Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Ashtalakshmi Mahotsav
PM unveils a commemorative postage stamp on the occasion
Northeast is the 'Ashtalakshmi' of India: PM
Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the brighter future of the Northeast. It is a festival of a new dawn of development, propelling the mission of a Viksit Bharat forward: PM
We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology: PM
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the Ashtalakshmi Mahotsav at Bharat Mandapam in New Delhi today. Welcoming all the dignitaries to the event, Shri Modi remarked that it was the Mahaparinirvana Divas of Babasaheb Dr B R Ambedkar. He added that the Constitution drafted by Babasaheb Ambedkar, which completed 75 years, is a great inspiration to all the citizens. Shri Modi paid homage to Babasaheb Ambedkar on behalf of all the citizens of India.
Noting that Bharat Mandapam had been a witness to many national and international events over the past 2 years including the successful organization of G20 meeting, Shri Modi remarked that today’s event was even more special. He added that the event had made the entire Delhi glisten with diverse shades of North-East India. Adding that the first Ashtalakshmi Mahotsav will be celebrated over the next 3 days, Shri Modi said the event would display the potential of entire North-East India to the country and the world. He added that the event would witness many business agreements and also display various products from the North-East along with the culture, cuisine and other attractions. He further added that the event would also inspire the people from the achievements of various achievers, including Padma awardees who were present. Terming the event as unique and first of its kind, Shri Modi said the event would open doors to huge investment opportunities in North East India. He added this was a great opportunity for the farmers, workers and craftsmen along with the investors across the world. Remarking that exhibitions at the event displayed the diversity and the potential of North-East India, Shri Modi congratulated and gave his best wishes to the organizers of Ashtalakshmi Mahotsav, people of North-East India and the investors.
The Prime Minister said that in the last 100 to 200 years, everyone witnessed the rise of the Western world and the Western region has had an influence on the world at every level - economic, social and political. He added that India too had incidentally seen the influence of Western region and its role in its growth story. Shri Modi remarked that after the West-centric period, the 21st century belongs to the East, that is Asia and India. Shri Modi expressed his firm belief that in the times to come, India’s growth story also belongs to Eastern India, and Northeast in particular. He added that in the past decades, India had seen the emergence of big cities like Mumbai, Ahmedabad, Delhi, Chennai, Bengaluru, Hyderabad. Shri Modi stressed that in the coming decades, India will see the new potential of cities like Guwahati, Agartala, Imphal, Itanagar, Gangtok, Kohima, Shillong and Aizawl and events like Ashtalakshmi would play a major role in that.
Touching upon the Indian tradition, the Prime Minister said that Goddess Lakshmi is called the goddess of happiness, health and prosperity. Listing the eight forms of the Goddess Lakshmi, he added that all eight forms are worshipped whenever Goddess Lakshmi is worshipped. Similarly, Shri Modi said that Ashtalakshmi of eight states was present in the Northeast of India namely Assam, Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura and Sikkim. He added that the eight forms of Asthalakshmi are represented in these eight states of the North East.
Remarking that the first form was Adi Lakshmi, Shri Modi said that the Adi culture is strongly spread in every state of our North East. Noting that every state of the North East India celebrated its own tradition and culture, the Prime Minister listed Cherry Blossom Festival of Meghalaya, Hornbill Festival of Nagaland, Orange Festival of Arunachal, Chapchar Kut Festival of Mizoram, Bihu of Assam, Manipuri Dance and added that there was such great diversity in the North East India.
Discussing the second form of Goddess Lakshmi - Dhan Lakshmi, the Prime Minister said the North East was blessed with abundant natural resources with a great confluence of minerals, oil, tea gardens and bio-diversity. He added that there was a huge potential of renewable energy and this blessing of "Dhan Lakshmi" was a boon for the entire North East.
Highlighting that the third form of Goddess Lakshmi - Dhanya Lakshmi was very kind to the North East, Shri Modi said that the North East was famous for natural farming, organic farming and millets. He expressed that India was proud of Sikkim being the first fully organic state of India. Shri Modi remarked that Rice, bamboo, spices and medicinal plants grown in the North East bore witness to the power of agriculture there. He added that the North East had a major role to play in the solutions that today's India wants to give to the world related to healthy lifestyle and nutrition.
Talking about the fourth form of Asthalakshmi - Gaja Lakshmi, Shri Modi described that Goddess Gaja Lakshmi was seated on a lotus with elephants around her. He noted that the North East had vast forests, national parks like Kaziranga, Manas-Mehao and other wildlife sanctuaries. He further added that there were amazing caves and attractive lakes. Shri Modi remarked that the blessings of Gajalakshmi have the power to make the North East the most spectacular tourist destination in the world.
The Prime Minister highlighted that the North East was known for creativity and skill which was represented by the fifth form of Asthalakshmi - Santan Lakshmi, which meant productivity and creativity. He added that the skill of handlooms and handicrafts like Muga Silk of Assam, Moirang Phi of Manipur, Wankhei Phi, Chakheshang Shawl of Nagaland would win everyone's heart. He further added that there were dozens of such Geographical Indication (GI) tagged products which showcased the crafts and creativity of the North East.
Discussing the sixth Lakshmi of Ashtalakshmi -Veer Lakshmi which symbolises the confluence of courage and power, Shri Modi highlighted that North East was a symbol of the power of women. He cited the example of the Nupi Lan movement of Manipur which showed women power. Shri Modi said that the way in which women of North East raised their voice against slavery will always be recorded in golden letters in the history of India. He added that brave women from the folk tales to our freedom struggle like Rani Gaidinliu, Kanakalata Barua, Rani Indira Devi, Lalnu Ropiliani have inspired the entire country. Shri Modi said that even today, the daughters of North East were enriching this tradition. He added that the entrepreneurship of the women of North East gave a great strength to the entire North East, which had no parallel.
Remarking that the seventh Lakshmi of Ashtalakshmi - Jai Lakshmi meant one who bestows fame and glory, the Prime Minister said that today, the North East had a major stake in the expectations from the whole world towards India. He added that while India is focusing on global connectivity of its culture and trade, the North East is the one which connects India with the infinite opportunities of South Asia and East Asia.
Touching upon the eighth Lakshmi of Ashtalakshmi - Vidya Lakshmi, symbolising knowledge and education, Shri Modi noted that many major centers of education in the creation of modern India were in the North East like IIT Guwahati, NIT Silchar, NIT Meghalaya, NIT Agartala, and IIM Shillong. He added that the North East had already got its first AIIMS while the country's first National Sports University was being built in Manipur. He noted that the North East had given many great sports persons like Mary Kom, Baichung Bhutia, Mirabai Chanu, Lovelina, Sarita Devi to the country. Shri Modi remarked that today, the North East had also started to move forward in technology-related start-ups, service centers and industries like semiconductors with thousands of youth working in these. He added that the region was becoming a major center of education and skills for the youth.
“Ashtalakshmi Mahotsav is a celebration of the better future of the North East”, exclaimed the Prime Minister. He added that it was a celebration of the new dawn of development, which would give impetus to the mission of Viksit Bharat. Shri Modi remarked that today there was great enthusiasm for investment in the North East and in the last decade, everyone had witnessed an amazing journey of development of the North East Region. Terming the journey was rather not an easy one, Shri Modi said that the Government had taken every possible step to connect the states of the North East with India's growth story. Adding that the development in the north east was poor by the previous governments due to lesser number of seats and votes, Shri Modi highlighted that it was Shri Atal Bihari Vajpayee's government that for the first time created a separate ministry for the development of the North East.
Emphasising that in the last decade, the Government had worked tirelessly to reduce the distance between Delhi and people of North East, Shri Modi said that the Union ministers had visited the North East states more than 700 times and have spent a long time with the people there which had created an emotional connect between the government and the North East and its development. This, he said, had given an amazing pace to the development there. Citing a policy made in the 1990s to speed up the development of the North East, under which, more than 50 ministries of the central government had to invest 10 percent of their budget in the North East, Shri Modi highlighted that his Government had given much greater grants in the last 10 years as compared since 1990’s. He added that in the last decade alone, more than Rs 5 lakh crore was spent in the North East under the above scheme which showed the priority of the current government towards the North East.
The Prime Minister noted that the Government had started many special schemes for the North East like PM-DevINE, Special Infrastructure Development Scheme and North East Venture Fund. He added that these schemes had created many new employment opportunities. Shri Modi noted that the Government had also started the Unnati Scheme to promote the industrial potential of the North East. He said that when a better environment is created for new industries, new jobs would also be created. Remarking that the semiconductor sector was new for India, Shri Modi said the Government chose Assam to give impetus to this new sector. He added that when such new industries are set up in the North East, investors from the country and the world would explore new possibilities there.
“We are connecting the Northeast with the trinity of Emotion, Economy and Ecology”, said Shri Modi. He added that the Government was not just building infrastructure in the North East, but also laying a strong foundation for the future. Remarking that the biggest challenge for the North East was connectivity in the past decades with lack of train facilities to many states, Shri Modi said that their government focused a lot on physical infrastructure and social infrastructure after 2014. This, he added, led to tremendous improvement in both the quality of infrastructure and the quality of life of the people in the North East. Shri Modi said the Government also accelerated the implementation of projects pending for many years. Citing the example of the Bogi-Beel bridge, Shri Modi said that now the journey between Dhemaji and Dibrugarh could be done in just one or two hours, as compared to a whole day journey before the completion of the long pending Bogi-Beel bridge.
“About 5 thousand kilometers of national highway projects have been completed in the last decade”, said Shri Modi. He added that the projects like Sela tunnel in Arunachal Pradesh, the India-Myanmar-Thailand trilateral highway, the border roads in Nagaland, Manipur and Mizoram had expanded a strong road connectivity. Recollecting that India presented the vision of India-Middle East-Europe Corridor (I-MAC) to the world during the G-20 last year, Shri Modi said I-MAC would connect India's North East with the world.
Touching upon the rail connectivity of North East which had increased manifold, the Prime Minister said that the work of connecting all the capitals of the states of North East by rail was about to be completed. He added that the first Vande Bharat train had also started its operation in the North East. Shri Modi highlighted that in the last ten years, the number of airports and flights in the North East had almost doubled. He added that work was underway to build waterways on the Brahmaputra and Barak rivers while water connectivity was also improving from the Sabroom Landport.
Noting that the work was progressing rapidly on mobile and gas pipeline connectivity, Shri Modi remarked that every state of North East was being connected to the North East Gas Grid and more than 1600 km long gas pipeline was being laid. He added that the Government was also focusing on internet connectivity with more than 2600 mobile towers being installed in the states of North East. He further noted that more than 13 thousand kilometers of optical fiber was laid in the North East. Shri Modi was pleased that 5G connectivity had reached all the states of North East.
Highlighting the unprecedented work done in the social infrastructure in the North East, the Prime Minister remarked that Medical colleges were expanded along with construction of Modern facilities for the treatment of diseases like cancer. He added that under the Ayushman Bharat Yojana, lakhs of patients in the North East had received free treatment. Shri Modi emphasised that the government had implemented the Ayushman Vaya Vandana Card, which would ensure free treatment to senior citizens above the age of 70 years.
Shri Modi said that apart from connectivity of the North East, the Government had also emphasized on its tradition, textile and tourism. He added that the benefit of this is that the people are now coming forward in large numbers to explore the North East. Adding that the number of tourists visiting the North East has also almost doubled in the last decade, Shri Modi said that new businesses and employment opportunities had risen due to the increase in investment and tourism. He added that from infrastructure to integration, from connectivity to closeness, from economic to emotional, this entire journey has taken the development of the North East to new heights.
The Prime Minister stressed that the youth of the Ashtalakshmi states are a great priority of the Government of India and they have always wanted development. Emphasising that there was an unprecedented public support for permanent peace seen in every state of the North East in the last decade, Shri Modi said it was due to the efforts of the central and state governments, thousands of youth had left the path of violence and adopted a new path of development. He added that in the last decade, many historic peace agreements have been signed in the North East and the border disputes between the states had also progressed in a very cordial manner. This, he said, had reduced the cases of violence in the North East to a great extent. Adding that AFSPA had been removed from many districts, Shri Modi remarked that together, we should write a new future for Ashtalakshmi and the government is taking every step for this.
The Prime Minister desired that the products of North East should reach every market of the world and in this direction the products of every district were being promoted under the One District One Product campaign. He added that one can see many products of the North East in the exhibitions at the rural haat bazaar in AshthaLakshmi Mahotsav. “I promote the mantra of Vocal for Local for the products of North East”, exclaimed Shri Modi. He said that he tried to present the products from the North East to the foreign guests and this would give recognition to the wonderful art and craft of the North East at the international level. Shri Modi urged the citizens to make the products of North East a part of their lifestyle.
Shri Modi extended an invitation to the people to attend the Madhavpur Mela to be held in Porbandar, Gujarat. He added that the Madhavpur Mela symbolised the celebration of the marriage of Lord Krishna and Goddess Rukmini, a daughter of the North East. He urged all the people in the North East to join the Mela in 2025. Concluding his speech, Shri Modi expressed confidence that with the blessings of Lord Krishna and Ashtalakshmi, India will definitely see the North East setting a new paradigm of development in the 21st century.
The Union Minister for the Ministry of Development of North Eastern Region, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Tripura, Dr. Manik Saha, Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma, Chief Minister of Sikkim, Shri Prem Singh Tamang and Union Minister of State for Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
Ashtalakshmi Mahotsav is a three-day cultural festival, being celebrated for the first time from 6th to 8th December at Bharat Mandapam in New Delhi. It highlights the vast cultural tapestry of Northeast India, bringing together an array of traditional arts, crafts, and cultural practices.
To promote economic opportunities in areas such as traditional handicrafts, handlooms, agricultural products, and tourism, the Mahotsav features a variety of events. The festival also has artisan exhibitions, Grameen haats, state specific pavilions and technical sessions on key areas crucial to the development of the northeastern region. Key events include Investors Roundtable and buyer-seller meets designed to be a unique opportunity to build and strengthen networks, partnerships, and joint initiatives boosting economic growth of the region.
The Mahotsav has Design conclave and Fashion shows displaying the rich handloom and handicraft traditions of Northeast India at the national stage. Highlighting the region's rich cultural heritage, the festival also showcases vibrant musical performances and indigenous cuisines of Northeast India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ শুভাৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই উপলক্ষে স্মাৰক ডাক টিকট উন্মোচন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ‘অষ্টলক্ষ্মী’: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত উদযাপন কৰা হৈছে। ই উন্নয়নৰ নতুন সূৰ্যোদয় হোৱাৰ উৎসৱ, যিয়ে এখন বিকশিত ভাৰতৰ মিছনক আগুৱাই লৈ যায়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি উত্তৰ-পূবক আৱেগ, অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞানৰ ত্ৰিমূ্ৰ্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
06 DEC 2024 7:27PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ শুভাৰম্ভ কৰে। অনুষ্ঠানত সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তিক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি বাবাছাহেব ড বি আৰ আম্বেদকাৰৰ মহাপৰিনিৰ্বাণ দিৱস। তেওঁ লগতে কয় যে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰা বাবাছাহেব আম্বেদকাৰে প্ৰস্তুত কৰা সংবিধানখন সকলো নাগৰিকৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ সকলো নাগৰিকৰ হৈ বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি নিবেদন কৰে।
জি-২০ বৈঠকৰ সফল আয়োজনকে ধৰি বিগত দুবছৰত ভাৰত মণ্ডপমে বহু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানৰ সাক্ষী হিচাপে কাম কৰা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটো আটাইতকৈ বিশেষ। তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বৈচিত্ৰময় ৰঙেৰে সমগ্ৰ দিল্লীক আলোকিত কৰিছে। আগন্তুক তিনিদিনত প্ৰথম অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ সম্ভাৱনীয়তাক দেশ তথা বিশ্বৰ আগত প্রদর্শন কৰা হ’ব৷ তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানত কেইবাটাও বাণিজ্যিক চুক্তিৰ লগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিভিন্ন সামগ্ৰীৰ লগতে সংস্কৃতি, খাদ্য আৰু অন্যান্য আকৰ্ষণৰ প্ৰদৰ্শিত হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে এই অনুষ্ঠানে পদ্ম বঁটা বিজয়ীকে ধৰি বিভিন্ন সাফল্যৰ কৃতিত্বৰে মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। এই অনুষ্ঠানটোক অনন্য আৰু এই ধৰণৰ প্ৰথম অনুষ্ঠান বুলি অভিহিত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই অনুষ্ঠানে উত্তৰ-পূব ভাৰতত বৃহৎ বিনিয়োগৰ সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ লগতে কৃষক, শ্ৰমিক আৰু শিপিনীসকলৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সুযোগ। এই উপলক্ষে আয়োজন কৰা প্ৰদৰ্শনীসমূহত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ আয়োজক, উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ জনসাধাৰণ আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিগত ১০০ৰ পৰা ২০০ বছৰত পশ্চিমীয়া বিশ্বৰ উত্থান সকলোৱে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল আৰু পশ্চিমীয়া অঞ্চলটোৱে বিশ্বৰ ওপৰত প্ৰতিটো স্তৰতে-অৰ্থনৈতিক, সামাজিক আৰু ৰাজনৈতিক প্ৰভাৱ পেলাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতেও কাকতলীয়াভাৱে পশ্চিমাঞ্চলৰ প্ৰভাৱ আৰু ইয়াৰ বিকাশৰ কাহিনীত ইয়াৰ ভূমিকা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পশ্চিমকেন্দ্ৰিক যুগৰ পিছত একবিংশ শতিকাটো পূবৰ অন্তৰ্গত, অৰ্থাৎ এছিয়া আৰু ভাৰতৰ। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে আগন্তুক সময়ত ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীও পূব ভাৰতৰ আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ-পূবৰ। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকবোৰত ভাৰতত মুম্বাই, আহমেদাবাদ, দিল্লী, চেন্নাই, বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদৰ দৰে বৃহৎ চহৰৰ উত্থান দেখা গৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে অনাগত দশকবোৰত ভাৰতে গুৱাহাটী, আগৰতলা, ইম্ফল, ইটানগৰ, গেংটক, ক’হিমা, শ্বিলং আৰু আইজল আদি চহৰৰ নতুন সম্ভাৱনা দেখিবলৈ পাব আৰু তাত অষ্টলক্ষ্মীৰ দৰে অনুষ্ঠানে মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিব।
ভাৰতীয় পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেৱী লক্ষ্মীক সুখ, স্বাস্থ্য আৰু সমৃদ্ধিৰ দেৱী বুলি কোৱা হয়। লক্ষ্মী দেৱীৰ আঠটা ৰূপৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়াই লক্ষ্মী দেৱীক পূজা কৰা হয় তেতিয়াই আঠটা ৰূপৰ আটাইকেইটা ৰূপৰ পূজা কৰা হয়। একেদৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল ক্ৰমে-অসম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু ছিকিমত আঠখন ৰাজ্যৰ অষ্টলক্ষ্মী বিদ্যমান। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এই আঠখন ৰাজ্যত অষ্টলক্ষ্মীৰ আঠটা ৰূপ প্ৰতিনিধিত্ব কৰা হৈছে।
প্ৰথম ৰূপটো আদি লক্ষ্মী বুলি সদৰি কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে আদি সংস্কৃতি প্ৰবলভাৱে বিয়পি পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় উত্তৰ-পূৱ ভাৰতৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই নিজস্ব পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতি উদযাপন কৰে। মেঘালয়ৰ চেৰী ব্লজম উৎসৱ, নাগালেণ্ডৰ হৰ্ণবিল উৎসৱ, অৰুণাচলৰ কমলা উৎসৱ, মিজোৰামৰ চাপচাৰ কুট উৎসৱ, অসমৰ বিহু, মণিপুৰী নৃত্যৰ কথা সদৰি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে এইবোৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতত অতি বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ।
লক্ষ্মী দেৱীৰ দ্বিতীয় ৰূপ-ধন লক্ষ্মীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল খনিজ পদাৰ্থ, তেল, চাহ বাগিচা আৰু জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰাচুৰ্য প্ৰাকৃতিক সম্পদেৰে ধন্য। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বিপুল সম্ভাৱনা আছে আৰু "ধন লক্ষ্মী"ৰ এই আশীৰ্বাদ সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আছে।
লক্ষ্মী দেৱীৰ তৃতীয় ৰূপ-ধন্য লক্ষ্মী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতি অতি দয়ালু আছিল বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল প্ৰাকৃতিক কৃষি, জৈৱিক কৃষি আৰু বাজৰাৰ বাবে বিখ্যাত। তেওঁ প্ৰকাশ কৰে যে ছিকিমে ভাৰতৰ প্ৰথমখন সম্পূৰ্ণ জৈৱিক ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ গৌৰৱ অৰ্জন কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত উৎপাদিত ধান, বাঁহ, মছলা আৰু ঔষধি উদ্ভিদে তাত কৃষিৰ শক্তিৰ সাক্ষ্য বহন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে সুস্থ জীৱনশৈলী আৰু পুষ্টিৰ সৈতে জড়িত আজিৰ ভাৰতে বিশ্বক যি সমাধান দিব বিচাৰে, তাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মুখ্য ভূমিকা আছে।
অষ্টলক্ষ্মীৰ চতুৰ্থ ৰূপ-গজ লক্ষ্মীৰ কথা কওঁতে শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্ণনা কৰে যে দেৱী গজ লক্ষ্মীক পদুমৰ ওপৰত বহি থাকে আৰু তেওঁৰ চাৰিওফালে হাতী আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিশাল অৰণ্য, কাজিৰঙা, মানস-মেহাওৰ দৰে ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু অন্যান্য বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য আছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূবত আচৰিত ধৰণৰ গুহা আৰু আকৰ্ষণীয় হ্ৰদ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে গজলক্ষ্মীৰ আশীৰ্বাদে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বিশ্বৰ আটাইতকৈ দৰ্শনীয় পৰ্যটনস্থলী হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষমতা আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল সৃষ্টিশীলতা আৰু দক্ষতাৰ বাবে পৰিচিত আছিল যাক অষ্টলক্ষ্মীৰ পঞ্চম ৰূপ-সন্তন লক্ষ্মীয়ে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল, যাৰ অৰ্থ আছিল উৎপাদনশীলতা আৰু সৃষ্টিশীলতা। তেওঁ লগতে কয় যে অসমৰ মুগা ৰেচম, মণিপুৰৰ মইৰাং ফি, ৱানখেই ফি, নাগালেণ্ডৰ চাখেছাং চাদৰ আদি হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পৰ দক্ষতাই সকলোৰে হৃদয় জয় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এনে ডজন ডজন ভৌগোলিক সূচক (জি আই) টেগ লাভ কৰা সামগ্ৰী আছিল যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শিল্পকলা আৰু সৃষ্টিশীলতাক প্ৰদৰ্শন কৰিছিল।
সাহস আৰু ক্ষমতাৰ সংগমৰ প্ৰতীক অষ্টলক্ষ্মীৰ ষষ্ঠ ৰূপ-বীৰ লক্ষ্মীৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চল নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ মণিপুৰৰ নুপি লন আন্দোলনৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে যিয়ে নাৰী শক্তিৰ পৰিচয় দিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মহিলাসকলে যিদৰে দাসত্বৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিছিল, সেয়া ভাৰতৰ ইতিহাসত সদায় সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ হৈ থাকিব। তেওঁ লগতে কয় যে লোককথাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামলৈকে ৰাণী গাইডিনলিউ, কনকলতা বৰুৱা, ৰাণী ইন্দিৰা দেৱী, লালনু ৰোপিয়ানী আদি সাহসী মহিলাই সমগ্ৰ দেশক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজিও উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কন্যা সন্তানসকলে এই পৰম্পৰাক সমৃদ্ধ কৰি তুলিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ উদ্যোগীকৰণে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক এক বৃহৎ শক্তি প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ কোনো তুলনা নাছিল।
অষ্টলক্ষ্মীৰ সপ্তম ৰূপ-জয় লক্ষ্মী মানে খ্যাতি আৰু গৌৰৱ প্ৰদান কৰা বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা ভাৰতৰ প্ৰতি থকা আশাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ডাঙৰ অংশীদাৰিত্ব আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে নিজৰ সংস্কৃতি আৰু বাণিজ্যৰ বিশ্বব্যাপী সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি থকাৰ সময়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলেই ভাৰতক দক্ষিণ এছিয়া আৰু পূব এছিয়াৰ অসীম সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰা দেশ।
জ্ঞান আৰু শিক্ষাৰ প্ৰতীক অষ্টলক্ষ্মীৰ অষ্টম ৰূপ-বিদ্যা লক্ষ্মীৰ সন্দৰ্ভত শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আধুনিক ভাৰতৰ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষাৰ বহুতো প্ৰধান কেন্দ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আছে। সেইবোৰৰ ভিতৰত আইআইটি গুৱাহাটী, এনআইটি শিলচৰ, এনআইটি মেঘালয়, এন আই টি আগৰতলা, আৰু আইআইএম শ্বিলং উল্লেখযোগ্য। তেওঁ লগতে কয় যে মণিপুৰত দেশৰ প্ৰথমখন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ কাম চলি থকাৰ সময়তে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে ইতিমধ্যে প্ৰথমখন এইমছ লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে মেৰী কম, বাইচুং ভুটিয়া, মিৰাবাই চানু, লাভলীনা বৰগোঁহাঞি, সৰিতা দেৱীৰ দৰে বহু মহান ক্ৰীড়াবিদ দেশক প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় ষ্টাৰ্ট-আপ, সেৱা কেন্দ্ৰ আৰু অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে উদ্যোগতো আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে আৰু এইবোৰত কাম কৰা হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতী আছে। তেওঁ লগতে কয় যে অঞ্চলটো যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
“অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ উদযাপন”, বুলি দোঁহাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে এয়া উন্নয়নৰ নতুন সূৰ্য়োদলৰ উদযাপন, যিয়ে বিকশিত ভাৰতৰ অভিযানক গতি প্ৰদান কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগৰ বাবে যথেষ্ট উৎসাহ দেখা গৈছে আৰু বিগত দশকত সকলোৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ এক আচৰিত যাত্ৰাৰ সাক্ষী হৈছিল। যাত্ৰাটোক যথেষ্ট সহজ নাছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহক ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আসন আৰু ভোটৰ সংখ্যা কম হোৱাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া নাছিল বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ চৰকাৰেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিছিল বুলি আলোকপাত কৰে।
যোৱা দশকত চৰকাৰে দিল্লী আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰাৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰা বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকলে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহলৈ ৭০০ বাৰতকৈও অধিক ভ্ৰমণ কৰিছে আৰু জনসাধাৰণৰ সৈতে বহু সময় অতিবাহিত কৰিছে, ফলত চৰকাৰ আৰু উত্তৰ-পূব আৰু ইয়াৰ উন্নয়নৰ মাজত আৱেগিক সংযোগৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ ফলত অঞ্চলটোৰ উন্নয়নে এক আচৰিত গতি লাভ কৰা বুলিও তেওঁ কয়। নব্বৈৰ দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন ক্ষিপ্ৰতাৰে গঢ়ি তোলা নীতিৰ উদ্ধৃতি দি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ৫০টাতকৈও অধিক মন্ত্ৰালয়ে নিজৰ বাজেটৰ ১০ শতাংশ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিনিয়োগ কৰিবলগীয়া হৈছিল বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ১৯৯০ চনৰ তুলনাত তেওঁৰ চৰকাৰে যোৱা ১০ বছৰত অধিক অনুদান প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেৱল যোৱা এটা দশকত উপৰোক্ত আঁচনিৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয় কৰা হৈছে যিয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতি বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰকে প্ৰমাণিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে পিএম-ডিভাইন(PM-DevINE), বিশেষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন আঁচনি আৰু উত্তৰ-পূব ভেঞ্চাৰ ফাণ্ডৰ দৰে বহু বিশেষ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই আঁচনিসমূহে বহু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ঔদ্যোগিক সম্ভাৱনাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে চৰকাৰে উন্নতি আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া নতুন উদ্যোগৰ বাবে উন্নত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হ’ব তেতিয়া নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টিও হ’ব৷ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ড ভাৰতৰ বাবে নতুন বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই নতুন খণ্ডক গতি প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰে অসমক বাছি লৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়া উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত এনে নতুন উদ্যোগ স্থাপন হ’ব তেতিয়া দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে তাত নতুন সম্ভাৱনাৰ সন্ধান কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আমি উত্তৰ-পূবক আৱেগ, অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ বিজ্ঞানৰ ত্ৰিমূৰ্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছো”। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে কেৱল উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবেও এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিছে। বহু ৰাজ্যলৈ ৰে’লৰ সুবিধাৰ অভাৱত বিগত দশকবোৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে সংযোগ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত বহুখিনি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ আন্তঃগাঁথনিৰ মানদণ্ড আৰু জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ মানদণ্ড দুয়োটাৰে উন্নতি সাধন কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে বহু বছৰ ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ থকা প্ৰকল্পসমূহৰ ৰূপায়ণৰ কামো ত্বৰান্বিত কৰিছিল। বগীবিল দলঙৰ উদাহৰণ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি নিৰ্মাণ অসম্পূৰ্ণ হৈ থকা বগীবিল দলংখন সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ আগতে গোটেই দিনটোৰ যাত্ৰাৰ তুলনাত এতিয়া ধেমাজি আৰু ডিব্ৰুগড়ৰ মাজৰ যাত্ৰা মাত্ৰ এঘণ্টা বা দুঘণ্টাতে সম্ভৱ হৈ পৰিল।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “যোৱা দশকত প্ৰায় ৫ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে”। তেওঁ লগতে কয় যে অৰুণাচল প্ৰদেশৰ ছেলা সুৰংগ, ভাৰত-ম্যানমাৰ-থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ, নাগালেণ্ড, মণিপুৰ আৰু মিজোৰামৰ সীমান্ত পথৰ দৰে প্ৰকল্পই শক্তিশালী পথ সংযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। যোৱা বছৰ জি-২০ৰ সময়ত ভাৰতে ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰ (আই-মেক)ৰ দৃষ্টিভংগী বিশ্ববাসীৰ আগত দাঙি ধৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আই-মেকে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
উত্তৰ-পূবৰ ৰে’ল সংযোগ বহুগুণে বৃদ্ধি পোৱা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহৰ সকলো ৰাজধানীক ৰে’লযোগে সংযোগ কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ ওলাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত ৰে’লৰো চলাচল আৰম্ভ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে যোৱা দহ বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বিমানবন্দৰ আৰু বিমান সেৱাৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে ব্ৰহ্মপুত্ৰ আৰু বৰাক নদীত জলপথ নিৰ্মাণৰ কাম চলি থকাৰ বিপৰীতে ছাব্ৰুম বন্দৰৰ পৰাও জল সংযোগ উন্নত হৈছে।
মোবাইল আৰু গেছ পাইপলাইন সংযোগৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যক উত্তৰ-পূব গেছ গ্ৰীডৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে আৰু ১৬০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ গেছ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত ২৬০০ৰো অধিক ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপন কৰি ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ১৩ হাজাৰ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাজ্যতে ৫জি সংযোগ পোৱা বুলি জানি শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনিত কৰা অভূতপূৰ্ব কামৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে কৰ্কট ৰোগৰ দৰে ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে আধুনিক সা-সুবিধা নিৰ্মাণৰ সমান্তৰালকৈ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ লাখ লাখ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে আয়ুষ্মান বয় বন্দনা কাৰ্ড ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ফলত ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক বিনামূলীয়া চিকিৎসা নিশ্চিত কৰা হ’ব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগৰ উপৰিও চৰকাৰে নিজৰ পৰম্পৰা, বস্ত্ৰশিল্প আৰু পৰ্যটনৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ইয়াৰ লাভ হৈছে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অন্বেষণৰ বাবে এতিয়া ৰাইজে বৃহৎ সংখ্যক আগবাঢ়ি আহিছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চললৈ অহা পৰ্যটকৰ সংখ্যাও যোৱা দশকত প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পোৱা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিনিয়োগ আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন ব্যৱসায় আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা সংহতিলৈকে, সংযোগৰ পৰা ঘনিষ্ঠতালৈকে, অৰ্থনীতিৰ পৰা আৱেগলৈকে এই সমগ্ৰ যাত্ৰাই উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে অষ্টলক্ষ্মী ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকল ভাৰত চৰকাৰৰ এক বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু তেওঁলোকে সদায় উন্নয়ন বিচাৰি আহিছে। যোৱা দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে স্থায়ী শান্তিৰ প্ৰতি অভূতপূৰ্ব জনসমৰ্থন দেখা গৈছে বুলি জোৰ দি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবেই হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে হিংসাৰ পথ এৰিছে আৰু উন্নয়নৰ নতুন পথ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিগত দশকত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বহু ঐতিহাসিক শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজত সীমা বিবাদো অতি আন্তৰিকতাৰে আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত হিংসাৰ ঘটনা বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে বুলিও তেওঁ কয়। বহু জিলাৰ পৰা আফস্পা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমি একেলগে অষ্টলক্ষ্মীৰ বাবে এক নতুন ভৱিষ্যত ৰচনা কৰিব লাগি আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কামনা কৰে যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহ বিশ্বৰ প্ৰতিখন বজাৰত উপনীত হওক আৰু এই দিশত এক জিলা এক সামগ্ৰী অভিযানৰ অধীনত প্ৰতিখন জিলাৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ হওক। তেওঁ লগতে কয় যে অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ গ্ৰাম্য হাট বজাৰত অনুষ্ঠিত প্ৰদৰ্শনীত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু সামগ্ৰী দেখা পোৱা যায়। “মই উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰীৰ বাবে ভোকেল ফৰ লোকেলৰ মন্ত্ৰ প্ৰচাৰ কৰো”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে তেওঁ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা অহা সামগ্ৰীসমূহ বহিঃৰাজ্যৰ অতিথিসকলক উপহাৰ দিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিস্ময়কৰ কলা আৰু শিল্পকলাক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলক উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীসমূহক তেওঁলোকৰ জীৱনশৈলীৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ পোৰবন্দৰত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া মাধৱপুৰ মেলাত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ৰাইজক আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ লগতে কয় যে মাধৱপুৰ মেলাত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ কন্যা দেৱী ৰুক্মিণীৰে ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ বিবাহ উদযাপনৰ প্ৰতীক। ২০২৫ চনত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সকলো ৰাইজক মেলাত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।ভাষণৰ সামৰণিত শ্ৰী মোদীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে যে ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণ আৰু অষ্টলক্ষ্মীৰ আশীৰ্বাদত ভাৰতে নিশ্চিতভাৱে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে একবিংশ শতিকাত উন্নয়নৰ এক নতুন আৰ্হি স্থাপন কৰা দেখিবলৈ পাব।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া, অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড° মাণিক সাহা, মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড ছাংমা, ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰেম সিং তামাং আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।