Ministry of Finance
UNION BUDGET 2025-26 PROPOSES TO REMOVE SEVEN CUSTOMS TARIFF RATES FOR INDUSTRIAL GOODS
EXEMPTION TO 36 MORE LIFE SAVING MEDICINES FOR CANCER AND OTHER RARE DISEASES FROM BASIC CUSTOMS DUTY
BOOST TO E-MOBILITY: 35 ADDITIONAL CAPITAL GOODS FOR EV BATTERY MANUFACTURING EXEMPTED FROM BCD
PROPOSALS TO SUPPORT DOMESTIC MANUFACTURING AND VALUE ADDITION WHILE PROMOTING EXPORTS, FACILITATING TRADE AND PROVIDING RELIEF TO COMMON PEOPLE
01 FEB 2025 12:55PM by PIB Delhi
The Union Budget 2025-26 presented by Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman in parliament today, focuses its customs proposals on rationalizing tariff structure and addressing duty inversion. The Minister said that the proposals will also support domestic manufacturing and value addition while promoting exports, facilitating trade and providing relief to common people.
Delivering on the promise to review customs rate structure announced in July 2024, the Budget proposes to remove seven customs tariff rates for industrial goods over and above the seven tariff rates removed in Budget 2023-24. This will leave only eight tariff rates, including ‘zero’ rate. The Budget also proposes to levy not more than one cess or surcharge. This will exempt Social Welfare Surcharge on 82 tariff lines that are subject to a cess.
Relief on import of Drugs/Medicines
In sector specific proposals, the Budget comes as a big relief to patients, particularly to those suffering from cancer, rare diseases and other severe chronic diseases. The Budget proposes to add 36 life saving drugs and medicines to the list of medicines fully exempted from Basic Customs Duty. The Budget also proposes to add 6 life saving medicines to the list attracting concessional customs duty of 5%. Full exemption and concessional duty will also respectively apply on the bulk drugs for manufacture of the above.
Specified drugs and medicines under Patient Assistance Programmes run by pharmaceutical companies are fully exempt from Basic Customs Duty, provided the medicines are supplied free of cost to patients. The Budget proposes to add 37 more medicines along with 13 new patient assistance programmes to the list.
Support to Domestic Manufacturing and Value addition
The Budget proposes to add 35 additional capital goods for EV battery manufacturing, and 28 additional capital goods for mobile phone battery manufacturing to the list of exempted capital goods. “This will boost domestic manufacture of lithium-ion battery, both for mobile phones and electric vehicles”, FM stated in her speech.
The Budget also proposes to fully exempt Basic Customs Duty on cobalt powder and waste, the scrap of lithium-ion battery, Lead, Zinc and 12 more critical minerals. Finance Minister said that this will help secure their availability for manufacturing in India and promote more jobs for our youth. This is in addition to the 25 critical minerals fully exempted of BCD in July 2024 Budget.
To promote domestic production of technical textile products such as agro-textiles, medical textiles and geo textiles at competitive prices, the Budget proposes to add two more types of shuttle-less looms to the list of fully exempted textile machinery. “I also propose to revise the BCD rate on knitted fabrics covered by nine tariff lines from “10% or 20%” to “20% or Rs.115 per kg, whichever is higher”, said Finance Minister in her speech.
In line with the ‘Make in India’ policy, the Budget proposes to increase the BCD on Interactive Flat Panel Display (IFPD) from 10% to 20% and reduce the BCD to 5% on Open Cell and other components. The Minister informed that it will rectify the inverted duty structure.
Considering the long gestation period of shipbuilding, the Budget proposes to continue the exemption of BCD on raw materials, components, consumables or parts for the manufacture of ships for another ten years. The Budget also proposes the same dispensation for ship breaking to make it more competitive.
The Budget also proposes to reduce the BCD from 20% to 10% on Carrier Grade ethernet switches to make it at par with Non-Carrier Grade ethernet switches. Finance Minister said that that this will prevent classification disputes.
Export Promotion
The Budget also contains certain tax proposals to promote exports. To facilitate exports of handicrafts, it proposes to extend the time period for export from six months to one year, further extendable by another three months, if required. The Budget also proposes to add nine handicraft items to the list of duty-free inputs.
The Budget also proposes to exempt crust leather from 20% export duty to facilitate exports by small tanners, while fully exempting BCD on Wet Blue leather to facilitate imports for domestic value addition and employment.
To enhance India's competitiveness in the global seafood market, the Budget proposes to reduce BCD from 30% to 5% on Frozen Fish Paste (Surimi) for manufacture and export of its analogue products. It also proposes to reduce BCD from 15% to 5% on fish hydrolysate for manufacture of fish and shrimp feeds.
To promote development of domestic MROs for aircraft and ships, the July 2024 Budget extended the time limit for export of foreign origin goods that were imported for repairs, from 6 months to one year and further extendable by one year. The Budget 2025-26 proposes to extend the same dispensation for railway goods.
Trade facilitation and Ease of Doing Business
Presently, the Customs Act, 1962 does not provide any time limit to finalize Provisional Assessments leading to uncertainty and cost to trade. As a measure of promoting ease of doing business, the Budget proposes to fix a time-limit of two years, extendable by a year, for finalizing the provisional assessment.
The Budget also proposes to introduce a new provision that will enable importers or exporters, after clearance of goods, to voluntarily declare material facts and pay duty with interest but without penalty. “This will incentivize voluntary compliance. However, this will not apply in cases where department has already initiated audit or investigation proceedings”, said Smt Sitharaman.
The Budget proposes to extend the time limit for the end-use of imported inputs in the relevant rules, from six months to one year. This will not only allow industry to better plan their imports, but also provide operational flexibility in view of cost and uncertainty of supply. Further, such importers will now have to file only quarterly statements instead of a monthly statement.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୫-୨୬ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟରେ ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୭ଟି ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହାର ହଟାଇବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି
କର୍କଟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ୩୬ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଉପରେ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼ କରାଯିବ
ଇ-ମୋବିଲିଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ : ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପାଇଁ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ୩୫ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିଗତ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଛାଡ଼
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ
01 FEB 2025 12:55PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହାରକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଶୁଳ୍କ ସଂଶୋଧନର ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିବ ।
ଏହି ବଜେଟ୍ ମୁଖ୍ୟତଃ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହାରର ଢାଞ୍ଚା ସମୀକ୍ଷା କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଛି। ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଶିଳ୍ପ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ୭ଟି ସୀମା ଶୁଳ୍କ ହାର ହଟାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୩-୨୪ ବଜେଟରେ ୭ଟି ଟିକସ ହାର ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ 'ଜିରୋ' ଡ୍ୟୁଟି ସମେତ ମାତ୍ର ୮ଟି ଶୁଳ୍କ ହାର ରହିଥିଲା। ବଜେଟରେ ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ସେସ୍ କିମ୍ବା ସରଚାର୍ଜ ଲାଗୁ ନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ୮୨ଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଇନକୁ ସେସ୍ ଅଧୀନରେ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ସରଚାର୍ଜରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ଔଷଧ/ଔଷଧ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ରିହାତି
ବଜେଟରେ କର୍କଟ ରୋଗୀ ଏବଂ ଅସାଧାରଣ ରୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ୩୬ଟି ଜୀବନରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଓ ଔଷଧକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଥିବା ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କ (ବିସିଡି) ଔଷଧ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏଥିସହ ୫ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସହ ୬ଟି ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧକୁ ଔଷଧ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ହୋଲସେଲ ଔଷଧ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରିହାତି ଓ ରିହାତି ଦର ଲାଗୁ ହେବ।
ଔଷଧ କମ୍ପାନି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରୋଗୀ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଔଷଧ ଏବଂ ଔଷଧକୁ ମୌଳିକ ସୀମା ଶୁଳ୍କରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ, ପ୍ରାଥମିକ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି ରୋଗୀଙ୍କୁ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ମାଗଣାରେ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବଜେଟରେ ଏବେ ୧୩ଟି ନୂଆ ରୋଗୀ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଅନ୍ୟ ୩୭ଟି ଔଷଧକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହାୟତା
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବଜେଟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ୩୫ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ୨୮ଟି ଅତିରିକ୍ତ ପୁଞ୍ଜିସାମଗ୍ରୀକୁ ମୁକ୍ତ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ପାଇଁ ଲିଥିୟମ୍-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରିର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
କୋବାଲ୍ଟ ପାଉଡର ଏବଂ ଏହାର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ଲିଥିୟମ୍-ଆୟନ ବ୍ୟାଟେରୀ, ପାରଦ, ଜିଙ୍କ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ୧୨ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ ଦେବାକୁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ବଜେଟରେ ଏଭଳି ୨୫ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉପରେ ବିସିଡିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ତାଙ୍କ ବଜେଟ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟରେ କୃଷି ବୟନଶିଳ୍ପ, ମେଡିକାଲ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଏବଂ ଜିଓ-ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଭଳି ବୈଷୟିକ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଉତ୍ପାଦର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ମେସିନ୍ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ପ୍ରକାରର ଶଟଲ୍-ବିହୀନ ଲୁଗାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୯ଟି ଶୁଳ୍କ ଲାଇନ୍ ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୁଣା ବସ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିସିଡି ଦରକୁ '୧୦ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ'ରୁ 'କିଲୋଗ୍ରାମ ପିଛା ୨୦ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ୧୧୫ ଟଙ୍କା, ଯାହା ଅଧିକ ଥିବ' କୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ ଫ୍ଲାଟ୍ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଡିସପ୍ଲେ (ଆଇଏଫ୍ପିଡି)ରେ ବିସିଡିକୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଓପନ୍ ସେଲ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପାଦାନଉପରେ ବିସିଡିକୁ ୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଡ୍ୟୁଟି ଆଡଜଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସୁଧାରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣରେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସମୟ ଲମ୍ବା ଅଟେ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଜାହାଜ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ, ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ କିମ୍ବା ପାର୍ଟସ୍ ଉପରେ ବିସିଡିରୁ ଛାଡ଼ ଆସନ୍ତା ୧୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ଜାହାଜ ଭଙ୍ଗାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ବଜେଟରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଗୀକରଣ ବିବାଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କ୍ୟାରିୟର-ଗ୍ରେଡ୍ ଇଥାରନେଟ୍ ସୁଇଚ୍ ଉପରେ ବିସିଡିକୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।
ରପ୍ତାନି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
ଦେଶରେ ରପ୍ତାନି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେତେକ ଟିକସ ପ୍ରସ୍ତାବ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ରପ୍ତାନିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରପ୍ତାନି ଅବଧିକୁ ୬ ମାସରୁ ୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ଅତିରିକ୍ତ ୩ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ବଜେଟରେ ଶୁଳ୍କ ମୁକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ତାଲିକାରେ ଆଉ ୯ଟି ଜିନିଷ ଯୋଡିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘରୋଇ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଆମଦାନୀ କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଓଦା ନୀଳ ଚମଡ଼ା ଉପରେ ବିସିଡିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚମଡ଼ାକାରଖାନାଗୁଡ଼ିକର ରପ୍ତାନି କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ କ୍ରଷ୍ଟ ଚମଡ଼ାକୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ସୁବିଧା
ବର୍ତମାନ ୧୯୬୨ ର ସୀମା ଶୁଳ୍କ ଆଇନରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ସମୟ ସୀମା ଦିଆଯାଇନାହିଁ, ଯାହା ବ୍ୟବସାୟରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଇଜ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଟିକସ ଆକଳନକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ଦୁଇ ବର୍ଷର ସମୟ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ।