the different ideas of the nation for one purpose in the Raigad Fort. Today here in Ekta Nagar, we are seeing the image of that historic fort of Raigad.... Today, in this background, we have united here for the accomplishment of the resolution of a developed India”, the Prime Minister said.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi reiterated how India has seen remarkable achievements in strengthening unity and integrity, over the past decade. This commitment is evident in various government initiatives, exemplified by Ekta Nagar and the Statue of Unity. This monument symbolises unity not just in name but also in its construction as it is built with iron and soil gathered from villages nationwide. Ekta Nagar features Ekta Nursery, Vishwa Van with flora from every continent, Children Nutrition Park promoting healthy foods from across India, Arogya Van highlighting Ayurveda from different regions, and Ekta Mall, where handicrafts from around the country are showcased together, the Prime Minister underlined.
The Prime Minister exhorted that being a true Indian, it is the duty of all of us to celebrate every effort towards unity of the country. He underlined that the emphasis on Indian languages under the new National Education Policy, including granting classical status to Marathi, Bengali, Assamese, Pali, and Prakrit, has been warmly welcomed and reinforces national unity. Alongside language, connectivity projects like expanding rail networks to Jammu and Kashmir and the North East, high-speed internet access to Lakshadweep and Andaman-Nicobar, and mobile networks in mountainous areas are bridging rural and urban divides. This modern infrastructure ensures that no region feels left behind, fostering a stronger sense of unity across India.
“Pujya Bapu used to say that our ability to live with unity in diversity will be constantly tested. And we have to keep passing this test at all costs”, the Prime Minister underscored. Shri Modi said that in the last 10 years, India has succeeded in every effort to live with unity in diversity. The government has constantly strengthened the spirit of Ek Bharat, Shreshtha Bharat in its policies and decisions. The Prime Minister lauded other government initiatives, including “One Nation, One Identity” through Aadhaar, and additional efforts to establish “One Nation” models like GST and the National Ration Card, creating a more integrated system that connects all states under a single framework. As part of our efforts for unity, we are now working on One Nation, One Election, One Nation, One Civil Code, i.e. Secular Civil Code”, the Prime Minister added.
Reflecting on ten years of governance, the Prime Minister celebrated the removal of Article 370 in Jammu and Kashmir as a milestone, declaring, “For the first time, the Chief Minister of Jammu and Kashmir took the oath under the Indian Constitution,” calling it a major milestone for India’s unity. He praised the patriotic spirit of the people of Jammu and Kashmir for rejecting separatism and terrorism, and standing by the Constitution and democracy of India.
The Prime Minister detailed other steps taken to address national security and social harmony, noting progress in resolving long-standing conflicts in the Northeast. The PM emphasised how the Bodo Agreement has ended 50 years of conflict in Assam, and the Bru-Reang Agreement allowed thousands of displaced individuals to return home. He underscored the success in diminishing the influence of Naxalism, which he described as“a significant challenge to India’s unity and integrity, saying that due to persistent efforts, Naxalism is now breathing its last.
The Prime Minister highlighted that today’s India has vision, direction and determination. An India which is strong as well as inclusive. Which is sensitive as well as cautious. Which is humble as well as on the path of development. Which understands the importance of both strength and peace. The Prime Minister lauded India’s rapid development amidst global unrest, positioning India as a beacon of peace while maintaining strength. Amidst conflicts in various parts of the world, he said, “India emerges as a global friend.” He also underscored the importance of unity and vigilance, stating that some forces are troubled by India’s progress and aim to harm India’s economic interests and sow divisions. He urged Indians to recognize these divisive elements and safeguard national unity.
As the Prime Minister concluded his address, he quoted Sardar Patel, urging the nation to remain committed to unity. “We must remember that India is a land of diversity. Only by celebrating diversity can unity be strengthened.” ‘‘The next 25 years are very important in terms of unity. Therefore, we should not let this mantra of unity weaken. It is necessary for rapid economic development. It is necessary for social harmony. It is necessary for true social justice, for jobs, for investment,” he said. The Prime Minister called on every citizen to join in strengthening India’s social harmony, economic growth, and commitment to unity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର କେଭାଡିଆସ୍ଥିତ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିବା ଦିଗରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରେ, ଏହି ଦିନ ଆମ ସମାଜରେ ଏକତାର ବନ୍ଧନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରେରିତ, ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଆମକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଆଗାମୀ ୨ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ପର୍ବ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯିବ, ଏହା 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଐତିହାସିକ ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗର ଛବି କେଭାଡିଆର ଏକତା ନଗରରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପବିତ୍ର ଭୂମି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ଭାରତୀୟ ହିସାବରେ ଦେଶର ଏକତା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଆବେଗରେ ଭରିବା ଆମ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ସୁଶାସନର ନୂଆ ମଡେଲ ଭେଦଭାବର ସବୁ ସୁଯୋଗକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ 'ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା' ସହିତ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ
31 OCT 2024 1:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର କେଭାଡିଆସ୍ଥିତ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକତା ଦିବସ ଶପଥ ପାଠ କରାଇବା ସହ ଏକତା ଦିବସ ପରେଡ୍ ଦେଖିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶବ୍ଦ... ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିକଟରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ... ଏକତା ନଗରର ଏହି ମନୋରମ ଦୃଶ୍ୟ... ଏଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ... ମିନି ଇଣ୍ଡିଆର ଏହି ଝଲକ... ସବୁକିଛି ବହୁତ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ... ଏହା ପ୍ରେରଣାଦାୟକ। ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ଓ ଜାନୁଆରୀ ୨୬ ଭଳି ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତିରେ ଭରି ଦେଇଛି ।
ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ରହୁଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏଥର ଜାତୀୟ ଏକତା ଦିବସ ଦୀପାବଳି ପର୍ବ ସହିତ ଏକତାର ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଚମତ୍କାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଣିଦେଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଦୀପାବଳି ଦୀପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥାଏ। ଏବଂ ଏବେ ଦୀପାବଳି ପର୍ବ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ସହ ଯୋଡିଛି ।
ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବାରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଏକତା ଦିବସ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆସନ୍ତା ୨ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବ। ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଦୁଇ ବର୍ଷର ଏହି ଉତ୍ସବ ଏକ ଭାରତ, ମହାନ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସର ଆମକୁ ଶିଖାଇବ ଯେ ଅସମ୍ଭବ ମନେ ହେଉଥିବା ଜିନିଷକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କିପରି ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କୁ ଘଉଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ ତାହା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାୟଗଡ ଦୁର୍ଗ ଏବେ ବି ସେହି କାହାଣୀ କହୁଛି । ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପ୍ରଥମେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ପବିତ୍ର ଭୂମି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ରାୟଗଡ କିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ। ଆଜି ଏକତା ନଗରରେ ଆମେ ରାୟଗଡ଼ର ସେହି ଐତିହାସିକ ଦୁର୍ଗର ଚିତ୍ର ଦେଖୁଛୁ । ଆଜି ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତ କିପରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଦେଖିଛି ତାହା ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏକତା ନଗର ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଦ୍ୱାରା ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପରେ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ଏହି ସ୍ମାରକୀ କେବଳ ନାମରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ କାରଣ ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାମରୁ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିବା ଲୁହା ଏବଂ ମାଟିରେ ନିର୍ମିତ । ଏକତା ନଗରରେ ଏକତା ନର୍ସରୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାଦେଶର ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ବନ, ସାରା ଭାରତରୁ ଆସିଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଶିଶୁ ପୋଷଣ ପାର୍କ, ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଆୟୁର୍ବେଦ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଆରୋଗ୍ୟ ବନ ଏବଂ ଏକତା ମଲ୍ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସାରା ଦେଶର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ଏକାଠି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଜଣେ ପ୍ରକୃତ ଭାରତୀୟ ହିସାବରେ ଦେଶର ଏକତା ଦିଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସକୁ ପାଳନ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ମରାଠୀ, ବଙ୍ଗଳା, ଆସାମୀଜ୍, ପାଲି ଏବଂ ପ୍ରକୃତିକୁ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ସମେତ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଭାଷା ସହିତ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଓ ଆଣ୍ଡାମାନ-ନିକୋବରକୁ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସୁବିଧା ଏବଂ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୋବାଇଲ ନେଟୱାର୍କ ଭଳି ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରୁଛି। ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ ପଛରେ ପଡ଼ିନଥିବା ଅନୁଭବ କରେ, ଯାହା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଏକତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
"ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ କହୁଥିଲେ ଯେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ସହିତ ବଞ୍ଚିବାର ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବ । ଏବଂ ଆମକୁ ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ସହିତ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ସରକାର ନିଜର ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତିରେ ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି । ଆଧାର ମାଧ୍ୟମରେ "ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ପରିଚୟ" ଏବଂ ଜିଏସଟି ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାସନ କାର୍ଡ ଭଳି "ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର" ମଡେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସମେତ ଅନ୍ୟନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ଅଧିକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ଯାହା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଗୋଟିଏ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ସଂଯୋଗ କରେ । ଏକତା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ନିର୍ବାଚନ, ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଟିଏ ନାଗରିକ ସଂହିତା, ଅର୍ଥାତ୍ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦକୁ ୧୦ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଭାରତର ଏକତା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି କହିଛନ୍ତି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଅଧୀନରେ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି। ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଓ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରି ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସହ ଠିଆ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀଙ୍କ ଦେଶଭକ୍ତି ଭାବନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିଆଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ସଂଘର୍ଷର ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବୋଡୋ ଚୁକ୍ତି କିପରି ଆସାମରେ ୫୦ ବର୍ଷର ସଂଘର୍ଷର ଅନ୍ତ ଘଟାଇଛି ଏବଂ ବ୍ରୁ-ରିଆଙ୍ଗ ଚୁକ୍ତି ହଜାର ହଜାର ବିସ୍ଥାପିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନକ୍ସଲବାଦର ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ନକ୍ସଲବାଦ ଏବେ ଶେଷ ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛି ।
ଆଜିର ଭାରତରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଦିଗ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏପରି ଏକ ଭାରତ ଯାହା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି । ଯାହା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ସହ ସତର୍କ ମଧ୍ୟ। ଯାହା ବିନମ୍ର ହେବା ସହ ବିକାଶ ପଥରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଯାହା ଉଭୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ବୁଝିଥାଏ । ବିଶ୍ୱ ଅଶାନ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଶାନ୍ତିର ଆଲୋକ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ସେ ଏକତା ଏବଂ ସତର୍କତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ କିଛି ଶକ୍ତି ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଏବଂ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ବିଭାଜନ ବୁଣିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏହି ବିଭାଜନକାରୀ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ସହ ଜାତୀୟ ଏକତାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ସେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିବା ସମୟରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଭାରତ ଏକ ବିବିଧତାର ଦେଶ। ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କଲେ ହିଁ ଏକତା ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ। ଏକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ତେଣୁ ଆମେ ଏକତାର ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଦୁର୍ବଳ ହେବାକୁ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ । ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ। ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ, ଚାକିରି ପାଇଁ, ନିବେଶ ପାଇଁ ଏହା ଜରୁରୀ। ଭାରତର ସାମାଜିକ ସଦ୍ଭାବନା, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।