Ministry of Environment, Forest and Climate Change
India delivers Statement on behalf of Like-Minded Developing Countries at the High-Level Ministerial on Climate Finance in CoP29 Summit at Baku, Azerbaijan
India asserts that Principles of Equity and Common but Differentiated Responsibilities and Respective Capacities must form the basis for a strong outcome on the New Collective Quantified Goal at CoP29
Need to mobilise at least USD 1.3 trillion every year till 2030, without subjecting Developing Countries to growth-inhibiting conditionalities: India to Developed Countries
15 NOV 2024 2:30PM by PIB Delhi
Intervening on the behalf of Like-Minded Developing Countries (LMDCs), at the High-Level Ministerial on Climate Finance on 14.11.2024 in CoP29 of the UNFCCC Summit at Baku, India highlighted that the impacts of Climate Change are increasingly becoming evident in form of one disaster to another.
Delivering the statement, Shri Naresh Pal Gangwar, AS (MoEFCC) and India's lead negotiator at CoP29, stated that extreme weather events are so frequent and increasingly strong, that the impacts are being felt by the people of the Global South, especially. There is, therefore, a need for heightened ambitions on climate action. He said, “We are at a crucial juncture in our fight against Climate Change. What we decide here will enable all of us, particularly those in the Global South, to not only take ambitious mitigation action but also adapt to Climate Change. This CoP is historic in this context.
The statement firmly asserted that recognising the historical responsibilities and differences in capacities, the UNFCCC and its Paris Agreement envisage a global response to climate change, adhering to the principles of equity and common but differentiated responsibilities and respective capacities. The context of different national circumstances, sustainable development goals and poverty eradication, particularly with respect to the Global South, should not be lost sight of. These principles must form the basis for a strong outcome on the New Collective Quantified Goal at CoP29, it added.
India's intervention reiterated that the developed countries need to commit to provide and mobilise at least USD 1.3 trillion every year till 2030, though grants, concessional finance and non-debt-inducing support that cater to the evolving needs and priorities of developing countries, without subjecting them to growth-inhibiting conditionalities in the provision of finance.
The statement recognised that such a scenario is vital for advancing towards COP30, where all Parties are expected to submit their updated Nationally Determined Contributions (NDCs). Achieving this outcome will set a solid foundation for meaningful progress in our global climate efforts, it noted.
Talking further on the importance of the New Collective Quantified Goals (NCQG) on Climate Finance, the statement emphasized that it cannot be changed into an investment goal when it is a unidirectional provision and mobilisation goal from the developed to the developing countries. Paris Agreement is clear on who is to provide and mobilise the climate finance – it is the developed countries, it added.
India strongly laid down the point that bringing in the elements of any new goal, which are outside the mandate of the convention and its Paris Agreement, is unacceptable. The statement ruled out any scope for re-negotiation of the Paris Agreement and its provisions.
Asserting that Transparency and Trust are the backbones of any multilateral process, India noted that there is no understanding of what comprises climate finance. Developed countries' performance regarding their existing financial and technological commitments has been disappointing.
India's intervention stated that a clear definition of climate finance, in line with the provisions of UNFCCC and its Paris Agreements, will promote transparency and is vital for furthering constructive deliberations and building trust. In this regard, the statement said, “We take note of the work carried out by the Standing Committee on Finance, however, there is need to further work in arriving at a meaningful definition of climate finance.
The intervention called out the Developed countries and stated that they committed to jointly mobilise $100 billion per year by 2020, a deadline extended to 2025. While the $100 billion target is already inadequate compared to the actual requirements of developing countries, the real amount mobilised has been even less encouraging.The $100 billion was committed in 2009, 15 years ago. We have a common time frame for expressing ambitions every five years. There is a similar need in terms of Climate Finance. We are very hopeful that developed countries will realise their responsibility to enable enhanced ambitions and make this CoP29 a success”, the statement said

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ভারতনা বাকু, অজরবৈজান্দা পাঙথোকপা হায় লেবেল মিনিস্তরিএল ওন ক্লাইমেত ফাইনান্স ইন CoP29 সম্মিত্তা ৱাখল্লোন মান্নবা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মহুৎ শিল্লগা ৱাফম থমখ্রে
ভারতনা CoP29 গী নিউ কল্লেক্তিব ক্বান্তিফাইদ গোলদা হেন্না মপাঙ্গল কন্বা মহৈ পুরক্নবগীদমক প্রিন্সিপল্স ওফ ইকুইতী এন্দ কম্মন বত দিফরেন্সিএতেদ রেসপোঞ্জিবিলিতিজ এন্দ রেস্পেক্তিব কেপাসিতিজতা য়ুম্ফম ওইগদবনি হায়বা ৱাফম থমখি
চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা চাওখৎপা থিন্থনবা ফীভমশিং থমজিন্দনা, ২০৩০ ফাওবদা চহি খুদিংগী য়ামদ্রবদা USD ১.৩ ত্রিলিয়ন মোবিলাইজ তৌবা মথৌ তাই: ভারতনা চাওখৎপা লৈবাকশিংগী মফমদা হায়খি
15 NOV 2024 2:30PM by PIB Imphal
বাকুদা পাঙথোক্লিবা UNFCCC সম্মিতকী CoP29গী হায়-লেবেল মিনিস্তরিএল ওন ক্লাইমেত ফাইনান্সতা ১৪.১১.২০২৪দা লাইক-মাইন্দেদ দিভেলপিং কন্ত্রিজ (LMDCs)কী মহুৎ শিল্লগা, ভারতনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী শাফুশিং অসি অমাঙ অতা অমগী মথঙদা অমা থোরক্তুনা হেন্না ময়েক শেংলক্লি হায়খি‍।
মহাক্কী ৱারোল পীরদুনা, শ্রী নরেস পাল গংৱার, AS (MoEFCC) অমসুং ভারতকী CoP29গী নেকোসিএতরনা, শাথিবা নোং নুংশিৎকী থৌদোকশিং য়াম্না কুংশিল্লক্লি অমসুং শাথিব হেনগৎলক্তুনা মরুওইনা মালেমগী খাথংবা শরুক্কী মীয়াম্না মসিগী শাফু নংলি‍। মরম অদুনা, ক্লাইমেত এক্সনগী থবক পায়খৎপগী মথৌ তাবা হেনগৎলক্লি‍। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয় অইং অশাগী খল হোংলকপা থেংনবদা মরুওইবা তানফম অমদা লৈরি‍। ঙসি মফমসিদা ঐখোয়না লৌরিবা ফীরেপ্না ঐখোয় পুম্নমকপু, মরুওইনা মালেমগী খাথংবা শরুক্তা লৈরিবা মীয়ামবু পান্দম চাউবা থবকশিং পায়খৎপা ঙমহন্বতা নত্তনা অইং অশাগী খল হোংলকপদা চুশিন্নবশু ঙমহনগনি‍। হীরম অসিদা য়েংলগা হন্দক্কী CoP অসি পুৱারী ওইবা তাঞ্জা অমনি‍”‍।
পুৱারীগী ওইবা থৌদাংশিং অমসুং তৌবা ঙম্বগী চাংদা খেন্নবশিং খঙলদুনা, UNFCCC অমসুং মসিগী পেরিস এগ্রীমেন্তনা, ইকুইতী অমদি কম্মন ওইবা অদুবু খেন্ননা থম্বা থৌদাং অমসুং মরী লৈনবা তৌবা ঙম্বশিংগী পরম তুংইন্না ক্লাইমেত চেঞ্জকী মালেমগী ওইবা রেসপোন্সকী মীৎয়েঙ থমখিবনি হায়না ৱারোল অদুদা ফোঙদোকখি‍। খেন্নবা লৈবাক্কী ফীভমশিং, সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং অমসুং লায়রবা কোকহন্বগী মতাঙদা, মরুওইনা মালেমগী খাথংবা শরুক্তা, য়েংলিবা মীৎয়েঙ লম্মাংনরোইদবনি‍। হায়রিবা পরমশিং অসিনা CoP29গী নিউ কল্লেক্তিব ক্বান্তিফাইদ গোলগী অকন্বা মহৈ পুরক্নবগী য়ুম্ফম ওইগদবনি, হায়না ৱারোল অদুনা মখা তাখি‍।
ভারতনা খুৎ থিংজিল্লিবা অসিনা চাওখৎপা লৈবাকশিংনা চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী শেল থুমগী মতাঙদা চাওখৎপা থিন্থনবা ফীভমশিং লৈহন্দনা মখোয়গী ওল্লক্লিবা মথৌ তাবশিং অমসুং প্রাইওরিতীশিং ফংহনগদবা গ্রান্ত, কন্সেস্নেল ফাইনান্স অমসুং নন-দেত-ইন্দ্যুসিং সপ্পোর্তকী খুত্থাঙদা ২০৩০ ফাওবদা চহি খুদিংগী USD ১.৩ ত্রিলিয়ন ফংহন্নবা অমসুং মোবিলাইজ তৌনবা খোঙফম লৌগদবনি হায়বা ৱাফম অমুক হন্না থমখি‍।
পার্তী পুম্নমক্না মখোয়গী নেস্নেল্লী দিতর্মিন্দ কন্ত্রিব্যুসনশিং (NDCs) থাজিন্নরক্কনি হায়না খন্নরিবা COP30 গী মায়কৈদা খোঙ থাংজিন্বদা অসিগুম্বা ফীভম অমগী মরুওইবা ৱাফমবু ৱারোল অদুদা পনখি‍। মহৈ অসি ফংবনা ঐখোয়না মালেমগী ওইনা ক্লাইমেতকী মরমদা হোৎনরিবশিং অসিগী ৱাহন্থোক লৈবা খোঙজেল অমা ফংননবা অচেৎপা য়ুম্ফম অমা থোনগদৌরিবনি, হায়নসু ৱারোল অদুদা পনখি‍।
ক্লাইমেত ফাইন্সকী নিউ কল্লেক্তিব ক্বান্তিফাইদ গোলশিংগী (NCQG) মরুওইবা ৱাফমশিং পল্লদুনা, চাওখৎলবা লৈবাকশিংদগী চাওখৎলক্লিবা লৈববাকশিংগী মায়কৈদা নাকল নাম্মদগী শেল থাজিল্লকপগী পান্দম ওইনা লৈহল্লবদি মদু ইনভেস্তমেন্ত কোল ওইবা য়ারোই হায়বা ৱাফম ৱারোল অদুনা ফোঙদোকখি‍। পেরিস এগ্রীমেন্তনা কনানা ক্লাইমেত ফাইনান্স পীগনি অমসুং মোবিলাইজ তৌগনি হায়বা ময়েক শেংনা পল্লি – মদুদি চাওখৎলবা লৈবাকশিংনি, হায়না ৱারোল অদুনা মখা তাখি‍।
কনভেন্সন অসিগী অমসুং মসিগী পেরিস এগ্রীমেন্তকী মেন্দেতকী ৱাংমদা লৈবা অনৌবা গোল অমা হেক্তগী মচাক অমা পুশিল্লকপা হায়বসি য়াবা ঙম্লোই হায়না ভারতনা অকন্বা ৱাফম থমখি‍। ৱারোল অদুনা পেরিস এগ্রীমেন্ত অমসুং মসিগী প্রোভিজনশিং অমুক হন্না শেমদোক শেমজিন তৌবগী ৱাফম লৈহল্লোইদবনি হায়না থমখি‍।
ত্রান্সপেরেন্ত অমসুং ত্রস্তনা মল্তিলেতরেল থৌওংশিংগী য়াংলেন শরুনি হায়রদুনা, ক্লাইমেত ফাইনান্স অসি করি করিনা শেম্লিবনো হায়বা করিমত্তা খঙনদে হায়না ভারতনা ফোঙদোকখি‍। হৌজিক লৈরিবা ফাইনেন্সিএল অমসুং তেক্নোলোজিকেল কম্মিতমেন্তশিংগী মতাঙদা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগী পর্ফোর্মেন্স পেন্নিংঙাই ওইদে‍।
ভারতনা খুৎ থিংজিনখিবা অসিনা, UNFCCC অমসুং মসিগী পেরিস এগ্রিমেন্তকী প্রোভিজনশিংগী পরিংদা লৈবা তশেং তশেংবা ক্লাইমেত ফাইনান্সকী ৱাহন্থোক অমনা ত্রান্সপেরেন্সী পুরক্কনি অমসুং অফবা মখলগী খন্ন-নৈনবা অমসুং থাজবা হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না ফোঙদোকখি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা, ৱারোল অদুনা হায়খি, “স্তেন্দিং কম্মিতী ওন ফাইনান্সনা পায়খৎলিবা থবকশিং ঐখোয়না খঙই, অদুবু, ক্লাইমেত ফাইনান্সকী হেন্না ৱাহন্থোক লৈবা দিফিনিসন অমা পুরক্নবা মখা তানা থবক পায়খৎবা মথৌ তারি”‍।
ইন্তরভেন্সন অসিনা চাওখৎলবা লৈবাকশিংগী মফমদা মখোয়না ২০২০ ফাওবা চহি খুদিংগী $100 বিলিয়ন মোবিলাইজ তৌনবা, অমদি হায়রিবা দেতলাইন অদু ২০২৫ ফাওবা শাংদোকখিববু নীংশিংখি‍। $100 গী পান্দম অসি চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী তশেং তশেংনা মথৌ তাবশিংগা য়েংনবদা ৱাৎপগা লোয়ননা, তশেংনা মোবিলাইজ তৌরিবা শেনফম অসিদি হেন্না পুক্নিং হন্থনিংঙাইনি হায়খি‍। $100 বিলিয়ন অসি ২০০৯দা, চহি ১৫গী মমাঙদা লেপখিবনি‍। ঐখোয়না চহি মঙা খুদিংগী এম্বিসন ফোঙদোক্নবা কম্মন তাইমফ্রেম অমা লৈ‍। ক্লাইমেত ফাইনান্সকী লমদসু মসিগা মান্নবা তর্ম অমা মথৌ তাই‍। চাওখৎলবা লৈবাকশিংনা হেন্না থাক ৱাংবা এমল্বিসন লৈহন্নবা মখোয়গী থৌদাং শকখঙলক্কনি অমসুং CoP29 অসি মায় পাকপা অমা ওইহনগনি হায়না ঐখোয়না মপুং ফানা থাজবা থম্লি”, হায়না ৱারোল অদুনা হায়খি‍।