Prime Minister's Office
India - U.S. Joint Statement during the visit of Prime Minister of India to US
14 FEB 2025 9:07AM by PIB Delhi
The President of the United States of America, The Honorable Donald J. Trump hosted the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi for an Official Working Visit in Washington, DC on February 13, 2025.
As the leaders of sovereign and vibrant democracies that value freedom, the rule of law, human rights, and pluralism, President Trump and Prime Minister Modi reaffirmed the strength of the India-U.S. Comprehensive Global Strategic Partnership, anchored in mutual trust, shared interests, goodwill and robust engagement of their citizens.
Today, President Trump and Prime Minister Modi launched a new initiative – the "U.S.-India COMPACT (Catalyzing Opportunities for Military Partnership, Accelerated Commerce & Technology) for the 21st Century” – to drive transformative change across key pillars of cooperation. Under this initiative, they committed to a results-driven agenda with initial outcomes this year to demonstrate the level of trust for a mutually beneficial partnership.
Defense
Highlighting the deepening convergence of U.S.-India strategic interests, the leaders reaffirmed their unwavering commitment to a dynamic defense partnership spanning multiple domains. To advance defense ties further, the leaders announced plans to sign this year a new ten-year Framework for the U.S.-India Major Defense Partnership in the 21st Century.
The leaders welcomed the significant integration of U.S.-origin defense items into India's inventory to date, including C‑130J Super Hercules, C‑17 Globemaster III, P‑8I Poseidon aircraft; CH‑47F Chinooks, MH‑60R Seahawks, and AH‑64E Apaches; Harpoon anti-ship missiles; M777 howitzers; and MQ‑9Bs. The leaders determined that the U.S. would expand defense sales and co-production with India to strengthen interoperability and defense industrial cooperation. They announced plans to pursue this year new procurements and co-production arrangements for "Javelin” Anti-Tank Guided Missiles and "Stryker” Infantry Combat Vehicles in India to rapidly meet India’s defense requirements. They also expect completion of procurement for six additional P-8I Maritime Patrol aircraft to enhance India’s maritime surveillance reach in the Indian Ocean Region following agreement on sale terms.
Recognizing that India is a Major Defense Partner with Strategic Trade Authorization-1 (STA‑1) authorization and a key Quad partner, the U.S. and India will review their respective arms transfer regulations, including International Traffic in Arms Regulations (ITAR), in order to streamline defense trade, technology exchange and maintenance, spare supplies and in-country repair and overhaul of U.S.-provided defense systems. The leaders also called for opening negotiations this year for a Reciprocal Defense Procurement (RDP) agreement to better align their procurement systems and enable the reciprocal supply of defense goods and services. The leaders pledged to accelerate defense technology cooperation across space, air defense, missile, maritime and undersea technologies, with the U.S. announcing a review of its policy on releasing fifth generation fighters and undersea systems to India.
Building on the U.S.-India Roadmap for Defense Industrial Cooperation and recognizing the rising importance of autonomous systems, the leaders announced a new initiative - the Autonomous Systems Industry Alliance (ASIA) - to scale industry partnerships and production in the Indo-Pacific. The leaders welcomed a new partnership between Anduril Industries and Mahindra Group on advanced autonomous technologies to co-develop and co-produce state-of-the-art maritime systems and advanced AI-enabled counter Unmanned Aerial System (UAS) to strengthen regional security, and between L3 Harris and Bharat Electronics for co-development of active towed array systems.
The leaders also pledged to elevate military cooperation across all domains – air, land, sea, space, and cyberspace – through enhanced training, exercises, and operations, incorporating the latest technologies. The leaders welcomed the forthcoming "Tiger Triumph” tri-service exercise (first inaugurated in 2019) with larger scale and complexity to be hosted in India.
Finally, the leaders committed to break new ground to support and sustain the overseas deployments of the U.S. and Indian militaries in the Indo-Pacific, including enhanced logistics and intelligence sharing, as well as arrangements to improve force mobility for joint humanitarian and disaster relief operations along with other exchanges and security cooperation engagements.
Trade and Investment
The leaders resolved to expand trade and investment to make their citizens more prosperous, nations stronger, economies more innovative and supply chains more resilient. They resolved to deepen the U.S.-India trade relationship to promote growth that ensures fairness, national security and job creation. To this end, the leaders set a bold new goal for bilateral trade – "Mission 500” – aiming to more than double total bilateral trade to $500 billion by 2030.
Recognizing that this level of ambition would require new, fair-trade terms, the leaders announced plans to negotiate the first tranche of a mutually beneficial, multi-sector Bilateral Trade Agreement (BTA) by fall of 2025. The leaders committed to designate senior representatives to advance these negotiations and to ensure that the trade relationship fully reflects the aspirations of the COMPACT. To advance this innovative, wide-ranging BTA, the U.S. and India will take an integrated approach to strengthen and deepen bilateral trade across the goods and services sector, and will work towards increasing market access, reducing tariff and non-tariff barriers, and deepening supply chain integration.
The leaders welcomed early steps to demonstrate mutual commitment to address bilateral trade barriers. The United States welcomed India’s recent measures to lower tariffs on U.S. products of interest in the areas of bourbon, motorcycles, ICT products and metals, as well as measures to enhance market access for U.S. agricultural products, like alfalfa hay and duck meat, and medical devices. India also expressed appreciation for U.S. measures taken to enhance exports of Indian mangoes and pomegranates to the United States. Both sides also pledged to collaborate to enhance bilateral trade by increasing U.S. exports of industrial goods to India and Indian exports of labor-intensive manufactured products to the United States. The two sides will also work together to increase trade in agricultural goods.
Finally, the leaders committed to drive opportunities for U.S. and Indian companies to make greenfield investments in high-value industries in each other’s countries. In this regard, the leaders welcomed ongoing investments by Indian companies worth approximately $7.35 billion, such as those by Hindalco’s Novelis in finished aluminum goods at their state-of-the art facilities in Alabama and Kentucky; JSW in steel manufacturing operations at Texas and Ohio; Epsilon Advanced Materials in the manufacture of critical battery materials in North Carolina; and Jubilant Pharma in the manufacture of injectables in Washington. These investments support over 3,000 high-quality jobs for local families.
Energy Security
The leaders agreed that energy security is fundamental to economic growth, social well-being and technical innovation in both countries. They underscored the importance of U.S.-India collaboration to ensure energy affordability, reliability, and availability and stable energy markets. Realizing the consequential role of the U.S. and India, as leading producers and consumers, in driving the global energy landscape, the leaders re-committed to the U.S.-India Energy Security Partnership, including in oil, gas, and civil nuclear energy.
The leaders underscored the importance of enhancing the production of hydrocarbons to ensure better global energy prices and secure affordable and reliable energy access for their citizens. The leaders also underscored the value of strategic petroleum reserves to preserve economic stability during crises and resolved to work with key partners to expand strategic oil reserve arrangements. In this context, the U.S. side affirmed its firm support for India to join the International Energy Agency as a full member.
The leaders reaffirmed their commitment to increase energy trade, as part of efforts to ensure energy security, and to establish the United States as a leading supplier of crude oil and petroleum products and liquified natural gas to India, in line with the growing needs and priorities of our dynamic economies. They underscored the tremendous scope and opportunity to increase trade in the hydrocarbon sector including natural gas, ethane and petroleum products as part of efforts to ensure supply diversification and energy security. The leaders committed to enhance investments, particularly in oil and gas infrastructure, and facilitate greater cooperation between the energy companies of the two countries.
The leaders announced their commitment to fully realize the U.S.-India 123 Civil Nuclear Agreement by moving forward with plans to work together to build U.S.-designed nuclear reactors in India through large scale localization and possible technology transfer. Both sides welcomed the recent Budget announcement by Government of India to take up amendments to the Atomic Energy Act and the Civil Liability for Nuclear Damage Act (CLNDA) for nuclear reactors, and further decided to establish bilateral arrangements in accordance with CLNDA, that would address the issue of civil liability and facilitate the collaboration of Indian and U.S. industry in the production and deployment of nuclear reactors. This path forward will unlock plans to build large U.S.-designed reactors and enable collaboration to develop, deploy and scale up nuclear power generation with advanced small modular reactors.
Technology and Innovation
The leaders announced the launch of the U.S.-India TRUST ("Transforming the Relationship Utilizing Strategic Technology”) initiative, which will catalyze government-to-government, academia and private sector collaboration to promote application of critical and emerging technologies in areas like defense, artificial intelligence, semiconductors, quantum, biotechnology, energy and space, while encouraging the use of verified technology vendors and ensuring sensitive technologies are protected.
As a central pillar of the "TRUST” initiative, the leaders committed to work with U.S. and Indian private industry to put forward a U.S.-India Roadmap on Accelerating AI Infrastructure by the end of the year, identifying constraints to financing, building, powering, and connecting large-scale U.S.-origin AI infrastructure in India with milestones and future actions. The U.S. and India will work together to enable industry partnerships and investments in next generation data centers, cooperation on development and access to compute and processors for AI, for innovations in AI models and building AI applications for solving societal challenges while addressing the protections and controls necessary to protect these technologies and reduce regulatory barriers.
The leaders announced the launch of INDUS Innovation, a new innovation bridge modeled after the successful INDUS-X platform, that will advance U.S.-India industry and academic partnerships and foster investments in space, energy, and other emerging technologies to maintain U.S. and India leadership in innovation and to meet the needs of the 21st century. The leaders also reinforced their commitment to the INDUS-X initiative, which facilities partnerships between U.S. and Indian defense companies, investors and universities to produce critical capability for our militaries, and welcomed the next summit in 2025.
The leaders also committed, as part of the TRUST initiative, to build trusted and resilient supply chains, including for semiconductors, critical minerals, advanced materials and pharmaceuticals. As part of this effort, the leaders plan to encourage public and private investments to expand Indian manufacturing capacity, including in the U.S., for active pharmaceutical ingredients for critical medicines. These investments will create good jobs, diversify vital supply chains, and reduce the risk of life-saving drug shortages in both the United States and India.
Recognizing the strategic importance of critical minerals for emerging technologies and advanced manufacturing, India and the United States will accelerate collaboration in research and development and promote investment across the entire critical mineral value chain, as well as through the Mineral Security Partnership, of which both the United States and India are members. Both countries have committed to intensifying efforts to deepen cooperation in the exploration, beneficiation, and processing as well as recycling technologies of critical minerals. To this end, the leaders announced the launch of the Strategic Mineral Recovery initiative, a new U.S.-India program to recover and process critical minerals (including lithium, cobalt, and rare earths) from heavy industries like aluminum, coal mining and oil and gas.
The leaders hailed 2025 as a pioneering year for U.S.-India civil space cooperation, with plans for a NASA-ISRO effort through AXIOM to bring the first Indian astronaut to the International Space Station (ISS), and early launch of the joint "NISAR” mission, the first of its kind to systematically map changes to the Earth’s surface using dual radars. The leaders called for more collaboration in space exploration, including on long duration human spaceflight missions, spaceflight safety and sharing of expertise and professional exchanges in emerging areas, including planetary protection. The leaders committed to further commercial space collaboration through industry engagements in conventional and emerging areas, such as connectivity, advanced spaceflight, satellite and space launch systems, space sustainability, space tourism and advanced space manufacturing.
The leaders underscored the value of deepening ties between the U.S. and Indian scientific research communities, announcing a new partnership between the U.S. National Science Foundation and the Indian Anusandhan National Research Foundation in researching critical and emerging technologies. This partnership builds on ongoing collaboration between the U.S. National Science Foundation and several Indian science agencies to enable joint research in the areas of semiconductors, connected vehicles, machine learning, next-generation telecommunications, intelligent transportation systems, and future biomanufacturing.
The leaders determined that their governments redouble efforts to address export controls, enhance high technology commerce, and reduce barriers to technology transfer between our two countries, while addressing technology security. The leaders also resolved to work together to counter the common challenge of unfair practices in export controls by third parties seeking to exploit overconcentration of critical supply chains.
Multilateral Cooperation
The leaders reaffirmed that a close partnership between the U.S. and India is central to a free, open, peaceful and prosperous Indo-Pacific region. As Quad partners, the leaders reiterated that this partnership is underpinned by the recognition of ASEAN centrality; adherence to international law and good governance; support for safety and freedom of navigation, overflight and other lawful uses of the seas; and unimpeded lawful commerce; and advocacy for peaceful resolution of maritime disputes in accordance with international law.
Prime Minister Modi looks forward to hosting President Trump in New Delhi for the Quad leaders’ Summit, ahead of which the leaders will activate new Quad initiatives on shared airlift capacity to support civilian response to natural disasters and maritime patrols to improve interoperability.
The leaders resolved to increase cooperation, enhance diplomatic consultations, and increase tangible collaboration with partners in the Middle East. They highlighted the importance of investing in critical infrastructure and economic corridors to advancing peace and security in the region. The leaders plan to convene partners from the India-Middle East-Europe Corridor and the I2U2 Group within the next six months in order to announce new initiatives in 2025.
The US appreciates India’s role as a developmental, humanitarian assistance and net security provider in the Indian Ocean Region. In this context, the leaders committed to deepen bilateral dialogue and cooperation across the vast Indian Ocean region and launched the Indian Ocean Strategic Venture, a new bilateral, whole-of-government forum to advance coordinated investments in economic connectivity and commerce. Supporting greater Indian Ocean connectivity, the leaders also welcomed Meta’s announcement of a multi-billion, multi-year investment in an undersea cable project that will begin work this year and ultimately stretch over 50,000 km to connect five continents and strengthen global digital highways in the Indian Ocean region and beyond. India intends to invest in maintenance, repair and financing of undersea cables in the Indian Ocean, using trusted vendors.
The leaders recognized the need to build new plurilateral anchor partnerships in the Western Indian Ocean, Middle East, and Indo-Pacific to grow relationships, commerce and cooperation across defense, technology, energy and critical minerals. The leaders expect to announce new partnership initiatives across these sub-regions by fall of 2025.
The leaders also resolved to advance military cooperation in multinational settings to advance global peace and security. The leaders applauded India’s decision to take on a future leadership role in the Combined Maritime Forces naval task force to help secure sea lanes in the Arabian Sea.
The leaders reaffirmed that the global scourge of terrorism must be fought and terrorist safe havens eliminated from every corner of the world. They committed to strengthen cooperation against terrorist threats from groups, including Al-Qa’ida, ISIS, Jaish-e Mohammad, and Lashkar-e-Tayyiba in order to prevent heinous acts like the attacks in Mumbai on 26/11 and the Abbey Gate bombing in Afghanistan on August 26, 2021. Recognizing a shared desire to bring to justice those who would harm our citizens, the U.S. announced that the extradition to India of Tahawwur Rana has been approved. The leaders further called on Pakistan to expeditiously bring to justice the perpetrators of the 26/11 Mumbai, and Pathankot attacks and ensure that its territory is not used to carry out cross-border terrorist attacks. The leaders also pledged to work together to prevent proliferation of weapons of mass destruction and their delivery systems and to deny access to such weapons by terrorists and non-state actors.
People to People Cooperation
President Trump and Prime Minister Modi noted the importance of advancing the people-to-people ties between the two countries. In this context, they noted that the more than 300,000 strong Indian student community contributes over $8 billion annually to the U.S. economy and helped create a number of direct and indirect jobs. They recognized that the talent flow and movement of students, researchers and employees, has mutually benefitted both countries. Recognizing the importance of international academic collaborations in fostering innovation, improving learning outcomes and development of a future-ready workforce, both leaders resolved to strengthen collaborations between the higher education institutions through efforts such as joint/dual degree and twinning programs, establishing joint Centers of Excellence, and setting up of offshore campuses of premier educational institutions of the U.S. in India.
Both leaders emphasized that the evolution of the world into a global workplace calls for putting in place innovative, mutually advantageous and secure mobility frameworks. In this regard, the leaders committed to streamlining avenues for legal mobility of students and professionals, and facilitating short-term tourist and business travel, while also aggressively addressing illegal immigration and human trafficking by taking strong action against bad actors, criminal facilitators, and illegal immigration networks to promote mutual security for both countries.
The leaders also committed to strengthen law enforcement cooperation to take decisive action against illegal immigration networks, organized crime syndicates, including narco-terrorists human and arms traffickers, as well as other elements who threaten public and diplomatic safety and security, and the sovereignty and territorial integrity of both nations.
President Trump and Prime Minister Modi pledged to sustain high-level engagement between our governments, industries, and academic institutions and realize their ambitious vision for an enduring India-U.S. partnership that advances the aspirations of our people for a bright and prosperous future, serves the global good, and contributes to a free and open Indo-Pacific.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আমেৰিকা ভ্ৰমণকালত ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ যুটীয়া বিবৃতি
14 FEB 2025 9:07AM by PIB Guwahati
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড’নাল্ড জে ট্ৰাম্পে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ২০২৫ চনৰ ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীত ৱাশ্বিংটন ডিচিত এক আনুষ্ঠানিক ভ্ৰমণৰ বাবে আদৰণি জনায়।
স্বাধীনতা, আইনৰ শাসন, মানৱ অধিকাৰ আৰু বহুত্ববাদক মূল্য দিয়া সাৰ্বভৌম আৰু জীৱন্ত গণতন্ত্ৰৰ নেতা হিচাপে ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, অংশীদাৰী স্বাৰ্থ, সদিচ্ছা আৰু তেওঁলোকৰ নাগৰিকসকলৰ শক্তিশালী সম্পৰ্কত আধাৰিত ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ব্যাপক গোলকীয় কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ শক্তি পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
আজি ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সহযোগিতাৰ মূল স্তম্ভসমূহত পৰিবৰ্তনমূলক পৰিবৰ্তনৰ বাবে একবিংশ শতিকাৰ বাবে ‘আমেৰিকা-ভাৰত কম্পেক্ট (সামৰিক অংশীদাৰিত্ব, ত্বৰান্বিত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে অনুঘটকৰ সুযোগ)’ শীৰ্ষক নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত তেওঁলোকে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক অংশীদাৰিত্বৰ বাবে বিশ্বাসৰ স্তৰ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ এই বছৰৰ প্ৰাৰম্ভিক ফলাফলৰ সৈতে এক ফলাফল-চালিত কার্যসূচীৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
প্ৰতিৰক্ষা
আমেৰিকা-ভাৰতৰ কৌশলগত স্বাৰ্থৰ গভীৰ সংমিশ্ৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি নেতাদ্বয়ে একাধিক ক্ষেত্ৰত বিস্তৃত এক গতিশীল প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিছে। প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্ক অধিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে নেতাদ্বয়ে এই বছৰ একবিংশ শতিকাত আমেৰিকা-ভাৰত মুখ্য প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক নতুন দহ বছৰীয়া পৰিকাঠামোত স্বাক্ষৰ কৰাৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰে।
নেতাদ্বয়ে এতিয়ালৈকে ভাৰতৰ তালিকাভুক্ত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ মূলৰ প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰীসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ একত্ৰীকৰণক আদৰণি জনায়, যাৰ ভিতৰত আছে চি ১৩০ জে ছুপাৰ হাৰকিউলিছ, চি ১৭ গ্লোবমাষ্টাৰ তৃতীয়, পি-৮ আই প'চাইডন বিমান; চি এইচ ৪৭ এফ চিনুকছ, এম এইচ ৬০ আৰ ছিহকছ আৰু এ এইচ ৬৪ ই এপাচিছ; হাৰপুন এণ্টি-শ্বিপ মিছাইল; এম ৭৭৭ হোৱিটজাৰ আৰু এম কিউ ৯ বি। নেতাসকলে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্যতা আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ভাৰতৰ সৈতে প্ৰতিৰক্ষা বিক্ৰী আৰু সহ-উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণ কৰিব বুলি নেতাদ্বয়ে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা দ্ৰুতগতিত পূৰণ কৰিবলৈ ভাৰতত ‘জেভেলিন’ এণ্টি-টেংক গাইডেড মিছাইল আৰু ‘ষ্ট্ৰাইকাৰ’ পদাতিক যুদ্ধ বাহনৰ বাবে এই বছৰ নতুন ক্ৰয় আৰু সহ-উৎপাদন ব্যৱস্থা অনুসৰণ কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়েও ঘোষণা কৰে। তেওঁলোকে বিক্ৰীৰ চৰ্তসমূহৰ চুক্তি অনুসৰি ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক নিৰীক্ষণৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৬ টা অতিৰিক্ত পি-৮ আই সামুদ্ৰিক টহল বিমানৰ ক্ৰয় সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ আশা কৰিছে।
কৌশলগত বাণিজ্যিক অনুমোদন-১ (এছ টি এ ১) ৰ সৈতে ভাৰত এক মুখ্য প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰ আৰু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কোৱাড অংশীদাৰ বুলি স্বীকাৰ কৰি, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে প্ৰতিৰক্ষা বাণিজ্য, প্ৰযুক্তিৰ বিনিময় আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ তথা অতিৰিক্ত যোগান আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই প্ৰদান কৰা প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ আভ্যন্তৰীণ মেৰামতি আৰু পৰিবৰ্তনৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অস্ত্ৰ সৰবৰাহ নিয়মাৱলী (আইটিএআৰ) সহ নিজ নিজ অস্ত্ৰ স্থানান্তৰৰ নিয়মাৱলীৰ পৰ্যালোচনা কৰিব। তেওঁলোকে এই বছৰ পাৰস্পৰিক প্ৰতিৰক্ষা ক্ৰয় (আৰডিপি) চুক্তিৰ বাবে আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ বাবেও আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে, যাতে ক্ৰয় প্ৰণালী উন্নতভাৱে সংৰেখিত হয় আৰু প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী তথা সেৱাৰ পাৰস্পৰিক যোগান সক্ষম হৈ উঠে। নেতাদ্বয়ে মহাকাশ, বায়ু প্ৰতিৰক্ষা, মিছাইল, সামুদ্ৰিক আৰু সাগৰৰ তলৰ প্ৰযুক্তিত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ভাৰতলৈ পঞ্চম প্ৰজন্মৰ যুঁজাৰু আৰু সাগৰৰ তলৰ প্ৰণালী মুকলি কৰাৰ নীতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ বাবে আমেৰিকা-ভাৰত ৰোডমেপৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আৰু স্বায়ত্তশাসিত ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধিত গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় উদ্যোগৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে স্বায়ত্তশাসিত ব্যৱস্থা উদ্যোগ মিত্ৰতা (এএছআইএ) নামৰ এক নতুন পদক্ষেপ ঘোষণা কৰে। নেতাদ্বয়ে এণ্ডুৰিল ইণ্ডাষ্ট্ৰীজ আৰু মহিন্দ্ৰা গ্ৰুপৰ মাজৰ আঞ্চলিক সুৰক্ষাক শক্তিশালী কৰিবলৈ অত্যাধুনিক সামুদ্ৰিক প্ৰণালী আৰু উন্নত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা সক্ষম কাউণ্টাৰ মানৱবিহীন আকাশী প্ৰণালী (ইউএএছ)ৰ সহ-বিকাশ আৰু সহ-উৎপাদনৰ বাবে উন্নত স্বায়ত্তশাসিত প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত এক নতুন অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে সক্ৰিয় টোড এৰে’ প্ৰণালীৰ সহ-বিকাশৰ বাবে এল৩ হেৰিছ আৰু ভাৰত ইলেক্ট্ৰনিকছৰ মাজত এক নতুন অংশীদাৰিত্বক আদৰণি জনায়।
নেতাদ্বয়ে শেহতীয়া প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰি উন্নত প্ৰশিক্ষণ, অনুশীলন আৰু অপাৰেচনৰ জৰিয়তে বায়ু, সাগৰ, মহাকাশ আৰু চাইবাৰ স্পেচ-সকলো ক্ষেত্ৰতে সামৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও দিয়ে। তেওঁলোকে ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া বৃহৎ পৰিসৰ আৰু জটিলতাৰ সৈতে আগন্তুক ‘টাইগাৰ ট্ৰায়াম্ফ’ ত্ৰি-সেৱা অনুশীলনক (২০১৯ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে উদ্বোধন কৰা) আদৰণি জনায়।
অৱশেষত নেতাসকলে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতীয় সামৰিক বাহিনীৰ বিদেশত মোতায়েনক সমৰ্থন আৰু বহনক্ষম কৰি ৰাখিবলৈ নতুন ভিত্তি স্থাপন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়, যাৰ ভিতৰত আছে উন্নত সামগ্ৰী আৰু চোৰাংচোৱাৰ আদান-প্ৰদানৰ লগতে অন্যান্য বিনিময় আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ সৈতে যুটীয়া মানৱীয় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য অভিযানৰ বাবে বাহিনীৰ গতিশীলতা উন্নত কৰাৰ ব্যৱস্থা।
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ
নেতাদ্বয়ে তেওঁলোকৰ নাগৰিকসকলক অধিক সমৃদ্ধিশালী, ৰাষ্ট্ৰসমূহক শক্তিশালী, অৰ্থনীতি অধিক উদ্ভাৱনীমূলক আৰু যোগান শৃংখল অধিক স্থিতিস্থাপক কৰি তুলিবলৈ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সম্প্ৰসাৰণৰ সংকল্প লয়। তেওঁলোকে নিৰপেক্ষতা, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু চাকৰি সৃষ্টি নিশ্চিত কৰা বিকাশৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমেৰিকা-ভাৰতৰ বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ সংকল্প লয়। এই উদ্দেশ্যে, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত মুঠ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণতকৈও অধিক অৰ্থাৎ ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ বাবে এক নতুন লক্ষ্য ‘মিছন ৫০০’ নিৰ্ধাৰণ কৰে।
এই স্তৰৰ বাবে নতুন, ন্যায্য-বাণিজ্য চৰ্তৰ প্ৰয়োজন হ’ব বুলি স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে ২০২৫ চনৰ শেষৰফালে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক, বহুক্ষেত্ৰীয় দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য চুক্তি (বি টি এ)ৰ প্ৰথম অংশৰ আলোচনা কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে। তেওঁলোকে এই আলোচনা আগুৱাই নিয়াৰ বাবে জ্যেষ্ঠ প্ৰতিনিধিসকলক মনোনীত কৰিবলৈ আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্কই যাতে কম্পেক্টৰ আকাংক্ষাক সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিফলিত কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়। এই উদ্ভাৱনীমূলক বিস্তৃত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য চুক্তিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে সামগ্ৰী আৰু সেৱা খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য শক্তিশালী আৰু গভীৰ কৰাৰ বাবে এক সংহত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিব আৰু বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি, শুল্ক আৰু অনা-শুল্ক বাধা হ্ৰাস কৰা, তথা যোগান শৃংখলৰ একত্ৰীকৰণ গভীৰ কৰাৰ দিশত কাম কৰিব।
নেতাদ্বয়ে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যিক বাধা দূৰ কৰাৰ বাবে পাৰস্পৰিক দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰাৰম্ভিক পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনায়। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই বাৰ্বন, মটৰচাইকেল, আইচিটি সামগ্ৰী আৰু ধাতুৰ ক্ষেত্ৰত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ আগ্ৰহৰ সামগ্ৰীৰ ওপৰত শুল্ক হ্ৰাস কৰাৰ লগতে আলফালফা হে’ আৰু হাঁসৰ মাংসৰ দৰে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী আৰু চিকিৎসা সঁজুলিৰ বাবে বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ শেহতীয়া পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনায়। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ ভাৰতীয় আম আৰু ডালিমৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধিৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বাবেও ভাৰতে প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই ভাৰতলৈ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ঔদ্যোগিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰি আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰলৈ শ্ৰম-নিবিড় উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ ভাৰতীয় ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰি দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে সহযোগিতা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও প্ৰদান কৰে। দুয়োপক্ষই কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবেও একেলগে কাম কৰিব।
অৱশেষত নেতাদ্বয়ে আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক পৰস্পৰৰ দেশত উচ্চ মূল্যৰ উদ্যোগত গ্ৰীনফিল্ড বিনিয়োগ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়। এই সন্দৰ্ভত নেতাদ্বয়ে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ দ্বাৰা চলি থকা প্ৰায় ৭.৩৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগক আদৰণি জনায়। উদাহৰণস্বৰূপে আলাবামা আৰু কেনটুকীত থকা তেওঁলোকৰ অত্যাধুনিক সুবিধাসমূহত এলুমিনিয়াম সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত হিণ্ডালকোৰ নভেলিছৰ বিনিয়োগ; টেক্সাছ আৰু ওহিঅ’ত ইস্পাত নিৰ্মাণ কাৰ্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত জেএছডব্লিউ; নৰ্থ কেৰোলিনাত গুৰুত্বপূৰ্ণ বেটাৰি সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত এছপিলন এডভান্সড মেটেৰিয়েলছ; আৰু ৱাশ্বিংটনত বেজী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত জুবিলিয়েণ্ট ফাৰ্মা। এই বিনিয়োগসমূহে স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে ৩ হাজাৰৰো অধিক উচ্চ মানৰ চাকৰিক সমৰ্থন কৰে।
শক্তি সুৰক্ষা
দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সামাজিক কল্যাণ আৰু কাৰিকৰী উদ্ভাৱনৰ বাবে শক্তি সুৰক্ষা মৌলিক বুলি দুয়ো পক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে শক্তিৰ ব্যয়সাধ্যতা, নিৰ্ভৰযোগ্যতা, উপলব্ধতা আৰু সুস্থিৰ শক্তি বজাৰ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমেৰিকা-ভাৰতৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশ্ব শক্তি পৰিস্থিতিক চালিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ উৎপাদক আৰু গ্ৰাহক হিচাপে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ পৰিণামমূলক ভূমিকাক উপলব্ধি কৰি নেতাসকলে তেল, গেছ আৰু অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিকে ধৰি আমেৰিকা-ভাৰত শক্তি সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ বাবে পুনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
তেওঁলোকে উন্নত বৈশ্বিক শক্তিৰ মূল্য নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু নাগৰিকসকলৰ বাবে সুলভ আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তিৰ উপলব্ধতা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ হাইড্ৰ’কাৰ্বনৰ উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাদ্বয়ে সংকটৰ সময়ত অৰ্থনৈতিক সুস্থিৰতা ৰক্ষাৰ বাবে কৌশলগত পেট্ৰ’লিয়াম ভাণ্ডাৰৰ মূল্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু কৌশলগত তেল ভাণ্ডাৰ ব্যৱস্থা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে মুখ্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কাম কৰাৰ সংকল্প লয়। এই সন্দৰ্ভত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ পক্ষই ভাৰতক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি সংস্থাত সম্পূৰ্ণ সদস্য হিচাপে যোগদান কৰাৰ বাবে দৃঢ় সমৰ্থন আগবঢ়ায়।
নেতাদ্বয়ে শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে শক্তি বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে, আৰু আমাৰ গতিশীল অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধিত প্ৰয়োজনীয়তা তথা অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ভাৰতৰ খাৰুৱা তেল আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী আৰু তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছৰ এক আগশাৰীৰ যোগানদাতা হিচাপে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰক প্ৰতিষ্ঠা কৰে। তেওঁলোকে যোগান বৈচিত্ৰতা আৰু শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে প্ৰাকৃতিক গেছ, ইথেন আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰীসহ হাইড্ৰ’কাৰ্বন খণ্ডত বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ অপৰিসীম পৰিসৰ আৰু সুযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বিশেষকৈ তেল আৰু গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু দুয়োখন দেশৰ শক্তি কোম্পানীসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ তেওঁলোক প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
নেতাদ্বয়ে বৃহৎ পৰিমাণৰ স্থানীয়কৰণ আৰু সম্ভাৱ্য প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে ভাৰতত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ দ্বাৰা ডিজাইন কৰা পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰ নিৰ্মাণৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে আগবাঢ়ি গৈ আমেৰিকা-ভাৰত ১২৩ অসামৰিক পাৰমাণৱিক চুক্তিক সম্পূৰ্ণৰূপে উপলব্ধি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ঘোষণা কৰে। দুয়োপক্ষই পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তি আইন আৰু পাৰমাণৱিক ক্ষতিৰ বাবে অসামৰিক দায়বদ্ধতা আইন (চি এল এন ডি এ)ৰ সংশোধনী গ্ৰহণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ শেহতীয়া বাজেট ঘোষণাক আদৰণি জনায়, আৰু লগতে চি এল এন ডি এ অনুসৰি দ্বিপাক্ষিক ব্যৱস্থা স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত লয়, যি অসামৰিক দায়বদ্ধতাৰ বিষয়টো সমাধান কৰিব আৰু পাৰমাণৱিক ৰিয়েক্টৰৰ উৎপাদন আৰু নিয়োজনত ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উদ্যোগৰ সহযোগিতা সহজ কৰি তুলিব। আগলৈ যোৱা এই পথে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ দ্বাৰা ডিজাইন কৰা বৃহৎ ৰিয়েক্টৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা মুকলি কৰিব আৰু উন্নত সূক্ষ্ম মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰৰ সৈতে পাৰমাণৱিক শক্তি উৎপাদনৰ বিকাশ, প্ৰয়োগ আৰু পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে সহযোগিতাক সক্ষম কৰিব।
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন
নেতাদ্বয়ে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ-ভাৰত ট্ৰাষ্ট (‘কৌশলগত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি সম্পৰ্কৰ পৰিৱৰ্তন’) উদ্যোগ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যি প্ৰতিৰক্ষা, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ছেমিকণ্ডাক্টৰ, কোৱাণ্টাম, জৈৱ প্ৰযুক্তি, শক্তি আৰু মহাকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগৰ প্ৰচাৰৰ বাবে চৰকাৰ, শিক্ষা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতাক অনুঘটক কৰিব, লগতে প্ৰমাণিত প্ৰযুক্তি বিক্ৰেতাসকলৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰিব আৰু সংবেদনশীল প্ৰযুক্তি সুৰক্ষিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব।
‘ট্ৰাষ্ট’ পদক্ষেপৰ এক কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভ হিচাপে তেওঁলোকে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতীয় ব্যক্তিগত উদ্যোগৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয় যাতে বছৰৰ শেষৰ ফালে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আন্তঃগাঁথনি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আমেৰিকা-ভাৰত ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি লগতে বিত্তীয় সাহায্য, নিৰ্মাণ, শক্তি প্ৰদান, আৰু ভাৰতত বৃহৎ পৰিমাণৰ আমেৰিকা-মূলৰ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আন্তঃগাঁথনি আৰু ভৱিষ্যতৰ কাৰ্য্যৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বাধা চিনাক্ত কৰিব পাৰি। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ তথ্য কেন্দ্ৰসমূহত উদ্যোগৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু বিনিয়োগ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ বাবে গণনা আৰু প্ৰচেছৰৰ বিকাশ আৰু প্ৰৱেশাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা, , কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা মডেলৰ উদ্ভাৱন আৰু সামাজিক প্ৰত্যাহ্বান সমাধানৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা এপ্লিকেচন নিৰ্মাণৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব আৰু এই প্ৰযুক্তিবোৰ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সুৰক্ষা আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ মোকাবিলা কৰিব তথা নিয়ামক বাধা হ্ৰাস কৰিব।
নেতাদ্বয়ে সফল ইণ্ডাছ-এক্স প্লেটফৰ্মৰ আদৰ্শৰ এক নতুন উদ্ভাৱন সেতু ইণ্ডাছ উদ্ভাৱন আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিয়ে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ-ভাৰত উদ্যোগ আৰু শৈক্ষিক অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিব আৰু মহাকাশ, শক্তি তথা অন্যান্য উদীয়মান প্ৰযুক্তিত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ নেতৃত্ব বজাই ৰাখি একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। তেওঁলোকে ইণ্ডাছ-এক্স উদ্যোগৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও শক্তিশালী কৰে, যিয়ে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানী, বিনিয়োগকাৰী আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি আমাৰ সামৰিক বাহিনীৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সামৰ্থ্য প্ৰস্তুত কৰে। ২০২৫ চনত পৰৱৰ্তী সন্মিলনখনকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষ ট্ৰাষ্ট উদ্যোগৰ অংশ হিচাপে ছেমিকণ্ডাক্টৰ, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ, উন্নত সামগ্ৰী আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলছকে ধৰি বিশ্বস্ত আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে নেতাসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ ঔষধৰ সক্ৰিয় ফাৰ্মাচিউটিকেল উপাদানৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰকে ধৰি ভাৰতীয় উৎপাদন ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণৰ অৰ্থে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। এই বিনিয়োগসমূহে ভাল চাকৰি সৃষ্টি কৰিব, গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগান শৃংখলত বৈচিত্ৰ্য আনিব, আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ তথা ভাৰত উভয়ৰে জীৱন ৰক্ষক ঔষধৰ অভাৱৰ আশংকা হ্ৰাস কৰিব।
উদীয়মান প্ৰযুক্তি আৰু উন্নত উৎপাদনৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ কৌশলগত গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি, ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই গৱেষণা আৰু উন্নয়নত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু খনিজ সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ মূল্য শৃংখলত বিনিয়োগৰ প্ৰচাৰ কৰিব, যাৰ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰত উভয়ে সদস্য। দুয়োখন দেশে গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ অন্বেষণ, লাভালাভ আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ লগতে পুনৰ্ব্যৱহাৰ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা তীব্ৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই উদ্দেশ্যে নেতাসকলে এলুমিনিয়াম, কয়লা খনন তথা তেল আৰু গেছৰ দৰে গধুৰ উদ্যোগৰ পৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থ উদ্ধাৰ আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে এক নতুন আমেৰিকা-ভাৰত কাৰ্যসূচী-কৌশলগত খনিজ পুনৰুদ্ধাৰৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে।
নেতাদ্বয়ে ২০২৫ বৰ্ষক আমেৰিকা-ভাৰত অসামৰিক মহাকাশ সহযোগিতাৰ বাবে এক অগ্ৰণী বছৰ হিচাপে প্ৰশংসা কৰে, য’ত প্ৰথমগৰাকী ভাৰতীয় মহাকাশচাৰীক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰ (আইএছএছ) লৈ অনাৰ বাবে এক্সিঅ’মৰ জৰিয়তে নাছা-আইএছআৰঅ’ প্ৰচেষ্টাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, আৰু যুটীয়া ‘নিছাৰ’ অভিযানৰ আৰম্ভণি কৰা হৈছে। ই হৈছে দ্বৈত ৰাডাৰ ব্যৱহাৰ কৰি পৃথিৱীৰ পৃষ্ঠত প্ৰণালীবদ্ধভাৱে পৰিবৰ্তনৰ মানচিত্ৰ প্ৰস্তুত কৰা প্ৰথমটো অভিযান। নেতাদ্বয়ে দীৰ্ঘম্যাদী মানৱ মহাকাশ ভ্ৰমণ অভিযান, মহাকাশ ভ্ৰমণ সুৰক্ষা আৰু গ্ৰহ সুৰক্ষাকে ধৰি উদীয়মান ক্ষেত্ৰত দক্ষতা আৰু পেছাদাৰী বিনিময়ৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি মহাকাশ অন্বেষণত অধিক সহযোগিতাৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে যোগাযোগ, উন্নত মহাকাশ উৰণ, উপগ্ৰহ আৰু মহাকাশ উৎক্ষেপণ প্ৰণালী, মহাকাশ স্থায়িত্ব, মহাকাশ পৰ্যটন আৰু উন্নত মহাকাশ নিৰ্মাণৰ দৰে পৰম্পৰাগত তথা উদীয়মান ক্ষেত্ৰত উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত হৈ অধিক বাণিজ্যিক মহাকাশ সহযোগিতাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
তেওঁলোকে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান ফাউণ্ডেশ্যন আৰু ভাৰতীয় অনুসন্ধান ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যনৰ মাজত এক নতুন অংশীদাৰিত্ব ঘোষণা কৰি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতীয় বৈজ্ঞানিক গৱেষণা সম্প্ৰদায়ৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ মূল্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই অংশীদাৰিত্বই আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নেচনেল ছায়েন্স ফাউণ্ডেশ্যন আৰু কেইবাটাও ভাৰতীয় বিজ্ঞান সংস্থাৰ মাজত চলি থকা সহযোগিতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ছেমিকণ্ডাক্টৰ, সংযুক্ত বাহন, যন্ত্ৰ শিক্ষণ, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ দূৰসংযোগ, বুদ্ধিমান পৰিবহণ ব্যৱস্থা আৰু ভৱিষ্যতৰ জৈৱ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া গৱেষণা সক্ষম কৰে।
দুয়ো পক্ষই পৰস্পৰৰ চৰকাৰে প্ৰযুক্তি সুৰক্ষাক সম্বোধন কৰাৰ সময়ত ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণ, উচ্চ প্ৰযুক্তি বাণিজ্য বৃদ্ধি, আৰু আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰত বাধা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা দুগুণ কৰিব বুলি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। নেতাসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগান শৃংখলৰ অত্যাধিক কেন্দ্রীকৰণৰ সুযোগ ল’বলৈ বিচৰা তৃতীয় পক্ষৰ ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণত অন্যায় অনুশীলনৰ সাধাৰণ প্ৰত্যাহ্বান প্ৰতিহত কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্প লয়।
বহুপাক্ষিক সহযোগিতা
নেতাদ্বয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ভাৰতৰ মাজৰ ঘনিষ্ঠ অংশীদাৰিত্ব এক মুক্ত, মুকলি, শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। কোৱাড অংশীদাৰ হিচাপে, তেওঁলোকে পুনৰ কয় যে এই অংশীদাৰিত্ব আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাক স্বীকৃতি দিয়াৰ ওপৰত আধাৰিত; আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু সুশাসনৰ অনুগত। সুৰক্ষা আৰু নৌ পৰিবহণৰ স্বাধীনতা, উৰণ আৰু সাগৰৰ অন্যান্য আইনী ব্যৱহাৰৰ বাবে সমৰ্থন তথা বাধাহীন আইনী বাণিজ্য আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি সামুদ্ৰিক বিবাদৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে সমৰ্থন কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নতুন দিল্লীত কোৱাড নেতাসকলৰ সন্মিলনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্পক আতিথ্য দিবলৈ আগ্ৰহী, যাৰ পূৰ্বে তেওঁলোকে আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্যতা উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আৰু সামুদ্ৰিক টহলৰ প্ৰতি অসামৰিক সঁহাৰি সমৰ্থন কৰিবলৈ অংশীদাৰী এয়াৰলিফ্ট ক্ষমতাৰ ওপৰত নতুন কোৱাড পদক্ষেপ সক্ৰিয় কৰিব।
নেতাদ্বয়ে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, কূটনৈতিক আলোচনা বৃদ্ধি কৰা আৰু মধ্য প্ৰাচ্যৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে স্পষ্ট সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প লয়। তেওঁলোকে অঞ্চলটোত শান্তি আৰু নিৰাপত্তাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি আৰু অৰ্থনৈতিক কৰিডৰত বিনিয়োগৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। দুয়ো পক্ষই ২০২৫ চনত নতুন পদক্ষেপ ঘোষণা কৰাৰ বাবে অহা ছমাহৰ ভিতৰত ভাৰত-মধ্য প্ৰাচ্য-ইউৰোপ কৰিডৰ আৰু আই২ইউ২ গোটৰ অংশীদাৰসকলক আহ্বান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত উন্নয়নমূলক, মানৱীয় সহায় আৰু সুৰক্ষা প্ৰদানকাৰী হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকাক আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই প্ৰশংসা কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে বিশাল ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা আৰু সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে আৰু অৰ্থনৈতিক সংযোগ তথা বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত সমন্বিত বিনিয়োগ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে এক নতুন দ্বিপাক্ষিক, সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী মঞ্চ- ভাৰত মহাসাগৰ কৌশলগত উদ্যোগ আৰম্ভ কৰে। বৃহত্তৰ ভাৰত মহাসাগৰ সংযোগক সমৰ্থন কৰি নেতাসকলে এই বছৰ কাম আৰম্ভ কৰা আৰু অৱশেষত পাঁচখন মহাদেশক সংযোগ কৰিবলৈ আৰু ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল আৰু ইয়াৰ বাহিৰত বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল ঘাইপথ শক্তিশালী কৰিবলৈ ৫০,০০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক বিস্তাৰিত এক সাগৰৰ তলৰ কেবল প্ৰকল্পত বহু-বিলিয়ন, বহু-বছৰীয়া বিনিয়োগৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়। ভাৰতে বিশ্বাসী বিক্ৰেতাসকলক ব্যৱহাৰ কৰি ভাৰত মহাসাগৰত সাগৰৰ তলৰ কেবলসমূহৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে।
নেতাদ্বয়ে পশ্চিম ভাৰত মহাসাগৰ, মধ্য প্ৰাচ্য আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত প্ৰতিৰক্ষা, প্ৰযুক্তি, শক্তি আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সম্পৰ্ক, বাণিজ্য আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন বহুপক্ষীয় অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। তেওঁলোকে ২০২৫ চনৰ শেষৰফালে এই উপ-অঞ্চলসমূহত নতুন অংশীদাৰিত্বৰ পদক্ষেপ ঘোষণা কৰাৰ বিষয়ে আশা কৰে।
দুয়ো পক্ষই বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে বহুজাতিক পৰিৱেশত সামৰিক সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ সংকল্পও গ্ৰহণ কৰে। নেতাসকলে আৰৱ সাগৰত সাগৰীয় পথ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিবলৈ কম্বাইণ্ড মেৰিটাইম ফ’ৰ্চেছ নেভেল টাস্ক ফ’ৰ্চত ভৱিষ্যতৰ নেতৃত্বৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰাৰ ভাৰতৰ সিদ্ধান্তক প্ৰশংসা কৰে।
নেতাদ্বয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বৈশ্বিক অভিশাপৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব লাগিব আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা সন্ত্ৰাসবাদীৰ সুৰক্ষিত আশ্ৰয়স্থলসমূহ নিৰ্মূল কৰিব লাগিব। তেওঁলোকে আল-কায়দা, আইএছআইএছ, জইছ-ই মহম্মদ আৰু লষ্কৰ-ই-তৈবাকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী দলসমূহৰ পৰা অহা ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে যাতে মুম্বাইত ২৬/১১ত হোৱা আক্ৰমণ আৰু ২০২১ চনৰ ২৬ আগষ্টত আফগানিস্তানত এব্বে গেট বোমা বিস্ফোৰণৰ দৰে জঘন্য কাৰ্য্য প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি। আমাৰ নাগৰিকসকলৰ ক্ষতি কৰিব পৰাসকলক বিচাৰৰ সন্মুখীন কৰাৰ এক যৌথ ইচ্ছাক স্বীকাৰ কৰি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই ঘোষণা কৰে যে তহৱুৰ ৰাণাক ভাৰতলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে। নেতাসকলে তদুপৰি পাকিস্তানক মুম্বাই আৰু পাঠানকোট আক্ৰমণৰ অপৰাধীসকলক দ্ৰুতভাৱে বিচাৰৰ সন্মুখীন কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ইয়াৰ সীমান্তৰ পাৰৰ ভূখণ্ড যাতে সন্ত্ৰাসবাদীক আক্ৰমণ কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা নহয়, সেয়া নিশ্চিত কৰে। তেওঁলোকে লগতে ব্যাপক ধ্বংসাত্মক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ প্ৰসাৰ আৰু সেইবোৰৰ বিতৰণ প্ৰণালী প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদী আৰু অ-ৰাষ্ট্ৰীয় অভিনেতাসকলৰ দ্বাৰা এনে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ অস্বীকাৰ কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
জনসাধাৰণৰ মাজত সহযোগিতা
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্কক আগুৱাই নিয়াৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই সন্দৰ্ভত, তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে ৩,০০,০০০তকৈও অধিক শক্তিশালী ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থী সম্প্ৰদায়ে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনীতিত বছৰি ৪ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক অৰিহণা যোগায় আৰু কেইবাটাও প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰি সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰে। তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰে যে শিক্ষাৰ্থী, গৱেষক আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ প্ৰতিভাৰ প্ৰবাহ আৰু গতিবিধিয়ে দুয়োখন দেশক পাৰস্পৰিকভাৱে উপকৃত কৰিছে। উদ্ভাৱন বৃদ্ধি, শিক্ষাৰ ফলাফল উন্নত কৰা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰ্মশক্তিৰ বিকাশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই যুটীয়া/দ্বৈত ডিগ্ৰী, যুটীয়া উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু ভাৰতত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰধান শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ কেম্পাছ স্থাপনৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প লয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিশ্বক এক বিশ্বব্যাপী কৰ্মক্ষেত্ৰলৈ বিকশিত কৰাৰ বাবে উদ্ভাৱনীমূলক, পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক আৰু সুৰক্ষিত গতিশীলতাৰ পৰিকাঠামো স্থাপন কৰাৰ প্ৰয়োজন। এইক্ষেত্ৰত দুয়ো পক্ষই শিক্ষাৰ্থী আৰু পেছাদাৰীসকলৰ আইনী চলাচলৰ পথবোৰ সুবিন্যস্ত কৰা আৰু হ্ৰস্বম্যাদী পৰ্যটক তথা ব্যৱসায়িক ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে অপৰাধীক সুবিধা প্ৰদানকাৰী আৰু অবৈধ প্ৰব্ৰজন নেটৱৰ্কৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি অবৈধ প্ৰব্ৰজন আৰু মানৱ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে আক্ৰমণাত্মকভাৱে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
নেতাদ্বয়ে অবৈধ প্ৰব্ৰজন নেটৱৰ্ক, সংগঠিত অপৰাধ ছিণ্ডিকেট, যাৰ ভিতৰত আছে নাৰ্কো-সন্ত্ৰাসবাদী, মানৱ আৰু অস্ত্ৰ সৰবৰাহকাৰীৰ লগতে ৰাজহুৱা আৰু কূটনৈতিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, উভয় ৰাষ্ট্ৰৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক ভাবুকি দিয়া অন্যান্য উপাদানৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ বাবে আইন প্ৰৱৰ্তনকাৰী সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
ৰাষ্ট্ৰপতি ট্ৰাম্প আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ চৰকাৰ, উদ্যোগ আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সম্পৰ্ক বজাই ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে আৰু এক দীৰ্ঘস্থায়ী ভাৰত-আমেৰিকাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে তেওঁলোকৰ উচ্চাভিলাষী দৃষ্টিভংগীক উপলব্ধি কৰে, যি এক উজ্জ্বল আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ বাবে আমাৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাক আগুৱাই লৈ যায় তথা এক মুক্ত আৰু মুকলি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অৰিহণা যোগায়।