Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Ashtalakshmi Mahotsav
PM unveils a commemorative postage stamp on the occasion
Northeast is the 'Ashtalakshmi' of India: PM
Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the brighter future of the Northeast. It is a festival of a new dawn of development, propelling the mission of a Viksit Bharat forward: PM
We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology: PM
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Ashtalakshmi Mahotsav at Bharat Mandapam in New Delhi today. Welcoming all the dignitaries to the event, Shri Modi remarked that it was the Mahaparinirvana Divas of Babasaheb Dr B R Ambedkar. He added that the Constitution drafted by Babasaheb Ambedkar, which completed 75 years, is a great inspiration to all the citizens. Shri Modi paid homage to Babasaheb Ambedkar on behalf of all the citizens of India.
Noting that Bharat Mandapam had been a witness to many national and international events over the past 2 years including the successful organization of G20 meeting, Shri Modi remarked that today’s event was even more special. He added that the event had made the entire Delhi glisten with diverse shades of North-East India. Adding that the first Ashtalakshmi Mahotsav will be celebrated over the next 3 days, Shri Modi said the event would display the potential of entire North-East India to the country and the world. He added that the event would witness many business agreements and also display various products from the North-East along with the culture, cuisine and other attractions. He further added that the event would also inspire the people from the achievements of various achievers, including Padma awardees who were present. Terming the event as unique and first of its kind, Shri Modi said the event would open doors to huge investment opportunities in North East India. He added this was a great opportunity for the farmers, workers and craftsmen along with the investors across the world. Remarking that exhibitions at the event displayed the diversity and the potential of North-East India, Shri Modi congratulated and gave his best wishes to the organizers of Ashtalakshmi Mahotsav, people of North-East India and the investors.
The Prime Minister said that in the last 100 to 200 years, everyone witnessed the rise of the Western world and the Western region has had an influence on the world at every level - economic, social and political. He added that India too had incidentally seen the influence of Western region and its role in its growth story. Shri Modi remarked that after the West-centric period, the 21st century belongs to the East, that is Asia and India. Shri Modi expressed his firm belief that in the times to come, India’s growth story also belongs to Eastern India, and Northeast in particular. He added that in the past decades, India had seen the emergence of big cities like Mumbai, Ahmedabad, Delhi, Chennai, Bengaluru, Hyderabad. Shri Modi stressed that in the coming decades, India will see the new potential of cities like Guwahati, Agartala, Imphal, Itanagar, Gangtok, Kohima, Shillong and Aizawl and events like Ashtalakshmi would play a major role in that.
Touching upon the Indian tradition, the Prime Minister said that Goddess Lakshmi is called the goddess of happiness, health and prosperity. Listing the eight forms of the Goddess Lakshmi, he added that all eight forms are worshipped whenever Goddess Lakshmi is worshipped. Similarly, Shri Modi said that Ashtalakshmi of eight states was present in the Northeast of India namely Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim. He added that the eight forms of Asthalakshmi are represented in these eight states of the North East.
Remarking that the first form was Adi Lakshmi, Shri Modi said that the Adi culture is strongly spread in every state of our North East. Noting that every state of the North East India celebrated its own tradition and culture, the Prime Minister listed Cherry Blossom Festival of Meghalaya, Hornbill Festival of Nagaland, Orange Festival of Arunachal, Chapchar Kut Festival of Mizoram, Bihu of Assam, Manipuri Dance and added that there was such great diversity in the North East India.
Discussing the second form of Goddess Lakshmi - Dhan Lakshmi, the Prime Minister said the North East was blessed with abundant natural resources with a great confluence of minerals, oil, tea gardens and bio-diversity. He added that there was a huge potential of renewable energy and this blessing of "Dhan Lakshmi" was a boon for the entire North East.
Highlighting that the third form of Goddess Lakshmi - Dhanya Lakshmi was very kind to the North East, Shri Modi said that the North East was famous for natural farming, organic farming and millets. He expressed that India was proud of Sikkim being the first fully organic state of India. Shri Modi remarked that Rice, bamboo, spices and medicinal plants grown in the North East bore witness to the power of agriculture there. He added that the North East had a major role to play in the solutions that today's India wants to give to the world related to healthy lifestyle and nutrition.
Talking about the fourth form of Asthalakshmi - Gaja Lakshmi, Shri Modi described that Goddess Gaja Lakshmi was seated on a lotus with elephants around her. He noted that the North East had vast forests, national parks like Kaziranga, Manas-Mehao and other wildlife sanctuaries. He further added that there were amazing caves and attractive lakes. Shri Modi remarked that the blessings of Gajalakshmi have the power to make the North East the most spectacular tourist destination in the world.
The Prime Minister highlighted that the North East was known for creativity and skill which was represented by the fifth form of Asthalakshmi - Santan Lakshmi, which meant productivity and creativity. He added that the skill of handlooms and handicrafts like Muga Silk of Assam, Moirang Phi of Manipur, Wankhei Phi, Chakheshang Shawl of Nagaland would win everyone's heart. He further added that there were dozens of such Geographical Indication (GI) tagged products which showcased the crafts and creativity of the North East.
Discussing the sixth Lakshmi of Ashtalakshmi -Veer Lakshmi which symbolises the confluence of courage and power, Shri Modi highlighted that North East was a symbol of the power of women. He cited the example of the Nupi Lan movement of Manipur which showed women power. Shri Modi said that the way in which women of North East raised their voice against slavery will always be recorded in golden letters in the history of India. He added that brave women from the folk tales to our freedom struggle like Rani Gaidinliu, Kanakalata Barua, Rani Indira Devi, Lalnu Ropiliani have inspired the entire country. Shri Modi said that even today, the daughters of North East were enriching this tradition. He added that the entrepreneurship of the women of North East gave a great strength to the entire North East, which had no parallel.
Remarking that the seventh Lakshmi of Ashtalakshmi - Jai Lakshmi meant one who bestows fame and glory, the Prime Minister said that today, the North East had a major stake in the expectations from the whole world towards India. He added that while India is focusing on global connectivity of its culture and trade, the North East is the one which connects India with the infinite opportunities of South Asia and East Asia.
Touching upon the eighth Lakshmi of Ashtalakshmi - Vidya Lakshmi, symbolising knowledge and education, Shri Modi noted that many major centers of education in the creation of modern India were in the North East like IIT Guwahati, NIT Silchar, NIT Meghalaya, NIT Agartala, and IIM Shillong. He added that the North East had already got its first AIIMS while the country's first National Sports University was being built in Manipur. He noted that the North East had given many great sports persons like Mary Kom, Baichung Bhutia, Mirabai Chanu, Lovelina, Sarita Devi to the country. Shri Modi remarked that today, the North East had also started to move forward in technology-related start-ups, service centers and industries like semiconductors with thousands of youth working in these. He added that the region was becoming a major center of education and skills for the youth.
“Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the better future of the North East”, exclaimed the Prime Minister. He added that it was a celebration of the new dawn of development, which would give impetus to the mission of Viksit Bharat. Shri Modi remarked that today there was great enthusiasm for investment in the North East and in the last decade, everyone had witnessed an amazing journey of development of the North East Region. Terming the journey was rather not an easy one, Shri Modi said that the Government had taken every possible step to connect the states of the North East with India's growth story. Adding that the development in the north east was poor by the previous governments due to lesser number of seats and votes, Shri Modi highlighted that it was Shri Atal Bihari Vajpayee's government that for the first time created a separate ministry for the development of the North East.
Emphasising that in the last decade, the Government had worked tirelessly to reduce the distance between Delhi and people of North East, Shri Modi said that the Union ministers had visited the North East states more than 700 times and have spent a long time with the people there which had created an emotional connect between the government and the North East and its development. This, he said, had given an amazing pace to the development there. Citing a policy made in the 1990s to speed up the development of the North East, under which, more than 50 ministries of the central government had to invest 10 percent of their budget in the North East, Shri Modi highlighted that his Government had given much greater grants in the last 10 years as compared since 1990’s. He added that in the last decade alone, more than Rs 5 lakh crore was spent in the North East under the above scheme which showed the priority of the current government towards the North East.
The Prime Minister noted that the Government had started many special schemes for the North East like PM-DevINE, Special Infrastructure Development Scheme and North East Venture Fund. He added that these schemes had created many new employment opportunities. Shri Modi noted that the Government had also started the Unnati Scheme to promote the industrial potential of the North East. He said that when a better environment is created for new industries, new jobs would also be created. Remarking that the semiconductor sector was new for India, Shri Modi said the Government chose Assam to give impetus to this new sector. He added that when such new industries are set up in the North East, investors from the country and the world would explore new possibilities there.
“We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology”, said Shri Modi. He added that the Government was not just building infrastructure in the North East, but also laying a strong foundation for the future. Remarking that the biggest challenge for the North East was connectivity in the past decades with lack of train facilities to many states, Shri Modi said that their government focused a lot on physical infrastructure and social infrastructure after 2014. This, he added, led to tremendous improvement in both the quality of infrastructure and the quality of life of the people in the North East. Shri Modi said the Government also accelerated the implementation of projects pending for many years. Citing the example of the Bogi-Beel bridge, Shri Modi said that now the journey between Dhemaji and Dibrugarh could be done in just one or two hours, as compared to a whole day journey before the completion of the long pending Bogi-Beel bridge.
“About 5 thousand kilometers of national highway projects have been completed in the last decade”, said Shri Modi. He added that the projects like Sela tunnel in Arunachal Pradesh, the India-Myanmar-Thailand trilateral highway, the border roads in Nagaland, Manipur and Mizoram had expanded a strong road connectivity. Recollecting that India presented the vision of India-Middle East-Europe Corridor (I-MAC) to the world during the G-20 last year, Shri Modi said I-MAC would connect India's North East with the world.
Touching upon the rail connectivity of North East which had increased manifold, the Prime Minister said that the work of connecting all the capitals of the states of North East by rail was about to be completed. He added that the first Vande Bharat train had also started its operation in the North East. Shri Modi highlighted that in the last ten years, the number of airports and flights in the North East had almost doubled. He added that work was underway to build waterways on the Brahmaputra and Barak rivers while water connectivity was also improving from the Sabroom Landport.
Noting that the work was progressing rapidly on mobile and gas pipeline connectivity, Shri Modi remarked that every state of North East was being connected to the North East Gas Grid and more than 1600 km long gas pipeline was being laid. He added that the Government was also focusing on internet connectivity with more than 2600 mobile towers being installed in the states of North East. He further noted that more than 13 thousand kilometers of optical fiber was laid in the North East. Shri Modi was pleased that 5G connectivity had reached all the states of North East.
Highlighting the unprecedented work done in the social infrastructure in the North East, the Prime Minister remarked that Medical colleges were expanded along with construction of Modern facilities for the treatment of diseases like cancer. He added that under the Ayushman Bharat Yojana, lakhs of patients in the North East had received free treatment. Shri Modi emphasised that the government had implemented the Ayushman Vaya Vandana Card, which would ensure free treatment to senior citizens above the age of 70 years.
Shri Modi said that apart from connectivity of the North East, the Government had also emphasized on its tradition, textile and tourism. He added that the benefit of this is that the people are now coming forward in large numbers to explore the North East. Adding that the number of tourists visiting the North East has also almost doubled in the last decade, Shri Modi said that new businesses and employment opportunities had risen due to the increase in investment and tourism. He added that from infrastructure to integration, from connectivity to closeness, from economic to emotional, this entire journey has taken the development of the North East to new heights.
The Prime Minister stressed that the youth of the Ashtalakshmi states are a great priority of the Government of India and they have always wanted development. Emphasising that there was an unprecedented public support for permanent peace seen in every state of the North East in the last decade, Shri Modi said it was due to the efforts of the central and state governments, thousands of youth had left the path of violence and adopted a new path of development. He added that in the last decade, many historic peace agreements have been signed in the North East and the border disputes between the states had also progressed in a very cordial manner. This, he said, had reduced the cases of violence in the North East to a great extent. Adding that AFSPA had been removed from many districts, Shri Modi remarked that together, we should write a new future for Ashtalakshmi and the government is taking every step for this.
The Prime Minister desired that the products of North East should reach every market of the world and in this direction the products of every district were being promoted under the One District One Product campaign. He added that one can see many products of the North East in the exhibitions at the rural haat bazaar in AshthaLakshmi Mahotsav. “I promote the mantra of Vocal for Local for the products of North East”, exclaimed Shri Modi. He said that he tried to present the products from the North East to the foreign guests and this would give recognition to the wonderful art and craft of the North East at the international level. Shri Modi urged the citizens to make the products of North East a part of their lifestyle.
Shri Modi extended an invitation to the people to attend the Madhavpur Mela to be held in Porbandar, Gujarat. He added that the Madhavpur Mela symbolised the celebration of the marriage of Lord Krishna and Goddess Rukmini, a daughter of the North East. He urged all the people in the North East to join the Mela in 2025. Concluding his speech, Shri Modi expressed confidence that with the blessings of Lord Krishna and Ashtalakshmi, India will definitely see the North East setting a new paradigm of development in the 21st century.
The Union Minister for the Ministry of Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Tripura, Dr. Manik Saha, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang and Union Minister of State for Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Ashtalakshmi Mahotsav is a three-day cultural festival, being celebrated for the first time from 6th to 8th December at Bharat Mandapam in New Delhi. It highlights the vast cultural tapestry of Northeast India, bringing together an array of traditional arts, crafts, and cultural practices.
To promote economic opportunities in areas such as traditional handicrafts, handlooms, agricultural products, and tourism, the Mahotsav features a variety of events. The festival also has artisan exhibitions, Grameen haats, state specific pavilions and technical sessions on key areas crucial to the development of the northeastern region. Key events include Investors Roundtable and buyer-seller meets designed to be a unique opportunity to build and strengthen networks, partnerships, and joint initiatives boosting economic growth of the region.
The Mahotsav has Design conclave and Fashion shows displaying the rich handloom and handicraft traditions of Northeast India at the national stage. Highlighting the region's rich cultural heritage, the festival also showcases vibrant musical performances and indigenous cuisines of Northeast India.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব হৌদোকখ্রে
পি.এম.না থৌরম অসিদা কোম্মেমোরেতিব পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোংখ্রে
অৱাং নোংপোক অসি ভারতকী ‘অশ্তালক্ষ্মী’নি: পি.এম.
অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব অসি অৱাং নোংপোক্কী অফবা তুংলমচৎকী পালন তৌবনি। মসি ভিকসিৎ ভারত মাংদা পুখৎনবা মিসনবু শাহৌ পীরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অয়ুক অমগী কুহ্মৈনি: পি.এম.
ঐখোয়না অৱাং নোংপোক অসিবু ইমোসন, ইকনোমী অমসুং ইকোলোজীগী ত্রিনিতীগা শম্নহল্লি: পি.এম.
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি বাবাসাহেব দা. বি.আর. অম্বেদকরগী মহাপরিনির্ভান দিবসসু তারি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি বাবাসাহেব অম্বেদকরনা শেমখিবা সম্বিধান্না চহি 75 মপুং ফারকপা অসি নাগরিক পুম্নমক্তা অচৌবা ইথিল অমনি। শ্রী মোদীনা ভারতকী নাগরিক পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা বাবাসাহেব অম্বেদকরদা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
ভারত মন্দপমদা হৌখিবা চহি অনি অসিদা G20 মীফম মায় পাক্না পাংথোকখিবা য়াওনা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল থৌরম কয়া অমা উবা ফংলে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসি হেন্না অখন্নবা অমনি। থৌরম অসিনা দিল্লী অপুনবা অসি অৱাং-নোংপোক ভারতকী মখল কয়াগী শক্তমশিংগা লোয়ননা ঙান্থোইহল্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি। অহানবা অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব লাক্কদৌরিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা পাংথোক্লগনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা লৈবাক অমসুং মালেমদা অৱাং-নোংপোক ভারত পুম্নমক্কী ওইথোকপা য়াবশিং উৎলগনি। থৌরম অসিদা ললোন-ইতিক্কী য়ানচে কয়া অমা উবা ফংগনি অমসুং কলচর, কুজিন অমসুং অতৈ এত্রেক্সনশিংগা লোয়ননা অৱাং-নোংপোক্কী পোত্থোক কয়াসু উৎকনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। থৌরম অসিদা পদ্ম এৱার্দ ফংলবশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা এচিবরশিংগী এচিবমেন্তশিংদগী মীয়ামদা ইথিল পীরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। থৌরম অসি মখল অসিগী অহানবা অমসুং তোপ তোপ্পা থৌরমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা অৱাং নোংপোক ভারত্তা ইনভেস্তমেন্তকী অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা ইনভেস্তরশিংগা লোয়ননা লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং আর্তিস্তশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। থৌরম অদুদা পাংথোকখিবা একজিবিসনশিংনা অৱাং-নোংপোক ভারতকী মখল-মখা অমসুং পোতেন্সিএল উৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসবকী ওর্গানাইজরশিং, অৱাং-নোংপোক ভারতকী মীয়াম অমসুং ইনভেস্তরশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 100-200 অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না নোংচুপ লমদমগী চাউখৎলকপা উবা ফংখি অমসুং নোংচুপ লমদমনা মালেমগী থাক খুদিংমক্তা - ইকনোমিক, সোসিএল অমসুং পোলিতিকেলদা ইথিল পীখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতনসু নোংচুপ লমদমগী ইথিল অমসুং মাগী গ্রোথ স্তোরীদা মাগী থৌদাং অসি উবা ফংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নোংচুপলোমদা য়ুম্ফম ওইবা মতমগী মতুংদা, 21শুবা চহিচা অসি নোংপোকলোমদা, হায়বদি এসিয়া অমসুং ভারতকী ওইগনি। শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ভারতকী চাউখৎপগী ৱারী অসিসু অখন্ননা নোংপোক থংবা ভারত অমসুং অৱাং নোংপোক্কী ওইগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌখিবা দিকেদশিংদা ভারতনা মুম্বাই, অহমদাবাদ, দিল্লী, চেন্নাই, বেঙ্গলুরু, হায়দ্রাবাদগুম্বা অচৌবা শহরশিং থোরকপা উবা ফংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা, ভারতনা গুৱাহাতি, আগরতলা, ইম্ফাল, ইতানগর, গেংতোক, কোহিমা, শিলোং অমসুং আইজোলগুম্বা শহরশিংগী অনৌবা পোতেন্সিএল অদু উবা ফংলগনি অমসুং অশ্তালক্ষ্মীগুম্বা থৌরমশিং অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
ভারতকী চৎনবীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরেম্বী লক্ষ্মীবু নুংঙাইবা, হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী লাইরেম্বী হায়না খঙনৈ। লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী শকলোন নিপান পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী মওং-মতৌ নিপান অসি লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী মওং-মতৌ খুদিংমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মতৌ অসুম্না শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক ভারতকী আসাম, অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মেঘালয়া, মিজোরাম, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং সিক্কিম হায়রিবা রাজ্য 8দা অশ্তালক্ষ্মী অসি লৈরি। অশ্তালক্ষ্মীগী মওং 8 অসি অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য 8 অসিদা উবা ফংই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অহানবা শকলোনদি আদি লক্ষ্মীনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি আদি কলচর অসি ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্তা মপাঙ্গল কন্না শন্দোক্লি। অৱাং-নোংপোক ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্না মশাগী চৎনবী অমসুং নাৎকী থৌরম পাংথোকই হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মেঘালয়াগী চেরি ব্লোসম ফেস্তিবেল, নাগালেন্দগী হোর্নবিল ফেস্তিবেল, অরুনাচলগী ওরেঞ্জ ফেস্তিবেল, মিজোরামগী চপচর কুত ফেস্তিবেল, অসামগী বিহু, মণিপুরী জগোয়গী থৌরমশিং পনখি।
লাইরেম্বী লক্ষ্মীগী অনিশুবা শকলোন লক্ষ্মীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদম অসি মিনরেল, ওইল, চা বাগান অমসুং বাইও-দাইভর্সিতীগী অচৌবা মচাক-মথুমগা লোয়ননা মরাং কায়না লৈবা মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সশিংনা মঙাল পীরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি রিন্যুএবল ইনর্জীগী অচৌবা পোতেন্সিএল অমা লৈরি অমসুং "ধন লক্ষ্মী"গী থৌজাল অসিনা অৱাং-নোংপোক পুম্নমক্কীদমক্তা অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরি।
দেবী লক্ষ্মীগী অহুমশুবা শকলোন ওইরিবা ধান্য লক্ষ্মীনা অৱাং-নোংপোক লমদম য়াম্না নুংশিজবনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক লমদম অসি নেচরেল ফার্মিং, ওর্গানিক ফার্মিং অমসুং মিল্লেৎশিংগীদমক্তা মমিং চৎলি। সিক্কিম অসি ভারতকী অহানবা মপুং ফানা ওর্গানিক ওইবাং স্তেৎ ওইরকপদা ভারতনা চাউথোকচরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক্তা থারিবা উহৈ, ৱা, স্পাইস অমসুং হিদাক-লাংথকশিংগী পাম্বীশিং অসিনা মফম অদুগী লৌউ-শিংউগী শক্তিগী খুদম ওইরি। ঙসিগী ভারতনা মালেমদা হকচাং ফনা হিংবা অমসুং ন্যুত্রিসনগা মরী লৈননা পীবা পাম্লিবা সোলুসনশিংদা অৱাং নোংপোক্না অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অশ্তালক্ষ্মীগী মরিশুবা শকলোন গজা লক্ষ্মীগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লাইরেম্বী গজা লক্ষ্মী অসি থম্বাল অমগী মথক্তা শমুশিংনা কোইশিন্দুনা ফম্মি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা নেস্নেল পার্কশিং, কাজিরঙ্গা, মানস-মেহাওগুম্বা পাক চাউবা উমংশিং অমসুং অতোপ্পা ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুরীশিং লৈ হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মসিদা অঙকপা শুরুংশিং অমসুং ফজরবা পাৎশিং লৈ। শ্রী মোদীনা হায়খি গজা লক্ষ্মীগী য়াইফ-পাউজেলনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি মালেমগী খ্বাইদগী থোইদোক হেন্দোকপা তুরিস্ত দেস্তিনেসন অমা ওইহন্নবগী শক্তি লৈ।
অৱাং-নোংপোক অসি ক্রিএতিবিতী অমসুং স্কিলগীদমক্তা খঙনরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসি অশ্তালক্ষ্মীগী মঙাশুবা শকলোননি - শান্তনলক্ষ্মী, হায়বদি প্রদক্তিবিতী অমসুং ক্রিএতিবিতীনা উৎলি। অসামগী মুগা সিল্ক, মনিপুরগী মোইরোং ফী, ৱাংখৈ ফী, নাগালেন্দগী চখেশং শোলগুম্বা খুৎশেমগী পোৎলমশিং অসি মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (GI) তেগ তৌরবা পোত্থোক কয়া অমা অৱাং নোংপোক লমদমগী ক্রাফত অমসুং ক্রিএতিবিতী উৎলি।
অশ্তালক্ষ্মীগী তরুকশুবা লাক্ষ্মী, থৌনা অমসুং শক্তিগী মরী তাকপা ভীরলক্ষ্মীগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক অসি নুপীশিংগী শক্তিগী খুদম অমনি। মহাক্না মনিপুরগী নুপী লান মুভমেন্তকী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি মসিনা নুপীশিংগী শক্তি উৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদমগী নুপীশিংনা লান্মীগী মায়োক্তা ভোইস পীখিবগী থৌওং অসি ভারতকী পুৱারীদা মতম পুম্নমক্তা সনা ময়েক্না ইদুনা লৈরগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মীয়ামগী ৱারীদগী হৌরগা ঐখোয়গী নীংতম লানফম ফাওবগী থৌনা ফরবা নুপীশিং হায়বদি রানি গাইদিনলিউ, কানাকলতা বরুয়া, রানি ইন্দিরা দেবী, লালনু রোপিলিয়ানিনা লৈবাক অপুনবদা ইথিল পীরি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিসু অৱাং-নোংপোক্কী নুপীমচাশিংনা মসিগী চৎনবী অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অৱাং-নোংপোক্কী নুপীশিংগী ওন্তপ্রিনোরশিপনা অৱাং-নোংপোক পুম্নমক্তা অচৌবা শক্তি অমা পীরম্মি, মসি অতৈগা লম্বা লৈতে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অশ্তালক্ষ্মীগী তরেৎশুবা লক্ষ্মী- জয়লক্ষ্মী হায়বসিনা মমিং অমসুং শক্নাইরববু তাকই হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অৱাং-নোংপোক লমদম অসি ভারতকী মায়কৈদা মালেম পুম্বনা থাজবা থম্লিবা অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতনা মসিগী কলচর অমসুং ললোন-ইতিক্কী মালেমগী ওইবা কনেক্তিবিতীদা মীৎয়েং চংলি, অৱাং নোংপোক অসি ভারতপু খা এসিয়া অমসুং নোংপোক এসিয়াগী মশিং য়াম্লবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লিবা অমনি।
অশ্তালক্ষ্মীগী নিপালশুবা লক্ষ্মী - লৌশিং অমসুং এজুকেসনগী খুদম ওইরিবা বিদ্যা লক্ষ্মীগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মোদর্ন ভারত শেমগৎপদা মরুওইবা এজুকেসন সেন্তর কয়া অমা অৱাং নোংপোক লমদমদা IIT গুৱাহাতি, NIT সিলচর, NIT মেঘালয়, NIT অ অগরতালা অমসুং IIM শিলোংগুম্বা মরু ওইবা এজুকেসন সেন্তরশিং লৈরে। অৱাং-নোংপোক লমদমদা অহানবা AIIMS ফংখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগী অহানবা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অসি মনিপুরদা শাগৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অৱাং-নোংপোক্না লৈবাক অসিদা মেরী কোম, বাইচুং বুথিয়া, মীরাবাই চানু, লোভলিনা, সরিতা দেবীগুম্বা শান্নরোই কয়া অমা পীরকখি হায়না মহাক্না পনখি। ঙসি অৱাং-নোংপোক লমদম অসি তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপশিং, সর্বিস সেন্তরশিং অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিংদা নহা লিশিং কয়া থবক তৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি লমদম অসি নহারোলশিংগীদমক এজুকেসন অমসুং স্কিলগী মরুওইবা সেন্তর অমা ওইরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব অসি অৱাং নোংপোক্কী অফবা তুংলমচৎকী থৌরম অমনি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসি চাউখৎপগী অনৌবা অয়ুক্কী কুহ্মৈ অমনি, মসিনা ভিকসিৎ ভারতকী মিসনদা ইনোৎ পীরগনি। ঙসি অৱাং-নোংপোক লমদমদা ইনভেস্তমেন্তকীদমক চাউনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং হৌখিবা চহি তরা অসিদা অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎপগী অঙকপা খোঙচৎ অমা মীপুম খুদিংমক্না উবা ফংলে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। খোঙচৎ অসি অরায়বা নত্তে হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অসি ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীগা শম্নহন্নবা লৌখৎপা য়াবা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎলি। সিৎ অমসুং ভোৎ মশীং হন্থবনা মরম ওইদুনা মমাংগী সরকারশিংনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং ফগৎহনখিদে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অতল বিহারী বাজপেয়ীগী সরকারনা অহানবা ওইনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমখি।
হৌখিবা দিকেদ অমদা সরকারনা দিল্লী অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মীয়ামগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু হন্থহন্নবগীদমক চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা 700 হেন্না চৎখ্রে অমসুং মফম অদুগী মীয়ামগা লোয়ননা মতম শাংনা লৈখ্রে। মসিনা সরকার অমসুং অৱাং-নোংপোক অমসুং মসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মরক্তা পুক্নিংগী ওইবা মরী অমা শেমগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা মফম অদুদা চাউখৎ-থৌরাংগী অঙকপা খোঙজং অমা পীরম্মি। অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎ-থৌরাং য়াঙখৎহন্নবগীদমক 1990দা পায়খৎখিবা পোলিসী অমা পল্লদুনা, মদুগী মখাদা, কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রালয় 50 হেনবনা মখোয়গী বজেৎকী চাদা 10দি অৱাং-নোংপোক্তা ইনভেস্ত তৌগদবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা 1990গী মতমগা চাংদম্নবদা হেন্না চাউবা গ্রান্ত পীখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা মথক্তা পনখ্রিবা স্কিম অসিগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর লাখ 5 হেন্না চাদিং তৌখ্রে। মসিনা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমদা অহানবা প্রাইওরিতী পীরি হায়বা উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কীদমক পি.এম.-দিবাইন, স্পেসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম অমসুং অৱাং-নোংপোক ভেঞ্চর ফন্দগুম্বা অখন্নবা স্কিম কয়া অমা হৌদোক্লে। স্কিমশিং অসিনা অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অৱাং-নোংপোক্কী ইন্দস্ত্রীএল পোতেন্সিএল প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা উন্নাতি স্কিমসু হৌদোক্লে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক হেন্না ফবা অকোয়রোন অমা শেমগৎলকপা মতমদা, অনৌবা থবকশিংসু শেমগৎলগনি। সেমিকন্দক্তর সেক্তর অসি ভারতকীদমক্তা অনৌবা অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অনৌবা সেক্তর অসিবু পুক্নিং থৌগৎনবা অসামবু খনখি। অৱাং-নোংপোক্তা অসিগুম্বা অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং অসি লিংখৎলকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ইনভেস্তরশিংনা মফম অসিদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং থিগৎকনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না অৱাং-নোংপোক লমদমবু ইমোসন, ইকনোমী অমসুং ইকোলোজীগী ত্রিনিতীগা শম্নহল্লে।" সরকারনা অৱাং-নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমসু শেমগৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাউবা শীংনবসি হৌখিবা দিকেদশিংদা রাজ্য কয়াদা ত্রেনগী খুদোংচাবশিং লৈতবা কনেক্তিবিতী ওইরম্মি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মখোয়গী সরকারনা 2014গী মতুংদা ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়াম্না মীৎয়েং চংখি। মসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ক্বালিতী অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী মীয়ামগী পুন্সি মহিংদা চাউনা ফগৎহনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা চহি কয়াগী মমাংদগী লেপ্পা লৈতবা প্রোজেক্তশিং থবক ওইনা পাংথোকপদসু খোঙজেল য়াংখৎলে। বোগি-বীল ব্রিজগী খুদম পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বোগি-বীল ব্রিজ অসি লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা চৎপদা নুমিৎ চুপ্পা চংলম্বা অদু হৌজিক ধেমাজি অমসুং দিব্রুগরগী মরক্তা পুং অমা নৎত্রগা অনি খক্তদা চৎপা ঙম্লে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা কিলোমীতর লিশিং মঙাগী নেস্নেল হায়ৱে প্রোজেক্তশিং লোইশিনখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অরুনাচল প্রদেশকী সেলা তনেল, ইন্দিয়া-ম্যান্মার-থাইলেন্দ ত্রাইলেতরেল হাইৱে, নাগালেন্দ, মনিপুর অমসুং মিজোরামগী ঙমখৈগী লম্বীশিং অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিংনা মপাঙ্গল কনবা লম্বীগী কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। ভারতনা মমাং চহিদা G20গী মনুংদা ইন্দিয়া-মিল ইস্ত-য়ুরোপ কোরিদোর (I-MAC) গী ভিজন মালেমদা পুথোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি I-MACনা ভারতকী অৱাং-নোংপোকপু মালেমগা শম্নহল্লগনি।
অৱাং-নোংপোক্কী রেল কনেক্তিবিতী মশিং য়াম্লবা হেনগৎলকপগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংগী কোনুং পুম্নমক রেলগী খুত্থাংদা শম্নহন্নবা থবক লোইশিল্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি অহানবা ভন্দে ভারত ত্রেনসু অৱাং-নোংপোক্তা মথৌ তৌবা হৌখ্রে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা এয়রপোর্ত অমসুং ফ্লাইৎ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ব্রহ্মপুত্রা অমসুং বরাক তুরেলদা ঈশিং লম্বী শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি। সবরুম লেন্দ পোর্ততগী ঈশিং কনেক্তিবিতীসু ফগৎলক্লি।
মোবাইল অমসুং গ্যাস পাইপলাইন কনেক্তিবিতীগী থবকশিং খুমাং চাউশিল্লক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক অৱাং নোংপোক গ্যাস গ্রিদতা শম্নহল্লে অমসুং কিলোমিতর 1600 হেন্না শাংবা গ্যাস পাইপলাইন অমা শঙ্গারক্লি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা মোবাইল তাৱর 2600 হেন্না হাপচিন্দুনা ইন্তর্নেত কনেক্তিবিতীদা সরকারনা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অৱাং-নোংপোক লমদমদা ওপ্তিকেল ফাইবরগী কিলোমিতর লিশিং 13 হেন্না তিংখ্রে হায়না মহাক্না মখা তানা পনখি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্তা 5G কনেক্তিবিতী য়ৌরকপদা শ্রী মোদীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
অৱাং-নোংপোক লমদমদা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবকশিং পাংথোকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মেদিকেল কোলেজশিং পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা কেন্সরগুম্বা লায়নাশিং লায়েংনবা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং শাগৎলি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা অৱাং নোংপোক লমদমগী অনাবা লাখ কয়ানা লেম্না লায়েংলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা আয়ুশ্মান ভায়া ভন্দনা কার্দ চৎনহনখ্রে। মসিনা চহি 70গী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিংদা লেম্না লায়েং ফংহনগনি।
মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী কনেক্তিবিতীগী মথক্তা, সরকারনা মসিগী ত্রেদিসন, তেক্সতাইল অমসুং তুরিজমদা অকনবা মীৎয়েং থম্লি। মসিগী কান্নবা অসিদি হৌজিক্তি অৱাং নোংপোক লমদম অসি য়েংশিন্নবা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া লাক্লি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা লাকপা তুরিস্তশিংগী মশিংসু শরুক অনি হেনগৎলে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তুরিজম হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা অনৌবা বিজিনেস অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংসু হেনগৎলক্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী ইন্তিগ্রেসন ফাওবা, কনেক্তিবিতীদগী নকশিন্নবা ফাওবা, ইকোনোমিকদগী ইমোস্নেল ফাওবা, মসিগী খোঙচৎ অসিনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎপা অসি অনৌবা থাক্তা পুখৎলে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি অশ্তালক্ষ্মী রাজ্যশিংগী নহাশিং অসি ভারত সরকারগী মরুওইবা অমনি অমসুং মখোয়না মতম পুম্নমক্তা চাউখৎপা পাম্মি। হৌখিবা দিকেদ অমদা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য খুদিংমক্তা মতম চুপ্পগী ওইবা শান্তিগীদমক মীয়াম্না মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মতেং পাংখিবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী হোৎনবশিংগী মতুং ইন্না নহা লিশিং কয়া হিংসাগী লম্বী থাদোক্তুনা চাউখৎপগী অনৌবা লম্বীদা চংশিল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা অৱাং নোংপোক লমদমদা পুৱারী ওইরবা শান্তিগী য়ানা ৱারোল কয়া অমা খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা লৈরিবা ঙমখৈগী চয়েৎনবাশিং অসিসু য়াম্না নুংশিনবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লি। মসিনা অৱাং নোংপোক্তা হিংসাগী থৌদোকশিং হন্থহনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। AFSPA অসি জিলা কয়াদগী লৌথোকখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয় পুন্না অশ্তালক্ষ্মীগী অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগদবনি অমসুং মসিগীদমক্তা সরকারনা খোংথাং খুদিংমক লৌখৎলি।
মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক্কী পোত্থোকশিং মালেমগী কৈথেল খুদিংমক্তা য়ৌহনগদবনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা জিলা খুদিংমক্কী পোত্থোকশিং অসি দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত কেম্পেনগী মখাদা প্রমোৎ তৌরি। অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসবকী খুঙ্গংগী হাৎ বাজারদা পাংথোকপা একজিবিসনশিংদা অৱাং নোংপোক্কী পোৎথোক কয়া অমা উবা ফংই হায়না মহাক্না মখা তাখি। ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী পোত্থোকশিংগীদমক্তা ভোকেল ফোর লোকেলগী মন্ত্র অসি শৌগৎলি।" মহাক্না হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক্কী পোত্থোকশিং অসি মপান লমগী মীথুংলেনশিংদা উৎনবা মহাক্না হোৎনখি অমসুং মসিনা অৱাং নোংপোক্কী অঙকপা কলা অমসুং খুৎশা হৈবগী হৈশিংববু মালেমগী থাক্তা শকখঙহল্লগনি। শ্রী মোদীনা নাগরিকশিংদা অৱাং-নোংপোক্কী পোৎথোকশিংবু মখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইহন্নবা তকশিনখি।
শ্রী মোদীনা গুজরাতকী পোর্বন্দরদা পাংথোক্কদৌরিবা মাধবপুর মেলাদা শরুক য়ানবা মীয়ামদা হায়জখি। মহাক্না হায়খি মাধবপুর মেলা অসি অৱাং নোংপোক্কী মচানুপী অমা ওইরিবা ভগবান শ্রীকৃষ্ণ অমসুং লাইরেম্বী রুক্মিনীগী লুহোংবগী থৌরমগী মশক অমনি। মহাক্না অৱাং-নোংপোক্কী মীয়াম পুম্নমকপু 2025দা মেলা অসিদা শরুক য়ানবা হায়খি। শ্রী মোদীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ভগবান শ্রী কৃষ্ণ অমসুং অশ্তালক্ষ্মীগী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা ভারতনা 21শুবা চহিচাদা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপগী অনৌবা পেরাদাইম অমা শেম্বা উগনি।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়া, আসামগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী সিন্দিয়া, শ্রী হিমন্তা বিস্ব শর্মা, ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. মনিক সাহা, মেঘালয়াগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরাদ সংমা, সিক্কিমগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী প্রেম সিংহ তামাং অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দা. সুকানতা মজুমদর অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
অশ্তালক্ষ্মী মহোৎসব অসি দিসেম্বর 6দগী 8 ফাওবা ন্যু দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা অহানবা ওইনা পাংথোক্কদবা নুমিৎ হুমনিগী কলচরেল ফেস্তিবেল অমনি। মসিনা অৱাং-নোংপোক ভারতকী পাক চাউরবা কলচরেল তেপস্ত্রী, ত্রেদিস্নেল আর্ত, ক্রাফ্ত অমসুং কলচরেল প্রেক্তিস কয়া পুনশিন্নদুনা উৎলি।
মহোৎসব অসিদা ত্রেদিস্নেল হেন্দিক্রাফ্তশিং, হেন্দলুমশিং, লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অমসুং তুরিজমগুম্বা লমশিংদা শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা থৌরম কয়া পাংথোক্লি। ফেস্তিবেল অসিদা আর্তিসান একজিবিসনশিং, গ্রামীন হাৎশিং, রাজ্যগী ওইবা পেভিলিয়নশিং অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক মরুওইবা হিরমশিংদা তেক্নিকেল সেসনশিংসু য়াওরি। মরুওইবা থৌরমশিংগী মনুংদা ইনভেস্তরস রাউন্দতেবল অমসুং বায়র-সেল্লরগী মীফমশিং অসি লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং ওইগদবা নেতৱার্কশিং, পার্তনরশিপশিং অমসুং জোইন্ত ইনিসিএতিবশিং শেমগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তোপ তোপ্পা খুদোংচাবা অমা ওইনবা শেমগৎপনি।
মহোৎসব অসিদা দিজাইন কনক্লেব অমসুং ফেশন শোশিং পাংথোক্তুনা অৱাং-নোংপোক ভারতকী শেন-থুম অমসুং খুৎ-শা হৈবগী চৎনবীশিং নেস্নেল স্তেজতা উৎলি। লমদম অসিগী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজবু ময়েক শেংনা উৎতুনা, ফেস্তিবেল অসিদা অৱাং নোংপোক ভারতকী মশাগী ওইবা ম্যুজিকেল পর্ফোমেন্স অমসুং মশাগী ওইবা চিঞ্জাকশিংসু উৎকনি।