Ministry of Electronics & IT
At Global Investors Summit 2025, Shri Ashwini Vaishnaw announces India’s first indigenous semiconductor chip to be ready for production by 2025
Shri Ashwini Vaishnaw highlights Madhya Pradesh’s electronics manufacturing boom under PM Modi’s leadership
Madhya Pradesh powers ahead in IT & Electronics with Rs.150 crore investment in its first IT campus spanning 1 lakh Sq. Ft
25 FEB 2025 8:33PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw joined through video conferencing on the second day of the 'Global Investors Summit 2025' organized in Bhopal. On this occasion, Shri Ashwini Vaishnaw congratulated the HLBS family for the new plant on the auspicious eve of Mahashivratri. He also announced that by 2025, the first ‘Made in India’ semiconductor chip would be ready for production.
Madhya Pradesh's Rapid Growth in Electronics Manufacturing
Shri Vaishnaw acknowledged the significant contributions of Prime Minister Shri Narendra Modi and Madhya Pradesh Chief Minister Shri Mohan Yadav in achieving this milestone. He noted that under the leadership of Prime Minister Modi, electronic manufacturing in Madhya Pradesh has gained significant momentum.
Two electronic manufacturing clusters have been approved by the Hon’ble Prime Minister, one in Bhopal and the other in Jabalpur. Currently, 85 companies are actively engaged in the electronics manufacturing sector in the state, marking a major success for the Both Government.
Training for 20,000 Engineers in Madhya Pradesh
The Union Minister also highlighted the government's commitment to technological advancement by announcing the training of 20,000 engineers under the Future Skills Program in Madhya Pradesh. Over the past decade, the electronics manufacturing sector has witnessed unprecedented growth, reaching a valuation of Rs.10 lakh crore. India is currently exporting electronics worth of Rs.5 lakh crore, including mobile (Rs.4 lakh crore); laptops, servers, telecom equipment (₹75,000 crore) and defense & medical electronics. Electronics is amongst the Top 3 export items.
Strengthening India’s Semiconductor Manufacturing Capabilities
India has made significant progress in semiconductor manufacturing, with five units under construction simultaneously. The first ‘Made in India’ chip is expected to roll out by 2025. To further strengthen the talent pipeline, the government has initiated a program to train 85,000 engineers in advanced semiconductor and electronics manufacturing.
Shri Vaishnaw apprised Prime Minister Narendra Modi’s clear vision and leadership, emphasizing that the government's unwavering commitment has propelled India’s electronics manufacturing industry to new heights. He congratulated Chief Minister Shri Mohan Yadav and the people of Madhya Pradesh on this remarkable achievement and extended his best wishes on the auspicious occasion of Mahashivratri.
Key Features of the New IT Campus
The newly inaugurated IT campus spans 1 lakh square feet, equipped with state-of-the-art facilities to manufacture IT hardware and electronic products under one roof. The plant will produce servers, desktops, motherboards, chassis, RAM, SSDs, drones, and robots, among other end-to-end electronic components. Over the next six years, the campus will witness an investment of approximately Rs. 150 crores, generating employment for nearly 1,200 professionals. The facility will also manufacture desktop computers, all-in-one workstations, laptops, tablets, and monitors.
On the first day of the Global Investors Summit, the Union Minister also announced significant investments in Madhya Pradesh. The Indian Railways and the Madhya Pradesh government signed agreements on renewable energy projects, further strengthening their partnership.
India’s Focus on Future-Ready Infrastructure
The Modi government has been focusing extensively on future-ready infrastructure and capacity building. To achieve the vision of Viksit Bharat 2047, the government is prioritizing four key areas across all sectors: infrastructure investment, inclusive growth, manufacturing expansion, and simplification of laws.
What is HLBS
HLBS is a technology company with a manufacturing unit in Bhopal and an upcoming state-of-the-art manufacturing and R&D facility in Bhopal IT Park. It focuses on developing innovative and high-tech products to serve both domestic and global markers. HLBS aims to provide cost-effective solutions to enhance the affordability of electronic products for all, particularly the common masses. Committed to quality and reliability, HLBS ensures that every product under its banner meets the highest standards. The company is recognized and trusted across India for its technological advancements and contributions to the electronics sector.

ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫ ରେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଘୋଷଣା: ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଆଇଟି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଆଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି
25 FEB 2025 8:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଭୋପାଳରେ ଆୟୋଜିତ 'ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୫' ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିନରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ମହାଶିବରାତ୍ରିର ଶୁଭ ପୂର୍ବ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ନୂତନ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ପାଇଁ ଏଚଏଲବିଏସ ପରିବାରକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଥମ 'ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ' ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନକୁ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଗତି ହାସଲ କରିଛି।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଟି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଲଷ୍ଟରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି, ଗୋଟିଏ ଭୋପାଳରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ଜବଲପୁରରେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟରେ ୮୫ଟି କମ୍ପାନୀ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଉଭୟ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା।
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୨୦,୦୦୦ ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କୁ ତାଲିମ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଦକ୍ଷତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୨୦,୦୦୦ ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କ ତାଲିମ ଘୋଷଣା କରି ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି। ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋବାଇଲ୍ (୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା); ଲାପଟପସ୍‍, ସର୍ଭର୍, ଟେଲିକମ୍ ଉପକରଣ (୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା) ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମେଡିକାଲ୍ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସମେତ ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଉଥିବା ୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଅନ୍ୟତମ।
ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକକାଳୀନ ପାଞ୍ଚଟି ୟୁନିଟ୍ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ରହିଛି। ପ୍ରଥମ 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଚିପ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା ବାହାରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତିଭାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୮୫,୦୦୦ ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ଶିଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇ ଯାଇଛି। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ମହାଶିବରାତ୍ରିର ଶୁଭ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ନୂତନ ଆଇ. ଟି. କ୍ୟାମ୍ପସର ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ
ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେର୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ନୂତନ ଉଦଘାଟିତ ଆଇଟି କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ୧ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ ଫୁଟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ। ଏହି କାରଖାନା ସର୍ଭର, ଡେସ୍କଟପ, ମଦରବୋର୍ଡ, ଚେସିସ୍, ରାମ୍, ଏସ୍. ଏସ୍. ଡି., ଡ୍ରୋନ୍ ଏବଂ ରୋବୋଟ୍ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉପକରଣ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଆଗାମୀ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ୟାମ୍ପସରେ ପାଖାପାଖି ୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବା ସହିତ ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦ ପେସାଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି ସୁବିଧା ଡେସ୍କଟପ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟର, ଅଲ୍-ଇନ୍-ୱାନ୍ ୱାର୍କଷ୍ଟେସନ୍, ଲାପଟପ୍‍, ଟାବଲେଟ୍ ଏବଂ ମନିଟର ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ।
ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି।
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱ
ମୋଦୀ ସରକାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। 'ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭' ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିବେଶ, ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଆଇନର ସରଳୀକରଣ ଭଳି ଚାରୋଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଏଚଏଲବିଏସ୍. କ ଣ?
ଏଚଏଲବିଏସ ହେଉଛି ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କମ୍ପାନୀ ଯାହାର ଭୋପାଳରେ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ଭୋପାଳ ଆଇଟି ପାର୍କରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସୁବିଧା ରହିଛି। ଏହା ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବଜାରକୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ବୈଷୟିକ ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ଏଚ୍ଏଲବିଏସ୍ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ସୁଲଭତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟୟବହୁଳ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧ, ଏଚଏଲବିଏସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଏହାର ବ୍ୟାନର ତଳେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନକ ପୂରଣ କରିବାରେ ସମର୍ଥ । ବୈଷୟିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ପାଇଁ କମ୍ପାନୀ ସାରା ଭାରତରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ।