Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry of Environment, Forest and Climate Change conducts Special Campaign 4.0 for institutionalising Swachhata and reducing pendency in Government Offices.
07 NOV 2024 12:01PM by PIB Delhi
Ministry of Environment, Forest and Climate Change has achieved 100 % disposal of Public Grievances and Public Grievance Appeals, reviewed more than 28,000 physical files and more than 18,000 sq. ft of office space freed under Special Campaign 4.0.
The Special Campaign 4.0 in the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC) commenced with the commitment to build upon the objectives and achievements of the previous Special Campaigns and to achieve the key objectives of Special Campaign 4.0. The focus of the Special Campaign this year were field/outstation offices responsible for service delivery in addition to the Ministries and their attached/subordinate offices/ autonomous organisations etc.
During the preparatory phase of the Special Campaign 4.0, from 16th September, 2024 to 30th September, 2024, the Ministry collected information in respect of designated 11 parameters viz. (i) identification of cleanliness Campaign Sites, (ii) pending references from MPs, (iii) pending Parliamentary Assurances, (iv) pending IMC References (Cabinet proposals), (v) pending State Government References, (vi) pending Public Grievances, (vii) pending PMO References, (viii) Public Grievance Appeals, (ix) Easing of Rules/Processes, (x) Record Management (physical files as well as E-Files), and (xi) scrap and redundant items for disposal, which became targets for the implementation phase. At the behest of DARPG one of the best practices identified was implementation of e-office in all the offices under the Ministry.
The implementation phase commenced on 2nd October, 2024. The Special Campaign 4.0 was implemented at the 132 identified Campaign Sites including Subordinate offices, Autonomous Bodies etc. inluding Botanical Survey of India, Zoological Survey of India, Forest Survey of India, National Zoological Park, G. B. Pant National Institute of Himalayan Environment, Wildlife Crime Control Bureau, National Museum of Natural History, Indian Council of Forestry Research and Education, Wildlife Crime Control Bureau, NGT, Central Pollution Control Board amongst others.
The key achievements of the Ministry during Special Campaign 4.0.
The 132 campaign sites disposed of scrap including wooden and metallic waste items, old vehicles, waste cardboards, packaging material etc. Items of e-waste included old unserviceable computers, keyboards, mouse, printers, scanners, cartridges etc. More than 18,000 sq. ft of office space has been created and a revenue of more than Rs.37 Lakhs has been generated by the Ministry and its Subordinate offices, Autonomous Bodies etc.
During the campaign period, the Ministry has achieved its identified target on State Government References, PMO References, Public Grievances and Public Grievance Appeals.
An extensive Records Management drive was undertaken and the planned target of Record Management has been fully achieved. A total of 28,221 physical files and 3,873 e-Files were reviewed, out of which 18,027 physical files were weeded out and 1,623 e-files closed.
Implementation of e-office, one of the identified Best Practices in Special Campaign 4.0 has been fully implemented in Ministry’s Subordinate offices, Autonomous Bodies etc.
Cleanliness drives have been conducted at all the 132 identified Cleanliness Campaign sites, including the Ministry’s Office at Indira Paryavaran Bhawan, New Delhi and its Subordinate offices, Autonomous Bodies etc.
The activities undertaken during the Special Campaign 4.0 were presented through social media. Ministry and its Field Organisations collectively executed 184 tweets and 30 retweets on Special Campaign 4.0.

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না সরকারগী ওফিসশিংদা স্বচ্ছতা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা অমসুং পেন্দেন্সী হন্থহন্নবা স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 পাংথোকখ্রে
07 NOV 2024 12:01PM by PIB Imphal
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মন্ত্রালয়না পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং পব্লিক গ্রিভান্স অপীল 100% দিস্পোজ তৌখ্রে। স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মখাদা ফিজিকেল ফাইল 28,000 হেন্না রিভিয়ু তৌখ্রে অমসুং ওফিস স্পেস স্ক্বার ফুট 18,000 হেন্না হাংহনখ্রে।
এনভাইর্নমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (MoEF&CC) গী স্পিসিয়েল কেম্পেন 4.0 অসি মমাংগী স্পেসিএল কেম্পেনশিংগী পান্দমশিং অমসুং মাইপাকপশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমগৎনবা অমসুং স্পেসিএল কেম্পেন 4.0গী মরুওইবা পান্দমশিং অদু ফংনবা হোৎনবগী ইথিলগা লোয়ননা হৌদোকখি। চহি অসিগী স্পেসিএল কেম্পেন্না মন্ত্রালয়শিং অমসুং মখোয়গী এতেচ/সবওর্দিনেত ওফিসশিং/ওতোনোমস ওর্গনাইজেসনশিং অসিনচিংবগা লোয়ননা সর্ভিস দেলিভরীগী থৌদাং লৌরিবা ফিল্দ/ আউতস্তেসন ওফিসশিংদা মীৎয়েং থমখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0, সেপ্তেম্বর 16, 2024দগী সেপ্তেম্বর 30, 2024 ফাওবগী প্রিপরেতরী ফেস মনুংদা, মন্ত্রালয় অসিনা পন্দুনা লৈরিবা পেরামিতর 11গী মতাংদা ইনফোর্মেসন খোমজিনখি। মখোয় অদুদি: (i) ক্লিনলিনেস কেম্পেন সাইতশিং মশক খঙদোকপা, (ii) MPশিংদগী পেন্দিং রিফরেন্স, (iii) পেন্দিং পার্লিয়ামেন্তরী এস্যুরেন্স, (iv) পেন্দিং IMC রিফরেন্স (কেবিনেৎ প্রোপোজেলশিং), (v) পেন্দিং রাজ্য সরকারগী রিফরেন্স, (vi) পেন্দিং পব্লিক গ্রীভেন্স রিফরেন্স, (vii) পেন্দিং PMO রিফরেন্স, (viii) পব্লিক গ্রীভান্স এপিলেসন, (ix) রুল/ প্রোসেসশিং কোমথোকপা, (x) রেকোর্দ মেনেজমেন্ত (ফিজিকেল ফাইলশিং অমসুং ই-ফাইলশিং), অমসুং (xi) ইম্প্লিমেন্তেসন ফেজকীদমক তার্গেৎ ওইরিবা স্ক্রেপ অমসিং রিদন্দেন্ত আইতেমশিং দিস্পোজ তৌবা। DARPGগী ইথিলগী মতুং ইন্না মশক খঙদোক্লবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মনুংদা অমা হায়রগদি মন্ত্রালয় অসিগী মখাদা লৈবা ওফিস পুম্নমক্তা ই-ওফিস চৎনহনবনি।
ইমপ্লিমেন্তেসন ফেজ অসি 2024গী ওক্তোবর 2দা হৌরগনি। স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 অসি বোতানিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, জিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, নেস্নেল জুওলোজিকেল পার্ক, জি. বি. পান্ত নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ হিমালয়ান এনভাইর্নমেন্ত, ৱাইল্দলাইফ ক্রাইম কন্ত্রোল ব্যুরো, নেস্নেল ম্যুজিয়ম ওফ নেচরেল হিস্তরি, ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ফোরেস্ত্রি রিসর্চ এন্দ এজুকেসন, ৱাইল্দলাইফ ক্রাইম কন্ত্রোল ব্যুরো, NGT, সেন্ত্রেল পোলুসন কন্ত্রোল বোর্দ অমসুং অতোপ্পা কয়া অমসু য়াওনা সবওর্দিনেৎ ওফিসশিং, ওতোনোমস বোদীশিং য়াওনা কেম্পেন সাইত 132দা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
স্পেসিএল কেম্পেন 4.0 মনুংদা মন্ত্রালয়গী মরু ওইবা মায়পাকপশিং
কেম্পেনগী মফম 132দা উ অমসুং ধাতুগী পোৎলমশিং, অরিবা ভেহিকলশিং, অরেম-অপা কার্দবোর্দশিং, পেকেজিং মেতরিএলশিং অসিনচিংবা য়াওনা স্ক্রেপশিং দিস্পোজ তৌখি। ই-ৱেস্তকী পোৎলমশিংগী মনুংদা মথৌ তৌদ্রবা অরিবা কম্প্যুতরশিং, কীবোর্দশিং, মাউসশিং, প্রিন্তরশিং, স্কেনরশিং, কার্ত্রিজশিং অসিনচিংবা য়াওরি। ওফিস ফীৎ স্ক্বার 18,000 হেন্না শেমখ্রে অমসুং মন্ত্রালয় অমসুং মাগী সবওর্দিনেত ওফিসশিং, ওতোনোমস বোদীশিং অসিনচিংবশিংনা লুপা লাখ 37 হেন্না রিভেন্যু ফংখ্রে।
কেম্পেন অসিগী মনুংদা, মন্ত্রালয়না রাজ্য সরকারগী রিফরেন্সশিং, PMO রিফরেন্সশিং, মীয়ামগী গ্রিভান্সশিং অমসুং মীয়ামগী গ্রিভান্স আপিলশিংগী মতাংদা মশক খঙদোক্লবা পান্দম অদু ফংলে।
রেকোর্দ মেনেজমেন্তগী পাক চাউবা থৌওং অমা পায়খৎলে অমসুং রেকোর্দ মেনেজমেন্তগী থৌরাং তৌখিবা পান্দম অদু মপুং ফানা ফংলে। পুন্না ফিজিকেল ফাইল 28,221 অমসুং ই-ফাইল 3,873 রিভিয়ু তৌখি, মসিগী মনুংদা ফিজিকেল ফাইল 18,027 লৌথোকখি অমসুং ই-ফাইল 1,623 ক্লোস তৌখি।
অখন্নবা কেম্পেন 4.0দা মশক খঙদোক্লবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা ই-ওফিস অসি মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওফিসশিং, ওতোনোমস বোদীশিং অসিনচিংবদা মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে।
মন্ত্রালয়গী ইন্দিরা পারয়াভরন ভবন, নই দিল্লী অমসুং মসিগী মখাদা লৈবা ওফিসশিং, ওতোনোমস বোদীশিং অসিনচিংবা য়াওনা মশক খঙদোক্লবা ক্লিনলিনেস কেম্পেন সাইত 132দা ক্লিনলেন্স দ্রাইবশিং পাংথোকখ্রে।
অখন্নবা কেম্পেন 4.0গী মনুংদা পায়খৎলিবা থবকশিং অদু সোসিএল মীদিয়াগী খুত্থাংদা উৎখি। মন্ত্রালয় অমসুং মসিগী ফিল্দ ওর্গনাইজেসনশিংনা অপুনবা ওইনা অখন্নবা কেম্পেন 4.0দা ত্বীত 184 অমসুং রিত্বীত 30 তৌখি।