Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi, releases 19th instalment of PM KISAN, launches development projects from Bhagalpur, Bihar
Today I had the privilege of releasing the 19th installment of PM-KISAN , I am very satisfied that this scheme is proving very useful for our small farmers across the country: PM
Our move to form Makhana Vikas Board is going to be extremely beneficial for the farmers of Bihar engaged in its cultivation, This is going to help a lot in the production, processing, value addition and marketing of Makhana: PM
Had there been no NDA government, farmers across the country, including Bihar, would not have received the PM Kisan Samman Nidhi, In the last 6 years, every single penny of this has reached directly into the accounts of our Annadatas: PM
Be it superfood Makhana or Bhagalpur's silk, our focus is on taking such special products of Bihar to the markets across the world: PM
PM Dhan-Dhanya Yojana will not only boost crop production in agriculturally backward areas but will also empower our farmers: PM
Today, the land of Bihar has witnessed the formation of the 10,000th FPO, On this occasion, many congratulations to all the members of the Farmer Producer Association across the country!: PM
24 FEB 2025 5:49PM by PIB Delhi
In line with his commitment towards ensuring Farmers welfare, the Prime Minister, Shri Narendra Modi today released the 19th instalment of PM KISAN from Bhagalpur, Bihar. He also launched many development projects during the occasion. Shri Modi welcomed all the dignitaries and the people who had joined the event virtually. He said it was a great fortune to step in the land of Mandarachal during the holy period of Maha Kumbh. He added that this place had spirituality, heritage as well as the potential for Viksit Bharat as well. Shri Modi remarked that it was the land of martyr Tilka Manjhi as well as renowned as Silk city. He added that there were preparations for the upcoming Maha Shivaratri too in the holy land of Baba Ajgaibinath. He said that he was fortunate to release the 19th instalment of PM KISAN during such a pious moment and around ₹22,000 crore was credited directly into the bank accounts of farmers through Direct Benefit Transfer.
The Prime Minister noted that there were around 75 lakh farmer families from Bihar who were beneficiaries of the PM KISAN scheme, whose 19th instalment was released today. He added that around ₹1,600 crore was credited directly into the bank accounts of Bihar farmers today. He extended his warm greetings to all the farmer families from Bihar and other parts of the country.
Reiterating the words from his speech at Red fort, Shri Modi said, “there are four main pillars of Viksit Bharat: poor, farmers, youth and women”. He added that whether it is the Central or the State Government, the welfare of farmers remains a priority. “We worked with full force to solve every problem of the farmers in the last decade”, said Shri Modi. He noted that farmers need good seeds, sufficient and affordable fertilizers, irrigation facilities, protection for their livestock from diseases, and safety from losses during disasters. Previously, farmers were plagued by these issues. The Prime Minister stated that their Government has changed this situation, highlighting that in recent years, hundreds of modern seed varieties have been provided to farmers. Earlier, farmers had to struggle for urea and face black marketing, while today, farmers receive sufficient fertilizers, he added. Shri Modi highlighted that even during the major crisis of the pandemic, the Government ensured no shortage of fertilizers for farmers. Remarking that if their Government had not been elected, then the farmers would still be struggling for fertilizers. He emphasized that the Barauni fertilizer plant would still be closed, and fertilizers that are available to Indian farmers for less than ₹300 per bag are being sold for ₹3,000 per bag in many countries. The Prime Minister highlighted that their Government has ensured that urea bags, which would have cost ₹3,000, are available at an affordable price today. He stated that the Government is committed to the welfare of farmers and works for their benefit. The cost of urea and DAP, which farmers would have had to bear, is being covered by the central government, he added. Shri Modi said that over the past 10 years, the central government had provided approximately ₹12 lakh crore, which would have otherwise come from the pockets of the farmers. This has saved a significant amount of money for crores of farmers across the country, he added.
Asserting that farmers would not have received the benefits of the PM Kisan Samman Nidhi scheme, if their Government was not elected, the Prime Minister highlighted that in the six years since the scheme's inception, approximately ₹3.7 lakh crore has been directly transferred to farmers' accounts. Shri Modi emphasized that small farmers, who previously did not receive the full benefits of Government schemes, are now getting their due. He stated that intermediaries used to exploit the rights of small farmers, but he assured under his leadership and that of Shri Nitish Kumar, this will not be allowed to happen. The Prime Minister contrasted this with the previous governments, highlighting that the amount his Government has directly transferred to farmers' bank accounts far exceeds the agricultural budget allocated by the previous Governments. He emphasized that such efforts can only be undertaken by a Government dedicated to the welfare of farmers and not by corrupt entities.
Shri Modi said that the previous dispensations did not care about the hardships faced by farmers. He noted that in the past, when floods, droughts, or hailstorms occurred, farmers were left to fend for themselves. He highlighted that after their Government received the people's blessings in 2014, he declared that this approach would not continue. Their Government introduced the PM Fasal Bima Yojana, under which farmers have received claims worth ₹1.75 lakh crore during disasters, he added.
The Prime Minister said that their Government was promoting animal husbandry to increase the income of landless and small farmers. He highlighted that animal husbandry is helping to create "Lakhpati Didis" in villages and so far, around 1.25 crore Lakhpati Didis were created across the country, including thousands of Jeevika Didis in Bihar. “India's milk production has increased from 14 crore tons to 24 crore tons over the past decade, strengthening India's position as the world's number one milk producer”, said Shri Modi lauding Bihar’s significant role in this achievement. He highlighted that cooperative milk unions in Bihar purchase 30 lakh liters of milk per day, resulting in over ₹3,000 crore annually being transferred to the accounts of livestock farmers, mothers, and sisters in Bihar.
Expressing his satisfaction that the efforts to promote the dairy sector are being skillfully advanced by Shri Rajiv Ranjan, the Prime Minister highlighted that two projects in Bihar are progressing rapidly due to their efforts. He mentioned that the Center of Excellence in Motihari will aid in the development of superior indigenous cattle breeds. Additionally, the milk plant in Barauni will benefit three lakh farmers in the region and provide employment opportunities for the youth, he added.
Criticising the previous governments for not helping the fishermen and boatmen, Shri Modi highlighted that, for the first time, their Government had provided Fishermen with Kisan Credit Cards. He emphasized that due to such efforts, Bihar has made remarkable progress in fish production. Ten years ago, Bihar was among the top 10 fish-producing states in the country, but today, Bihar has become one of the top five fish-producing states in India, he said. The Prime Minister noted that the focus on the fisheries sector has significantly benefited small farmers and fishermen. He mentioned that Bhagalpur is also known for the Ganga dolphins, which is a significant success of the Namami Gange campaign.
“Our Government's efforts in recent years have significantly increased India's agricultural exports”, said the Prime Minister. As a result, he added that the farmers are now receiving higher prices for their produce. Several agricultural products, which were never exported before, are now reaching international markets, he said. Shri Modi highlighted that it is now time for Bihar's Makhana to enter the global market. He noted that Makhana has become a popular part of breakfast in Indian cities and is considered a superfood. He said the formation of a Makhana Board for Makhana farmers announced in this year's budget will assist farmers in every aspect, including Makhana production, processing, value addition, and marketing.
Mentioning another significant initiative for the farmers and youth of Bihar in the budget, Shri Modi highlighted that Bihar is set to become a major center for the food processing industry in Eastern India. He announced the establishment of the National Institute of Food Technology and Entrepreneurship in Bihar. Additionally, three new Centers of Excellence in agriculture will be established in the state. One of these centers will be set up in Bhagalpur, focusing on the Jardalu variety of mangoes, the other two centers will be established in Munger and Buxar, providing assistance to tomato, onion, and potato farmers, he added. Shri Modi emphasized that the Government was leaving no stone unturned in making decisions that benefit farmers.
“India is becoming a major exporter of textiles”, said Shri Modi and highlighted that numerous steps are being taken to strengthen the textile industry in the country. He noted that in Bhagalpur, it is often said that even the trees produce gold. Bhagalpuri silk and tussar silk are renowned throughout India, and the demand for tussar silk is continuously increasing in other countries as well, he added. The Prime Minister emphasized that the Central government is focusing on infrastructure development for the silk industry, including fabric and yarn dyeing units, fabric printing units, and fabric processing units. These initiatives will provide modern facilities to the weavers of Bhagalpur, enabling their products to reach every corner of the world, he said.
Shri Modi remarked that the Government was addressing one of Bihar's major issues by constructing numerous bridges over rivers to resolve transportation difficulties. He highlighted that insufficient bridges have caused many problems for the state. He emphasized that rapid progress is being made in building a four-lane bridge over the Ganga River, with more than ₹1,100 crore being spent on this project.
Remarking that Bihar faces significant losses due to floods, the Prime Minister highlighted that the Government had approved projects worth thousands of crores to address this issue. He mentioned that in this year's budget the support for the Western Kosi Canal ERM Project, which will bring 50,000 hectares of land in the Mithilanchal region under irrigation, will benefit lakhs of farming families.
“Our government is working on multiple levels to increase farmers' income”, said the Prime Minister highlighting the efforts to boost production, achieve self-reliance in pulses and oilseeds, establish more food processing industries, and ensure that Indian farmers' produce reaches global markets. He shared his vision that every kitchen in the world should have at least one product grown by Indian farmers. He noted that this year's budget supports this vision through the announcement of the PM Dhan Dhanya Yojana. Under this scheme, 100 districts with the lowest crop production will be identified, and special campaigns will be launched to promote agriculture in these areas, he added. He also emphasized that mission-mode work will be carried out to achieve self-reliance in pulses, with incentives for farmers to grow more pulses and increased MSP procurement.
Remarking that today is a very special day, the Prime Minister highlighted that the Government had set a target to establish 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs) in the country, and it has now achieved this goal. He shared his happiness that Bihar is witnessing the establishment of the 10,000th FPO. This FPO, registered in Khagaria district, focuses on maize, banana, and paddy, he added. He emphasized that FPOs are not just organizations but an unprecedented force to increase farmers' income. Shri Modi noted that FPOs provide small farmers with direct access to significant market benefits. Opportunities that were previously unavailable are now accessible to our farmer brothers and sisters through FPOs. The Prime Minister mentioned that approximately 30 lakh farmers in the country are connected to FPOs, with around 40 percent of them being women. These FPOs are now conducting business worth thousands of crores in the agricultural sector, he said. He extended his congratulations to all the members of the 10,000 FPOs.
Touching upon the Government’s focus on the industrial development of Bihar, Shri Modi highlighted that the Bihar government is setting up a large power plant in Bhagalpur, which will receive ample coal supply. He emphasized that the central government has approved coal linkage for this purpose. He expressed confidence that the electricity generated here will provide new energy for Bihar's development and create new employment opportunities for the youth of Bihar.
“The rise of a Viksit Bharat will begin with Purvodaya”, said Shri Modi, emphasizing that Bihar is the most important pillar of Eastern India and a symbol of India's cultural heritage. He criticized the long misrule of the previous dispensation, which he claimed had ruined and defamed Bihar. He expressed confidence that in a developed India, Bihar will regain its position akin to ancient prosperous Pataliputra. The Prime Minister highlighted the continuous efforts being made towards this goal. He noted that their Government is committed to modern connectivity, road networks, and public welfare schemes in Bihar. He announced that a new highway from Munger to Bhagalpur to Mirza Chauki, costing approximately ₹5,000 crore, is being constructed. Additionally, the widening of the four-lane road from Bhagalpur to Anshdihwa is set to begin, he added. He also mentioned that the Indian government has also approved a new rail line and rail bridge from Vikramshila to Kataria.
Prime Minister remarked that Bhagalpur has been culturally and historically significant, highlighting that during the era of Vikramshila University, it was a global center of knowledge. He noted that the Government had initiated efforts to link the ancient glory of Nalanda University with modern India. Following Nalanda, a central university is being established at Vikramshila and the central government will soon commence work on this project, he added. He extended congratulations to Shri Nitish Kumar and the entire Bihar government team for their swift efforts to meet the needs of this project.
“Our Government is working together to preserve India's glorious heritage and build a prosperous future”, said Shri Modi. He highlighted that the Maha Kumbh is currently taking place in Prayagraj, which is the largest festival of India's faith, unity, and harmony. He noted that more people have bathed in the Maha Kumbh of Unity than the entire population of Europe. The Prime Minister emphasized that devotees from villages across Bihar are attending the Maha Kumbh. He criticized those parties who were insulting and making derogatory remarks about the Maha Kumbh. He noted that the same people who opposed the Ram Temple are now criticizing the Maha Kumbh. The Prime Minister expressed confidence that Bihar will never forgive those who insult the Maha Kumbh. He concluded by expressing that the Government will continue to work tirelessly to lead Bihar onto a new path of prosperity. He extended heartfelt congratulations to the farmers of the country and the residents of Bihar.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Shivraj Singh Chouhan, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Lalan Singh, Shri Chirag Paswan, Union Minister of State, Shri Ram Nath Thakur were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister has been committed towards ensuring farmer welfare. In line with this, several key initiatives will be undertaken by him at Bhagalpur. Over 9.7 crore farmers across the country will receive direct financial benefits amounting to more than Rs 21,500 crore.
A significant focus of the Prime Minister has been on ensuring that farmers are able to get better remuneration for their produce. With this in mind, on 29th February, 2020, he launched the Central Sector Scheme for Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPO), which help farmers collectively market and produce their agricultural products. Within five years, this commitment of Prime Minister to the farmers has been fulfilled, with him marking the milestone of the formation of the 10,000th FPO in the country during the programme.
Prime Minister also inaugurated the Centre of Excellence for Indigenous Breeds in Motihari, built under the Rashtriya Gokul Mission. Its major objectives include introduction of cutting edge IVF technology, production of elite animals of indigenous breeds for further propagation, and training of farmers and professionals in modern reproductive technology. He will also inaugurate the Milk Product Plant in Barauni that aims to create an organized market for 3 lakh milk producers.
In line with his commitment to boost connectivity and infrastructure, Prime Minister also dedicated to the nation the doubling of Warisaliganj – Nawada – Tilaiya rail section worth over Rs 526 crore and Ismailpur - Rafiganj Road Over Bridge.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পিএম কিষাণৰ ১৯তম কিস্তিৰ মুকলি, বিহাৰৰ ভগলপুৰৰ পৰা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
আজি পিএম কিষাণৰ ১৯তম কিস্তি মুকলি কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিলোঁ, এই আঁচনিখন সমগ্ৰ দেশৰ আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে অতি উপযোগী বুলি প্ৰমাণিত হোৱাত মই অতিশয় সন্তুষ্টঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মখনা বিকাশ ব'ৰ্ড গঠনৰ আমাৰ এই পদক্ষেপে ইয়াৰ কৃষি-কাৰ্যত নিয়োজিত বিহাৰৰ কৃষকসকলৰ বাবে অত্যন্ত লাভজনক হ'ব, ইয়াৰ দ্বাৰা মখনাৰ উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন আৰু বিপণনত বহুখিনি সহায় হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এনডিএ চৰকাৰ নাথাকিলে বিহাৰকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকে পিএম কিষাণ সন্মান নিধি নাপালেহেঁতেন, যোৱা ৬ বছৰত ইয়াৰ প্ৰতিটো পইচা পোনপটীয়াকৈ আমাৰ অন্নদাতাসকলৰ একাউণ্টত সোমাইছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
24 FEB 2025 5:49PM by PIB Guwahati
কৃষকৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ ভগলপুৰৰ পৰা পিএম কিষাণৰ ১৯সংখ্যক কিস্তি মুকলি কৰে। এই উপলক্ষে তেওঁ বহু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পও শুভাৰম্ভ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰ্চুৱেলী অনুষ্ঠানত যোগদান কৰা সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু ৰাইজক আদৰণি জনায়। মহাকুম্ভৰ পবিত্ৰ কালত মন্দাচল ভূমিত ভৰি দিয়াটো এক বৃহৎ সৌভাগ্যৰ কথা বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয় যে এই স্থানত আধ্যাত্মিকতা, ঐতিহ্যৰ লগতে বিকশিত ভাৰতৰ সম্ভাৱনাও আছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ই শ্বহীদ তিলকা মাঝিৰ ভূমি হোৱাৰ লগতে ৰেচম চহৰ হিচাপেও বিখ্যাত। তেওঁ লগতে কয় যে বাবা আজগৈবিনাথৰ পবিত্ৰ ভূমিতো আগন্তুক মহা শিৱৰাত্ৰীৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। তেওঁ কয় যে এনে এক পূণ্য মুহূৰ্তত পিএম কিষাণৰ ১৯​​সংখ্যক কিস্তি মুকলি কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল আৰু ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২২,০০০ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত জমা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰৰ পৰা প্ৰায় ৭৫ লাখ কৃষক পৰিয়াল পি এম কিষাণ আঁচনিৰ হিতাধিকাৰী আছিল, যাৰ ১৯সংখ্যক কিস্তি আজি মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে আজি বিহাৰৰ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় ১৬০০ কোটি টকা জমা হয়। বিহাৰৰ লগতে দেশৰ অন্যান্য প্ৰান্তৰ পৰা অহা সকলো কৃষক পৰিয়াললৈ তেওঁ উষ্ম শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
লালকিল্লাত দিয়া ভাষণৰ কথা পুনৰাবৃত্তি কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “বিকশিত ভাৰতৰ চাৰিটা মূল স্তম্ভ আছে: দুখীয়া, কৃষক, যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলা”। তেওঁ লগতে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেই হওক বা ৰাজ্য চৰকাৰেই হওক, কৃষকৰ কল্যাণ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে। “যোৱা দশকত আমি কৃষকৰ প্ৰতিটো সমস্যা সমাধানৰ বাবে পূৰ্ণ শক্তিৰে কাম কৰিলোঁ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কৃষকসকলক ভাল বীজ, পৰ্যাপ্ত আৰু সুলভ মূল্যৰ সাৰ, জলসিঞ্চনৰ সুবিধা, তেওঁলোকৰ পশুধনক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰা আৰু দুৰ্যোগৰ সময়ত হোৱা লোকচানৰ পৰা সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজন। পূৰ্বে কৃষকসকল এইবোৰ সমস্যাৰ দ্বাৰা জুৰুলা হৈ পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিছে, এই কথা উল্লেখ কৰি যে শেহতীয়া বছৰবোৰত শ শ আধুনিক বীজৰ জাত কৃষকক যোগান ধৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে কৃষকসকলে ইউৰিয়াৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি ক’লা বজাৰৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল, আনহাতে আজি কৃষকে পৰ্যাপ্ত সাৰ লাভ কৰে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে মহামাৰীৰ বৃহৎ সংকটৰ সময়তো চৰকাৰে কৃষকৰ বাবে সাৰৰ অভাৱ নহয় বুলি নিশ্চিত কৰিছিল। তেওঁলোকৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচিত নহ’লে তেতিয়াও কৃষকসকলে সাৰৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি থাকিব বুলি মন্তব্য কৰি। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বাৰাউনী সাৰ উদ্যোগটো এতিয়াও বন্ধ হৈ থাকিব আৰু ভাৰতীয় কৃষকসকলে প্ৰতি বেগত ৩০০ টকাতকৈ কম মূল্যত উপলব্ধ সাৰ বহু দেশত প্ৰতি বেগত ৩ হাজাৰ টকাত বিক্ৰী কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ইউৰিয়া বেগ, যাৰ দাম ৩,০০০ টকা হ’লহেঁতেন, আজি সুলভ মূল্যত উপলব্ধ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ আৰু তেওঁলোকৰ সুবিধাৰ্থে কাম কৰে। কৃষকে বহন কৰিবলগীয়া হ’লে ইউৰিয়া আৰু ডিএপিৰ খৰচ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বহন কৰিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকা আগবঢ়াইছে, যিটো অন্যথা কৃষকৰ পকেটৰ পৰা আহিলহেঁতেন। ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণৰ ধন ৰাহি হৈছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
যদিহে তেওঁলোকৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচিত নহ’লহেঁতেন, কৃষকসকলে পিএম কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ সুবিধা লাভ নকৰিলেহেঁতেন বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আঁচনিখন আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰ ছবছৰত প্ৰায় ৩.৭ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে পূৰ্বে চৰকাৰী আঁচনিৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লাভ নকৰা ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে এতিয়া প্ৰাপ্য লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আগতে মধ্যস্থতাকাৰীয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ অধিকাৰ শোষণ কৰিছিল, কিন্তু তেওঁৰ আৰু শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত এইটো হ’বলৈ দিয়া নহ’ব বুলি তেওঁ আশ্বাস দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ বিপৰীতে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সৈতে এই কথা উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰত্যক্ষভাৱে কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা ধনৰাশি পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে আবণ্টন দিয়া কৃষি বাজেটতকৈ বহু বেছি। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এনে প্ৰচেষ্টা কেৱল কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত চৰকাৰেহে কৰিব পাৰে, দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত সত্তাই নহয়।
মোদীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কৃষকৰ অসুবিধাৰ কথা চিন্তা কৰা নাছিল। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে আগতে বানপানী, খৰাং বা শিলাবৃষ্টিৰ ধুমুহা আহিলে কৃষকসকলে নিজৰ যত্ন ল’বলৈ এৰি দিয়া হৈছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ২০১৪ চনত তেওঁলোকৰ চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰাৰ পিছত এই পন্থা অব্যাহত নাথাকিব বুলি ঘোষণা কৰে। তেওঁলোকৰ চৰকাৰে পিএম ফছল বীমা যোজনা প্ৰৱৰ্তন কৰে, যাৰ অধীনত দুৰ্যোগৰ সময়ত কৃষকসকলে ১.৭৫ লাখ কোটি টকাৰ দাবী লাভ কৰিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ভূমিহীন আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে পশুপালনক প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে পশুপালনে গাঁৱে-ভূঞে "লাখপতি দিদি" সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে আৰু এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশতে বিহাৰৰ হাজাৰ হাজাৰ জীৱিকা দিদিকে ধৰি প্ৰায় ১.২৫ কোটি লাখপতি দিদি সৃষ্টি হৈছে। “বিগত দশকত ভাৰতৰ গাখীৰ উৎপাদন ১৪ কোটি টনৰ পৰা ২৪ কোটি টনলৈ বৃদ্ধি পাই বিশ্বৰ এক নম্বৰ গাখীৰ উৎপাদক হিচাপে ভাৰতৰ স্থান শক্তিশালী হৈছে”, এই সাফল্যত বিহাৰৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিহাৰৰ সমবায় গাখীৰ সংঘসমূহে প্ৰতিদিনে ৩০ লাখ লিটাৰ গাখীৰ ক্ৰয় কৰে, যাৰ ফলত বছৰি ৩,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন বিহাৰৰ পশুপালক, মাতৃ, আৰু ভগ্নীসকলৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হয়।
শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জনে দুগ্ধ খণ্ডৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰচেষ্টাক নিপুণভাৱে আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিহাৰৰ দুটা প্ৰকল্প দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মতিহাৰীৰ উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰই উচ্চমানৰ থলুৱা গৰু জাতৰ বিকাশত সহায় কৰিব। তদুপৰি বাৰাউনীৰ গাখীৰৰ উদ্যোগটোৱে অঞ্চলটোৰ তিনি লাখ কৃষকক উপকৃত কৰাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
মাছমৰীয়া আৰু নাওঁ চলোৱা লোকসকলক সহায় নকৰাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে মাছমৰীয়াসকলক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিহাৰে মাছ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। দহ বছৰ পূৰ্বে বিহাৰ দেশৰ শীৰ্ষ ১০খন মাছ উৎপাদনকাৰী ৰাজ্যৰ ভিতৰত আছিল যদিও আজি বিহাৰ ভাৰতৰ শীৰ্ষ পাঁচখন মাছ উৎপাদনকাৰী ৰাজ্যৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মীন খণ্ডত গুৰুত্ব দিয়াৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু মাছমৰীয়াসকল যথেষ্ট উপকৃত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভগলপুৰ গংগা ডলফিনৰ বাবেও পৰিচিত, যিটো নমামি গংগা অভিযানৰ উল্লেখযোগ্য সফলতা।
“শেহতীয়া বছৰবোৰত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ কৃষি ৰপ্তানি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। ফলত তেওঁ লগতে কয় যে কৃষকসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ অধিক মূল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। পূৰ্বে কেতিয়াও ৰপ্তানি নোহোৱা কেইবাটাও কৃষিজাত সামগ্ৰী এতিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এতিয়া বিহাৰৰ মখনাই বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ চহৰসমূহত মখনা ব্ৰেকফাষ্টৰ জনপ্ৰিয় অংশ হৈ পৰিছে আৰু ইয়াক ছুপাৰফুড হিচাপে গণ্য কৰা হয়। তেওঁ কয় যে এইবাৰৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা মখনা কৃষকৰ বাবে মখনা ব’ৰ্ড গঠনে কৃষকসকলক মখনা উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন আৰু বিপণনকে ধৰি প্ৰতিটো দিশতে সহায় কৰিব।
বাজেটত বিহাৰৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আন এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিহাৰ পূব ভাৰতৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ বাবে এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হ’বলৈ সাজু হৈছে। তেওঁ বিহাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য প্ৰযুক্তি আৰু ঔদ্যোগীকৰণ প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তদুপৰি ৰাজ্যত কৃষি ক্ষেত্ৰত তিনিটা নতুন উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব। ইয়াৰে এটা কেন্দ্ৰ ভগলপুৰত স্থাপন কৰা হ’ব, য’ত জাৰ্দালু জাতৰ আমৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ’ব, বাকী দুটা কেন্দ্ৰ মুংগেৰ আৰু বাক্সাৰত স্থাপন কৰা হ’ব। বিলাহী, পিয়াঁজ, আলু খেতিয়কসকলক সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব বুলিও তেওঁ লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে কৃষকক উপকৃত কৰা সিদ্ধান্ত লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই।
“ভাৰত বস্ত্ৰশিল্পৰ প্ৰধান ৰপ্তানিকাৰক হৈ পৰিছে”, বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দেশৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অসংখ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভগলপুৰত প্ৰায়ে কোৱা হয় যে গছৰ পৰাও সোণ উৎপন্ন হয়। ভগলপুৰী ৰেচম আৰু টুছাৰ ৰেচম সমগ্ৰ ভাৰততে বিখ্যাত, আৰু আন দেশতো টুছাৰ ৰেচমৰ চাহিদা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰেচম উদ্যোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, য’ত কাপোৰ আৰু সূতা ৰং কৰা ইউনিট, কাপোৰ ছপা কৰা ইউনিট, কাপোৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ইউনিট আদি অন্তৰ্ভুক্ত। এই পদক্ষেপসমূহে ভগলপুৰৰ শিপিনীসকলক আধুনিক সা-সুবিধা প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণলৈ যাব পাৰিব বুলিও তেওঁ কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে চৰকাৰে যাতায়তৰ অসুবিধা সমাধানৰ বাবে নদীৰ ওপৰত অসংখ্য দলং নিৰ্মাণ কৰি বিহাৰৰ এটা ডাঙৰ সমস্যা সমাধান কৰি আছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে অপৰ্যাপ্ত দলঙে ৰাজ্যখনৰ বাবে বহু সমস্যাৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে গংগা নদীৰ ওপৰত ফৰলেনযুক্ত দলং নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে, এই প্ৰকল্পত ১১০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন ব্যয় কৰা হৈছে।
বানপানীৰ বাবে বিহাৰে যথেষ্ট লোকচানৰ সন্মুখীন হোৱা বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এইবাৰৰ বাজেটত মিথিলা অঞ্চলৰ ৫০,০০০ হেক্টৰ ভূমি জলসিঞ্চনৰ অধীনলৈ অনা পশ্চিম কোচি খাল ইআৰএম প্ৰকল্পৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱাৰ ফলত লাখ লাখ কৃষক পৰিয়াল উপকৃত হ’ব।
“আমাৰ চৰকাৰে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে একাধিক স্তৰত কাম কৰি আছে”, উৎপাদন বৃদ্ধি, দালি আৰু তৈলবীজৰ স্বাৱলম্বীতা অৰ্জন, অধিক খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ স্থাপন আৰু ভাৰতীয় কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী যাতে বিশ্ব বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ নিজৰ দৃষ্টিভংগী ভাগ কৰিছিল যে বিশ্বৰ প্ৰতিটো পাকঘৰত অন্ততঃ এটাকৈ ভাৰতীয় কৃষকে খেতি কৰা সামগ্ৰী থাকিব লাগে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এইবাৰৰ বাজেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধান্য আঁচনিৰ ঘোষণাৰ জৰিয়তে এই দৃষ্টিভংগীক সমৰ্থন কৰে। এই আঁচনিৰ অধীনত সৰ্বনিম্ন শস্য উৎপাদন হোৱা ১০০খন জিলা চিনাক্ত কৰা হ’ব আৰু এই অঞ্চলসমূহত কৃষি প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান আৰম্ভ কৰা হ’ব বুলিও তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ লগতে দৃঢ়তাৰে কয় যে মাহজাতীয় শস্যত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভৰ বাবে মিছন-ম’ডৰ কাম কৰা হ’ব, কৃষকসকলক অধিক দালি খেতি কৰিবলৈ প্ৰৰোচনা আৰু এমএছপি ক্ৰয় বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
আজি এটা অতি বিশেষ দিন বুলি মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে দেশত ১০ হাজাৰ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’) স্থাপনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল আৰু এতিয়া এই লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। বিহাৰে দহ হাজাৰ এফপিঅ’ স্থাপনৰ সাক্ষী হোৱাত তেওঁৰ সুখ শ্বেয়াৰ কৰে। খাগড়িয়া জিলাত পঞ্জীয়নভুক্ত এই এফপিঅ’ই কুঁহিয়াৰ, কল আৰু ধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এফপিঅ’ কেৱল সংগঠন নহয় বৰঞ্চ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ এক অভূতপূৰ্ব শক্তি। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এফপিঅ’সমূহে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক বজাৰৰ উল্লেখযোগ্য সুবিধাসমূহৰ প্ৰত্যক্ষ সুবিধা প্ৰদান কৰে। আগতে যিবোৰ সুযোগ উপলব্ধ নাছিল, সেইবোৰ এতিয়া আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ বাবে এফপিঅ’ৰ জৰিয়তে সুলভ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দেশৰ প্ৰায় ৩০ লাখ কৃষক এফপিঅ’ৰ সৈতে সংযুক্ত, ইয়াৰে প্ৰায় ৪০ শতাংশ মহিলা। এই এফপিঅ’সমূহে এতিয়া কৃষি খণ্ডত হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় চলাই আছে বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ ১০ হাজাৰ এফপিঅ’ৰ সকলো সদস্যলৈ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
বিহাৰৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নৰ ওপৰত চৰকাৰৰ মনোনিৱেশক উনুকিয়াই শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিহাৰ চৰকাৰে ভগলপুৰত এটা বৃহৎ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে, যিয়ে যথেষ্ট কয়লা যোগান লাভ কৰিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ বাবে কয়লা সংযোগৰ অনুমোদন দিছে। ইয়াত উৎপাদিত বিদ্যুৎ শক্তিয়ে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ বাবে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
বিহাৰ পূব ভাৰতৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ আৰু ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতীক বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “এটা বিকশিত ভাৰতৰ উত্থান পূৰ্বোদয়ৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ব”। তেওঁ বিহাৰক ধ্বংস আৰু বদনাম কৰা বুলি দাবী কৰা পূৰ্বৰ যুগৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অপশাসনক সমালোচনা কৰে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এখন উন্নত ভাৰতত বিহাৰে প্ৰাচীন সমৃদ্ধিশালী পাটলিপুত্ৰৰ দৰে স্থান পুনৰ লাভ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই লক্ষ্যৰ দিশত চলি থকা নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰ বিহাৰত আধুনিক সংযোগ, পথ নেটৱৰ্ক আৰু জনকল্যাণমূলক আঁচনিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে মুংগেৰৰ পৰা ভগলপুৰলৈ মিৰ্জা চাউকীলৈ প্ৰায় ৫ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নতুন ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তদুপৰি ভগলপুৰৰ পৰা অংশদিহৱালৈ ফ’ৰলেনযুক্ত পথটো বহল কৰাৰ কাম আৰম্ভ হ’ব বুলিও তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত চৰকাৰেও বিক্ৰমশিলাৰ পৰা কাটাৰিয়ালৈ নতুন ৰেল লাইন আৰু ৰেল দলং নিৰ্মাণৰ অনুমোদন জনাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভগলপুৰ সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিকভাৱে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ বুলি মন্তব্য কৰি বিক্ৰমশিলা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ যুগত ই এক বৈশ্বিক জ্ঞানৰ কেন্দ্ৰ আছিল বুলি আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰাচীন গৌৰৱক আধুনিক ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে। নালন্দাৰ পিছত বিক্ৰমশিলাত এখন কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অতি সোনকালে এই প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰিব বুলিও তেওঁ লগতে কয়। এই প্ৰকল্পৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ আৰু সমগ্ৰ বিহাৰ চৰকাৰৰ দলটোক তেওঁ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
“আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ গৌৰৱময় ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বৰ্তমান ভাৰতৰ বিশ্বাস, ঐক্য, সম্প্ৰীতিৰ সৰ্ববৃহৎ উৎসৱ প্ৰয়াগৰাজত মহাকুম্ভ অনুষ্ঠিত হৈ আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সমগ্ৰ ইউৰোপৰ জনসংখ্যাতকৈ অধিক লোকে ঐক্যৰ মহাকুম্ভত গা ধুইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে সমগ্ৰ বিহাৰৰ গাঁৱৰ ভক্তসকলে মহাকুম্ভত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। মহাকুম্ভক লৈ অপমান আৰু অপমানজনক মন্তব্য কৰা সেই দলসমূহক সমালোচনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাম মন্দিৰৰ বিৰোধিতা কৰা একেখিনি লোকেই এতিয়া মহাকুম্ভক সমালোচনা কৰিছে। মহাকুম্ভক অপমান কৰাসকলক বিহাৰে কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ভাষণৰ সামৰণিত তেওঁ কয় যে চৰকাৰে বিহাৰক সমৃদ্ধিৰ নতুন পথত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি যাব। তেওঁ দেশৰ কৃষক আৰু বিহাৰবাসীলৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, শ্ৰী জিতন ৰাম মাঝি, শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, শ্ৰী লালন সিং, শ্ৰী চিৰাগ পাছৱান, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
কৃষকৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ দিশত দায়বদ্ধ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি তেওঁ ভগলপুৰত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। তেওঁ ভগলপুৰত পিএম কিষাণৰ ১৯তম কিস্তি মুকলি কৰিব। সমগ্ৰ দেশৰ ৯.৭ কোটিৰো অধিক কৃষকে ২১,৫০০ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ প্ৰত্যক্ষ আৰ্থিক সুবিধা লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এটা উল্লেখযোগ্য গুৰুত্ব হৈছে কৃষকসকলে যাতে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উন্নত মাননি লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২৯ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ত তেওঁ ১০,০০০ কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’) গঠন আৰু প্ৰসাৰৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰে, যিয়ে কৃষকসকলক সামূহিকভাৱে তেওঁলোকৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ বজাৰ আৰু উৎপাদনত সহায় কৰে। পাঁচ বছৰৰ ভিতৰতে কৃষকৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই দায়বদ্ধতা পূৰণ হৈছে। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত তেওঁ দেশৰ ১০,০০০তম এফপিঅ’ গঠন কৰিব যিটো এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মতিহাৰীত ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ অধীনত নিৰ্মিত থলুৱা জাতৰ উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে। ইয়াৰ প্ৰধান উদ্দেশ্যসমূহৰ ভিতৰত অত্যাধুনিক আইভিএফ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱৰ্তন, অধিক প্ৰজননৰ বাবে থলুৱা জাতৰ উৎকৃষ্ট প্ৰাণী উৎপাদন আৰু কৃষক আৰু পেছাদাৰীসকলক আধুনিক প্ৰজনন কৌশলৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া আদি উল্লেখযোগ্য। তদুপৰি তেওঁ বৰাউনীত এটা গাখীৰজাতীয় সামগ্ৰীৰ উদ্যোগ উদ্বোধন কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ৩ লাখ গাখীৰ উৎপাদকৰ বাবে এখন সংগঠিত বজাৰ সৃষ্টি কৰা।
সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫২৬ কোটিৰো অধিক ব্যয় সাপেক্ষে ৱাৰিছালীগঞ্জ-নৱাদা-তিলাইয়া ৰে’ল অংশ আৰু ইছমাইলপুৰ-ৰফিগঞ্জ উৰণসেতুঁ উন্নীতকৰণৰ কামো দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব।