Prime Minister's Office
India - U.S. Joint Statement during the visit of Prime Minister of India to US
14 FEB 2025 9:07AM by PIB Delhi
The President of the United States of America, The Honorable Donald J. Trump hosted the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi for an Official Working Visit in Washington, DC on February 13, 2025.
As the leaders of sovereign and vibrant democracies that value freedom, the rule of law, human rights, and pluralism, President Trump and Prime Minister Modi reaffirmed the strength of the India-U.S. Comprehensive Global Strategic Partnership, anchored in mutual trust, shared interests, goodwill and robust engagement of their citizens.
Today, President Trump and Prime Minister Modi launched a new initiative – the "U.S.-India COMPACT (Catalyzing Opportunities for Military Partnership, Accelerated Commerce & Technology) for the 21st Century” – to drive transformative change across key pillars of cooperation. Under this initiative, they committed to a results-driven agenda with initial outcomes this year to demonstrate the level of trust for a mutually beneficial partnership.
Defense
Highlighting the deepening convergence of U.S.-India strategic interests, the leaders reaffirmed their unwavering commitment to a dynamic defense partnership spanning multiple domains. To advance defense ties further, the leaders announced plans to sign this year a new ten-year Framework for the U.S.-India Major Defense Partnership in the 21st Century.
The leaders welcomed the significant integration of U.S.-origin defense items into India's inventory to date, including C‑130J Super Hercules, C‑17 Globemaster III, P‑8I Poseidon aircraft; CH‑47F Chinooks, MH‑60R Seahawks, and AH‑64E Apaches; Harpoon anti-ship missiles; M777 howitzers; and MQ‑9Bs. The leaders determined that the U.S. would expand defense sales and co-production with India to strengthen interoperability and defense industrial cooperation. They announced plans to pursue this year new procurements and co-production arrangements for "Javelin” Anti-Tank Guided Missiles and "Stryker” Infantry Combat Vehicles in India to rapidly meet India’s defense requirements. They also expect completion of procurement for six additional P-8I Maritime Patrol aircraft to enhance India’s maritime surveillance reach in the Indian Ocean Region following agreement on sale terms.
Recognizing that India is a Major Defense Partner with Strategic Trade Authorization-1 (STA‑1) authorization and a key Quad partner, the U.S. and India will review their respective arms transfer regulations, including International Traffic in Arms Regulations (ITAR), in order to streamline defense trade, technology exchange and maintenance, spare supplies and in-country repair and overhaul of U.S.-provided defense systems. The leaders also called for opening negotiations this year for a Reciprocal Defense Procurement (RDP) agreement to better align their procurement systems and enable the reciprocal supply of defense goods and services. The leaders pledged to accelerate defense technology cooperation across space, air defense, missile, maritime and undersea technologies, with the U.S. announcing a review of its policy on releasing fifth generation fighters and undersea systems to India.
Building on the U.S.-India Roadmap for Defense Industrial Cooperation and recognizing the rising importance of autonomous systems, the leaders announced a new initiative - the Autonomous Systems Industry Alliance (ASIA) - to scale industry partnerships and production in the Indo-Pacific. The leaders welcomed a new partnership between Anduril Industries and Mahindra Group on advanced autonomous technologies to co-develop and co-produce state-of-the-art maritime systems and advanced AI-enabled counter Unmanned Aerial System (UAS) to strengthen regional security, and between L3 Harris and Bharat Electronics for co-development of active towed array systems.
The leaders also pledged to elevate military cooperation across all domains – air, land, sea, space, and cyberspace – through enhanced training, exercises, and operations, incorporating the latest technologies. The leaders welcomed the forthcoming "Tiger Triumph” tri-service exercise (first inaugurated in 2019) with larger scale and complexity to be hosted in India.
Finally, the leaders committed to break new ground to support and sustain the overseas deployments of the U.S. and Indian militaries in the Indo-Pacific, including enhanced logistics and intelligence sharing, as well as arrangements to improve force mobility for joint humanitarian and disaster relief operations along with other exchanges and security cooperation engagements.
Trade and Investment
The leaders resolved to expand trade and investment to make their citizens more prosperous, nations stronger, economies more innovative and supply chains more resilient. They resolved to deepen the U.S.-India trade relationship to promote growth that ensures fairness, national security and job creation. To this end, the leaders set a bold new goal for bilateral trade – "Mission 500” – aiming to more than double total bilateral trade to $500 billion by 2030.
Recognizing that this level of ambition would require new, fair-trade terms, the leaders announced plans to negotiate the first tranche of a mutually beneficial, multi-sector Bilateral Trade Agreement (BTA) by fall of 2025. The leaders committed to designate senior representatives to advance these negotiations and to ensure that the trade relationship fully reflects the aspirations of the COMPACT. To advance this innovative, wide-ranging BTA, the U.S. and India will take an integrated approach to strengthen and deepen bilateral trade across the goods and services sector, and will work towards increasing market access, reducing tariff and non-tariff barriers, and deepening supply chain integration.
The leaders welcomed early steps to demonstrate mutual commitment to address bilateral trade barriers. The United States welcomed India’s recent measures to lower tariffs on U.S. products of interest in the areas of bourbon, motorcycles, ICT products and metals, as well as measures to enhance market access for U.S. agricultural products, like alfalfa hay and duck meat, and medical devices. India also expressed appreciation for U.S. measures taken to enhance exports of Indian mangoes and pomegranates to the United States. Both sides also pledged to collaborate to enhance bilateral trade by increasing U.S. exports of industrial goods to India and Indian exports of labor-intensive manufactured products to the United States. The two sides will also work together to increase trade in agricultural goods.
Finally, the leaders committed to drive opportunities for U.S. and Indian companies to make greenfield investments in high-value industries in each other’s countries. In this regard, the leaders welcomed ongoing investments by Indian companies worth approximately $7.35 billion, such as those by Hindalco’s Novelis in finished aluminum goods at their state-of-the art facilities in Alabama and Kentucky; JSW in steel manufacturing operations at Texas and Ohio; Epsilon Advanced Materials in the manufacture of critical battery materials in North Carolina; and Jubilant Pharma in the manufacture of injectables in Washington. These investments support over 3,000 high-quality jobs for local families.
Energy Security
The leaders agreed that energy security is fundamental to economic growth, social well-being and technical innovation in both countries. They underscored the importance of U.S.-India collaboration to ensure energy affordability, reliability, and availability and stable energy markets. Realizing the consequential role of the U.S. and India, as leading producers and consumers, in driving the global energy landscape, the leaders re-committed to the U.S.-India Energy Security Partnership, including in oil, gas, and civil nuclear energy.
The leaders underscored the importance of enhancing the production of hydrocarbons to ensure better global energy prices and secure affordable and reliable energy access for their citizens. The leaders also underscored the value of strategic petroleum reserves to preserve economic stability during crises and resolved to work with key partners to expand strategic oil reserve arrangements. In this context, the U.S. side affirmed its firm support for India to join the International Energy Agency as a full member.
The leaders reaffirmed their commitment to increase energy trade, as part of efforts to ensure energy security, and to establish the United States as a leading supplier of crude oil and petroleum products and liquified natural gas to India, in line with the growing needs and priorities of our dynamic economies. They underscored the tremendous scope and opportunity to increase trade in the hydrocarbon sector including natural gas, ethane and petroleum products as part of efforts to ensure supply diversification and energy security. The leaders committed to enhance investments, particularly in oil and gas infrastructure, and facilitate greater cooperation between the energy companies of the two countries.
The leaders announced their commitment to fully realize the U.S.-India 123 Civil Nuclear Agreement by moving forward with plans to work together to build U.S.-designed nuclear reactors in India through large scale localization and possible technology transfer. Both sides welcomed the recent Budget announcement by Government of India to take up amendments to the Atomic Energy Act and the Civil Liability for Nuclear Damage Act (CLNDA) for nuclear reactors, and further decided to establish bilateral arrangements in accordance with CLNDA, that would address the issue of civil liability and facilitate the collaboration of Indian and U.S. industry in the production and deployment of nuclear reactors. This path forward will unlock plans to build large U.S.-designed reactors and enable collaboration to develop, deploy and scale up nuclear power generation with advanced small modular reactors.
Technology and Innovation
The leaders announced the launch of the U.S.-India TRUST ("Transforming the Relationship Utilizing Strategic Technology”) initiative, which will catalyze government-to-government, academia and private sector collaboration to promote application of critical and emerging technologies in areas like defense, artificial intelligence, semiconductors, quantum, biotechnology, energy and space, while encouraging the use of verified technology vendors and ensuring sensitive technologies are protected.
As a central pillar of the "TRUST” initiative, the leaders committed to work with U.S. and Indian private industry to put forward a U.S.-India Roadmap on Accelerating AI Infrastructure by the end of the year, identifying constraints to financing, building, powering, and connecting large-scale U.S.-origin AI infrastructure in India with milestones and future actions. The U.S. and India will work together to enable industry partnerships and investments in next generation data centers, cooperation on development and access to compute and processors for AI, for innovations in AI models and building AI applications for solving societal challenges while addressing the protections and controls necessary to protect these technologies and reduce regulatory barriers.
The leaders announced the launch of INDUS Innovation, a new innovation bridge modeled after the successful INDUS-X platform, that will advance U.S.-India industry and academic partnerships and foster investments in space, energy, and other emerging technologies to maintain U.S. and India leadership in innovation and to meet the needs of the 21st century. The leaders also reinforced their commitment to the INDUS-X initiative, which facilities partnerships between U.S. and Indian defense companies, investors and universities to produce critical capability for our militaries, and welcomed the next summit in 2025.
The leaders also committed, as part of the TRUST initiative, to build trusted and resilient supply chains, including for semiconductors, critical minerals, advanced materials and pharmaceuticals. As part of this effort, the leaders plan to encourage public and private investments to expand Indian manufacturing capacity, including in the U.S., for active pharmaceutical ingredients for critical medicines. These investments will create good jobs, diversify vital supply chains, and reduce the risk of life-saving drug shortages in both the United States and India.
Recognizing the strategic importance of critical minerals for emerging technologies and advanced manufacturing, India and the United States will accelerate collaboration in research and development and promote investment across the entire critical mineral value chain, as well as through the Mineral Security Partnership, of which both the United States and India are members. Both countries have committed to intensifying efforts to deepen cooperation in the exploration, beneficiation, and processing as well as recycling technologies of critical minerals. To this end, the leaders announced the launch of the Strategic Mineral Recovery initiative, a new U.S.-India program to recover and process critical minerals (including lithium, cobalt, and rare earths) from heavy industries like aluminum, coal mining and oil and gas.
The leaders hailed 2025 as a pioneering year for U.S.-India civil space cooperation, with plans for a NASA-ISRO effort through AXIOM to bring the first Indian astronaut to the International Space Station (ISS), and early launch of the joint "NISAR” mission, the first of its kind to systematically map changes to the Earth’s surface using dual radars. The leaders called for more collaboration in space exploration, including on long duration human spaceflight missions, spaceflight safety and sharing of expertise and professional exchanges in emerging areas, including planetary protection. The leaders committed to further commercial space collaboration through industry engagements in conventional and emerging areas, such as connectivity, advanced spaceflight, satellite and space launch systems, space sustainability, space tourism and advanced space manufacturing.
The leaders underscored the value of deepening ties between the U.S. and Indian scientific research communities, announcing a new partnership between the U.S. National Science Foundation and the Indian Anusandhan National Research Foundation in researching critical and emerging technologies. This partnership builds on ongoing collaboration between the U.S. National Science Foundation and several Indian science agencies to enable joint research in the areas of semiconductors, connected vehicles, machine learning, next-generation telecommunications, intelligent transportation systems, and future biomanufacturing.
The leaders determined that their governments redouble efforts to address export controls, enhance high technology commerce, and reduce barriers to technology transfer between our two countries, while addressing technology security. The leaders also resolved to work together to counter the common challenge of unfair practices in export controls by third parties seeking to exploit overconcentration of critical supply chains.
Multilateral Cooperation
The leaders reaffirmed that a close partnership between the U.S. and India is central to a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific region. As Quad partners, the leaders reiterated that this partnership is underpinned by the recognition of ASEAN centrality; adherence to international law and good governance; support for safety and freedom of navigation, overflight and other lawful uses of the seas; and unimpeded lawful commerce; and advocacy for peaceful resolution of maritime disputes in accordance with international law.
Prime Minister Modi looks forward to hosting President Trump in New Delhi for the Quad leaders’ Summit, ahead of which the leaders will activate new Quad initiatives on shared airlift capacity to support civilian response to natural disasters and maritime patrols to improve interoperability.
The leaders resolved to increase cooperation, enhance diplomatic consultations, and increase tangible collaboration with partners in the Middle East. They highlighted the importance of investing in critical infrastructure and economic corridors to advancing peace and security in the region. The leaders plan to convene partners from the India-Middle East-Europe Corridor and the I2U2 Group within the next six months in order to announce new initiatives in 2025.
The US appreciates India’s role as a developmental, humanitarian assistance and net security provider in the Indian Ocean Region. In this context, the leaders committed to deepen bilateral dialogue and cooperation across the vast Indian Ocean region and launched the Indian Ocean Strategic Venture, a new bilateral, whole-of-government forum to advance coordinated investments in economic connectivity and commerce. Supporting greater Indian Ocean connectivity, the leaders also welcomed Meta’s announcement of a multi-billion, multi-year investment in an undersea cable project that will begin work this year and ultimately stretch over 50,000 km to connect five continents and strengthen global digital highways in the Indian Ocean region and beyond. India intends to invest in maintenance, repair and financing of undersea cables in the Indian Ocean, using trusted vendors.
The leaders recognized the need to build new plurilateral anchor partnerships in the Western Indian Ocean, Middle East, and Indo-Pacific to grow relationships, commerce and cooperation across defense, technology, energy and critical minerals. The leaders expect to announce new partnership initiatives across these sub-regions by fall of 2025.
The leaders also resolved to advance military cooperation in multinational settings to advance global peace and security. The leaders applauded India’s decision to take on a future leadership role in the Combined Maritime Forces naval task force to help secure sea lanes in the Arabian Sea.
The leaders reaffirmed that the global scourge of terrorism must be fought and terrorist safe havens eliminated from every corner of the world. They committed to strengthen cooperation against terrorist threats from groups, including Al-Qa’ida, ISIS, Jaish-e Mohammad, and Lashkar-e-Tayyiba in order to prevent heinous acts like the attacks in Mumbai on 26/11 and the Abbey Gate bombing in Afghanistan on August 26, 2021. Recognizing a shared desire to bring to justice those who would harm our citizens, the U.S. announced that the extradition to India of Tahawwur Rana has been approved. The leaders further called on Pakistan to expeditiously bring to justice the perpetrators of the 26/11 Mumbai, and Pathankot attacks and ensure that its territory is not used to carry out cross-border terrorist attacks. The leaders also pledged to work together to prevent proliferation of weapons of mass destruction and their delivery systems and to deny access to such weapons by terrorists and non-state actors.
People to People Cooperation
President Trump and Prime Minister Modi noted the importance of advancing the people-to-people ties between the two countries. In this context, they noted that the more than 300,000 strong Indian student community contributes over $8 billion annually to the U.S. economy and helped create a number of direct and indirect jobs. They recognized that the talent flow and movement of students, researchers and employees, has mutually benefitted both countries. Recognizing the importance of international academic collaborations in fostering innovation, improving learning outcomes and development of a future-ready workforce, both leaders resolved to strengthen collaborations between the higher education institutions through efforts such as joint/dual degree and twinning programs, establishing joint Centers of Excellence, and setting up of offshore campuses of premier educational institutions of the U.S. in India.
Both leaders emphasized that the evolution of the world into a global workplace calls for putting in place innovative, mutually advantageous and secure mobility frameworks. In this regard, the leaders committed to streamlining avenues for legal mobility of students and professionals, and facilitating short-term tourist and business travel, while also aggressively addressing illegal immigration and human trafficking by taking strong action against bad actors, criminal facilitators, and illegal immigration networks to promote mutual security for both countries.
The leaders also committed to strengthen law enforcement cooperation to take decisive action against illegal immigration networks, organized crime syndicates, including narco-terrorists human and arms traffickers, as well as other elements who threaten public and diplomatic safety and security, and the sovereignty and territorial integrity of both nations.
President Trump and Prime Minister Modi pledged to sustain high-level engagement between our governments, industries, and academic institutions and realize their ambitious vision for an enduring India-U.S. partnership that advances the aspirations of our people for a bright and prosperous future, serves the global good, and contributes to a free and open Indo-Pacific.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.এস.তা চৎখিবা খোঙচৎ মনুংদা থমখিবা ভারত – য়ু.এস.কী অপুনবা ৱারোল
14 FEB 2025 9:07AM by PIB Imphal
য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকাগী রাস্ত্রপতি, ইকাই খুম্নরবা দোনাল্দ জে. ত্রম্পনা ২০২৫গী ফেব্রুৱারী ১৩দা ৱাশিংতন, দি.সি.দা ওফিসিএল ৱার্কিং ভিজিৎকীদমক ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু তরাম্না ওকখি।
নীংতম্বা, আইনগী কাঙলোন, মীওইবগী হক অমসুং প্লুরেলিজমবু মরুওইবা লৌরিবা সোভরেন অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা দেমোক্রেসীশিংগী লুচিংবশিং ওইনা, রাস্ত্রপতি ত্রম্প অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ম্যুচ্যুএল ত্রস্ত, শেয়র্দ ইন্তরেস্ত, অফবা মংলান অমসুং মখোয়গী নাগরিকশিংগী মপাঙ্গল কনবা থৌদাংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত-য়ু.এস. কমপ্রিহেন্সিব গ্লোবেল স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ঙসি রাস্ত্রপতি ত্রম্প অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অনৌবা খোংথাং অমা হৌদোকখ্রে। মসি "য়ু.এস.-ইন্দিয়া কমপেক্ত (কেতলাইজিং ওপুরচুনিতীজ ফোর মিলিতরী পার্তনরশিপ, এক্সিলেতেদ কমর্স এন্দ তেক্নোলোজী) ফোর দি ২১ চেঞ্চুরি"নি। মসিগী খোংথাং অসিগী মখাদা, মখোয়না রিজল্ত-দ্রিভন এজেন্দা অমা পায়খৎনবা অচেৎপা ফিরেপ লৌখি অমসুং নাকল অনিমক্তা কান্নবা পীবা পার্তনরশিপ অমগীদমক থাজবগী থাক অদু উৎনবগীদমক্তা চহি অসিদা অহানবা আউৎকমশিং উবা ফংগনি।
ঙাকশেল
য়ু.এস.-ইন্দিয়াগী স্ত্রেতেজিক ইন্তরেস্তশিংগী মরক্তা হেন্না চেৎশিল্লক্লিবা অসি পল্লদুনা লুচিংবা অনিনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা লৈরিবা দিফেন্স পার্তনরশিপকীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। ঙাকশেলগী মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবগীদমক লুচিংবশিংনা ২১শুবা চহিচাদা য়ু.এস.-ইন্দিয়া মেজর দিফেন্স পার্তনরশিপকী অনৌবা চহি ১০গী ফ্রেমৱার্ক অমদা চহি অসিদা খুৎয়েক পীননবা থৌরাং তৌরি হায়না লাউথোকখি।
লুচিংবা অনিনা হৌজিক ফাওবদা ভারতকী ইনভেন্তরীদা সি ১৩০জে সুপর হেরক্যুলস, সি ১৭ গ্লোবমাস্তর III, পি ৮আই পোসেদোন এয়রক্রাফতশিং, সি ৪৭এফ চিনোক্স, এম ঐচ ৬০আর সিহোক্স অমসুং এ ঐচ ৬৪ই এপাক্স, হারপুন এন্তি-শিপ মিসাইলশিং, এম ৭৭৭ হোৱিৎজরশিং অমসুং এম ক্যু-৯বিশিং য়াওনা য়ু.এস.দগী পুথোকপা ঙাকশেলগী পোৎলমশিং য়াম্না চাউনা ইন্তিগ্রেসন তৌখিববু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ভারতকা লোয়ননা দিফেন্স সেল অমসুং কো-প্রদক্সন পাকথোক চাউথোকহল্লগনি হায়না ৱারেপ লৌখি। মসিনা ইন্তরপোরেবিলিতী অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ভারতকী ঙাকশেলগী মথৌ তাবশিং অথুবা মতমদা মপুং ফাহন্নবগীদমক চহি অসিদা অনৌবা পোৎ-চৈ পুথোকপা অমসুং ভারত্তা "জেভেলিন" এন্তি-তেঙ্ক গাইদেদ মিসাইলশিং অমসুং "স্ত্রাইকর" ইনফেন্ত্রি কোম্বেৎ ভেহিকলশিং পুথোক্নবা থৌরাং তৌরি হায়না মখোয়না লাউথোকখি। মখোয়না ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা ভারতকী মেরিতাইম সর্ভিলেন্স য়ৌহন্নবগীদমক অতোপ্পা পি-৮আই মেরিতাইম পেট্রোল এয়রক্রাফ তরুক হাপচিন্নবা প্রোক্যুর্মেন্ত লোইশিল্লগনি হায়নসু থাজবা থম্লি।
ভারত অসি স্ত্রেতেজিক ত্রেদ ওথোরাইজেশন-১ (এস.তি.এ. ১) ওথোরাইজেশন লৈবা অমসুং মরুওইবা ক্বাদ পার্তনর অমা ওইরিবা মরুওইবা দিফেন্স পার্তনর অমনি হায়না খঙলদুনা, য়ু.এস. অমসুং ভারতনা দিফেন্স ত্রেদ, তেক্নোলোজী একচেঞ্জ অমসুং মেনতেন্স, স্পেয়র সপ্লাইশিং অমসুং য়ু.এস.না পীরকপা দিফেন্স সিস্তেমশিং লৈবাক অসিদা রিপিয়র অমসুং ওভরহোল তৌনবগীদমক্তা ইন্তর্নেস্নেল ত্রাফিক ইন আর্মস রেগুলেসনশিং (আই.তি.এ.আর.) য়াওনা মখোয়গী খুৎলায় ত্রান্সফর তৌবগী চৎন-কাঙলোনশিং অমুক হন্না য়েংশিনগনি। লুচিংবশিংনা মখোয়গী প্রোক্যুর্মেন্ত সিস্তেমশিং হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং দিফেন্স গুদস অমসুং সর্বিসশিংগী রেসিপ্রোকেল সপ্লাই তৌবা ঙমহন্নবা রেসিপ্রোকেল দিফেন্স প্রোক্যুর্মেন্ত (আর.দি.পি.) এগ্রীমেন্ত অমগীদমক চহি অসিদা ৱারী শানবগী থবক হৌনবা হায়খি। লুচিংবশিং অসিনা স্পেস, এয়র দিফেন্স, মিসাইল, মেরিতাইম অমসুং অন্দরসী তেক্নোলোজীশিংদা দিফেন্স তেক্নোলোজী কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। য়ু.এস.না ভারত্তা মঙাশুবা জেনরেসন ফাইতর অমসুং অন্দরসী সিস্তেমশিং রিলিজ তৌনবগী মতাংদা মসিগী পোলিসী অসি অমুক হন্না য়েংশিনগনি হায়না লাউথোকখি।
দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোওপরেসনগীদমক য়ু.এস.-ইন্দিয়া রোদমেপতা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং ওতোনোমস সিস্তেমশিংগী হেনগৎলক্লিবা মরুওইবা অদু খঙলদুনা, লুচিংবশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্তা ইন্দস্ত্রীগী পার্তনরশিপ অমসুং প্রদক্সন পাকথোক চাউথোকহন্নবা অনৌবা খোংথাং অমা-ওতোনোমস সিস্তেমস ইন্দস্ত্রী এলাইন্স (এ.এস.আই.এ.) অমা লাউথোকখি। লুচিংবশিংনা এন্দুরিল ইন্দস্ত্রীজ অমসুং মহিন্দ্রা গ্রুপকী মরক্তা রিজনেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত মেরিতাইম সিস্তেমশিং অমসুং এ.আই.-ইনেবল কাউন্তর অনমেন এরিএল সিস্তেম (য়ু.এ.এস.) পুন্না শেমগৎনবা অমসুং পুন্না পুথোক্নবগীদমক এদভান্স ওতোনোমস তেক্নোলোজীশিংদা অনৌবা পার্তনরশিপ অমা অমসুং এক্তিব তো এরে সিস্তেমশিং পুন্না শেমগৎনবা এল.৩ হেরীস অমসুং ভারত ইলেক্ত্রোনিক্সকী মরক্তা অনৌবা পার্তনরশিপ অমা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং য়াওহন্দুনা হেন্না ফবা ত্রেনিং, এক্সরসাইজ অমসুং ওপরেসনশিংগী খুত্থাংদা এয়র, লেন্দ, সমুদ্র, স্পেস অমসুং সাইবর স্পেসকী লম পুম্নমক্তা মিলিতরী কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। লুচিংবা অনিনা ভারত্তা হোস্ত তৌগদবা হেন্না চাউবা অমসুং কমপ্লেক্সিতী লৈবা লাক্কদৌরিবা "তাইগর ত্রম্ফ" ত্রাই-সর্ভিস এক্সরসাইজ (২০১৯দা ইহান হানবা ওইনা হৌদোকখি) অদুবু তরাম্না ওকখি।
অরোইবদা, লুচিংবশিংনা ইন্দো-পেসিফিক্তা য়ু.এস. অমসুং ভারতকী মিলিতরীশিংগী ওভরসীস দিপ্লোইমেন্তশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং সস্তেন তৌনবা অনৌবা লম্বী অমা শেম্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিদা হেন্না ফবা লোজিস্তিক্স অমসুং ইন্তেলিজেন্স শেয়রিং লোয়ননা জোইন্ত হ্যুমেনিতরিয়ন অমসুং দিজাস্তর রিলিফ ওপরেসনশিংগীদমক ফোর্স মোবিলিতী ফগৎহন্নবা এরেঞ্জমেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা এক্সচেঞ্জশিং অমসুং সেক্যুরিতধী কোওপরেসন এঙ্গেজমেন্তশিং য়াওরি।
ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত
লুচিংবশিংনা মখোয়গী প্রজাশিংবু হেন্না চাউখৎহনবা, লৈবাকশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা, শেন্মিৎলোনবু হেন্না ইন্নোবেতিব ওইহনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পাকথোক চাউথোকহন্নবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না অচুম্বা, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং থবক ফংহন্নবগীদমক চাউখৎপা পুরক্নবা য়ু.এস.-ইন্দিয়াগী ললোন-ইতিক্কী মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা ৱারেপ লৌখি। মসিগীদমক লুচিংবশিংনা বাইলেতরেল ত্রেদকীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা অনৌবা পান্দম অমা থমখি। "মিসন ৫০০" অসিনা ২০৩০ ফাওবদা বাইলেতরেল ত্রেদ মপুং ফানা দবলদগী হেন্দুনা বিল্লিয়ন দোল্লর ৫০০ ওইহন্নবা পান্দম থমখি।
এম্বিসনগী থাক অসিনা অনৌবা, ফেয়র ত্রেদকী তর্মশিং মথৌ তারে হায়বা খঙলদুনা লুচিংবশিংনা ২০২৫গী অথেঙবা শরুক্তা নাকল অনিমক্তা কান্নবা পীগদবা, মল্তি-সেক্তর বাইলেতরেল ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (বি.তি.এ.) গী অহানবা শরুক য়ানশিন্নবা থৌরাং তৌরি হায়না লাউথোকখি। লুচিংবশিংনা হায়রিবা ৱারী শানবশিং অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং কমপেক্তকী এস্পিরেসনশিং অদু তুং কোইনা উৎনবগীদমক্তা ললোন ইতিক্কী মরী অসি মপুং ফানা ফগৎহন্নবা সেনিয়র রিপ্রজেন্তেতিবশিং খল্লগনি। অনৌবা, পাক-চাউবা বি.তি.এ. অসি মাংলোমদা চংশিন্নবা, য়ু.এস. অমসুং ভারতনা গুদস অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিকবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা অপুনবা থৌরাং অমা লৌখৎকনি অমসুং কৈথেলগী এক্সেস হেনগৎহন্নবা, তারিফ অমসুং নন-তারিফকী অথিংবা হন্থহন্নবা অমসুং সপ্লাই চেন ইন্তিগ্রেসন হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎকনি।
লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী অথিংবশিং কোকহন্নবা নাকল অনিগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎনবগীদমক লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অদু তরাম্না ওকখি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ভারত্তা য়ু.এস.গী প্রদক্তশিংদা বর্বোন, মোতোরসাইকল, আই.সি.তি.গী প্রদক্তশিং অমসুং মেতলশিং, লোয়ননা য়ু.এস.গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং, হায়বদি অলফাল্ফা অমসুং দাক মীত, অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংগী মার্কেত এক্সেস হেনগৎহন্নবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিংবু তরাম্না ওকখি। ভারতনা য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা ভারতকী হৈনৌশিং অমসুং কম্ফোইগী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবা য়ু.এস.না লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অদুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না ভারততা য়ু.এস. ইন্দস্ত্রীএল গুদসকী এক্সপোর্ত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা লেবর-ইন্তেন্সিভ মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎলমশিংগী ভারতকী এক্সপোর্ত হেনগৎহন্দুনা লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবগীদমক মতেং পাংনবা ৱাশকখি। নাকল অনিমক্না লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিংগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
অরোইবদা, লুচিংবশিংনা অমেরিকা অমসুং ভারতকী কম্পনীশিংদা লৈবাক অমনা অমগীদমক অৱাংবা ভেল্যু লৈবা ইন্দস্ত্রীশিংদা গ্রীনফিল্দ ইনভেস্তমেন্ত তৌনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা ভারতকী কম্পনীশিংনা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ৭.৩৫গী চাংদা মখা তানা ইনভেস্ত তৌবগীদমক তরাম্না ওকখি। মখোয়শিং অদুদি হিন্দালকো’স নোভেলিসনা এলবামা অমসুং কেন্তুকীদা মখোয়গী স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ফেসিলিতীশিংদা ফিনিশ এল্যুমিনিয়ম গুদশিং পুথোকপা; জে.এস.ৱাই.না তেক্সাস অমসুং ওহায়োদা স্তীল মেনুফেকচরিং ওপরেসনশিং তৌবা; নোর্থ কেরোলিনাদা ক্রিতিকেল বেতরী মেতরিএলশিং পুথোকপা এপ্সিলোন এদভান্স মেতরিএলস; অমসুং ৱাশিংতন্দা ইঞ্জেক্তেবলশিং পুথোকপা জুবিলান্ত ফার্মা অসিনি। ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা লোকেল ইমুংশিংগীদমক অৱাংবা ক্বালিতীগী থবক ৩০০০ হেন্না সপোর্ত তৌরি।
ইনর্জী সেক্যুরিতী
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিমক্তা ইকনোমিক গ্রোথ, সোসিএল ৱেলফেয়র অমসুং তেক্নিকেল ইন্নোভেসনগীদমক ইনর্জী সেক্যুরিতী অসি তঙাইফদবা অমনি হায়না য়ানখি। মখোয়না ইনর্জীগী মমল হোংবা, থাজবা য়াবা অমসুং এভাইলেবিলিতী অমসুং ইনর্জীগী মরাং কায়বা কৈথেলশিং লৈহন্নবগীদমক য়ু.এস.-ইন্দিয়াগী মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মালেমগী ইনর্জীগী লমদা মকোক থোংবা প্রদ্যুসর অমসুং কঞ্জুমর ওইনা য়ু.এস. অমসুং ভারতনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু খঙলদুনা লুচিংবশিংনা ওইল, গ্যাস অমসুং সিবিল ন্যুক্লিয়র ইনর্জী য়াওনা য়ু.এস.-ইন্দিয়া ইনর্জী সেক্যুরিতী পার্তনরশিপকীদমক অমুক হন্না থাজবা থমখি।
মালেমগী ওইনা হেন্না ফবা ইনর্জী প্রাইসশিং লৈহন্নবা অমসুং মখোয়গী প্রজাশিংগীদমক্তা মমল হোংবা অমসুং থাজবা য়াবা ইনর্জী ফংহন্নবা হায়দ্রোকার্বোনশিং পুথোকপা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা স্ত্রেতেজিক ওইল রিজর্বশিংগী মরুওইবা অদুসু পনখি। মখোয়না ক্রাইসিস মতমদা ইকনোমিক স্তেবিলিতী লৈহন্নবা হোৎনখি অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইল রিজর্বকী এরেঞ্জমেন্তশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক মরুওইবা পার্তনরশিংগা থবক তৌমিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। মসিগী মতাংদা য়ু.এস.কী মায়কৈদগী ইন্তর্নেস্নেল ইনর্জী এজেন্সীদা ভারতপু মপুং ফাবা মেম্বর অমা ওইনা শরুক য়ানবা মপুং ফানা শৌগৎকনি হায়না ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা ইনর্জী ত্রেদ হেনগৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী ফংহন্নবা হোৎনরিবা অদুগী শরুক অমা ওইগনি। অমসুং ঐখোয়গী দাইনামিক ইকনোমীশিংগী হেনগৎলক্লিবা মথৌ তাবশিং অমসুং মরুওইবশিং অদুগী মতুং ইন্না য়ুনাইতেদ স্তেৎসপু ভারতকীদমক ক্রুদ ওইল অমসুং পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং অমসুং লিক্বিফাইদ নেচরেল গ্যাসকী মকোক থোংবা সপ্লাইয়র অমা ওইনা লিংখৎকনি। সপ্লাই দিভর্সিফিকেসন অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতী ফংহন্নবা হোৎনরিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা নেচরেল গ্যাস, ইথেন অমসুং পেত্রোলিয়ম প্রদক্তশিং য়াওনা হায়দ্রোকার্বোন সেক্তরদা ত্রেদ হেনগৎহন্নবা অচৌবা স্কোপ অমসুং খুদোংচাবা লৈ হায়না মখোয়না ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা ইনভেস্তমেন্তশিং, মরু ওইনা ওইল অমসুং গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচরদা হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অনিগী ইনর্জী কম্পনীশিংগী মরক্তা হেন্না চেৎশিনবা তেংবাং পীননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
লুচিংবশিংনা য়ু.এস.-ইন্দিয়া ১২৩ সিভিল ন্যুক্লিয়র এগ্রীমেন্ত মপুং ফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মখোয়গী অচেৎপা ৱাফম ফোংদোকখি। মখোয়না য়ু.এস.-দিজাইন তৌরবা ন্যুক্লিয়র রিএক্তরশিং ভারত্তা পাক-শন্না লোকেলাইজ তৌদুনা অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌদুনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা থৌরাং পায়খৎখি। ন্যুক্লিয়র রিএক্তরশিংগীদমক এতোমিক ইনর্জী এক্ত অমসুং সিভিল লাইএবিলিতী ফোর ন্যুক্লিয়র দেমেজ এক্ত (সি.এল.এন.দি.এ.)গী অমেন্দমেন্তশিং লৌখৎনবা ভারত সরকারনা হন্দক্তা বজেত্তা লাউথোকখিবা অদু নাকল অনিমক্না তরাম্না ওকখি। সি.এল.এন.দি.এ.গী মতুং ইন্না বাইলেতরেল এরেঞ্জমেন্তশিং লিংখৎনবা মখা তানা ৱারেপ লৌখি। মসিনা সিভিল লাইএবিলিতীগী ইসু অসি কোকহল্লগনি অমসুং ন্যুক্লিয়র রিএক্তরশিং পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবদা ভারত অমসুং য়ু.এস. ইন্দস্ত্রীগী মরক্তা মতেং পাংগনি। মাংলোমদা চংশিনবা অসিনা য়ু.এস.না দিজাইন তৌরবা অচৌবা রিএক্তরশিং শাবগী থৌরাংশিং অদু ফংহল্লগনি অমসুং অৱাংবা থাক্কী অপীকপা মোদ্যুলর রিএক্তরশিংগা লোয়ননা ন্যুক্লিয়র পাৱর পুথোক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াহল্লগনি।
তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন
লুচিংবশিংনা য়ু.এস.-ইন্দিয়া ত্রস্ত ("ত্রান্সফোর্মিং দি রিলেসনশিপ য়ুতিলাইজিং স্ত্রেতেজিক তেক্নোলোজী") ইনিসিয়েতিব হৌদোকপগী ৱাফম লাউথোকখি। মসিনা সরকার অনিগী, একাদেমিয়া অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরক্তা তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি। মসিনা দিফেন্স, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, সেমিকন্দক্তর, ক্বান্তম, বাইওতেক্নোলোজী, ইনর্জী অমসুং স্পেসকুম্বা হিরমশিংদা মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবদা মতেং পাংগনি।
"ত্রস্ত" ইনিসিয়েতিবকী মরু ওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা লুচিংবশিংনা চহি অসিগী অরোইবা ফাওবদা এ.আই. ইনফ্রাস্ত্রকচর খুমাং চাউশিলহন্নবা য়ু.এস.-ইন্দিয়া রোদমেপ অমা পুথোক্নবা য়ু.এস. অমসুং ভারতকী প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রীগা থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিনা ভারত্তা য়ু.এস.-ওরিজিনগী এ.আই ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শেল থাদবা, শেমগৎপা, পাৱর পীবা, অমসুং মাইলস্তোনশিং অমসুং তুংগী থবকশিংগা লোয়ননা শম্নহনবদা লৈরিবা অথিংবশিং খঙদোক্কনি। য়ু.এস. অমসুং ভারতনা ইন্দস্ত্রীগী পার্তনরশিপশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং, মথংগী জেনরেসনগী দেতা সেন্তরশিং, দিবেলপমেন্ত অমসুং এ.আই.গীদমক্তা কম্প্যুতর অমসুং প্রোসেসরশিং, এ.আই. মোদেলশিংদা ইন্নোভেসনশিং অমসুং খুন্নাইগী শিংনবশিং কোকহন্নবা এ.আই. এপ্লিকেসনশিং শেমগৎপদা মতেং পাংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
লুচিংবশিংনা ইন্দস ইন্নোভেসন হৌদোকপগী ৱাফম ফোংদোকখি। ইন্দস-এক্স প্লেৎফোর্মগী মতুং ইন্না অনৌবা ইন্নোভেসন ব্রিজ অমা হৌদোক্লে। মসিনা য়ু.এস.-ইন্দিয়া ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিক পার্তনরশিপশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং স্পেস, ইনর্জী অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহল্লগনি। মসিনা অনৌবা পুথোকপদা য়ু.এস. অমসুং ভারতনা লুচিংবা ওইদুনা লৈহল্লগনি অমসুং ২১শুবা চহিচাগী মথৌ তাবশিং ফংহল্লগনি। লুচিংবশিংনা ইন্দস-এক্স ইনিসিয়েতিবকীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। ইন্দিয়া অমসুং য়ু.এস.কী দিফেন্স কম্পনীশিং, ইনভেস্তরশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা ঐখোয়গী মিলিতরীশিংগীদমক মরুওইবা কেপাসিতী পুথোক্নবগীদমক পার্তনরশিপশিং শেমগৎলি। ২০২৫দা পাংথোক্কদৌরিবা মীফম অদুসু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা ত্রস্ত ইনিসিয়েতিবকী শরুক অমা ওইনা সেমিকন্দক্তরশিং, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, এদভান্স মেতরিএলশিং অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল্স য়াওনা থাজবা য়াবা অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা ৱাশক লৌখি। মসিগী থৌরাং অসিগী শরুক অমা ওইনা লুচিংবশিংনা মরুওইবা হিদাক-লাংথকশিংগীদমক ভারতকী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী, য়ু.এস.তা য়াওনা, এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রীদেন্তশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তশিং পুক্নিং থৌগৎনবা থৌরাং তৌরি। ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা অফবা থবকশিং শেমগৎকনি, মরু ওইবা সপ্লাই চেনশিং মখল কয়া থোকহল্লগনি, অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারত অনিমক্তা পুন্সি কন্নবা হিদাক-লাংথকশিংগী অৱাবা হন্থহল্লগনি।
অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং এদভান্স মেন্যুফেকচরিংগীদমক ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু খঙলদুনা, ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং মিনরেল সেক্যুরিতী পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা মিনরেল ভেল্যু চেন পুম্বদা ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌগনি। লৈবাক অনিমক্না ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী এক্সপ্লোরেসন, বেনিফিসিএসন অমসুং প্রোসেসিং অমসুং রিসাইকলিং তেক্নোলোজীশিংদা মতেং পীননবা হোৎনরিবশিং অদু হেন্না চেৎশিলহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। মসিগীদমক লুচিংবশিংনা স্ত্রেতেজিক মিনরেল রিকভরী ইনিসিয়েতিব হৌদোকপগী ৱাফম লাউথোকখি। মসি এল্যুমিনিয়ম, কোল মাইনিং অমসুং ওইল অমসুং গ্যাসকুম্বা হেভী ইন্দস্ত্রীশিংদগী ক্রিতিকেল মিনরেলশিং (লিথিয়ম, কোবাল্ত, অমসুং রেয়র আর্থশিং য়াওনা) রিকভরী তৌনবা অমসুং প্রোসেস তৌনবা য়ু.এস.-ইন্দিয়াগী অনৌবা প্রোগ্রাম অমনি।
লুচিংবশিংনা ২০২৫ অসি য়ু.এস.-ইন্দিয়া সিভিল স্পেস কোওপরেসনগীদমক চাউখৎপা চহি অমা ওইগনি হায়না থাগৎপা ফোংদোকখি। অহানবা ইন্দিয়ন এস্ত্রোনোৎপু ইন্তর্নেস্নেল স্পেস স্তেসন (আই.এস.এস.) দা পুরক্নবা এক্সিয়োমগী খুত্থাংদা নাসা-ইসরোগী থৌরাং অমা অমসুং দ্যুল রেদর শীজিন্নদুনা পৃথীবিগী লৈমায়দা অহোংবা লাকপা মওং তানা মেপ তৌনবা অহানবা ওইনা জোইন্ত "এন.আই.এস.আর.এ. মিসন" অসি অথুবা মতমদা হৌদোক্নবা থৌরাং তৌখি। লুচিংবশিংনা স্পেস এক্সপ্লোরেসনদা হেন্না তেংবাং পীননবা হায়খি। মসিগী মনুংদা মতম শাংনা হ্যুমেন স্পেস ফ্লাইট মিসনশিং, স্পেস ফ্লাইট সেফতী অমসুং এক্সপর্সিতী শেয়র তৌবা অমসুং প্লানেতরী প্রোতেক্সন য়াওনা অনৌবা লমশিংদা প্রোফেস্নেল একচেঞ্জশিং য়াওরি। লুচিংবশিংনা কন্নেক্তিবিতী, এদভান্স স্পেসফ্লাইৎ, সেতলাইৎ অমসুং স্পেস লঞ্চ সিস্তেম, স্পেস সস্তেনেবিলিতী, স্পেস তুরিজম অমসুং এদভান্স স্পেস মেনুফেকচরিংগুম্বা চৎনরিবা অমসুং অনৌবা লমশিংদা ইন্দস্ত্রীগী এঙ্গেজমেন্তশিংগী খুত্থাংদা কম্মর্সিএল স্পেস কোলাবোরেসন মখা তানা লৈহন্নবা ৱাশকখি।
লুচিংবশিংনা য়ু.এস. অমসুং ভারতকী সাইন্তিফিক রিসর্চ কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন অমসুং ইন্দিয়ন আনুসন্ধন নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসননা মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা রিসর্চ তৌরি। পার্তনরশিপ অসিনা য়ু.এস. নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন অমসুং ভারতকী সাইন্স এজেন্সী কয়ানা সেমিকন্দক্তরশিং, কনেক্তেদ ভেহিকলশিং, মেছিন লর্নিং, ন্যু জেনরেসন তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ইন্তেলিজেন্ত ত্রান্সপোর্তেসন সিস্তেমশিং অমসুং তুংলমচৎকী বাইওমেনুফেকচরিংগী লমশিংদা পুন্না রিসর্চ তৌবা ঙমহনগনি।
লুচিংবশিংনা মখোয়গী সরকারশিংনা এক্সপোর্ত কন্ত্রোলশিং, হায় তেক্নোলোজীগী ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা, অমসুং তেক্নোলোজী সেক্যুরিতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবদা লৈরিবা অথিংবা হন্থহন্নবা হোৎনরিবশিং অদু শরুক অনি ওইহন্নবা ৱারেপ লৌখি। লুচিংবশিংনা মরুওইবা সপ্লাই চেনশিংগী মপুং ফানা পুনশিন্নবা হোৎনবা অহুমশুবা পার্তীশিংনা এক্সপোর্ত কন্ত্রোলদা অনফিয়র প্রেক্তিসশিং চত্থবগী মান্নবা শিংনবদু থেংননবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱারেপ লৌখি।
মলতিলেতরেল কোওপরেসন
লুচিংবা অনিনা য়ু.এস. অমসুং ভারতকী মরক্তা অচেৎপা মরী লৈনবসি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা নীংতম্বা, ওপন ওইবা, শান্তি লৈবা অমসুং চাউখৎপা অমা ওইনবগীদমক মরুওই হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। ক্বাদ পার্তনরশিং ওইনা লুচিংবশিংনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি পার্তনরশিপ অসি আসিয়ানগী সেন্ত্রেলিতী খঙবা; ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং অফবা লৈঙাকপা ঙাকপা; নেভিগেসন, ওভরফ্লাইৎ অমসুং সমুদ্রগী অতোপ্পা আইনগী মতুং ইন্না শীজিন্নবগী সেফতী অমসুং ফ্রীদমগী সপোর্ত; অথিংবা লৈতবা আইনগী মতুং ইন্না ললোন-ইতিক তৌবা; অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না সমুদ্রগী ৱাথোকশিং শান্তি ওইনা লোইশিন্নবগী এদভোকেসিগী মখা পোল্লি।
ক্বাদ লুচিংবশিংগী মীফমগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ন্যু দিল্লীদা প্রসিদেন্ত ত্রম্পপু তরাম্না ওকপদা অপেনবা ফোংদোক্লি। মসিগী মমাংদা লুচিংবশিংনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবশিংদা মীয়ামগী মতেং পাংনবা শরুক য়ামিন্নবা এয়রলিফ্ত কেপাসিতী অমসুং ইন্তরওপরেবিলিতী ফগৎহন্নবা মেরিতাইম পেট্রোলশিংদা মতেং পাংনবা ক্বাদকী অনৌবা থৌরাংশিং পায়খৎকনি।
লুচিংবশিংনা তেংবাং পীনবা হেনগৎনবা, দিপ্লোমেতিক কন্সল্তেসনশিং হেনগৎনবা অমসুং মিদল ইস্ততা লৈরিবা পার্তনরশিংগা লোয়ননা ময়েক শেংনা তেংবাং পীনবা হেনগৎনবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না রিজন অসিদা শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইকনোমিক কোরিদোরশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ কোরিদোর অমসুং আই.২য়ু.২ গ্রুপকী পার্তনরশিং লাক্কদৌরিবা থা তরুক্কী মনুংদা ২০২৫দা অনৌবা খোংথাংশিং লাউথোক্নবা থৌরাং তৌরি।
ভারত মহাসাগর লমদমদা চাউখৎ-থৌরাংগী, মীওইবগী ওইবা মতেং অমসুং নেৎ সিক্যুরিতী প্রোবাইদর অমা ওইনা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অদু য়ু.এস.না থাগৎলি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা চাউরবা ভারত মহাসাগরগী লমদম অসিদা নাকল অনিগী ওইবা ৱারী শানবা অমসুং মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি। অমসুং ইকনোমিক কনেক্তিবিতী অমসুং কম্মর্সতা কোওর্দিনেৎ ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহন্নবা নাকল অনিগী ওইবা, সরকার পুম্নমক্কী ফোরম অমা ওইরিবা ভারত মহাসাগর স্ত্রেতেজিক ভেঞ্চর হৌদোকখি। ভারত মহাসাগরগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংদুনা, লুচিংবশিংনা চহি অসিদা থবক হৌগদবা অমসুং কন্তিনেন্ত মঙা শম্ননবা অমসুং ভারত মহাসাগর লমদম অমসুং মসিগী ৱাংমদা গ্লোবেল দিজিতেল হাইৱে মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৫০,০০০ কি.মি.গী মথক্তা শাংদোক্কদবা সমুদ্রগী মখাদা লৈবা কেবল প্রোজেক্ত অমদা চহি কয়াগী ওইনা বিল্লিয়ন কয়াগী শেনফম থাদনবগী মেতানা লাউথোকপবু তরাম্না ওকখি। ভারতনা থাজবা য়াবা ভেন্দরশিং শীজিন্নদুনা ভারত মহাসাগরদা লৈবা সমুদ্রগী মখাদা লৈবা কেবলশিং য়েংশিন্নবা, শেম্বদা অমসুং শেল থাদবদা শেল থাদনবা থৌরাং তৌরি।
লুচিংবশিংনা দিফেন্স, তেক্নোলোজী, ইনর্জী অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেল, কম্মর্স অমসুং কোওপরেসনগী মরী হেনগৎহন্নবা ৱেস্তর্ন ইন্দিয়ন ওসিন, মিদল ইস্ত অমসুং ইন্দো-পেসিফিকতা অনৌবা প্লুরিলেতরেল এঙ্কর পার্তনরশিপ শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু খঙখি। লুচিংবশিংনা ২০২৫গী অথেঙবা শরুক ফাওবদা সব-রিজনশিং অসিদা অনৌবা পার্তনরশিপ ইনিসিয়েতিবশিং লাউথোক্কনি হায়না থাজবা থম্লি।
মালেমগী শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা মল্তিনেস্নেল সেত্তিংশিংদা মিলিতরী কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংনা ৱারেপ লৌখি। লুচিংবশিংনা আরব সীদা সমুদ্রগী লম্বীশিং ঙাকথোকপদা মতেং পাংনবা কম্বাইন্দ মেরিতাইম ফোর্সেস নেভেল টাস্ক ফোর্সতা তুংগী লুচিংবগী থৌদাং লৌবগী ভারতকী ৱারেপপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা মালেমগী ওইনা থোক্লিবা তেরোরিজমগা লান্থেংনবা অমসুং মালেমগী মফম খুদিংদা তেরোরিস্তশিংগী মফমশিং মুত্থৎনবা অমুক হন্না অচেৎপা ৱাফম থমখি। ২৬/১১দা মুম্বাইদা পাংথোকখিবা এতেকশিং অমসুং ২০২১গী ওগস্ত ২৬দা অফগানিস্তান্দা এবী গেৎ বোমদা খুদোংথীবা পীরবা অসি থিংনবা অল-কাইদা, আই.এস.আই.এস., জৈস-ই মোহমদ অমসুং লশকর-ই-তৈয়িবা য়াওনা লুপশিংগী তেরোরিস্ত থিংনবা তেংবাং পীনবা মখোয়না ৱাশক লৌখি। ঐখোয়গী প্রজাশিংদা খুদোংথীবা পীরিবশিংবু চৈরাক পীনবগী মায়কৈদা পুখৎনবা অপাম্বা অমগা লোয়ননা য়ু.এস.না তাহৌৱুর রানাবু ইন্দিয়াদা এক্সত্রাদিসন তৌনবা অয়াবা পীখ্রে হায়না লাউথোকখি। লুচিংবশিংনা পাকিস্তানবু ২৬/১১ মুম্বাই অমসুং পাথানকোত এতেককী থৌদাং লৌবশিং অথুবা মতমদা চৈরাক পীনবগী মায়কৈদা পুখৎনবা অমসুং মসিগী লম অসি ঙমখৈ লান্না তেরোরিস্ত এতেকশিং পাংথোক্নবগীদমক শীজিন্নদনবা হায়খি। লুচিংবশিংনা মাস দেস্ত্রক্সনগী খুৎলাইশিং অমসুং মখোয়গী দেলিভরী সিস্তেমশিং শন্দোকপা থিংনবা অমসুং তেরোরিস্তশিং অমসুং নন-স্তেত এক্তরশিংনা অসিগুম্বা খুৎলাইশিং অসি য়ৌহন্দনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
পিপল তু পিপল কোওপরেসন
রাস্ত্রপতি ত্রম্প অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অনিগী মরক্তা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু পনখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না হায়খি মদুদি ভারতকী মহৈরোয় কাংলুপ ৩০০,০০০ হেনবনা চহি খুদিংগী য়ু.এস. ইকনোমীদা দোল্লর বিল্লিয়ন ৮ হেন্না কন্ত্রিব্যুত তৌরি অমসুং হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক কয়া অমা শেমগৎপদা মতেং পাংলি। তেলেন্ত ফ্লো অমসুং মহৈরোইশিং, রিসর্চশিং অমসুং এমপ্লোয়ীশিংগী চৎথোক-চৎশিননা লৈবাক অনিমক্তা কান্নবা পীরি হায়না মখোয়না খঙখি। ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎপদা, মহৈ তম্বগী মহৈ ফগৎপদা অমসুং তুংলমচৎকীদমক্তা শেম-শারিবা শিন্মীগী মশিং হেনগৎপদা ইন্তর্নেস্নেল একাদমিক কোলাবোরেসনগী মরুওইবা খঙলদুনা লুচিংবা অনিমক্না জোইন্ত/দবল দিগ্রী অমসুং জোইন্তিং প্রোগ্রামশিং, জোইন্ত সেন্তর ওফ এক্সেলেন্সশিং লিংখৎপা অমসুং ভারত্তা য়ু.এস.কী মকোক থোংবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী ওফশোর কেম্পসশিং লিংখৎপা অসিনচিংবা থবকশিংগী খুত্থাংদা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা কোলাবোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি।
মালেম অসি মালেমগী থবক মফম অমা ওইরকপদা অনৌবা, নাকল অনিমক্তা কান্নবা অমসুং সেক্যুর ওইবা মোবিলিতী ফ্রেমৱার্কশিং শেমগৎপা মথৌ তাই হায়না লুচিংবা অনিমক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা মহৈরোইশিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংগী আইনগী মতুং ইন্না চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং অতেনবা মতমগী তুরিস্ত অমসুং বিজিনেস ত্রেবেলদা মতেং পাংনবা, অমসুং লৈবাক অনিমক্কী ম্যুচ্যুএল সেক্যুরিতী প্রমোৎ তৌনবগীদমক ফত্তবা এক্তরশিং, ক্রিমিনেল ফেসিলিতরশিং অমসুং আইনগী মতুং ইন্না ইমিগ্রেসনগী নেৎৱার্কশিংগী মায়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎতুনা ইলিগেল ইমিগ্রেসন অমসুং হ্যুমেন ত্রাফিকিং থেংননবা হোৎনখি।
লুচিংবশিংনা আইন্না য়াদবা ইমিগ্রেসন নেৎৱার্কশিং, ওর্গানাইজ তৌরবা ক্রাইম সিন্দিকেতশিং, নারকো-তেরোরিস্তশিং, হ্যুমেন অমসুং আর্মস ত্রাফিকরশিং, অমসুং মীয়ামগী অমসুং দিপ্লোমেতিক সেক্যুরিতী অমসুং সেক্যুরিতী, অমসুং লৈবাক অনিগী সোভরেনতী অমসুং তেরিতোরিয়েল ইন্তিগ্রিতীদা খুদোংথীবা থোকহল্লিবা অতোপ্পা ইলিমেন্তশিং য়াওনা আইনগী ঙাক্লৌ পীবশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা ফিরেপসু ফোংদোকখি।
রাস্ত্রপতি ত্রম্প অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ঐখোয়গী সরকারশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী এঙ্গেজমেন্ত লেংদনা লৈহন্নবা অমসুং মঙাল লৈবা অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগীদমক ঐখোয়গী মীয়ামগী অপাম্বা হেনগৎহনগদবা, মালেমগী কান্নবা ফংহন্নবা, অমসুং নীংতম্বা অমসুং হাংলিবা ইন্দো-পেসিফিক অমদা তেংবাংগদবা ভারত-য়ু.এস. পার্তনরশিপ অসি মতম শাংনা চৎহন্নবা মখোয়গী অচৌবা পান্দম থুংহন্নবা ৱাশকখি।